ACTUALITATE
Walking Month 2021. În 16 august încep înscrierile. Pentru ce vor concura cei care fac PAȘI în scop CARITABIL
Înscrierea în competiția Walking Month se lansează în 16 august, iar toate taxele de participare strânse până în 8 septembrie vor fi utilizate, din nou, pentru un scop nobil.
Concursul caritabil Walking Month își propune anul acesta strângerea de fonduri pentru renovarea de cabinete medicale din comunele clujene.
Astfel, texele de participare la competiția care în acest an se numește „Sănătate la sate”, vor fi utilizate pentru a asigura unui număr de aproape 10.000 de clujeni acces la spații conforme atunci când au nevoie de ajutorul unui medic.
„Cu tencuieli căzute, sisteme de încălzire rudimentare, instalații electrice la limita improvizării și imposibil de accesat pentru o persoană cu dizabilități, o mare parte din cabinetele medicale de la țară sunt departe de a asigura și un minim de confort pentru medici sau pacienți.
În complicatul sistem de finanțare a reparațiilor, spațiile depind exclusiv de bunăvoința și resursele autorităților locale sau de șansa medicilor de la sate de a obține sponsorizări.
Walking Month le oferă clujenilor ocazia de a face un gest de generozitate, pentru propria sănătate și pentru binele comunităților”, arată organizatorii Walking Month.
Între 13 septembrie și 12 octombrie 2021, orice persoană înscrisă, indiferent de vârstă, ocupație sau reședință, poate intra în competiție pentru a face cât mai mulți pași și a câștiga unul dintre premiile oferite de organizatori.
Donația făcută de participanți va ajuta alți 10.000 de oameni să aibă parte de servicii medicale în spații renovate.
Au fost identificate peste 10 cabinete care au nevoie urgentă de intervenție
„Cu ajutorul echipei Asociației Prima Dată Acasă, avem deja 3 cabinete medicale cu fișe tehnice detailate și știm exact ce trebuie făcut.
Un număr cât mai mare de participanți în competiție ne poate ajuta să extindem această listă la mai multe localități, avem deja în expertiză cel puțin 10 cabinete care au nevoie de intervenții rapide”, spune Ioana Popa, director general Betfair Romania Development, companie care, în parteneriat cu Banca Transilvania, suportă integral costurile organizării competiției.
Dr. Costiug: „Dacă susținem un medic din mediul rural, mii de oameni vor fi mai sănătoși”
Renovarea cabinetelor de la țară poate fi un punct de pornire și pentru rezolvarea problemei cadrelor medicale de aici, după cum menționează Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj.
„Mai bine de jumătate din medicii care profesează, astăzi, sunt la vârsta pensionării, iar tinerii nu pot fi atrași dacă nu există condiții minime pentru practicarea acestei profesii.
Dacă susținem un medic din mediul rural, mii de oameni vor fi mai sănătoși, mai liniștiți, știind că au aproape servicii de calitate și medicină de prevenție”, a spus dr. Emiliana Costiug
Cum vă puteți înscrie
„Sănătate la sate” este un proiect inițiat de Asociația Prima Dată Acasă, asociație care se va ocupa și de lucrările de reabilitare, din fondurile obținute în urma Walking Month, în colaborare cu Asociația Medicilor de Familie Cluj.
Înscrierea în competiție are loc în perioada 16 august – 8 septembrie, prin descărcarea aplicației Walking Month din AppStore sau Google Play.
Toate detaliile despre înscrierea în concurs sunt disponibile pe walkingmonth.ro.
Walking Month, la ediția cu numărul șapte
Walking Month este un concurs caritabil inițiat de Betfair Romania Development și se află la ediția cu numărul VII.
Cu ajutorul acestui proiect, până în prezent, au fost donați peste 1,3 milion de lei, bani care au ajutat în susținerea mai multor cauze umanitare.
În 2015, cei 600 de participanți au strâns bani pentru dotarea cu aparatură medicală a unui spital de copii din Cluj-Napoca.
În 2016, numărul concurenților a crescut la 1.440, iar aceștia au donat 132.126 de lei pentru terapia de care aveau nevoie copiii cu dizabilități neuromotorii.
În 2017, au fost donați 146.520 de lei către Beard Brothers, ceea ce a permis organizației să își dubleze capacitatea serviciului The Beard Mobile, primul taxi comunitar gratuit destinat persoanelor care nu se pot deplasa.
Anul 2018 a adus peste 2.000 de participanți în concurs, care au au strâns 300.000 de lei, sumă care a asigurat pregătirea sportivilor României legitimați la clubul Lamont pentru Jocurile Paralimpice 2021.
În 2019, concursul a contribuit la crearea primei ambulanțe sociale din Transilvania, iar la ultima ediție concurenții și organizatorii au reușit să adune banii necesari pentru 20.000 de mese calde oferite prin „Masa pe roți” a Serviciului de Ajutor Maltez România.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: PROGRAMUL mijloacelor de transport public în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie
CTP Cluj anunță programul mijloacelor de transport public în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie.
„In ziua de 24 decembrie 2024 – Ajun de Craciun si 31 decembrie 2024 – Ajun de An Nou, transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 5,00 – 22,00, conform programului pentru zilele lucratoare;
CTP Cluj: PROGRAMUL mijloacelor de transport public în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie
– In zilele de 25, 26 si 29 decembrie 2024, respectiv 1, 2, 5, 6 si 7 ianuarie 2025 transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 6,00 – 23,00, conform programului de transport pentru zilele de duminica;
In 25 decembrie 2024 si 1 ianuarie 2025 liniile spre VIVO! Cluj-Napoca (28B si 43P) si cursele speciale CARREFOUR vor fi suspendate, fiind suplimentat transportul pe liniile 24, 28 si 43B. Linia 24B va avea un program special;
– In zilele de 27 si 28.12.2024 respectiv 3 si 4 ianuarie 2025 transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 5,30–23,00, conform programului de transport pentru zilele de sambata;
Suplimentar, in data de 27.12.2024 si 03.01.2025 vor fi introduse plecari pe liniile 26L, 36L, 48L, 50L si 52L pentru a asigura legatura intre cartiere si B-dul Muncii, respectiv zona Emerson.
– In ziua de 30 decembrie, transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 5,00 – 23,15, conform programului pentru zilele lucratoare;
– Transportul de noapte se va desfasura in perioada 24.12.2024 – 07.01.2025 intre orele 23,00 si 1,30 (la ora 1,00 – ultimele plecari din capetele de linii) pe liniile 5N (str. Traian Vuia–P-ta Garii), 25N (str. Unirii–str. Bucium) si 54N (cart. Zorilor – cart. Grigorescu). Exceptie fac zilele de 24 decembrie – Ajun de Craciun si 31 decembrie 2024 – Ajun de An Nou, cand transportul va fi asigurat intre orele 22,00 – 1:30. Plecarile se vor efectua din 30 in 30 de min.
Toate detaliile privind programele de circulatie vor putea fi consultate pe site-ul companiei si in aplicatia de mobil Tranzy”, a transmis CTP Cluj.
Meteorologii avertizează că vremea se va înrăutăți începând de vineri seara, când precipitațiile vor cuprinde cea mai mare parte a țării. În Transilvania și Moldova vom avea parte de precipitații mixte, la munte va ninge, iar în rest vor cădea mai ales ploi.
De vineri, ora 18, până duminică la ora 10, o informare meteo anunță precipitații în cea mai mare parte a țării.
Vor fi precipitații mixte în Transilvania și Moldova, în zona montană vor predomina ninsorile, iar în restul teritoriului vor fi mai ales ploi. Din seara zilei de sâmbătă (21 decembrie) în estul Munteniei, în Dobrogea și în sudul Moldovei vor fi ninsori și lapoviță.
ANM: Avertizări de VREME rea în weekend. Vânt, ninsori și POLEI
Local se vor acumula cantități de apă de 10…20 l/mp. Izolat se va forma polei și ghețuș.
În regiunile vestice, estice și sud-estice,vântul va avea intensificări temporare, cu viteze în general de 40…50 km/h.
Două avertizări cod galben vor intra în vigoare în weekend.
Prima vizează intensificări puternice ale vântului în sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea, unde rafalele vor atinge viteze de 55-70 kilometri pe oră, începând de sâmbătă dimineața de la ora 3.00 până duminică la ora 10.00.
A doua avertizare cod galben anunță ninsori viscolite și polei în județele Tulcea și Constanța, precum și în jumătatea estică a județelor Ialomița și Călărași. Aceasta este valabilă de sâmbătă seara de la ora 20.00 până duminică la ora 10.00.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. A 24-a promoție de elevi a ABSOLVIT cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca
A 24-a promoție de elevi a absolvit, vineri, cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca, specializarea Ordine Publică.
„Jur să respect Constituţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile ţării, să-mi îndeplinesc cu răspundere şi bună credinţă îndatoririle ce-mi revin funcţiei şi să păstrez secretul profesional. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” au rostit azi la Cluj-Napoca 292 de noi agenți de poliție.
VIDEO FOTO. A 24-a promoție de elevi a ABSOLVIT cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca
„A 24-a promoție de elevi a absolvit azi cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, specializarea Ordine Publică. La festivitate au participat chestor de poliție Geani Cătălin Nica, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, oficialități de la nivel judeţean și local, numeroși parteneri educaţionali ai şcolii, precum și familiile absolvenților.
Șeful promoției școlii clujene de poliție, cu media 9,93, este Pele Mario-Rareș, din județul Arad. Acesta este urmat de Verișan Răzvan-Valentin, tot din județul Arad, cu media 9,90, și de Popa Victor-Mihai, din județul Sibiu, cu media 9,88.
Cei 292 de agenți de poliție – 15 femei și 277 de bărbați – se vor prezenta luni, 23 decembrie, la unitățile teritoriale de poliție, conform repartiției.
Înființată în anul 2004, şcoala de poliţie clujeană a pregătit până acum peste 6.300 de agenți de poliţie”, scrie în comunicatul școlii.
CULTURA
IPS Andrei Andreicuț: La Crăciun, dacă suntem creștini buni, ne preocupă întrajutorarea celor necăjiți, a celor săraci
Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a transmis, vineri, credincioșilor un mesaj de Crăciun de la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca și a spus că, acum, la Crăciun, dacă suntem creștini buni, ne preocupă întrajutorarea celor necăjiți, a celor săraci și a celor neputincioși.
”Între faptele milei creștine, la loc de cinste este îngrijirea bolnavilor, preocuparea față de cei bolnavi. Acum, la Crăciun, dacă suntem creștini buni, ne preocupă întrajutorarea celor necăjiți, ne preocupă ajutorarea celor săraci, a celor neputincioși.
De aceea și Sfântul Sinod a trimis o Pastorală în care suntem îndemnați ca să facem milostenie cu cei săraci, să facem o colectă pentru cei necăjiți.
Și toate acestea au repecusiuni eterne. (…)
Post de bucate și de răutate
Acum și colindele care sunt specifice neamului nostru abordează acest subiect.
E drept că, pe lângă milostenie, în postul Crăciunului trebuie să facem multe alte lucruri, postim nu numai de bucate, ci mai ales de răutate ar trebui să vorbim. Îi ajutorăm pe cei săraci, ne rugăm lui Dumnezeu, mergem la biserică, dar trebuie să ne și purificăm sufletește, să ne spovedim să ne împărtășim”, a spus mitropolitul Clujului.
La final, acesta a citat versurile unui colind: ”Acum te las, fii sănătos și vesel de Crăciun, dar nu uita când ești voios creștine să fii bun. Acesta este rezumatul Pastoralei”.
Pastorala ”Din iubire față de noi, Domnul Hristos se coboară la Crăciun pe pământ să ne vindece de boli și să ne mântuiască” va fi citită în ziua de Crăciun, 25 decembrie, în toate bisericile de pe raza Mitropoliei Clujului.