ACTUALITATE
VIDEO&FOTO/ Bijuteria de artă este pentru cei care vor să iasă din mulțime. Povestea unui bijutier clujean
Sunt meserii spre care ne orientăm mai puțini, asta pentru că au ceva aparte, necesită ori multă migală în lucru, multă creativitate sau chiar multe calcule. Există oameni cu vocație și făcuți pentru lucrul cu mâinile care îmbină și creativitatea. Dacă intrăm pe site-ul web al Lianei Sălăgean suntem întâmpinați cu propriul ei citat ,,Cred despre creațiile mele că sunt genul de lucrări plăcute la prima vedere, sau deloc”.
Liana Sălăgean este unul dintre bijutierii din Cluj. Are propriul atelier în care ne-a lăsat să pășim, să aruncăm un ochi și să înțelegem ce se află în spatele unei bucăți brute de argint până la momentul dăruirii sau purtării. Bijuteriile pe care le creează Liana sunt bijuterii de artă și sunt unicate.
Povestea Lianei Sălăgean
A știut de mică că este făcută pentru artă astfel că din clasa a V-a a început să picteze icoane apoi a urmat Liceul de Arte Vizuale ,,Romulus Ladea” și a învățat ceramica, pictura icoanelor pe lemn și sticlă și sculptura. Ulterior după ce a cunoscut toate domeniile, și-a făcut timp să învețe autodidact cum se fac bijuteriile.
,,Am făcut în liceu cam de toate. Am terminat secția design și asta am făcut și la facultate. Am vrut să încep mai devreme să fac bijuterii. Eu tot ce știu am învățat singură pentru că nu am reușit altfel. În anul III de facultate am căutat pe cineva în Cluj să mă lase măcar să mă uit, pentru că eu în general învăț repede cam orice.
Dar nu am găsit pe nimeni dispus să facă asta. Toată lumea era foarte sceptică. Poate am fost prima care am întrebat. Eu voiam să vad ce scule se folosesc și cum, pentru că nu știam mai nimic. Asta se întâmpla în 2005 când am început să lucrez foarte timid, să cumpăr ustensile, apoi să închiriez un atelier”, ne povestește Liana Sălăgean.
De la alamă la argint
Începutul unui drum este întotdeauna mai greu, vine cu provocări și necunoștințe. Până să ajungă să lucreze cu argintul, a început cu alamă de la fier vechi și unelte cumpărate din târg.
,,La început a fost foarte greu, nu știam de unde să îmi iau absolut nimic. A fost așa de greu, începusem cu niște alamă de la fier vechi și niște ciocane și cleștișori cumpărate din Oser. Dorința mea era să învăț cât mai mult, să văd cum se prelucrează metalul.
De fapt de acolo pleci până să reușești să îți pui în practică ideile. Pe rând am tot cumpărat ba scule, ba ceva cu care să pot lipi materialul și am început să îmi dau seama de ce se întâmplă pe parcurs, e o meserie complexă. Începuturile au fost foarte timide, dar am reușit să îmi pun în aplicare ideile”, afirmă Liana.
Nu a găsit pe nimeni să o ajute, a fost propriul ei profesor
Chiar dacă nu a găsit pe cineva să o îndrume, nu s-a lăsat descurajată pentru că știa că asta este ramura pe care vrea să meargă, iar atunci când pasiunea se împletește cu voința lucrurile se leagă.
,,Am știut clar că asta vreau să fie direcția mea. Prietenii și familia îmi spuneau că pot să fac altceva mai simplu, dar pentru mine a fost o foarte mare provocare. Mi-am dorit să depășesc greutățile de la început. Plus că simțeam că dacă reușesc să trec de pasul în care nu știu nimic o să fie mult mai simplu. Și chiar așa a fost”, a susținut aceasta.
Primele bijuterii erau făcute din cupru și alamă și arătau complet diferit față de cele de acum, când lucrează cu materiale valoroase.
,,Bijuteriile de atunci erau forme simple pentru că nu aveam posibilitatea tehnologic să fac altfel. Materialele se lucrează asemănător, eu am renunțat la cupru pentru că materialul în sine se oxidează repede chiar și prin prelucrare.
Este un material frumos, dar nu are aceeași valoare ca bijuteria de argint. Manopera este aceeași, dar rentabilitatea nu”, își amintește Liana.
A ales un drum nu foarte cunoscut de mulți
Admirația față de bijuterii o deține din copilărie. Iar spiritul nonconformist, mereu gata să iasă din tipare, a făcut-o să facă altfel de accesorii pe care nu le vedem în toate vitrinele.
,,De mică îmi plăceau bijuteriile, dar nu bijuteriile alea pe care le știe toată lumea. Însă, terminând Design și Arte, voiam să pun în aplicare cunoștințele pe care le aveam în domeniu. Foarte mulți colegi de ai mei făceau amenajare, deja toată lumea făcea amenajare. Eu mi-am dorit să fiu altfel decât ceilalți, să mă definesc prin ceea ce fac eu”, a mai spus Liana Sălăgean.
Stilul pe care l-a dezvoltat în timp este amprenta sa. Când vezi o bijuterie semnată Liana Sălăgean o recunoști din prima. De asemenea, un colier sau o pereche de cercei creați de aceasta îți completează vestimentația într-un mod în care sigur nu treci neobservat.
,,Pe parcurs mi-am schimbat stilul, ar fi fost dramatic să am același stil ca la început. Mulți oameni care mă cunosc și îmi văd bijuteriile știu din prima că sunt create de mine, le deosebesc prin niște elemente care îmi caracterizează bijuteriile și pe care le repet în mai multe colecții de-a lungul timpului, mici patern-uri”, mai spune Liana.
Profesor pentru cei interesați
A început să predea în urmă cu 7 ani, drept pentru care susține cursuri în propriul ei atelier. Așa cum a reușit să fie propriul ei profesor, astăzi împărtășește acest meșteșug și celor interesați.
Persoanele care îi calcă pragul vin ori din curiozitatea, ori din dorința de a-și crea o piesă specială pentru un eveniment pe măsură.
,,Eu nu am vrut să predau la școală unei mase de copii care nu sunt interesați de ceea ce li se spune sau dintr-o clasă de 30 doar un elev este interesat.
Cu toate astea mi-am dorit să le arăt oamenilor. Am predat de exemplu la Palatul Copiilor din Cluj sau pentru grupuri private. Am pregătit elevi pentru liceul de artă. Eu aveam această dorința să împărtășesc, dar nu știam cum să o încep, atelierul meu nu era tocmai un mediu perfect.
Îmi amintesc că prima elevă a venit ea spre mine, apoi de la primul elev s-a auzit și a venit următorul și tot așa. Abia acum am început să îmi fac puțină publicitate, dar până acum am lăsat să vină lucrurile de la sine. Cred că așa este parcursul cel mai fain. S-au adunat oamenii care chiar își doreau să facă asta și să învețe de la mine”, povestește Liana.
Cum se lucrează argintul?
Liana ne-a oferit și nouă câteva informații despre prelucrarea argintului și prin câte etape trece acesta până să ajungem să îl purtăm, în câte moduri îl putem lucra în funcție de stilul dorit.
,,Dacă metalul este pur trebuie să știm în ce cantitate este ca să știm cât aliaj trebuie să adăugăm. Poate fi topit în cuptor sau dacă vrem turnare unică îl topim în os de sepia, creuzet sau cărbune pentru a obține un lingou pentru fir sau tablă.
Dacă am de făcut o bilă știu că am nevoie de tablă și am de urmat anumiți pași. De asemenea, toate lipiturile sunt de anumite durități, iar în funcție de cât este de complexă piesa adaug lipitură tare, medie sau moale”, a explicat aceasta
Despre importanța fiecărui pas
Dacă în cazul celorlalte arte ne putem propune ceva și iese alt rezultat mai bun sau nu, în cazul bijuteriilor produsul finit trebuie vizualizat dinainte de începerea lucrului.
,,Eu de la început trebuie să știu cum arătă bijuteria mea să îmi pot organiza toți pașii. Degeaba îmi termin bijuteria, montez piatra și îmi dau seama că eu nu am lipit ceva. Ei, cam târziu! Trebuie să o iau de la capăt.
După turnare urmează laminarea materialului. Argintul trece prin niște role care pun o presiune pe el și îl tot subțiază în funcție de grosimea necesară. De aici avem de traforat, de tăiat în funcție de dimensiune, iar dacă avem de montat o piatră se pun casete.
Abia la sfârșit se îmbină cu lipitura de argint care are niște aliaje în ea pentru temperaturile de topire. Toate lipiturile la prelucrarea metalului se fac cu flacăra de o anume intensitate.
Pietrele se montează înainte de șlefuire ca materialul să nu fie călit, moale. Sunt multe tipuri de finisaje în funcție de cum vrem să arate: mat, lucios, sablaj”, a precizat Liana.
,,Eu sunt artist, nu meseriaș”
Liana Sălăgean spune că ceea ce face este personalizat, iar asta o diferențiază față de brandurile cunoscute de bijuterii. Unul dintre principiile după care lucrează este cel de a nu renunța la partea de creație în sine.
,,Sunt persoane care vin o dată la ceva timp și vor să își facă un cadou personal. În ultima vreme am făcut multe verighete. Oamenii își doresc ceva mai special și personalizat, încerc să creez din ceea ce își doresc. Nu lucrez după fotografii, adică vii și îmi prezinți o poză și spui că așa vrei. Eu creez bijuterie și încerc pe cât de mult să nu renunț la partea de creație.
Este ca și cum ai merge la un pictor să îi duci o poză după altă pictură să îți facă la fel. Eu sunt artist, nu meseriaș. Încerc să cunosc omul, să fac niște schițe și să ajung la o variantă care le place și lor. Sunt oameni care vin setați pe o idee, ajung aici și văd modele nu foarte comune apoi văd lucrurile diferit”, mai spune Liana.
Nu prea este public pentru artă
Publicul este nișat, iar asta prezintă și cât suntem atrași de artă, cât vrem să ne diferențiem în mulțime. Unii își vor dori să poarte ceva unicat care spune ceva despre ei, alții vor dori să poarte un brand. Diferența nu este la preț, ci la complexitatea mesajului transmis.
,,În România nu există foarte mult public pentru artă în general, dar cred că dezvoltându-ne cultura mergem singuri în direcția care trebuie.
Eu nu pot decât să împărtășesc ceea ce fac și oamenilor le poate plăcea sau nu. În domeniul bijuteriilor majoritatea nu prea știe ce înseamnă bijuteria de artă. Oamenii se deschid, dar în România este puțin public pentru bijuteria contemporană.
Există un concept în spatele bijuteriei, ideea de la care ai pornit, este o bijuterie statement. Te scoate în evidență, sigur nu treci neobservat dacă porți o așa bijuterie. Pentru mine este foarte important dacă merg stradă într-o zi să nu văd două persoane că poartă aceeași chestie.
Dacă vrei să fii unic o să porți o bijuterie unicat, dacă nu vrei ceva special porți o bijuterie de oriunde”, concluzionează Liana Sălăgean.
Dana Coțovanu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Eparhia de Cluj-Gherla, mesaj la moartea Papei Francisc: Rămâne o figură luminoasă, un păstor al iubirii și al unității

Reprezentanții Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla au transmis un mesaj la la aflarea veștii că Suveranul Pontif, capului Bisericii Catolice, a murit.
Papa Francisc s-a stins din viață luni, în a doua zi de Paști, la vârsta de 88 de ani.
Eparhia de Cluj-Gherla, mesaj la moartea Papei Francisc
“Cuprinși de întristare, dar luminați de lumina Învierii Domnului nostru Isus Cristos, am aflat de trecerea la Casa Tatălui Ceresc a Sfântului Părinte Papa Francisc.
Pentru noi, credincioșii greco-catolici, el rămâne o figură luminoasă, un păstor al iubirii și al unității, cel care a pășit cu smerenie pe pământul Blajului și a ridicat la cinstea altarelor pe cei șapte episcopi martiri ai Bisericii noastre.
Memoria vizitei sale, a cuvintelor rostite și a gesturilor de apropiere față de suferințele și jertfa Bisericii Greco-Catolice din România, vor rămâne pentru totdeauna vii în inimile noastre.
Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să-l primească în Împărăția Sa, cu milostivire și dragoste. În tradiția Bisericii noastre se spune că acela care trece la Domnul în perioada pascală este primit direct în Rai – iar noi nădăjduim că sufletul Sfântului Părinte Papa Francisc se odihnește acum în lumina lui Cristos cel Înviat.
În aceste momente și pentru perioada următoare să ne rugăm ca întreaga Biserică să rămână în unitate, sub purtarea de grijă a lui Dumnezeu și sub ocrotirea Maicii Sfinte”, este mesajul reprezentanților Eparhiei de Cluj-Gherla.
Foto: Eparhia de Cluj-Gherla
ADMINISTRAȚIE
REPER Cluj-Napoca are un nou consilier local: Adela-Maria Șpaimoc se alătură echipei din Consiliul Local

Partidul REPER anunță validarea mandatului Adelei-Maria Șpaimoc în cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca, începând cu data de 23 aprilie 2025.
Mandatul a fost preluat în urma vacantării poziției de către Ramona Strugariu, care a fost numită recent la conducerea Institutului Național al Justiției din Republica Moldova.
REPER Cluj-Napoca are un nou consilier local, Adela-Maria Șpaimoc
Adela-Maria Șpaimoc este antreprenor și consultant în resurse umane, cu pregătire în filologie și specializări în științe politice. Este implicată activ în cauze civice, cu un accent deosebit pe protecția animalelor și promovarea drepturilor acestora. Alături de Alexandra Holom, REPER Cluj-Napoca are acum două reprezentante în Consiliul Local.
„Ne dorim o legătură directă cu cetățenii și o reprezentare autentică a nevoilor reale din comunitate. Le mulțumim clujenilor pentru încrederea acordată și îi invităm să ne scrie oricând la cj@partidulreper.ro. Vom continua să fim o voce puternică în sprijinul unei administrații moderne, transparente și europene”, a transmis Camelia Sălcudean, președintă REPER.
REPER susține o viziune clară pentru Cluj-Napoca:
- combaterea traficului prin prioritizarea mobilității sustenabile;
- locuire echitabilă, cu prețuri accesibile pentru tineri și familii;
- protejarea patrimoniului arhitectural și natural;
- transparență în deciziile publice;
- sprijin activ pentru antreprenoriat verde și industrii creative.
EVENIMENT
BREAKING NEWS. Papa Francisc, liderul Bisericii Romano – Catolice, a murit în a doua zi de Paști

Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice, a murit.
Anunțul a fost făcut, luni, de Vatican, într-o declarație video.
Papa Francisc avea 88 de ani și a supraviețuit recent unei crize grave de pneumonie dublă.
Papa Francisc a murit
Cardinalul Kevin Farrell, Camerlengo al Camerei Apostolice, a anunțat de la Casa Santa Marta moartea Papei Francisc prin următoarele cuvinte:
„Preaiubiți frați și surori, cu profundă durere trebuie să anunț moartea Sfântului nostru Părinte Francisc. În această dimineață, la ora 7:35, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și a Bisericii Sale. Ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați. Cu o imensă recunoștință pentru exemplul său de adevărat discipol al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii milostive infinite a Dumnezeului Unic și Treimic”, potrivit Vatican News.
În ultimele zile, Suveranul Pontif i-a primit pe Regele Charles al Marii Britanii și Irlandei de Nord și pe Regina Camilla, dar a a vut o întrevedere și cu vicepreședintele SUA JD Vance.
Papa Francisc și-a dedicat o mare parte din pontificat apelurilor pentru pace, iar mesajul său din acest an, rostit în Duminica Paștelui, nu a făcut excepție. În cadrul binecuvântării Urbi et Orbi – „către oraș și către lume” – Suveranul Pontif a transmis un îndemn profund de speranță și credință.
De pe loggia Bazilicii Sfântul Petru, Papa, aflat încă în proces de recuperare după pneumonia bilaterală, a salutat mulțimea adunată în Piața Sfântul Petru.
Francisc, primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit
El s-a născut în Buenos Aires într-o familie de emigranți italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferată. A studiat chimia la Buenos Aires, apoi a urmat cursurile seminarului din cartierul Villa Devoto din Buenos Aires. La 11 martie 1958 a devenit novice în ordinul iezuit. A revenit în Argentina, unde a obținut licența în filosofie la Colegio Máximo San José din San Miguel din Buenos Aires, apoi a predat literatură și psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe și la Colegio del Salvador din Buenos Aires.
În anul 1992 a fost numit episcop auxiliar de Buenos Aires. În consistoriul din 21 februarie 2001 papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la demnitatea de cardinal.
În data de 14 martie 2013, prima zi de după alegerea sa în funcția de episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, a vizitat Bazilica Santa Maria Maggiore și s-a închinat icoanei Salus populi Romani. La întâlnirea cu jurnaliștii din data de 16 martie 2013 a arătat că și-a ales numele de papă în amintirea lui Francisc de Assisi.[29] Cu aceeași ocazie a spus că i s-a sugerat să-și ia numele de Adrian, în semn de continuitate cu papa Adrian al VI-lea, scrie Mediafax.
Slujba de inaugurare a pontificatului său a avut loc la 19 martie 2013.
Papa Francisc vorbea cursiv spaniolă, limba oficială a Argentinei, italiana – limba maternă a părinților -, engleza, franceza, latina și germana, limbă în care și-a redactat teza de filosofie. Papa Francisc a vizitat România în perioada 31 mai-2 iunie 2019, sub genericul „Să mergem împreună!”
Nouă zile de doliu
Perioada de doliu durează nouă zile, data înmormântării și înmormântării urmând a fi hotărâtă de cardinali, relatează Reuters. Papa Francisc a refuzat fastul și privilegiul de a conduce Biserica Catolică. El a modificat și simplificat obiceiurile funerare papale în 2024.
Liturghia de înmormântare este de așteptat să aibă loc în Piața Sf. Petru, dar, spre deosebire de mulți predecesori, Francisc a cerut să fie înmormântat în Bazilica Sfânta Maria Major din Roma pentru a fi lângă icoana sa preferată a Madonei.
Francisc a cerut de asemenea să fie îngropat într-un sicriu simplu de lemn, spre deosebire de predecesorii care au fost îngropați în sicrie din chiparos, plumb și stejar.

Dacă vreți să faceți o plimbare înmiresmată în a doua zi de Paști, Grădina Botanică din Cluj e deschisă și își așteaptă vizitatorii cu un adevărat spectacol floral.
Odată cu venirea căldurii, lalelele pestrițe imperiale (Fritillaria), dar și cele din colecțiile clasice de lalele (Tulipa), au început să înflorească spectaculos, chiar înainte de sărbători.
Spectacolul naturii la Grădina Botanică din Cluj-Napoca
Sigur, lalelele nu sunt singurele atracții – numeroase alte specii botanice se află acum în plină floare, oferind o experiență vizuală deosebită
Grădina Botanică este deschisă după următorul program:
• Program zilnic: 09:00 – 19:00
• Program vizitare sere mari: 09:00 – 18:00
• Ultimele bilete pentru sere: până la ora 17:15
• Ultima intrare în sere: ora 17:45
• Biletele de acces în Grădină pot fi achiziționate până la maximum o oră înainte de închidere.
Foto: Grădina Botanică