Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Supraimpozitarea clădirilor dărăpănate schimbă fața Clujului: peste 820 de imobile refațadizate în ultimii ani

Publicat


Supraimpozitarea clădirilor degradate din centrul Clujului a avut ca efect refațadizarea a sute de imobile în ultimii 8 ani, de la introducerea politicii și până astăzi.

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că, din 2016, când Primăria Cluj-Napoca a introdus supraimpozitarea clădirilor dărăpănate, sute de imobile au fost refațadizate.

„Supraimpozitarea își produce efecte și a funcționat foarte bine. În 2016 am început această politică prin care am supraimpozitat clădirile din zona centrală, clădiri care pun în pericol siguranța cetățenilor și care arătau foarte rău. Am început cu 500%, iar ulterior am adaptat această procedură și avem impozitare progresivă, de la 200% și până la 500%, în funcție de gradul de risc prezentat de clădirea respectivă.

Peste 820 de clădiri refațadizate

A fost o hotărâre cu scandal atunci, cred că am stat șapte sau opt ore în ședința consiliului local cu proprietarii, nu am cedat presiunilor, și efectele se văd. Avem în acești opt ani peste 820 de clădiri refațadizate. Este o cifră impresionantă. Au fost refațadizate de către proprietarii, la altele am fost și noi coproprietari și am plătit cota-parte pentru refațadizarea acestora”, a declarat Dan Tarcea, la Ziua Live.

Viceprimarul a arătat că, deși a fost privit cu scepticism de clujeni, această politică s-a dovedit a fi una de succes, remarcând că zonele centrale și semicentrale ale orașului au fost transformate vizibil.

„Nu trebuie să fii mare specialist, este suficient să te plimbi prin zona centrală și semicentrală și să vezi cum s-a schimbat fața Clujului și cum arată clădirile astăzi față de acum șapte, nouă ani. Mergeți și vedeți cum arăta strada Horea, unde toate clădirile erau dărăpănate, ori acum cred că mai sunt două sau trei clădiri care nu arată foarte bine”, a mai spus acesta.

Problemele persistă pentru unele clădiri

Există încă câteva imobile care se confruntă cu probleme legale sau al căror proprietari preferă să plătească supraimpozitul de 500% în loc să efectueze reparațiile necesare. Viceprimarul a avertizat că aceștia riscă să răspundă penal dacă fațadele lor pun în pericol siguranța publică.

„Mai sunt câteva clădiri care sunt cu probleme, care sunt cu litigii, care preferă să plătească impozit de 500% decât să refațadizeze. În condițiile în care se întâmplă ceva și cade de pe clădire și Doamne ferește, lovește vreun pieton, proprietarii răspund penal. Acesta este semnalul de alarmă de care ar trebui să țină cont fiecare proprietar de clădire”, a arătat Dan Tarcea.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Spații modernizate pentru copii, inaugurate la Ambulatoriul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca

Publicat

De

ambulatoriu

Conducerea Consiliului Județean Cluj a inaugurat, joi, spațiile destinate serviciilor medicale de specialitate pentru copii din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Cluj-Napoca, recent modernizate în urma unei investiții de aproape un milion de lei.

Managerul SCBU, Vasile Mureșan, a declarat că în luna septembrie se împlinesc 15 ani de la înființarea Ambulatoriului Integrat, prin preluarea fostului Centru de Diagnostic și Tratament de către spitalul de boli infecțioase.

”Spațiul pentru copii este decorat cu personaje de desene animate, pereții sunt cu culori calde, o paletă vie de culori, avem jucării, zone interactive, mobilier adaptat copiilor, zone de joacă și colțuri cu cărți și povești audio-video unde cei mici pot urmări desene animate. De asemenea se aude și muzică ambientală liniștitoare.

Investiția în noile spații s-a ridicat la 910.000 de lei, incluzând lucrări și dotări medicale și de mobilier”, a spus Mureșan.

Alin Tișe: Moment de sărbătoare

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a rememorat preluarea CDT de către Spitalul de Boli Infecțioase în 2009, când era la primul mandat de președinte al CJ, și a afirmat că momentul de azi este unul important, de sărbătoare pentru instituție.

”Dați o șansă clujenilor să aibă servicii medicale de calitate, ambulatoriul fiind o alternativă pentru alte spitale. Aveți medici bine pregătiți. Vom continua investițiile din cadrul SCBI și la Ambulatoriu. Suntem mândri de activitatea dvs”, a spus Tișe.

Ambulatoriul Integrat primește aproximativ 2000 de pacienți pe zi.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Grav ACCIDENT la Livada, în Cluj. O motocicletă și o mașină implicate. Două victime, dintre care una INCONȘTIENTĂ

Publicat

accident

Un grav accident de circulație a avut loc, joi, în Livada, jud. Cluj. Au fost implicate o motocicletă și o mașină. Au rezultat două victime, dintre care una era inconștientă.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Livada. Din primele date, în accident au fost implicate o motocicletă și un autoturism.

VIDEO FOTO. Grav ACCIDENT la Livada, în Cluj. O motocicletă și o mașină implicate. Două victime, dintre care una INCONȘTIENTĂ

Au rezultat două victime, dintre care una este inconștientă. La fața locului acționează o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și una SAJ.

Referitor la cele două victime, este vorba despre o femeie și un bărbat. Femeia prezintă multiple traumatisme și a fost intubată de către echipajul SAJ cu medic. Bărbatul este conștient, cooperant, prezintă o posibilă fractură la nivelul unui membru inferior. Nicio persoană aflată în autoturism nu a necesitat îngrijiri medicale. La fața locului a aterizat și elicopterul SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Traficant de droguri sintetice din Turda, arestat. Ce s-a găsit la percheziția domiciliară

Publicat

politist droguri

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unei persoane cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile a avea efect psihoactiv, așa numitele droguri sintetice.

Din cercetările efectuate a reieșit că, în perioada ianuarie 2023 – septembrie 2024, în mod repetat, în baza aceleiași rezoluții infracționale și fără a deține autorizație de la A.N.S.V.S.A., persoana cercetată ar fi manipulat și vândut substanțe psihoactive din clasa catinonelor (2-MMC), către consumatori din județul Cluj, cu 50 de lei pentru un gram.

”Ieri, în contextul punerii în aplicare a mandatului de percheziție domiciliară, în municipiul Turda, aceasta a fost depistată în proximitatea locuinței, în timp ce ar fi avut asupra sa 5 pungi, conținând aproximativ 70 de grame de substanță psihoactivă (2-MMC) destinate vânzării.

Alte probe

De asemenea, în imobil au fost descoperite și ridicate obiecte purtând urme de substanță, precum și alte mijloace de probă.

La data de 11 septembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea persoanei cercetate, pentru 24 de ore.

Astăzi, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a acesteia, pentru 30 de zile”, arată IPJ Cluj.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Poliția Municipiului Turda, Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Tânăr din Câmpia Turzii, ARESTAT pentru tâlhărie. A furat plasa unui bărbat de 52 de ani

Publicat

talhar

Un tânăr de 25 de ani din Câmpia Turzii a fost arestat pentru tâlhărie. Acesta ar fi furat plasa unui bărbat de 52 de ani.

„La data de 9 septembrie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii au reținut, pentru 24 de ore, un tânăr în vârstă de 25 de ani, din municipiul Câmpia Turzii, bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie.

talhar

FOTO. Tânăr din Câmpia Turzii, ARESTAT pentru tâlhărie. A furat plasa unui bărbat de 52 de ani

Din cercetările efectuate s-a stabilit că, la data de 4 septembrie a.c., în jurul orei 18.40, o persoană necunoscuta, i-ar fi smuls o plasă din mână unui bărbat de 52 de ani, din municipiul Câmpia Turzii, în care avea mai multe bunuri personale.

În urma activităților investigativ-operative desfășurate de către polițiști, în cursul zilei de 9 septembrie a.c., a fost depistat un tânăr de 25 de ani, din municipiul Câmpia Turzii, bănuit de comiterea faptei.

talhar

Acesta a fost condus la sediul unității pentru audieri, iar în urma probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut, pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.

După expirarea măsurii reținerii, cel în cauză a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul judecătoriei Turda, unde s-a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax