EVENIMENT
Viorel Băltărețu (USR): „România are nevoie de un guvern stabil și de o majoritate funcțională”

Fostul deputat USR de Cluj, Viorel Băltărețu, este de părere că România are nevoie de guvernare, nu de jocuri politice. El arată că, în lipsa unei majorități reformiste clare, coaliția cu PSD pare inevitabilă – dar nu obligatoriu toxică, dacă există responsabilitate și voință reală de schimbare.
Fostul deputat clujean mai arată că PNL, USR și UDMR pot oferi o alternativă credibilă, cu lideri ca Nicușor Dan și Ilie Bolojan, într-un moment în care românii cer mai mult: transparență, curățenie și stabilitate.
„Dacă ar fi existat o altă configurație parlamentară, sunt convins că s-ar fi construit o majoritate cu alte forțe politice – mai curate, mai predictibile, mai ancorate în reforme. Dar realitatea e clară: nu există alternativă fără PSD, în afara unei coaliții cu partide anti-europene sau a unor alegeri anticipate, ambele variante complet neinspirate într-un moment atât de fragil pentru România.
„Tandemul Nicușor Dan – Ilie Bolojan este una dintre cele mai solide opțiuni”
În acest context, există semnale clare că PNL, USR și UDMR sunt dispuse să își asume guvernarea. Nu din ambiție, ci din responsabilitate.
Și cred că tandemul Nicușor Dan – Ilie Bolojan este una dintre cele mai solide opțiuni. Sunt convins că mulți dintre cei care au votat duminică au făcut-o cu acest gând: reformă și stabilitate.
PSD rămâne principalul responsabil pentru situația economică actuală. A guvernat, a decis, a greșit.
„În PSD există profesioniști care ar putea reprezenta o versiune onorabilă a acestui partid”
Dar în același timp, trebuie spus corect: în PSD există profesioniști care, dacă ar fi lăsați să iasă în față, ar putea reprezenta o versiune onorabilă și funcțională a acestui partid în guvernare.
Din păcate, ce s-a decis azi la PSD nu arată că s-a înțeles mesajul votului de duminică. Românii au cerut altceva: transparență, curățenie, responsabilitate.
Noi nu putem repara această țară dacă unii fug de răspundere, iar alții rămân blocați în reflexe vechi.
„România trebuie guvernată. Cu claritate, cu curaj, cu decență”
România trebuie guvernată. Cu claritate, cu curaj, cu decență.
Așa cum am scris recent: România reală merită mai mult decât un vot. Merită reconstruită.
Această reconstrucție e posibilă – dacă fiecare își face partea care îi revine. Inclusiv cei care până acum au greșit”, arată Viorel Băltărețu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Cu puțin efort și mai multă mobilizare, UMB, cei care „gestionează” construcția Autostrăzii Transilvania, ar putea livra încă 27 km până la finele anului 2025. Asta ar însemna o intensificare a lucrărilor între Topa Mică și Zimbor.
„Așa cum v-am explicat de la începutul primăverii, dacă UMB alocă suficiente forțe și dacă autoritățile rezolvă birocrația necesară în nodul Poarta Sălajului (Românași) și la conexiunea provizorie A3-DN1F la sud de Topa Mică, atunci spre sfârșit de 2025 putem circula pe aproximativ 27 kilometri ai Autostrăzii A3 între aceste două localități.
FOTO. Autostrada Transilvania: Cu puțin EFORT, UMB poate termina încă 27 km în 2025
Obiectivul explicat în paragraful anterior este încă posibil, dar UMB trebuie să-și aducă mult mai multe forțe între Topa Mică și Zimbor. Ceea ce momentan nu face, din păcate.
Rămâne de văzut dacă atât UMB cât și CNAIR se vor mobiliza corespunzător, în teren și birocratic, ca să inaugureze spre final de 2025 pe Autostrada Transilvania doar 12 (Poarta Sălajului-Zimbor) sau 27 kilometri de la Poarta Sălajului până la sud de Topa Mică, cu o descărcare temporară în acest punct.
Cele două tronsoane Nădășelu-Zimbor (30,06 km) și Zimbor-Poarta Sălajului (12,24 km) finanțate prin PNRR au devenit o rușine nu doar pentru CNAIR, ci și pentru UMB: contractele au fost semnate în 28.12.2020 și 01.07.2020, au ordine de începere din 25.01.2021, respectiv 31.05.2021 și ambele prevăd câte 12 luni de proiectare plus alte 24 de execuție”, scrie pe Facebook Asociația Pro Infrastructură.

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit luni seară la un accident rutier petrecut pe raza localității Tritenii de Jos.
”La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, unde au găsit un autoturism avariat ieșit în afara părții carosabile, fără persoane încarcerate în acesta.
Un bărbat a primit primul ajutor calificat la locul accidentului, ulterior fiind transportat la spital pentru îngrijiri și investigații suplimentare”, au spus pompierii ISU Cluj.
Conform primei evaluări bărbatul era conștient și cooperant.

Cotă redusă
EVENIMENT
VIDEO. Incendiu la o gospodărie în Jucu Herghelie. Pompierii au intervenit cu 2 autospeciale

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Jucu și a Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, luni seară, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins patru anexe dintr-o gospodărie situată în localitatea Jucu Herghelie, comuna Jucu, în care erau depozitate materiale diverse.
”La fața locului au ajuns două autospeciale pentru stingerea incendiilor care au acționat mai bine de o oră pentru localizarea și stingerea focarelor, fiind împiedicată extinderea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite.
O ambulanță SMURD a fost dislocată preventiv la locul accidentului, din fericire nu au fost persoane care să solicite consult medical”, arată ISU Cluj.