Connect with us

EVENIMENT

Afluxul masiv de pacienți pune presiune pe infrastructura și personalul IOCN. Manager: Nu există suficiente centre specializate

Publicat


iocn 750x380

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) se confruntă cu provocări majore în gestionarea fluxului masiv de pacienți, veniți din toate colțurile țării.

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) se confruntă cu un număr tot mai mare de pacienți, mai ales după perioada pandemiei, arată managerul instituției, lector dr. Cătălin Vlad. Pacienții vin din toată țara, ceea ce pune o presiune semnificativă pe personalul medical și infrastructură.

„Imediat după pandemie, pacienții au început să ne vină din nou în număr foarte mare, fiindcă tratăm bolnavi din toată țara, iar explicații ar fi destul de multe.

În primul rând, nu există suficiente centre specializate, exceptând institutele de cancer cunoscute. Apoi, pacienții nu sunt urmăriți cum ar trebui și au tendința de a reveni la spitalele în care au fost tratați.

Evident că aceste situații pun presiune pe institut, cu urmări nedorite – epuizarea personalului medical și uzura accelerată a aparaturii”, a explicat dr. Vlad.

Presiune suplimentară pe personal și infrastructură

Această situație are implicații serioase asupra funcționării institutului și, chiar și în condiții dificile, institutul se străduiește să mențină continuitatea diagnosticării și tratamentului pentru pacienți.

„Chiar în perioada următoare avem investiții pe care trebuie să le finalizăm, de exemplu la CT și mamografie, iar acestea pot să ducă la întârzieri în tratamente.

Totuși, chiar și în condițiile unui aflux foarte mare de pacienți, nu putem să-i amânăm prea mult cu diagnosticul și tratamentul, pentru că acestea înseamnă zile de supraviețuire.

Pe de altă parte, trebuie să găsim soluții astfel încât compartimentele în care facem îmbunătățiri să fie înlocuite cu succes de altele. De exemplu, la mamografie a trebuit să mutăm temporar lucrul în unitatea mobilă de care dispunem.

Deocamdată am reușit să ne gospodărim bine cu necesarul de medicamente, fără discontinuități”, a mai arătat lector dr. Cătălin Vlad.

„Ar fi nevoie de construirea unui nou centru de cancer la Cluj”

În ceea ce privește infrastructura, dr. Vlad a menționat că IOCN funcționează într-o clădire veche, care necesită constant reparații.

„Problema este că funcționăm într-o clădire veche, unde tot cârpim de la o zi la alta. Depunem inclusiv proiecte care să acopere tot ce înseamnă infrastructură și dotare cu aparatură medicală. Până în momentul de față am reușit, dar cu siguranță că, la ritmul tot mai accelerat de creștere a numărului de bolnavi, va fi nevoie de modificări substanțiale în ceea ce privește infrastructura, poate chiar construirea unui nou centru de cancer la Cluj”, a mai arătat managerul institutului.

De ce vin la Cluj pacienți din toată țara?

Empatia și calitatea actului medical sunt printre motivele pentru care pacienții aleg IOCN, susține dr. Vlad.

„Din perspectiva medicului, nu a managerului, pot spune că pacienții pe care i-am tratat au amintit mereu empatia și umanitatea medicilor de la IOCN. Noi n-am refuzat pe nimeni, niciodată, și cred că pacienții au apreciat acest lucru”, arată acesta.

„Existența a 6-7 centre la nivel național ne-ar degreva activitatea”

Totuși, soluția pentru a degreva activitatea institutului ar fi crearea mai multor centre oncologice specializate în țară.

„Sigur, însă, că existența a 6-7 centre dedicate acestei patologii la nivel național ne-ar degreva activitatea și am putea să ne ocupăm mai mult de fiecare pacient.

Gândiți-vă că avem colegi în Institut care consultă zilnic 40-50 de pacienți, motiv pentru care lucrurile ar putea scăpa de sub control și să apară erori în actul medical”, a avertizat managerul.

Cei mai bine pregătiți medici se prezintă la concursuri

În ciuda provocărilor, dr. Vlad a subliniat că IOCN se mândrește cu personalul medical extrem de bine pregătit.

„De reținut că toți medicii noștri sunt foarte bine pregătiți și tratează extrem de responsabil și empatic pacienții care li se adresează. Când scoatem posturi la concurs, se prezintă cei mai bine pregătiți medici, ceea ce se dovedește ulterior în calitatea ridicată a actului medical pe care ei îl oferă. Mai mult, am fost primul centru de cancer care a scos posturi la rezidențiat și am luat, practic, cei mai buni tineri, promițători în oncologie medicală, în radioterapie, rezidenți eminenți, care și-au dovedit eficacitatea de-a lungul timpului”, a concluzionat managerul IOCN.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. O tânără din Cluj-Napoca și fiica sa de trei ani, date dispărute. Le-ați văzut?

Publicat

Poliția municipiului Cluj-Napoca solicită sprijinul populației pentru găsirea unei tinere care a dispărut în cursul zilei de marți, 15 octombrie, împreună cu fiica sa.

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la dispariția lui Rus Simina Laura, în vârstă de 20 de ani, care a plecat de la domiciliul său din Cluj-Napoca marți, în jurul orei 11:00, împreună cu fiica ei, o fetiță de 3 ani și 7 luni, și nu a mai revenit până în prezent.

„La data de 15 octombrie 2024, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că în cursul zilei, RUS SIMINA LAURA, în vârstă de 20 de ani, a plecat de la domiciliu din municipiul Cluj-Napoca, în jurul orei 11.00, împreună cu fiica ei, o minoră de 3 ani și 7 luni, iar până în prezent nu a mai revenit”, a transmis IPJ Cluj.

Tânără din Cluj-Napoca, dată dispărută

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1,70 m, 60 kg, păr roșcat, ochi căprui.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată o pereche de colanți albaștri și un maieu colorat.

„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a mai transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj, prima victorie a sezonului în EuroCup, împotriva Veolia Towers Hamburg, scor 67-103

Publicat

U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a marcat prima victorie a sezonului din BKT EuroCup, marți seara în deplasare, împotriva Veolia Towers Hamburg. Meciul s-a încheiat cu scorul 103-67 pentru alb-negri.

U-Banca Transilvania a obținut prima victorie în EuroCup, marți, în deplasare împotriva echipei Veolia Towers Hamburg. Clujenii au reușit să „spargă gheața” în Europa, după ce ambele formații se prezentau la acest meci cu câte trei înfrângeri din tot atâtea meciuri disputate.

U-BT Cluj-Napoca a dominat meciul

După o victorie convingătoare împotriva lui FC Argeș Pitești în campionatul intern, U-BT Cluj a intrat pe teren cu moralul ridicat și a demonstrat o creștere vizibilă în joc.

Deși Hamburg a venit cu o serie de înfrângeri în EuroCup, echipa germană se afla pe un loc decent în Bundesliga și se aștepta la un meci strâns pe teren propriu.

Primul succes european al sezonului pentru U-BT

Cu o apărare solidă și prestații individuale excelente, Richard și compania au controlat ritmul jocului, reușind să obțină un rezultat care îi readuce în cursa europeană. A fost prima întâlnire între cele două echipe, iar clujenii și-au asigurat victoria sub comanda antrenorului Mihai Silvășan, care declara înainte de meci că echipa este motivată să reușească primul succes european al sezonului.

Echipa clujeană a fost susținută de câțiva suporteri dedicați, prezenți în tribunele din Hamburg pentru a încuraja U-BT în drumul spre prima victorie în EuroCup.

Citește mai departe

CULTURA

Episcopul Benedict Bistrițeanu vorbește despre „Povara Invidiei”, la „Berăria Culturală”

Publicat

benedict bistriteanul

O nouă ediție-eveniment  va avea loc la „Berăria Culturală”, în 17 octombrie 2024, de la ora 19, la Casinoul din Parcul Mare, atunci când se va desfășura ediția cu numărul 117 a acestui fenomen cultural-academic, lansat și susținut material și financiar de către Fundația Armonia.

Fondatorul „Berăriei Culturale” și organizatorul edițiilor sale, din mai 2013, jurnalistul și istoricul Ion Novăcescu, l-a invitat pe Părintele Benedict Bistrițeanul – Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului să vorbească despre „Povara Invidiei”.

beraria culturala

Episcopul Benedict Bistrițeanu vorbește despre „Povara Invidiei”, la „Berăria Culturală”

„Această temă este puțin abordată și analizată în dezbaterea publică și academică din cetatea clujeană și în societatea românească, deși invidia – ca simțire, stare și manifestare – este masiv răspândită în mintea și sufletele oamenilor. Rețelele sociale și toate aplicațiile telefoanelor deștepte fabrică invidie în cantități industriale și la o productivitate de mega-combinat siderurgic”, afirmă Ion Novăcescu.

”În fiecare zi, de dimineață până noaptea târziu, în lumea virtuală – care absoarbe tot mai mult timp – dar și în cea care pare a fi reală, se manifestă preocuparea omului de a stârni invidia celuilalt. Un arsenal tehnologic sofisticat dar facil stă la îndemâna creatorilor digitali ai invidiei, care demonstrează public cât de frumoși, fericiți, iubiți, reușiți, realizați și împliniți sunt, spre stupoarea, ciuda și frustrarea audienței lipsite de asemenea noroc și trai bun. Însă toate aceste fabricații demonstrative sunt iluzii care ar trebui să stârnească doar compasiunea și îngăduința, nu invidia. Fiindcă nu-i nici o fericire și împlinire să-ți fie viața un bal mascat perpetuu și o continuă demonstrație”, crede fondatorul fondatorul „Berăriei Culturale.

„Cuvântul invidia pe care l-am preluat integral și neschimbat din limba latină, vorbită de strămoșii noștri romanii, este o dovadă foarte puternică a continuității neabătute a firii daco-romane în spațiul carpato-danubiano-pontic”, mai spune, cu umor, Ion Novăcescu.

„Invidia este o povară”

Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul  crede că așa „cum îți este gândul așa îți este viața. Această sentință spirituală  se poate verifica cu ușurință în viața cotidiană. Gândurile indică o viziune asupra vieții, care se extinde în atitudine și se întrupează în gesturi și fapte. De aceea, suntem direct responsabili de calitatea vieții noastre prin modul în care gestionăm dinamica acestora. Cultivându-le pe cele pozitive determinăm întâmplări și, în cele din urmă, un parcurs în termeni pozitivi.

În același fel, dovedindu-ne neglijenți în ceea ce gândim, murdărim, schilodim realități și, mai ales, ne îmbolnăvim. Invidia face parte din această a doua categorie. Ea poate fi un gând, dar poate deveni și o stare. Este una din cele opt mari vicii, boală a conștiinței, ce se numește fiică a mândriei, și, din nefericire, destul de des, consecventă și coerentă cu viața noastră obișnuită. Se exprimă prin bârfă sau ca discreditare a calităților celuilalt, ba chiar prin cultivarea bucuriei pentru necazul altuia. Se continuă cu a suferi pentru succesul celui de lângă tine, însă sfârșește printr-o ură păcătoasă constantă vizavi de cel aproape de tine.

Despre acestea vom vorbi în seara zilei de 17 octombrie și, mai ales, vom indica reacții, vom propune reflecții și vom încerca să identificăm soluții. Invidia este o povară. Orice povară ne gârbovește, ne mutilează și, în cele din urmă, ne îmbolnăvește. De aceea, avem nevoie de vigilență, de serioasă conștientizare și, mai ales, de vindecare.

Vă așteptăm să vorbim împreună despre toate acestea”, ne îndeamnă Părintele Benedict, episcopul-vicar ortodox al Clujului, joi, 10 octombrie, ora 19, la „Berăria Culturală”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avem lista AUR Cluj. Cine sunt candidații la parlamentare de pe locurile eligibile

Publicat

A fost stabilit calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare

AUR Cluj își va depune miercuri, 16 octombrie, candidaturile la alegerile parlamentare. La depunerea candidaturilor este așteptat și președintele partidului, George Simion.

Listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie au fost stabilite de partidul AUR Cluj.

Cine sunt candidații AUR Cluj la alegerile parlamentare?

Pe locurile eligibile la Camera Deputaților se află Ramona Bruynseels (poziția 1) și deputatul AUR de Cluj Alin Coleșa (poziția 2). La Senat, primul loc este ocupat de coordonatorul filialei AUR Cluj, ales consilier judeţean la alegerile locale, Cristian Șipoș.

Listele vor fi depuse la BEJ Cluj, împreună cu dosarele candidaților, miercuri, 16 octombrie, între orele 16.30-17. La depunerea candidaturilor este așteptat la Cluj și președintele partidului, George Simion.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax