Connect with us

POLITICA

Adrian Magdaș: „Este timpul să ne comparăm cu orașe din vest, care oferă locuitorilor condiții de viață mult mai bune” (PE)

Publicat


Profesorul de matematică Adrian Magdaș candidează din partea Pro România Cluj la funcția de consilier în cadrul Consliului Local Cluj-Napoca.

 1. Cum v-ați prezenta alegătorilor care nu vă cunosc?

Mă numesc Adrian Magdaș, sunt clujean, am 51 de ani, sunt căsătorit și am doi copii. Pasiunea mea a fost matematica, astfel că am studiat această specializare la facultate, în cadrul Universității Babeș-Bolyai, finalizată chiar cu un doctorat în domeniu și completată cu un masterat în management curricular.

În prezent sunt profesor de matematică și director adjunct la Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj-Napoca. Am acumulat 27 de ani de experiență în predarea acestei materii la nivel liceal, din care 2 ani în Statele Unite ale Americii.

Sunt o persoană preocupată nu doar de științele abstracte, ci și de bunăstarea comunității din care provin.

Doresc să ofer ceva oamenilor care m-au ajutat și orașului în care am crescut și m-am dezvoltat. Doresc să îmi pun în slujba cetățenilor întreaga mea experiență acumulată în decursul celor aproape trei decenii de activitate profesională.

Consider că pot contribui la PROsperitatea Clujului în calitate de consilier local, în special în domeniul educației, unde am cea mai mare expertiză și care este, de altfel, un domeniu fundamental pentru viitorul municipiului nostru.

 1. Ce v-a determinat să alegeți partidul Pro România?

Pro România este un start-up politic, un partid nou și interesant, unde majoritatea membrilor sunt persoane noi, profesioniști care nu au mai fost în politică, sau tineri care au avut puțină experiență în alte partide și nu au „pietre de moară” legate deja de ei. Am convingerea că această formațiune mă reprezintă, simt că pot să activez fără a face compromisuri și fără a coabita cu persoane care nu sunt potrivite pentru funcții publice.

Suntem un grup divers, atât ca profesii și ocupații, cât și ca genuri și domenii de interes. Practic, ne completăm foarte bine și împreună putem contribui decisiv la realizarea unor proiecte importante pentru orașul nostru. Sunt convins că putem avea o contribuție net pozitivă la activitatea Consiliului Local.

 1. Care sunt principalele dvs. priorități pe care le veți urmări în mandatul de consilier local?

După cum spuneam, aria mea de interes cea mai importantă este cea a învățământului, însă aceasta se leagă de multe alte domenii conexe, pentru că nu poți avea școală de calitate, de exemplu, fără să ai finanțare pentru ea sau fără drumuri de acces pentru elevi, părinți și profesori.

Iată câteva dintre ideile pe care mă voi concentra în următorii 4 ani:

 • Asigurarea resurselor (umane, materiale, financiare) necesare unui învățământ modern și adaptat cerințelor și așteptărilor societății actuale
 • Reducerea decalajelor în ceea ce privește accesul la educație prin investiții în infrastructura specifică, prin facilitarea accesului la învățarea online
 • Dezvoltarea unei infrastructuri școlare care să permită accesul mai facil la educația timpurie – fiecare cartier din Cluj-Napoca trebuie să aibă cel puțin câte o creșă, o grădiniță, o școală gimnazială; la nivelul municipiului deficitul de locuri în creșe este uriaș: în anul școlar precedent au fost admiși doar 674 de copii existând 1636 de solicitări

Programe de antreprenoriat la școală

 • Dezvoltarea unui plan de școlarizare în conformitate cu cerințele de pe piața muncii și cu necesitățile educaționale rezultate din recomandările Parlamentului European
 • Susținerea și profesionalizarea serviciilor de orientare și consiliere în carieră a elevilor și studenților
 • Dezvoltarea și diversificarea unor rute profesionale complete în parteneriat cu ISJ, universități clujene, AJOFM și cu angajatori
 • Dezvoltarea unor programe de antreprenoriat de la școala gimnazială până la universități
 • Susținerea învățământului superior clujean, din perspectiva competitivității în educație și cercetare științifică, pentru a răspunde celor 3 provocări majore: Calitate – Angajabilitate – Dezvoltare
 • Dezvoltarea unor măsuri de stimulare (antreprenorială, profesională, financiară) cu scopul de a crește atractivitatea învățământului universitar clujean pentru tinerii capabili de performanță
 • Implementarea unor programe de formare profesională continuă pentru corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu cerințele de pe piața muncii și asigurarea de oportunități sporite pentru viitor
 1. Ce mesaj aveți pentru clujeni?

În primul rând, îi îndemn pe toți cetățenii Clujului cu drept de vot să se ducă la urne pe 27 septembrie. Iar pe cei care consideră că nu e important, îi invit să facă o plimbare prin Piața Unirii și să se oprească în fața statuii „Stâlpi împușcați” și să mediteze puțin la faptul că, în urmă cu 30 de ani, semeni ai noștri și-au dat viața în acel loc pentru ca noi să avem acest drept fundamental, de a vota, de a ne alege singuri soarta.

În al doilea rând, vreau să-i provoc pe concitadinii mei să răspundă la o întrebare: este orașul nostru perfect sau sunt multe lucruri care s-ar putea face mai bine?

Nu pot afirma că situația Clujului este una proastă, pentru că aș minți.

Municipiul stă mai bine în clasamente decât majoritatea orașelor românești. Însă depinde cu cine ne comparăm!

Să ne comparăm cu orașe din vest

Poate ar fi timpul să ne comparăm cu orașe din vest, de mărime similară, care oferă locuitorilor condiții de viață mult mai bune.

În general, dacă vrem să evoluăm, este bine să ne raportăm la cei mai buni decât noi, de la cei care avem de învățat, nu la cei mai slabi iar apoi să ne mulțumim cu ce avem.

Se poate mai mult

Mesajul meu este că da, se poate și mai bine, se poate și mai mult, Clujul poate fi mai frumos, cu trafic mai puțin aglomerat, cu mai multe spații verzi, cu locuințe mai accesibile, cu spitale mai decente și nu în ultimul rând, cu școli de mai bună calitate.

Dezvoltarea infrastructurii școlare în cartiere ar reduce timpul petrecut de copii în trafic, ar duce la o îmbunătățire a calității vieții copiilor noștri.

Consider că nu este bine să existe „unanimitate” în Consiliul Local, pentru că am depășit perioada de tristă amintire când toată lumea urma indicațiile prețioase venite „de sus”.

Avem nevoie de pluralism în opinii, de oameni diferiți cu expertiză în domenii diverse și care împreună pot forma un Consiliu Local care să genereze proiecte pentru comunitate cu rezultate superioare față de cele de acum.

Critici constructive și proiecte noi

Clujenii pot conta pe mine și pe echipa noastră, vom aduce un suflu nou în cadrul forului municipal de decizie, vom reprezenta cetățenii, vom veni cu critici constructive și cu proiecte noi.

Nu suntem adepții conflictelor inutile și a ambițiilor stupide care fac rău binelui comun.

Suntem determinați să facem o politică de tip win-win, adică una în care toată lumea are de câștigat, toate grupurile sociale din oraș, toți cetățenii și tot Clujul în ansamblu.

Depinde numai de noi să trecem de la bine la mai bine!

“Produs de SC ELEMENTE ADVERTISING & CONSULTING SRL, la comanda Partidului PRO România – Cluj, Cod mandatar financiar: 21200010”

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Cetățenii din Republica Moldova, așteptați la vot la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Sunt alegeri prezidențiale

Publicat

De

Duminică, 1 noiembrie 2020, vor avea loc alegerile prezidențiale în Republicii Moldova. Cu această ocazie, va fi deschisă și o secție de votare la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca unde sunt așteptați să voteze cetățenii moldoveni din Cluj – studenți sau oameni de afaceri.

Scrutinul se desfășoară între orele 7 – 21.

Votarea în afara Republicii Moldova se permite cu pașaportul cetățeanului Republicii Moldova valabil, sau expirat, buletinul de identitate (cu fișa de însoțire) al cetățeanului Republicii Moldova,  livretul de marinar.

Cei 8 candidați sunt Renato Usatîi, Tudor Deliu, Andrei Năstase, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

În cazul turului 2, alegerile vor avea loc în 15 noiembrie.

Votare în pandemie

Ambasada Republicii Moldova în România anunță că, deoarece sănătatea alegătorilor și a funcționarilor birourilor electorale reprezintă o prioritate în contextul pandemiei COVID-19, membrii birourilor electorale vor solicita respectarea strictă a tuturor regulilor sanitare și de prevenire recomandate atât de către autoritățile Republicii Moldova, cât și de cele din România:

În afara secției de votare  vor fi respectate următoarele reguli:

– Distanța fizică de 1,5-2 m

– Purtarea corectă a măștii (să acopere gura și nasul);

– Pregătirea din timp a actului de identitate în baza căruia alegătorul urmează să voteze, precum și a pixului personal cu care veți semna în lista electorală.

În incinta secției de votare se vor realiza obligatoriu următoarele măsuri:

– Masca de protecție trebuie să acopere atât nasul cât și gura;

– Asigură-te că ai un pix cu tine pentru a semna în lista electorală;

– Fiecare secție de votare va fi dezinfectată la un interval de fiecare 2-3 ore;

– În fiecare local al secției de votare numărul alegătorilor care vor avea acces în același timp va fi egal cu numărul cabinelor de vot instalate

Citește mai departe

ECONOMIE

Cota unică de impozitare va fi menținută. Orban declară că nu vor crește taxele și impozitele în anul 2021

Publicat

Recent, partidele de stânga au lansat ideea conform căreia taxele și impozitele vor crește de la începutul noului an. Ludovic Orban, premierul României, asigură populația că în bugetul pentru 2021 nu vor apărea creșteri de taxe și impozite.

”Nu vom crește taxe și impozite. Văd lansate în ultimele năzdrăvănii fără susținere. Noi susținem cota unică de impozitare. O creștere de taxe și impozite ar fi împotriva obiectivului fundamental al guvernului, de a relansa economia. Nu poți pune bariere fiscale”, a spus Ludovic Orban într-o conferință de presă în cursul zilei de vineri.

Karla Fanea

Citește mai departe

ACTUALITATE

Apelul ministrului Agriculturii, clujeanul Adrian Oros: Consumați legume și fructe românești și veți contribui la lupta împotriva COVID

Publicat

De

Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, a făcut azi un apel către români, recomandându-le să aleagă produse românețti iar astfel vor contribui la lupta împotriva SARS-CoV-2.
”România are nevoie de solidaritate. Acum, când cu toții suntem afectați de pandemia provocată de virusul SARS COVID-19, consumul de legume și fructe proaspete contribuie la întărirea sistemului imunitar. Toate studiile spun că legumele și fructele de calitate, cultivate cu responsabilitate conțin toată gama de substanțe care ajută organismul în lupta cu boala, de la antioxidanți ca vitaminele E și C, la minerale, vitamina D și acizi grași Omega-3. Dacă alegeți produsele românești, veți contribui la lupta împotriva COVID-19 și în alt mod: dinamizând și un sector economic care este și el afectat de pandemie, agricultura, de care am privilegiul de a mă ocupa în calitate de ministru în Guvernul Orban”, a spus Oros.
Potrivit acestuia, în aceste zile, pediatrii avertizează și în privința riscurilor pe care un sistem imunitar scăzut le comportă în general: virozele banale sunt mult mai ușor de contactat și afectează mult mai tare organismul într-o astfel de situație – ca să nu mai vorbim de spaima pe care o pot provoca, fiindcă prezintă simptome asemănătoare cu COVID-19.
”O agricultură performantă și responsabilă nu e doar o miză economică și nu interesează numai actorii direct implicați, de la fermieri la investitori. E o condiție sine qua non a unei Românii sănătoase.
Consumați produse românești. Vitaminizați-vă românește”, a mai spus Adrian Oros.

Citește mai departe

ACTUALITATE

PRO România și ALDE au fuzionat și la Cluj. Candidații la parlamentare intră sub umbrela PRO România

Publicat

Liderii PRO România Cluj și ALDE Cluj își anunță alegătorii că, în urma fuziunii dintre cele două partide, toți candidații lor de la aceste alegeri intră sub umbrela PRO România, iar un nou statut va fi aprobat la Congresul ce se va desfășura online înainte de campania electorală. De altfel, listele de candidați pentru parlamentare au fost depuse deja de către PRO România Cluj, iar o parte dintre candidați provin de la ALDE.

„Norica Nicolai, europarlamentar și președinte ALDE Cluj, declară:

”Ne dorim ca toți alegătorii noștri să știe, în primul rând, că dacă pun ștampila pe PRO Ro-mânia, votează de fapt și candidații ALDE și creditează proiectele ALDE. În urma fuziunii, noi rămânem fideli principiilor liberale, iar PRO România militează în continuare pentru o serie de politici sociale. Împreună, suntem o alternativă credibilă și echilibrată de care scena poli-tică are mare nevoie în acest moment.”

„Beneficiem de și mai multă expertiză și know-how pe zona de politici economice liberale”

Și liderii PRO România Cluj sunt încrezători că, în urma fuziunii, va crește încrederea electoratului în proiectele viitoare ale noii formațiuni politice:

”Ideologia social-liberală a fost de la început cartea pe care a mizat PRO România, iar acum, în urma fuziunii cu ALDE, beneficiem de și mai multă expertiză și know-how pe zona de politici economice liberale, iar acest lucru se va reflecta în proiectele viitoare, inclusiv în politicile anti-criză la care se lucrează în prezent la nivelul conducerii partidului.

Sunt optimist și am încredere că venim exact cu acele resurse de care e nevoie pentru a constitui o opoziție serioasă, bine pregătită și constructivă. Blatul dintre PSD și PNL va fi sub lupa noastră”, subliniază Remus Lăpușan, candidat al PRO România la Camera Deputaților.

Pe listele PRO România Cluj pentru Parlamentul României, depuse în urmă cu o săptămână, au fost incluși și următorii candidați care provin din ALDE: Ștețcu Gabriel, Pleșa Iulian Ionel și Sonica Eu-sebiu-Daniel la Camera Deputaților și Gribar Tiberiu la Senat.

Partidul PRO România Social-Liberal va avea o viziune liberală în economie și de incluziune și echi-tate în ceea ce privește educația, sănătatea și sistemul social”, se arată în comunicat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate