Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Ziua internațională a somnului. Nu neglijați odihna. Ponturi care să vă ajute să dormiți mai bine

Publicat


somn odihna pixabay

În acest an, Ziua Mondială a Somnului este marcată în 18 martie. Se spune că somnul este vindecător, de aceea este important să nu neglijăm odihna.

Ziua mondială a somnului este marcată în fiecare an în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie. Anul acesta este 18 martie.

Acest eveniment este o inițiativă a Asociației Mondiale a Medicinii Somnului, cu scopul de a atrage atenția asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât și asupra societății.

Sunt promovate metode preventive care ne pot feri de problemele legate de somn și variante de tratament care să vindece sau măcar să trateze acest gen de afecțiuni.

Somnologia este știința somnului care studiază impactul asupra sănătății umane

Somnologia sau medicina somnului se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor reunite sub numele generic de „tulburări ale somnului”.

Printre acestea se numără sforăitul, apneea obstructivă în somn, insomnia și somnambulismul. Somnologia este un domeniu interdisciplinar, care implică specialiști din domenii diferite, ca pneumologie, neurologie, cardiologie, ORL, medicina muncii și altele.

Conform unui studiu online realizat de GfK și publicat în decembrie 2015, peste un sfert dintre cei chestionați acuză stări de insomnie sau tulburări ale somnului.

Astfel, problemele cu somnului reprezintă a doua cea mai comună afecțiune, după răceală și gripă. În cadrul studiului au fost chestionate peste 27.000 de persoane în 22 de țări despre stările de disconfort fizic experimentate în ultimele 12 luni.

La 9 martie 2016, un studiu realizat în Marea Britanie, care a analizat efectele somnului asupra pielii, a dovedit că oboseala se vede pe față.

Mai exact, persoanele care au dormit numai șase ore pe noapte timp de cinci zile au suferit o creștere netă a ridurilor și imperfecțiunilor, în medie cu 45%.

La unele femei, cele două ore de somn în minus au dus la sporirea cu 127% a numărului de coșuri și cu 68 % a petelor de roșeață.

Cum putem avea un somn bun și odihnitor

Un somn bun este definit de trei factori esențiali: durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient în timpul somnului și să fie alert a doua zi, continuitate, adică somn neîntrerupt și profunzime, astfel încât să înlesnească refacerea fizică și psihică.

Sfaturi utile pentru un somn liniștitor:

  • Creează un mediu adecvat pentru somn. Temperatura camerei este esențială pentru a putea adormi.
  • Acordă atenție ritualurilor înainte de culcare. Corpul și mintea răspund foarte bine la activitățile programate dinainte, cum ar fi mâncatul și somnul. Prin urmare, o igienă bună a somnului constă în crearea de ritualuri înainte de culcare.
  • Stabilește un program regulat de somn. Așa cum am menționat mai sus, este bine să adopți o rutină zilnică. Să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi te va ajuta în mod semnificativ să rezolvi orice problemă de somn. Odată ce dobândești acest obicei, corpul tău va începe să solicite odihnă la ora obișnuită.
  • Evită să folosești dispozitivele electronice înainte de culcare. Pentru un somn liniștit este necesar să oprești toate dispozitivele electronice din jurul tău. Nu vei putea dormi bine dacă ai televizorul pornit sau dacă ții telefonul aproape de pat.
  • Evită stimulenții pentru creier. Cofeina, alcoolul și nicotina sunt numai câteva dintre substanțele care îți stimulează creierul și îți afectează calitatea somnului.
  • Evită consumul acestor substanțe cu până la 6 ore înainte de ora de culcare.
  • Renunță la “puiul” de somn de la amiază. Dacă simți că ți se închid ochii după masa de prânz, bea un pahar de apă rece cu câteva cuburi de gheață sau mergi la o plimbare scurtă.

Sursa: Alba24.ro

Foto: pixabay.com

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. O mașină a fost avariată

Publicat

De

Un accident cu o mașină s-a petrecut pe strada Primăverii din municipiul Cluj-Napoca, miercuri, în jurul orei prânzului. Au intervenit pompierii.

Un echipaj de pompieri a intervenit miercuri, la prânz, la un eveniment rutier petrecut pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. O mașină ar fi acroșat un refugiu pentru tramvai. În urma impactului, mașina a fost avariată ușor.

Nu au existat persoane încarcerate. O femeie a fost consultată de echipajul de ambulanță prezent la fața locului, însă a refuzat transportul la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în această după-amiază la un accident rutier petrecut pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Echipajele noastre au găsit la fața locului un singur autoturism avariat. Din fericire, nu au existat persoane încarcerate. O femeie a fost evaluată de echipajul SAJ, însă a refuzat transportul la spital”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Primark anunță deschiderea primului magazin din Cluj-Napoca, în centrul comercial VIVO!. Angajează personal

Publicat

De

Primark deschide magazin la Cluj

Primark, retailerul internațional de modă, anunță deschiderea primului magazin din Cluj-Napoca și din regiunea de nord-vest a țării.

Magazinul va fi inaugurat în 2025, iar procesul de recrutare pentru pozițiile manageriale este deja în curs de desfășurare.

Primark anunță deschiderea primului magazin din Cluj-Napoca, în centrul comercial VIVO!. Angajează personal

Primark a anunțat că intenționează să deschidă cel de-al patrulea magazin din România, în centrul comercial VIVO! din Cluj-Napoca.

Noul magazin va ocupa un total de 3.700 de metri pătrați de spațiu comercial împărțit pe două etaje și va oferi cele mai recente tendințe în materie de modă, precum și produse esențiale de zi cu zi în materie de îmbrăcăminte, frumusețe, stil de viață și articole pentru casă.

De asemenea, magazinul va comercializa și produse sub marca sustenabilă Primark Cares, în continuă creștere.
În prezent, 55% din hainele Primark sunt realizate folosind materiale reciclate sau materiale provenite din surse sustenabile, iar retailerul s-a angajat să atingă pragul de 100% până în 2030.

Recrutări de personal

Recrutarea pentru noul magazin a început, iar oportunitățile de angajare pentru pozițiile manageriale pot fi găsite pe site-ul Primark Careers.

Oferta va fi completată pe parcursul verii, când vor fi disponibile și alte posturi din zona de visual merchandiser și resurse umane, anunță retailerul.

Primark oferă ample programe de formare interne, precum și oportunități de învățare și dezvoltare la toate nivelurile.

„Este un moment emoționant pentru noi, deoarece anunțăm cel de-al patrulea magazin din România, care se va deschide în Cluj-Napoca anul viitor.

Suntem mândri de creșterea noastră continuă în România, precum și în Europa Centrală și de Est, unde vom avea 17 magazine în șase piețe, până la sfârșitul anului 2025.

Cluj-Napoca este un oraș vibrant și sunt sigur că experiența de cumpărături pentru care Primark este cunoscut și apreciat va fi apreciată de locuitorii orașului și ai zonelor înconjurătoare”, a declarat Maciej Podwojski, director ECE, Primark.

Magazinul va fi deschis anul viitor în VIVO! Cluj-Napoca

„Suntem bucuroși că un retailer important precum Primark a ales VIVO! Cluj-Napoca pentru a-și extinde prezența locală. Este, în același timp, o confirmare a eforturilor noastre constante de dezvoltare și diversificare a portofoliului nostru de branduri pentru a oferi clienților o experiență de cumpărături interesantă și complexă.

Cluj-Napoca este unul dintre orașele cu cea mai mare creștere din România, cu o economie în continuă dezvoltare, precum și un centru universitar de renume, prin urmare suntem siguri că prezența Primark va susţine poziționarea VIVO! ca principală destinație de shopping în oraș și în regiune”, a declarat și Fulga Dinu, Country Manager, CPI România.

Primark a deschis primul magazin în România în 2022

Anunțul vine după intrarea cu succes a Primark pe piața din România în 2022, odată cu deschiderea primei sale locații în ParkLake Shopping Center, București, care a fost urmată la scurt timp de o a doua locație în capitală, în AFI Cotroceni.

Cel de-al treilea magazin se va deschide în Iulius Town, Timișoara, în cursul acestui an. Primark continuă să-și consolideze prezența în Europa Centrală și de Est, deschizând noi magazine în Budapesta, Ungaria; Praga, Republica Cehă; și Bydgoszcz, Polonia în 2024.

Pentru mai multe informații și cele mai recente colecții Primark, vizitați acest LINK.

Despre Primark

Primark este un retailer de modă internațional cu peste 70.000 de angajați în 16 țări din Europa și SUA.

Înființat în Irlanda în 1969 sub marca Penneys, Primark își propune să ofere opțiuni accesibile pentru fiecare, de la articole de bază de calitate superioară la stiluri unicat pentru femei, bărbați și copii, la produse de frumusețe, articole pentru casă și accesorii.

Din dorința de a crea experiențe retail extraordinare, Primark deține peste 400 de magazine la nivel global și continua să se extindă pe piețe noi și existente cu obiectivul de a ajunge la un număr de 530 de magazine până la sfârșitul anului 2026, inclusiv pe noua piață din Ungaria.

Produse durabile la prețuri rezonabile

„Primark face eforturi pentru a oferi modă mai durabilă la prețuri rezonabile pentru fiecare. Ambiția Primark constă în prelungirea ciclului de viață al hainelor, protejarea vieții pe planetă și susținerea mijloacelor de trai ale oamenilor care confecționează hainele Primark”, au arătat reprezentanții retailerului

În acest sens, Primark a publicat o serie de angajamente pe care își propune să le îndeplinească până în 2030.

Acestea includ realizarea tuturor articolelor de îmbrăcăminte din materiale reciclate sau provenite din surse mai sustenabile, proiectarea hainelor în așa fel încât să fie implicit reciclabile, înjumătățirea emisiilor de dioxid de carbon de-a lungul întregului lanț de valoare și asigurarea unui salariu echitabil lucrătorilor din lanțul de aprovizionarea.

Despre CPIPG

CPI Property Group este unul dintre cei mai mari proprietari de real estate din Europa. Cu un portofoliu de proprietăţi a cărui valoare depăşeşte 23 miliarde de euro, CPIPG deține proprietăţi premium de birouri în principalele capitale din Europa Centrală și de Est: Praga,Berlin, Viena, Bucureşti și Budapesta.

Grupul deține, de asemenea, proprietăți de retail în Europa Centrală și de Est (brandul VIVO! face parte din portofoliul de retail), precum și hoteluri, unități rezidențiale şi terenuri.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu două mașini pe strada Traian Vuia. O femeie a refuzat transportul la spital

Publicat

De

Accident strada Traian Vuia

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp de strada Traian Vuia din Cluj-Napoca.

Două mașini au fost implicate în accidentul care, din fericire, nu s-a soldat cu victime.

Accident cu două mașini pe strada Traian Vuia. O femeie a refuzat transportul la spital

Un Echipaj al ISU Cluj, dar și unul al Serviciului de Ambulanță s-au deplasat la locul accidentului.

În urma accidentului au rezultat doar pagube materiale.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, o femeie a fost evaluată de echipajul de la Serviciul de Ambulanță, dar aceeasta a refuzat transportul la spital.

Foto: Facebook/ Info Trafic Cluj-Napoca și ISU Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Sediul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, aproape de finalizare. Se lucrează la ultimele retușuri

Publicat

De

Clădirea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” de pe strada Bucium se apropie de finalizare. Constructorul lucrează în acest moment la aplicarea tratamentelor acustice necesare.

Proiectul noului sediu al Academiei Naționale de Muzică „Gheorge Dima” din Cluj-Napoca avansează conform planului, anunță constructorul SCC Erbașu. Echipa lucrează intens pentru a asigura finalizarea lucrărilor la cele mai înalte standarde a obiectivului de investiție.

Lucrările, „pe ultima sută de metri”

În aceste momente, se lucrează la aplicarea tratamentelor acustice necesare, la realizarea traseelor de ventilație și a sistemelor de siguranță la incendiu. Lucrările la toate corpurile de clădire sunt aproape de finalizare.

„La nivelul sălii de spectacole, suntem în plin proces de execuție a compartimentărilor și de aplicare a tratamentelor acustice necesare, iar în paralel, ne ocupăm de realizarea traseelor pentru ventilație, curenți tari și slabi, precum și a sistemelor de siguranță la incendiu.

Corpul destinat universității, căminului studențesc, atelierelor și sălii de sport se apropie de finalizare, realizându-se până în prezent aproape toate finisajele, montajul pardoselii din piatră naturală și a parchetului, închiderea atât a tavanelor simple și casetate, cât și a tavanelor cu efect acustic.

În spațiile destinate actului artistic, cât și în spațiile de repetiții și studiu individual, se lucrează activ la realizarea tratamentelor specifice: absorbante, difuzante, reflectante, menite să asigure parametrii acustici necesari”, a comunicat SCC Erbașu.

Urmează realizarea ultimelor finisaje

Potrivit constructorului, următorii pași cuprind finisajele de detaliu și dotarea cu mobilier a spațiilor.

După finalizarea lucrărilor, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca va deveni un adevărat „hub” cultural și educațional care va avea sală de spectacole cu o capacitate de 1.000 de persoane, sală de orgă cu 216 locuri, amfiteatru cu 224 de locuri, bibliotecă, săli de curs, săli de studiu individual și diferite alte săli de repetiţii, de încălzire pentru artişti, săli individuale pentru dirijor şi solist sau săli de regie.

De asemenea, vor fi laboratoare, vestiare pentru artişti, spaţiu pentru depozitarea decorurilor, adăpost de protecţie civilă pentru 140 de persoane la demisolul clădirii, cămin studențesc cu 56 de camere pentru un număr de 180 de studenţi și o sală de sport.

Proiectul este finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Compania Națională de Investiții. Dirigenția de șantier a acestui proiect este realizată de Baseli Drum Consult.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax