Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO&FOTO/ Bijuteria de artă este pentru cei care vor să iasă din mulțime. Povestea unui bijutier clujean

Publicat


Sunt meserii spre care ne orientăm mai puțini, asta pentru că au ceva aparte, necesită ori multă migală în lucru, multă creativitate sau chiar multe calcule. Există oameni cu vocație și făcuți pentru lucrul cu mâinile care îmbină și creativitatea. Dacă intrăm pe site-ul web al Lianei Sălăgean suntem întâmpinați cu  propriul ei citat ,,Cred despre creațiile mele că sunt genul de lucrări plăcute la prima vedere, sau deloc”.

Liana Sălăgean este unul dintre bijutierii din Cluj. Are propriul atelier în care ne-a lăsat să pășim, să aruncăm un ochi și să înțelegem ce se află în spatele unei bucăți brute de argint până la momentul dăruirii sau purtării. Bijuteriile pe care le creează Liana sunt bijuterii de artă și sunt unicate.

Povestea Lianei Sălăgean

A știut de mică că este făcută pentru artă astfel că din clasa a V-a a început să picteze icoane apoi a urmat Liceul de Arte Vizuale ,,Romulus Ladea” și a învățat ceramica, pictura icoanelor pe lemn și sticlă și sculptura. Ulterior după ce a cunoscut toate domeniile, și-a făcut timp să învețe autodidact cum se fac bijuteriile.

,,Am făcut în liceu cam de toate. Am terminat secția design și asta am făcut și la facultate. Am vrut să încep mai devreme să fac bijuterii. Eu tot ce știu am învățat singură pentru că nu am reușit altfel. În anul III de facultate am căutat pe cineva în Cluj să mă lase măcar să mă uit, pentru că eu în general învăț repede cam orice.

Dar nu am găsit pe nimeni dispus să facă asta. Toată lumea era foarte sceptică. Poate am fost prima care am întrebat. Eu voiam să vad ce scule se folosesc și cum, pentru că nu știam mai nimic. Asta se întâmpla în 2005 când am început să lucrez foarte timid, să cumpăr ustensile, apoi să închiriez un atelier”, ne povestește Liana Sălăgean.

De la alamă la argint

Începutul unui drum este întotdeauna mai greu, vine cu provocări și necunoștințe. Până să ajungă să lucreze cu argintul, a început cu alamă de la fier vechi și unelte cumpărate din târg.

,,La început a fost foarte greu, nu știam de unde să îmi iau absolut nimic. A fost așa de greu, începusem cu niște alamă de la fier vechi și niște ciocane și cleștișori cumpărate din Oser. Dorința mea era să învăț cât mai mult, să văd cum se prelucrează metalul.

De fapt de acolo pleci până să reușești să îți pui în practică ideile. Pe rând am tot cumpărat ba scule, ba ceva cu care să pot lipi materialul și am început să îmi dau seama de ce se întâmplă pe parcurs, e o meserie complexă. Începuturile au fost foarte timide, dar am reușit să îmi pun în aplicare ideile”, afirmă Liana.

Nu a găsit pe nimeni să o ajute, a fost propriul ei profesor

Chiar dacă nu a găsit pe cineva să o îndrume, nu s-a lăsat descurajată pentru că știa că asta este ramura pe care vrea să meargă, iar atunci când pasiunea se împletește cu voința lucrurile se leagă.

,,Am știut clar că asta vreau să fie direcția mea. Prietenii și familia îmi spuneau că pot să fac altceva mai simplu, dar pentru mine a fost o foarte mare provocare. Mi-am dorit să depășesc greutățile de la început. Plus că simțeam că dacă reușesc să trec de pasul în care nu știu nimic o să fie mult mai simplu. Și chiar așa a fost”, a susținut aceasta.

Primele bijuterii erau făcute din cupru și alamă și arătau complet diferit față de cele de acum, când lucrează cu materiale valoroase.

,,Bijuteriile de atunci erau forme simple pentru că nu aveam posibilitatea tehnologic să fac altfel. Materialele se lucrează asemănător, eu am renunțat la cupru pentru că materialul în sine se oxidează repede chiar și prin prelucrare.

Este un material frumos, dar nu are aceeași valoare ca bijuteria de argint. Manopera este aceeași, dar rentabilitatea nu”, își amintește Liana.

A ales un drum nu foarte cunoscut de mulți

Admirația față de bijuterii o deține din copilărie. Iar spiritul nonconformist, mereu gata să iasă din tipare, a făcut-o să facă altfel de accesorii pe care nu le vedem în toate vitrinele.

,,De mică îmi plăceau bijuteriile, dar nu bijuteriile alea pe care le știe toată lumea. Însă, terminând Design și Arte, voiam să pun în aplicare cunoștințele pe care le aveam în domeniu. Foarte mulți colegi de ai mei făceau amenajare, deja toată lumea făcea amenajare. Eu mi-am dorit să fiu altfel decât ceilalți, să mă definesc prin ceea ce fac eu”, a mai spus Liana Sălăgean.

Stilul pe care l-a dezvoltat în timp este amprenta sa. Când vezi o bijuterie semnată Liana Sălăgean o recunoști din prima. De asemenea, un colier sau o pereche de cercei creați de aceasta îți completează vestimentația într-un mod în care sigur nu treci neobservat.

,,Pe parcurs mi-am schimbat stilul, ar fi fost dramatic să am același stil ca la început. Mulți oameni care mă cunosc și îmi văd bijuteriile știu din prima că sunt create de mine, le deosebesc prin niște elemente care îmi caracterizează bijuteriile și pe care le repet în mai multe colecții de-a lungul timpului, mici patern-uri”, mai spune Liana.

Profesor pentru cei interesați

A început să predea în urmă cu 7 ani, drept pentru care susține cursuri în propriul ei atelier. Așa cum a reușit să fie propriul ei profesor, astăzi împărtășește acest meșteșug și celor interesați.

Persoanele care îi calcă pragul vin ori din curiozitatea, ori din dorința de a-și crea o piesă specială pentru un eveniment pe măsură.

,,Eu nu am vrut să predau la școală unei mase de copii care nu sunt interesați de ceea ce li se spune sau dintr-o clasă de 30 doar un elev este interesat.

Cu toate astea mi-am dorit să le arăt oamenilor. Am predat de exemplu la Palatul Copiilor din Cluj sau pentru grupuri private. Am pregătit elevi pentru liceul de artă. Eu aveam această dorința să împărtășesc, dar nu știam cum să o încep, atelierul meu nu era tocmai un mediu perfect.

Îmi amintesc că prima elevă a venit ea spre mine, apoi de la primul elev s-a auzit și a venit următorul și tot așa. Abia acum am început să îmi fac puțină publicitate, dar până acum am lăsat să vină lucrurile de la sine. Cred că așa este parcursul cel mai fain. S-au adunat oamenii care chiar își doreau să facă asta și să învețe de la mine”, povestește Liana.

Cum se lucrează argintul?

Liana ne-a oferit și nouă câteva informații despre prelucrarea argintului și prin câte etape trece acesta până să ajungem să îl purtăm, în câte moduri îl putem lucra în funcție de stilul dorit.

,,Dacă metalul este pur trebuie să știm în ce cantitate este ca să știm cât aliaj trebuie să adăugăm. Poate fi topit în cuptor sau dacă vrem turnare unică îl topim în os de sepia, creuzet sau cărbune pentru a obține un lingou pentru fir sau tablă.

Dacă am de făcut o bilă știu că am nevoie de tablă și am de urmat anumiți pași. De asemenea, toate lipiturile sunt de anumite durități, iar în funcție de cât este de complexă piesa adaug lipitură tare, medie sau moale”, a explicat aceasta

Despre importanța fiecărui pas

Dacă în cazul celorlalte arte ne putem propune ceva și iese alt rezultat mai bun sau nu, în cazul bijuteriilor produsul finit trebuie vizualizat dinainte de începerea lucrului.

,,Eu de la început trebuie să știu cum arătă bijuteria mea să îmi pot organiza toți pașii. Degeaba îmi termin bijuteria, montez piatra și îmi dau seama că eu nu am lipit ceva. Ei, cam târziu! Trebuie să o iau de la capăt.

După turnare urmează laminarea materialului. Argintul trece prin niște role care pun o presiune pe el și îl tot subțiază în funcție de grosimea necesară. De aici avem de traforat, de tăiat în funcție de dimensiune, iar dacă avem de montat o piatră se pun casete.

Abia la sfârșit se îmbină cu lipitura de argint care are niște aliaje în ea pentru temperaturile de topire. Toate lipiturile la prelucrarea metalului se fac cu flacăra de o anume intensitate.

Pietrele se montează înainte de șlefuire ca materialul să nu fie călit, moale. Sunt multe tipuri de finisaje în funcție de cum vrem să arate: mat, lucios, sablaj”, a precizat Liana.

,,Eu sunt artist, nu meseriaș”

Liana Sălăgean spune că ceea ce face este personalizat, iar asta o diferențiază față de brandurile cunoscute de bijuterii. Unul dintre principiile după care lucrează este cel de a nu renunța la partea de creație în sine.

,,Sunt persoane care vin o dată la ceva timp și vor să își facă un cadou personal. În ultima vreme am făcut multe verighete. Oamenii își doresc ceva mai special și personalizat, încerc să creez din ceea ce își doresc. Nu lucrez după fotografii, adică vii și îmi prezinți o poză și spui că așa vrei. Eu creez bijuterie și încerc pe cât de mult să nu renunț la partea de creație.

Este ca și cum ai merge la un pictor să îi duci o poză după altă pictură să îți facă la fel. Eu sunt artist, nu meseriaș. Încerc să cunosc omul, să fac niște schițe și să ajung la o variantă care le place și lor. Sunt oameni care vin setați pe o idee, ajung aici și văd modele nu foarte comune apoi văd lucrurile diferit”, mai spune Liana.

Nu prea este public pentru artă

Publicul este nișat, iar asta prezintă și cât suntem atrași de artă, cât vrem să ne diferențiem în mulțime. Unii își vor dori să poarte ceva unicat care spune ceva despre ei, alții vor dori să poarte un brand. Diferența nu este la preț, ci la complexitatea mesajului transmis.

,,În România nu există foarte mult public pentru artă în general, dar cred că dezvoltându-ne cultura mergem singuri în direcția care trebuie.

Eu nu pot decât să împărtășesc ceea ce fac și oamenilor le poate plăcea sau nu. În domeniul bijuteriilor majoritatea nu prea știe ce înseamnă bijuteria de artă. Oamenii se deschid, dar în România este puțin public pentru bijuteria contemporană.

Există un concept în spatele bijuteriei, ideea de la care ai pornit, este o bijuterie statement. Te scoate în evidență, sigur nu treci neobservat dacă porți o așa bijuterie. Pentru mine este foarte important dacă merg stradă într-o zi să nu văd două persoane că poartă aceeași chestie.

Dacă vrei să fii unic o să porți o bijuterie unicat, dacă nu vrei ceva special porți o bijuterie de oriunde”, concluzionează Liana Sălăgean.

Dana Coțovanu

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

UBBMed – PREVENȚIA cancerului de sân în comunitatea UBB Cluj-Napoca

Publicat

Centrul de Cercetare Avansată și Abordare Comprehensivă a Cancerului, co-fondat de Institutul Oncologic „Prof. univ. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) prin programul strategic UBBMed, inițiază, sub coordonarea prof. univ. dr. Patriciu Achimaș și prof univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, un proiect de prevenție primară-secundară în cancerul de sân, în context psihologic, pentru persoanele eligibile din comunitatea UBB – femei de peste 40 de ani, fără diagnostic oncologic, cu contract de muncă sau student la UBB.

„Conform literaturii de specialitate, este recomandată participarea la screening pentru femeile care au antecedente familiale și genetice (mai ales mame, surori, fiice), stil de viață precum obezitate, sedentarism, consum de alcool, fumat, dar și pentru femeile care nu au născut nicodată un copil sau au născut primul copil după vârsta de 30 ani.

UBBMed – PREVENȚIA cancerului de sân în comunitatea UBB Cluj-Napoca

Demersul este atât un studiu științific – investigând mecanisme psihologice relevante prevenției primare-secundare prin mamografie în cancerul de sân -, cât și un serviciu de sănătate care țintește prevenția primară-secundară a cancerului de sân, adresat comunității UBB.

„Cancerul de sân este o problemă clinică majoră, pentru care există însă mijloace moderne de abordare pe linia prevenției primare, secundare și a tratamentului oncologic biomedical în context psihologic. Într-adevăr, studiile de specialitate arată că abordarea biomedicală a cancerului într-un context psihologic eficientizează întregul demers clinic.

Ca model de integrare a abordării biomedicale a cancerului la sân într-un context psihologic ne raportăm la setul de bune practici ale Center for Behavioral Oncology de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai (unde unul dintre coordonatori este implicat direct – prof. univ. dr. Daniel David), incluzând tradiția de excelență a Institutului Oncologic „Prof. univ. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca în abordarea comprehensivă a cancerului” (unde este afiliat clinic celălalt coordonator al proiectului – prof. univ. dr. Patriciu Achimaș), explică inițiatorii (UBBMed) proiectului.

În cadrul programului, fiecare persoană eligibilă (femei de peste 40 de ani, fără diagnostic oncologic, cu contract de muncă sau student la UBB) și interesată din UBB poate trimite, până în data de 30 iunie 2024, un mesaj la adresa de e-mail: cancercontrol@ubbcluj.ro, unde indică numele, vârsta, precum și dorința de a participa la studiu. De asemenea, persoanele interesate trebuie să precizeze dacă se vor deplasa la Centru (Str. Aleea Nemira Nr. 2, comuna Gilău, județul Cluj) prin mijloace proprii sau solicită mijloacele puse la dispoziție de UBB.

După procesarea datelor, fiecare persoană va primi un răspuns (pe parcursul lunii iulie), cu data programării (programările vor începe din luna septembrie) și cu un link pentru completarea unor chestionare psihologice și medicale.

La sosirea la Centru, fiecare persoană va parcurge:

– O ședință de psihoeducație și educație medicală, inclusiv evaluare psihologică de bază (aprox. 15 de minute); aici se va semna și consimțământul informat de participare la proiect;

– Procedura de mamografie (aprox. 30 minute);

– O ședință post-mamografie, cu elemente de consiliere psihologică și medicală (aproximativ. 15 de minute), incluzând elemente de continuare, acolo unde este cazul.

Deși în această fază nu anticipăm întrebări suplimentare, procedura fiind simplă și clară, dacă totuși, prin excepție, apar, acestea pot fi adresate la cancercontrol@ubbcluj.ro, dar răspunsurile se vor oferi în funcție de disponibilitatea celor implicați în proiect, prin raportare la volumul de muncă”, se arată în comunicatul UBB Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

AMENZI de aproape 2,4 milioane de lei aplicate de Garda de Mediu în Cluj pe 2023

Publicat

Pentru că poluarea olfactivă la Cluj a reapărut pe tapet zilele acestea, Cluj24 a solicitat Gărzii de Mediu o situație a sancțiunilor aplicate în anul trecut la nivelul județului și care au fost principalele fapte pentru care s-au aplicat acestea.

„În anul 2023 au fost efectuate 1.140 inspecții planificate și neplanificate la agenți economici și persoane fizice, aplicându-se 192 sancțiuni contravenționale (86 amenzi și 106 avertismente), în valoare totală de 2.380.000 lei, pentru următoarele fapte:

AMENZI de aproape 2,4 milioane de lei aplicate de Garda de Mediu în Cluj pe 2023

•        desfășurarea activităților cu impact semnificativ asupra mediului fără a deține acte de reglementare;

•        ascunderea și abandonarea deşeurilor in afara spațiilor autorizate;

•        eliminarea, deținerea, depozitarea deșeurilor in afara spațiilor autorizate;

•        amestecarea diferitelor categorii de deșeuri periculoase cu alte categorii de deșeuri periculoase sau cu alte deșeuri, substanțe sau materiale;

•        nerespectarea condițiilor impuse prin actele de reglementare sau prin actele de control încheiate de comisarii GNM C.J. Cluj;

•        lipsa ținerii unei evidențe, stricte, a deșeurilor, in mod cronologic;

•        neatingerea unui nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală generată, minim pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere sau, după caz, din alte surse, in măsura in care aceste fluxuri de deșeuri sunt similare deșeurilor care provin din gospodării”, a transmis Garda de Mediu.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea CREȘTE în septembrie la 5 lei

Publicat

euro 2 ok

De la începutul acestui an volatilitatea cursului euro a fost minimă și s-a menținut în jurul pragului de 4,97 lei.

Miercuri media monedei unice a scăzut marginal de 4,9712 la 4,9710 lei, iar tranzacțiile s-au realizat între 4,969 și 4,972 lei, valori identice cu cele de luni și marți.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea CREȘTE în septembrie la 5 lei

Majoritatea participanților la sondajul realizat în februarie de către CFA România anticipează o evoluție depreciativă pentru moneda națională. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni (septembrie 2024) este de 5,0029 lei/euro iar pentru cel de 12 luni (martie 2025) este de 5,0500 lei/euro.

Au existat și voci care anticipează stabilitatea leului, având probabil în gând faptul că BNR folosește cursul drept principal instrument de luptă împotriva creșterii prețurilor. Sondajul CFA România anticipează că rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2025) va scade marginal la 5,46%, cea mai mică valoare din noiembrie 2021.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, valoare identică cu cea înregistrată în 6 iunie 2022. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,08% iar cel la 12 luni la 6,09%, valori comparabile cu cele din mai 2022.

Perechea euro/dolar fluctua în culoarul 1,0813 – 1,0839 dolari, iar cursul monedei americane a crescut de la 4,5788 la 4,5892 lei.

„Cotaţia aurului a crescut cu aproape 12%”

Evoluția a fost influențată de aprecierea dolarului față de moneda japoneză la 151,95 yeni, maxim al ultimilor 34 de ani.

Prețul gramului de aur a crescut miercuri la un nou maxim istoric de 323,4240 lei, efect al aprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben stagna la 2.176 – 2.197 dolari/uncie.

De la mijlocul lunii februarie şi până în prezent, cotaţia aurului a crescut cu aproape 12%, tendință care s-a amplificat și a ridicat uncia la un record de De la mijlocul lunii februarie şi până în prezent, cotaţia aurului a crescut cu aproape 12%. Tendința s-a amplificat după decizia de miercurea trecută a Rezervei Federale americane de a menține rata de referință la 5,25 – 5,50% iar oficialii ei au afirmat că există perspective pentru mai multe reduceri de dobândă în acest an. Uncia a atins în data de 21 martie un record de 2.222,39 dolari.

În regiune, media monedei maghiare se întărea la 394,87 forinți/euro iar a celei poloneze se deprecia la 4,3153 zloți/euro.

Bitcoin scădea în a doua parte a zilei de miercuri de la 71.689 la 68.642 dolari. Ethereum fluctua între 3.501 și 3.662 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce firme au depus oferte pentru modernizarea Palatului de Justiție Cluj. Valoarea proiectului, peste 70 de milioane de euro

Publicat

De

Palatului de Justiție

Trei asocieri de firme au depus oferte la licitația organizată de Curtea de Apel Cluj pentru proiectare și execuția de reparații capitale și modernizarea clădirii Palatului de Justiție din Cluj-Napoca, proiect cu o valoare estimată de 353.450.340 lei (peste 70 de milioane de euro).

Astfel, până la termenul limită de depunere a ofertelor, 25 martie, au depus oferte trei asocieri de firme de contrucții, unele având în portofoliu lucrări de anvergură desfășurate în Cluj-Napoca.

Ce firme au a depus oferte pentru modernizarea Palatului de Justiție Cluj. Valoarea proiectului, peste 70 de milioane de euro

Prima asociere are ca lider firma MIS GRUP și mai include firmele AQUA SERV, KESZ CONSTRUCTII ROMANIA, SDC PROIECT, KESZ Epito Zrt, M&M DESIGN SRL, IDEA INSTALL, COLUMNA CONSULT, M INSTALL și SDC CONSULTING ENGINEERS S.R.L.

Cea de-a doua reunește firmele BOG’ART, lider de asociere,  și ATHENAEUM CONSTRUCT, POPP & ASOCIATII, ACI CLUJ, UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT, ELECTROPROIECT, SCHINDLER ROMANIA S.R.L., ELECTROPROIECT.

Ultima asociere este formată din CONSTRUCTII ERBAȘU – lider, și firmele CONCELEX, CUBICON INVEST, EURAS, SION SOLUTION, SC CONECO ROMANIA SRL, CSP PROIECT LINE, SCHINDLER ROMANIA S.R.L.

Ofertele urmează să fie analizate, după care se va stabili câștigătorul licitației, urmând apoi să se treacă la proiectare și execuție.

Proiectarea va dura 6 luni, iar lucrările de construcție 30 de luni.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax