Connect with us

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Primăria Cluj-Napoca preia un complex sportiv din Mănăștur. Boc: Infrastructură de competiții sportive de anvergură

Publicat


YouTube video

Un complex sportiv din cartierul Mănăștur va fi achiziționat de Primăria Cluj-Napoca. Adminsitrația locală dorește dezvoltarea unei infrastructuri pentru competiții sportive de anvergură în municipiu.

Primăria Cluj-Napoca va achiziționa, cu este 3,6 milioane de euro, complexul sportiv OH din cartierul Mănăștur, în apropierea bazei sportive La Terenuri. Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc, în cadrul ședinței extraordinare a consiliului local de marți, 30 iulie.

3,6 milioane de euro pentru complexul sportiv

Investiția pentru achiziționarea complexului sportiv de pe strada Mărișel este estimată la 3,6 milioane de euro. Marți, în ședința consiliului local, a fost aprobată includerea investiției în bugetul local.

„O sumă importantă de bani o punem pentru a achiziționa o nouă infrastructură sportivă în municipiu. Am discutat la un moment dat în consiliu și acum pot să vă spun că am găsit soluția financiară pentru a putea achiziționa în patrimoniul municipiului Cluj-Napoca complexul sportiv OH, situat lângă baza sportivă La Terenuri, pe strada Mărișel, numărul 17, construită pe un teren de 1.975 mp cu suprafață construită de 1.330 mp, pe patru nivele, cu vestiare, grup sanitar și două apartamente în această infrastructură sportivă. Imobilul este estimat a fi la 3,6 milioane de euro, dar vom vedea exact după parcurgerea procedurilor legale”, a declarat primarul Emil Boc.

Infrastructură pentru competiții sportive de anvergură

Edilul a arătat că această investiție se aliniază cu obiectivul Primăriei Cluj-Napoca de a crea o infrastructură pentru competiții sportive de anvergură în municipiu, printr-un circuit de baze sportive și săli de sport care să găzduiască probe și antreanamente, dar și activități pentru amatori.

„Este un complex multifuncțional, unde astăzi se desfășoară multiple activități sportive, gimnastică ritmică, volei, baschet, karate, dans pentru adulți și copii, ale diverselor cluburi din municipiul Cluj-Napoca. Astăzi, este o sală privată. Dacă noi nu o cumpărăm, se sistează contractele pentru cluburile sportive, nu vor mai avea unde să își desfășoare activitățile în viitor.

Am analizat luni bune această infrastructură sportivă, complementară cu baza sportivă La Terenuri și poate fi integrată într-un sistem de săli sportive alături de Sala Polivalentă, să sperăm că vom primi și Sala Sporturile și împreună cu această sală să creăm o infrastructură de competiții pentru diverse sporturi și pentru a atrage competiții sportive de anvergură”, a explicat Emil Boc.

Rectificare bugetară, în ședința consiliului local

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat marți rectificarea bugetului local pentru includerea sumelor din cotele defalcate primite de la guvern.

„Am convocat această ședință, în primul rând, pentru a opera o rectificare de buget, astfel încât sumele din cotele defalcate care au fost repartizate municipiului Cluj-Napoca să fie integrate în buget. Aceste sume fac parte din cotele defalcate pe care Primăria trebuie să le primească de la guvernul central, în baza procentelor stabilite la începutul anului. Guvernul își respectă angajamentul față de Asociația Municipiilor din România și cu primarii din marile orașe ca această cotă să nu fie sub nicio formă mai mică decât cea de anul trecut și într-adevăr este o creștere de câteva procente față de anul trecut”, a arătat, în deschiderea ședinței, primarul Emil Boc.

Mai mulți bani pentru infrastructura rutieră și școlară

Printre proiectele finanțate din aceste fonduri se numără mai multe obiective de investiție pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere, educaționale, sportive, etc.

„Pot să vă dau câteva exemple: 3,5 milioane de lei merg la Liceul de Muzică și la Liceul Anghel Saligny. La Liceul de Muzică luăm două piane, care costă 2,9 milioane de lei iar 440.000 de lei merg la Liceul Anghel Saligny pentru a achiziționa un balon cu gazon, astfel încât să poată  desfășura activități sportive, ținând cont că este privată de posibilitatea de a avea o sală de sport unde să desfășoare iarna activitățile sportive. Susținem activitățile cu orice preț și prin orice modalități în orașul nostru. Va intra în vigoare în toamna acestui an și programul care vizează acordarea de vouchere sportive pentru elevi, având în vedere că avem cea mai mare rată de obezitate la adolescenți din Uniunea Europeană. (…)

Confinanțare pentru centura metropolitană

De asemenea, asigurăm cofinanțarea cu 2% a centurii metropolitane a Clujului, pentru că este cerut de contractul de finanțare pe care îl avem în pregătire cu ministerul Transporturilor.

Alte proiecte vizează supraetajarea la Ion Creangă, renovarea energetică la Liceul Eugen Pora, avizele pentru școala gimnazială din Bună Ziua, avize pentru construirea locuințelor sociale pe Sobarilor, proiectarea pentru Gheorghe Dima, finalizarea lucrărilor de modernizare pe Valea Chintăului, alocarea de resurse financiare suplimentare la Direcția de Asistență Socială, achiziționarea de arbori cu balot în această stradă, întreținere străzi și iluminat public, întreținere hale și piețe”, a mai arătat edilul.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Cum erau construite casele în satele tradiționale clujene. Familiile înstărite aveau 3 încăperi, dar alta era avuția

Publicat

De

Casele în satele tradioționale din Cluj

Casele din satele clujene erau constuite din bârne și aveau, de obicei târnaț, o prispă închisă cu scânduri, ca un cerdac.

Cele mai multe aveau doar două încăperi.

Cum erau construite casele în satele tradiționale clujene. Familiile înstărite aveau 3 încăperi

În trecut, casele din satele clujene erau construite din bârne, cu acoperișuri din șindrilă sau paie, și aveau, de obicei, două camere, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj

“Cele mai înstărite familii se bucurau de trei încăperi, iar casele erau adesea dotate cu târnaț și ferestre mici, cât palma”, arată aceștia.

În tindă, încăperea centrală în casele cu trei camere sau una dintre cele două la cele mai mici, se afla cuptorul pentru copt pâine și gătit mâncarea.

Acesta era prelungit cu o platformă numită „coptileț”, unde iarna dormeau copiii, iar vara și toamna se uscau hribe și semințe de bostan.

Care era adevărata avuție a oamenilor

Specialiștii de la CJCPCT Cluj arată că familia și copiii erau văzuți ca o adevărată avuție, căci se credea că prin prunci „vecuiește” neamul, trecând astfel din veac în veac, fără frică de stingere.

O familie cu mulți copii, mai ales feciori, era respectată, considerându-se că aceștia sunt de mare folos la muncile câmpului.

Foto: Casă veche din Băișoara, județul Cluj, construită în jurul anului 1830. Fotografie realizată în 1973 de cercetător Maria Bocșe/ CJCPCT Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Un clujean a furat, într-o singură noapte, două mașini din parcarea unei pensiuni din Băile 1 Mai

Publicat

Un bărbat de 56 de ani din comuna Sâncraiu este cercetat de polițiști, după ce a furat două autoturisme într-o singură noapte, în stațiunea Băile 1 Mai, județul Bihor.

Incidentul s-a petrecut în noaptea de 6 spre 7 septembrie. În jurul orei 01:00, suspectul ar fi sustras primul autoturism din curtea unei pensiuni, folosind cheile care fuseseră lăsate în interiorul vehiculului. După ce l-a condus pe o distanță de aproximativ 500 de metri, l-a abandonat în aceeași localitate.

Un clujean a furat două mașini din parcarea unei pensiuni

Câteva ore mai târziu, în jurul orei 03:50, același bărbat ar fi folosit din nou chei lăsate în habitaclu pentru a fura un alt autoturism, din parcarea unei alte pensiuni din Băile 1 Mai.

„În dimineața zilei de 7 septembrie, polițiștii Poliției stațiunii Băile Felix din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au fost sesizați că, în cursul nopții de 6 spre 7 septembrie, în jurul orei 01.00, persoane necunoscute au sustras un autoturism din curtea unei pensiuni din stațiunea Băile 1 Mai, județul Bihor, folosind cheile acestuia, lăsate în interiorul vehiculului și l-ar fi condus pe o distanță de aproximativ 500 de metri, abandonându-l pe raza aceleiași localități, iar în jurul orei 03.50, tot prin folosirea, pe nedrept, a unei chei aflate în habitaclu, ar fi sustras un alt autoturism, din parcarea unei alte pensiuni din Băile 1 Mai”, a transmis IPJ Cluj.

Autoturismul furat a fost depistat în trafic

Ulterior, autoturismul furat a fost depistat în trafic, în localitatea Huedin. La volan se afla un bărbat de 56 de ani din comuna Sâncraiu. Supectul a fost ulterior condus la sediul Poliției stațiunii Băile Felix pentru audieri.

Polițiștii din Băile Felix continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Suspectul este cercetat pentru comiterea a două infracțiuni de furt în scop de folosință.

„În urma investigațiilor efectuate de polițiștii din Băile Felix, în cursul zilei de 7 septembrie, în jurul orei 13.00, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, autoturismul reclamat sustras a fost depistat în trafic, în localitatea Huedin, județul Cluj Napoca, la volanul acestuia fiind identificat un bărbat de 56 de ani, din comuna Sâncraiu, județul Cluj, care a fost condus la sediul Poliției stațiunii Băile Felix, în vederea audierii”, a mai comunicat IPJ Cluj.

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției stațiunii Băile Felix continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celui în cauză, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt în scop de folosință (2 acte materiale).

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Polițist din Alba, reținut pentru mită și introducerea de telefoane în arest. A ajutat în planul de evadare a unui deținut

Publicat

Procucrorii DIICOT Cluj desfășoară cercetări față de două persoane, dintre care un polițist din Alba, pentru luare și dare de mită și introducerea ilegală de telefoane mobile într-un centru de arest preventiv.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, în colaborare cu procurorii DIICOT, au documentat, vineri, 6 septembrie, activitatea infracțională a două persoane acuzate de luare de mită, dare de mită și introducerea ilegală de telefoane mobile într-un centru de reținere și arestare preventivă. Unul dintre suspecți este agent de poliție.

„Astfel, la aceeași dată, procurorii DIICOT – ST Cluj au dispus reținerea a două persoane (unul având calitatea de agent de poliție), cercetate sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de luare de mită, dare de mită și introducerea de telefoane mobile în mod ilicit într-un centru de reținere și arestare preventivă, de către personalul centrelor de reținere și arestare preventivă.

De asemenea, în aceeași cauză sunt continuate cercetările cu privire la alte două persoane (aflate în stare de arest preventiv într-o altă cauză) sub aspectul comiterii infracțiunilor de instigare la săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive, dare de mită, instigare la introducerea de telefoane mobile în mod ilicit într-un centru de reținere și arestare preventivă și efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile a avea efect psihoactiv”, se arată într-un comunicat al IPJ Cluj.

Sume de bani promise în schimbul unui plan de evadare

Polițistul din Alba este acuzat că, în perioada mai-septembrie 2024, ar fi primit mită de la un deținut, constând în sume de bani și alte bunuri, în schimbul introducerii ilicite a unui telefon mobil într-un centru de arest preventiv. Deținutul i-ar fi promis agentului contravaloarea unui apartament pentru a-l ajuta să evadeze.

„Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în perioada mai –septembrie 2024, una dintre persoane, aflate într-un centru de detenție i-ar fi dat agentului de poliție, prin intermediul unei alte persoane cercetate (pe parcursul a trei întâlniri) 1.500 de euro, 5.000 de lei și 2.000 de lei în schimbul cărora acesta din urmă i-ar fi remis un telefon mobil cu cablu de date, un lacăt și o pânză de bomfaier cu care intenționa să creeze un spațiu în care să ascundă telefonul mobil.

În același interval de timp, persoana aflată în stare de arest preventiv i-ar fi promis agentului de poliție contravaloarea unui apartament, pentru a-l ajuta să evadeze”, a mai arătat IPJ Cluj.

Suspecți cercetați pentru implicarea într-o rețea de trafic cu substanțe psihoactivă

Cercetările continuă și față de alte două persoane aflate deja în arest preventiv, suspectate de instigare la săvârșirea infracțiunilor de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și dare de mită.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.

Trei persoane în arest preventiv și una în arest la domiciliu

Sâmbătă, 7 septembrie 2024, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă a trei dintre persoane și măsura arestului la domiciliu față de o altă persoană, pentru 30 de zile, în acord cu solicitarea formulate de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj.

Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale din Poliția Română și a altor structuri de combatere a criminalității organizate. În total, la operațiune au participat polițiști și jandarmi din mai multe județe, inclusiv Alba, Dolj și Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO UPDATE. Carambol cu patru mașini de lux, inclusiv un Lamborghini, pe strada Câmpina din Cluj-Napoca. Un bărbat a fost rănit

Publicat

Un accident cu patru mașini de lux a avut loc duminică, pe strada Câmpina din Cluj-Napoca. Un bărbat de 28 de ani a fost rănit și primește îngrijiri medicale.

Accidentul a implicat patru autoturisme de mărci luxoase: un Audi, un Opel, un Lamborghini și un BMW. Martorii oculari au relatat că BMW-ul a lovit din spate Lamborghini-ul, proiectându-l sub Opel, care, la rândul său, a lovit un Audi. Impactul a provocat pagube semnificative celor patru mașini.

Accident cu patru mașini, la Cluj-Napoca

Patru mașini au fost implicate într-un accident petrecut duminică la ora prânzului pe strada Câmpina din Cluj-Napoca. La fața locului intervin pompierii.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Câmpina. La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.

Un bărbat de 28 de ani, rănit

Din fericire, nu au fost victime încarcerate. Un bărbat a primit îngrijiri medicale la fața locului, refuzând transportul la spital.

„Din primele date, în accident au fost implicate patru autoturisme, însă nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de 28 de ani primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD, fiind conștient și cooperant”, a mai arătat ISU Cluj.

Update

Mașina marca BMW condusă de un tânăr de 28 de ani, pe fondul neatenției șoferului, a intrat în celelalte trei mașini care erau parcate într-o stație de autobuz de pe strada Câmpina.

„La data de 8 septembrie, în jurul orei 13.20, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit la un eveniment rutier, înregistrat pe strada Câmpina, din municipiul Cluj-Napoca.

Conform primelor cercetări a rezultat că un tânăr, de 28 de ani, din comuna Mica, care circula cu autoturismul dinspre strada Plevnei înspre strada Câmpina, pe fondul altor preocupări de natură a-i distrage atenția, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, intrând în coliziune cu trei autovehicule parcate într-o stație pentru mijloacele de transport în comun.

În urma evenimentului, au rezultat pagube materiale. Testarea cu aparatul etilotest a indicat rezultat negativ”, a arătat IPJ Cluj, la solicitarea Cluj24.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax