Connect with us

ACTUALITATE

Accident rutier pe A3, între Turda și Gilău

Publicat




Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Lucrare muzicală dedicată lui Dumitru Fărcaș, în primă audiție la concertul Zilei Națiunilor Unite de la Cluj-Napoca

Publicat

De

dumitru farcas boc faceboook (4)

Taragotistul Cristian Totpati va interpreta, joi, la Cluj-Napoca, în primă audiție, la evenimentul ”Cântec pentru lume – concert dedicat Zilei Națiunilor Unite”, o lucrare scrisă de maestrul Constantin Arvinte în memoria lui Dumitru Fărcaș, pentru taragot și orchestră simfonică.

Originar din Satu Mare, Cristian Totpati are o legătură profundă cu orașul Cluj-Napoca, unde, în timpul studenției, a fost membru al Orchestrei Ansamblului Studențesc „Mărțișorul”. Acum este vicepreședintele Fundației „Dumitru Fărcaș”, pe care a înființat-o împreună cu Andreea Fărcaș, fiica maestrului.

Prezent la Congresul internațional al taragotiștilor

Din anul 2005, Cristian Totpati a fost prezent la Congresul Internațional al taragotiștilor din Ungaria, alături de maestrul Dumitru Fărcaș și, în 2021, a reprezentat România la acest prestigios eveniment.

A studiat taragotul la Școala de Arte din Baia Mare și și-a desăvârșit studiile muzicale la Facultatea de Muzică din Oradea. În plus, este doctorand la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” și predă saxofon și taragot la Școala de Arte din Satu Mare, contribuind la formarea noilor talente.

Evenimentul ”Cântec pentru lume” va avea loc de la ora 18,30 în sala mare a Operei, fiind organizat de Opera Nationala Româna Cluj-Napoca și Corpul Consular Cluj-Napoca în parteneriat cu Fundația ”Dumitru Fărcaș”, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii.

Citește mai departe

POLITICA

George Simion: „AUR este scos din secțiile de vot pentru diaspora printr-o tragere la sorți aranjată, contrafăcută”

Publicat

simion

Președintele AUR, George Simion, a tras marți, în cadrul unei conferințe de presă, un nou semnal de alarmă despre abuzurile care se comit împotriva Alianței pentru Unirea Românilor la aceste alegeri parlamentare și prezidențiale. Acesta a precizat că juriștii și avocații AUR au avut în ultimele două zile peste 100 de contestații la care au răspuns.

Simion  a precizat că ieri „printr-o tragere la sorți aranjată” AUR a fost scos din secțiile de vot pentru diaspora.

„Suntem în tribunale, suntem în curțile de apel, fără un motiv justificat pentru care se cere scoaterea noastră din cursa electorală. Însă, ieri s-a mai întâmplat un lucru, un lucru la care nu ne-am fi așteptat niciodată.

AUR este scos din secțiile de vot pentru diaspora printr-o tragere la sorți aranjată, contrafăcută. Reprezentantul nostru din Birou Electoral pentru Străinătate a fost anunțat la această tragere la sorți cu jumătate de oră înainte ca ea să aibă loc și reprezentantul AUR nu a participat la această tragere la sorți”, a spus președintele AUR.

Șanse la turul 2

George Simion a adăugat că lipsa reprezentanților AUR din secțiile de vot din străinătate pentru turul 1 și turul 2 al alegerilor prezidențiale este „un nou atac al sistemului împotriva noastră”.

„Sunt candidatul care are una dintre cele mai mari șanse să intre în turul 2 și îi întreb pe toți reprezentanții PSD, PNL, USR, UDMR cum credeți că îmi pot apăra corect șansele atâta timp cât nu mi se admit membrii AUR în secțiile de vot din diaspora”, a spus liderul AUR.

Este anormal

Acesta a cerut revenirea asupra deciziei emise de Birou Electoral pentru Străinătate.

„Văd că Ministerul Afacerilor Externe deja îndeamnă ambasadele și consulatele să publice această decizie. Am contestat-o. Așteptăm decizia Biroului Electoral Central să facă dreptate și să repete tragerea la sorți cu participarea reprezentantului AUR și ținând cont de partidele parlamentare.

Pentru că partidele parlamentare, cele care au cele mai mari șanse la aceste alegeri, trebuie să fie reprezentate și să facă parte din birourile electorale pe secțiile de vot din străinătate. Este anormal, suntem reprezentați la alegerile parlamentare și nu sunt admiși reprezentanții noștri în diaspora”, a completat George Simion.

Citește mai departe

EVENIMENT

Intervenție de urgență la West City Tower de pe Calea Florești. O femeie amenința că se aruncă de la etaj

Publicat

tower

Mai multe echipaje de poliție și pompieri au intervenit, marți seara, la blocul West City Tower de pe Calea Florești din Cluj-Napoca unde o femeie aflată într-un balcon amenința că se va arunca de la etaj.

ISU Cluj a trimis la fața locului o autospecială și autoscară.

Din primele informații rezultă că un bărbat a alertat autoritățile că soția sa se află în balcon și amenință că se aruncă de la etaj.

Femeia nu a mai fost găsită în Mănăștur

”Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de un bărbat cu privire la posibila tentativă de suicid a soției sale, în vârstă de 38 de ani, în cartierul Mănăștur.

Echipajele de poliție și ISU Cluj au intervenit de urgență, dar persoana nu a fost găsită la fața locului.

Ulterior, femeia a fost depistată în cartierul Mărăști la locuința sa.

Ulterior, aceasta a fost internată într-o unitate medicală de specialitate pentru investigații suplimentare”, au transmis polițiștii clujeni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Nicolae Ciucă (PNL), în turul 2 al prezidențialelor cu Ciolacu – sondaj Avangarde

Publicat

nicolae ciuca facebook

Un sondaj de opinie realizat de Avangarde în perioada 10 – 20 octombrie îl plasează pe președintele PNL, Nicolae Ciucă, candidatul liberal la alegerile prezidențiale în turul 2, cu 19%, fiind întrecut de Marcel Ciolacu (PSD), creditat cu 28%.

Potrivit datelor sondajului, pe locul 3 se clasează candidatul AUR, George Simion, cu 16%, urmat de Elena Lasconi (USR) – 13% și independentul Mircea Geoană cu 11%.

Restul candidaților măsurați în cercetarea sociologică au 5 sau sub 5%.

PSD, PNL și AUR pe podium la parlamentare

În ceea ce privelte opțiunile politice pentru alegerile parlamentare, 31% dintre români ar vota cu PSD, 22% cu PNL, 16% cu AUR și 14% cu USR.

SOS România și UDMR ar trece pragul cu 5%, iar restul partidelor ar avea procente mai mici.

Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%

Sondajul a fost  realizat pe un număr de 1.190 de subiecți prin metoda față în față la domiciliul respondenților.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax