ADMINISTRAȚIE
Consilierii locali au dat „undă verde” pentru aquapark-ul din Grigorescu. Tarcea: „Sunt optimist și cred că vor fi interesați”

Clujenii ar putea schimba vechiul ștrand din Grigorescu pe un aquapark modern, cu tobogane, piscine și zone de relaxare, dacă planurile Primăriei se concretizează. Consiliul Local a aprobat realizarea proiectului prin concesiune către un investitor privat, fără efort bugetar.
În ședința de luni, 12 mai, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat studiul de fundamentare al proiectului, deschizând astfel calea lansării procedurii de licitație pentru selectarea unui operator privat. Decizia a fost luată cu 21 de voturi „pentru” și 3 abțineri.
„Ferească Dumnezeu să nu găsim un partener până în 2028!”
În cadrul dezbaterii, consilierul USR George Trif a ridicat și problema unei limite de valabilitate pentru actuala documentație, propunând ca, în lipsa unui partener până în 2028, proiectul să fie reevaluat și actualizat.
„Propun măcar informal, ca în 2028, dacă nu găsim un partener până atunci, să existe deschidere pentru revizuirea documentației pentru a actualiza și a veni cu un proiect mai fezabil, repet, dacă până atunci nu cumva se realizează”, a spus Trif.
Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că, în urma votului, urmează „imediat” demararea procedurilor pentru lansarea licitației, exprimându-și încrederea că proiectul va atrage investitori.
„Ferească Dumnezeu să nu găsim un partener până în 2028!”, i-a răspuns viceprimarul Dan Tarcea. „Dacă Consiliul Local va da un vot pozitiv acestui studiu, vom face toate demersurile necesare pentru a putea să lansăm licitația de concesiune pentru lucrări și servicii. Vom vedea la prima licitație ce se întâmplă. Eu sunt optimist și cred că vor fi interesați… Va trebui să facem o reevaluare după prima licitație dacă nu vine cineva, nu să stăm până în 2028”, a arătat Tarcea.
Venit de peste 210 milioane de lei la bugetul local
Proiectul, care va fi dezvoltat prin concesiune pe o perioadă de 49 de ani, promite venituri importante pentru bugetul local, de peste 210 milioane de lei, conform estimărilor incluse în documentație. Modelul ales este menit să atragă investiții private și să reducă presiunea asupra fondurilor publice, administrația locală optând astfel pentru un parteneriat strategic care lasă terenul în proprietatea orașului, dar externalizează operarea.
Studiul de fundamentare prevede o redevență fixă de 3,84 milioane de lei anual și o cotă variabilă de 3% din cifra de afaceri. Estimarea veniturilor pe durata întregii concesiuni indică o cifră de afaceri totală de 735 de milioane de lei, iar veniturile cumulate estimate pentru Primărie se ridică la 210 milioane de lei (fără TVA).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Campionii U-BT Cluj-Napoca, sărbătoriți azi la Sports Festival! Întâlnire cu fanii, de la ora 15

Clujenii sunt așteptați azi, de la ora 15, la o întâlnire cu echipa de baschet U-BT Cluj-Napoca, pe scena principală a Sports Festival, pentru a sărbători împreună al cincilea titlu consecutiv de campioană națională.
După o finală tensionată, decisă în meciul 5 pe terenul rivalilor de la CSM Oradea, baschetbaliștii antrenați de Mihai Silvășan au reușit o victorie dramatică, scor 68-67, aducând din nou trofeul la Cluj. Scorul general al finalei: 3-2 pentru U-BT.
Sosirea acasă a campionilor, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a fost marcată de momente emoționante. Autocarul echipei a fost întâmpinat pe malul Someșului de sute de suporteri, cu torțe, cântece și o atmosferă electrizantă. Tradiția băii în Someș a fost respectată.
Evenimentul de la Sports Festival le va oferi fanilor ocazia de a-i aplauda pe campioni, de a face fotografii, de a primi autografe și de a trăi din plin bucuria unei noi performanțe istorice pentru Cluj-Napoca.
EDUCATIE
Proiectul iRIDE, dezvoltat de doi liceeni din Cluj, a obținut o Mențiune Onorabilă la Olimpiada Genius din SUA

România a fost reprezentată cu succes la una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale de știință pentru tineri, la prestigioasa Olimpiadă Genius, găzduită de Rochester Institute of Technology din New York.
Proiectul iRIDE, realizat de Mara Cristiana Cioban de la Transylvania College și Gombos Domokos de la Colegiul Unitarian „János Zsigmond” Cluj-Napoca, a obținut o Mențiune Onorabilă la categoria Știință, fiind selectat dintre cele mai bune 200 de proiecte din lume, dintr-un total de peste 27.600 de înscrieri.
O soluție revoluționară pentru persoanele cu deficiențe de vedere
Proiectul iRIDE propune un vehicul electric autonom, inteligent, destinat persoanelor nevăzătoare, pentru a le oferi mobilitate independentă în spațiile complexe ale aeroporturilor. Dotat cu senzori, inteligență artificială, comandă vocală și tastatură Braille, iRIDE este capabil să detecteze obstacolele în timp real, să urmeze rute personalizate și să ofere o experiență sigură și confortabilă utilizatorilor.
Mai multe detalii despre proiect, aici: EXCLUSIV. Proiect inovator a doi liceeni clujeni, prezentat în SUA. Ajută nevăzătorii să se descurce singuri în aeroporturi
EVENIMENT
Întârzieri în RECALCULAREA pensiilor. PIERDERI până la 1.500 de lei la pensie. Pensionarii pot recupera banii doar în instanță

Vârstnicii din România se confruntă cu întârzieri în privința recalculării pensiilor. Mii de pensionari încă așteaptă de luni întregi actualizarea dosarelor.
Situația actuală este cauzată de lipsa unui program informatic compatibil. Astfel noile dosare de pensie sunt soluționate abia în 4-5 luni, deși legea prevede un termen de 45 de zile.
Întârzieri în RECALCULAREA pensiilor. PIERDERI până la 1.500 de lei la pensie. Pensionarii pot recupera banii doar în instanță
Mai mult, cei care depun trecerea de la pensia de handicap sau anticipată la cea pentru limită de vârstă este blocată, trebuie să aștepte chiar și 12 luni.
Din păcate, cei mai afectați sunt tot pensionarii, care pierd lunar sume importante din cauza întârzierilor. În unele cazuri, diferențele sunt destul mari, ajungând până la 1.500 lei pe lună.
Pentru recuperarea banilor și a eventualelor penalități, vârstnicii trebuie să se adreseze instanței, a informat Casa de Pensii. O astfel de soluție este una anevoioasă, un proces putând dura până la 3-4 ani.
Pilonul II reprezintă componenta obligatorie de pensie privată, finanțată din contribuția la pensia de stat. La pensionare, suma acumulată ar trebui plătită ca pensie suplimentară.
EVENIMENT
VIDEO. De la Oradea direct în Someș. Tradiționala baie a campionilor la baschet de la U-BT Cluj-Napoca

Echipa de baschet U-BT Cluj-Napoca s-a întors acasă în noaptea de vineri spre sâmbătă de la Oradea cu titlul de campioană, după ce a învins în finală pe CSM Oradea, iar prima oprire a fost pentru tradiționala baie din Someș.
Autocarul clujenilor a ajuns în jurul orei 2,30 pe malul Someșului, fiind așteptat de sute de suporteri care i-au întâmpinat pe jucători și pe antrenorul Mihai Silvășan cu torțe și au scandat numele echipei, dar și ”Campionii, campionii”.
U-BT a învins vineri cu 68 la 67 în meciul 5 al finalei pe CSM Oradea în deplasare și a câștigat titlul de campioană cu scorul de 3-2.
Felicitări de la Boc
Echipa noastră a câștigat meciul decisiv al finalei, la Oradea, cu scorul de 68 la 67, în ceea ce se anunță un weekend de poveste la Cluj!
O performanță extraordinară, felicitări băieți! Suntem mândri de voi, ați demonstrat din nou că cei ce cred până la final reușesc rezultate incredibile! Haide ”U”! Cluuuj-eee”, a transmis Boc.