POLITICA
Visul unui ținut secuiesc a fost fost spulberat de Senatul României! Parlamentarii de Cluj se declară scandalizați de proiect
Proiectul prin care Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă a fost respins de senatorii din Parlamentul România.
135 de senatori au prezenți la ședința de urgență, dintre care 126 au votat împotriva proiectului, iar 9 senatori au votat pentru proiectul legislativ.
Ședința de plen a Senatului României a avut pe ordinea de zi un singur subiect, proiectul de lege privind ținutul autonom secuiesc. Înaintea ședinței, toate partidele au anunțat că vor respinge propunerea legislativă care a picat din senin, în plină stare de urgență, și fără ca politicienii puterii să bănuiască ceva. Proiectul era oricum unul ilegal, care contravine Constituției Românie, care prevede că România este stat național, unitar și indivizibil, articol nerecunoscut de UDMR.
Reamintim că proiectul legislativ a fost aprobat tacit în camera deputaților. Așadar, în urma formalităților birocratice, proiectul a ajuns în Senat. Proiectul stipula faptul că Ținutul Secuiesc devenea o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României. De asemenea, în cadrul ținutului, limba maghiară ar fi beneficiat de același statut ca și limba română. În plus, în interiorul regiunii autonome s-ar fi creat anumite autorități noi: Consiliul de Autoadministrare, Comisia de Autoadministrare, Preşedintele Ţinutului Secuiesc.
Noua formațiune regională ar fi avut dreptul de decizie și de gestionare în domeniile care ar fi aparținut competențelor sale specifice. Acest drept includea și adoptarea unei politici proprii.
De altfel, politicienii de Cluj critică din răsputeri acest proiect. Deputatul Emanuel Ungureanu, deputat USR de CLuj susține că legea “va pica la Senat azi la ora 14”.
”A trecut de Camera Deputaților pentru că nu s-a votat, nu a existat un vot pentru sau ceva, au trecut cele 45 de zile. Nu s-a votat pentru că nu a fost când din cauza epidemiei. Singurele voturi au fost cu privire la situația de urgență. Este un proiect care nu a fost dezbătut, dar nu e nimic, sunt sute de proiecte care trec tacit și pică”, a spus Ungureanu.
Colegul său de la Senat, Mihai Goțiu, susține că proiectul este “o tâmpenie!”.
”Ca de obicei inițiată de UDMR prin vechiul stil prin care impută un proiect de genul acesta să își mai agite electoratul, iese scandal public, câștigă și naționaliștii lor și cei de la PSD. E a n-a oară când văd acest gen de provocări. La noi în partid e destul de clar că nu e nevoie de asemenea legi. Probabil va cădea în procent de 99%”, susține Goțiu.
Deputatul Cornel Itu, de la PSD, a afirmat că i se pare regretabil că proiectul a trecut tacit, dar a fost acea perioadă în care nu erau nici tabletele nici procedurile pe Zoom pentru votare.
”Presimt că va fi votat împotriva în Senat care e Camera decizională”, a susținut Itu.
Senatorul Vasile Ilea, senator Pro România, a reacționat dur și revoltat.
“Oare ce părere poate să aibă un român? Mi se pare că PSD a făcut o mare greșeală și legea a trecut tacit. Legea trebuia pusă neaparat la vot. Era o chestiune elementară. Domnul președinte Ciolacu a declarat că i-a scăpat legea. Asta nu se poate pune la alte legi, e de o importanță vitală. Este vorba de una din legile care poate încălca Constituția. Vă garantez că azi la ora 14 legea va cădea, este o lege care incalcă suveranitatea poporului român, așa ceva nu există și este inacceptabil!”, a spus Ilea, speculând o alianță pe sub mână între PSD și UDMR
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Într-o știre publicată zilele trecute, Cluj24 evidenția succesul campaniei de colectare a ambalajelor returnabile la nivelul țării. O informare obținută de la compania care se ocupă de aceste ambalaje relevă faptul că, la nivelul țării, în 2024 au fost colectate peste 3,35 miliarde ambalaje SGR.
Conform raportărilor lunare publicate de RetuRO SGR, administratorul sistemului în România, dintre acestea, 138 de milioane au fost returnate în jud. Cluj.
Peste 3,35 miliarde ambalaje SGR RETURNATE în 2024 în România. Clujul, abia pe locul 5
Cele mai multe ambalaje SGR returnate la nivelul anului 2024 au fost, în ordine descrescătoare, în București (aprox. 526 milioane ambalaje), Constanța (165 milioane), Timiș (156 milioane), Ilfov (151 milioane), Cluj (138 milioane).
Sistemul de Garanție-Returnare a fost lansat în România la 30 noiembrie 2023. În decembrie 2023 au fost returnate 31.000 de ambalaje SGR.
U Cluj a anunțat finalizarea unui nou transfer.
Echipa clujeană de fotbal l-a adus pe ivorianul Issouf Macalou, care are 26 de ani și care a jucat pănă acum la FC Sochaux.
Iorianul Issouf Macalou este noul atacant al U Cluj
“FC Universitatea Cluj a ajuns la un acord cu FC Sochaux pentru transferul atacantului de bandă dreaptă Issouf Macalou”, a transmis clubul Universitatea Cluj.
Născut în Coasta de Fildeș, Issouf Macalou deține și cetățenia franceză. În cariera sa de până acum, atacantul a evoluat numai în Franța la formațiile Sochaux B, Louhans-Cuiseaux, MDA Chasselay (actuala Goal FC), Valenciennes, Le Mans, Red Star și FC Sochaux.
În actualul sezon, el a marcat de șase ori pentru FC Sochaux și a oferit o pasă decisivă în partidele din eșalonul al treilea și Cupa Franței.
Foto: U Cluj
EVENIMENT
Un clujean stabilit în Bruxelles, consilier onorific al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila
Clujeanul Dan Luca, expert în politici europene, va fi consilier onorific al ministrului Sănătății.
Stabilit de peste 20 de ani la Bruxelles, Dan Luca a fost și consilier onorific al lui Radu Oprea când acesta a fost ministru al Turismului.
Dan Luca, noul consilier Onorific al ministrului Sănătății
Dan Luca a anunțat pe pagina de Facebook că va avea onoarea de a lucra direct cu Guvernul României în calitate de Consilier Onorific al Ministrului Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.
“Cred că experiența mea de peste 25 de ani în lumea afacerilor europene este benefică României. Trăim o perioadă foarte aglomerată la nivelul politicilor de sănătate publică. Mă refer aici în special la revizuirea dosarului european pe legislația farmaceutică, dar și la impactul politicii de autonomie strategică deschisă asupra industriei farma și cea a aparaturii medicale”, a spus Dan Luca.
Aceta a mai precizat că funcția nu este remunerată. Dan Luca va lucra în continuare la Euractiv Bruxelles unde este vicepreședinte pentru Inovații Strategice. “Voi continua în paralel să conferenţiez la diverse universități europene pe subiectele preferate: comunicarea europeană și inovația în media”, aspus acesta.
Foto: Facebook
EVENIMENT
Meci de senzație. U-BT Cluj câștigă confruntarea cu Turk Telekom Ankara cu 94 la 81, în BKT EuroCup
U-Banca Transilvania a jucat, marți, ultima partidă acasă din sezonul regulat al BKT EuroCup.
Clujenii i-au învins pe cei de la Turk Telekom Ankara, în lupta pentru play-off-ul competiției, cu scorul de 94-81 (22-26, 27-20, 24-12, 21-23) .
U-BT Cluj câștigă confruntarea cu Turk Telekom Ankara
La pauză, scorul era 49 la 46 pentru U-BT, asta după ce turcii au condus în prima parte. Cei mai buni
Seeley, cu 31 puncte, Simpson, cu 21, respectiv Stephens și Mokoka, cu câte 10 au fost principalii marcatori ai U-BT Cluj-Napoca. Cei mai buni jucători de la echipa adversă au fost Brown, cu 17 puncre și Makoundou, cu 13.
Biletele au fost sold-out, la meciul de pe BTarena din Cluj-Napoca, iar pentru fani a fost deschis și etajul 3. De asemenea, la pauză, spectactorii au avut parte de un show susținut de Deliric.
Înaintea acestui meci, U-Banca Transilvania avea același bilanț cu JL Bourg și Reyer Veneția, respectiv 8 victorii și 6 înfrângeri.
U-BT Cluj va juca ultimele două meciuri din sezonul regulat în deplasare, pe 29 ianuarie cu 7Bet-Lietkabelis Panevezys, iar pe 5 februarie Aris Salonic.
Foto: U-BT Cluj-Napoca/ Facebook