Connect with us

EVENIMENT

Ziua Mondială a Inimii. Aproape 3.000 de pacienți cu probleme cardiace, internați în 2023 la Spitalul de Urgență Cluj

Publicat


medici cluj cardio spitalul de urgenta

Aproape 3.000 de pacienți cu boli ale inimii au fost tratați în regim spitalizare continuă în clinicile de specialitate ale Spitalului Clinic de Urgență din Cluj-Napoca în ultimul an. Medicii clujeni au făcut 1.113 de tratamente intervenționale, iar 6.366 de pacienți au fost investigați în Ambulatoriul de Specialitate Cardiologie al spitalului.

29 septembrie este Ziua Mondială a Inimii, iar autotitățile atrag atenția că bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru jumătate din decesele înregistrate în România.

Ziua Mondială a Inimii. Aproape 3.000 de pacienți cu probleme cardiace, internați în 2023 la Spitalul de Urgență Cluj

Spitalul Clinic de Urgență din Cluj-Napoca tratează pacienți cu boli ale inimii în două secții de specialitate, respectiv Cardiologie I și II, care au în componență Unitatea de Supraveghere și Terapie Avansată a Cardiacilor Critici și, Laboratorul de Cardiologie Intervențională și un ambulatoriu.

Potrivit reprezentanților spitalului, acestea acoperă 30% din cazurile de specialitate din județ.

În cifre, activitatea celor două secții în ultimul an, însemnă și 2.969 de pacienți tratați pe spitalizare continuă și 1.113 tratamente intervenționale. În ultimul an, 6.366 pacienți au fost investigați în Ambulatoriul de Specialitate Cardiologie al spitalului.

„Renovat recent și dotat cu aparatură de ultimă generație, ambulatoriul are și un aparat de diagnostic și individualizare a pacienților hipertensivi unicat în această parte a țării.

Secția Clinică Cardiologie Intervențională reprezintă singurul centru din zonă în care se formează specialiști în cardiologie intervențională și gestionează cu succes două programe naționale de sănătate: Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, prin care pacienții beneficiază de tratament prin procedeul angioplastiei primare și Programul de dilatări coronariene și arteriale periferice”, au precizat reprezentanții spitalului clujean.

La fiecare 30 de minute un român moare de infarct

România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 de decese la 100.000 de locuitori.

Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct.

Specialiștii cardiologi consideră că există factori de risc pentru boala cardiovasculară care nu pot fi controlați, printre care vârsta și moștenirea genetică.

În schimb, pot fi controlați alți factori de risc, precum fumatul, inactivitatea, obezitatea, colesterolul ridicat, diabetul de tip 2 și, desigur, stresul.

Mai mult decât atât, pentru sănătatea inimii este necesar să ne informăm corect și complet, să fim consecvenți unui stil de viață sănătos și să apelăm întotdeauna la specialiști atunci când avem nevoie de sprijin calificat, au mai transmis medicii.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Prezență record la vot în Cluj, la turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Peste 3.000 de moldoveni la urne

Publicat

Până la ora 18, peste 3.000 de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în Cluj au votat în turul II al alegerilor prezidențiale, marcând cea mai mare participare înregistrată vreodată aici.

Moldovenii aleg duminică între Maia Sandu, președinta proeuropeană, și Alexandr Stoianoglo, fost procuror general susținut de socialiști, demonstrând o mobilizare impresionantă și un interes sporit pentru viitorul politic al țării lor.

Prezență crescută la secțiile de vot din Cluj-Napoca

În cele două secții de votare organizate în Cluj-Napoca la Casa de Cultură a Studenților, peste 3.000 de alegători și-au exercitat dreptul de vot până la ora 18. Acest număr îl depășește deja pe cel înregistrat la primul tur, când prezența finală la vot a fost sub 3.000 de persoane.

Autoritățile au luat măsuri suplimentare pentru a face față fluxului ridicat de votanți, mărind numărul de urne și de personal cu 50%. Cele două secții de votare au primit, în total, 7.000 de buletine, în contextul în care 5.000 de cetățeni moldoveni cu drept de vot care locuiesc în județul Cluj.

Până la ora 18:00, prezența la vot la nivelul Republicii Moldova ajunsese la 50,31%, adică de 1.534.275 de cetățeni înscriși pe listele electorale.

Un moment decisiv pentru Republica Moldova

Turul II al alegerilor aduce față în față doi candidați cu viziuni politice diferite: Maia Sandu, actuala președintă proeuropeană, și Alexandr Stoianoglo, fostul procuror general, susținut de Partidul Socialiștilor. Sandu a obținut 42,49% în primul tur, fiind favorizată de electoratul proeuropean, în timp ce Stoianoglo, cu 25,95% din voturi, reprezintă o orientare pro-rusă. Alegerea pe care o vor face cetățenii moldoveni astăzi are o importanță deosebită, întrucât va defini politicile externe și interne ale Republicii Moldova în următorii ani.

Atac cibernetic asupra serverelor Comisiei Electorale Centrale

În ziua votului, serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost ținta unui atac cibernetic. Angelica Caraman, președinta CEC, a raportat că atacul a încetinit procesul de înregistrare a alegătorilor la urne, dar autoritățile au reușit să gestioneze situația fără ca procesul electoral să fie întrerupt.

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj – Farul, 1-1. Meci echilibrat, rezultat ECHITABIL

Publicat

u cluj

Duminică pe Cluj Arena, „U” Cluj a întâlnit Farul în ultimul meci al turului Superligii de fotbal. Clujenii erau lideri de toamnă cu 29 de puncte, în timp ce „marinarii” ocupau locul 12 cu 16 puncte. După un meci echilibrat, scorul final a fost 1-1. Au marcat Blănuță (min.4) respectiv Alibec (min.27).

Echipe de start:

„U” CLUJ (4-2-3-1): Gertmonas – Boboc, Masoero, I. Cristea, Chipciu (cpt.) – G. Simion, Bic – Rață, Nistor, Thiam – Blănuță
Rezerve: Gorcea – Oancea, Mitrea, Briz, D. Codrea, Oaidă, Ov. Popescu, Bota, A. Ștefan, Tchassem, Miranyan
Absenți: Silaghi, Bettaieb, Van der Werff (accidentați)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

„U” Cluj – Farul, 1-1. Meci echilibrat, rezultat ECHITABIL

FARUL (4-3-3): Buzbuchi – Sîrbu, Dănuleasă, Bălașa, Cr. Ganea – Vînă, Banu, Casap – Grigoryan, Alibec (cpt.), Radaslavescu
Rezerve: Ducan – I. Cercel, Dumitra, Buta, Aioanei, Podoleanu, N. Popescu, Băsceanu, G. Iancu, Al. Stoian, Mustacă, Rivaldinho
Absenți: Larie, Cojocaru, Nedelcu, Ciobanu, Doicaru, Țîru, Dican, Gustavo
Antrenor: Gheorghe Hagi

Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Istvan Kovacs
Arbitru VAR: George Vidican

Începutul meciului anunța un galop de sănătate pentru clujeni. În min.4, Blănuță interceptează o pasă înapoi a constănțenilor și înscrie pentru 1-0.

N-a fost chiar așa. Încet, Farul echilibrează partida și Bălașa are o ocazie mare de a egala în min.8 însă Gertmonas respinge în bară lovitura de cap.

Clujenii, în special Nistor și Chipciu, dau dovadă de superficialitate și irosesc pase care se voiau decisive. Ca o consecință a lipsei de concentrare, vine și golul Farului. La o gafă a lui Boboc, Alibec șutează din careu în min.27 și înscrie pentru 1-1. În min.31, Radaslavescu mai are o ocazie mare însă șutează pe centrul porții, în brațele portarului.

Repriza a doua s-a remarcat printr-un joc mai echilibrat, fără multe ocazii de poartă. De notat ocazia mare a lui Blănuță din min.52, când, după o pătrundere excelentă a lui Bic, ratează înscrierea celui de-al doilea gol.

În replică, cea mai mare ocazie a Farului s-a petrecut în min.74 când Alibec profită de o gafă a lui Popescu însă se opune Gertmonas.

Cu mai multă luciditate și atenție, clujenii puteau obține toate cele trei puncte. O mențiune în plus pentru tânărul Bota de la „U” pentru jocul său curajos.

Notele Cluj24:

Gertmonas 7 – Boboc 5, Masoero 6, I. Cristea 6, Chipciu (cpt.) 6 – G. Simion 6, Bic 6 – Rață 5, Nistor 5, Thiam 6 – Blănuță 7, Mitrea, D. Codrea 6, Ov. Popescu 5, Bota 7, Miranyan 5

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Starețul Mănăstirii Nicula, Nicolae Moldovan, condus pe ultimul drum de zeci de preoți și călugări

Publicat

Sute de credincioși s-au adunat duminică, 3 noiembrie 2024, la Mănăstirea Nicula, pentru a-i aduce un ultim omagiu Părintelui Arhimandrit Nicolae Moldovan, starețul acestui lăcaș sfânt timp de peste un deceniu.

În cadrul slujbei de înmormântare a Părintelui Arhimandrit Nicolae Moldovan, oficiată de Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei, alături de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, cei prezenți și-au luat rămas-bun de la Părintele Nicolae Moldovan, un păstor devotat și un slujitor neobosit al credinței ortodoxe.

Vestea trecerii la cele veșnice a Părintelui Nicolae Moldovan a întristat profund comunitatea ortodoxă din România, dar și pe toți cei care l-au cunoscut și au simțit alinare în cuvintele și slujirea sa.

„Un om bun, liniștit, modest și rugător”

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a evocat personalitatea starețului Nicolae, la Radio Renașterea.

„Părintele Arhimandrit Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula, a fost un om bun, un om liniștit, un om modest și un om rugător, asemeni ocrotitorului său spiritual – Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. S-a străduit mereu să pună în practică viața și cuvintele Sfântului Pavel din Epistola către Efeseni, capitolul 6, despre cum să ne înarmăm în lupta cu răul după ce te-ai îmbrăcat în îngerescul chip al monahului”, a spus Mitropolitul Andrei.

Părintele Nicolae Moldovan a decedat joi

Arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula din județul Cluj, a trecut la cele veșnice joi dimineață.Nicolae Moldovan a fost starețul Mănăstirii Nicula timp de peste un deceniu, preluând această ascultare în august 2012. În această perioadă, sub îndrumarea sa, mănăstirea a rămas un important loc de pelerinaj și rugăciune pentru credincioșii din toată țara, fiind renumită pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și pentru tradiția pelerinajelor care atrag mii de oameni în fiecare an, în special cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.

Arhimandritul Nicolae Moldovan s-a născut pe 23 decembrie 1960, în Agrișu de Sus, județul Bistrița-Năsăud.

     

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Zeci de clujeni, „abandonați” în aeroportul din Malmö, după anularea zborului Wizz Air. Oamenii au dormit pe jos

Publicat

Zeci de pasageri au fost abandonați în mijlocul nopții în aeroportul din Malmö, după ce zborul Wizz Air către Cluj-Napoca a fost anulat.

Zborul Wizz Air W43440 către Cluj-Napoca, programat să decoleze din Malmö noaptea trecută, a fost amânat de mai multe ori înainte de a fi anulat în jurul orei 2, din cauza unor probleme tehnice la aeronavă. Pasagerii au fost anunțați că trebuie să părăsească zona de așteptare și au fost escortați afară de agenții de securitate.

Pasagerii, lăsați pe cont propriu în miez de noapte

Printre aceștia s-au numărat familii cu copii mici, dar și o clasă de elevi din Bistrița, care, în așteptarea unor noi informații legate de zbor, s-au culcat pe jos în aeroport. Potrivit celor prezenți, informațiile au fost furnizate doar în limba suedeză, iar reprezentanții companiei aeriene s-au făcut nevăzuți după anunțul anulării.

„Totul a decurs ok, până în momentul când ieri am aflat că se amână zborul, nimeni nu comunica nimic, așa cum se întâmplă de obicei. Problema este sunt foarte mulți oameni implicați, mulți oameni cu copii mici, este o clasă întreagă de copii de la o școală din Bistrița.

La un moment dat, la ora 2, după ce s-a tot amânat zborul cu câte o jumătate de oră, au venit cei de la securitate și ne-au spus că trebuie să părăsim aeroportul. Ne-au spus că sunt niște probleme tehnice cu avionul și trebuie să aștepte până se repară. Eram în zona de așteptare pentru îmbarcare.

„Mulțumim, la revedere, descurcați-vă!”

Ne-au trimis bagajele înapoi la 2 și jumătate și ne-au spus «mulțumim, la revedere, descurcați-vă». Aeroportul din Malmö nu e chiar în oraș, e o distanță destul de mare, au fost o grămadă de oameni care nici nu vorbeau suedeză, iar ei doar în suedeză ne dădeau informații. Reprezentanții de la Wizz Air pur și simplu au dispărut în ceață, erau doar niște oameni pe care scria dialog au venit și au încercat să îi liniștească pe oameni”, a relatat un pasager clujean pentru Cluj24.

Cazare costisitoare, pe cheltuiala pasagerilor

Pasagerii și-au căutat cazare pe cont propriu, unii reușind să obțină locuri în hoteluri din apropiere, alții fiind însă nevoiți să își rezerve camere în oraș, la prețuri foarte mari. Pentru alimente, Wizz Air a oferit vouchere de 135 de coroane suedeze (aproximativ 10 euro) fiecărui pasager, însă aceștia susțin că suma nu acoperă o masă decentă la prețurile din aeroport.

„Toată lumea s-a descurcat cum a putut. Unii, cine a avut curajul să facă circ mai mare, au primit camere la hotel în zonă, ceilalți ne-am descurcat, ne-am dus la primul hotel disponibil. Am plătit, pentru câteva ore de cazare, 400 de euro pentru două camere. Ni s-au oferit niște vouchere de câte 135 de coroane pentru fiecare pasager, pentru apă și mâncare, dar prețurile sunt cam la 250 de coroane pentru ceva de mâncare, nu prea avem ce face cu voucherele de 135 de coroane”, a adăugat pasagerul.

Zbor reprogramat, dar incert

Wizz Air a reprogramat zborul pentru duminică, ora 18:00, însă incertitudinea persistă. Potrivit pasagerului care a stat de vorbă cu personalului de la companie, nici această decolare nu este sigură, iar în cazul în care zborul nu va putea pleca, următoarea opțiune de zbor din Malmö spre Cluj-Napoca va fi abia marți. Pasagerii au fost informați că își pot reprograma biletele pe alte aeroporturi, însă aceste opțiuni implică eforturi suplimentare, distanțele dintre Malmö și aeroporturile alternative fiind mari.

„Problema e că nici acum situația nu este certă. Nimeni nu ne spune nimic, ni s-a spus doar că la ora 6 ar trebui să fie rezolvată problema. Eu am vorbit cu personalul de la Wizz Air pentru că am fost cazați în același hotel și ne-au spus că nu este sigur că o să pornească nici astăzi. Dacă se anulează decolarea și astăzi, de la ora 8, atunci cel mai apropiat avion va fi marți, cu care putem să ne întoarcem. (…)

Au spus să păstrăm chitanțele cei care ne-am plătit cazarea și ne vor da banii înapoi. Aici este ora 13 și jumătate și încă nu știm nimic, dacă într-adevăr pleacă zborul la 6 sau nu. Oamenii sunt disperați, noi suntem mai liniștiți și acceptăm cumva situația, dar eu văd din păcate ceilalți oameni care reacționează foarte urât și sunt pur și simplu disperați, nu știu încotro să o apuce”, a conchis acesta.

Ce spune Wizz Air legat de incident?

Cluj24 a solicitat un punct de vedere oficial din partea companiei aeriene Wizz Air.

„Wizz Air confirmă că zborul W4 3440 de la Malmö la Cluj-Napoca, programat pentru 2 noiembrie, a fost reprogramat pentru 3 noiembrie 17:00 UTC (ora de plecare dn Malmo) din cauze tehnice. Siguranța și sănătatea pasagerilor noștri sunt întotdeauna prioritățile noastre principale și regretăm orice inconvenient cauzat de această schimbare necesară.

Wizz Air va rambursa cheltuielile cu cazarea

După ce a fost anunțată reprogramarea, Wizz Air a notificat toți pasagerii care au rezervat direct cu compania aeriană. Deși am depus toate eforturile pentru a le asigura cazare tuturor peste noapte, din păcate, constrângerile operaționale nu ne-au permis să facem acest lucru. Wizz Air se angajează să ramburseze cheltuielile suportate pentru cazare până la o sumă rezonabilă, la depunerea unei cereri de rambursare pe website-ul său oficial. În plus, toți pasagerii au primit vouchere de masă în timpul întârzierii prelungite din 3 noiembrie.

Wizz Air își menține angajamentul de a le oferi pasagerilor servicii de încredere și confortabil și investește continuu în ceea ce ține de experiența clienților și în excelența operațională. În perioada ianuarie-noiembrie 2024, Wizz Air și-a îmbunătățit performanța de punctualitate în România cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut și a atins o rată de finalizare a zborurilor de 99,5%, una dintre cele mai ridicate din domeniu, ajungând la 100% zboruri finalizate pentru mai multe luni din acest an”, au transmis reprezentanții companiei aeriene.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax