Connect with us

POLITICA

Adrian Magdaș: „Este timpul să ne comparăm cu orașe din vest, care oferă locuitorilor condiții de viață mult mai bune” (PE)

Publicat


Profesorul de matematică Adrian Magdaș candidează din partea Pro România Cluj la funcția de consilier în cadrul Consliului Local Cluj-Napoca.

  1. Cum v-ați prezenta alegătorilor care nu vă cunosc?

Mă numesc Adrian Magdaș, sunt clujean, am 51 de ani, sunt căsătorit și am doi copii. Pasiunea mea a fost matematica, astfel că am studiat această specializare la facultate, în cadrul Universității Babeș-Bolyai, finalizată chiar cu un doctorat în domeniu și completată cu un masterat în management curricular.

În prezent sunt profesor de matematică și director adjunct la Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj-Napoca. Am acumulat 27 de ani de experiență în predarea acestei materii la nivel liceal, din care 2 ani în Statele Unite ale Americii.

Sunt o persoană preocupată nu doar de științele abstracte, ci și de bunăstarea comunității din care provin.

Doresc să ofer ceva oamenilor care m-au ajutat și orașului în care am crescut și m-am dezvoltat. Doresc să îmi pun în slujba cetățenilor întreaga mea experiență acumulată în decursul celor aproape trei decenii de activitate profesională.

Consider că pot contribui la PROsperitatea Clujului în calitate de consilier local, în special în domeniul educației, unde am cea mai mare expertiză și care este, de altfel, un domeniu fundamental pentru viitorul municipiului nostru.

  1. Ce v-a determinat să alegeți partidul Pro România?

Pro România este un start-up politic, un partid nou și interesant, unde majoritatea membrilor sunt persoane noi, profesioniști care nu au mai fost în politică, sau tineri care au avut puțină experiență în alte partide și nu au „pietre de moară” legate deja de ei. Am convingerea că această formațiune mă reprezintă, simt că pot să activez fără a face compromisuri și fără a coabita cu persoane care nu sunt potrivite pentru funcții publice.

Suntem un grup divers, atât ca profesii și ocupații, cât și ca genuri și domenii de interes. Practic, ne completăm foarte bine și împreună putem contribui decisiv la realizarea unor proiecte importante pentru orașul nostru. Sunt convins că putem avea o contribuție net pozitivă la activitatea Consiliului Local.

  1. Care sunt principalele dvs. priorități pe care le veți urmări în mandatul de consilier local?

După cum spuneam, aria mea de interes cea mai importantă este cea a învățământului, însă aceasta se leagă de multe alte domenii conexe, pentru că nu poți avea școală de calitate, de exemplu, fără să ai finanțare pentru ea sau fără drumuri de acces pentru elevi, părinți și profesori.

Iată câteva dintre ideile pe care mă voi concentra în următorii 4 ani:

  • Asigurarea resurselor (umane, materiale, financiare) necesare unui învățământ modern și adaptat cerințelor și așteptărilor societății actuale
  • Reducerea decalajelor în ceea ce privește accesul la educație prin investiții în infrastructura specifică, prin facilitarea accesului la învățarea online
  • Dezvoltarea unei infrastructuri școlare care să permită accesul mai facil la educația timpurie – fiecare cartier din Cluj-Napoca trebuie să aibă cel puțin câte o creșă, o grădiniță, o școală gimnazială; la nivelul municipiului deficitul de locuri în creșe este uriaș: în anul școlar precedent au fost admiși doar 674 de copii existând 1636 de solicitări

Programe de antreprenoriat la școală

  • Dezvoltarea unui plan de școlarizare în conformitate cu cerințele de pe piața muncii și cu necesitățile educaționale rezultate din recomandările Parlamentului European
  • Susținerea și profesionalizarea serviciilor de orientare și consiliere în carieră a elevilor și studenților
  • Dezvoltarea și diversificarea unor rute profesionale complete în parteneriat cu ISJ, universități clujene, AJOFM și cu angajatori
  • Dezvoltarea unor programe de antreprenoriat de la școala gimnazială până la universități
  • Susținerea învățământului superior clujean, din perspectiva competitivității în educație și cercetare științifică, pentru a răspunde celor 3 provocări majore: Calitate – Angajabilitate – Dezvoltare
  • Dezvoltarea unor măsuri de stimulare (antreprenorială, profesională, financiară) cu scopul de a crește atractivitatea învățământului universitar clujean pentru tinerii capabili de performanță
  • Implementarea unor programe de formare profesională continuă pentru corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu cerințele de pe piața muncii și asigurarea de oportunități sporite pentru viitor
  1. Ce mesaj aveți pentru clujeni?

În primul rând, îi îndemn pe toți cetățenii Clujului cu drept de vot să se ducă la urne pe 27 septembrie. Iar pe cei care consideră că nu e important, îi invit să facă o plimbare prin Piața Unirii și să se oprească în fața statuii „Stâlpi împușcați” și să mediteze puțin la faptul că, în urmă cu 30 de ani, semeni ai noștri și-au dat viața în acel loc pentru ca noi să avem acest drept fundamental, de a vota, de a ne alege singuri soarta.

În al doilea rând, vreau să-i provoc pe concitadinii mei să răspundă la o întrebare: este orașul nostru perfect sau sunt multe lucruri care s-ar putea face mai bine?

Nu pot afirma că situația Clujului este una proastă, pentru că aș minți.

Municipiul stă mai bine în clasamente decât majoritatea orașelor românești. Însă depinde cu cine ne comparăm!

Să ne comparăm cu orașe din vest

Poate ar fi timpul să ne comparăm cu orașe din vest, de mărime similară, care oferă locuitorilor condiții de viață mult mai bune.

În general, dacă vrem să evoluăm, este bine să ne raportăm la cei mai buni decât noi, de la cei care avem de învățat, nu la cei mai slabi iar apoi să ne mulțumim cu ce avem.

Se poate mai mult

Mesajul meu este că da, se poate și mai bine, se poate și mai mult, Clujul poate fi mai frumos, cu trafic mai puțin aglomerat, cu mai multe spații verzi, cu locuințe mai accesibile, cu spitale mai decente și nu în ultimul rând, cu școli de mai bună calitate.

Dezvoltarea infrastructurii școlare în cartiere ar reduce timpul petrecut de copii în trafic, ar duce la o îmbunătățire a calității vieții copiilor noștri.

Consider că nu este bine să existe „unanimitate” în Consiliul Local, pentru că am depășit perioada de tristă amintire când toată lumea urma indicațiile prețioase venite „de sus”.

Avem nevoie de pluralism în opinii, de oameni diferiți cu expertiză în domenii diverse și care împreună pot forma un Consiliu Local care să genereze proiecte pentru comunitate cu rezultate superioare față de cele de acum.

Critici constructive și proiecte noi

Clujenii pot conta pe mine și pe echipa noastră, vom aduce un suflu nou în cadrul forului municipal de decizie, vom reprezenta cetățenii, vom veni cu critici constructive și cu proiecte noi.

Nu suntem adepții conflictelor inutile și a ambițiilor stupide care fac rău binelui comun.

Suntem determinați să facem o politică de tip win-win, adică una în care toată lumea are de câștigat, toate grupurile sociale din oraș, toți cetățenii și tot Clujul în ansamblu.

Depinde numai de noi să trecem de la bine la mai bine!

“Produs de SC ELEMENTE ADVERTISING & CONSULTING SRL, la comanda Partidului PRO România – Cluj, Cod mandatar financiar: 21200010”



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un nou festival exclusivist ajunge la Cluj-Napoca. SACRO, pe 12 octombrie la BT Arena

Publicat

Cluj-Napoca va fi gazda unui eveniment excepțional pe 12 octombrie 2024: SACRO, un concept unic de festival internațional care combină muzica electronică de top cu spectacole vizuale impresionante.

Evenimentul, organizat de Spontan Events în parteneriat cu Da Pino, va transforma BT Arena într-un loc de neuitat pentru mii de participanți.

DJ-ițe recunoscute pe plan mondial

SACRO, un festival exclusivist care are loc în doar câteva orașe selectate din întreaga lume, este regizat de Mestiza, cele două DJ-ițe recunoscute pe plan mondial pentru muzica lor inovatoare și spectacolele electrizante. Conceptul evenimentului pune accent pe o experiență senzorială completă, de la designul locației, la iluminat și sunet, toate atent orchestrate pentru a crea un show memorabil.

Line-up-ul festivalului nu se oprește aici! Organizatorii au anunțat că urmează să fie dezvăluiți și alți artiști internaționali de renume, ceea ce va aduce și mai mult entuziasm și energie evenimentului. Publicul poate aștepta surprize și momente unice, într-o atmosferă vibrantă și plină de dinamism.

Publicul clujean, invitat la un spectacol de talie internațională

După succesul evenimentului cu Mestiza din martie, Spontan Events a obținut exclusivitatea pentru organizarea SACRO în România. Cu o experiență vastă în organizarea de evenimente spectaculoase în locații neconvenționale, precum aeroporturi, muzee sau palate, Spontan Events aduce la Cluj un nou standard de festivaluri de muzică electronică.

În cadrul SACRO, partenerul Da Pino va asigura partea de hospitality la un nivel premium, oferind participanților o experiență rafinată și elegantă, perfect integrată în atmosfera exclusivistă a festivalului.

Publicul acestui eveniment va avea ocazia să se bucure de un spectacol de talie internațională, unde muzica, arta și energia electrizantă vor redefini serile de petreceri din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

POLITICA

Georgiana Teodorescu (AUR): Curtea de Conturi confirmă jaful din energie făcut de guvernele liberale sub bagheta lui V. Popescu

Publicat

Georgiana

„AUR a contestat constant activitatea lui Virgil Popescu încă din perioada când acesta era ministru, aducând argumente solide cu privire la deciziile sale catastrofale care au contribuit la distrugerea sistemului energetic național. Nu este o surpriză pentru noi că acum Curtea de Conturi a scos la iveală acest tun financiar din banii românilor”, susține europarlamentarul Georgiana Teodorescu de la AUR.

Potrivit acesteia, Virgil Popescu, în loc să protejeze interesele naționale, a alimentat sistemul cu „băieți deștepți” în energie, deciziile luate de acesta contribuind la transformarea țării noastre în cea mai scumpă piață de energie din Europa.

”Pus în fața faptului împlinit, acesta încearcă acum să paseze responsabilitatea, dând vina pe alte instituții, dar realitatea este clară: sub conducerea lui, miliarde de lei au fost risipite într-un moment în care țara noastră abia își putea acoperi cheltuielile.

Curtea de Conturi este obligată să sesizeze organele de urmărire penală, pentru a investiga modul în care fonduri publice au fost folosite ilegal, adâncind și mai mult criza financiară și energetică în care se află România.

Este esențial ca românii să înțeleagă gravitatea acestor fapte. Sub Virgil Popescu, nu doar că România a pierdut miliarde, dar economia națională și viețile a milioane de români au fost afectate grav. Inflația galopantă, prețurile explozive la energie și pierderea competitivității economice sunt doar câteva dintre consecințele directe ale acțiunilor fostului ministru.

Aceste dezvăluiri vor păta și mai mult imaginea țării noastre. Este absolut inacceptabil ca un fost ministru al Energiei, acum europarlamentar, să fie implicat într-un asemenea scandal de corupție, până la urmă.

PNL să ceară demisia lui Popescu

Tocmai de aceea PNL ar trebui să îi solicite demisia din funcția de europarlamentar dacă va începe urmărirea penală, pentru nu lăsa ca imaginea României să fie afectată de un asemenea scandal.

AUR va continua să lupte împotriva acestor practici care distrug țara noastră și vom cere o investigație transparentă și rapidă pentru a aduce în fața justiției pe cei care au contribuit la această crimă economică.

Nu putem permite ca România să fie condusă de indivizi care au adus-o în pragul colapsului!”, a spus europarlamentarul AUR, Georgiana Teodorescu.

 

Citește mai departe

POLITICA

George Simion vrea să construiască o casă de 35.000 de euro în 12 zile: Arătăm că se poate!

Publicat

george

George Simion vrea să închidă gura tuturor criticilor planului pe care l-a lansat în urmă cu două luni. Acesta s-a apucat de treabă.

Liderul AUR a început construcția unei case de 35.000 de euro al cărui termen de finalizare este de 12 zile, pentru a arăta că Planul Simion pentru locuințe este viabil.

George Simion vrea să construiască o casă de 35.000 de euro în 12 zile

Într-un videoclip postat pe blogul său, președintele AUR, George Simion, anunță că va construi o casă de 60 de metri pătrați pentru o familie amărâtă din județul Giurgiu.

„În urmă cu o zi vă spuneam povestea unei familii din județul Giurgiu, care a rămas fără adăpost în urma unui incendiu. Astăzi am început construcția casei de 60 de metri pătrați, care va fi gata în 12 zile și va reprezenta noul cămin pentru această familie chinuită de soartă!”, a scris George Simion, pe blogul său.

Liderul AUR a arătat cum a decurs prima zi pe șantier. Puțin peste 8 mii de lei spune George Simion că a dat pe materialele de construcție necesare pentru prima zi.

„Prin Planul Simion, mi-am propus împroprietărirea românilor, care va avea ca efect creșterea natalității și a nivelului de trai în țara noastră!”, a conchis pe blogul său George Simion.

Citește mai departe

POLITICA

Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR: “PSD și PNL duc România în prăpastie, cu cele mai mari prețuri la energie din Europa”

Publicat

Lulea

”Sub conducerea dezastruoasă a lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, România a atins un nou record rușinos: cel mai mare preț la energie din Europa”, acuză Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR.

În loc să gestioneze eficient această situație, guvernarea PSD-PNL a adus sistemul energetic național într-o stare critică, iar românii vor resimți din plin povara acestei crize în lunile ce urmează. Cu prețuri care frizează absurdul și care contribuie din plin la o inflație galopantă, viața pentru milioane de cetățeni s-a degradat, iar competitivitatea firmelor autohtone este distrusă.

Pe 2 septembrie 2024, România a înregistrat o premieră nedorită: prețul energiei a depășit 1000 de euro/MWh, nu pentru o oră, ci pentru două ore consecutive. Așa ceva este inacceptabil într-o țară care ar trebui să aibă resurse energetice suficiente pentru a asigura un preț rezonabil pentru consumatori. Prețurile au explodat începând cu ora 17: 167 euro/MWh, apoi 464 euro/MWh la ora 18, culminând cu peste 1000 de euro/MWh între orele 20 și 21.

Capacități de producție închise

Cum am ajuns aici? Simplu. Din 2019 încoace, guvernele PSD și PNL au închis mai multe capacități de producție pe cărbune, înlocuindu-le cu panouri fotovoltaice, care produc energie doar în anumite momente ale zilei și pentru un număr limitat de ore pe an.

În lipsa capacităților de producție continuă și a unor soluții de stocare, sistemul energetic a devenit instabil și extrem de vulnerabil la fluctuațiile pieței. Iar rezultatul? Românii plătesc facturi astronomice, în timp ce companiile noastre își pierd competitivitatea.

Mai grav, acest dezastru energetic nu este doar o problemă de moment. Prețurile vor continua să crească, iar de la 1 aprilie 2025, românii vor începe să plătească facturi în baza prețurilor de la acel moment, care, dacă se păstrează ritmul actual, vor fi asemănătoare sau mai mari decât cele din 2021. În timp ce guvernul tace, cetățenii vor resimți și mai puternic impactul acestei crize, în condițiile în care deja avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.

Guvernul Ciolacu poate redresa situația?

Desigur, dar nu face nimic. În loc să prioritizeze investițiile în infrastructura energetică, guvernul a preferat să ignore realitatea și să se afunde în politici populiste și ineficiente.

De ce nu se iau măsuri? Simplu, pentru că prioritatea acestui guvern nu este binele românilor, ci menținerea puterii și accesul la resursele publice.

În loc să creeze un mix energetic stabil și să reducă dependența de importuri, guvernul alege să plătească sume exorbitante, cum s-a întâmplat cu prețul din piața de echilibrare de energie electrică de la București, din 2 septembrie, când, pentru intervalul de decontare 22.00-22.15, s-a plătit 67.983 de lei/MWh, adică circa 13.600 de euro/MWh.

Acești bani îi primește un producător sau mai mulți pentru a produce și debita în SEN mai puțină energie, nu mai multă.

Sărăcirea continuă

Pentru români, mesajul este clar: sărăcirea continuă. Într-o țară cu potențial energetic considerabil, plătim cel mai mult pentru energie, iar acest lucru nu este o coincidență, ci rezultatul unor guverne incompetente și corupte, care au distrus sistemul energetic național.

Este imperativ ca aceste probleme să fie rezolvate de urgență, prin măsurile propuse de AUR:
a) Finalizarea și punerea în funcțiune, până la finalul acestui an a celor două centrale pe gaze de la Iernut și de la Brăila, rămase într-un stadiu avansat de construcție;
b) Demararea, în regim de urgență, a lucrărilor de finalizare a hidrocentralelor din bazinul Jiului;
c) Demararea, de către Hidroelectrica, a lucrărilor de realizare a centralei cu pompaj invers de la Tarnița-Lăpuștești, singura care poate atenua dezechilibrele din sistem;
d) Începerea neîntârziată a lucrărilor la centralele pe gaze de la Mintia și din Complexul Energetic Oltenia, în paralel cu demararea lucrărilor de modernizare a liniilor electrice de transport a energiei electrice, care să permită preluarea producției de electricitate de la aceste noi unități de producție;
e) Cuplarea într-un holding a diverșilor producători deținuți majoritar de stat, pentru a putea comercializa un mix energetic, cu preț constant rezonabil, care să reducă ponderea electricității corespunzătoare Pieței zilei următoare (PZU).

Dacă nu acționăm acum, românii vor fi condamnați la sărăcie energetică, iar economia noastră va fi pusă în genunchi. Hai să oprim această prăbușire cât încă nu este prea târziu!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax