Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj-Napoca plătește până la 20 milioane de lei pentru un complex sportiv

Publicat


Primăria Cluj-Napoca inițiază achiziția unui imobil multifuncțional pentru extinderea infrastructurii sportive a orașului. Plătește până la 20 milioane de lei (4 milioane de euro) pentru un astfel de spațiu.

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate, vineri, 11 octombrie, un proiect de hotărâre ce vizează achiziționarea unui imobil multifuncțional cu funcțiuni sportive, cu o sumă maximă alocată de 20 milioane de lei. Adminsitrația locală dorește dezvoltarea unei infrastructuri pentru competiții sportive de anvergură în municipiu.

Amintim că primarul Emil Boc a declarat anterior că municipalitatea are deja în vedere un complex sportiv din cartierul Mănăștur, în apropierea bazei sportive „La Terenuri”. Oferta pentru achiziție este extinsă acum către întreaga piață imobiliară, pentru o evaluare largă a opțiunilor.

Comisie de evaluare și negociere pentru achiziție

Proiectul de hotărâre prevede formarea unei comisii de evaluare și negociere, pentru a asigura un proces corect și transparent. Aceasta va analiza ofertele primite și va negocia prețul de achiziție al imobilului, în conformitate cu criteriile stabilite cum ar fi lipsa ipotecilor, branșarea la utilități și conformitatea cu destinația de imobil sportiv. Conform proiectului de hotărâre aprobat de Consiliul Local, după finalizarea evaluărilor și negocierilor, comisia desemnată va prezenta un raport final care va fi supus aprobării Consiliului.

Un complex sportiv din Mănăștur, luat în vizor

Amintim că primarul Emil Boc anunța, într-o ședință a Consiliului Local din iulie, intenția municipalității de a cumpăra complexul sportiv OH din cartierul Mănăștur, investiție estimată la 3,6 milioane de euro.

Edilul a arătat că această investiție se aliniază cu obiectivul Primăriei Cluj-Napoca de a crea o infrastructură pentru competiții sportive de anvergură în municipiu, printr-un circuit de baze sportive și săli de sport care să găzduiască probe și antreanamente, dar și activități pentru amatori.

„Este un complex multifuncțional, unde astăzi se desfășoară multiple activități sportive, gimnastică ritmică, volei, baschet, karate, dans pentru adulți și copii, ale diverselor cluburi din municipiul Cluj-Napoca. Astăzi, este o sală privată. Dacă noi nu o cumpărăm, se sistează contractele pentru cluburile sportive, nu vor mai avea unde să își desfășoare activitățile în viitor.

Am analizat luni bune această infrastructură sportivă, complementară cu baza sportivă La Terenuri și poate fi integrată într-un sistem de săli sportive alături de Sala Polivalentă, să sperăm că vom primi și Sala Sporturile și împreună cu această sală să creăm o infrastructură de competiții pentru diverse sporturi și pentru a atrage competiții sportive de anvergură”, a explicat Emil Boc.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ALEGERI PREȘEDINTE 2024. În 24 noiembrie începe al 9-lea scrutin prezidenţial de după Revoluţie. Cine sunt cei 14 candidați

Publicat

De

Alegeri președinte 2024

Românii sunt așteptați la urne, în aproximativ două săptămâni, pentru a-și alege președintele. Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc în data de 24 noiembrie, iar pe listă sunt 14 candidați la funcția supremă în stat.

Este acelaşi număr de candidaţi ca la primul tur al scrutinelor din anii 2014 şi 2019.

ALEGERI PREȘEDINTE 2024. În 24 noiembrie începe al 9-lea scrutin prezidenţial de după Revoluţie

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în cazul „n care niciun candidat nu are o majoritate de voturi, un lucrru care nu s-a întâmplat din anul 1989 până acum, va avea loc în data de 8 decembrie.

Acesta este al 9-lea scrutin prezidenţial de după Revoluţia din decembrie 1989, iar prezenţa la urne la turul I a scăzut la fiecare rundă de alegeri prezidenţiale, scrie Agerpres

Astfel, în 1990 au fost la urne 86,19% dintre cei cu frept de vot, în 1992 – 76,29%, 1996 – 76,01%, 2000 – 65,31%, 2004 – 58,51%, 2009 – 54,37%, 2014 – 53,18%, iar în 2019 – 51,18%.

Sunt 30 de zile de campanie, în care candidații trebuie să îşi convingă alegătorii că sunt pregătiţi să ocupe cea mai înaltă funcţie din statul român.

ALEGERI PREȘEDINTE 2024. Cine sunt candidații, în ordinea dde pe buletinele de vot

14 candidați s-au înscris în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni. Patru dintre aceșitia candidează ca independenți, ceilalți fiind susținuți de partide politice.

În acest an, 3 femei candidează la funcția supremă în stat. De asemenea, 2 candidați au mai fost înscriși în cursa pentru funcția supremă în stat, dar nu au câștigat până acum alegerile.

Poziţia nr. 1 – ELENA LASCONI – Uniunea Salvaţi România (USR)

Elena Lasconi este în prezent primar al municipiului Câmpulung Muscel. S-a născut la 20 aprilie 1972, în Haţeg. A absolvit Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” din Deva (1990), Şcoala BBC – Televiziune (1999) şi este economist licenţiat al ASE Bucureşti, Managementul turismului şi comerţului (2001). A urmat cursuri în domeniile absorbţie, legislaţie, reglementări Fonduri Europene în ţară şi la Bruxelles.

A fost realizator de radio şi director de programe la Radio T5 ABC (1995 – 1996), apoi jurnalist la PRO TV (1996 – 2020).

A câştigat alegerile din 2020 pentru Primăria municipiului Câmpulung Muscel reprezentând alianţa USR PLUS şi a fost realeasă cu aproape 70% dintre voturi în iunie 2024, reprezentând Alianţa Dreapta Unită.

Candidează cu sloganul electoral ”O Românie pentru toţi, nu doar pentru unii”.

Poziţia nr. 2 – GEORGE SIMION – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)

George Simion este deputat în Parlamentul României. S-a născut la 21 septembrie 1986, la Focşani. A absolvit Colegiul Naţional ”Gheorghe Lazăr” din Bucureşti (2005) şi este licenţiat în Administraţie şi Afaceri la Universitatea din Bucureşti (2008). A absolvit programul de masterat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, având ca temă de cercetare „Crimele comunismului”.

A fost, în 2006, lider al grupării „Noii Golani”, care se dorea a fi o continuare a mişcării de stradă din 1990 şi care a promovat mesajul „Basarabia e România”. A înfiinţat, în 2011, Platforma Unionistă Acţiunea 2012 şi, în 2017, „Alianţa pentru Centenar”, alături de alte organizaţii din România, Republica Moldova şi diaspora.

Pe 1 decembrie 2019 a înfiinţat partidul Alianţa pentru Unirea Românilor, al cărui preşedinte a devenit pe 27 martie 2022.

În urma alegerilor parlamentare din 2020 a obţinut un mandat de deputat.

Candidează sub sloganul ”Facem istorie prin curaj!”.

Poziţia nr. 3 – MARCEL CIOLACU – Partidul Social Democrat (PSD)

Marcel Ciolacu este în prezent prim-ministru al României. S-a născut la 28 noiembrie 1967, în Buzău. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti (1991 – 1995), cursuri postuniversitare în Management şi finanţare locală la Universitatea Ecologică din Bucureşti (2004) şi „Securitate şi bună guvernare” la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti (2008 – 2009), precum şi studii de masterat în Managementul finanţelor publice, la SNSPA Bucureşti (2010 – 2012).

Este preşedinte al Partidului Social Democrat din august 2020, fiind membru al partidului din 1990.

A fost consilier juridic în cadrul ALCOM SRL (1998 – 2007), prefect interimar al judeţului Buzău (noiembrie 2004), consilier judeţean (2004 – 2008), director executiv la URBIS SERV SRL (2007 – 2008), viceprimar al municipiului Buzău (2008 – 2012). A fost ales deputat din partea PSD în circumscripţia electorală nr. 10 Buzău la alegerile din 2012, 2016 şi 2020.

Ciolacu a fost vicepremier fără portofoliu (2017 – 2018) şi a deţinut şi funcţia de ministru interimar al Apărării (6 – 12 septembrie 2017). Pe 13 iunie 2023, preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pentru funcţia de prim-ministru.

Candidează sub sloganul electoral ”Viziune pentru naţiune”.

Poziţia nr. 4 – NICOLAE CIUCĂ – Partidul Naţional Liberal (PNL)

Nicolae Ciucă este în prezent preşedinte al Senatului României. S-a născut la 7 februarie 1967, în Pleniţa, judeţul Dolj. A absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova (1985), Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (1988), Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare, la Făgăraş (1990), Academia de Înalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite (1995), şi mai multe cursuri în cadrul centrelor PfP Bucureşti şi Ankara (1997).

În cadrul Armatei, a avansat de la comandant de pluton (Regimentul 26 Mecanizat „Rovine”, Craiova, 1988 – 1989), ofiţer de stat major (Biroul operaţii, Craiova, 1992 – 1996 şi 1997 – 1998, misiunea „UNAVEM III”, Angola, 1996 – 1997), şef de stat major (Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, Craiova, 1998 – 2001, Batalionul 26 Infanterie – rezervă strategică SACEUR, 2000), comandant (2004 – 2014) la şef al Statului Major al Forţelor Terestre (2014), locţiitor al şefului Statului Major General (2014 – 2015) şi şef al Statului Major al Apărării (2015 – 2019).

A fost ministru al Apărării Naţionale (4 noiembrie 2019 – 14 martie 2020), prim-ministru interimar (2020) şi ministru al Apărării Naţionale (decembrie 2020; 2020 – 2021).

În urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020, a obţinut un mandat de senator pe listele Partidului Naţional Liberal.

A deţinut funcţia de prim-ministru al României (decembrie 2021 – 12 iunie 2023), iar pe 13 iunie 2023 a fost ales preşedinte al Senatului.

Este preşedintele PNL din 10 aprilie 2022.

Candidează cu sloganul ”Cu onoare şi credinţă în slujba ţării”.

Poziţia nr. 5 – HUNOR KELEMEN – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)

Hunor Kelemen este deputat. S-a născut la 18 octombrie 1967, în comuna Cîrţa, judeţul Harghita. A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole Cluj-Napoca (1993), precum şi Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (1998).

Între 1990 şi 1997, a fost redactor la Radio Cluj, emisiunea în limba maghiară, iar între 1993 şi 1997 a fost redactor la revista culturală „Korunk”.

În 1997 a devenit membru UDMR, iar din 2011 este preşedinte al formaţiunii.

A fost secretar de stat în Ministerul Culturii (1997 – 2000), ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional (23 decembrie 2009 – 6 februarie 2012; 9 februarie 2012 – 7 mai 2012); vicepremier, ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional (martie – octombrie 2014), vicepremier (23 decembrie 2020 – 25 noiembrie 2021; 25 noiembrie 2021 – iunie 2023).

Este deputat UDMR începând din 2000.

A mai candidat la funcţia de preşedinte al României la alegerile din 2009, 2014 şi 2019.

La acest scrutin candidează sub sloganul „Respekt pentru toţi”.

Poziţia nr. 6 – MIRCEA GEOANĂ – candidat independent

Mircea Geoană a fost secretar general adjunct al NATO (2019 – 2024). S-a născut la 14 iulie 1958, la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti şi a lucrat ca inginer la Trustul Energomontaj din Bucureşti (1983 – 1990). Din 1987, a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti.

A intrat în corpul diplomatic în 1990, fiind repartizat ca referent în relaţia României cu Franţa. În 1991, a fost numit director al Departamentului de Afaceri Europene. În 1994, a absolvit cursul despre instituţii democratice al NATO. În 1995, a fost numit director al Direcţiei Generale pentru Europa, America de Nord, America Latină, Asia, Africa şi Orientul Mijlociu. A fost şi purtător de cuvânt al MAE (1993 – 1995).

În februarie 1996, a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii.

A fost ministru al Afacerilor Externe (2000 – 2004) şi preşedinte al Senatului (decembrie 2008 – noiembrie 2011).

Din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat (2005 – 2010), a candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, dar a pierdut în turul al doilea de scrutin în faţa lui Traian Băsescu.

Sloganul său electoral este ”Viziune. Respect”.

Poziţia nr. 7 – ANA BIRCHALL – candidat independent

Ana Birchall este avocat. S-a născut la 30 august 1973, în Mizil, judeţul Prahova. A absolvit Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale ”Nicolae Titulescu” (1996), fiind licenţiată în Ştiinţe Juridice la Universitatea Bucureşti. A absolvit cursuri de masterat (2000) şi de doctorat (2002) la Yale Law School, SUA.

A fost şef Oficiu Juridic la Omniasig S.A. (1996 – 1998); avocat în cadrul firmelor White & Case LLP New York (2002 – 2003) şi al reprezentanţei din Bucureşti (2008 – 2010), Biriş Goran (2010 – 2012), Muşat şi Asociaţii (2012); consilier la MAE (2003 – 2004), lector universitar la Universitatea „Dimitrie Cantemir” Bucureşti (din 2005), consilier al prim-ministrului (iulie – decembrie 2012).

A fost membru PSD (2005 – 2019), fiind aleasă deputat în circumscripţia electorală nr. 39 Vaslui la alegerile din 2012 şi 2016.

A deţinut funcţia de reprezentant special pentru proiecte strategice şi relaţii internaţionale la Nuclearelectrica (2022 – 2024).

Candidează sub sloganul electoral ”Clădim România încrederii”.

Poziţia nr. 8 – ALEXANDRA BERTALAN-PĂCURARU – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională

Alexandra Bertalan-Păcuraru este cofondator şi coordonator naţional al Partidului Alternativa pentru Demnitate Naţională. S-a născut la 30 iunie 1987, la Galaţi.

A prezentat emisiunea ”8 într-o barcă”, difuzată de TVR2. A fost realizator şi moderator al emisiunilor „România Suverană” şi „Caravana România Suverană” la postul de televiziune Realitatea.

Deţine calitatatea de asociat în cadrul companiilor ABP Consulting, Geopol International, Grup Financiar SA, Prestige Media Phg, Strategies Research Investments International şi Strategic Metals Investments.

Candidează sub sloganul electoral: ”România se înalţă cu demnitate”.

Poziţia nr. 9 – SEBASTIAN CONSTANTIN POPESCU – Partidul Noua Românie (PNR)

Sebastian-Constantin Popescu este preşedintele Partidului Noua Românie. S-a născut pe 12 februarie 1982, în Balş, judeţul Olt. A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara (2006).

A profesat timp de cinci ani ca medic veterinar în Bucureşti, înainte să se îndrepte spre domeniul media. Este administrator al PR Media RTP şi preşedinte al Asociaţiei Romanian Tenis Premium.

În 2015, a fondat PNR.

A mai candidat la alegerile prezidenţiale din 2019.

Sloganul său electoral, de la aceste alegeri, este: ”Un preşedinte în slujba României”.

Poziţia nr. 10 – LUDOVIC ORBAN – Forţa Dreptei (FD)

Ludovic Orban este deputat şi preşedinte al formaţiunii Forţa Dreptei. S-a născut la 25 mai 1963, la Braşov. Este absolvent al Facultăţii de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din cadrul Universităţii Braşov (1988) şi de studii postuniversitare la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (1993).

A debutat ca inginer stagiar la Izolatorul Târgu Secuiesc (1988 – 1990), apoi a fost inginer tehnolog la „Tractorul Braşov” (1990 – 1991); redactor la cotidianul „Viitorul Românesc” (1991 – 1992); director Relaţii Publice în cadrul Agenţiei de Politici Energetice din România (1997 – 1998); secretar general la Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap (1998 – 1999); secretar de stat, şef al Departamentului Informaţiilor Publice al Guvernului (1999 – 2000); secretar de stat, preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (2000 – 2001); viceprimar general al Capitalei (2004 – 2007), ministru al Transporturilor (2007 – 2008).

În 1992, a devenit membru al PNL, ocupând funcţiile de preşedinte al PNL Bucureşti (2002 – 2010), prim-vicepreşedinte al PNL (2009 – 2010) şi preşedinte al PNL (2017 – 2021).

Începând din 2008, a câştigat trei mandate consecutive de deputat în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti. A fost preşedinte al Camerei Deputaţilor (2020 – 2021).

A fost prim-ministru al României (noiembrie 2019 – martie 2020; martie – decembrie 2020).

În decembrie 2021, a fondat partidul Forţa Dreptei.

Candidează cu sloganul ”Cinstit cu românii”.

Poziţia nr. 11 – CĂLIN GEORGESCU – candidat independent

Călin Georgescu este cadru didactic asociat la Universitatea din Piteşti (din septembrie 2021). S-a născut la 26 martie 1962, la Bucureşti. A absolvit studii de masterat la Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului (1986) şi de doctorat în Pedologie (1999), în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, urmând studii în securitate şi apărare naţională în cadrul Colegiului Naţional de Apărare (2007).

A fost inginer la IEELIF Făgăraş (1986 – 1990) şi la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătăţiri Funciare (1990 – 1991); şef al Biroului senatorial pentru Mediu din Parlamentul României (1991); consilier al ministrului Mediului (1992); preşedinte al Asociaţiei Tineretului Ecologist din România (1993 – 1996); secretar general în Ministerul Mediului (1997 – 1998); director al Direcţiei de Organizaţii Economice Internaţionale din MAE (2004 – 2005); manager de proiect în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (1996 – 1997, 1998 – 2008); director executiv al Institutului de Proiecte pentru Inovaţie şi Dezvoltare, coordonator al proiectului ”Reprofesionalizarea României” (2006 – 2012) şi al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă (2000 – 2011), raportor special al ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse şi deşeuri toxice şi periculoase asupra drepturilor omului la OHCHR Geneva (2011 – 2013), preşedinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma (2013 – 2015), consilier special al directorului general al ONU (2015 – 2016).

Din 2016, este consultant internaţional pe probleme de protecţia mediului şi dezvoltare durabilă.

Sloganul său electoral este ”Refacem România”.

Poziţia nr. 12 – CRISTIAN DIACONESCU – candidat independent

Cristian Diaconescu este avocat. S-a născut la 2 iulie 1959, la Bucureşti. Absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti (1983), a urmat cursurile de specializare ale Centrului de Prevenirea Conflictelor în domeniul Măsurilor pentru Creşterea Încrederii şi Securităţii în Europa (1992) şi mai târziu studii de doctorat în Ştiinţe juridice (2007).

A fost judecător la Judecătoria Sectorului Agricol Ilfov, la Judecătoria Sectorului 4 şi la Tribunalul Bucureşti (1983 – 1990). Diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv la Misiunea Permanentă a României pe lângă OSCE (1990 – 2004), a fost secretar general adjunct şi ambasador la Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră (2000 – 2001).

A obţinut un mandat de senator de Constanţa pe listele Uniunii Naţionale PSD+PUR, în urma alegerilor din 2004.

În 2004, a fost numit ministru al Justiţiei, finalizând negocierile privind Justiţia şi Afacerile Interne pentru aderarea României la Uniunea Europeană; apoi a deţinut portofoliul de ministru al Afacerilor Externe (2008 – 2009; 2012). A mai deţinut funcţia de consultant pentru relaţii externe şi şef al Cancelariei Administraţiei Prezidenţiale (2012 – 2014).

A fost vicepreşedinte al PSD (2005 – 2010), preşedinte de onoare al UNPR (2010 – 2012). În 2013, s-a aflat printre iniţiatorii proiectului Fundaţia Mişcarea Populară, iar în 2014 s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară.

Din 2013, este membru al Grupului Eminent al CTBTO din cadrul ONU şi profesor de Drept Internaţional, iar din 2016 profesor invitat la Universitatea Americană din Kuweit.

În aprilie 2024, a fondat platforma independentă „Respect pentru România”, în calitate de preşedinte.

Candidează cu sloganul electoral: ”Preşedinte pentru România respectată”.

Poziţia nr. 13 – CRISTIAN TERHEŞ – Partidul Naţional Conservator Român (PNCR)

Cristian Terheş este europarlamentar în Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni. S-a născut la 4 decembrie 1978, la Zalău. De profesie teolog şi specialist în comunicare, Cristian Terheş a fost preot şi director de business intelligence.

În 2019, a fost ales europarlamentar pe lista PSD, iar în 2024 – pe lista AUR.

A fost membru al Partidului Social Democrat (2019 – 2020) şi al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (2020 – 2023), iar de la 1 decembrie 2023 este membru al Partidului Naţional Conservator Român. A fost membru al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (2019 – 2020).

Sloganul său electoral este ”Credincios Naţiunii Române”.

Poziţia nr. 14 – SILVIU PREDOIU – Partidul Liga Acţiunii Naţionale (PLAN)

Silviu Predoiu a fost ofiţer de informaţii externe. S-a născut în 1958, la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Geologie-Geografie a Universităţii din Bucureşti.

Şi-a început cariera managerială în 1998, ca şef de birou şi apoi şef de serviciu; a fost numit şef de direcţie la Combaterea criminalităţii organizate transfrontaliere (2000); după 11 septembrie 2001 a condus Direcţia de anti-terorism, iar din 2003 a fost şef de direcţie în structura de securitate a SIE. În 2005, a fost numit prin hotărâre CSAT prim-adjunct al directorului SIE, funcţie pe care a ocupat-o până la trecerea în rezervă pentru limită de vârstă, în 2018. În această perioadă, a deţinut o perioadă funcţia de director interimar al SIE.

A înfiinţat Asociaţia „România implică-te” şi, ulterior, Partidul Liga Acţiunii Naţionale (PLAN).

Candidează cu sloganul ”Meriţi un preşedinte în serviciul tău!”.

Ce atribuții are președintele României

Conform articolului 80 din Constituţiei României, preşedintele reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

Nicio persoană nu poate îndeplini funcţia de preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate, fiecare de 5 ani. Acestea pot fi şi succesive, precizează Legea fundamentală.

35 de ani de alegeri libere în România

După Revoluția Română, din decembrie 1989, au fost organizate, până acum, 8 tururi de alegeri pentru președinte. Inițial, mandatul unui președinte era de 4 ani, dar din anul 2003 este de 5 ani.

În ultimii 35 de ani de alegeri libere, în turul I al prezidenţialelor au candidat:

  • 1990 – Ion Iliescu, Ion Raţiu, Radu Câmpeanu
  • 1992 – Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Gheorghe Funar, Ioan Mânzatu, Caius Traian Dragomir, Mircea Druc
  • 1996 – Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Petre Roman, Corneliu Vadim Tudor, Gheorghe Funar, Gyorgy Frunda, Nicolae Manolescu, Radu Câmpeanu, Adrian Păunescu, Ioan Pop de Popa, Tudor Mohora, George Muntean, Constantin Niculescu, Constantin Mudava, Nuţu Anghelina, Nicolae Militaru
  • 2000 – Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Theodor Stolojan, Mugur Isărescu, Gyorgy Frunda, Petre Roman, Teodor Meleşcanu, Gheorghe Eduard Manole, Graziela-Elena Bîrlă, Paul-Philippe Hohenzollern, Ion Sasu, Niculae Cerveni
  • 2004 – Adrian Năstase, Traian Băsescu, Corneliu Vadim Tudor, Marko Bela, Gheorghe C. Ciuhandu, George Becali, Petre Roman, Gheorghe Dinu, Marian Petre Miluţ, Ovidiu Tudorici, Aurel Rădulescu, Raj Tunaru
  • 2009 – Crin Antonescu, Mircea Geoană, Kelemen Hunor, Traian Băsescu, Sorin Oprescu, George Becali, Ovidiu Iane, Eduard Manole, Corneliu Vadim Tudor, Remus Cernea, Constantin Potârcă, Constantin Rotaru
  • 2014 – Victor Ponta, Klaus Iohannis, Călin Popescu-Tăriceanu, Elena Udrea, Monica Macovei, Dan Diaconescu, Corneliu Vadim Tudor, Kelemen Hunor, Teodor Meleşcanu, Szilagyi Zsolt, Gheorghe Funar, William Brînză, Constantin Rotaru, Mirel Mircea Amariţei
  • 2019 – Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor, Viorica Dăncilă, Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian-Constantin Popescu, John-Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona-Ioana Bruynseels, Viorel Cataramă, Alexandru Cumpănaşu.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Buda: Filialele PSD din est și sud trebuie să dea 20 de voturi din fiecare secție pentru Simion (AUR), să ajungă în turul 2

Publicat

De

Buda

Președintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, a aflat din unele discuții cu mai mulți social-democrați că PSD pregătește un mecanism prin care fiecare filială din estul și sudul României a primit sarcină să dea câte 20 de voturi din fiecare secție de votare pentru candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, astfel încât acesta să ajungă în turul 2 cu Marcel Ciolacu.

Daniel Buda a avertizat, luni, într-o conferință de presă, că un vot pentru AUR înseamnă un vot care face jocurile Rusiei, iar un vot dat pentru PSD reprezintă un vot pentru ”coaliția” PSD-AUR.

”Un vot dat PSD înseamnă un vot pentru <<coaliția>> PSD – AUR, care pune în pericol de moarte stabilitatea României și perspectiva sa europeană. Cancelariile europene sunt îngrijorate de ascensiunea acestui curent extremist AUR, care face politica Rusiei.

În PE, la toate rezoluțiile privind sprijinirea Ucrainei, reprezentanții AUR au votat împotrivă, fiind, practic, portavocea Rusiei.

PSD știe că singura modalitate de a câștiga alegerile prezidențiale este să intre Simion în turul 2, pervertind voturile românilor.

La europarlamentare, au dat din voturile PSD către UDMR, prin filialele din est șli sud, exersând un mecanism de a-l duce acum pe Simion în turul 2.

Am discutat cu colegi din PSD și ne-au spus că au primit dispoziție ca fiecare filială din estul și sudul României să dea câte 20 de voturi în fiecare secție de votare către George Simion să îl ducă în turul 2.

Nu pot ei fura cât votează românii

Le transmitem că nu pot ei fura cât pot vota românii și sunt convins că Nicolae Ciucă va intra în turul 2 și va fi președintele României. Mizez pe înțelepciunea românilor, avem nevoie de mintea limpede a lui Nicolae Ciucă în actualul context geopolitic, care poate reprezenta cel mai bine interesele României.

Fiecare vot dat AUR înseamnă un joc făcut pentru Rusia. Le cer oamenilor să voteze PNL, care înseamnă direcția pro europeană a României”, a spus Buda.

Potrivit acestuia, AUR este portavocea Moscovei și a Rusiei în PE.

”De ce lui Simion i s-a interzis accesul în Republica Moldova și Ucraina? Este un agent de destabilizare”, a conchis liderul PNL Cluj.

Programul lui Ciucă, singurul prezidențiabil

Prim-vicepreședintele PNL Cluj, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, candidatul liberal care deschide lista pentru Senat, a declarat la rândul său că la alegerile prezidențiale cea mai bună variantă este Nicolae Ciucă, un pro-european convins.

”Programul de guvernare al PNL și cel prezidențiabil al lui Nicolae Ciucă sunt complementare. Programul PNL este un program de dreapta, axat pe susținerea mediului privat. Vorbim de menținerea cotei unice de impozitare, pe încă 10 ani, și pragul de 1% impozitarea microîntreprinderile cu până în 500.000 de euro cifră de afaceri.

Acest plafon trebuie menținut și ne vom bate pentru el în viitoarea guvernare care sperăm să fie formată în jurul PNL.

Programul lui Ciucă este singurul prezidențiabil, pune accent pe atribuțiile constituționale ale președintelui și vorbim de partea de siguranță și politică externă.

Ciucă este singura persoană calificată să ocupe funcția de președinte dintre toți candidații.

Se va bate pentru România și din poziția de președinte, avem argumentele care să îl ducă pe Nicolae Ciucă în turul 2 iar PNL să fie la Guvernare”, a subliniat Abrudean.

Alegerile, importante pentru viitorul României

Georgiana Sima, candidat pe locul 5 pentru Camera Deputaților, prezentă și ea la conferința de presă, va reprezenta tineretul în Parlament și spune că vrea să intensifice dialogul cu tinerii din campusurile studențești.

”Alegerile sunt importante pentru viitorul României, atât cele prezidențiale, cât și cele parlamentare. Vrem să trimitem de la Cluj o echipă puternică în Parlament”, a spus Sima.

Citește mai departe

EVENIMENT

Echipa PNL Cluj pentru Parlament, împreună cu clujenii pentru realizarea proiectelor benefice județului (PE)

Publicat

PNL Cluj

Candidații PNL Cluj pentru Parlamentul României susțin proiecte benefice care să ducă la dezvoltarea județului și la bunăstare și prosperitate pentru locuitori.

Echipa liberală clujeană va sprijini, printre altele, realizarea următoarelor obiective: Spitalul Pediatric Monobloc, Centrul Integrat de Transplant, Spitalul Regional de Urgență Cluj, centura metropolitană, metroul din Cluj-Napoca, trenul metropolitan Bonţida-Jucu-Apahida-Cluj-Napoca-Baciu-Gârbău, drumul expres Cluj-Napoca-Dej, conectarea Clujului la Autostrada Transilvania, coridorul velo şi pietonal de-a lungul Someşului de la Gilău la Apahida, menținerea cotei unice și sprijin pentru întreprinzători, investiţii strategice şi locuri de muncă bine plătite, campus metropolitan şi dezvoltarea unui învăţământ profesional şi tehnic competitive, investiţii în modernizarea şi dotarea școlilor, creșelor şi grădinițelor, debirocratizarea și intensificarea procesului de digitalizare.

Parteneriat cu Nicolae Ciucă, candidatul PNL la Președinția României

Clujul este un județ incluziv, unde nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat.

”Avem o echipă puternică, avem candidați credibili, care s-au validat în profesiile lor și care își pun experiența în slujba cetățeanului. Sunt oameni implicați în rezolvarea problemelor, care vin cu proiecte și care vor pleda în Senat și în Camera Deputaților pentru măsuri în beneficiul locuitorilor județului Cluj.

De o importanță majoră va fi parteneriatul cu Nicolae Ciucă, candidatul PNL la Președinția României, garanția că programul liberal de guvernare va fi pus în aplicare.

Pentru noi, a fi în slujba cetățeanului este un crez, este o datorie pe care o vom respecta. Fiți alături de candidații PNL Cluj pentru Parlament.

La Cluj avem multe realizări, dar și multe proiecte în derulare, care trebuie să fie continuate. Pentru asta avem nevoie de ajutorul clujenilor.

Împreună putem facem diferența pentru binele locuitorilor județului Cluj. Haideți să construim viitorul pe care îl merităm”, transmite președintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda.

La 1 Decembrie votați candidații PNL Cluj pentru Parlament: poziția 4 pe listele pentru Senat și pentru Camera Deputaților!

CMF: 11240002

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Angajații de la Arhivele Naționale Cluj, în GREVĂ GENERALĂ. Nu se eliberează acte civile sau acte pentru pensionari

Publicat

De

Angajații de la Arhivele Naționale Cluj au intrat luni, 11 noiembrie, în grevă generală pe perioadă nedeterminată.

Aceștia ce condiții de muncă mai bune și egalizarea salariilor angajaților din teritoriu cu cele ale celor care lucrează în aparatul central. Este prima grvă generală din istoria de 192 de ani a Arhivelor Naționale ale României și a Ministerului Afacerilor Interne.

Angajații de la Arhivele Naționale Cluj, în GREVĂ GENERALĂ. Nu se eliberează acte civile sau acte pentru pensionari

La Cluj, 19 persoane lucrează la Arhivele Naționlale. Dar începând de luni, activitatea a fost sistată total.

Acest lucru va afecta numeroși clujeni, printre care pensionari care au solicitări privind vechimea în muncă sau persoane care cer reconstituirea dreptului de proprietate. De asemenea, nu se eliberează nici actele de stare civilă pentru dobândirea cetățeniei române.

Mai mult, este blocat accesul publicului la cercetarea de documente, respectiv cercetători, studenși și doctoranzi, potrivit directorului Arhivelor Naționale Cluj, Paula Ivan.

Salarii cu până la 1.500 de lei mai mici ca la București

Angajații Arhivelor Naționale Cluj cer în primul rând rezolvarea inechităților salariale.

”Cerem egalizarea salarizării angajaților fin teritoriu cu cele ale angajaților din aparatul central, având în vedere că sunt celeași condiții de muncă. Diferențele salariale pot ajunge până la 1.500 de lei între teritoriu și aparatul central”, a declarat pentru Cluj24.ro Paula Ivan.

Angajații au început protestele săptămâna trecută, când a avut loc o grevă de avertisment.

Din păcate, acel protest nu a avut niciun rezultat, iar acum angajații din toată țara așteaptă să aibă un dialog cu Ministerul Justiției, iar revendicările lor să fie soluționate cât mai curând.

”Sperăm ca problemele noastre să se rezolve. Este ultima noastră formă de protest”, a mai spus directorul Arhivelor Națioale Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax