Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj-Napoca plătește până la 20 milioane de lei pentru un complex sportiv

Publicat


Primăria Cluj-Napoca inițiază achiziția unui imobil multifuncțional pentru extinderea infrastructurii sportive a orașului. Plătește până la 20 milioane de lei (4 milioane de euro) pentru un astfel de spațiu.

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate, vineri, 11 octombrie, un proiect de hotărâre ce vizează achiziționarea unui imobil multifuncțional cu funcțiuni sportive, cu o sumă maximă alocată de 20 milioane de lei. Adminsitrația locală dorește dezvoltarea unei infrastructuri pentru competiții sportive de anvergură în municipiu.

Amintim că primarul Emil Boc a declarat anterior că municipalitatea are deja în vedere un complex sportiv din cartierul Mănăștur, în apropierea bazei sportive „La Terenuri”. Oferta pentru achiziție este extinsă acum către întreaga piață imobiliară, pentru o evaluare largă a opțiunilor.

Comisie de evaluare și negociere pentru achiziție

Proiectul de hotărâre prevede formarea unei comisii de evaluare și negociere, pentru a asigura un proces corect și transparent. Aceasta va analiza ofertele primite și va negocia prețul de achiziție al imobilului, în conformitate cu criteriile stabilite cum ar fi lipsa ipotecilor, branșarea la utilități și conformitatea cu destinația de imobil sportiv. Conform proiectului de hotărâre aprobat de Consiliul Local, după finalizarea evaluărilor și negocierilor, comisia desemnată va prezenta un raport final care va fi supus aprobării Consiliului.

Un complex sportiv din Mănăștur, luat în vizor

Amintim că primarul Emil Boc anunța, într-o ședință a Consiliului Local din iulie, intenția municipalității de a cumpăra complexul sportiv OH din cartierul Mănăștur, investiție estimată la 3,6 milioane de euro.

Edilul a arătat că această investiție se aliniază cu obiectivul Primăriei Cluj-Napoca de a crea o infrastructură pentru competiții sportive de anvergură în municipiu, printr-un circuit de baze sportive și săli de sport care să găzduiască probe și antreanamente, dar și activități pentru amatori.

„Este un complex multifuncțional, unde astăzi se desfășoară multiple activități sportive, gimnastică ritmică, volei, baschet, karate, dans pentru adulți și copii, ale diverselor cluburi din municipiul Cluj-Napoca. Astăzi, este o sală privată. Dacă noi nu o cumpărăm, se sistează contractele pentru cluburile sportive, nu vor mai avea unde să își desfășoare activitățile în viitor.

Am analizat luni bune această infrastructură sportivă, complementară cu baza sportivă La Terenuri și poate fi integrată într-un sistem de săli sportive alături de Sala Polivalentă, să sperăm că vom primi și Sala Sporturile și împreună cu această sală să creăm o infrastructură de competiții pentru diverse sporturi și pentru a atrage competiții sportive de anvergură”, a explicat Emil Boc.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO FOTO. Nou hub tehnologic deschis la Cluj-Napoca de SITA, lider mondial în tehnologie pentru industria transportului aerian

Publicat

De

SITA a ales Cluj-Napoca pentru a-i găzdui cel mai nou hub tehnologic global. Activitatea hubului are în prim-plan ingineria produselor și asistența tehnică, subliniind în același timp angajamentul SITA de a investi în noi tehnologii și talente de top în Europa de Est.

SITA, lider mondial în domeniul tehnologiei pentru industria transportului aerian, a deschis un nou hub tehnologic în Cluj-Napoca, demonstrând potențialul orașului de a găzdui și susține operațiuni tehnologice la scară largă.

Clujul, centru specializat pe tehnologiile din domeniul aviației

Noul hub va dezvolta soluții de ultimă oră care abordează cele mai presante provocări ale industriei aviatice, cum ar fi îmbunătățirea experienței pasagerilor și reducerea impactului asupra mediului. Acest lucru se adaugă ecosistemului tehnologic robust al orașului Cluj-Napoca și consolidează reputația acestuia ca actor global în sfera tehnologiei.

Deschiderea hubului tehnologic al SITA poziționează orașul ca un centru specializat pe tehnologiile din domeniul aviației și încurajează investiții suplimentare din partea industriei.

Hubul din Cluj-Napoca face parte dintr-o rețea globală de centre tehnologice, conectând locațiile din Londra (Regatul Unit), Letterkenny (Irlanda) și New Delhi (India). Hubul SITA din Cluj-Napoca are aproximativ 50 de angajați, cu planuri de extindere, în funcție de dinamica pieței.

În cadrul unei vizite a presei în birourile SITA de la Cluj-Napoca, Paul Topan, manager infrastructură SITA, a făcut o prezentare a produselor testate de angajații hub-ului (VEZI video principal).

„Tehnologia pe care o dezvoltăm aici este esențială”

Luând cuvântul la inaugurare, CEO-ul SITA, David Lavorel, a menționat că societatea și-a asigurat o echipă puternică prin oferirea unor oportunități de muncă de calitate pentru ingineri software, dezvoltatori de produse și specialiști IT.

„Transportul aerian urmează să crească foarte rapid, iar tehnologia pe care o dezvoltăm aici este esențială. Cluj-Napoca devine astfel un centru de excelență pentru experiența pasagerilor, permițând pasagerilor să navigheze mai ușor prin aeroport, să acceseze spații precum cele de duty-free fără a mai fi nevoiți să prezinte biletul de avion, prin folosirea pașapoartelor digitale și a recunoașterii faciale. Suntem foarte bucuroși că am selectat Clujul pentru realizarea acestui hub, datorită numărului mare de talente pe care acest oraș îl oferă și am reușit să strângem rapid 50 de angajați pentru birourile de aici. Așteptăm cu nerăbdare să ne dezvoltăm în continuare și să ajutăm de acestea aeroporturile din România să se modernizeze și să se digitalizeze”, a declarat David Lavorel, CEO-ul SITA, într-o conferință de presă organizată cu ocazia inaugurării.

„La Cluj-Napoca dezvoltăm tehnologiile de mâine”

Totodată, directorul regional Europa al companiei SITA, Sergio Colella, a vorbit în cadrul conferinței de presă despre nevoia de a permite aeroporturilor să proceseze un număr tot mai mare de pasageri, prin folosirea tehnologiilor testate chiar în hub-ul de la Cluj.

„În 2023, am avut 4 miliarde de pasageri la nivel mondial. În 2040, peste 15 ani, se aproximează că vom avea 9 miliarde de pasageri. Avem nevoie de tehnologie pentru a permite tuturor aeroporturilor să facă față unei astfel de creștere a traficului și să asigure pasagerilor o experiență lipsită de griji, în ciuda faptului că dublăm capacitatea și numărul de oameni care călătoresc cu transportul aerian. Aici, la Cluj, dezvoltăm tehnologiile de mâine, care vor permite ca aceste lucruri să devină realitate cu ajutorul inteligenței artificiale pentru aeroporturi”, a declarat Sergio Colella, President Europe SITA.

Cu ce se ocupă hub-ul SITA de la Cluj?

În 2023, nivelul transportului aerian a depășit așteptările, iar IATA prognozează o creștere continuă până la 9 miliarde de pasageri la nivel global până în 2040. Investiția SITA în Cluj-Napoca este motorul acestei transformări digitale, pe măsură ce aeroporturile și companiile aeriene investesc miliarde în IT pentru a satisface cererea în creștere a pasagerilor.

Hubul are un rol esențial în crearea de platforme de ultimă generație, precum SITA Flex, care permite călătorilor să se înregistreze și să se îmbarce folosind telefonul, reducând timpii de așteptare cu până la 40% la nivel global.

În același timp, SITA WorldTracer reduce incidentele legate de pierderea bagajelor cu 77%, diminuând totodată emisiile de CO2 cu ajutorul sistemului său bazat pe tehnologii cloud.

Stimul pentru economia locală

Noul hub tehnologic SITA stimulează, de asemenea, economia locală prin crearea de locuri de muncă și creșterea cererii de servicii pe plan local, poziționând Cluj-Napoca ca un loc excelent pentru dezvoltarea afacerilor și investiții. Cu o scenă tehnologică înfloritoare și universități locale care formează în mod constant ingineri calificați și dezvoltatori software, Cluj-Napoca este un oraș ideal pentru cultivarea talentelor.

Colaborarea cu universitățile locale va crea oportunități pentru parteneriate, cercetare și stagii, oferind studenților o experiență reală cu privire la provocările tehnologiei aviației și pregătindu-i pentru viitoarele cerințe ale unei economii digitalizate.

Despre SITA

SITA este furnizorul IT al industriei transportului aerian, oferind soluții pentru companii aeriene, aeroporturi, aeronave și guverne. Tehnologia noastră permite un transport aerian mai transparent, mai sigur, mai securizat și mai sustenabil.

Cu aproximativ 2.500 de clienți, soluțiile SITA generează eficiență operațională în mai mult de 1.000 de aeroporturi, oferind în același timp clienților săi promisiunea unei aeronave conectate, pentru mai mult de 18.000 de aeronave la nivel global. SITA oferă, de asemenea, soluții tehnologice care ajută peste 70 de guverne să găsească un echilibru între granițe sigure și călătorii eficiente.

Rețeaua sa de comunicații conectează fiecare colț al lumii, iar SITA asigură 45% din schimbul de date al comunității transportului aerian.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ați VĂZUT-O? Fată de 19 ani din Cluj-Napoca, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Publicat

hedes andreea

La data de 8 octombrie 2024, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că la aceeași dată, în jurul orei 08.00, Hedeș Andreea Loredana, în vârstă de 19 de ani, a plecat de la domiciliu din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1,70 m, 65 kg, ochi căprui, păr de culoare șaten.

hedes andreea

Ați VĂZUT-O? Fată de 19 ani din Cluj-Napoca, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

La momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu blugi de culoare neagră, geacă de culoare negru deschis, adidași sport de culoare albă, având asupra ei un ghiozdan de culoare negru.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Citește mai departe

SPORT

Diferența dintre sloturile clasice și cele video – Informații utile pentru pasionați (P)

Publicat

În lumea fascinantă a cazinourilor, există un element care atrage mereu atenția jucătorilor, indiferent de experiența lor: sloturile. De la sunetul inconfundabil al monedelor care cad (la aparatele clasice), până la luminile strălucitoare și grafica impresionantă, aceste jocuri au evoluat dramatic de-a lungul anilor. Ca pasionat de jocuri de noroc și observator atent al industriei, am fost mereu fascinat de transformarea prin care au trecut aceste aparate.

Îmi amintesc prima mea vizită într-un cazinou, acum mai bine de două decenii. Eram copleșit de atmosfera electrizantă și de diversitatea jocurilor disponibile. Dar ceea ce m-a atras cel mai mult au fost rândurile lungi de sloturi clasice, cu mânerele lor caracteristice și role mecanice. Pe atunci, conceptul de aparate gratis era aproape de neimaginat, fiecare rotire necesitând inserarea unei monede.

Astăzi, peisajul s-a schimbat dramatic. Sloturile video domină acum majoritatea cazinourilor, oferind experiențe interactive și tematici diverse care depășesc cu mult simplitatea predecesoarelor lor mecanice. Această evoluție a adus cu sine nu doar schimbări în aspect și funcționalitate, ci și în modul în care jucătorii interacționează cu aceste jocuri.

Cum au evoluat sloturile de la mecanisme simple la grafică avansată

Călătoria sloturilor de la mecanisme simple la mașinării complexe bazate pe software este una fascinantă. Primul slot, cunoscut sub numele de „Liberty Bell”, a fost inventat de Charles Fey în 1895. Acesta avea trei role și cinci simboluri: potcoave, diamante, inimi, spade și un clopot al libertății. Mecanismul era complet mecanic, fiecare rotire fiind independentă și aleatorie.

Timp de aproape un secol, această structură de bază a rămas neschimbată. Sloturile clasice, sau cum le numesc unii, „cu un singur braț”, au dominat cazinourile. Erau simple, directe și aveau un farmec aparte. Sunetul monedelor căzând în tava metalică era muzică pentru urechile jucătorilor norocoși.

Marea revoluție a venit odată cu introducerea microprocesoarelor în anii ’70. Acest lucru a permis apariția primelor sloturi electronice, care încă păstrau rolele fizice, dar erau controlate de un computer intern. Aceasta a fost o schimbare majoră, permițând o mai mare varietate de combinații și introducerea jackpot-urilor progresive.

Următorul pas major a fost trecerea la sloturile video în anii ’80 și ’90. Acestea au înlocuit complet rolele mecanice cu un ecran care afișa role virtuale. Acest salt tehnologic a deschis o lume de posibilități în ceea ce privește designul și funcționalitatea jocurilor.

Îmi amintesc prima dată când am văzut un slot video modern. Era un aparat bazat pe un film popular, cu grafică 3D impresionantă și efecte sonore care te transportau direct în universul respectiv. M-am apropiat cu scepticism, fiind obișnuit cu simplitatea sloturilor clasice. Dar după câteva rotiri, am fost complet captivat. Jocul avea mai multe linii de plată, runde bonus interactive și chiar o mică poveste care se desfășura pe măsură ce jucam.

Această evoluție a adus cu sine și o schimbare în experiența jucătorului. Dacă înainte, satisfacția venea din simplul act de a trage de mâner și a vedea rolele aliniindu-se, acum jocul oferă o experiență mult mai complexă și imersivă. Sloturile moderne sunt adesea bazate pe teme populare din filme, seriale TV sau mitologie, oferind nu doar șansa de a câștiga, ci și o formă de entertainment.

Un aspect interesant al acestei evoluții este modul în care producătorii de sloturi au reușit să păstreze elemente ale experienței clasice în jocurile moderne. Mulți jucători, inclusiv eu, apreciază când un slot video modern include sunete sau animații care amintesc de aparatele clasice. Este o formă subtilă de nostalgie care adaugă la farmecul jocului.

Care sloturi oferă cele mai mari șanse de câștig?

Aceasta este, fără îndoială, întrebarea pe care și-o pun cei mai mulți jucători. Răspunsul, din păcate, nu este simplu sau universal valabil. Atât sloturile clasice, cât și cele video au avantajele și dezavantajele lor când vine vorba de șansele de câștig.

Sloturile clasice tind să aibă o structură mai simplă, cu mai puține linii de plată și mai puține simboluri. Acest lucru poate însemna că șansele de a nimeri o combinație câștigătoare sunt teoretic mai mari. De asemenea, jackpot-urile tind să fie mai mici, dar mai frecvente. Personal, am observat că atunci când joc la sloturi clasice, câștigurile mici și medii apar mai des, ceea ce poate fi satisfăcător pentru mulți jucători.

Pe de altă parte, sloturile video moderne oferă o gamă mult mai largă de posibilități. Cu multiple linii de plată (uneori sute), simboluri speciale precum wild-uri și scatter-uri, și runde bonus complexe, potențialul de câștig poate fi mult mai mare. Jackpot-urile progresive la unele sloturi video pot atinge sume astronomice, oferind șansa unor câștiguri care pot schimba vieți.

Totuși, această complexitate vine cu un preț. Volatilitatea la sloturile video tinde să fie mai mare. Poți avea perioade lungi fără câștiguri semnificative, urmate de o rundă bonus care oferă un câștig substanțial. Aceasta poate fi o experiență frustrantă pentru jucătorii care preferă câștiguri mai frecvente, chiar dacă sunt mai mici.

Un aspect important de menționat este conceptul de RTP (Return to Player). Acesta reprezintă procentul din banii jucați pe care un slot îi returnează jucătorilor în timp. În general, sloturile moderne tind să aibă un RTP ușor mai mare decât cele clasice, dar diferența nu este întotdeauna semnificativă.

Din experiența mea, alegerea între sloturi clasice și video în ceea ce privește șansele de câștig ține mai mult de preferințele personale și de stilul de joc. Dacă ești un jucător care apreciază câștiguri mai frecvente și o experiență mai directă, sloturile clasice ar putea fi mai potrivite. Dacă, în schimb, ești dispus să accepți o volatilitate mai mare pentru șansa unor câștiguri potențial mai mari și o experiență de joc mai complexă, sloturile video ar putea fi alegerea ta.

Un sfat pe care îl ofer întotdeauna prietenilor mei pasionați de sloturi este să se informeze despre RTP-ul jocurilor pe care le aleg și să-și stabilească limite clare înainte de a începe să joace. Indiferent de tipul de slot, jocul responsabil este cheia unei experiențe plăcute și sustenabile.

Concluzie

Evoluția de la sloturile clasice la cele video reprezintă mai mult decât o simplă schimbare tehnologică. Este o transformare a întregii experiențe de joc, reflectând schimbările mai largi din societate și tehnologie.

Sloturile clasice au un farmec nostalgic și o simplicitate care încă atrage mulți jucători. Ele reprezintă esența jocurilor de noroc: șansa pură, fără prea multe complicații. Există o satisfacție aparte în a trage de mânerul unui slot clasic și a auzi sunetul rolelor care se opresc.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc: Dacă Inteligența Artificială ajunge pe mâini greșite, pune în pericol inclusiv existența vieții pe Pământ  

Publicat

Boc

Primarul Clujului, Emil Boc, a prezentat, miercuri, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles, un raport despre Inteligența Artificială, care a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Boc a declarat, într-un interviu pentru Cluj24, că IA face parte din viața noastră și nu o mai putem ocoli și a avertizat asupra riscurilor privind utilizarea acestei tehnologii în scopuri distructive. ”Cei care vor controla IA vor controla lumea”, a spus acesta.

”IA poate fi folosită pentru lucruri bune sau mai puțin bune și de aceea trebuie să ne asigurăm de utilizarea etică și în interesul și folosul omului.

De asemenea, trebuie să oferim IMM-urilor, start-up-urilor din UE posibilitatea de a avea acces la supercomputerele de mare viteză și putere pentru a putea genera lucruri bune pentru umanitate, pentru oameni, deoarece au o capacitate fabuloasă de lucru.

De exemplu, dacă un om doar ar citi 24 de ore din 24 toată viața lui, ar putea citi 8 miliarde de cuvinte. Dar un supercomputer poate procesa într-o lună 8 trilioane de cuvinte, ceea ce demonstrează o putere uriașă de lucru.

Pe de altă parte, Inteligența Artificială ne va aduce beneficii în domeniul sănătății, urmând să fie descoperite medicamente pentru boli care, în prezent, nu pot fi tratate, va putea preveni boli, precum cancerul sau schizofrenia, pentru că supercomputerele au o capacitate uriașă de prelucrare a datelor, vor putea pune diagnostice mai precise și mai mult mai rapide, fiind instrumente ajutătoare pentru medici pentru a salva vieți”, a spus Boc.

IA nu vrea concediu

Potrivit acestuia, de asemenea, în domeniul educației, IA va produce mutații uriașe, în sensul că fiecare va avea șansa să aibă un asistent personal de IA, un profesor 24 de ore din 24, care să îl învețe în ritmul lui, după capacitatea lui pentru a atinge potențialul educațional, nu cum se întâmplă astăzi, când ne adresăm tuturor elevilor și studenților la fel.

”IA lucrează 24 de ore din 24, nu-ți cere odihnă, concediu, nu face grevă, dar dacă ajunge pe mâini greșite poate pune în pericol inclusiv existența vieții pe pământ.

IA trebuie să o utilizăm etic, în concordanță cu interesele omului.

Să dau un alt exemplu despre ce poate face IA. O dronă care costă 5000 de euro poate distruge un tanc de 5 milioane de euro. Astăzi, războaiele se pot purta de către soldați care servesc o cafea în timp ce se joacă pe calculator și poartă un război de drone.

Potențialul pe care care această tehnologie îl are este uriaș, dar dacă nu este controlată în interesul omului, ne poate aduce pericole uriașe pentru viitor”, a precizat primarul Clujului.

Reglementare la nivelul UE

Acesta a afirmat că UE este prima entitate de pe planetă care are un regulament referitor la utilizarea IA și care spune că IA nu poate compromite viața privată.

”În Europa nu este permis să utilizezi camere de supraveghere pentru angajați, pentru identificare facială, să faci o clasificare a cetățenilor în funcție de lucrurile bune sau proaste pe care le fac și să înregistrezi tot ce face un cetățean și să ai o societatea care poate duce la o dictatură.

Viitoarele dictaturi nu vor vor fi cum eram obișnuiți cu dictatorii din trecut, ci vor fi dictaturi digitale.

IA pune în mâna oamenilor politici două  instrumente pe care dictaturile au tânjit atât de mult să le pună în practică, primul fiind supravegherea. Nu vei mai avea nevoie de sute agenți KGB să supraveghezi populația, ci vei avea camere care să supravegheze ce face fiecare.

În Iran, de exemplu, unde femeile nu au voie să meargă cu capul descoperit ci să poarte văl, nu mai au nevoie de polițiști să le amendeze, ci utilizând camerele cu recunoaștere facială în cazul în care unele nu respectă aceste prevederi, sunt identificate și sancționate.

Al doilea instrument este centralizarea și capacitatea de a lua decizii centralizate mai ușor, deoarece regimurile comuniste au căzut și din cauza centralizării. IA îți dă capacitatea de a centraliza decizia, iar dacă este folosită în scopuri greșite, poate duce la viitoare dictaturi digitale mult mai periculoase decât cele umane pentru că nu ai control asupra IA care nu face diferența între bine și rău, fiind setată să-și atingă obiectivul stabilit.

E bine că UE a început să reglementeze folosirea IA”, a menționat Emil Boc.

Sprijin pentru inovație

Primarul Clujului a arătat că este important ”să nu facem din IA o carapace în care să nu poată pătrundă nimeni, pentru că înseamnă să omori inovarea, ceea ce se întâmplă într-o UE cu prea multe bariere”.

”În SUA, nu este niciun fel de barieră și atunci inovarea merge mult mai repede, astfel că trebuie găsită o cale de mijloc.

Pe de-o parte avem nevoie de inovare, să o dezvoltăm, dar nu scăpată de sub control. Anumite limite trebuie impuse IA pentru a nu ajunge pe mâini nesăbuite.

Cei care vor controla IA vor controla lumea, așa cum cei care au controlat petrolul au controlat lumea o perioadă de timp, iar cei care controlează acum datele, vor controla lumea din punct de vedere politic.

E important ca IA să nu ajungă la băieții răi, pentru că aceștia o pot folosi contrar democrației, contrar valorilor în care trăim”, a mai declarat primarul Clujului.

Un exemplu de IA a fost oferit chiar la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor unde a fost pe ecran traducere simultană, instant, în limba engleză, a intervențiilor, ceea ce nu era până acum.

Viteza de dezvoltare a IA este amețitoare

”Vom ajunge să putem accesa toate ziarele din lume care să fie traduse instant.

Apare și discuția dacă IA ar putea avea, în viitor, o conștiință independentă, de sine stătătoare față de cea umană, dar sper să nu ajungem niciodată acolo pentru că, așa cum spunea cineva, când observi că un computer vorbește o limbă pe care nu o înțelegi sau nu îți ascultă ordinele, scoate-l din priză imediat.

Ca orice lucru nou în tehnologie, IA are și părți pozitive, dar și negative, și poate fi folosită pentru a face bine sau rău. Dacă nu o ținem sub control, nu mai putem îndrepta lucrurile.

Viteza de dezvoltare a IA este una amețitoare, suntem în fața unui tsunami al IA, iar în timp, epoca noastră de astăzi va fi considerată epoca de piatră a IA pentru că evoluția va fi ascendentă.

Dacă nu se face la nivel universal o strategie pentru a o ține sub control și fiecare va încerca să câștige competiția cu IA, atunci viața pe Pământ va fi în pericol pentru că nu va putea fi ținută sub control.

IA va afecta locurile de muncă, unele vor dispărea, dar vor apărea altele noi care, astăzi, nu există”, a mai arătat Boc.

Roboți pe stradă

Acesta a oferit și o previziune asupra viitorului IA: ”Fiți pregătiți să vedeți roboți pe stradă, pentru momentul în care cel mai bun prieten al unui copil nu va fi o ființă umană, fiți pregătiți pentru a avea un asistent personal de IA în educație, sănătate, care să îți planifice o vacanță, sau să facă plata unei facturi sau închirierea unei mașini.

În medicină vor fi salturi uriașe și oamenii vor avea o viață mai bună datorită acestor supercomputere care vor procesa milioane de cazuri.

Este o aplicație care pătrunde în analiza proteinei, în cazul unui cancer, iar în timp ce unui cercetător i-ar lua 30 de ani să cerceteze, IA are nevoie de o lună pentru a găsi care proteină are probleme”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax