ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. Primăria Cluj-Napoca preia un complex sportiv din Mănăștur. Boc: Infrastructură de competiții sportive de anvergură

Un complex sportiv din cartierul Mănăștur va fi achiziționat de Primăria Cluj-Napoca. Adminsitrația locală dorește dezvoltarea unei infrastructuri pentru competiții sportive de anvergură în municipiu.
Primăria Cluj-Napoca va achiziționa, cu este 3,6 milioane de euro, complexul sportiv OH din cartierul Mănăștur, în apropierea bazei sportive La Terenuri. Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc, în cadrul ședinței extraordinare a consiliului local de marți, 30 iulie.
3,6 milioane de euro pentru complexul sportiv
Investiția pentru achiziționarea complexului sportiv de pe strada Mărișel este estimată la 3,6 milioane de euro. Marți, în ședința consiliului local, a fost aprobată includerea investiției în bugetul local.
„O sumă importantă de bani o punem pentru a achiziționa o nouă infrastructură sportivă în municipiu. Am discutat la un moment dat în consiliu și acum pot să vă spun că am găsit soluția financiară pentru a putea achiziționa în patrimoniul municipiului Cluj-Napoca complexul sportiv OH, situat lângă baza sportivă La Terenuri, pe strada Mărișel, numărul 17, construită pe un teren de 1.975 mp cu suprafață construită de 1.330 mp, pe patru nivele, cu vestiare, grup sanitar și două apartamente în această infrastructură sportivă. Imobilul este estimat a fi la 3,6 milioane de euro, dar vom vedea exact după parcurgerea procedurilor legale”, a declarat primarul Emil Boc.
Infrastructură pentru competiții sportive de anvergură
Edilul a arătat că această investiție se aliniază cu obiectivul Primăriei Cluj-Napoca de a crea o infrastructură pentru competiții sportive de anvergură în municipiu, printr-un circuit de baze sportive și săli de sport care să găzduiască probe și antreanamente, dar și activități pentru amatori.
„Este un complex multifuncțional, unde astăzi se desfășoară multiple activități sportive, gimnastică ritmică, volei, baschet, karate, dans pentru adulți și copii, ale diverselor cluburi din municipiul Cluj-Napoca. Astăzi, este o sală privată. Dacă noi nu o cumpărăm, se sistează contractele pentru cluburile sportive, nu vor mai avea unde să își desfășoare activitățile în viitor.
Am analizat luni bune această infrastructură sportivă, complementară cu baza sportivă La Terenuri și poate fi integrată într-un sistem de săli sportive alături de Sala Polivalentă, să sperăm că vom primi și Sala Sporturile și împreună cu această sală să creăm o infrastructură de competiții pentru diverse sporturi și pentru a atrage competiții sportive de anvergură”, a explicat Emil Boc.
Rectificare bugetară, în ședința consiliului local
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat marți rectificarea bugetului local pentru includerea sumelor din cotele defalcate primite de la guvern.
„Am convocat această ședință, în primul rând, pentru a opera o rectificare de buget, astfel încât sumele din cotele defalcate care au fost repartizate municipiului Cluj-Napoca să fie integrate în buget. Aceste sume fac parte din cotele defalcate pe care Primăria trebuie să le primească de la guvernul central, în baza procentelor stabilite la începutul anului. Guvernul își respectă angajamentul față de Asociația Municipiilor din România și cu primarii din marile orașe ca această cotă să nu fie sub nicio formă mai mică decât cea de anul trecut și într-adevăr este o creștere de câteva procente față de anul trecut”, a arătat, în deschiderea ședinței, primarul Emil Boc.
Mai mulți bani pentru infrastructura rutieră și școlară
Printre proiectele finanțate din aceste fonduri se numără mai multe obiective de investiție pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere, educaționale, sportive, etc.
„Pot să vă dau câteva exemple: 3,5 milioane de lei merg la Liceul de Muzică și la Liceul Anghel Saligny. La Liceul de Muzică luăm două piane, care costă 2,9 milioane de lei iar 440.000 de lei merg la Liceul Anghel Saligny pentru a achiziționa un balon cu gazon, astfel încât să poată desfășura activități sportive, ținând cont că este privată de posibilitatea de a avea o sală de sport unde să desfășoare iarna activitățile sportive. Susținem activitățile cu orice preț și prin orice modalități în orașul nostru. Va intra în vigoare în toamna acestui an și programul care vizează acordarea de vouchere sportive pentru elevi, având în vedere că avem cea mai mare rată de obezitate la adolescenți din Uniunea Europeană. (…)
Confinanțare pentru centura metropolitană
De asemenea, asigurăm cofinanțarea cu 2% a centurii metropolitane a Clujului, pentru că este cerut de contractul de finanțare pe care îl avem în pregătire cu ministerul Transporturilor.
Alte proiecte vizează supraetajarea la Ion Creangă, renovarea energetică la Liceul Eugen Pora, avizele pentru școala gimnazială din Bună Ziua, avize pentru construirea locuințelor sociale pe Sobarilor, proiectarea pentru Gheorghe Dima, finalizarea lucrărilor de modernizare pe Valea Chintăului, alocarea de resurse financiare suplimentare la Direcția de Asistență Socială, achiziționarea de arbori cu balot în această stradă, întreținere străzi și iluminat public, întreținere hale și piețe”, a mai arătat edilul.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut public în cadrul unei conferințe de presă faptul că Eco tichetul din Programul Rabla 2025 va avea valoarea de 37.000 de lei.
„Am decis majorarea eco-tichetului, de la propunerea de 5.000 de euro la 7.500 de euro”, a spus Mircea Fechet.
Programul RABLA: Eco-tichetul va avea valoarea de 37.000 de lei
Ministrul Fechet a mai spus că statul va finanța cu 10.000 de lei achiziția de mașini noi cu motoare termice, cu 12.000 de lei pentru vehiculele de tipul hibrid și cu 15.000 de lei pentru mașinile plug-in hibrid.
Pentru lansarea Programului Rabla mai sunt necesare câteva avize, a precizat ministrul Mediului.

Furtuna declanșată de administrația de la Casa Albă în comerțul mondial, a afectat marile burse ale lumii, inclusiv cele americane, și a ridicat nivelul aversiunii față de risc.
Piața valutară locală este monitorizată cu atenție de BNR, care este nevoită uneori să vândă euro pentru a stopa tendințele de depreciere. O creștere a cursului înainte de alegerile prezidențiale din mai ar pune în pericol procesul electoral.
Tranzacțiile de miercuri se realizau în culoarul 4,9771 – 4,9777 lei, iar media euro a urcat de la 4,9772 – 4,9775 lei, față de 4,9774 lei la jumătatea săptămânii trecute.
ANALIZĂ. Euro a atins o nouă valoare MAXIMĂ de la începutul anului
Economia românească s-ar putea confrunta cu riscul intrării în recesiune, în condițiile în care bugetul de stat pentru acest an a fost calculat pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.
În comunicatul de presă care a urmat ședinței de politică monetară a BNR se arată că, „cele mai recente date și analize indică o încetinire pronunțată a creșterii în termeni trimestriali a economiei în trimestrul I 2025, implicând o dinamică anuală a PIB relativ similară celei din trimestrul precedent, în condițiile unor evoluții divergente la nivelul componentelor cererii agregate și al sectoarelor majore.”
O scădere a economiei poate fi însoțită de înrăutățirea notelor de țară de către marile agenții de rating, ceea ce ar ridica dobânzile și ar deprecia leul.
„Indicele ROBOR la trei luni (…) a revenit de la 5,90 la 5,89%”
Miercuri, modificările marginale ale indicilor ROBOR s-au menținut, la două zile de la decizia BNR de a nu modifica rata de referință, care stagnează din august trecut la 6,50%.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,90 la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni a urcat de la 6,06 la 6,07%.
Euro a profitat de reacția piețelor la decizia administrației americane de a impune tarife vamale de 104% la importurile din China, și s-a apreciat până la 1,1090 dolari, maxim al ultimelor patru luni. La această evoluție au contribuit scăderea puternică a acțiunilor pe Wall Street și vânzările pe termen lung de obligațiuni americane, în piață existând temeri de intrare în stagflație a economiei SUA, care au majorat cererea de „monede refugiu”, în special yenul și francul elvețian.
În piața locală, cursul dolarului a scăzut de la 4,5556 la 4,5115 lei.
„Prețul gramului de aur a crescut”
Moneda elvețiană s-a întărit sub pragul de 0,93 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 5,3084 la 5,3594 lei, maxim care nu a mai fost atins de la sfârșitul lui noiembrie trecut. În schimb, s-a menținut tendința de depreciere a lirei sterline, iar media ei a scăzut de la 5,8053 la 5,7821 lei, minim al ultimelor opt luni, în condițiile în care obligațiunile britanice la 30 de ani au atins un maxim al ultimilor 27 de ani.
Prețul gramului de aur a crescut de la 440,1817 lei la 441,8413 lei, față de recordul de 463,3913 lei, atins miercurea trecută. Metalul galben s-a menținut sub recordul de 3.169,60 dolari/uncie, înregistrat în 3 aprilie, și se tranzacționa în culoarul 2.968,40 – 3.072,90 dolari/uncie.
În regiune, media monedei poloneze s-a întărit la 4,2818 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat la 408,63 forinți/euro.
Căderea prețul companiilor tehnologice americane a provocat deprecierea bitcoin la 74.617 – 77.892 dolari și a ethereum la 1.390 – 1.494 dolari.
Radu Georgescu
CULTURA
Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației

Ministrul Educației, Daniel David, inspectorul Școlar General Cluj, Marinela Marc, precum și reprezentanți ai Mitropoliei și invitați din Republica Moldova vor participa la Simpozionul Internațional „Esențe Românești” ce se va desfășura la Jucu, jud. Cluj, în 11 aprilie 2025.
„Comuna Jucu va găzdui, în data de 11 aprilie 2025, cea de-a IV-a ediție a Simpozionului Internațional „Esențe Românești”, eveniment dedicat memoriei lui George Barițiu, fiu al satului Jucu de Jos și figură emblematică a renașterii culturale românești. Tema ediției din acest an, „Educația ca factor de coeziune culturală și inovație socială: Perspective interdisciplinare”, deschide un dialog amplu despre rolul educației în construirea unor comunități incluzive, responsabile și ancorate în valorile naționale.
Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației
Evenimentul este organizat de Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Jucu, și este înscris în CPEEJ Cluj 2025, domeniul multidisciplinar, poziția 68.
Personalități marcante din domeniul educației și vieții publice vor onora evenimentul cu prezența:
– Prof. univ. dr. psih. Daniel-Ovidiu David, Ministrul Educației și Cercetării;
– Inspector Școlar General Marinela Marc, ISJ Cluj;
– Inspector Școlar General Adjunct, prof. Anca Hodorogea;
– Pr. Consilier Cultural Cornel Coprean, cu mesajul ÎPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Sălajului;
– Iana Morari, Șefa Direcției Educație, Tineret și Sport Edineț, Republica Moldova;
– Pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofană, invitat special.
Participare extinsă la nivel național și internațional
La această ediție s-au înscris aproape 250 de cadre didactice, din care peste 120 de inspectori, directori și profesori au confirmat participarea fizică. Aceștia provin din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Alba, Mureș, București ș.a., dar și din Republica Moldova.
Pe 5 aprilie 2025, s-a desfășurat concursul interdisciplinar pentru elevii claselor a III-a și a IV-a, cu participarea a 45 de elevi, din mai multe școli din județul Cluj. La celelalte secțiuni (desene, colaje, afișe, postere, poezie, eseuri și fotografii), s-au înscris aproape 500 de elevi, reflectând interesul crescut pentru tematica simpozionului și promovarea valorilor educației prin exprimare artistică și scris creativ.
Educația – în centrul comunității
Lucrările se vor desfășura în trei locații:
– Școala Gimnazială „George Barițiu” – deschiderea oficială și evocarea lui George Barițiu;
– Așezământul social al Parohiei Ortodoxe Jucu de Jos – intervenții academice și sesiuni de comunicări;
– Căminul Cultural Jucu de Mijloc – prezentări de lucrări, festivitate de premiere și seară tradițională
românească.
Simpozionul „Esențe Românești” rămâne un reper de interdisciplinaritate, dialog cultural și valorizare a identității naționale, punând educația în centrul unei comunități unite prin valori și colaborare”, se arată în comunicat.
EDUCATIE
Elevii și studenții clujeni din familii cu venituri reduse primesc ”ajutor pentru calculator”. Care sunt condițiile

Programul Euro200, care prevede acordarea unui ajutor financiar pentru achiziția de calculatoare, se derulează și în 2025, anunță reprezentanții Ministerului Educației.
Ajutorul financiar care se acordă pentru achiziția unui calculator reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro.
Elevii și studenții clujeni beneficiază și în acest an de ajutor pentru achiziția de calculatoare
Beneficiari ai acestui program sunt elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie. Ca noutate, venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 de lei anul trecut, la 500 de lei.
Potrivit unui calendar anunțat de Ministerul Educației, depunerea cererilor și documentelor necesare se poate face până în 16 mai. De asemenea, anchetele sociale și evaluarea cererilor se va face pînă în data de 6 iunie, iar lista beneficiarilor va fi publicată în data de 20 iunie. Vor putea fi depuse și contestații între 1 și 4 iulie, iar lista finală se va afișa în data de 25 iulie.
Foto: pixabay.com