Connect with us

ACTUALITATE

ALEGERI CLUJ 2024. Prezența la urne la locale a fost de peste 50%. Cum s-a VOTAT la Cluj-Napoca

Publicat


Prezența la urne la Cluj

Procesul de vot la alegerile locale și europarlamentare s-a încheiat la ora 22.00. Secțiile mai sunt deschise doar în situații speciale.

În județul Cluj, la alegerile locale s-au prezentat la urne 311.661 dintre cei 614.807 de cetățeni cu drept de vot.

ALEGERI CLUJ 2024. Prezența la urne la locale a fost de peste 50%. Cum s-a VOTAT la Cluj-Napoca

La ora 22.00, în județul Cluj, prezența la agelerile locale a fost de 50,25%.

În același timp, la Cluj-Napoca, la urne s-au prezentat 46,16% dintre alegători până la ora 22.00.

În ceea ce privește alegerile europarlamentare, în județ procentul de vot a fost de 54,71%.

La Cluj-Napoca au votat la europarlamentare 54,51.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Sfinții Petru și Pavel. Peste jumătate de milion de români își sărbătoresc astăzi onomastica. Tradiții și obiceiuri

Publicat

De

petru si pavel alba24

Pe 29 iunie se celebrează Sfinții Apostoli Petru și Pavel, zi în care peste 500.000 de români își sărbătoresc onomastica.

Conform datelor furnizate de Ministerul Administrației și Internelor, peste 500.000 de români își serbează onomastica de Sfinții Petru și Pavel, scrie Alba24.

Nume sărbătorite de Sfinții Petru și Pavel

În această zi, sunt sărbătorite persoanele care poartă nume derivate de la Petru și Pavel. Iată câteva dintre ele:

Nume derivate de la Petru: Petru, Petre, Petra, Petruț, Petroniu, Petrișor, Petronela, Petruța.

Nume derivate de la Pavel: Pavel, Paul, Paula, Paulina, Pavelina, Păvălache, Păuna.

Este o ocazie deosebită pentru a trimite mesaje și felicitări celor sărbătoriți. Aceste nume, fie că sunt comune sau mai rare, sunt legate de importanța acestor doi sfinți în tradiția creștină.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel

Credincioșii ortodocși respectă tradițiile legate de Sfinții Petru și Pavel pentru sănătatea și prosperitatea familiei. Se duc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci și mere acrișoare, care apoi sunt împărțite oamenilor nevoiași.

De asemenea, există tradiția sărbătorii lupilor, unde nu se pun capcane și nu se alungă lupii, pentru ca aceste animale să nu atace vitele. Dacă tună și fulgeră în ziua Sfinților Apostoli, se crede că nucile și alunele vor fi viermănoase.

În ziua de Sfântul Petru este bine să se împartă mere dulci și miere prietenilor și vecinilor, urându-le sănătate și spor la muncă.

Este important să nu scuturi merii până pe 29 iunie, pentru a evita căderea grindinii. Pentru a fi protejați de rele, oamenii poartă pelin și usturoi în buzunare.

Rugăciunea Sfinților Petru și Pavel

„Pe Voi, Apostoli slăviți ai lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiți stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici și ți-a dăruit harul să-i întărești în credință pe toți frații tăi. Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din dușman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăți neamurilor toate comorile învățăturii creștine.

Sfinte Petre și Sfinte Pavele, amândoi ați lucrat cu neobosită însuflețire la răspândirea Împărăției lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru. La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăți nedrepte se abate asupra vieții noastre, să-i îndepărtați pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.”

Cine au fost Sfinții Petru și Pavel

Petru și Pavel au fost aleși de Iisus Hristos în condiții speciale, având misiuni unice. Petru, cel mai în vârstă dintre apostoli, era cunoscut pentru firea sa sensibilă și umană. Pavel, pe de altă parte, a lăsat în urmă principiile fundamentale ale creștinismului ortodox.

În tradiția românească, sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară. Aceasta marchează mijlocul verii agricole și începutul secerișului. Sânpetru este un personaj popular în povestirile românești, fiind un bun sfetnic al lui Dumnezeu și protector al animalelor sălbatice și al recoltelor.

Respectarea acestor tradiții și obiceiuri conferă un caracter unic și profund sărbătorii Sfinților Petru și Pavel, păstrând vie memoria și importanța acestor apostoli în cultura românească.

Citește mai departe

POLITICA

Este realist „Planul Simion” de a construi apartamente la 500-600 euro/mp?

Publicat

George Simion este primul candidat pentru alegerile prezidențiale care își anunță planul cu care vrea să obțină voturile românilor. După ce și-a lansat candidatura în urmă cu două săptămâni, liderul AUR a venit în fața românilor cu primele măsuri din planul său prezidențial.

„Planul Simion”, așa cum l-a intitulat, cuprinde un program îndrăzneț prin care George Simion își propune construirea a 100.000 de locuințe pe an pentru români. Cât de realist este acest plan? Cifrele din piață demonstrează viabilitatea unui asemenea plan.

„Ne-au spus unii și alții că nu e posibil să construim case la 35.000 de euro. Este un preț de producție dacă ai terenul la dispoziție și utilitățile. Este un preț realist la 500-600 de euro metru pătrat în condițiile de astăzi, în 2024”, a declarat George Simion în cadrul discursului său.

Este realist „Planul Simion” de a construi apartamente la 500-600 euro/mp?

În momentul de față, potrivit datelor din industria imobiliară, prețul de construcție medie, doar al clădirii, fără infrastructură și teren, variază între 500 și 600 euro/mp suprafață desfășurată. Suprafața utilă minimă pentru un apartament cu un dormitor, conform Legii Locuinței, este de 52mp. Astfel, pentru un apartament cu 2 camere, prețul vehiculat de candidatul AUR la alegerile prezidențiale este unul fezabil.

Programul se va desfășura pe o durată de 10 ani, adică va cuprinde două mandate de președinte al României, rezultând o valoare medie anuală de 100.000 locuințe pe an. Primii doi ani sunt pentru identificarea terenurilor, autorizare, proiectare și realizarea infrastructurii.

„Am spus la Arenele Romane că îmi doresc ca toți românii să fie proprietari pe pământul lor, pe casa lor. Românii sunt proprietari chiar mai mult decât media europeană, doar că proprietari sunt părinții, bunicii noștri. Genereația mea nu, stă în chirii sau este îndatorată la bănci. Ce cred că trebuie să facă un președinte și un guvern este să ia apărarea propriilor cetățeni, să impună firmelor de utilități să construiască toată infrastructura necesară așa cum îi obligă legea, să impună băncilor să nu dubleze sau tripleze rata dobânzilor”, a mai declarat George Simion.

Citește mai departe

EVENIMENT

Veste bună pentru șoferi! Amenzile rutiere nu vor CREȘTE de la 1 iulie 2024. Valoarea punctului-amendă a ÎNGHEȚAT

Publicat

politie

E oficial! Amenzile rutiere nu vor crește de la 1 iulie 2024. Valoarea punctului-amendă a înghețat, după majorarea salariului minim, a declarat vineri premierul Marcel Ciolacu.

„Astăzi vom îngheţa şi punctul de amendă, astfel încât acesta să nu crească odată cu salariul minim pe economie”, a precizat premierul. Anunțul a fost făcut la începutul ședinței de Guvern din 28 iunie.

Veste bună pentru șoferi! Amenzile rutiere nu vor CREȘTE de la 1 iulie 2024. Valoarea punctului-amendă a ÎNGHEȚAT

Salariul minim pe economie crește de la 1 iulie de la 3.300 la 3.700 de lei. Punctul-amendă este calculat ca 5% din valoarea salariului minim, potrivit legislației în vigoare, scrie Alba24.ro.

De la 1 ianuarie 2024, punctul-amendă este de 165 de lei. Ar fi trebuit să crească la 185 de lei, dacă Guvernul nu lua decizia de ”înghețare” a acestuia.

Reamintim că modul de calcul al punctului-amendă a fost modificat de Executiv, de la începutul acestui an. A fost stabilit procentul de 5%, în loc de 10% cât era anterior. Tot înainte de 2024, punctul-amendă era de 145 de lei.

Amenzi rutiere de la 1 iulie 2024. Clase de sancțiuni, valoare, puncte de penalizare

– depășirea limitei de viteză cu 10 – 20 km/h (clasa I sancțiuni): 2 – 3 puncte de amendă (300 lei – 495 de lei amendă) + 2 puncte de penalizare
– depășirea limitei de viteză cu 21 – 30 km/h (clasa II sancțiuni): 4 – 5 puncte de amendă (660 lei – 825 de lei amendă) + 3 puncte de penalizare
– depășirea limitei de viteză cu 31 – 40 km/h (clasa III sancțiuni): 6 – 8 puncte de amendă (990 lei – 1.320 de lei amendă) + 4 puncte de penalizare
– depășirea limitei de viteză cu 41 – 50 km/h (clasa IV sancțiuni): 9 – 20 puncte de amendă (1.485 lei – 3.300 de lei amendă) + 6 puncte de penalizare
– depășirea limitei de viteză cu peste 50 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă (1.485 lei – 3.300 de lei amendă) + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile
– depășirea limitei de viteză cu peste 70 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă (1.485 lei – 3.300 de lei amendă) + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Pentru clasa a V-a de sancțiuni – 21-100 puncte-amendă (3.465 – 16.500 lei).

Citește mai departe

EVENIMENT

Scrisoarea unui fost senator USR de Cluj pentru Elena Lasconi: „La Cluj, USR a pierdut două treimi din voturi, în 5 ani!”

Publicat

De

gotiu

USR a pierdut în doar cinci ani peste 80.000 de voturi la Cluj, semnalează fostul senator Mihai Goțiu, într-o scrisoare deschisă adresată noii președinte a partidului, Elena Lasconi.

Mihai Goțiu, fost senator de Cluj, își exprimă îngrijorările privind direcția în care se îndreaptă USR, într-o scrisoare deschisă adresată Elenei Lasconi, președinta aleasă recent a partidului.

Mihai Goțiu, scrisoare deschisă pentru președinta USR

Fostul senator denunță modul în care au fost desemnați delegații la Adunarea Generală, arătând astfel că dezideratele noului președinte de unitate și democrație sunt departe de realitate.

„Citez din mesajul pe care l-am primit din partea ta, ieri, transmis cu newsletter-ul intern: «De astăzi, începe reconstrucția USR! Asta înseamnă că vom lucra mai uniți și cu mai multă determinare ca niciodată. Anul acesta, e în joc pierderea democrației din România». Despre unitate, democrație, reconstrucție ai vorbit și în primul mesaj transmis public, după anunțarea rezultatelor votului în urma căruia ai devenit noul președinte al USR.

Din păcate, aceste deziderate sunt departe, mult prea departe de ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în USR și ceea ce urmează să se întâmple, mâine, în cadrul Adunării Generale a USR, unde ar urma să se voteze componența unui nou Birou Național (BN). În fapt, nu va fi niciun vot democratic și cu atât mai puțin unificator, în condițiile în care componența viitorului BN poate fi deja anticipată în mare măsură pe baza voturilor «autobuzelor» din filialele locale și județene, prin care au fost desemnați delegații”, arată Mihai Goțiu.

„O treime de votanți dintr-o treime de membri decid”

Fostul senator oferă un exemplu concret din filiala Cluj, unde și el este membru. La adunarea filialei municipale Cluj-Napoca, aproximativ o treime din voturile exprimate au fost identice, indicând o coordonare prealabilă.

„La adunarea filialei municipale Cluj-Napoca, din cele 179 de voturi exprimate, aproximativ 50-60 de buletine sunt relativ identice, cu mici variații,” explică Goțiu. Aceeași situație s-a repetat și la adunarea județeană, unde aproape jumătate din buletinele de vot au fost identice.

Fostul parlamentar este de părere că acest fenomen subminează orice pretinsă democrație internă și unitate, ducând la demobilizarea membrilor și susținătorilor USR.

„Asta nu e democrație și în niciun caz nu poate aduce unitate. Numărul extrem de redus al votanților (cam o treime dintre cei cu drept de vot în cea mai mare filială din județ) este deja un semn că nu mai sunt mulți cei care au încredere în reconstrucția USR. Perpetuarea «autobuzelor» va avea ca efect demobilizarea și a multora dintre cei care și-au mai păstrat o fărâmă de speranță într-o eventuală resuscitare a USR”, susține Mihai Goțiu.

La Cluj, USR a pierdut 80.000 de votanți de la ultimele alegeri

Statistica prezentată de acesta este alarmantă: în Cluj, USR a pierdut două treimi din voturi în cinci ani, scăzând de la 32,47% în 2019 la 11,16% în 2024. În termeni absoluți, aceasta înseamnă o pierdere de peste 80.000 de voturi.

„La Cluj, chiar dacă, aparent, scorul USR (cu aliații) la europarlamentare a fost peste cel național (11,16%) este la ani-lumină față de cel obținut în 2019 (32,47%). În cifre absolute sunt mai puțin cu peste 83.000 de voturi (119.302 în 2019, respectiv 36.175, în 2024)! De pe primul loc USR a ajuns pe poziția a 4-a în județ și cu doar un procent peste cel obținut, cumulat, de cei doi candidați independenți izolați în partid și obligați să plece, Nicu Ștefănuță (6,74%) și Vlad Gheorghe (3,51%).

(…) Și aici vine cea mai mare durere. Două treimi dintre foștii susținători clujeni ai USR și-au pierdut încrederea în acest partid și capacitatea lui de a-i reprezenta și reforma România. Acolo unde au existat candidați, la primărie, consiliul local și județean care și-au făcut treaba în ultimii ani, rezultatele s-au îmbunătățit, s-au câștigat două primării comunale, alți doi colegi au fost frustrant de aproape de câștigarea a două municipii și, în general, scorul a fost mult peste media obținută în județ la europarlamentare”, a mai arătat membrul USR.

Goțiu critică alianța cu Forța Dreptei și PMP

Mihai Goțiu a făcut apel la noua președintă a USR să se concentreze pe cauzele civice importante pentru electorat, cum ar fi protecția mediului și justiția socială. În acest context, activistul a criticat alianța politică făcută de USR cu Forța Dreptei și Partidul Mișcarea Populară.

„Cum recâștigăm încrederea măcar a unei părți din cei peste 80.000 de clujeni care au votat USR la Cluj, în 2019, și nu au mai făcut-o în 2024? Prin votul intern cu autobuze? Sau prin asumarea eficientă a unor cauze care au fost definitorii pentru USR? Cum poți să crezi că poți câștiga votul clujenilor în alianță cu Ludovic Orban, omul care a blocat «DNA-ul Pădurilor», după adoptarea lui de către Parlament, printr-o atac șmecheresc la CCR, cu argumentul lipsei unui document pe care chiar Guvernul pe care îl conducea în 2020 ar fi trebuit să-l elibereze? (…)

Și cum te gândești să mobilizezi energiile civice ale Clujului, în special cele legate de justiție, drepturi sociale, mediu când ești în alianță cu partidul nășit pentru Elena Udrea, partid rămas fără pâine pe zona ultra-conservatoare doar pentru că a apărut AUR, care le-a preluat mesajele și temele într-un mod mult mai agresiv și spectaculos?”, a mai arătat Goțiu.

Goțiu cere vot democratic și transparent

În finalul scrisorii, Goțiu îi cere Elenei Lasconi să solicite adoptarea unui amendament statutar care să permită votul tuturor membrilor pentru desemnarea reprezentanților în Biroul Național și a parlamentarilor, nu doar al delegaților.

„Dragă Elena Lasconi, apelul la unitate și invocarea democrației rămân vorbe în vânt, atâta vreme cât un Congres al USR, precum cel de mâine, se ține doar pentru a confirma și întări poziții de supraviețuire pentru unii parlamentari, animați de speranța că prestația ta la prezidențiale va aduce 2-3 procente în plus și partidului, cât să mai respire și ei liniștiți vreo patru ani. Ai curajul să ceri, mâine, în Congres, adoptarea unui amendament la statut prin care reprezentanții în BN, dar și parlamentarii să fie votați prin votul tuturor membrilor, nu prin sisteme cu delegați? Sau consideri că e absolut normală, meritorie, democratică și unificatoare metoda autobuzelor și negocierile pe numere de delegați fideli?”, a conchis acesta.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax