Connect with us
Advertisement

ACTUALITATE

Reprezentanți ai mediului artistic și cultural din Cluj-Napoca au VIZITAT situl grupului IULIUS

Publicat


iulius

Compania IULIUS dezvoltă un proiect mixed-use de reconversie și regenerare urbană pe fosta platformă Carbochim din Piața 1 Mai, integrând, în premieră pentru România într-un proiect real-estate, un centru dedicat artelor performative. Acesta va fi dezvoltat într-una dintre cele două clădiri cu valoare ambientală care vor fi păstrate și conservate – „hala cu arcade”. Funcțiunea culturală este propusă a fi gestionată de Centrul Cultural Clujean, împreună cu alte entități active pe scena artistică locală. Marți, 16 iulie 2024, reprezentanți ai mediului cultural au făcut o vizită pe sit programată pentru a analiza amplasamentul și a perfecta planul de dezvoltare al centrului.

Hala cu arcade a fost construită în anii ’50, are o suprafață de aproximativ 840 mp și se deosebește de celelalte clădiri de pe fosta platformă Carbochim prin arhitectura sa aparte, fapt care a făcut-o valoroasă din punct de vedere ambiental și reprezentativă pentru patrimoniul industrial. Arcadele care susțin tavanul dau impresia de spațiu deschis și aerisit și oferă clădirii un aer istoric.

Hala este una dintre cele două clădiri care vor fi conservate și aduse în circuitul public. Aceasta va fi transformată într-un centru de arte performative, unde se vor desfășura spectacole, ateliere sau expoziții. Cea de-a doua clădire care va fi păstrată este cea administrativă, de cărămidă, un simbol pentru fosta platformă industrială.

Reprezentanți ai mediului artistic și cultural din Cluj-Napoca au VIZITAT situl grupului IULIUS

De asemenea, în cadrul viitorului proiect va fi inclusă o sală de spectacole, dedicată teatrului, dansului contemporan și altor evenimente artistice.

„Parteneriatul cu IULIUS este o oportunitate pentru operatorii culturali clujeni de a accesa și folosi infrastructură culturală de calitate, în beneficiul general al publicului și al orașului. În etapele următoare de dezvoltare a proiectului, vom găzdui un dialog cu sectorul cultural local pentru a putea planifica în detaliu felul în care vor arăta spațiile culturale vizate, precum și felul în care vom asigura susținerea operatorilor culturali locali prin aceste spații.

Din punctul nostru de vedere, colaborarea dintre sectorul cultural și mediul privat este o completare fericită a parteneriatului dintre sectorul cultural și administrația publică, pe care o sprijinim în egală măsură în dezvoltarea unor proiecte de infrastructură culturală esențiale pentru oraș”, a declarat Ștefan Teişanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

„Propunem comunității un proiect în care componenta cultural-artistică are caracter de unicitate”

La primele discuții despre dezvoltarea unor spații pentru artele spectacolului pe vechea platformă Carbochim au participat, la invitația Centrului Cultural Clujean, mai multe dintre organizațiile culturale reprezentative ale Clujului: festivalurile Electric Castle, TIFF și Jazz in the Park, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, instituții precum Teatru Național și Opera Română și ONG-uri culturale, ca Reactor sau OM Studio. Au discutat despre viitoarele acțiuni artistice și culturale pe care acest spațiu le va putea oferi comunității.

„Întâlnirea cu reprezentanții din mediul cultural clujean, pe care îl cunoaștem ca fiind implicat, creativ, extrem de divers și orientat spre noi modalități de exprimare și apropiere de public, a fost prilej pentru a ne consolida parteneriatul. Propunem comunității un proiect în care componenta cultural-artistică are caracter de unicitate, pentru a le oferi clujenilor diversitatea care îi caracterizează și pe care și-o doresc, dar și pentru că mediul cultural reprezintă una dintre cele mai importante resurse ale orașului, la dezvoltarea căreia vrem să ne aducem aportul.

„Grupul IULIUS are o experiență vastă în dezvoltarea de proiecte mixed-use de regenerare urbană”

IULIUS este deja un partener al mediului cultural clujean, inclusiv pentru evenimentele de care publicul se bucură în Iulius Parc, și avem convingerea că experiența și viziunea Centrului Cultural Clujean și ale partenerilor săi vor conduce la crearea unui spațiu atractiv pentru fiecare, furnizor sau iubitor de artă, sub toate formele sale”, a spus Sorin Guttman, project manager al proiectului mixed-use de regenerare urbană IULIUS din Cluj-Napoca.

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă. Centrul are 135 membri: instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj.

Rețeaua Centrului mai include 46 de școli în Comunitatea Școlilor, 12 comune în rețeaua România Remarcabilă, 40 de orașe europene în rețeaua Culture Next și peste 60 de parteneri naționali și internaționali. Centrul gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală.

„Spațiul va include peste 5,2 hectare de spații verzi amenajate”

Grupul IULIUS are o experiență vastă în dezvoltarea de proiecte mixed-use de regenerare urbană, remarcându-se prin dezvoltarea ansamblurilor Palas & Palas Campus din Iași și Iulius Town din Timișoara. La Cluj-Napoca, compania este prezentă din 2007 cu proiectul Iulius Mall, Iulius Parc și clădirile premium de birouri United Business Center.

Noul proiect propus pentru reconversia fostei platforme industriale Carbochim într-un spațiu redat orașului și oamenilor va include: centru dedicat artelor performative și sală de spectacole, ca premiere într-un proiect real estate din România, branduri și concepte de retail mult așteptate în Cluj-Napoca, spații de birouri, centre de entertainment pentru întreaga familie, experiențele cinematografice ale momentului, restaurante și cafenele de inspirație internațională, concepte edutainment, facilități sport și health&beauty, fresh market de susținere a antreprenorilor locali etc.

Acesta va include peste 5,2 hectare de spații verzi amenajate, inclusiv o grădină japoneză și integrarea malului Someșului. Totodată, proiectul va crea infrastructură de utilitate publică, pentru fluidizarea traficului, acces facil și conectivitatea întregii zone cu orașul, auto, velo și pietonal: un nou pod rutier cu patru benzi auto și două pasarele pietonale peste râul Someș, amenajarea de piste velo, realizarea a două sensuri giratorii, modernizarea și lărgirea a două străzi și amenajarea a trei intersecții și stații de transport public în zona Pieței 1 Mai.  Proiectul se află în etapa finală de avizare, iar mai multe detalii sunt disponibile AICI!



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Emil Boc: Eu zic că a meritat să pietonalizăm strada Universității. Peste 5.000 de mașini, eliminate zilnic din trafic

Publicat

De

Emil Boc, strada Universității

Emil Boc, primarul Clujului, spune că e fain pe strada Universității, care a fost modernizată și închisă traficului auto.

Boc s-a filmat pe strada care acum e plină de terase, iar oamenii nu mai sunt deranjați de zgomotul mașinilor și, mai ales, de gazele de eșapament.

Emil Boc: Eu zic că a meritat să pietonalizăm strada Universității. Peste 5.000 de mașini, eliminate din trafic

“Nu-i așa că e fain să poți servi o cafea și o apă plată, aici, pe strada Universității fără zgomotul mașinilor și mai ales fără gaze de eșapament?”, a spus Emil Boc.

Primarul a arătat că, prin pietonalizarea străzii Universității au fost eliminate din trafic, în fiecare zi, 5.690 de mașini.

Emisiile acestor mașini echivalează cu plantarea a 1.938 de copaci într-un an sau reducerea a 75,6 tone de dioxid de carbon.

“Vom continua să promovăm această politică verde nepoluantă, deoarece ea contribuie la creșterea calității vieții și la sănătatea fiecăruia dintre noi”, a mai transmis Emil Boc.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Avishai Cohen Trio urcă pe scenă în ultima zi la Jazz in the Park

Publicat

De

Jazz in the Park

7.500 de oameni s-au bucurat de muzică în cea de a doua zi a festivalului Jazz in the Park.

Duminică, festivalul se încheie cu alte atracții pe ambele scene ridicate în parcul Etnografic din Cluj-Napoca.

Bucurie prin muzică în cea de-a doua zi a Jazz in the Park

Cymande și Manu Katché au captivat publicul într-o seară plină de vibrații pozitive.

Bucurie pură. Așa se poate descrie cea de-a doua zi a Jazz in the Park Festival care a strâns sâmbătă, în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca 7.500 de oameni.

Muzica a fost limba universală care i-a unit pe toți cei prezenți, spectatori sau artiști, într-o trăire colectivă ce a învăluit întreg festivalul într-o stare de bucurie autentică.

Legendara trupă Cymande, pentru prima dată în România

Legendara trupă Cymande care a scris istorie, a cântat pentru prima oară în România și a oferit publicului o seară de neuitat.

”Îmi doresc ca publicul din Cluj să simtă cu adevărat spiritul muzicii Cymande. Chiar dacă ne știu piesele, să vezi și să asculți reprezintă experiența veritabilă și valoroasă”, a spus Sam Kelly.

”Câteodată există o conexiune atât de puternică între public și noi, muzicienii, încât efectiv ne alimentează și mai tare cu energie. Asta căutăm aici”, a spus și Steve Scipio, bassist Cymande.

Mii de oameni au cântat, au dansat și au primit, cu zâmbetul pe buze, energia deosebită transmită de acești guru ai muzicii funk, jazz și grooves, care întreaga lor carieră au răspândind mesaje de pace și unitate în toată lumea.

Manu Katché a simțit că publicul a fost alături de el

Cymande a închis seara la Hill Stage. La Backyard Stage, seara a fost închisă de o altă legendă a muzicii: Manu Katché, celebrul toboșar din Franța care a cântat cu Peter Gabriel, Sting și Jan Garbarek.

Ca de obicei, acesta a combinat jazzul cu rock-ul și alte elemente din world music, acompaniat de vocea captivantă și plină de profunzime a Isadorei De Booseré.

”Am avut aici la Jazz in the Park o audiență minunată. Foarte mulți oameni. Mă uitam de pe scenă la început și nu puteam să văd unde se sfârșește această mare de oameni. Asta m-a impresionat din start, vizual.

Mai apoi, am simțit că fiecare participant în parte a fost atent, și fiecare pare să fi venit la concert cu un motiv personal. Nimeni nu povestea în public. Au ascultat și au stat foarte aproape de noi ca vibrație”, a declarat după concert Manu Katché.

Proiect special la Jazz in the Park

Alături de Cymande și Manu Katché, pe scenele Jazz in the Park au urcat în cea de-a doua zi de festival și Jazzanova, KRiSPER, Isfar Sarabski Quarted, dar și cei de proiectul special TUMBE.

”Este o onomatopee folosită de bătrâni când acompaniau vocal polifonic cântele folclorice foarte vechi.

Dar este în principal numele unui cântec din folclorul aromân. Încercăm să păstrăm identitatea acestui folclor printr-o fuziune muzicală”, a spus Mara, solistă TUMBE.

Avishai Cohen Trio, pe scenă în ultima zi a festivalului

Ultima zi de festival la Jazz in the Park continuă cu noi concerte memorabile pentru fani:

  • Hill Stage: 16:40 – NAUSYQA, 19:20 – Orchestra Baobab, 22:30 – Avishai Cohen Trio;
  • Backyard Stage: 15:40 – Amphitriō, 18:00 – Trigon, 20:40 – Tigran Hamasyan Trio;
  • Friends Stage: 14:00-16:00 Podcast Mix, 16.00-18:00 Jhu, 18:00-20:00 Bully, 20:00-22:00 Andi Moisescu, 22:00-00:00 Bianca Oance;
  • Vinyl Stage: 14:00-17:00 Rogvaiv, 15:00-20:00 Calibro 45, 2:00-23:00 Wax on Fridays.

Tigran Hamasyan le dă fanilor întânlire pe prispă

”Întâlnirile pe prispă” încep cu un invitat special. Tigran Hamasyan va face cunoștință cu cei care vor să afle mai multe despre viața și muzica sa.

Acesta este un artist inovator, care aduce prin jazz un omagiu rădăcinilor sale armenești. Programul complet al acestor dezbaterilor.

Duminică, 1 septembrie, festivalul și-a deschis porțile la ora 14:00.

Publicul are la dispoziție și o mare varietate de activități, de la ateliere interactive, la lecții de muzică, experiențe culinare, întâlniri inspiraționale și chiar ridicări cu balonul cu aer cald, toate într-o atmosferă relaxată și plină de muzică.

Biletele de o zi mai pot fi cumpărate de pe iabilet.ro. Cei are vin la Jazz in the Park anul acesta, pot să cumpere bilete pentru ediția 2025, la cel mai bun preț, doar în cadrul festivalului.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Scandal la un hipermarket din Cluj. Cerșetori care se dădeau drept surdo-muți s-au îmbrâncit cu paznicii

Publicat

Scandal hipermarket Cluj

Atenție clujeni, la un nou tip de înșelatorie. Cerșetori care se dau drept surdo-muți acționează au în mai multe zone ale orașului.

Aceștia au sărit și la scandal, când au fost dați afară de paznicii unui magazin.

Scandal la un hipermarket din Cluj. Cerșetori care se dădeau drept surdo-muți s-au îmbrâncit cu paznicii

Un scandal între închipuiții surdo-muți și paznici a fost filmat la un hipermarket din Cluj.

Cerșetorii “surdo-muți” au cu ei formulare, se apropie de oameni și gesticulează ca și cum nu ar putea vorbi și cer, practic, semnătură și donații pentru o Asociație pentru persoane cu deficiențe de auz.

Potrivit unui cititor Cluj24.ro, “donația” minimă indicată de aceste persoane este de 50 de lei.

Încearcă să fure și din buzunarele oamenilor

Persoanele filmate ating clienții, îi prind de mâini și încearcă să fure și din buzunarele oamenilor.

Potrivit informațiilor Cluj24.ro, gruparea este formata din mai multe femei tinere, iar din exterior, acestea sunt “păzite” de bărbați.

Aceștia intervin și fac scandal, așa cum s-a întâmplat la hipermarketul unde agenții de pază le-au dat afară pe femei.

Grupul a fost văzut în parcare la Metro, de unde a fost alungat de paznici, dar a acționat și în Parcul Mare, unde a avut loc un festival al vinului.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu în gara Cluj-Napoca. Un vagon dezafectat a luat foc

Publicat

De

Incendiu gara Cluj-Napoca

Pompierii clujeni intervin în zona gării la un incendiu care a izbucnit la un vagon dezafectat.

Incendiu în gara Cluj-Napoca. Un vagon dezafectat a luat foc

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin cu două autospeciale, pentru a stinge un incendiul

Potrivit ISU Cluj, acesta a izbucnit la un vagon dezafectat în apropierea gării iar, din primele date, flăcările s-au extins parțial și la o magazie.

La această oră nu sunt anunțate persoane care să solicite îngrijiri medicale.

UPDATE

Pompierii au finalizat intervenția și din fericire nu au existat persoane rănite.

Incendiul a pornit de la un vagon dezafectat, care completa o garnitură cu alte două vagoane.

Potrivit pompierilor, flăcările s-au extins și la fațada unei clădiri, dar intervenția promptă a pompierilor a făcut ca incendiul să fie stins în limitele găsite.

Foc făcut de persoane fără adăpost

Astfel, clădirea a fost protejată, precum și celelalte două vagoane.

Cercetările preliminare au arătat faptul că incendiul a pornit cel mai probabil de la focul făcut de persoane fără adăpost.

Foto: Cluj24, ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax