ACTUALITATE
OPINIE. Când „ținutul care nu există” se încăpățânează să EXISTE
Despre Ținutul Secuiesc s-a scris mult, cu rost sau fără rost. Mai mult fără. Dar așa ne place nouă, să facem din țânțar bidiviu. Folosit de politicieni pe post de „bau-bau” ori de pătură cu care să acopere gafele pe care cu nonșalanță le fac, acest Ținut Secuiesc se încăpățânează să ne dovedească faptul că, într-o Românie în care corupția, incompetența și șmecheria fac legea, există, totuși, un teritoriu în care primează hărnicia, seriozitatea și bunul simț. Exact elementele pe cale de dispariție într-o societate sufocată de politica de tip fanariot.
De ce vorbim acum despre Ținutul Secuiesc? Pentru că acest ținut, parte integrantă a Transilvaniei, a „inventat” o echipă de fotbal, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, care participă, alături de CFR Cluj, FCSB și Universitatea Craiova în preliminariile Conference League.
Ignorată total de televiziunile care transmit competiția pe motiv că „cine se mai uită și la ăștia”, echipa covăsneană a demonstrat, dacă mai era cazul, că prin muncă și ambiție se pot face multe în țara asta. Pardon, în ținutul ăsta. Justificată revolta patronului și oficialilor clubului: „Adică noi aducem puncte pentru Azerbaidjan, nu pentru România?”
„Sepsi și-a văzut de treabă”
Invidiată de către clica dâmbovițeană pentru realizările în infrastructură, arătată cu degetul pentru faptul că a acceptat ajutor financiar din Ungaria, hulită de o parte a bizonilor patriotarzi pentru că suporterii ei își susțin favoriții în limba maghiară, Sepsi și-a văzut de treabă și încet, dar sigur, se anunță o candidată serioasă la titlu în România, da, în România a cărei cupă a și luat-o în acest an.
Revenind la patron, nu e o rușine să fii brutar, așa cum nu e o rușine să fii cioban. Rușine e să te comporți ca un babuin în relația cu competitorul tău și să-ți exacerbezi naționalismul, jignind partenerul de competiție. Dioszegi a tăcut și-a făcut. Calm, așezat, meticulos, a știut să-și investească banii cu cap, n-a luat niciun Messi, Mbape sau alte diamante și a ctitorit o echipă care joacă frumos, bătăioasă și mai ales cu spirit de învingătoare, ceva ce le lipsește celorlalte echipe din fotbalul nostru mioritic.
Atunci când ai un antrenor care chiar antrenează, așa cum e Bergodi, care, în min.92, la 2-1 pentru echipa lui, își împingea jucătorii în atac, nu cu fundu-n poartă, după ritul strămoșesc, atunci stai și te gândești dacă nu cumva ai nedreptățit o asemenea echipă.
Nu e cazul să mai spunem că transmisia realizată de către Erdely TV și difuzată pe Youtube a fost net superioară transmisiilor televiziunilor autohtone. Ca și fotbalul practicat, dealtfel.
Și-atunci ne mai mirăm că e aplaudat Viktor Orban și nu Nicolae Ciucă. Lasă că-i bine și-așa! A mai apărut o echipă după CFR Cluj cu jucători care pot fi numiți „unguri”, chiar dacă mare parte dintre ei sunt români. Dar da, joacă în „ținutul care nu există”.
Ce dacă joacă pentru România?
Marius Aciu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Preșidenția României a obținut duminică, în primul tur de scrutin, cele mai multe voturi, potrivit exit poll-rilor.
Acesta este creditat cu 25% din voturile exprimate în țară.
Marcel Ciolacu, PSD: Votul românilor a fost unul pentru echilibru şi stabilitate
Votul românilor a fost pentru echilibru şi stabilitate, precum şi pentru lucrurile care contează, a declarat, duminică, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu. “Le mulţumesc tuturor românilor care au ieşit astăzi la vot. A fost un semnal clar că democraţia în România este puternică şi mă bucur că votul s-a desfăşurat fără incidente majore, mai ales că în acest moment sunt şi prim-ministru al României. (…) Votul lor a fost un vot pozitiv pentru echilibru şi stabilitate, pentru lucruri care contează”, a afirmat Ciolacu, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, un lucru este extrem de clar: “în spatele rezultatelor obţinute de fiecare dintre candidaţi sunt românii, indiferent de opţiunea lor politică”.
Foto: Facebook
Votarea s-a încheiat la Cluj-Napoca. La ora 21.00, în jud. Cluj votaseră 57,38% din cetățenii cu drept de vot.
Prezența la urne este puțin mai redusă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 21.oo votaseră 59,20% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj la închiderea secțiilor de votare
În Cluj-Napoca, până la ora 21.00 au votat 66,16% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 21.00 era de 69,01%.
În județul Cluj au votat și 77.890 de persoane pe liste suplimentare.
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii au VOTAT. Prezența la urne la finalul zilei
La nivel național, prezența la vot a fost de 52,40%. Numărul celor care au votat până la ora 21.00, inclusiv în diaspora, este de 10.234.415.
EVENIMENT
EXIT POLL. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-ar putea înfrunta în turul II. Călin Georgescu, marea surpriză
Potrivit exit poll-ulului prezentate la ora 21.oo de CURS, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României. Acesta este urmat, în funcție de numărul de voturi de Elena Lasconi și candidatul independent Călin Georgescu.
Exit poll-ul nu cuprinde, însă, și voturile românilor din diaspora.
Potrivit exit poll-urilor, Marcel Ciolacu a obținut cele mai multe voturi, respectiv 25%. Pentru cea de a doua poziție, lupta este strânsă. Astfel, Elena Lasconi, candiratul USR, a obținut 18% din voturi, iar independentul Călin Georgescu a primit 16% din voturile exprimate în țară.
George Simion, candidatul AUR, are, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne 15% din voturile românilor.
Nicolae Ciucă – PNL, are 14% din voturi, iar Mircea Geoană, care a candidat independent, are 5% din voturi.
Prezența la vot, mai mare decât în turul I, dar și turul II al alegerilor prezidențiale din 2019
La ora 21.oo, votaseră 52,42% dintre alegători .
În anul 2019, în primul tur al alegerilor prezidențiale prezența la vot a fost de 47,66 %.
S-a depășit inclusiv prezența la vot din turul II al alegerilor prezidențiale din 2019, când prezența a fost de 49,87 %.
În 2014, în primul tur au fost prezenţi la urne 9.723.232 de cetăţeni cu drept de vot, ceea ce a însemnat o prezenţă de 53,18%.
În ceea privește județul Cluj, în 2019, în primul tur al alegerilor prezidențiale, din 10 noiembrie, prezența la vot a fost de 59,20%.
Atunci au fost pe liste 608.661 de alegatori, iar pe liste permanente au votat 282.852 de persoane. 74.768 de români au votat la Cluj pe liste suplimentare în primul tur din 2019.
EVENIMENT
Reclamații PSD Cluj privind alegerile: Aglomerație nejustificată în interiorul secțiilor de votare. Crește riscul de fraude
PSD Cluj și-a exprimat îngrijorarea profundă față de comportamentele neconforme înregistrate în mai multe secții de votare din județ, atât în mediul urban, cât și în mediul rural la alegerile prezidențiale de duminică și susține că aceste nereguli pun sub semnul întrebării respectarea normelor legale și corectitudinea procesului electoral.
Printre cele mai grave situații semnalate se numără aglomerație nejustificată în interiorul unor secțiil de votare.
”În mai multe secții, s-a constatat prezența simultană a unui număr de votanți mult peste cel permis de lege, care prevede că în interior pot fi doar atâția alegători câte cabine de vot sunt disponibile. Această aglomerație îngreunează supravegherea operațiunilor electorale, crescând riscul unor fraude și încălcând normele privind organizarea procesului de vot”, arată PSD Cluj.
Urnă mobilă cu dosar penal
De asemenea, reprezentanții PSD din secțiile de votare au raportat cazuri în care urna mobilă a fost scoasă din secție fără a fi însoțită de un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), caz în care a și fost întocmit un dosar penal
”Aceste comportamente nu doar că încalcă legea, dar creează și un climat de neîncredere în procesul electoral. PSD Cluj a sesizat deja organele competente, inclusiv Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj și Biroul Electoral Central, pentru investigarea acestor nereguli și aplicarea sancțiunilor legale corespunzătoare.
Cerem autorităților să intervină de urgență pentru a asigura corectitudinea procesului electoral, să elimine neregulile semnalate și să protejeze dreptul fundamental al cetățenilor de a-și exprima votul într-un cadru legal și sigur. Vom monitoriza îndeaproape situația și vom continua să raportăm orice comportament neconform pentru a asigura integritatea procesului electoral”, precizează PSD Cluj.
Ion Saliu
iulie 27, 2022 la 3:17 pm
Axiomatikus, redactorii “Kolosvar24.ro” merită laude din partea mea. E de apreciat calitatea limbii Române pe care o dovedesc ca… Maghiari (în mare parte).
Dar focul mocnit din interior nu-l pot domoli. Cu ură zic:“Folosit de politicieni pe post de „bau-bau” ori de pătură cu care să acopere gafele pe care cu nonșalanță le fac, acest Ținut Secuiesc se încăpățânează să ne dovedească faptul că, într-o Românie în care corupția, incompetența și șmecheria fac legea, există, totuși, un teritoriu în care primează hărnicia, seriozitatea și bunul simț. Exact elementele pe cale de dispariție într-o societate sufocată de politica de tip fanariot.”
In realitate, România e în direcţia bună, pe calea cea bună, NU Fanariotă. Au contraire, Ungaria se prăbuşeşte din ce în ce mai adânc în Evul Mediu Întunecat (Dark Ages). Statul de drept e îngropat din ce în ce mai adânc la West de Tisa.
Din păcate, atât în calea României cât şi a Ungariei, e o întârziere de vreo 40 ani din cauza lui Stalin. El a interzis aplicarea Planului Marshall în Europa de Est. Uită-te la Germania de West cu Planul Marshall şi compară cu Germania de Est (care nici nu mai există!)
Deci, România dă voie Ungariei să construiască un stadion în România. Guvernul României permite Premierului Ungariei să viziteze România (unde a dorit el, în vizită neoficială). Se intonează chiar şi un imn străin la un eveniment neoficial!
USA, de exemplu, nu ar fi permis niciodată o asemenea acțiune sfidătoare. Yankeii (Anglos) din Texas i-ar fi întâmpinat chiar cu gloanțe pe agresivii Latinos! Texas a fost odată parte de Mexic şi are o substanțială minoritate de origine Mexicană. Mulți Tejanos vor cu tărie şi chiar furie revenirea Texasului la Mexico! Dar — niciun politician din Mexico nu ar îndrăzni să construiască un stadion în Ţinutul Tejanos drept “cadou” pentru Raza (etnia Mexicana)…
CLAR, România (sau Serbia, sau Slovacia) NU ar avea voie să facă investiţii sportive pentru nationalităţile lor în Ungaria. Şi mai rău, un mare număr de Români etnici au fost permanent persecutaţi în Ungaria. Nu li s-a recunoscut niciodată adevărata naţionalitate.
Etnicii Români din Ungaria, şi chiar Transilvania, au fost forţaţi să accepte nume maghiarizate. Lăcătuşul a devenit, forţat, Lakatos! După crearea Marii Românii, nu a forţat nimeni pe Lakatos să se numească Lăcătuş. Există, mersi bine, mulţi Lakatos în Transilvania! Iar unii nici nu vor să vorbească… Româneşte! Nu-i forţează nimeni, bine, mersi!
Mai multe în secția Comentarii la Gazeta Sporturilor:
https://www.gsp.ro/gsp-special/diverse/mesajul-suporterilor-din-secuime-romani-ardeal-669785.html