EVENIMENT
Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral. Peste 3.800 de cazuri la Cluj, 60.000 pe an în toată țara. Care sunt SIMPTOMELE

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, marcată an de an pe 29 octombrie, își propune creșterea gradului de conștientizare asupra pericolului reprezentat de această afecțiune gravă. În România se înregistrează peste 60.000 de cazuri de Accident Vascular Cerebral (AVC) într-un an, reprezentând prima cauză de invaliditate şi a doua cauză de mortalitate în rândul populaţiei.
„Datele medicale ale SCJU Cluj din ultimii 5 ani ne arată o predominanță a accidentelor vasculare de 𝘁𝗶𝗽 𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲𝗺𝗶𝗰 cele mai multe dintre acestea fiind cauzate de tromboza arterială cerebrală/paracerebrală (84%), etiologie care are nevoie de terapie intervențională în primele 4-6 ore. Cele două 𝗦𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗖𝗹𝗶𝗻𝗶𝗰𝗲 𝗱𝗲 𝗡𝗲𝘂𝗿𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗦𝗖𝗝𝗨 𝗖𝗹𝘂𝗷 au un rol determinant în neuroreabilitarea pacienților cu AVC ischemic, aproximativ 3800 de pacienți pe an.
Cazurile de 𝗔𝗩𝗖 𝗵𝗲𝗺𝗼𝗿𝗮𝗴𝗶𝗰𝗲, precum și o mică parte din cele ischemice sunt tratate în prezent la nivelul 𝗖𝗹𝗶𝗻𝗶𝗰𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗡𝗲𝘂𝗿𝗼𝗰𝗵𝗶𝗿𝘂𝗿𝗴𝗶𝗲 a spitalului, care prin 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗥𝗲𝗴𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗕𝗼𝗹𝗶 𝗖𝗲𝗿𝗲𝗯𝗿𝗼𝘃𝗮𝘀𝗰𝘂𝗹𝗮𝗿𝗲 𝘀̦𝗶 𝗡𝗲𝘂𝗿𝗼𝗰𝗵𝗶𝗿𝘂𝗿𝗴𝗶𝗲, investiție aflată în fază avansată de implementare, își va spori capacitatea de a oferi un tratament complex, chirurgical (aici se efectuează anual un număr de aproximativ 3500 de intervenții) și endovascular prin procedeul terapeutic al trombolizei intravenoase, care dă șansa recuperării aproape complete a bolnavului cu AVC.
Semne și simptome
𝗦𝗲𝗺𝗻𝗲𝗹𝗲 𝘀̦𝗶 𝘀𝗶𝗺𝗽𝘁𝗼𝗺𝗲𝗹𝗲 unui AVC variază de la o persoană la alta, însă putem să îl recunoaștem după următoarele indicii:
– fața poate să fie căzută pe o parte
– brațele amorțite
– vorbirea neclară sau confuză
– ocazional, paralizie completă a unei părți a corpului, pierderea bruscă sau încețoșarea vederii, ameţeală, confuzie, probleme de echilibru și coordonare, dificultate la înghițire (disfagie), o durere de cap bruscă și foarte severă, pierderea cunoștinței.
𝗧𝗶𝗺𝗽𝘂𝗹 este un factor important în lupta cu AVC. Dacă observăm semnele și simptomele AVC la cineva din jur, trebuie să sunăm imediat la 112. Este foarte important ca pacientul cu AVC să aibă acces la tratament specializat în primele 3-4 ore de la apariția simptomelor.
O parte dintre 𝗳𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗿𝗶𝘀𝗰 pentru AVC nu pot fi controlați (vârsta și genul), însă cei care țin de stilul de viață sunt potențial tratabili:
– obezitatea
– lipsa de activitate fizică
– consumul excesiv de alcool
– consumul de droguri
– tensiunea arterială crescută
– fumatul și fumatul pasiv
– colesterolul mărit
– diabetul
– apneea obstructivă în somn
– utilizarea contraceptivelor orale
– bolile cardiovasculare
– boala COVID-19”, scrie pe pagina de Facebook a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
AUR solicită sesizarea Curții Constituționale: Nicușor Dan blochează formarea unui nou Guvern!

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis președintelui Camerei Deputaților o solicitare oficială de sesizare a Curții Constituționale a României (CCR), în vederea constatării existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Președintele României și Parlamentul României.
Conflictul privește întârzierea nejustificată a desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru, în condițiile în care Guvernul interimar condus de Cătălin Predoiu se apropie de limita celor 45 de zile prevăzută de Constituție pentru exercitarea interimatului. România este condusă, astfel, de un executiv cu atribuții restrânse, lipsit de legitimitate și capacitate reală de acțiune în fața provocărilor actuale.
Consultările demarate pe 28 mai nu au urmărit desemnarea unui premier, ci s-au axat pe stabilirea unor măsuri de austeritate pentru români.
AUR a refuzat să participe la consultări
AUR a refuzat să participe la consultările de pe 28 mai, întrucât era evident că aceste consultări nu aveau un caracter serios, Nicușor Dan declarând în mai multe rânduri că nu va dialoga decât cu partidele considerate de acesta ca fiind „pro-europene”, iar asta s-a întâmplat zilele următoare, fapte care au confirmat lipsa de voință în exercitarea imparțială a atribuțiilor constituționale.
Această tergiversare deliberată a numirii unui prim-ministru a generat un blocaj instituțional major, afectând grav funcționarea autorităților statului și subminând principiul colaborării loiale între instituții, consacrat de Constituție.
AUR denunță conflictul juridic de natură constituțională
Astfel, conflictul juridic de natură constituțională decurge din exercitarea discreționară a atribuțiilor prezidențiale, prin simularea unor consultări fără finalitate și refuzul de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru. Această conduită contravine obligației Președintelui României de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, precum și funcției de mediator între puterile statului.
În aceste condiții, considerăm că neîndeplinirea obligațiilor constituționale de către Președintele României constituie o încălcare gravă a echilibrului instituțional și a statului de drept. România nu își poate permite un vid de putere într-un moment în care este nevoie de un Guvern legitim și funcțional.
AUR solicită Președintelui Camerei Deputaților să își exercite atribuțiile și să sesizeze Curtea Constituțională, pentru a pune capăt acestei stări de incertitudine și pentru a restabili echilibrul constituțional.
ECONOMIE
Ministrul Sebastian Burduja: După 1 iulie, continuăm cu sprijin pentru consumatorii vulnerabili

Consumatorii vulnerabili vor primi sprijin pentru facturile la energie după 1 iulie, odată cu liberalizarea pieței, mecanismul general de plafonare a prețurilor la energie urmând să fie înlocuit cu o abordare mai direcționată, mai eficientă și mai corectă social, spune ministrul Energiei, citat de Agerpres.
„România nu trebuie să lase pe nimeni în urmă. Suntem obligați să utilizăm și soluții pe termen scurt pentru cei mai vulnerabili – așa cum sunt deciziile de plafonare a prețurilor – alături de strategii pe termen mediu și lung, inclusiv pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor. (…) În data de 11 iunie 2025, a fost pus în consultare publică Proiectul de Ordonanță de urgență privind introducerea unui mecanism de sprijin pentru consumatorii casnici de energie electrică aflați în situația de sărăcie energetică. Mecanismul general de plafonare a prețurilor la energie va fi înlocuit cu o abordare mai direcționată, mai eficientă și mai corectă social”, se precizează în document.
Persoanele cu venituri reduse vor primi ajutor pentru plata facturii
Astfel, persoanele care se încadrează în anumite praguri de venit sau condiții sociale vor primi un sprijin lunar sub formă de tichet pentru plata facturii la energie electrică. Conform sursei citate, se acordă sprijin pentru o persoană singură cu un venit lunar de maxim 2.574 lei, echivalent cu salariul minim pe economie, familiilor cu mai mulți membri, cu un venitul net lunar/membru de maxim 1.784 lei, precum și familiilor numeroase, cu mai mult de 3 copii, celor monoparentale sau persoanelor cu dizabilități ori afecțiuni grave.
„Am spus de la început că niciun român care are cu adevărat nevoie nu va fi lăsat în urmă. Iar acum punem în practică acest angajament printr-un mecanism nou și corect de sprijin, țintit către cei vulnerabili. Este un sistem prin care ajutorul public merge exact acolo unde contează cel mai mult: în casele românilor care nu-și permit să plătească energia din veniturile proprii”, se mai arată în raport.
Fonduri de 14 miliarde de euro atrase în doi ani
Sebastian Burduja a subliniat că duminică se împlinesc doi ani de când a preluat conducerea Ministerului Energiei, acesta fiind motivul pentru care prezintă un „bilanț de ministru”. Potrivit acestuia, în cei doi ani de mandat au fost atrase 14 miliarde de euro fonduri nerambursabile pentru producție, stocare, rețele, toate componentele sistemului energetic național.
„Aceste fonduri au mobilizat finanțări private de încă pe-atât. 30 de miliarde euro pentru energia României de astăzi și mai ales de mâine. Este singura cale pentru a fi proprii noștri stăpâni, cu energie sigură și facturi mai mici. A fost nevoie de un restart. Iar acest restart a venit. În 2 ani cât în 10. În anul 2024 am conectat la Sistemul Energetic Național 1.251 MW, mai mult decât între 2016 și 2023 la un loc. Iar anul acesta, până la 31 mai 2025, încă 594 MW produc energie și livrează în rețea. În total peste 1800 MW, cât în aproape un deceniu. Acest raport nu este despre mine. Este despre o echipă minunată și rezultatele ei. Este despre o Românie care vrea mai mult, merită mai mult și poate mai mult”, a mai scris ministrul.
ADMINISTRAȚIE
Peste 5 milioane de lei, alocați de Primăria Cluj-Napoca cultelor religioase, din bugetul local

Consilierii locali din Cluj-Napoca au aprobat, în ședința din 13 iunie, alocarea a 5.250.000 de lei din bugetul local, finanțare nerambursabilă pentru cultele religioase din municipiu.
Finanțarea va fi folosită pentru lucrări de construcție, reparații și restaurări la lăcașuri de cult și imobile aparținând cultelor religioase.
Biserica Ortodoxă, principala beneficiară
Cultul ortodox primește cea mai mare sumă – 3.500.000 de lei, direcționată în principal către:
- 000 lei pentru continuarea lucrărilor la centrul misionar;
- 000 lei pentru realizarea mozaicului în Catedrala Mitropolitană și restaurarea iconostasului.
Sprijin și pentru alte culte
Finanțare consistentă au primit și alte culte religioase importante din oraș:
- Cultul greco-catolic – 500.000 lei, pentru construcția complexului Catedralei Greco-Catolice din Piața Cipariu
- Cultul reformat – 500.000 lei
- Cultul unitarian – 400.000 lei, sumă destinată reparațiilor fațadei clădirii de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 7, unde funcționează Liceul Teoretic Brassai Samuel
- Cultul romano-catolic și franciscan – 260.000 lei
- Cultul penticostal – 90.000 lei
EVENIMENT
VIDEO. Primarul sportiv. Emil Boc, flotări, cros și antrenament de arte marțiale la Sports Festival

Primarul Clujului, Emil Boc, a participat la activitățile din cadrul Sports Festival, care a avut loc în acest sfârșit de săptămână, în zona Parcului Central și a Aleii Stadionului din Cluj-Napoca.
Într-un clip postat pe rețelele de socializare, edilul este filmat făcând 15 flotări la unul dintre standurile festivalului, urmate de un scurt antrenament de arte marțiale, sub îndrumarea unui instructor.
Forma sa fizică nu a trecut neobservată, fiind încurajat de antrenorul de la stand: „Foarte bine, domnul primar, foarte bine. Deja puteți face orice sport. Se vede că practicați.”
„Vă invit să faceți sport și mișcare în fiecare zi!”
Primarul a transmis un mesaj de încurajare pentru toți cetățenii: „Zeci de sporturi pot fi practicate în aceste zile la Cluj-Napoca, în zona Parcului Central, la Sports Festival. Felicitări organizatorilor pentru acest eveniment de excepție! Vă invit să faceți sport și mișcare în fiecare zi!!!”
Amintim că Emil Boc a participat duminică și la Crosul Supereroilor, eveniment caritabil desfășurat în cadrul Sports Festival, unde a alergat alături de sute de clujeni pentru a susține cauza Via Transilvanica.
Sports Festival a transformat din nou Clujul într-o capitală a sportului, cu activități dedicate tuturor vârstelor și nivelurilor de pregătire, de la demonstrații, inițieri gratuite, până la competiții și sporturi inedite.