Connect with us

EVENIMENT

A murit arhidiaconul iconar Ilarion Mureșan de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Nicula. A pictat 6.000 de icoane

Publicat


ilarion muresan

Doliu în județul Cluj. Arhidiaconul iconar Ilarion Mureșan, cunoscut comunității științifice și artistice din România ca fiind cel mai însemnat reprezentant al centrului de pictură de la Nicula din ultima jumătate de veac, a murit. Avea 80 de ani.

Trista veste a fost adusă de reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, pe pagina de Facebook.

A murit arhidiaconul iconar Ilarion Mureșan de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Nicula. A pictat 6.000 de icoane

La începutul verii 2022 a fost sărbătorit la Cluj-Napoca, la împlinirea celor 80 de ani de viață și zeci de ani de activitate artistică, printr-o expoziție retrospectivă și un album aniversar, realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, împreună cu Mitropolia Clujului și Mănăstirea Nicula. Totodată, instituția noastră a depus la Ministerul Culturii un dosar pentru ca părintelui Ilarion să îi fie acordat titlul de Tezaur Uman Viu.

„Contribuția sa decisivă în a reînnoda, a reactiva meșteșugul pictării icoanelor pe sticlă la Nicula a fost recunoscută în țară și în străinătate, prin numeroasele volume dedicate, diplome primite, dar și expoziții care i-au fost organizate”, spun cei de la CJCPCT Cluj.

Și-a făcut primul atelier la Nicula în anul 1972

Părintele arhidiacon Ilarion s-a născut sub numele de Ion Mureșan, pe 16 februarie 1942, într-o familie de țărani din satul Breaza, pe plaiurile bistrițene. Pe pereții casei părintești a descoperit primele icoane pe sticlă, ce aparțineau școlii de pictură de la Nicula.

În 1962 a intrat în mănăstirea de la Nicula, unde a găsit izvoade, însă numai patru vechi icoane pe sticlă. Ulterior, a fost acceptat oficial în obștea mănăstirii, primind numele de Ilarion. Tot aici l-a cunoscut pe ilustrul prof. univ. Ion Apostol Popescu, care a studiat fenomenul pictării la Nicula și care l-a încurajat să înceapă să picteze icoane specifice centrului, îndrumându-l constant în această direcție.

Astfel, a început să copieze icoane de factură niculeană, folosind vechi izvoade din secolele XVIII-XIX, având ca model vechile icoane pe sticlă păstrate în mănăstire, dar și în sat.

„După ce și-a înjghebat primul atelier în 1972, a pictat constant. A prins drag să picteze icoane pe dosul <<glajei>>, a făcut-o cu talent și tenacitate, respectând stilul și cromatica vechilor pictori țărani care, prin creația lor, au dat acestui sat marca de centru de pictură.

A realizat și icoane în care și-a dezvoltat un stil personal, însă majoritatea operelor sale sunt cele de reproducere a vechilor modele specifice centrului Nicula~, ,ai spusn specialiștii clujeni.

Părintele arhidiacon Ilarion a realizat aproape 200 de icoane pe an

Părintele arhidiacon Ilarion a reprodus aproximativ 40 de teme. Majoritatea au fost zugrăvite în două, trei, sau chiar mai multe variante, aşa cum făceau şi vechii iconari de la Nicula. În cei aproape 50 de ani de creație artistică, a realizat în jur de 200 de icoane pe an, rezultând aproape 6.000 de icoane pictate. Dintre ele, puțin peste 100 se găsesc acum în mănăstire, restul făcând parte din diverse colecții muzeale sau personale din țară și străinătate.

Dintre numeroasele invitații primite pentru a-și prezenta icoanele, se remarcă cele venite de la Consulatul României la New York, în 1997, Patriarhiei Române din București, în 2002, sau expoziția aniversară, cuprinzând 80 de icoane, din vara anului 2022, la Cluj-Napoca.

În perioada 1990-2000, monahul iconar Ilarion Mureșan a călătorit pentru expoziții și susținere de ateliere de pictură în: Franța, Germania, Elveția, Italia, Austria, Canada și SUA. După 2000, s-a concentrat pe transmiterea meșteșugului pictării pe sticlă către ucenicii care veneau tot din mediul monastic.

„În tinerețe și-a dovedit vocația de a colecționa și a recupera valori, printr-o campanie asiduă de deplasări în teren, înapoi în vatra satelor, de unde a reușit să adune pentru patrimoniul mănăstirii, vechi icoane pe lemn și sticlă. De la cele 10 piese vechi pe lemn și sticlă găsite în așezământ în 1962, colecția mănăstirii a ajuns, după 10 ani, la peste 700 astfel de valoroase piese.

După pierderea lor, în incendiul din 1973, părintele a reluat campania”, au mai spus cei de la CJCPCT Cluj.

Numeroasele expoziții naționale și internaționale din palmares, filmele etnografice sau diplomele obținute, toate creionează portretul unui iconar remarcabil.

Se adaugă volumele și articolele de specialitate, semnate de Maria Bocșe, Gheorghe Arion, Marcel Muntean, Ioan Podea sau Ioan Bizău, care îi recunosc astfel rolul esențial de a relua și continua tradiția pictării pe sticlă la Nicula.

Dumnezeu să-l odihnească!Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Ați VĂZUT-O? Tânără de 19 ani, DISPĂRUTĂ de la domiciliul din Cluj-Napoca. Sunați la 112

Publicat

ORDAN SARAH EROMOSELE

La data de 24 iunie a.c., în jurul orei 13.20, Poliția Municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că numita ORDAN SARAH EROMOSELE, în vârstă de 19 de ani, a plecat în mod voluntar de la reședința din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a revenit.

SEMNALMENTE – 1,75 cm înălțime, 65 kg, ten închis, păr brunet.

ORDAN SARAH EROMOSELE

FOTO. Ați VĂZUT-O? Tânără de 19 ani, DISPĂRUTĂ de la domiciliul din Cluj-Napoca. Sunați la 112

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

50 de stații noi de încărcare pentru mașinile electrice vor fi amenajate la Cluj-Napoca. VEZI locațiile

Publicat

De

statie incarcare masina (2)

Primăria Cluj-Napoca va amenaja încă 50 de stații de încărcare pentru autovehiculele electrice. Proiectul ajunge marți pe masa consilierilor locali.

Administrația locală intenționează să amenajeze 50 de noi stații pentru încărcarea mașinilor electrice. Acestea vor fi amplasate în 18 locații din municipiu.

Un proiect de hotărâre pentru realizarea stațiilor va fi dezbătut de consilierii locali în ședința de marți, 26 iunie.

Investiție de 9,5 milioane de lei din bugetul local

Valoarea totală a investiției este de 9,5 milioane de lei cu TVA. Durata de pregătire, proiectare, execuție și monitorizare a lucrărilor se estimează la 21 de luni. Finanțarea investiției va fi realizată din bugetul local și din alte surse de finanțare.

În total, vor fi realizate 50 de stații de reîncărcare, din care 22 de stații de încărcare rapidă și 28 de stații de încărcare lentă.

Unde vor fi amplasate noile stații?

Potrivit proiectului de hotărâre, locațiile noilor stații de încărcare sunt următoarele:

 • Zona Parcare „La Terenuri”, Aleea Negoiu Nr. 2A
 • Zona Piața Mihai Viteazu, Piața Mihai Viteazu Nr. 1
 • Zona Piața Grigorescu, Strada Fântânele Nr. 57-59
 • Zona Strada Horea, Strada Horea Nr. 64
 • Zona Baza Sportivă Gheorgheni, Strada Al. Vaida Voievod Nr. FN
 • Zona Piața Flora, Strada Grigore Alexandrescu Nr. 10
 • Zona Piața Hermes, Strada Arieșului Nr. 101
 • Zona Piata Zorilor, Strada Zorilor Nr. 35
 • Zona Calea Florești, Calea Florești Nr. 1-3
 • Zona Piața Gării, Strada Horea Nr. 112
 • Zona Piata IRA, Strada Cojocnei Nr. 25
 • Zona Parking Primăverii 8, Strada Bucegi Nr. 3, Strada Parâng Nr. 4 și Strada Putna Nr. 5, Aleea Putna Nr. 2
 • Zona Parking Primăverii 20, Strada Gârbău Nr. 15-13
 • Zona Parking Mogoșoaia, Strada Mogoșoaia Nr. 9
 • Zona Parking Hașdeu, Strada Păstorului Nr. 12
 • Zona Bulevardul Eroilor, Piața Avram Iancu Nr. 1-3
 • Zona Intersecției Unirii-Detunată, Strada Unirii Nr. 2-4
 • Zona Strazii Republicii, Strada Rene Descartes Nr. 30

Municipalitatea încurajează transportul nepoluant

Necesitatea dezvoltării unei infrastructuri de încărcare este imperativă, luând în considerare o serie de factori precum politicile legislative la nivelul Uniunii Europene și cele naționale și dezvoltarea parcului auto electric.

„Vehiculele electrice reprezintă o componentă vitală pentru a atinge obiectivele europene de neutralitate climatică, în sectorul de transporturi, astfel că infrastructura de încărcare impune un continuu proces de modernizare şi dezvoltare pentru a putea ține pasul cu cererea regăsită la nivelul pieței.

În acest sens, realizarea unor puncte de încărcare autovehicule electrice, prin stații de încărcare rapide şi/sau lente montate pe perimetrul Municipiului Cluj-Napoca, este esențială în scopul îmbunătățirii transport ecologic – verde şi a calității mediului, prin reducerea de emisii de gaze cu efect de seră la nivelul municipiului”, se arată în documentația proiectului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ceremonii militare și religioase dedicate „Zilei Drapelului Național”, la Cluj-Napoca

Publicat

ziua drapelului (9)

Clujenii sunt invitați să ia parte la ceremonii militare și religioase, dedicate „Zilei Drapelului Național”, în Piața Avram Iancu.

Cetățenii sunt invitați să ia parte la ceremoniile dedicate „Zilei Drapelului Naţional”, la Cluj-Napoca. Militarii Diviziei 4 Infanterie „Gemina” participă, în perioada 25-26 iunie, la ceremoniile militare și religioase dedicate „Zilei Drapelului Național”.

Ceremonii militare și religioase dedicate „Zilei Drapelului Național”, la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca, manifestările se vor desfășura potrivit următorului program:

 • marți, 25 iunie: începând cu ora 19.00, în Piaţa Avram Iancu, se va derula ceremonia de coborâre a Drapelului României și depunerea acestuia în Catedrala Mitropolitană.La activitate va participa garda purtătoare a Drapelului Naţional constituită din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, acompaniată de un trompet al Muzicii Militare a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”;
 • miercuri, 26 iunie: începând cu ora 10.00, în Piaţa Avram Iancu, se va desfăşura ceremonia militară și religioasă de înălţare a Drapelului României. Manifestarea va fi precedată de slujba de sfinţire a tricolorului în Catedrala Mitropolitană, începând cu ora 09.30. Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat a intrat cu ATV-ul într-un copac în Finișel și ajunge la spital

Publicat

atv

Un accident cu ATV-ul a avut loc, luni, în satul Finișel, comuna clujeană Săvădisla, un bărbat urmând să fie transportat la spital.

Din primele informații, bărbatul de 31 de ani, ar fi intrat cu ATV-ul pe care îl conducea într-un copac.

Acesta este conștient și cooperant și primește îngrijiri medicale de la un echipaj SAJ Cluj, urmând să fie transportat la spital, la UPU Cluj-Napoca.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în această după-amiază în localitatea Finișel, comuna Săvădisla, unde un bărbat a suferit un accident cu ATV-ul. La fața locului s-a deplasat echipajul de la Punctul de Lucru Florești, în vreme ce partea medicală a fost asigurată de o ambulanță SAJ. Bărbatul de aproximativ 30 de ani a fost transportat la spital, fiind conștient și cooperant”, a transmis ISU Cluj.

Foto: Arhivă

atv

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax