EVENIMENT
Alegeri parlamentare 2024. Ce trebuie să știe clujenii despre vot

Românii își aleg astăzi parlamentarii care îi vor reprezenta în următorii patru ani în Legislativ, respectiv în Camera Deputaților și în Senat.
Românii vor vota duminică, 1 decembrie, la alegerile parlamentare 2024, componența celor două Camere ale Parlamentului, respectiv Senatul și Camera. În prezent, Parlamentul este format din 465 de membri: 136 de senatori și 329 de deputați.
În județul Cluj, există un număr total de 615.647 de alegători, care vor vota în cele 647 de secții de votare amenajate în județ.
Care este procedura de vot la alegerile parlamentare?
Duminică, cetățenii români votează pentru partide politice, alianțe electorale ori candidați independenți. Fiecare partid reprezintă o listă de candidați pentru fiecare circumscripție electorală.
Numărul total al circumscripțiilor electorale este de 43: 41 pentru fiecare județ din țară, una pentru Municipiul București și una pentru diaspora.
Secțiile de vot, deschise de la 7 la 21
Votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, duminică, 1 decembrie 2024, între orele 07.00 – 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot. Alegătorii aflați în situația de mai sus pot vota până cel mult la ora 23.59.
Cetățenii români au drept de vot de la vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv.
Nu au drept de vot:
a) debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție;
b) persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Unde se poate vota la alegerile parlamentare?
Alegătorii pot vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința.
În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.
Cu ce acte de identitate se poate vota la alegerile parlamentare?
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
a) cartea de identitate;
b) cartea electronică de identitate;
c) cartea de identitate provizorie;
d) buletinul de identitate;
e) pașaportul diplomatic;
f) pașaportul diplomatic electronic;
g) pașaportul de serviciu;
h) pașaportul de serviciu electronic;
i) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Ce este pragul electoral?
Sistemul electoral este unul proporțional, menit să limiteze fragmentarea politică în Parlamentul României. Astfel, pentru a putea obține mandate, partidele politice trebuie să depășească pragul electoral de 5% din votul național (voturile valabil exprimate) sau cel puțin 20% din voturile din minimum patru circumscripții electorale.
Alianțele electorale trebuie să treacă un prag mai ridicat, respectiv, 8% pentru alianțele cu două partide, 9% pentru cele cu trei partide, și 10% pentru alianțele cu mai multe partide.
Județul Cluj trimite în Parlament 4 senatori și 10 deputați
În România, senatorii și deputații se aleg prin scurtin de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.
Numărul de mandate pentru cele două camere ale Parlamentului diferă de la o circumscripție la alta, în funcție de numărul de locuitori și normele de reprezentare. Județul Cluj are un număr de 4 senatori şi 10 deputaţi în Parlamentul României.
Prezența la vot la alegerile din 6 decembrie 2020 a fost de 31,84% la nivel național. În județul Cluj, prezența la urne a fost ceva mai ridicată, respectiv 34,09%, 208.346. În municipiul Cluj-Napoca, prezența a fost de 37,34%.
Două zile de vot în diaspora
La secțiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliu sau reședința în străinătate.
Alegătorii români din diaspora vor avea la dispoziție două zile pentru a vota, 30 noiembrie și pe 1 decembrie, începând cu ora locală 7, până la ora 21.
Dacă și după ora 21:00 vor fi alegători la sediul secțiilor de vot, precum și la rând în afara sediului secției, atunci programul de votare se va prelungi până, cel târziu, la ora 23:59.
Cum pot vota românii din străinătate la alegerile parlamentare?
Alegătorii care au reședința sau domiciliul stabilite în străinătate pot vota astfel:
- Cu înregistrare (opțional): votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral, însă cetățenii s-au putut înscrie și în Registru ca „alegător în străinătate”, prin platforma lansată de Autoritatea Electorală Permanentă, până la data de 17 octombrie 2024. Cei care se înregistrează sunt menționați în listele permanente pentru străinătate și sunt arondați unei secții de votare (apropiate adresei din documente). Cetățenii pot vota însă și pe liste suplimentare, în orice altă secție de votare, dacă nu ajung la secția unde sunt arondați.
- Fără înregistrare: alegătorii pot vota în orice secție, pe listele suplimentare, dacă fac dovadă că au domiciliu ori reședința în străinătate (cu un document emis de statul respectiv), dar și dacă dețin un document românesc care le conferă dreptul să voteze (carte de identitate, pașaport etc).
Persoanele care au domiciliul stabilit în străinătate și reședința în țară pot alege dacă votează în țară sau peste hotare, însă au drept la vot o singură dată.
Ce partide candidează la alegerile parlamentare, la Cluj?
Un număr de 224 de candidați ai unor partide și un independent și-au depus dosarele la Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj pentru alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie, și au fost trecuți pe buletinele de vot de la Senat și Camera Deputaților.
Partidele înscrise la BEJ Cluj:
- Partidul Național Liberal: 13 candidaturi pentru Camera Deputaților şi 6 candidat pentru Senat, în total 19 candidaturi;
- Partidul Dreptate şi Respect în Europa pentru Toți: 5 candidaturi pentru Camera Deputaţilor şi 2 candidaturi pentru Senat, în total 7 candidaturi;
- Partidul Social Democrat Unit: 2 candidaturi pentru Camera Deputaților şi candidaturi pentru Senat, în total 3 candidaturi;
- Uniunea Democrată Maghiară din România: 13 candidaturi pentru Came Deputaților şi 6 candidaturi pentru Senat, în total 19 candidaturi;
- Partidul România în Acțiune: 13 candidaturi pentru Camera Deputaţilor şi candidaturi pentru Senat, în total 19 candidaturi;
- Uniunea Salvați România (USR): 13 candidaturi pentru Camera Deputaților şi candidaturi pentru Senat, în total 19 candidaturi;
- Partidul Patrioții Poporului Român: 2 candidaturi pentru Camera Deputaților şi candidaturi pentru Senat, în total 3 candidaturi;
- Partidul S.O.S. România: 13 candidaturi pentru Camera Deputaților şi 6 candidaturi pentru Senat, în total 19 candidaturi;
- Partidul Forța Dreptei: 13 candidaturi pentru Camera Deputaților şi 6 candidaturi pentru Senat, în total 19 candidaturi;
- Partidul Național Conservator Român: 11 candidaturi pentru Camera Deputaţilor şi 4 candidaturi pentru Senat, în total 15 candidaturi;
- Alianța pentru Unirea Românilor (AUR): 13 candidaturi pentru Camera Deputaţilor şi 5 candidaturi pentru Senat, în total 18 candidaturi;
Peste 200 de candidați de la 20 de partide și un independent
- Partidul Social Democrat: 13 candidaturi pentru Camera Deputaților şi 6 candidaturi pentru Senat, în total 19 candidaturi;
- Partidul Oamenilor Tineri: 5 candidaturi pentru Camera Deputaților și 3 candidaturi pentru Senat, în total 8 candidaturi;
- Alianța Național Creştină: 1 candidat pentru Camera Deputaților şi 1 candidat pentru Senat, în total 2 candidaturi;
- Partidul Ecologist Român: 1 candidat pentru Camera Deputaților şi 1 candidat pentru Senat, în total 2 candidaturi;
- Partidul Sănătate, Educație, Natură, Sustenabilitate: 3 candidaturi pentru Camera Deputaţilor şi 1 candidatură pentru Senat, în total 4 candidaturi;
- Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională: 3 candidaturi pentru Camera Deputaţilor şi 3 candidaturi pentru Senat, în total 6 candidaturi;
- Partidul Noua Românie: 1 candidat pentru Camera Deputaților şi 1 candidat pentru Senat, în total 2 candidaturi;
- Partidul Reînnoim Proiectul European al României: 13 candidaturi pentru Camera Deputatilor si 6 candidaturi pentru Senat, in total 19 candidaturi;
- Partidul Social Democrat Independent: 1 candidat pentru Camera Depu candidat pentru Senat, în total 2 candidaturi;
- Ioan Sabin Sărmaş: candidat independent la alegerile pentru Camera Deputaților.
La nivel național, PSD are cei mai mulţi candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor (639), având liste complete pentru 42 de circumscripţii, urmat de SOS România, unde candidează 636 de persoane, PNL – cu 630 de candidați, AUR – 621, Forţa Dreptei – 619, UDMR – 596, USR – 589 de candidați.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Administrația Națională de Meteorologie a făcut o estimare a valorilor termice, dar și în ceea ce privește precipitațiile până la data de 27 aprilie.
Chiar dacă această lună a fost cu adevărat capricioasă, de Paști temperaturile vor fi ridicate, conform meteorologilor.
Cum va fi vremea de Paști la Cluj
În următoarele două spătămâni, regimul termic va fi apropiat de valorile climatologice specifice perioadei, cu maxime în jurul a 17 grade, potrivit ANM.
În intervalul 16–17 aprilie este prognozată o creștere a temperaturilor diurne, acestea urmând să urce spre 23-24 de grade. După acest episod mai cald, între 18 și 20 aprilie, maximele termice vor mai scădea ușor și se vor înregistra, în general, 19-21 de grade. Ulterior, arată meteorologii, se conturează o nouă tendință de încălzire, cu maxime de până la 22-23 de grade.
Anunțul meteorologilor despre ploi
Temperaturile minime vor avea variații ușoare, menținându-se, în general, între 6 și 8 grade pe tot parcursul perioadei.
Conform meteorologilor, vor fi posibile precipitații în cea mai mare parte a intervalului, dar cu o probabilitate mai ridicată între 19 și 20 aprilie și din nou din 24 aprilie, până aproape de finalul lunii aprilie.
Foto: Primăria Cluj-Napoca

CFR Cluj – Rapid este meciul care încheie etapa a 4-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Cu o victorie, clujenii egalau la puncte liderul FCSB, în schimb, o victorie a rapidiștilor îi sălta până pe locul 4. Partida se încheie egal, 1-1, după două reprize diametral opuse. Au înscris Bolgado (min.7), respectiv Kait (min.52).
Echipele de start:
CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, M. Ilie, Camora – Emerllahu, Djokovic, Fică – Korenica, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: M.Popa, Abeid, Țîrlea, Sinyan, Name, Tachtsidis, Păun, Gligor, Deac, Nkololo, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu
CFR Cluj – Rapid, 1-1. Clujenii RATEAZĂ șansa de a egala FCSB la puncte
Rapid (4-3-3): Stolz – Onea, D. Ciobotariu, Pașcanu, Borza – Ademo, Kait, Chistensen – Al. Dobre, Burmaz, Petrila
Rezerve: Aioani, Braun, Săpunaru, Ignat, Bădescu, Vulturar, Grameni, N’Jie, R. Pop, Ankeye, Gojkovic, Koljic
Antrenor: Marius Șumudică
Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu”, Cluj-Napoca
Arbitru: Florin Andrei
Asistenți: Daniel Mitruți și Alexandru Vodă
Arbitru VAR: Ovidiu Hațegan / Arbitru AVAR: Viorel Flueran
Început lent de partidă, cu un studiu poate prea exagerat de ambele părți. În min.5, Rocha se scutură de letargie și are o incursiune pe partea dreaptă, încheiată cu un șut cu stângul respins în corner de Stolz. Korenica execută perfect și Bolgado înscrie cu capul, în min.7, pentru 1-0.
În min.10, Kamara, poate unul dintre cei mai neinspirați jucători clujeni, interceptează o minge de la Ciubotariu însă șuteză slab.
Louis Munteanu încearcă și el poarta de două ori, însă șuturile lui trec de puțin peste bară. În min.32, Korenica prinde și el un șut bun peste poartă.
În min.42 apare și prima ocazie a rapidiștilor, însă Hindrich se opune șutului lui Onea.
Repriza a doua a avut o desfășurare total opusă. CFR a pierdut inițiativa, Rapid, în schimb, a devenit mai periculoasă. În min.52, Kait egalează după o fază lucrată de Petrila.
CFR nu se mai regăsește, se apără la disperare și contraatacă haotic. Kamara continuă să fie trompeta meciului, cu poziționări aiurea și finalizări hilare.
În min.70, Kait vede roșu pentru simulare, cartonaș anulat de arbitru după intervenția VAR, pe motiv de offside în faza premergătoare. În min.90, Hindrich salvează în fața lui Christensen. După două minute, vine rândul lui Stolz.
CFR ratează șansa de a face tandem în fruntea clasamentului cu FCSB, în timp ce Rapid smulge un punct care, practic, e ca apa sfințită, nici n-ajută, nici nu strică. Să fie primit…
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Rocha 7, Bolgado 7, M. Ilie 7, Camora 7 – Emerllahu 6, Djokovic 6, Fică 7 – Korenica 7, L. Munteanu 6, Kamara 5, Abeid 6, Tachtsidis, Păun 6, Nkololo, Postolachi

Pe 15 aprilie, între orele 12.00 – 18.00, centrul comercial VIVO! Cluj-Napoca va fi gazda unui Târg de lucrări hand-made organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj cu ocazia sărbătorilor pascale.
Vor fi expuse spre vânzare diferite obiecte realizate de copii și adulți cu dizbilități din centrele și unitățile rezidențiale administrate de DGASPC Cluj.
Târg de Paște cu vânzare la VIVO! Cluj-Napoca, în beneficiul persoanelor cu dizabilități
Ne dorim crearea unei atmosfere primitoare pentru copiii și adulții cu dizabilități astfel încât aceștia să se simtă admirați și integrați. Publicul are ocazia să cumpere obiecte inedite și să își manifeste astfel toleranța și aprecierea față de persoanele vulnerabile.
Este vorba despre copii de la casa de tip familial Perlino, casa Grigorescu, casa Târnavelor, casele de tip familial Mărăști, centrul de primire a copilului în regim de urgență Gavroche, din Cluj Napoca, copii de la casele de tip familial din Huedin, tineri cu dizabilități de la Centrele de abilitare și reabilitare din Gherla și Jucu, precum și adulți cu dizabilități fizice și neuropsihice de la Centrele de îngrijire și asistență din Luna de Jos și locuințele protejate din Catcău.
Vizitatorii VIVO! vor putea achiziționa icoane, tablouri, obiecte decorative, de pirogravură, ornamente destinate sărbătorilor pascale, autorii lucrărilor urmând a beneficia de fondurile strânse.
Vor fi prezenți și beneficiarii furnizorilor de servicii sociale private cu care DGASPC Cluj colaborează: asociația pentru protejarea și ajutorarea handicapaților neuro-psihici din Cluj- centrul de zi “Sf. Maria” , fundația “Bethesda & Floricica” Beclean, fundația „Estuar” și fundația „FEBE”.
Tineri voluntari, studenți la Asistență socială și Psihologie, vor contribui la buna desfășurare a evenimentului la care au fost invitați și reprezentanți ai autorităților locale.
Evenimentul are loc la intrarea numărul 2.

Săptămâna Patimilor, în care am intrat de astăzi, este una dintre cele mai încărcate perioade ale anului din punct de vedere spiritual și ritualic în satul tradițional clujean.
Trăită cu profundă reculegere, această săptămână este, în esență, o perioadă de doliu și de tristețe, orientată spre curățenie și pregătire atât trupească, cât mai ales sufletească, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Săptămâna Mare în tradiția populară clujeană
În satele de odinioară, munca la câmp era oprită. „E mare păcat să muncești când Domnul Hristos pătimește”, se spunea cu teamă și cu respect.
Așadar, arată specialiștii clujeni, oamenii posteau, iar întreaga săptămână era consacrată rânduielilor ce preced marea sărbătoare a Învierii.
Casele erau văruite proaspăt, semn al înnoirii și al luminii
Până miercuri, gospodăriile trebuiau să fie pe deplin pregătite pentru întâmpinarea praznicului. Casele erau văruite proaspăt, semn al înnoirii și al luminii.
“Zestrea, păstrată cu grijă în lăzi și lăițere, era scoasă la soare, împrospătată, primenită, iar hainele noi de sărbătoare – obligatorii pentru fiecare membru al familiei – trebuiau să fie gata. Femeile se îngrijeau cu migală de curățenie: scoteau hainele de sărbători, le puneau la soare, apoi le reașezau cu grijă, strecurând printre ele crenguțe de busuioc și alte plante frumos mirositoare”, arată cei de la CJCPCT Cluj.
Nu doar hainele, ci și obiectele din gospodărie erau supuse unei curățenii rituale. Blidele de lut dar și icoanele de glajă de pe pereți erau spălate și împodobite cu ștergare de sărbătoare. Până și fața casei, pavimentul din pământ bătut și muruit cu lut galben, era reîmprospătat.
Curățenia inimii era la fel de importantă ca cea a casei
În această săptămână „nu e bine ca femeia să coasă”, se spunea, pentru că „atunci împarte Sfântul Ilie trăsnetele” – un avertisment care ținea deopotrivă de rânduiala religioasă și de credințele populare legate de forțele cerești și pedeapsa divină.
Între Florii și Joia Mare, oamenii se spovedeau și se împărtășeau, dornici să intre în sărbătoarea Învierii cu sufletul curat și împăcați cu cei din jur. Era un timp al iertării și al împăcării, în care curățenia inimii era la fel de importantă ca cea a casei.
Foto: Casă pregătită de sărbătoare / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj