Connect with us

CULTURA

FOTO. Artistul italian Michele Savino, pasionat de Suiseki, își expune lucrările la Cluj

Publicat


Artistul italian Michele Savino

Galeria de Artă Contemporană IAGA din Cluj-Napoca organizează o expoziție a artistului italian Michele Savino.

Michele Savino s-a remarcat prin lucrarea Gabinetto Archeologico, care a fost și premiată.

Vernisajul expoziței “Erosioni Sospese” – Erodări suspendate, a avut loc vineri, 5 iulie.

Artistul italian Michele Savino, pasionat de Suiseki, își expune lucrările la Cluj

Expoziția reprezintă o încununare a succesului artistului, câștigător al Premiului Galeriei, acordat cu ocazia celei de-a 14-a ediții a Premiului Combat, în iulie 2023, la Livorno.

Michele Savino s-a remarcat prin lucrarea Gabinetto Archeologico, din 2018, nominalizată la secțiunea Grafică, primind inclusiv o mențiune specială din partea juriului.

Opere expuse în premieră

De asemenea, expoziția este deschisă de lucrarea care a inițiat acest proiect, Gabinetto Archeologico, însă, aceasta include și operele artistului din 2023 și din 2024, majoritatea necunoscute publicului până în acest moment.

Printre operele expuse se regăsesc și pietrele Suiseki, însă acestea fac parte din colecția personală a artistului, nefiind de vânzare.

Camilla Remondina, curatoarea expoziției spune că subiectele operelor artistului italian sunt erodate, „indefinite până la punctul în care se apropie de abstracție, dar suspendate, înghețate în clipa reprezentării lor picturale”.

“Artistului i se încredințează sarcina de a exalta procesul degenerativ al acestora, contrar picturii tradiționale care ar dori să le păstreze aspectul înfloritor: el le consumă mai accentuat, acționând asupra lor ca un timp implacabil […] și le colorează cu tonuri acide, diferite de realitate, pentru a ne reaminti că nu privim obiectul în sine, ci reprezentarea lui, așa cum amintea René Magritte într-una din celebrele sale lucrări”, arată aceasta.

Michele Savino: Fiecare subiect în parte este o relicvă

Michele Savino a stat de vorba cu Cluj24.ro despre arta și hobby-urile sale, printre care se numără Suiseki, arta aranjării pietrelor.

I.M.: Atunci când creați, la ce vă gândiți?

M.S.: În momentul în care creez o lucrare, încerc să eludez imaginea unei relicve arheologice.

Fiecare subiect în parte este o relicvă, pe care încerc să o consum.

Pasiunea pentru „pietrele savantului”

I.M.: Ce alte hobby-uri mai aveți?

M.S.: Colecționez mai multe obiecte: Suiseki, care potrivit artei japoneze, sunt pietre găsite în natură, cu un aspect deosebit de plăcut, numite în China și „pietre ale savantului”.

Eu mă ocup de realizarea piedestalelor pe care stau aceste roci. Aceste pietre sunt un fel de sculpturi naturale.

De asemenea, îmi place să pictez, să cultiv bonsai. Toată cercetarea mea este legată de pasiunea pentru Suiseki.

De la 15 ani și până în prezent, am aproximativ 60 de exemplare colecționate. În toată cercetarea mea există un fir roșu care leagă toate elementele.

Acesta nu este doar japonez și chinez, ci și oriental: caligrafia, estetica orientală. Doresc să subliniez și faptul că nu este niciodată o imagine creată de la zero, ci este o intervenție asupra ceva ce deja există.

Acest lucru presupune a face ceva nou, fără să fie prea nou, prea contemporan, dar în același timp este ceva care se uită și la trecut, un trecut ancestral, preistoric.

I.M.: Cum v-ați descoperit această pasiune pentru pietrele Suiseki?

M.S.: A fost descoperită în timp. A început cu un bonsai, apoi am facut cercetările. Totul este legat de acest material, piatra, care rezistă în timp. Toate aceste lucrări s-au născut din raportul constant, incluzând și contactul tactil, dintre mine și obiectele din colecție.

Legătura cu natura

I.M.: Cum vă plăcea să vă petreceți timpul atunci când erați copil?

M.S.: În principal singur, nu aveam aceleași pasiuni ca ceilalți copii, să merg la joacă, să socializez, așa cum mă sfătuia și mama.

În gimnaziu am început să colecționez reptile: cameleoni și altele asemenea, inclusiv specii de insecte din America Centrală.

Pe lângă scopul propriu-zis de a le colecționa, insectele serveau și ca hrană pentru reptile, de aceea, uneori, mă trezeam cu lăcuste și greieri care zburau prin cameră și pe care trebuia să le prind, apoi, cu plasa, pentru a hrăni reptilele.

În concluzie, toate aceste pasiuni au legătură cu natura. Ele se sedimentează și, inevitabil, se reflectă în opere și, chiar dacă nu se vede, ceva din reptilele care mi-au fost dragi, încă de mic, se regăsește și în lucrările pe care le-am făcut.

Michele Savino s-a născut în Bergamo, Italia, în 1989. El și-a concentrat cercetarea, în mod progresiv, asupra conceptului de imagine ca artefact pictural.

Expoziția este deschisă până în 27 iulie 2024.

Interviu realizat cu ajutorul managerei Galeriei, Rosalba Di Pierro.

Ioana Mărcuțianu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Ioan Ovidiu Sabău, după victoria cu CSU Craiova: „Am dat dovadă de caracter și am reușit să întoarcem rezultatul”

Publicat

Universitatea Cluj a reușit o victorie importantă sâmbătă seară pe Cluj Arena, impunându-se cu 2-1 în fața celor de la CSU Craiova, în debutul returului play-off-ului Superligii. În urma acestui succes, „U” Cluj urcă, cel puțin provizoriu, pe podiumul campionatului.

După meci, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău și-a felicitat elevii pentru atitudine și determinare.

„Vreau să îi felicit pe toți jucătorii. Reușim să recăpătăm ritmul, să controlăm jocul, cu toate că încă sunt anumiți jucători care încă nu joacă 100%, venind după o perioadă lungă în care au fost accidentați, dar atunci când este pasiune multă, dorință, compensezi foarte mult. Vreau să scot în evidență calitatea umană a jucătorilor, implicarea lor și faptul că nu s-au mulțumit, cum am dat impresia, la un moment dat în play-off, că parcă am obosit. La meciul cu Rapid am demonstrat că încă mai avem viață în noi și încă vrem altceva. Am reușit să îi acaparez, am reușit să îi conving că putem mult mai mult și vreau să îi felicit”, a transmis Ioan Ovidiu Sabău după meci.

„Trebuie să crezi, în primul rând”

Tehnicianul clujenilor a apreciat și efortul jucătorilor de a-și păstra încrederea chiar și după ce au fost conduși cu 1-0.

„Victorie grea, un meci greu, un adversar bun, ne-am adaptat și vreau să le mulțumesc celor care răspund de gazon, am avut impresia că nu se va putea juca la cât a plouat, dar au făcut mari eforturi ca să arate în condiții bune. (…) Au avut mare încredere jucătorii și la pauză că suntem bine, că am dominat, că avem ritm, suntem ce trebuie să fim și că vom întoarce rezultatul. Și am reușit. Trebuie să crezi, în primul rând. (…) Am reușit, am dat dovadă de caracter, echipa e bine pregătită și din punct de vedere fizic, am crezut foarte mult și am reușit să întoarcem rezultatul, să câștigăm acest joc. Trebuie să ne refacem și urmează un alt capitol”, a mai spus acesta.

În urma victoriei cu CSU Craiova, „studenții” ajung la 35 de puncte în clasament și se instalează temporar pe locul 3.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare meteo de vreme rece și brumă, în toate regiunile țării, până marți

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare privind răcirea accentuată a vremii în următoarele zile. În majoritatea regiunilor, temperaturile vor scădea treptat, iar nopțile vor fi deosebit de reci.

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteorologică de vreme rece și brumă pe arii restrânse, valabilă în intervalul 26 aprilie, ora 23 – 29 aprilie, ora 10. Astfel, vremea se va răci accentuat treptat în majoritatea regiunilor, iar în Maramureș, Transilvania și în nordul și centrul Moldovei în cursul nopților se vor înregistra în general minime de -3…2 grade și pe suprafețe mici se va produce brumă.

Cod galben de ploaie, până duminică

De asemenea, până duminică dimineață, în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, în sudul Dobrogei și în Carpații Meridionali și Occidentali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50…70 km/h), vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj – CSU Craiova, 2-1. Clujenii ÎNTORC scorul și urcă pe podium

Publicat

u cluj

Universitatea Cluj a întâlnit-o, sâmbătă pe Cluj Arena, pe CSU Craiova, în meciul care a deschis returul play-off-ului Superligii de fotbal. O victorie îi ținea pe olteni aproape de liderul FCSB. Clujenii ocupau poziția a 4-a cu 32 de puncte. În tur, oltenii au învins cu un categoric 3-0. După un meci pe care l-au controlat în mare parte, clujenii întorc scorul și înving cu 2-1, goluri marcate de Thiam (min.59), Zajkov (min.76 – autogol), respectiv Mitriță (min.20). Cu această victorie, „U” urcă, cel puțin până luni, pe podium.

Echipele de start:

„U” Cluj (4-2-3-1): Gertmonas – Oancea, Masoero, I. Cristea, Chipciu – Codrea, Artean – Simion, Bic, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, D. Moldovan, Mitrea, O. Popescu, Oaidă, Silaghi, Bota, Opriș, Fabry, Macalou, Nistor, Miranyan
Absent: Van der Werff (accidentat)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

„U” Cluj – CSU Craiova, 2-1. Clujenii ÎNTORC scorul și urcă pe podium

CSU Craiova (4-3-3): L. Popescu – Mora, Zajkov, Badelj, Bancu – Oshima, Screciu, Mekvabshvili – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: S. Lung, Stoian, Mogoș, Ndong, I. Lopez, Maldonaldo, Căpățînă, Houri, D. Barbu, Bană, Lukic
Absenți: Cicâldău, Paradela (accidentați)
Antrenor: Mirel Rădoi

Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Rareș Vidican / Asistenți: Valentin Avram, Marius Badea
Arbitru VAR: Cătălin Popa / Arbitru AVAR: Romică Bîrdeş

Cu un drenaj luat probabil de pe Temu, Cluj Arena s-a prezentat la ora meciului ca un bazin olimpic, din cauza torențialei căzute înainte de partidă. Ca atare, mai trebuia să aibă separatoare de culoare și eventual echipele câte un David Popovici pe post de vârf.

Clujenii încep tare și-i presează pe olteni în careu până la faza de zaibăr. În min.5, Thiam ratează probabil cea mai mare ocazie a partidei, rămas singur cu Popescu după pasa excelentă a lui Blănuță. În min.16, Artean ratează, la rândul lui, o lovitură de cap care trece peste poartă. Tot el arată că prima dată n-a greșit și mai ratează un șut dintr-o poziție bună, în min.30.

Între ratările astea vine golul juveților. În min.20, Bancu centrează, mingea mai atinge ceva picioare și ajunge la marginea careului la Mitriță, care tocmai trecea pe acolo. Acesta trage plasat la rădăcina barei și face 0-1, la primul șut craiovean pe poartă.

Universitatea Cluj se umple de cornere, dar asta n-o ajută pe tabelă. Chipciu mai are și el o ocazie în min.29, însă șutul lui e respins în corner de Screciu.

Repriza a doua începe cu ratarea lui Safira. Apoi, în min.52, Nistor trage la poartă însă șutul e blocat de apărătorii olteni.

În min.59, Thiam își răscumpără ratarea din min.5 și înscrie după o acțiune personală superbă. Cum remontada își are originile în limba dacă numai nu știam noi, clujenii și-l trec în vocabular cu ajutorul lui Zajkov, care, în min.76, deviază un corner în proprie poartă, pentru un 2-1 nesperat.

Oltenii trec de la trageri de timp la disperare și se înghesuie spre poarta lui Gertmonas. Clujenii gestionează perfect ultimele minute și reușesc o victorie mare care îi urcă pe podium, cel puțin până luni.

Notele Cluj24:

Gertmonas 8 – Oancea 6, Masoero 7, I. Cristea 7, Chipciu 7 – Codrea 6, Artean 6 – Simion 6, Bic 7, Thiam 8 – Blănuță 7,
Mitrea, Fabry 6, Macalou, Nistor 7

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Clujul sub ape, după o ploaie torențială. Șoferii au făcut haz de necaz: „E Veneția sau… Costinești?”

Publicat

Ploaia torențială de sâmbătă după-amiază a transformat mai multe zone din Cluj-Napoca în adevărate lacuri, provocând probleme în trafic și o mulțime de reacții amuzante din partea clujenilor.

În zona de ieșire spre Florești, carosabilul a fost acoperit de apă, șoferii fiind obligați să înainteze cu prudență.

Probleme majore au apărut și în apropiere de centrul comercial Cora, unde apa de pe carosabil a depășit pe alocuri 10 centimetri.

Traficul a fost îngreunat, iar imaginile surprinse de participanții la trafic au devenit rapid virale pe internet. Mulți clujeni au făcut haz de necaz, comparând situația cu scene din stațiuni estivale. „E Veneția sau Costinești?”, a glumit un utilizator pe rețelele sociale.

În paralel, Clujul rămâne sub avertizare de instabilitate atmosferică accentuată și ploi torențiale până duminică dimineață.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate