Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. Zborurile Cluj-Londra/ Luton, ANULATE. A fost un incendiu de proporții în parcarea Aeroportului Luton

Publicat


Zborurile operate, miercuri, pe Aeroportul „Avram Iancu” Cluj pe relația Londra – Luton au fost anulate de compania Wizz Air din cauza unui incendiu violent izbucnit marți seară în parcarea aeroportul care deservește capitala Marii Britanii.

Potrivit site-ului aeroportului clujean, a fost anulată cursa care urma să decoleze de la Cluj la ora 6,15, dar și cea programată să aterizeze la ora 13.

Din primele informații, incendiului pe pe Aeroportul Londra – Luton s-a soldat cu cel puțin 5 persoane rănite, dintre care 4 pompieri și un angajat al aeroportului.

Incendiul a izbucnit în parcarea aeroportului Londra – Luton, cauzele urmând a fi stabilite. Se pare că o mașină electrică aflată în parcare ar fi luat foc.

Aeroportul Londra – Luton este al 5-lea din Marea Britanie.

Sursa video: Facebook



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Săptămâna Albă: semnificații și TRADIȚII înainte de Postul Paștelui

Publicat

Vinerea Mare, zi de post negru

Săptămâna Albă, cunoscută și sub numele de Săptămâna Brânzei, are loc în ultima săptămână înainte de Postul Mare, iar în 2025 se desfășoară între 24 februarie și 2 martie. Este perioada premergătoare Postului Paștelui, având un rol esențial în pregătirea spirituală și fizică a credincioșilor pentru această perioadă de postire și purificare.

În săptămâna albă, nu se mai consumă carne. În această perioadă, nu se fac nici nunţi, scrie Alba24.

Semnificația spirituală

Săptămâna Albă simbolizează întoarcerea la un regim alimentar mai simplu, inspirat din stilul de viață al primilor oameni din Rai, care nu consumau carne.

Săptămâna Albă: semnificații și TRADIȚII înainte de Postul Paștelui

Este o perioadă de tranziție alimentară, menită să faciliteze adaptarea organismului la rigorile Postului Mare, cel mai lung și mai strict post din an.

De asemenea, această săptămână este un timp de reflecție spirituală, în care credincioșii sunt îndemnați să participe la slujbe religioase, să se roage și să mediteze asupra semnificației postului și a înnoirii sufletești.

Semnificaţia liturgică

Începutul Postului Mare este legat de venirea primăverii, asociere pe care o găsim şi în Triod (care cuprinde imnografia pentru perioada Postului Mare). Imnurile mai vechi amintesc de „Primăvara Postului”, o legătură firească, dată fiind perioada din an pentru care e rânduit Postul Mare în regiunile temperate ale emisferei nordice.

Slujbele din această săptămână sunt foarte asemănătoare cu cele care se slujesc în Postul Mare, însă sunt mai scurte.

Reguli alimentare

Se renunță complet la carne, dar sunt permise produse lactate (lapte, brânză, smântână, unt), ouă și pește.

Spre deosebire de Postul Mare, în această săptămână peștele este permis în fiecare zi.

Tradițional, credincioșii consumă multe preparate pe bază de brânzeturi și lactate, pentru a se bucura de aceste alimente înainte de intrarea în post.

A șaptea săptămâna înainte de Paște

Săptămâna albă sau săptămâna brânzei este ultima săptămână dinaintea Postului Mare și a şaptea săptămână înainte de Paşti.

Este o „săptămână de post de carne” și se recomandă abţinerea de la petreceri, dans şi muzică profană ori de la alte activităţi care ar distrage atenţia de la viaţa spirituală.

De aceea, Săptămâna brânzei este ultima în care creştinii ortodocşi pot mânca produse lactate şi se pot bucura de activităţile sociale care nu vor mai fi potrivite în timpul Postului, o perioadă mai sobră de rugăciune şi introspecţie.

Obiceiuri și tradiții

Lăsata Secului de Brânză (2 martie 2025) marchează ultima zi în care se mai consumă alimente de origine animală înainte de Postul Paștelui.

În unele regiuni, se organizează mese festive cu preparate tradiționale pe bază de brânză și ouă, ca un fel de „ospăț de rămas bun” de la alimentele permise înainte de post.

Tradițiile populare includ și arderea Crăciunului, un obicei întâlnit în zonele rurale, care simbolizează încheierea perioadei de iarnă și începutul purificării pentru primăvară.

Această perioadă mai e cunoscută în popor drept Săptămâna Nebunilor. Se spune că nu e o perioadă bună pentru cununii, nici pentru înmormântări. Cum aceste zile sunt ultimele dinaintea Postului în care se mai pot oficia căsătorii, oamenii obișnuiau să spună că numai nebunii, urâții și proștii fac nunți acum, de unde și denumirea de Săptămâna Nebunilor.

Obiceiuri din fiecare zi

Lunea albă: Lunea burdufului, se taie burduful de brânză

Marțea albă: se spune că este bine să se mănânce brânză; nu se spală rufe și nu se face baie, fiindcă albește părul

Miercurea albă: nu este bine să te speli pe cap, ca să nu încărunțești mai devreme

Joia nepomenită sau Joia necurată: femeile spală cămășile, ca să fie albe peste an; nu torc, ca să nu le fie bărbații în pericol. Se mai numește și Joia furnicilor: în unele zone, se făcea turtă din făină sau din mălai, unsă cu unt sau cu brânză și se așază pe un mușuroi, pentru ca furnicile să aibă ce mânca și să nu facă pagube în timpul verii

Vinerea albă: se mănâncă doar seara; se ține cu post și rugăciune, pentru binele casei și pentru curățirea sufletului

Sâmbăta albă: se fac plăcinte, care se dau de pomană; bărbații nu lucrează, fiind risc de căzături; femeile nu cos și nu spală cămăși bărbătești.

Duminica albă: odinioară, în “Duminica Iertării”, bunicii îşi aşteptau nepoţii la “bătutul alviţei” delicatesă care era agăţată cu o sfoară în tavan iar cei mici se chinuiau să muşte din ea, fără să o atingă

Pregătirea pentru Postul Mare

Săptămâna Albă este un timp de echilibru și pregătire treptată, atât fizic, cât și spiritual.

Mulți credincioși încep să-și diminueze treptat consumul de alimente de origine animală, pentru a face mai ușoară tranziția către postul strict care începe pe 3 martie.

Se recomandă creșterea timpului dedicat rugăciunii, spovedaniei și faptelor bune.

Această perioadă este importantă atât pentru cei care urmează Postul Paștelui, cât și pentru cei care doresc să adopte o dietă mai echilibrată și sănătoasă înainte de intrarea în post.

Timpul petrecut în Rai

Săptămâna albă ne aminteşte de timpul pe care Adam şi Eva l-au petrecut în Rai. Ei nu consumau carne. Postul este timpul întoarcerii la starea paradisiacă.

Consumul cărnii şi al sângelui începe în neamul omenesc abia după momentul căderii în păcat. De aceea, aceste șapte zile sunt și un chip al înălțării, al întoarcerii noastre la starea cea dintâi și în Împărăția Cerurilor, potrivit doxologia.ro.

Rugăciunea Sfântului Eferm Sirul. De ce se mănâncă pește

Din ziua de miercuri a săptămânii albe și până în miercurea Săptămânii Mari se rostește rugăciunea Sfântului Efrem Sirul – „Doamne și Stăpânul vieții mele”, însoțită de metanii – o altă formă de familiarizare cu nevoinţa de-a lungul întregului post.

Dezlegările la pește, lapte, ouă sunt și o pregătire fizică sau trupească a creştinilor pentru postul care va veni. Îngrijindu-se de cele ale trupului, Biserica îi obișuiește pe credincioși cu practica postirii (prin abținerea de la consumul de carne), permițându-le, totuși, să se întărească pentru cele 40 de zile în care se vor osteni, cu produse din lapte, ouă şi peşte. Albul acestor alimente simbolizează haina luminoasă a postului.

O altă particularitate a acestei perioade este și faptul că, în zilele de miercuri și vineri nu se săvârșește Sfânta Liturghie, fiind zile aliturgice.

Sâmbăta asceților

Sâmbăta Săptămânii brânzei ne aduce exemplul asceţilor care au fost postitori prin excelenţă şi care ne arată prin viaţa lor cum să parcurgem drumul anevoios al postului. Această sâmbătă este numită a asceţilor, pentru că acum Biserica ni-i pune înainte „pe toţi bărbaţii şi femeile care, prin multe nevoinţe şi osteneli, au trăit cu cuvioşie.

Aceasta, pentru ca, prin pomenirea lor şi a luptelor lor, să ne facă să intrăm cu mai mult curaj în marea luptă a postului. Având ca pildă şi călăuză viaţa lor şi dobândind sprijinul şi ajutorul lor, vom putea fi gata pentru luptele cele duhovniceşti, mai cu seamă când ne gândim că şi ei au avut aceeaşi fire ca şi noi” (Sinaxar, Sâmbăta Lăsatului sec de brânză).

Astfel, asceţii sunt o pildă pentru noi care ne pregătim să parcurgem perioada Postului Mare, cel mai important timp duhovnicesc din cursul anului bisericesc, scrie Ziarul Lumina.

Duminica Iertării

Ultima zi din Săptămâna Brânzei se numeşte „Duminica Iertării”, o temă centrală a Postului Mare. La Vecernia de duminică seara, toţi credincioşii îşi cer iertare unul altuia şi astfel începe Postul Mare.

De asemenea, în Duminica Iertării, vecinii, rudele, cunoscuţii se vizitează şi îşi cer iertare unii de la alţii, ca să intre curaţi în Post.

Postul Paștelui 2025 începe luni, 3 martie și continuă până în 19 aprilie. În 20 aprilie 2025 este Învierea Domnului – prima zi de Paște.

Floriile sunt în 13 aprilie. Săptămâna Patimilor este în perioada 14-28 aprilie.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

ADHD-ul pe înțelesul profesorilor – eveniment dedicat EDUCAȚIEI incluzive, la Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca

Publicat

adhd

Evenimentul dedicat educației incluzive, desfășurat la Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, a fost organizat de specialiști în sănătate mintală în colaborare cu cadrele didactice și este un demers al Asociației Române de Studiu a Jocurilor de Noroc (RASG). Obiectivul principal a fost instruirea profesorilor și învățătorilor în cele mai eficiente tehnici de gestionare a tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate, cunoscută ca ADHD.

La eveniment au participat cadre didactice dornice să înțeleagă mai bine nevoile copiilor cu ADHD și specialiști în domeniul psihologiei și psihiatriei pediatrice, printre care profesorul Viorel Lupu și psihoterapeutul, Ramona Lupu, fondatorii RASG.

ADHD este una dintre cele mai frecvente tulburări de neurodezvoltare

Profesorii joacă un rol esențial în sprijinirea copiilor afectați, spun specialiștii, prin urmare, evenimentul a fost mai mult decât o conferință, a fost un apel la acțiune, o oportunitate de a aduce împreună educatori și doctori pentru a construi strategii eficiente care pot fi aplicate în cadrul procesului de predare.

ADHD-ul pe înțelesul profesorilor – eveniment dedicat EDUCAȚIEI incluzive, la Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca

Asociația RASG se dedică promovării abordărilor bazate pe dovezi științifice în psihologie și psihoterapie, oferind un cadru de instruire continuă pentru profesioniștii din domeniul educației și sănătății mintale. Participarea lor la acest eveniment a adus un plus de valoare, oferind profesorilor nu doar cunoștințe teoretice, ci și strategii practice de intervenție în clasă.

Tehnici inovatoare și soluții concrete

Prezentările din cadrul evenimentului au fost structurate într-un mod interactiv, punând accent pe tehnici validate deja în medicina internațională și strategii eficiente pentru sprijinirea copiilor cu ADHD. Printre subiectele abordate s-au aflat și modalitățile de adaptare a curriculumului și mediului educațional la nevoile copiilor cu ADHD, strategiile de gestionare a comportamentului în sala de clasă, importanța colaborării dintre cadrele didactice, psihologi și părinți pentru o intervenție eficientă.

Au avut loc discuții deschise, schimburi de experiență, iar atmosfera a fost una de colaborare sinceră, în care fiecare participant a avut ocazia să-și exprime provocările și să găsească soluții alături de specialiști.

Misiune îndeplinită, sprijinirea fiecărui copil în parte

Reprezentanții școlii, dar și cei ai Asociației RASG au demonstrat prin organizarea acestui eveniment că au împreună un scop comun, de a oferi copiilor suportul de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul de dezvoltare maxim și că educația românească ar putea face pași importanți spre incluziune, adaptabilitate și progres.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

USR Cluj, după ce o femeie a fost atacată de o haită de câini: Problema haitelor din Huedin poate fi și trebuie să fie rezolvată

Publicat

USR Cluj, despre problema câinilor din Huedin

USR Cluj a transmis, după ce o femeie a fost atacată la Huedin de 21 de câini, că problema problema patrupedelor care umblă în haite este cunoscută la nivelul autorităților locale.

Încă de acum un an, consilierii USR au semnalat această problemă și au cerut în ședința Consiliului Local Huedin alocarea banilor necesari pentru demararea unei campanii de sterilizare a câinilor.

USR Cluj, despre problema câinilor din Huedin

O femeie a fost atacată pe o stradă din Huedin de o haită de câini. Numai norocul a făcut ca o altă persoană să sară în ajutorul ei și o tragedie a fost evitată la limită, arată reprezentanții USR Cluj. Aceștia arată că problema haitelor de câini din Huedin este cunoscută de toată lumea la nivel local, inclusiv de conducerea primăriei.

”Nu ne putem baza pe șansă sau noroc când e vorba de siguranța oamenilor. De prea multe ori în România se acționează pompieristic, numai după ce se produce o tragedie. Abordarea corectă este să prevenim. Trebuie intervenit rapid prin luarea de pe stradă a câinilor fără stăpân și îngrijirea lor, cât și prin campanii de sterilizare. Vom solicita din nou în consiliul local să fie alocați banii necesari în acest sens și autoritățile locale să își facă treaba, protejând cetățenii.” declară Csaba Kudor, consilier local USR în Consiliul Local Huedin.

“Soluția este sterilizarea”

Ultima campanie de sterilizare a avut loc în Huedin în urmă cu 11 ani, arată reprezentanții USR Cluj. În prezent problema câinilor fără stăpân din oraș este gestionată cu sprijinul Asociației Cezar. Aceasta nu primește, însă, fondurile necesare pentru a putea rezolva acest fenomen, ci doar pentru limitarea creșterii sale.

”Soluția pe termen lung a acestei probleme este sterilizarea. În dezbaterile asupra bugetului de stat, parlamentarii USR Cluj au cerut alocarea de fonduri pentru o campanie de sterilizare a câinilor în județul Cluj. De prea multe ori aceștia ajung să fie abandonați în stradă, ceea ce contribuie mai departe la accentuarea fenomenului prezenței câinilor comunitari. Din păcate, USR nu a găsit sprijinul necesar din partea parlamentarilor de Cluj ai celorlalte partide și, în consecință, acest amendament nu a fost adoptat. Amendamentul va fi susținut și la nivelul bugetului județului Cluj de echipa de consilieri județeni USR Cluj și la nivelul bugetelor locale din mai multe localități, inclusiv Huedin” adaugă Ionela Timiș, consilier județean USR, membră a comisiei pentru turism, mediu și agricultură.

 

 

Citește mai departe

CULTURA

Dragostea și rânduiala în satul clujean de altădată: RESPECT, discreție și aprobarea părinților

Publicat

De

Dragostea în satele clujene de altădată

În lumea satului de odinioară, tinerii erau educați sever de către părinți, pentru „a nu avea rușine după ei” și foarte rar copiii ieșeau din cuvântul părinților.

Așa se întâmpla și în cadrul relațiilor de dragoste care se înfiripau între doi tineri, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Dragostea și rânduiala în satul clujean de altădată

Întotdeauna, arată specialiștii clujeni, trebuia ca părinții să fie de acord cu cine stă de vorbă fata sau feciorul. Astfel, prezenţa mamelor la joc, pe margine, echivala cu o bună cunoaştere a relaţiilor în care fiica putea intra. Mamele ţineau socoteală de cine cu cine a jucat şi de câte ori.

Feciorii mergeau seara la fete, mai ales sâmbătă și duminică seara. Întotdeauna, întâlnirile aveau loc la poarta casei și, rareori, feciorul era chemat în casă, și doar în prezența părinților. “Până când te căsătoreai, nu știa fata de fecior. Când te-ai căsătorit, apoi… ce noroc ai avut”, spune Susana Borla din Rusești, județul Cluj.

În trecut, mai artă specialiștii de la CJCPCT Cluj, chiar dacă doi tineri care se plăceau erau hotărâți se se căsătorească și formau un cuplu cunoscut în lumea satului, nu se afişau în orice ipostază pe uliţă, nu se țineau de mână.

Foto: Alai de nuntă – Negreni, jud. Cluj /Mircea Cîmpeanu/Arhiva CJCPCT Cluj

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate