Connect with us

CULTURA

Ziua Muntelui, sărbătorită în localitatea clujeană Mărișel

Publicat


În localitatea clujeană Mărișel va avea loc, la finalul acestei săptămâni, un eveniment devenit deja o tradiție, intitulat „Ziua Muntelui”. Manifestarea, organizată de Centrul Județean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local Mărișel, Asociația culturală „Pelaghia Roșu” Mărișel și Asociația culturală „Mărișana” Mărișel, are rolul de a promova spaţiul mioritic al Apusenilor, în ceea ce privește meșterii populari, cultura tradițională, turismul, agricultura și produsele culinare.

„Evenimentul, ajuns la cea de-a 5-a ediție, va debuta sâmbătă, 18 septembrie 2021, la ora 11.00, când va fi deschis un târg cu produse tradiționale moțești (artizanat, plăcinte, balmoș, miere, preparate din fructe de pădure, preparate din lapte). Totodată, pe parcursul zilei, va avea loc o expoziție de animale și un concurs de frumusețe: bovine, cabaline și ovine.

În ziua următoare, duminică, de la ora 13.00, va fi săvârșită o slujbă de pomenire a eroilor din Mărișel, urmată de evocări și discursuri. De la ora 15.00 manifestările vor continua cu un spectacol folcloric, susținut de: Ansamblul Folcloric „Nepoții Iancului” Mărișel, Ana-Maria Mariș, Ioana Marc, Diana Și Denisa Todea, Daria-Alexandra Mariș, Mihaela Iulia Abrudan, Anicuța Roșu, Răzvan și Cosmin Roșu, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Andra Mariș, Grupul Tradițional „Mărișana”, Taragotiștii din Mărișel și Maria Livia Hetea.

Un moment special va fi și prezentarea filmului documentar etnografic „Claca la cosit”

Totodată, în acompaniamentul Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș, vor evolua: Mariana Morcan, Valeria și Traian Ilea și Cornel Borza.

Un moment special va fi și prezentarea filmului documentar etnografic „Claca la cosit”, realizat în această vară la Mărișel de echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, cu sprijinul membrilor Grupului tradițional „Mărișana”, coordonat de prof. Ioan Mariș, grup care a luat fiinţă în anul 2004 și care are în repertoriu jocuri, cântece şi obiceiuri tradiționale, moştenite de la străbunii celor ce trăiesc pe meleagurile acestei frumoase localităţi de munte.

În cadrul programului folcloric, prezentat de Grigore Sâmboan, vor fi premiați elevii din Mărișel cu rezultate bune la învățătură, dar și cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

Ziua Muntelui a fost stabilită prin lege în calendarul autohton în anul 2002, pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane. Această zi marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual în Carpaţii României. Carpații reprezintă al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, având o lungime de aproximativ 1.500 km, din care aproximativ 800 km se desfășoară în țara noastră”, anunță organizatorii.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


CULTURA

Romii din Pata Rât au RADIO. Ce emisiuni conține grila programului RADIO PATA

Publicat

De

microfon radio
Vineri seara între orele 18-19 are loc inaugurarea „Casei Radio Pata” din Cluj-Napoca, în sistem hibrid (fizic și online) în Pata Rât, str. Platanilor FN. Radio Pata este un radio comunitar streaming 24/7 – co-creat de membri comunităților vizate (Pata Rât: 1400, Stephenson: 80, Meșterul Manole: 150 persoane), care va fi dezvoltat în următorii doi ani.
Prin procese de co-decizionare, membri comunităților vor putea să-și prioritizeze temele care vor fi abordate prin Radio Pata. Ei stabilesc grila de program a radioului, informații de autoorganizare comunitară și privind serviciile publice furnizate de oraș.

Istoria și tradiția romilor

”Grila de program va putea conține emisiuni de cultura, istoria și tradiția romilor, interviuri (cu cetățeni, experți, lideri romi), cursuri de limba romani, română și engleză, educație de sănătate, muzică.
Radio Pata va avea emisiuni săptămânale dedicate incluziunii tinerilor. Acestea vor aborda teme precum: educație (ex. informări privind programul Șansa a doua, limba engleză), sănătate, divertisment și sport.
Pentru copii, Radio Pata va avea zilnic emisiuni dedicate (ex. basme, povești de seară). Radio Pata va aborda săptămânal teme intergeneraționale (ex. respect în relații familiale), și va invita în studio tineri care pot să servească ca și model pentru generațiile tinere (studenți, antreprenori, activiști)”, anunță inițiatorii.

Emisiuni despre igienă

Radio Pata va dezvolta emisiuni lunare de conștientizare dedicate mediului și schimbărilor climatice, în acest sens fiind invitați în studio experți din domeniu (ex. ecologiști, activiști). Având în vedere toxicitatea mediului din zonele vizate, Radio Pata va dezvolta emisiuni săptămânale pe tema contaminării mediului, igienei, calității hranei și apei.
Cu sprijinul unor experți sociologi / ecologiști se vor realiza emisiuni lunare de reziliență urbană, cu accent pe modul în care schimbările climatice afectează viața comunităților vulnerabile (încălzire globală (UV), lipsă de resurse (apă), etc.
Prin Radio Pata vor fi promovate săptămânal tehnici (ex. fierberea apei) și modele de comportament (ex. de organizare a gospodăriei) care pot îmbunătăți viața persoanelor care trăiesc în zone marginalizate.

Dezbateri săptămânale

Radio Pata va aloca o atenție specială egalității de gen. și violenței de gen. Radio Pata va căuta să modereze o serie de dezbateri săptămânale pe aceste teme. Cu sprijinul unor invitați (psihologi, consilieri familiali, juriști, activiști) vor fi promovate modele comportamentale incluzând comunicarea nonviolentă, respectul, etc. Vor fi invitate în studio tinere rome și femei rome care își vor împărtăși experiențele cu ascultătorii.
În al doilea an de funcționare, Radio Pata se va extinde în Cluj-Napoca, crescând capacitatea 1. cunoașterii interculturale, 2. de promovare a respectării drepturilor omului, 3. de combatere a rasismului și a discriminării.

Parteneriat pentru radio

Parteneri sunt Asciația Comunitară a Romilor din Coastei asigură facilitarea comunitară. DGASPC testează streaming-ul de servicii publice prin radio. Centrul pentru Studiul Democrației furnizează studiile de impact. BIT Theater Bergen contribuie la promovarea proiectului.
Proiectul Radio Pata este derulat de Fundația AltArt pentru Artă Alternativă în parteneriat cu Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, Centrul pentru Studiul Democrației, DGASPC Cluj și BIT Theatergarasjen, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Lichtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este acela de a contribui la incluziunea grupurilor vulnerabile din Pata Rât, Stephenson și Meșterul Manole.

Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.
Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Citește mai departe

ACTUALITATE

Clujotronic 2021. OMAGIU muzicianului RODION GA la a zecea ediție a festivalului de artă electronică de la Cluj-Napoca.

Publicat

De

clujotronic 10 afiș

Clujotronic revine din 1 în 3 octombrie la Muzeul de Artă din Cluj cu o explozie de lumină și vibrație, energie și jocuri, experiențe imersive și întâlniri memorabile. Ajuns anul aceasta la a zecea ediție, festivalul organizat de Institutul Francez și de Centrul Cultural German din Cluj-Napoca conectează trecutul, prezentul și viitorul prin combinarea creativă a artei cu tehnologia. 

Deschiderea oficială a festivalului are loc vineri 1 octombrie de la ora 20.00 în curtea Muzeului de Artă, cu lansarea, în premieră, a Planet Warrior, primului joc video educativ, marca Clujotronic. Acest joc este rezultatul ideathon-ului organizat  în luna mai, în cadrul căruia participanții au lucrat la conceptul unui joc video care să dezvolte capacitatea de luare a deciziilor și gândirea critică a adolescenților. Ideea a fost ulterior transformată într-un joc pe mobil de studioul clujean Tractor, Set, Go!.

Cu ocazia aniversării a 10 ani de Clujotronic, trei dintre artiștii care au marcat istoria festivalului, Alex Halka (RO), Kiritan Flux (GE) și MatthieuTercieux (FR)  au răspuns provocării de a crea împreună un proiect original de artă digitală interactivă. Așa a luat naștere Infected Hardware care promite să transforme, timp de 3 seri, curtea Muzeului de Artă într-un laborator experimental în care anticorpii audio-vizuali vor recalibra trecutul și vor imuniza viitorul.

Festivalul va prezenta, de asemenea, un proiect omagial dedicat artistului român Rodion, pionier al muzicii electronice, dispărut dintre noi la începutul acestui an. Un program special va fi oferit de colectivul Playtronica (DE) care, prin intermediul senzorilor și al sunetelor va crea o orchestră inedită.

Expoziție digitală

Expoziția de artă digitală cuprinde anul acesta 5 lucrări care explorează noi posibilități de conectare și interacțiune prin sunete, culori sau vibrații, dar și prin emoțiile împărtășite. Acestea au fost selectate în urma unui apel la proiecte, care a adunat peste 30 de propuneri din partea artiștilor români din toată țara. Ele vor fi completate de cele 6 proiecte realizate în cadrul CoLaboratory 2.0, programul de rezidențe artistice digitale susținut de centrele culturale germane din România, care au adus împreună artiști români și germani.

Publicul va avea de asemenea ocazia să descopere o lucrare curatoriatăde OneNight Gallery care îmbină tapiseria și realitatea augmentată. În cadrul expoziției va fi prezentată și cartea pop-up, augmentată 3D, realizată de colectivul francez Adrien M & Claire B, precum și instalația multimedia Heroes a artistei germane Carmen Büchner care aduce în prim-plan digitalizarea amintirilor, ca o punte între trecut și viitor.

Realitatea virtuală ocupă și anul acesta un loc central. Printre instalațiile VR prezentate se numără Empath, o lucrarea realizată în cadrul Digital Interactive Arts și Biolum, proiect franco-german ce propune o experiență science-fiction în realitate virtuală, prezentată, în premieră, în România. Vizitatorii vor pătrunde în misterioasa frumusețe a adâncurilor oceanelor, ghidați de vocea actrițelor Charlotte Rampling și Dominique Tipper.

Jocuri video

Nu vor lipsi nici jocurile video independente, selecția fiind orientată spre proiecte inovatoare din Franța, Germania și România, care contopesc divertismentul cu educația. În online, pasionații de jocuri video sunt invitați să participe la 2 ateliere susținute de experți germani și francezi. Schimbul de idei și resurse va fi continuat prin dezbateri și discuții, tradiționalul Game Jam urmând să se desfășoare în luna noiembrie a acestui an.

Închiderea festivalului va avea loc duminică seara la Casa Tranzit cu performance-ul audio-vizual al DJ-ului francez Blutch, acompaniat de motion designerul Romain Navier. Live-ul „Terre Promise”  creează un univers poetic colorat care însoțește ritmurile electro, breakbeat și house.

Accesul la festival

Intrarea la festival este liberă.Accesul publicului este condiționat de prezentarea certificatului verde european de vaccinare sau a unui test rapid antigen negativ. Purtarea măștii este obligatorie atât în interior, cât și în curtea Muzeului de Artă. Condițiile de acces vor fi actualizate în conformitate cu măsurile de siguranță în vigoare, în funcție de evoluția numărului de cazuri la momentul respectiv. Având în vedere situația la nivel național și internațional, programul festivalului poate suferi modificări.

 

Citește mai departe

CULTURA

Vocea specialiștilor într-o carte despre Branding, Comunicare și Strategie în România, în an pandemic

Publicat

coperta volum vero

La Festivalul Internațional de Carte Transilvania (16-19 septembrie 2021) a fost lansat volumul Branding, Comunicare și Strategie în România în an pandemic. Vocea specialiștilor, Editura Tritonic, 2021, coordonatori: Veronica Ioana Ilieș, Paul-Alexandru Fărcaș.

Cartea a fost gândită și este o oglindă a vremurilor pandmice pe care le trăim. 29 de autori, cei mai mulți specialiști în comunicare și relații publice, prezintă propriile lor experiențe și trăiri în și prin prisma anului pandemic care s-a scurs. Este o abordare novatoare prin care realitatea socială, în acest caz cea pandemică, este radiografiată și ancorată în și prin cea profesională.

Majoritatea autorilor au trebuit să se adapteze și să se raporteze la profesiile și locurile lor de muncă, la provocările generate de COVID-19. Așa au fost deschise și/sau aprofundate, în forme aplicate și predictibile, strategiile de branding și comunicare într-o periodă complexă și complicată din punct de verdere economic, social, politic, educațional și psiho-comportamental.

La prima vedere, trecerea în revistă a trăirilor și experiențelor reflectate în textele publicate îndeamnă cititorii să găsească similitudini cu alte genuri și structuri creative și consemnaționale. Primul reflex este orientarea spre literatura autobiografică reprezentată de jurnale, memorii și corespondență.

Lectura atentă a textelor ne dezvăluie un alt univers informațional, reprezentat și reprezentativ prin realitatea cotidiană, prin interacțiunea dintre cunoștințele dobândite în anii pregătirii profesionale și verificarea lor practică.

Cartea devine astfel un manual, îndrumător sau ghid pentru pentru generațiile prezente și viitoare. Fiecare autor a încercat să fie cât mai original, în maniera de-a se prezenta (prin CV-uri clasice sau micormărturisiri) și prin (re)configurarea exeriențelor (mai lungi sau mai scurte) din perioda pandemică. Acum și peste ani, textele publicate pot fi incitante izvoare istorice pentru reconstituirea cadrelor mentale și comprtamentale ale oamenilor la scară micro și macro socială. Lectură plăcută. Felicitări coordonatorilor și autorilor!!!

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cluj Circus Days – Zilele Circului contemporan la Cluj

Publicat

william fitzgibbon yhzdxnvxdaw unsplash

Asociația Circus Fairies organizează primul festival de circ contemporan din România între 1 și 3 octombrie la Cluj Napoca. Cluj Circus Days este, pe de o parte, un festival de circ contemporan pentru participanții de toate vârstele, indiferent de nivelul de cunoștințe din domeniul circului și în același timp o convenție de circ dedicată comunității naționale a artelor circului cu activități special dedicate lor, dar totodată impresionante pentru public.

„În perioada 1-3 octombrie la Camping Colina veți avea parte de spectacole de circ contemporan
realizate de artiști profesioniști, animații stradale, jonglerie cu foc și leduri, ateliere și piste de
inițiere, masterclass-uri ținute de traineri cu experiență, jocuri și concursuri de circ și activități
pentru toate vârstele și abilitățile.

Sâmbătă, 2 octombrie asociația Cercul Întreg va însoți cu ritmuri de tobe spectacolul de jonglerie
cu foc, urmat de petrecere cu producătorul Danaga, iar duminică Electroclown ne va încânta ziua
cu ritmuri world music.

„Participarea la activități și spectacole este gratuită”

Prima zi a evenimentului Cluj Circus Days, 1 octombrie 2021, este rezervată comunității de circ
contemporane din România. Toți cei care sunt interesați de detalii suplimentare despre această zi
sunt invitați pe grupul de facebook Circus Community Romania.

Fiind prima ediție, anul acesta participarea la activități și spectacole este gratuită. Participanții
pot susține eforturile și activitățile organizatorilor prin donații.

Pentru informații suplimentare accesați evenimentul Facebook sau pagina oficială a asociației
Circus Fairies.

Evenimentul va fi organizat ținând cont de prevederile în vigoare în legătură cu contextul
epidemiologic”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate