ECONOMIE
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro la minimul ultimei luni

Principalul eveniment al începutului de aprilie a fost ședința de politică monetară a BNR, unde s-a decis menținerea ratei de referință la 7%, valoare constantă începând cu ianuarie 2023, a ratei pentru facilitatea de creditare la 8% și a dobânzii la facilitatea de depozit la 6%. Această decizie a dus la coborârea cursului euro.
Banca centrală a atras din nou atenția PSDNL asupra riscurilor inflaționiste datorate „conduitei viitoare a politicii fiscale și de venituri”, în condițiile în care „rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni pe o traiectorie ușor mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din februarie 2024”.
Euro la minimul ultimei luni
Menținerea dobânzii de politică monetară la 7%, una din cele mai ridicate din Uniunea Europeană, care atrage plasamentele în lei, și revenirea apetitului pentru risc au permis au coborât cursul euro la sfârșitul săptămânii de la 4,9708 la 4,9681 lei un curs mai mic fiind înregistrat în 11 martie. Cotațiile din piață au coborât vineri la 4,967 – 4,97 lei.
Banca Națională utilizează cursul euro/leu drept principal instrument în efortul său de a frâna creșterea prețurilor, ceea ce a făcut din leu „cea mai stabilă monedă din regiune”. Față de sfârșitul anului trecut euro a pierdut 0,65 bani.
După ședința de politică monetară indicii ROBOR s-au oprit deasupra pragului de 6% identic cu cel al dobânzii la facilitatea de depozit, care a devenit, încă de anul trecut, principala rată indicatoare a pieței. Până la sfârșitul anului, indicii ROBOR ar urma să coboare spre 5,25%, în condițiile în care banca centrală ar opera trei sau patru tăieri de câte un sfert de punct procentual ale dobânzii de referință.
Cât este ROBOR
La sfârșitul săptămânii, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.
Rezultatele pozitive din martie ale pieței muncii din Statele Unite, unde rata șomajului a scăzut la 3,8% iar numărul locurilor de muncă din sectorul non-agricol s-a majorat cu 303.000, nu au avut darul de a întări moneda americană.
Majoritatea investitorilor anticipează o primă reducere în iunie cu un sfert de punct procentual a ratei de referință de către Rezervei Federale, în timp ce opiniile oficialilor săi atrag atenția asupra menținerii riscurilor inflaționiste.
Motiv pentru a-și reduce plasamentele în moneda americană iar euro s-a apreciat în ultima parte a săptămânii la 1,0791 – 1,0866 dolari iar piața de peste Ocean s-a închis la 1,0838 dolari. Cursul monedei americane a fost stabilit vineri la 4,5835 lei.
Gramul de aur
Cursul francului elvețian a fost stabilit vineri la 5,0765 lei de la 5,1124 lei, la începutul săptămânii. La rândul ei, media lirei sterline s-a depreciat de la 5,8152 la 5,7907 lei.
Prețul gramului de aur a atins zilnic noi maxime istorice, ultimul, de 337,7523 lei, fiind stabilit de BNR la sfârșitul săptămânii. Vineri seară, metalul galben a urcat pe piețele americane la un record de 2.330,80 dolari/uncie. La rândul său, argintul a atins un vârf de 27,3 dolari/uncie, câștigul săptămânal fiind de aproape 10%.
Bitcoin, care a scăzut marți la circa 64.500 dolari, a revenit la sfârșitul în apropierea pragului de 70.000 dolari și fluctua între 68.880 și 69.769 dolari. Principala criptomonedă a atins în 11 martie un maxim de 73.797 dolari. După deprecierea la începutul săptămânii până la 3.207 dolari, ethereum a urcat la 3.346 – 3.411 dolari.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Emil Boc a primit CADOU o Priceasnă cântată din inimă de o locatară a centrului pentru seniori din Cluj-Napoca

Primarul Emil Boc a distribuit, în Vinerea Mare, cadouri de Paști seniorilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență din Cluj-Napoca. Acolo, edilul a primit, la rândul lui, un cadou: o Priceasnă cântată de Eleonora Ciuciui.
VIDEO. Emil Boc a primit CADOU o Priceasnă cântată din inimă de o locatară a centrului pentru seniori din Cluj-Napoca
„Azi, în Vinerea Mare, când am distribuit cadouri de Paști seniorilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență din Cluj-Napoca, am avut plăcuta surpriză să o reîntâlnesc pe doamna Eleonora Ciuciui.
Și de data aceasta, ne-a încântat cu o Priceasnă cântată din suflet și cu drag!
O postez și eu pentru toți clujenii în această Zi Sfântă.
O priceasnă este o cântare religioasă populară, specifică tradiției ortodoxe românești, care se interpretează de obicei în timpul slujbelor sau în afara lor, cu o profundă încărcătură emoțională și spirituală.
În esență, priceasna este o rugăciune cântată — simplă, curată, venită din inimă, care aduce lacrimi și liniște.
Este o formă de apropiere a sufletului de Dumnezeu prin muzică.
Mulțumim, Elena Ciuciui”, a scris Boc pe Facebook.

Analistul Ion Novăcescu a încercat o sumară analiză de profiling despre omul de afaceri Dorel Goia în emisiunea de la Cluj Live TV, la care a fost invitat de către jurnalistul Cluj24, Florin Danciu.
Personajul din mijlocul imaginii este unul dintre cei mai bogați, puternici și discreți români.
Pe internet o să găsiți doar vreo două imagini cu el de când era tânăr.
Este un mare industriaș clujean, care controlează grupul Teraplast din Bistrița (evaluat la cca. 250 milioane euro); are fabrici în Austria și Ungaria.
Și deține în conturi zeci de milioane de euro.
A fost șef de promoție a Facultății de Istorie a UBB.
Cred că a fost coleg de an sau cel puțin în generația lui Ioan Aurel Pop, șeful Academiei Române și a lui Vasile Pușcaș, fostul ministru și negociator al aderării țării la UE.
Numele lui e Dorel Goia și este unul dintre cei mai duri, energici, intransigenți și infailibilibili oameni pe care i-am întâlnit.
A lăsat în urma lui un șir lung de „cadavre”, peste care a călcat fără a claxona sau frâna.
Au contat mereu banii, scopul, eficiența, adrenalina, confortul, plăcerea și interesul.
M-am aflat rar în apropierea sa. De fiecare dată toate simțurile modulului meu de apărare și luptă mi se activau, iar alarma suna frenetic „EVACUAREA!”
Ca să aveți o idee despre ritmul, intensitatea și durata unei zile de muncă a acestui om, e bine să știți că ședința cu directorii săi începea la 7 dimineața, iar în zilele când era vreo criză, începea la ora 6.
Șase zile din săptămână el încă lucrează de la 6 la 23, cel puțin.
Unul dintre directorii săi, mai tânăr decât Dorel Goia cu vreo 20 de ani, om energic și foarte muncitor, mi-a mărturisit, acum câțiva ani, că a rezistat o lună la ritmul, intensitatea muncii și la stresul alături de patronul său. După 30 de zile a clacat fizic și psihic.
Gândurile, deciziile și acțiunile lui Dorel Goia aveau mereu corespondent în bani.
Dorel Goia a ajuns acum în cărucior.
Vorbește greu, însă mintea îi este la fel de ascuțită.
La fel îi este și limba. Feliază scurt, chirurgical, chiar și o femeie frumoasă, dar neinspirată în urări ipocrite. (Am fost martor, miercuri, la acest moment, in cel mai prețios restaurant clujean.)
Dorel Goia a ales ca în Săptămâna Mare (miercuri) să inaugureze Fundația „Ioan și Maria” (numele părinților săi), care va funcționa într-o casă ultra-modernă, pe care a ridicat-o pe locul fostei case părintești din cartierul Mănăștur.
E la umbra celui mai înalt bloc din Cluj (25 de etaje), măruntă printre alte blocuri mari. Dar frumoasă, bine gândită în interior și ultra-modern dotată.
După 12 ani de procese, Dorel Goia a recâștigat terenul casei unde și-a trăit copilăria și adolescența, în mijlocul unor cireși dulci și roditori.
În casa aceasta, Fundația „Ioan și Maria” va oferi copiilor săraci din Cluj-Napoca educație, dulciuri, pateuri, fructe, căldură și răcoare într-un program de „școală după școală”, susținut de profesori și preoți buni.
Tot aici, copiii vor avea acces la opt calculatoare moderne și la internet liber și rapid.
Dorel Goia nu are copii.
Însă are foarte mulți bani pe care continuă să-i înmulțească zi de zi.
Și un tânăr vânjos, dar învinețit la ochi, care-i împinge căruciorul.
Dorel Goia a mărturisit că s-a luptat greu cu tentația de a ridica un bloc pe pământul copilăriei sale, bloc pe care să-l convertească într-un milion de euro.
Inima lui a biruit, însă.
El a cerut ca în jurul casei să se planteze opt cireși din cel mai dulce și roditor soi de cireș românesc.
Se bucură că mlădițele sunt la locul lor și nu le-a furat nimeni.
Vor rodi și vor dărui cândva. Atunci când el nu va mai fi.
Cu dl. Dorel Goia am avut ocazia să stau de vorbă o singură dată vreme de 15 minute, acum opt ani.
M-a chemat la biroul său din fabrica de panificație pe care o are în Cluj Napoca.
A răspuns cererii mele de a o ajuta pe doamna Profesoară Iza Schleier, mamă singură, cu trei copii, pentru ajutorarea căreia am făcut evenimentul cu scriitoarea Irina Binder, în 17 mai 2017.
Dorel Goia mi-a dăruit atunci 3000 de lei pentru Iza.
Eu i-am oferit cartea mea – Ion I C Brătianu și opțiunea occidentală a României. A fost uimit, deși s-a străduit să nu observ.
De atunci, mi-a mai scris, interesandu-se de alte cărți pe care le-am scris, spunându-mi că ar vrea să le citească.
În cei opt ani care au trecut, nici eu nu am mai îndrăznit să îi cer o sponsorizare, nici dânsul nu și-a putut permite să citească Modernizarea României. 1875-1938, cartea mea care-l interesa cel mai mult și despre care îmi mai scria. Dorel Goia e istoric. Printre cei mai citiți și intuitivi. Acesta fiind un har foarte rar.
Miercuri m-a invitat la inaugurarea casei și a Fundației care poartă numele părinților săi.
La eveniment au fost oameni de vază ai Clujului și Bistriței. Printre ei, mitropolitul Andrei și Emil Boc.
A fost și Sorin Apostu, fostul primar al Clujului.
Care de cum m-a văzut m-a ispitit, m-a încercat și m-a bucurat spunându-mi că, fiind Săptămâna Mare, el mă iartă.
Mărturisesc că o legiune de draci a început să horească replici în capul meu la auzul Iertării acordate de acest om. Însă Inima m-a convins că e totuși cel mai prețios Dar pe care l-am primit la acel eveniment.
Miercuri, la evenimentul său caritabil, Dorel Goia a crăpat puțin ușa ferecată a inimii sale.
Printre cuvintele rostite greu i-am ascultat dorurile nespuse prin viu grai.
Unul este al tihnei când se dădea jos din cireș și umplea cu cireșe negre strachina de lut ars de pe masa de sub umbrar, la care-l așteptau părinții săi.
Ioan și Maria
Care l-au plămădit să fie Om.
CLUJ24 TV
VIDEO. Analistul Ion Novăcescu: Estimez că alegerile din mai nu vor avea niciun efect asupra României

Analistul Ion Novăcescu a declarat la emisiunea ”Ediția de seară” de la Clujlive TV, realizată în parteneriat cu Cluj24, că estimează că alegerile din mai nu vor avea niciun efect asupra României, iar în toamnă românii vor merge din nou la alegerile prezidențiale.
În emisiunea realizată de jurnalistul Florin Danciu, Ion Novăcescu a comentat și conferința de presă maraton de 5 ore susținută la Palatul Parlamentului de liderul AUR, George Simion.
În cadrul emisiunii, s-a mai discutat despre evenimentul de lansare a Fundației ”Ioan și Maria”, de către omul de afaceri clujean Dorel Goia.
Redăm mai jos câteva pasaje din emisiune:
Campania electorală a avut loc în noiembrie
Ion Novăcescu: ”Uneori politicienii își folosesc copiii. Pe de-o parte sunt politicienii de foarte proastă calitate umană care își folosesc copiii ca și scuturi umane. Avem multe fotografii în care politicienii atacați vehement, își iau copilașii și îi pun în față. De ce? Asta e un comportament de reptilă politică, cel care își pune copilul în față să-l protejeze. Nu a făcut un asemenea gest George Simeon, în schimb și-a luat copilul aici”.
Ion Novăcescu: ”Consider că, din punct de vedere al alegerilor prezidențiale, campania a avut loc anul trecut în luna noiembrie. Și am subliniat aici consider că România trebuia să aibă deja un președinte care a fost ales de români. Însă cei care au avut pârghii de putere au blocat desemnarea lui Călin Georgescu în funcție de președinte.
Liderul AUR a afirmat că România are deja un președinte ales, iar numele lui e Călin Georgescu. Așa au decis românii.
Deci până la momentul ăsta puteam să afirm cu tărie că George Simion și-a adus copilul pe scenă ca să transmită fără dubii cine e important pentru el. Nu funcția de președinte. Ci important pentru el este copilul lui și familia lui”.
Alegeri în toamnă
Ion Novăcescu: ”Eu fac o estimare aici. Eu estimez că alegerile din mai nu vor avea niciun efect asupra României. De ce cred că nu vor avea vreun efect?
În primul rând pentru că administrația Trump nu va rămâne datoare la această ofensă a fidelului de la Marea Neagr. Eu estimez că în toamnă vom merge din nou la alegerile pentru președinte”.
Florin Danciu: ”Dar am avut o revelație legată de modul cum a comunicat George Simion. Cum comunică, fără excese. Mi s-a părut că, la 38 de ani, e un lider deja important, George Simion, așa cum e, controversat.
Se forțează să scape de imaginea de lider de galerie, de băiat turbulent, și să devină lider politic, om de stat chiar”.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), înaintea meciului cu Rapid: Eu cred că putem să TERMINĂM pe locurile 3-4

Sâmbătă, 19 aprilie, de la 20.00, Universitatea Cluj joacă pe Giulești ultimul meci din turul play-off-ului Superligii, cu Rapid. Tehnicianul clujenilor, Ioan Ovidiu Sabău, a vorbit despre starea din cadrul echipei și despre adversar.
„Ne așteaptă un meci greu, Rapid arată bine în momentul de față, am văzut și a doua repriză cu CFR. Este o echipă organizată, foarte bună pe tranziție pozitivă, cu jucători de viteză, în 4-5-1 sau 4-4-2, cu Petrila și Dobre în benzi.
Sabău („U” Cluj), înaintea meciului cu Rapid: Eu cred că putem să TERMINĂM pe locurile 3-4
Contează mult că am câștigat cele două meciuri cu ei, dar contează cum arăți tu ca echipă și mentalul, să nu cedăm. Dacă mă supără ceva la o echipă, mă supără când cedează mental. Și nu avem voie, pentru că încă suntem plătiți și oamenii își pun mari speranțe în noi. Trebuie să fim mult mai atenți și mult mai motivați.
Jucătorii nu trebuie să arate așa cum am arătat la ultimul joc, ci să arate că au capacitatea de a juca meciuri frumoase, de a se implica emoțional. Să se vadă în fiecare moment că faci pressing, că pierzi mingea și fugi după adversar să recuperezi, că îți pasă de echipă, că ai trăiri în timpul jocului și că ești nemulțumit când nu ai realizări. Să fii prezent, nu ai voie să fii absent, să te plimbi pe teren în timpul jocului, să ai acele stări ca la un meci amical. Nu trebuie să vedem așa ceva la un jucător profesionist și respectat.
„Trebuie să găsesc din nou soluții”
Îmi doresc foarte mult să fi ajuns mesajul acolo unde trebuie, sunt jucători care au arătat foarte bine, au calitate, avem identitate ca joc, dar în ultimul timp nu ne-am prezentat cum trebuie și asta trebuie să ne dea de gândit. Să nu fim superficiali și să luăm lucrurile de la sine, nu e normal.
Trebuie să găsesc din nou soluții, să-i pot acapara și să-și găsească acea motivație de care ai nevoie să abordezi jocurile, care pentru mine sunt foarte importante. Aș vrea și ei să înțeleagă că meciurile care au mai rămas sunt foarte importante pentru fiecare dintre noi și nu trebuie să rămânem cu acea impresie foarte bună a calificării în play-off și că e suficient. Dacă nu am fi putut mai mult, nu aș fi pretins și nu aș fi cerut nici eu, dar eu cred că putem să terminăm pe locurile 3-4, cu mai mult efort, mai multă dorință și voință de a realiza un alt obiectiv important, pentru ei și pentru fanii noștri, pentru mine ca antrenor, pentru club.
Asta ne e meseria, spunem că de aceea sunt plătiți, că nu trebuie să vorbim de motivație, dar din păcate rămâne cel mai important lucru în acest moment și asta am încercat să le explic toată săptămâna. I-am văzut preocupați pe jucători, i-am văzut atenți și la analiza video pe care am făcut-o, în antrenament, dar asta poate să fie doar la suprafață. Ce e important e ce simt ei, iar eu asta nu pot vedea și nu pot controla.
„Am mers pe acel nucleu de jucători care a dat satisfacție”
Când s-a mers pe un nucleu de jucători care au avut niște realizări deosebite, mă aștept ca ceilalți care vin de pe bancă când echipa are nevoie să-și spună că echipa această nu stă doar în acei jucători și că și ei sunt plătiți și vor să arate că sunt importanți. Și când vezi că nu se ridică la nivelul celorlalți, îți dau o stare de nesiguranță ca antrenor și mă fac să fiu preocupat. Nu vreau să-i demobilizez, ba din contra. Daca aș fi eu în locul lor, să joc mai puțin și când intru să nu arăt bine, iar tot aceiași jucători să fie lăudați, pe mine m-ar motiva foarte mult să demonstrez, când intru în teren, că și eu sunt un jucător foarte important, ceea ce nu am văzut, din păcate.
Am mers pe acel nucleu de jucători care a dat satisfacție, care a dat randament și a adus calificarea în play-off. Acum, au revenit, undeva la 50-60% Cristea, Bic, Nistor. Să văd cât mă pot baza pe acești jucători. În acest sezon, Jasper nu mai intră în vederile mele, nu se va recupera din punct de vedere medical. Ceilalți jucători sper să se ridice la nivelul lor, nu sub nivelul lor, ca formă, ca implicare. Le-am transmis în continuare încredere, că putem lăsa o impresie frumoasă, pentru tot ce înseamnă cei care investesc în noi, fani și mass-media. Mai sunt multe meciuri de jucat și așa se spune, că ultima impresie contează foarte mult”, a declarat la conferința de presă Sabău.