Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Arhitecții clujeni susțin ideea (re)înființării unui Institut de Planificare Urbană. La Cluj erau 800 de angajați

Publicat


La nivelul județului Cluj, ședințele publice de urbanism conturează două lumi atunci când vine vorba despre planurile dedicate dezvoltării localităților. Pe de o parte există firme și arhitecți care se prezintă cu propuneri vizionare, însă există adesea și contrariul, adică persoane care pretind că lucrează pentru viitorul armonios al localităților, dar prestează această muncă pe suportul unor planșe expirate… nici măcar nu se obosesc să ia legătura cu Oficiul de cadastru pentru informații actualizate. Floreștiul, cea mai mare comună din România, nu are încă un Plan Urbanistic General, la Gilău se lucrează de 10 ani pe el, fără sorți de izbândă, iar exemplele pot continua.

Înainte de 1989, planificarea urbană era realizată de o singură instituție, care doar la nivelul Clujului avea 800 de angajați. Am discutat cu urbaniștii clujeni să vedem dacă o asemenea soluție centralizatoare ar fi benefică astăzi, în codițiile în care autoritățile locale sunt obligate de lege să achiziționeze aceste servicii de urbanism la prețul cel mai mic.

La începuturi a fost o singură sistematizare

În vremea comunismului acest serviciu de planificare a dezvoltării mediului urban și rural era realizat sub sintagma de sistematizare a teritoriului. S-a considerat însă că în democrație schițele Institutului reprezintă un rău plin de lozinci politice, de utopii care nu țin cont de nevoile și realitățile locale, iar acest serviciu a fost desființat. Clujul a avut cel de-al doilea Institut de Proiectare la nivel de țară, cu 800 de angajați, dar după 1989, partea de planificare s-a privatizat.

”Aceste PUG-uri trebuie să ajungă să fie făcute de către administrație prin asemenea institute. Ați văzut ce se întâmplă la ședințele comisiilor, iar această nevoie este resimțită nu doar la noi. A vrut și Bucureștiul prin anul 2000 să înființeze un asemenea demers, iar în 2016 a existat și Ordonanța 100, care dădea voie să se facă centralizat această planificare. Însă Parlamentul a respins-o. La nivelul Clujului putem da exemplul Floreștiului, al Gilăului – care au PUG-uri expirate, iar aceste localități sunt lângă Cluj-Napoca, unde doare dezvoltarea urbană.

Mai pot da exemplul unei firme de proiectare care a preluat 12 PUG-uri și care acum nu știu cum să se descurce cu ele. În 7 ani de zile am aprobat doar 14 PUG-uri. Sunt multe localități care funcționează după planuri de dezvoltare care trebuiau actualizate de 10 ani. Ar trebui să aibă autoritățile arhitecți angajați și urbaniști. Era într-adevăr perioada comunistă, dar se gândeau la o dezvoltare complexă, pe mai multe ramuri, pe o perioadă îndelungată și, foarte important, era cineva care să răspundă pentru aceste planuri. Astăzi vine o firmă privată, le face, și apoi nu mai răspund pentru ce au făcut, adică te descurci ca autoritate locală – din ce buget, nu se știe”, a declarat arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță, pentru Cluj24.

Tensiune între firmele private și stat?

La prima vedere un asemenea Institut ar genera tensiuni între firmele private de proiectare urbană și stat, care le-ar prelua din muncă, însă arhitecții clujeni consideră util demersul.

”Cred că o instituție centralizatoare este absolut necesară pentru că, după cum vedem din experiența ultimilor ani, reușim în momentul în care se fac Planuri Urbanistice Generale să venim cu niște planuri care rezolvă proiectele existente, dar nu sunt capabile să aibă viziunea necesară de a prevedea problemele care pot să apară în următorii 5-10 ani. Acest lucru este inadmisibil. Probabil că într-un moment în care s-ar discuta cu specialiști mult mai axați pe anumite direcții și mult mai complecși, ca echipă de specialiști, șansele de a avea un plan, care să fie și vizionar, ar fi mult mai mari.

Cred că asta ne dorim cu toții, să fie un plan care să poată să vadă problemele de peste 5-10 ani – și atunci să fie actual, nu să avem la aprobare un PUG care după ce umblă 3 ani la avizare, în cel mai bun caz ajunge să fie o soluție pentru problemele din momentul respectiv”, a precizat Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților, filiala Transilvania, pentru Cluj24.

Capul relelor, prețul cel mai mic

”Mi se pare important să înțelegem și în ce fel era ancorată realitatea din acel moment, acel institut, și cum putem adapta această soluție pentru vremurile în care trăim. În momentul de față există instituții pe toate palierele care sunt implicate în dezvoltarea urbană, de la transport, arhitectură etc. instituții și firme care colaborează sau nu. Atâta timp cât achiziția se face la prețul cel mai mic e foarte greu să poți să găsești acele firme care pot oferi un serviciu la calitatea de care avem nevoie și la care trebuie să dezvoltăm orașele, satele noastre, să facem PUG-uri, planuri de dezvoltare ale lor. Și un institut de această formă ar trebui să fie un răspuns la o necesitate foarte bine definită.

Nu poți, prin urmare, să faci un astfel de institut doar în Cluj sau doar într-o parte a țării, pentru că teoretic aici este o colaborare, sunt niște strategii la nivel local, regional și național. La un moment dat, lucrurile acestea erau coordonate. Poate că ar trebui să preluăm partea bună a lucrurilor în ceea ce însemna atunci acel institut și să vedem care ar fi specializările de care ar fi nevoie suplimentar, în acest moment. Mă gândesc acum la un exemplu concret: peisagiștii sau partea de instituții de învățământ sau alte instituții care se dezvoltă în acest moment și care au un cuvânt de spus în momentul în care se elaborează PUG”, a adăugat Daniela Maier.

Urbanism de la firul ierbii

Arhitecții consideră că astăzi din start oarecum demersul de planificare urbană nu crește de unde trebuie, adică de jos, de la specialiști, și mai important, de la vocea comunitatății locale.

”În momentul în care se face o temă pentru un PUG, tema este făcută de către autoritatea locală. Dacă această temă ar veni ca rezultat al unor consultări publice, iar aceste consultări nu s-ar face doar la momentul elaborării, și dacă tema în sine ar veni ca rezultat al consultării, atât a instituțiilor implicate, cât și a specialiștilor, cât și a locuitorilor din zona respectivă, deja tema în sine ar reprezenta o nevoie definită corect.

Chiar dacă legea îți impune să achiziționezi la prețul cel mai mic, tot ai fi în situația în care să ai niște răspunsuri mai apropiate de realitate și de nevoi. După care, în timpul elaborării, dacă încerci să atragi pe zona de dialog toate specialitățile implicate – de exemplu există o specialitate despre care nu prea se vorbește, cea de mediator urban, cel care reușește să transpune ceea ce noi discutăm, ca specialiști, într-un limbaj adecvat tuturor comunităților, în așa fel încât fiecare să înțeleagă beneficiile maxime pe care poate să le aibă dintr-un anumit tip de dezvoltare; de exemplu, un jurnalist bun poate să preia acest rol, un om care se apropie de noi, ca specialist, se apropie de comunitate – lucrurile ar sta mult mai bine”, a spus Daniela Maier, președintele OAR Transilvania.

Marius MureșanDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO FOTO. Nuntă tradițională la Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, cu strigături, dansuri și obiceiuri străvechi

Publicat

O nuntă tradițională din Ardeal a fost reconstituită în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, sâmbătă dimineață. Alaiul, dansurile și tradiționalele strigături de nuntă nu au lipsit.

Sâmbătă, 13 iulie 2024, de la ora 10.30, în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, a avut loc o prezentare inedită a obiceiurilor de nuntă din zona Ardealului.

Obiceiuri tradiționale de nuntă din zona Ardealului

„Mirii” s-au bucurat de prezența interpretei de muzică populară Elena Ștefănuț și a lui Nucu Pandrea, maestrul frunzei cântătoare. Evenimentul a fost completat de instrumentiști de prestigiu, printre care profesorul Vasile Popa.

Nunta a inclus tradiții specifice, strigături și legatul drumului.

Accesul gratuit

Participanții au descoperit unele dintre cele mai frumoase tradiții de nuntă, precum „Steagul de nuntă”, „Împletitul cununii la mireasă” și „Legatul drumului la mireasă”. Alaiul de nuntă a fost însoțit de tradiționalele strigături specifice acestui eveniment. Accesul a fost gratuit.

Evenimentul a fost organizat de Grupul literar „Sublim” și Asociația Educalise, în colaborare cu Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date” și face parte din proiectul „Revista de pe noptieră”, inițiat de trei poeți clujeni, Rodica Mureșan, Ovidiu Vasile și Alin Cucuruzan.

O parte dintre «protagonistele» prezente sâmbătă în Parcul Etnografic învață la Liceul Teoretic «Apaczai Csere Janos» din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Întârziere de două ore a avionului TAROM București-Cluj și retur. Care a fost cauza?

Publicat

tarom cluj

Avionul TAROM București-Cluj, care trebuia să aterizeze la 13.50, a avut întârziere de două ore, sâmbătă. Potrivit unor surse, unui membru al echipajului de zbor i s-a făcut rău cu puțin timp înainte de decolare.

Cursele aeriene RO643 și RO644, operate de TAROM pe relația București-Cluj și retur, au înregistrat întârzieri de circa două ore sâmbătă, 13 iulie.

Contactați de Cluj24, reprezentanții TAROM au precizat doar că nu este vorba de o grevă, cum s-a întâmplat luni, 8 iulie. Potrivit unor surse, întârzierea ar fi avut loc din cauză că unui membru al echipajului de zbor i s-a făcut rău.

Astfel, avionul București Otopeni – Cluj care trebuia să aterizeze la 13.50 a sosit pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj abia la 15.50.

De asemenea, returul (Cluj – București Otopeni), programat să decoleze la 14.15 a fost reprogramat pentru ora 16.15.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Trenul Curtici-București a deraiat la Rupea. Pasagerii InterCity Cluj-Napoca – București, preluați cu autobuzele

Publicat

Pasagerii trenului InterCity Cluj-Napoca – București au fost preluați cu autobuzele din Rupea, până în gara Brașov. Un tren a deraiat de pe linia ferată, între Rupea și Racoș.

Circulația pe linia de cale ferată Rupea – Racoș este oprită temporar din cauza deraierii trenului Internațional Curtici – București Nord.

„Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vă informează că trenul internațional IRN 347 (Curtici – București Nord) este oprit din circulație începând cu ora 12:10 din cauza deraierii, de un boghiu, a celui de-al treilea vagon din compunerea garniturii. Evenimentul feroviar s-a produs pe firul I, între stațiile Rupea și Racos, la km 237+400, interval feroviar pe care se circula cu restricțiale de viteză de 30 km/h.

Precizăm faptul că firul II Rupea – Racoș este închis permanent pentru lucrări de reabilitare, traficul feroviar pe intervalul respectiv fiind trasat doar pe firul I. La momentul actual un alt tren de călători este oprit temporar, este vorba despre trenul IRN 532 care a ajuns la ora 13.10 în Rupea și va staționa până la redeschiderea firului I, Rupea – Racoș”, a transmis Oana Brânzan, purtător de cuvânt al CFR SA.

Pasagerii InterCity Cluj-București, preluați cu autobuze

Trenul InterCity Cluj-Napoca – București Nord se numără printre garniturile care au rămas blocate în localitatea Rupea din cauza închiderii circulației.

Pasagerii trenului au fost preluați de două autobuze, până la gara Brașov. Ei își vor continua călătoria spre Capitală cu alte trenuri care circulă în relația Brașov – București Nord.

„Călătorii din trenul IC 532 (Cluj-Napoca – București Nord), oprit la Rupea, la ora 13:10, vor fi preluați cu 2 autocare până în gara Brașov, de unde își vor continua călătoria spre Capitală cu alte trenuri care circulă în relația Brașov – București Nord”, a mai transmis CFR SA.

Compania Națională de Căi Ferate le transmite scuze călătorilor pentru disconfortul creat de întârzierile care se vor înregistra în circulație din cauza acestui eveniment feroviar și îi asigură că se vor lua toate măsurile necesare pentru finalizarea operativă a intervențiilor de repunere pe șină a vagonului deraiat, astfel încât traficul să se reia in condiţii normale între stațiile Rupea și Racoș.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Recomandările Poliției pentru prevenirea accidentelor, pe timp de caniculă. Ce trebuie să facă șoferii

Publicat

Poliția Română a venit cu o serie de recomandări pentru prevenirea accidentelor și circularea în siguranță pe perioadele cu temperaturi ridicate și caniculă.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

Ce trebuie să facă șoferii, înainte de a porni la drum?

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere:

  • înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale;
  • atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic;
  • evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate;
  • în cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan;
  • păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor;
  • încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, întrucât comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice!

Amintim că întreaga țară se află sub avetrizare meteo cod portocaliu și cod roșu până marți, 16 iulie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax