Connect with us

ECONOMIE

25 de studenți pe șantierul fostei platforme Carbochim, în cadrul unui parteneriat între grupul IULIUS și UAD Cluj-Napoca

Publicat


25 de studenți de la Universitatea de Arte și Design (UAD) din Cluj-Napoca au petrecut o zi pe șantierul de pe fosta platformă industrială Carbochim, arătându-și creativitatea și talentul artistic în cadrul unui concurs de pictură și desen, organizat de grupul IULIUS, în parteneriat cu mediul universitar.

„Pânza” pe care s-a pictat a fost una inedită, pentru că artiștii au personalizat căști de protecție pe șantier, tema provocându-i să transpună în manieră artistică trecerea de la istoria industrială a locului la spațiu activ, al comunității.

Parteneriat între IULIUS și Universitatea de Artă și Design

Acțiunea face parte dintr-un parteneriat mai amplu dintre grupul IULIUS și Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, care presupune imortalizarea diferitelor etape ale demersului de dezvoltare a proiectului de reconversie urbană a fostei platforme industriale.

Recent, 25 de studenți din cadrul UAD din Cluj-Napoca au participat la un concurs cu dublu obiectiv, acela de a personaliza într-o manieră artistică căști de protecție pe șantier, dar și pentru a oferi oportunitatea tinerilor de a-și exprima prin desen și pictură viziunea privind transformarea fostei platforme industriale Carbochim.

Tema concursului a fost ,,Regenerare urbană pentru o nouă Parte din Cluj. De la istoria industrială a fostei platforme Carbochim, la un spațiu renăscut, redat comunității”.

Trei lucrări câștigătoare

Toate lucrările celor 25 de studenți au impresionat prin conceptele transpuse și tehnicile folosite, iar trei dintre aceștia au fost desemnați câștigători. Astfel, Revesz Alexandru – student la departamentul de Pictură, anul III, Adrian Buda – masterand la departamentul Grafică, anul II și Costescu Cezara – doctorand la departamentul Arte textile – Design textil au impresionat cel mai mult cu lucrările lor.

Decizia s-a bazat pe criterii precum ingeniozitate, compoziție și culoare și a aparținut juriului, format din: prof. univ. dr. Florian Ștefan, Rectorul UAD, lect. univ. dr. Dănuț Alban, decan al Facultății de Arte Decorative și Design, conf. univ. dr. Andrei Budescu, prorector al UAD⁠, conf. univ. dr. Cristian Opriș, director al departamentului Grafică, conf. univ. dr. Alice Andreea Iliescu, prodecan al Facultății de Arte Plastice, precum și Sorin Guttman, managerul proiectului de reconversie urbană a fostei platforme industriale, și Dora Andercău, coordonatoarea acțiunii.

„Elementele care au stat în centrul creațiilor mele au fost oamenii, indiferent de vârstă, care întâmpinau schimbarea și o integrau în comunitate, iar alt element important este golul, extrem de important în contextul supraaglomerării. Lucrările au fost realizate utilizând markere, tehnica a fost unitară în cazul tuturor lucrărilor, însă stilistica a diferit în funcție de mesajul fiecărei lucrări în parte.

Însă, dacă ar trebui să identific ceva comun, care leagă toate lucrările, este ideea de secvențialitate, care se poate identifica în fiecare compoziție. Nu mi-am pus problema câștigului, oportunitatea de a fi alături de oameni frumoși și împărtășirea unei pasiuni comune au făcut deja această experiență să fie un timp pe care l-am câștigat și care nu a trecut insesizabil”, a explicat Adrian Buda, masterand în anul II în cadrul departamentului Grafică, unul dintre cei trei câștigători.

 Studenții și-au dat frâu liber imaginației

Acțiunea a fost un context creativ și pentru studenții din departamentul foto-video, care au surprins măiestria colegilor.

 „Noi am venit cu oamenii, iar cei de la IULIUS au venit cu inițiativa, spațiul și toate cele necesare. Ne dorim să avem cât mai multe astfel de colaborări cu cei de la IULIUS. Acesta a fost doar începutul colaborării noastre, ceea ce este un lucru foarte frumos”, a declarat Florian Ștefan, Rectorul Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca.

Maraton artistic

 Activitatea, desfășurată pe parcursul a aproximativ 8 ore, a permis fiecărui student să picteze între 4 și 10 căști, în funcție de organizare și atenția la detalii. Nu doar cei trei studenți declarați câștigători principali au plecat acasă cu premii, ci toți participanții, care au fost recompensați pentru că au acceptat provocarea de a participa la maratonul artistic.

„Proiectul de pe fosta platformă Carbochim este «Parte din Cluj», așa cum sunt și universitățile din acest oraș. Noi ne-am dedicat încă din momentul în care proiectul era la stadiul de discuții și planuri implicării a cât mai multor membri din comunitatea clujeană în dezvoltarea lui și chiar asta facem. Acțiunea realizată cu studenții de la UAD ne arată faptul că proiectul nostru prezintă interes pentru toate categoriile de vârstă și că viziunea ce sta la baza lui este frumoasă, mai ales prin desenul tinerilor.

Ne mândrim cu lucrările realizate de studenți și îi felicităm pentru pasiunea lor și munca depusă. În aceeași măsură, ne bucurăm că în această manieră am marcat începutul unei colaborări care, cu siguranță, va dezvolta proiecte cel puțin la fel de reușite”, e explicat Sorin Guttman, project manager al proiectului de regenerare urbană.

Proiecte de regenerare urbană marca IULIUS

Grupul IULIUS are o experiență vastă în dezvoltarea proiectelor mixed-use de regenerare urbană, exemple fiind Palas și Iulius Town, realizate la Iași și Timișoara, iar noul proiect de la Cluj-Napoca va fi unul inovator, care integrează tehnologii avansate și soluții sustenabile. De-a lungul celor peste 25 de ani în domeniul dezvoltării de proiecte de regenerare urbană, compania a legat diverse parteneriate cu universitățile din cele 4 orașe unde a dezvoltat proiecte – Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava – și și-a asumat rolul de a implica studenții în proiectele și inițiativele companiei, prin diverse programe de internship, stagii de practică și oportunități de dezvoltare.

Proiectul de regenerare urbană dezvoltat de grupul IULIUS la Cluj-Napoca, pe fosta platformă industrială Carbochim, se află în etapa finală de avizare. Află mai multe despre demers pe www.partedincluj.ro.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Fiica cea mică a primarului Emil Boc, șefă de promoție la Medicină Dentară, la UMFIH Cluj

Publicat

Patricia Boc, fiica cea mică a primarului Emil Boc, este șefa de promoție la Facultatea de Medicină Dentară a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj.

Patricia Boc a absolvit Facultatea de Medicină Dentară, programul de studiu în limba română, cu cea mai mare medie din promoția 2024.

Fiica cea mică a primarului Emil Boc, șefă de promoție la Medicină Dentară, la UMFIH Cluj

Cu această ocazie, Patricia Boc a transmis un mesaj colegilor:

„Dragi colegi,

Se apropie ziua care acum șase ani părea atât de îndepărtată și aproape intangibilă, dar pentru care cu toții am muncit atât de mult – ziua absolvirii.

Lăsăm în urmă viața de student și ni se deschide în față un nou început, viața de medic, pe care acum o privim cu incertitudinea unui vis așteptat, care nu are încă un contur precis. Cu toate acestea, sunt sigură că fiecare dintre noi o va trata cu entuziasm, multă responsabilitate și profesionalism.

Să ne lăsăm ghidați în permanență de dorința comună care ne-a adus pe toți la această facultate: dorința de a-i ajuta pe cei din jur.

Pe lângă toate cunoștințele învățate de la profesorii excepționali care ne-au ghidat, să nu uităm de latura umană pe care au cultivat-o în noi zi de zi.

Am învățat să fim empatici față de pacienți și am înțeles că scopul nostru este să le redăm zâmbetul.

Drumul cunoașterii nu se încheie aici, ci avem responsabilitatea să fim mereu în concordanță cu dinamismul schimbărilor din domeniul nostru, pentru a deveni tot mai buni pentru pacienții noștri.

Mult succes în viață și în profesia de medic!”, a transmis Patricia Boc.

Oana Boc, mesaj de mulțumire

Oana Boc, mama Patriciei, a postat, pe rețelele de socializare, un mesaj de mulțumire adresat fiicei sale.

„Îți mulțumesc pentru toate bucuriile pe care mi le dăruiești în fiecare zi! Îți urez să ți se împlinească toate visurile, draga mea Patricia”, a transmis Oana Boc.

Citește mai departe

EDUCATIE

Județul Cluj, din nou pe PRIMUL loc la Evaluarea Națională. Rata de promovare este de aproape 86%

Publicat

De

Județul Cluj, din nou pe primul loc la Evaluarea Națională

Rezultatele elevilor la Evaluarea Națională clasează, din nou, județul Cluj pe primul loc la nivel național, asta înainte de contestații.

Mai mult, șase elevi clujeni au obținut media zece la acest examen.

Județul Cluj, din nou pe PRIMUL loc la Evaluarea Națională. Rata de promovare este de aproape 86%

La nivelul județului Cluj, dintre cei 5.112 candidați prezenți, 4.392 de elevi au obținut medii mai mari sau egale cu 5, reprezentând 85,91%.

Potrivit reprezentanțilot Inspectoratului Școlar Județean Cluj, rata de participare la examen a fost de 96,89%, reprezentând 5.112 candidați prezenți, dintr-un total de 5.276 elevi înscriși în sesiunea iunie – iulie 2024.

Mai multe note de 10 la Matematică decât la Limba română

4.500 de candidați, resepectiv 87,90%, au obținut note peste sau egale cu 5 la proba de Limba și literatura română au obținut. 28 de candidați au fost notați cu 10.

La proba de Matematică, 4.151 candidați, respectiv 81,12%, au note peste sau egale cu 5.

70 de candidați au obținut nota 10.

De asemenea, la proba de Limba și literatura maternă, 597 candidați (din 620 prezenți) au obținut note mai mari sau egale cu 5, iar 13 candidați au fost notați cu 10.

Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj, a transmis felicitări elevilor

„Anunţarea primelor rezultate la examenul de Evaluare Naţională din acest an, care plasează din nou Clujul în topul județelor la nivel național, ne oferă motive de bucurie şi de satisfacţie tuturor celor implicaţi în pregătirea și desfășurarea examenului.

Doresc să adresez, în primul rând, felicitări copiilor și mulțumiri tuturor celor care au contribuit la această nouă reuşită a învățământului clujean. Rezultatele demonstrează că în județul Cluj se lucrează cu responsabilitate și că în tot acest timp s-au depus eforturi pentru ca elevii să fie pregătiți temeinic.

De acum, urmează completarea fișelor cu opțiuni pentru admiterea în învățământul liceal sau profesional, proces care necesită informarea și completarea cu atenție a unui număr cât mai mare de coduri. Felicitări încă o dată tuturor!”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Două zile pentru depunerea cotestațiilor

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 3 iulie 2024, în intervalul orar 16:00 – 19:00, dar și 4 iulie 2024, în intervalul orar 8:00-12:00, sau transmise prin mijloace electronice centrelor de examen.

În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie 2024.

În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Media generală de admitere se calculează considerând 100% media de la examenul de Evaluare Națională 2024.

Citește mai departe

EDUCATIE

Șase elevi clujeni au obținut media ZECE la Evaluarea Națională

Publicat

De

Șase elevi din Cluj au obținut media 10 la Evaluarea Națională

Șase elevi din județul Cluj au obținut media 10 la Evaluarea Națională. Toți elevii de zece provin de la licee din Cluj-Napoca.

Marți, 3 iulie, au fost publicate rezultatele la examenul pe care l-au susținut elevii de clasa a VIII-a. Astăzi se vor putea depune și contestațiile.

Șase elevi clujeni au obținut media ZECE la Evaluarea Națională

Potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației, în județul Cluj s-au înregistrat șase medii de zece.

Elevii de zece pe linie de la Cluj sunt de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” – 2 , Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” și Liceul Teoretic Elf.

De asemenea, 952 de elevi din județul Cluj au obținut medii între 9 și 9,99.

Ministrul Ligia Deca a declarat marți că la nivel național au fost 65 de medii de zece.

De asemeena, aceasta a mai anunțat faptul că, la nivel național, cele mai multe medii ale elevilor s-au încadrat între 7 și 8,99.

Afișarea rezultatelor finale se va face la data de 9 iulie, după soluționarea contestațiilor.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Clujul „Pune mâna pe chitară”, în Piața Unirii. Bosquito, Semnal M și Emeric Imre cântă alături 500 de chitariști

Publicat

chitară

„Pune Mâna pe Chitară – Folk & More” revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca, între 6 și 7 iulie, pentru a aduce împreună peste 500 de chitariști care vor cânta alături de nume importante din muzica  folk-rock.

În acest weekend, programul educațional „Pune Mâna pe Chitară” organizează pentru al treilea an în Cluj-Napoca un concept de festival cu adevărat unic, promițând două zile de muzică live și o atmosferă plină de emoție.

Sute de chitariști din toată țara vor interpreta cele mai iubite piese folk și rock împreună cu trupe și artiști importanți precum Bosquito, Semnal M, Emeric Imre și Gabriel Ghita.

Sâmbătă, 6 iulie, ora 18:00 – Serenada Pune Mâna pe Chitară

Ziua debutează cu Serenada din Piața Unirii, care va reuni chitariști din Sibiu, Deva, Făgăraș, Craiova, Curtea de Argeș, Oradea, Arad, Reșița, Alba Iulia, Bistrița, Rm. Vâlcea, Sighișoara, Turda, Botoșani, Slatina, Cisnădie, Jibou, Dej, Tășnad, Sânmartin, Tg.Frumos, Pișchia, Tg. Lăpuș, Izvoarele, Gilău, Izvoru Crişului.

Cele 16 piese din playlist-ul concertului  vor răsuna de pe corzile a peste 500 de chitariști, acompaniați de Bosquito, Semnal M și Emeric Imre. Printre melodiile românești se numără „Două mâini” și „Omul perete” (Bosquito), „Floare de colț” și „M-am îndrăgostit numai de ea” (Ducu Bertzi), „Nebun de alb” și „Noaptea de unul singur” (Emeric Imre), „La fereastra ta”,  „Spune-mi cine ești” și „Primăvara românească” (Semnal M), „Iubirea” și „Trebuie să crezi” (Antract), „Adio, deci pe curând” și „Vinovații fără vină” (Mircea Vintilă).

Piese internaționale

Playlistul include și piese internaționale celebre precum “Another Brick in the Wall” (Pink Floyd) , “Have You Ever Seen the Rain” de la Creedence Clearwater Revival, “Hotel California” semnată de Eagles și “Let It Be” a celor de la The Beatles.

Seara se va încheia cu trei concerte de excepție. De la ora 20:00, Emeric Imre ne va încânta cu un recital de muzică folk de cea mai bună calitate, din care nu vor lipsi hit-uri precum „Nebun de alb” și „Noaptea de unul singur”, dar și multe alte piese care au marcat cariera sa.

De la ora 21:00 urcă pe scenă Semnal M, legendara trupa din Cluj-Napoca, ne va aduce spiritul rock autentic cu piesele „La fereastra ta”, „Spune-mi cine ești”, „Primăvara românească” și multe altele.

Seara va culmina cu un concert Bosquito, una dintre cele mai în vogă și mai iubite trupe din România.

Duminică, 7 iulie, trei evenimente Street Guitar animă Clujul

Clujul va prinde viață prin trei evenimente Street Guitar, care vor aduce pe străzile orașului grupuri de chitariști din întreaga țară. Momentele muzicale vor avea loc în diverse piețe și zone centrale ale orașului, invitând trecătorii să se alăture și să se bucure de momente de relaxare și evadare din rutina zilnică.

Evenimentul promite să aducă un suflu nou în oraș și să creeze o atmosferă deosebită, în care muzica va fi puntea de legătură între artiști și comunitate.

„Pune Mâna pe Chitară – Folk & More” este dedicat publicului larg, care se adresează tuturor iubitorilor de chitară și muzică folk-rock, profesioniști, amatori sau simpli spectatori. Accesul este gratuit la toate evenimentele.

Despre program

Programul „Pune Mâna pe Chitară”, unul cu tradiție în Sibiu, își propune să pună bazele unui program complex de educație muzicală la Cluj-Napoca, care nu doar încurajează oamenii să învețe să cânte la chitară, ci le oferă toate instrumentele necesare pentru a reuși: un caiet de studiu pentru chitară cu informații utile și tabulaturi ale pieselor incluse în eveniment, dar și tutoriale video, realizate de Ilie „Manole” Vlad de la trupa Antract.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax