Editorial Opinii
OPINIE. Vasile Măgrădean: Și, totuși, eu cu cine votez?

Victor Ponta și-a tras singur un glonț în picior, voit sau involuntar, nici nu mai are importanță, dând prilej adversarilor să îl atace cu trei săptămâni înainte de primul tur al prezidențialelor.
Ori că a mințit, ori că a vrut să se laude, ori că nu știa cum să justifice cetățenia sârbă, declarația sa, potrivit căreia a ales să inunde mii de hectare de teren din România ca să salveze Belgradul în 2014 când era prim-ministru, numai bine nu îi face.
Pentru că ce înțelege electoratul din asta: că a preferat să salveze niște străini cu prețul inundării unor localități românești în care, și mai grav, au murit patru oameni.
Patru români.
”Inundația” lansată de Ponta nu mai poate fi stăvilită, acum de niciun dig, iar afirmațiile sale se vor rostogoli până în buza alegerilor, cu efecte dramatice pentru el care l-ar putea costa intrarea în turul 2.
Pentru că oamenii gândesc simplu: ți-ai sacrificat propriul popor, propria țară, pentru străini care te-au recompensat oferindu-ți cetățenia sârbă, mai importantă, se pare, decât cea a României.
Omul nostru de la Bruxelles
Crin Antonescu, fostul său tovarăș din USL, își freacă degeaba mâinile. Campania electorală fără scrupule, fără mănuși și cu lovituri sub centură, nu are cum să îl ierte.
S-ar putea să apară poze și videoclipuri, așa numitele ”imagini amator”, cu Crin bând singur, trist și obosit un pahar de absint ori de kriek ori o halbă de bere belgiană într-un birt din Bruxelles, oraș unde a trăit, nu-i așa, în ultimii 8 ani, pe banii nevestei.
Și se vor scoate de la naftalină repere din activitatea sa parlamentară din urmă cu 14-15 ani când era campionul absențelor, însoțite de mesajul că ”Antonescu se trezește târziu și se culcă devreme, iar între timp mai trage un pui de somn”.
Și declarațiile belicoase anti-liderii PDL din perioada de glorie a războiului cu aripa liberală Băsescu: Predoiu, Boc, care azi s-au aliniat în spatele lui și îl susțin necondiționat după ce înainte erau să își scoată ochii.
Ce vor spune adversarii lui Crin Antonescu? Păi ăștia s-au certat la cuțite și acum se pupă pe scenă, președinte din ăsta vreți, de un politicianism ieftin? Unul pe care îl pui în 18 mai la Cotroceni și îl mai vezi după 5 ani?
Iar alegătorii, degrabă gustători de can-can, se vor gândi de două ori în fața buletinului de vot.
Dacă se rostogolesc toate astea ca bulgărele de zăpadă, nici Crin Antonescu nu e sigur de finală.
Simion – FSB?
Stați liniștiți, că nici George Simion nu se simte prea bine, chiar dacă se află în pole-position.
Tocmai ce a anunțat fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, că a câștigat procesul cu liderul AUR, pe care l-a acuzat că e omul serviciilor secrete rusești.
Cică în 2011, George Simion s-a întâlnit la Cernăuți cu un rezident al FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei), fiind monitorizat de mulți ani de serviciile secrete din Moldova și din Ucraina.
Dacă apar o suită de confirmări cum că da, traiectoria politică a lui Simion a fost sprijinită de Moscova, nu-l mai spală nici o mie de ape suveraniste, pentru că românii, chiar și cei cu puțină ținere de minte, își vor aminti de vorbele lui Constantin Tănase: ”De la Nistru pân’ la Don/ Davai ceas, davai palton/ Davai casă şi moşie/ Haraşo, tovărăşie”.
Dacă amplitudinea dezvăluirilor va fi suficientă, George Simion poate cădea lejer pe locul 3 după alegerile din 4 mai.
Nicușor de București
Pentru cei care cred că, gata, acum Nicușor Dan ar putea prinde finala, vin cu o veste proastă. Nimic nu e sigur în următoarele 23 de zile.
Și Nicușor Dan va avea parte de lăturile de rigoare, dar lui i se va reproșa mai ales faptul că nu a livrat în București tot ce a dorit, chiar dacă misiunea părea imposibilă după un Halaicu sau un Lis, și cum ar putea avea grijă de o țară, dacă nu a reușit într-un oraș.
Dan a fost ales anul trecut, nici nu au trecut 9 luni de atunci, ca primar general al Capitalei, și trebuia să își ducă până la capăt contractul de 4 ani cu bucureștenii. Adică nu e frumos, nu e fair-play să îți abandonezi susținătorii, proiectele, să nu te mai lupți cu mafia imobiliară și să te refugiezi să freci menta în grădina Palatului Cotroceni.
În plus, Nicușor Dan are o carismă de față de masă, când îl auzi vorbind pe același ton și alegând-și cuvintele cu penseta, parcă procesând în creier miliarde de cuvinte potrivite pe secundă, stai să te întrebi cum va face față unei situații de criză din postura de președinte.
Independentul olimpic la matematică nici nu prea e cunoscut în afara Bucureștiului, iar videoclipurile recent umanizate de pe TikTok s-ar putea să nu suplinească această imagine a lui care nu trece ecranul.
Despre Elena ”Nicioșansă” Lasconi chiar nu are rost să mai vorbim. A avut momentul său de apogeu politic, era să fie ”aproape președinte” și oricât s-a rugat și ea să vină ”turul 2 înapoi”, CCR nu i-a ascultat rugăciunea.
Nici nu știu ce să zic în actualele condiții, dar am început să caut poze cu exoticul Ion-John Banu Muscel sau no-name-ul Sebastian Popescu, măcar să știu cum arată la față…
PS Nu am fost plătit de Antonescu, Simion, Dan și Lasconi ca să scriu de Ponta, nici de Simion, Ponta, Dan și Lasconi să scriu de Antonescu, nici de Antonescu, Ponta, Dan și Lasconi să scriu de Simion, nici de Antonescu, Ponta, Dan și Simion să scriu de Lasconi.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Cântărețul de muzică populară, dar și ușoară, Aurel Tămaș, născut în comuna clujeană Borșa în 16 aprilie 1961 împlinește, miercuri, 64 de ani.
A studiat muzica și în 1996 a participat la Cerbul de Aur, festival care i-a crescut notorietatea. Printre cele mai cunoscute melodii cântate de Aurel Tămaș sunt: „Cucule pasăre mândră”, „Nu-i român ca ardeleanu”, „Viață trecătoare”, „Floare de melin”.
Tămaș a primit, până acum în cariera sa ,2 discuri de aur și unul de platină.
La mulți ani, Aurel Tămaș!

ISU Cluj a transmis, miercuri, un mesaj RO-Alert, menit să avertizeze populația din localitatea Viișoara despre prezența unui urs.
Preventiv, la fața locului se vor deplasa un echipaj de jandarmi și o ambulanță SMURD.
”Nu sunt raportate alte probleme”, au spus reprezentanții ISU.
Vom reveni.
CULTURA
Pianista Ana Silvestru, româncă din Zurich, va susține un concert la Cluj-Napoca, alături de legendarul Rainer Seegers

Ana Silvestru, pianistă româncă stabilită la Zürich, renumită pentru interpretările și tehnica impecabile, care i-au adus recunoaștereîn lumea bună a muzicii clasice și pe scenele internaționale, va susține un concert la Cluj, în data de 2 mai.
Începând cu ora 19:00, în Sala AuditoriumMaximum a Universității ”Babeș-Bolyai” vor răsuna capodopere semnate de Johann Sebastian Bach, Claude Debussy, Maurice Ravel și Béla Bartók.
Invitați: excepționalul artist german Rainer Seegers, prim-timpanist al Filarmonicii din Berlin până în 2019 și tutore al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, pianistul italian Giulio Biddau și românca Mihaela Despa, prim-timpanistă a Orchestrei Simfonice din Berna (Elveția).
„Calendimaggio este o veche tradiție răspândită în mai multe regiuni din Italia, un adevărat festival al primăverii, renașterii și iubirii. Mi s-a părut firesc să numim Calendimaggio acest concert, în care voi urca pe scenă alături de artiști minunați, tocmai pentru că îl vedem ca pe o sărbătoare a muzicii, inspirată de Renaștere”, a declarat pianista Ana Silvestru, organizatoarea evenimentului.
Evenimentul este oferit gratuit iubitorilor de muzică din Cluj, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări, aici: https://forms.gle/hGMHytfgNjFTeY6n8
Ana Silvestru s-a arătat foarte bucuroasă că Rainer Seegers, legendarul prim-timpanist al Filarmonicii din Berlin și unul dintre cei mai solicitați pedagogi din lume, a acceptat invitația sa de a veni pentru prima dată în concert în România. „În plus, va susțineîn perioada 27-30 aprilie un masterclass pentru studenții Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj”, a adăugat artista.
Pentru că anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Maurice Ravel, unul dintre cei mai fascinanți și rafinați compozitori ai impresionismului muzical, programul serii include îndrăgitul basm muzical Ma mère l’oye, în versiunea pentru două piane și percuție, în care se împletesc în perfectă armonie trăsăturile esențiale ale omului și muzicianului Maurice Ravel: „absența vanității” (Manuel de Falla) și „darul de a exprima o imensă tandrețe” (Manuel Rosenthal).
80 de ani de la moartea lui Bela Bartok
Concertul organizat de Ana Silvestru marchează și 80 de ani de la moartea marelui compozitor maghiar Béla Bartók. Seara se va încheia cu Sonata pentru două piane și percuție, una dintre cele mai importante și temute capodopere din întreaga creație a lui Béla Bartók, cel care spunea încă din tinerețe că destinul său este „singurătatea ideilor”.
„Maurice Ravel și Béla Bartók sunt doi mari compozitori și mari conștiințe a căror conduită desăvârșită în cele mai întunecate momente ale istoriei sunt azi, mai mult ca oricând, un reper și un ideal greu de atins”, a mai declarat pianista Ana Silvestru.
Programul serii va mai include un coral de Johann Sebastian Bach, Gotteszeit ist die allerbeste Zeit BWV (Actus Tragicus), transpus de György Kurtág, un marș pentru timpani și instrumentetradiționale otomane de André și Jacques Philidor și o lucrare inspirată de splendoarea Alhambrei, Lindaraja de Claude Debussy.
Concertul va fi dedicat memoriei lui Relu Despa (1977-2024), șeful partidei de percuție a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.
Despre artiști
RAINER SEEGERS. Născut la Dessau, într-o familie de muzicieni, Rainer Seegers a primit primele noțiuni muzicale de la bunicul său (trompetist în Orchestra Gewandhaus din Leipzig). Odată cu mutarea familiei la Hanovra și-a continuat studiul percuției în cadrul Conservatorului din localitate și a cântat în orchestra Operei din Hanovra. La scurt timp după ce a obținut primul său post de prim-timpanist al Braunschweig Staatstheater, devinemembru al Orchestrei Simfonice Radio din Köln. Între 1977 și 1982 a cântat în Orchestra Festivalului de la Bayreuth, iar în 1982 s-a alăturat Orchestrei Filarmonicii din Berlin, al cărei prim-timpanist a fost din 1986 până în 2019. A fost solist în compania unor orchestre precum Filarmonica din Berlin și Berliner Symphoniker. Membru al corpului profesoral al Musikhochschule Hannover, al Universității de Arte din Zürich, Rainer Seegers este unul dintre principalii mentori ai Academiei Filarmonicii din Berlin și ai European Union Youth Orchestra. Este profesorinvitat la Hochschule für Musik „Hanns Eisler” din Berlin.
MIHAELA DESPA. S-a născut la Ploiești, unde a studiat pianul și percuția la Colegiul „Carmen Sylva”, continuând studiile la Colegiul „George Enescu” din București, unde a câștigat burse și premii importante la competiții naționale și internaționale. Și-a continuat studiile de percuție cu Werner Otten și Hans Zonderop în Utrecht și Haga, iar în 2012 a obținut cu distincție masteratul în Interpretare Muzicală la Universitatea de Arte din Zürich, sub îndrumarea lui Rainer Seegers, Klaus Schwärzler și Raphael Christen. În cadrul masterclassurilor a studiat cu Peter Sadlo, Bogdan Băcanu, Franz Schindelbeck, Raymond Curfs și Franz Bach. În 2007 a devenit colaboratoare permanentă a Orchestrei Operei din Zürich. După un stagiu la Südwestdeutsche Philharmonie, în 2012 a câștigat audiția ca prim-timpanistă a Orchestrei Simfonice din Berna. Mihaela Despa a acumulat o vastă experiență în orchestre din România, Olanda și colaborează frecvent cu Opera din Zürich, Orchestra Tonhalle din Zürich și Nederlands Radio Philharmonisch Orkest.
GIULIO BIDDAU. Născut la Cagliari, a studiat cu Arlette Giangrandi Eggmann și a absolvit pianul la Conservatorul din orașul natal. S-a specializat la Paris cu Jean Marc Luisada la École Normale și apoi cu Aldo Ciccolini și Dominique Merlet. A urmat cursurile Hochschule für Musik „Hanns Eisler” din Berlin, obținând diploma cu cea mai înaltă distincțieconferită de Accademia Nazionale di Santa Cecilia cu Sergio Perticaroli. Este laureat al unorconcursuri internaționale precum Casagrande din Terni, Concursul Internațional de Pian de la Tbilisi, Iturbi din Valencia, obținând Premiul I la Concursul „Les Nuits Pianistiques – Lauréats SPEDIDAM” din Aix-en-Provence. A fost invitat la Festivalul Radio France din Montpellier, la Festivalul Pablo Casals și la Festivalul Piano en Valois, la Accademia di Santa Cecilia din Roma, TeatrulLiric din Cagliari, Festivalul Dino Ciani din Cortina, Teatrul Verdi din Trieste, Salle Cortot din Paris, Grand Theatre de Provence din Aix-en-Provence, la Palau de la Musica din Valencia sau la Konzerthaus din Berlin. A susținut recitaluri și concerte în Europa, Asia, Australia și America de Sud, fiind premiat în 2018 și 2021 de Asociația Criticilor Muzicali. A cântat sub bagheta lui Lawrence Foster, François-Xavier Roth, Tan Dun, Damian Iorio, Silvia Massarelli, Filippo Maria Bressan, cu Orchestra dell’Accademia di Santa Cecilia, KonzerthausorchesterBerlin, BrandenburgischeStaatsorchester Frankfurt, Orchestre National de Montpellier, Orchestra de la Palau de la Musica din Valencia, Orchestra Teatrului Liric din Cagliari, Milton Keynes City Orchestra, Les Siècles, Sinfonica Siciliana, Orchestra din Padova și Veneto, Sinfonica Abruzzese, Sanremo Symphony Orchestra, Tbilisi Symphony Orchestra.
Cine este Ana Silvestru
ANA SILVESTRU. Cariera internațională a Anei Silvestru a început cu o serie de recitaluri la Paris, facilitate de câștigarea Festivalului Muzicii Maghiare. De-a lungul anilor, Ana Silvestru a concertat în calitate de solistă și în recitaluri camerale alături de artiști precum Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Fabio di Casola, Quinn Kelsey, Olga Kulchynska, Christina Daletska, LiviuPrunaru, MatveyDemin, Dana Grigorcea, Tamas Henter, Thomas Grossenbacher etc., pe toate scenele importante din România, întreaga Europă, Marea Britanie, Israel, Japonia, Bhutan și Maroc. Născută în București, Ana Silvestru a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” (clasa prof. Ileana Busuioc). Și-a continuat studiile de licență la Universitatea Națională de Muzică (clasa prof. Viniciu Moroianu). După absolvirea cu cea mai înaltă distincție a studiilor de masterat la Universitatea de Arte din Zürich a obținut și prestigioasa diplomă de solist concertist (ambele la clasa profesorului Konstantin Scherbakov). De-a lungul anilor a beneficiat de îndrumarea și susținerea unor artiști legendari precum Lazar Berman, Dmitri Bashkirov, Daniel Fueter, Bernard Ringeissen, Lowell Liebermann, Beat Furrer, Larissa Gergieva, MargreetHonig, Radovan Vlatkovic, Karl-Heinz Kaemmerling, Ronald Brautigam, Rolf Dieter Arens. Înregistrările Anei Silvestru s-au bucurat de aprecierea unanimă a criticilor, fiind considerate „modele de urmat de lumea editorială românească” (Victor Eskenasy).

În săptămâna Paștelui, temperaturile medii cresc în aproape toată țara. În săptămâna următoare, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale, informează marți ANM.
Săptămâna 14.04.2025 – 21.04.2025
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în vestice, nordice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Temperaturi PESTE cele normale
Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în jumătatea estică a teritoriului.
Săptămâna 21.04.2025 – 28.04.2025
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile nordice.
Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zona Carpaților Occidentali.
Săptămâna 28.04.2025 – 05.05.2025
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile.
Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în cea mai mare parte a țării.
Săptămâna 05.05.2025 – 12.05.2025
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.