Connect with us

EVENIMENT

INTERVIU VIDEO/ Viorel Băltărețu, un antreprenor în politică: Îmi doresc pentru cetățenii din Cluj, și pentru români, să ajungem să trăim într-o țară normală

Publicat


Omul de afaceri clujean Viorel Băltărețu a deschis prima firmă încă din facultate, iar acum conduce o companie de mobilă cu 35 de angajați. Acesta a intrat în politică pentru a schimba ceva în România.

Viorel Băltărețu a acordat un interviu pentru Cluj24.ro.

România are potențial

Rep: Dle Băltărețu, sunteți antreprenor, veniți din mediul privat, ce v-a determinat să faceți pasul în politică?

V.B.: Sunt antreprenor, am o experiență foarte vastă ca antreprenor. Prima mea firmă am avut-o în 1997 și de atunci asta mi-a fost ocupația. De ce am intrat în politică?

Pentru că pur și simplu m-am săturat să fiu calul de povară al tuturor guvernelor care au lăsat să se întâmple lucrurile așa cum am vrut politicienii aceștia.

Cred că România are o șansă mult mai bună, are un mult mai bun potențial și trebuie făcut ceva.

Trebuie ca noi, cei care înțelegem ce înseamnă munca, înțelegem valorile, onestitatea, integritatea, cuvântul dat să știi să ți-l respecți, noi trebuie să ajungem să ne implicăm. Am 45 de ani, cred că am ajuns la maturitatea necesară ca să pot face ceva pentru România.

Rep: Ați mai făcut parte din vreun partid?

V.B.: Nu, sunt membru al PLUS și m-am înscris chiar de la începuturile lui, în decembrie 2018. Nu am mai făcut parte din niciun partid politic pentru că, de fiecare dată când am avut intenția să o fac, am descoperit că valorile, că interesele sunt altele decât cele pe care le afișau.

Atras în PLUS de Dacian Cioloș

Rep: Sunteți, practic, un polician nou venit pe această scenă, nu ați mai făcut politică până acum, și acum este primul pas pe care îl faceți direct pentru o funcție de parlamentar.

V.B.: Este adevărat, nu am mai făcut politică într-un cadru organizat, am făcut politică în stradă, am fost la majoritatea mitingurilor, dar ca membru politic al unui partid nu am mai fost. Este un pas destul de mare.

Rep: De ce PLUS, ce va atras la acest partid?

V.B.: În primul rând am fost atras de Dacian Cioloș. Pe mine, guvernarea pe care a avut-o în 2016 m-a convins că se poate face politică și altfel. Pur și simplu pentru mine a fost atunci o revelație, am văzut că se pot lua măsuri corecte, se poate avea un discurs corect, cu bun simț, cu onestitate. Pe mine atunci m-a convins Dacian.

Eu am crezut atunci că nu va fi nevoie să mă implic în politică. În 2016 nu mă gândeam că în 2018-2019 o să devin politician, dar lucrurile au evoluat foarte mult în această perioadă și m-au făcut să îl urmez pe Dacian Cioloș și oamenii pe care i-am găsit în PLUS Cluj.

De ce m-am alăturat PLUS? Pentru că am găsit valori în care eu cred, în integritate, în onestitate, cred că sunt oameni care au dovedit ceva în viață.

Și asta este diferența între noii politicieni și vechii politicieni. Noi venim cu o anumită experiență pe care vrem să o aplicăm din postura de deputați, cum este cazul meu, sper prim-miniștri pentru Dacian Cioloș, vrem să venim cu ceva diferit.

Promisiuni neonorate în ultimii 30 de ani

Rep: Ce v-a nemulțumit la actuala clasă politică, la partidele vechi? Ce trebuiau să facă și nu au făcut în ultimii ani?

V.B.: Ce nu m-a nemulțumit…Nu este vorba despre ultimii ani, este vorba de ultimii 30 de ani. De fiecare dată, la fiecare patru ani de zile, aproape de fiecare dată am crezut că va veni o forță nouă sau oameni care vor face ceea ce promit. Până acum nu s-au prea ținut de promisiuni. Din păcate chiar și acum suntem într-o <<mocirlă>>, dacă putem să spunem, în care ne zbatem fiecare.

Eu sunt foarte nemulțumit de nivelul de corupție pe care nici măcar nu reușim, prin justiția pe care o avem, să o ținem sub control, ce să mai vorbim de a o eradica.

Ce să spunem despre birocrație, despre cât de stufoase sunt instituțiile statului și atitudinea lor față de mine ca și antreprenor, ca și cetățean. Sunt foarte multe lucruri pe care politicienii vechi le perpetuează.

Declarațiile contracandidaților noștri sunt de suprafață, niciunul nu spune că va schimba radical. Spun că vor schimba, dar tot ei au fost până acum patru ani și nu au schimbat nimic. Nu știu cine îi mai crede. Eu, cel puțin, nu îi mai cred.

Cine este Viorel Băltărețu

Rep: Pentru că sunteți nou venit în lumea politicii, vă rog să vă faceți o scurtă prezentare, pentru a vă cunoaște oamenii?

V.B.: Numele meu este Viorel Băltărețu, am 45 de ani, sunt căsătorit, am două fete de 20 de ani care sunt studente. Ca și antreprenor am deschis prima firmă încă din anii facultății și am dezvoltat apoi alte cinci firme.

Ultima firmă pe care o conduc din 2003 este o firmă de mobilă, am 35 de angajați, consider că am 35 de familii de care sunt responsabil și mă străduiesc să am o atitudine cât mai corectă față de ei.

Ca și politician, nu pot să spun că sunt un politician încă, sunt unul în devenire. Am intrat în PLUS, am aderat în 2018, am activat ca membru simplu până la începutul anului 2020, apoi m-am implicat în conducerea partidului și după aceea în conducerea Alianței la nivel local în județul Cluj.

M-am bucurat de încrederea colegilor mei și în alegerile interne din cadrul alianței am fost ales cu o majoritate confortabilă să candidez la Camera Deputaților pe poziția a doua.

Fără penali în funcții publice

Rep: Sunteți un idealist sau un pragmatic? Ce sperați să schimbați în Parlament dacă veți intra?

V.B.: Dintr-o anumită perspectivă sunt un pragmatic. Pe de altă parte cred că trebuie să fi un pic idealist ca să ajungi să schimbi ceva. În general trebuie să îi pui niște obiective aparent intangibile și să alergi către ele.

Eu îmi pun obiective cât mai provocatoare și mai îndepărtate ca să știu că trebuie să ies foarte mult din zona mea de confort ca să pot să le ating. În Parlament îmi doresc să schimb foarte multe. Împreună cu colegii mei din Alianță dorim să ajungem să schimbăm din perspectiva justiției. Dorim să aplicăm Legea <<Fără penali în funcții publice>>, este un lucru foarte important, este o primă măsură.

Vrem să ajungem să schimbăm Parlamentul și să avem doar 300 de parlamentari, vrem să tăiem pensiile speciale, vrem să transparentizăm tot ce înseamnă cheltuielile pe care instituțiile statului le au astfel încât să ajungem să diminuăm corupția și s-o eradicăm, dacă se poate.

Accent pe parcurile industriale

Rep: În plan economic, pentru că veniți din mediul privat, din antreprenoriat, aveți creionate niște puncte, niște posibile proiecte legislative pe care să le promovați ca deputat de Cluj?

V.B.: Eu vin cu expertiza mea din zona antreprenorială, ca cel care simte efectele legilor de la firul ierbii. Știm ce înseamnă legile stufoase, complicate, foarte interpretabile pe care fiecare autoritate a statului le interpretează cum vrea ea.

Eu am un program politic care face parte din liniile programului politic al Alianței USRPLUS, dar zona în care eu mă voi implica este zona IMM-urilor și a mediului economic. Dintre proiectele pe care vreau să le promovez și sper că voi reuși în Parlament să le transform în niște legi bune pentru IMM-uri mă refer la zona achizițiilor publice.

Achizițiile publice trebuie democratizate

Este un plan al meu de a reforma acest sistem de achiziții publice și de a-l <<democratiza>> pentru că ideea mea este că statul este cel mai mare client din piața asta a României dacă ne gândim la toate instituțiile. Mi se pare complet incorect ca doar unele companii să aibă acces la acest client.

Va trebui să facem ca și companiile mici să poată să acceseze acest sistem, cu niște prețuri corecte. În zona de achiziții publice eu nu sunt de acord cu prețul cel mai mic, mi se pare cea mai mare prostie. Până la urmă nu cumpărăm produsele cele mai ieftine când mergem la magazine, ci îți cumperi lucrurile care ți se potrivesc ție, care înseamnă un raport calitate preț pentru ceea ce ai tu nevoie.

Ar trebui să gândească așa și statul și să punem în lege cât se poate de explicit prin niște regulamente. Un alt proiect este partea de parcuri industriale. Cred că în perioada următoare o să vin cu niște studii pe care le-am făcut împreună cu experții care mă ajută pe mine ca viitor parlamentar. Se vede foarte clar că acele orașe sau zone care au parcuri industriale se dezvoltă economic iar nivelul de trai al cetățenilor este clar mai ridicat față de cei din zonele de lângă parcurile industriale.

Parc industrial la Huedin

Partea bună a acestui mod de organizare economică, cu parcurile industriale, trebuie să o aplicăm la nivelul fiecărui oraș. Mă gândesc la Huedin, ce ar însemna să aibă un parc industrial. Se tot vorbește de acel parc industrial, până acum nu s-a făcut nimic. Să ne gândim la Dej.

Dejul are un fel de parc industrial, un teren de 17 hectare în care s-ar putea face un parc industrial care ar fi extraordinar de benefic pentru oraș. Nu vorbesc doar de județul Cluj, până la urmă toată gândirea se poate extrapola la tot ceea ce înseamnă România și zonele mai sărace sau mai puțin dezvoltate economic.

Evident, e nevoie de infrastructură. Nu face neapărat parte ca program politic pentru mine, dar infrastructura este ceva ce ar trebui să fie în următoarea perioadă o prioritate pentru noi.

Și nu mă refer numai la autostrăzi, mă refer la străzi normale, la căi ferate, sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le facem. Din păcate, 30 de ani ne-am mișcat extrem de încet, facem câte 10 km de autostradă pe an. Este rușinos până la urmă.

Onestitatea și competența sunt importante

Rep: Ce mesaj transmiteți alegătorilor din județul Cluj?

V.B.: Vreau să le transmit un mesaj personal. Mă consider un om corect în primul rând și onest. Mă întrebau foarte mulți ce-i mai bine, onestitatea sau integritatea, sau competența. Eu cred că amândouă sunt importante dar acolo unde nu există integritate, nu cred că, în viitor, să se transforme un om care nu este integru într-un om integru.

În schimb, pe partea de competență cred că competențele le dobândești în fiecare zi din viața ta, evident dacă vrei. Eu mă consider un om integru, un om corect, îmi doresc pentru cetățenii din Cluj, și pentru români până la urmă, să ajungem să trăim într-o țară normală. Și vreau ca ideile și programele pe care Alianța USRPLUS le are să se transforme în realitate. Și voi face tot efortul să fac acest lucru.

 

 

 

.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VINOVAT de poluarea de pe Someș, un autotren parcat în spatele Sălii Polivalente Cluj-Napoca. Apele Române continuă intervenția

Publicat

poluare Someș

Apele Române acționează, în continuare, pentru limitarea poluării de pe Someșul Mic, în Cluj-Napoca. Sursa acesteia se pare a fi un autotren parcat în spatele Sălii Polivalente.

„Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj intervin în continuare pentru limitarea efectelor poluării râului Someșul Mic.

Astfel, aceștia au suplimentat materialul absorbant. Totodată, utilizează și spill sorb, absorbant natural şi biodegradabil pentru reținerea hidrocarburilor.

poluare

Se acționează în continuare pentru limitarea POLUĂRII de pe Someș, în Cluj. VINOVAT, un autotren parcat în spatele Sălii Polivalente

Totodată, am identificat sursa poluării. Aceasta provine de pe amplasamentul Sălii Polivalente și s-a produs din cauza unui autotren care a staționat în zonă.

Având în vedere că atât obiectivul de unde provine poluarea, precum şi faptul că transportul poluanţilor spre râu se face prin reţeaua de pluvial, ambele aflate în administrarea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, SGA Cluj a solicitat administrației locale să intervină de urgenţă cu materialele şi mijloacele specifice, astfel încât să fie sistată evacuarea de hidrocarburi.

„Efectul scurgerilor accidentale este local”

Prin evacuarea apelor cu hidrocarburi se aduc prejudicii mediului acvatic, din cauza compoziţiei chimice a acestor compuşi organici cu toxicitate ridicată.

Efectul scurgerilor accidentale este local și nu a fost observată mortalitate piscicolă.

Reamintim faptul că evenimentul a fost sesizat în data de 23 aprilie 2024.
Specialiștii SGA Cluj s-au deplasat imediat la fața locului pentru verificarea cursului de apă în zona semnalată (în aval de Podul Garibaldi). La suprafața apei erau irizații, pe o distanță de aproximativ 500 de metri.

Personalul SGA Cluj a intervenit cu baraje absorbante pentru limitarea efectelor poluării.

Totodată, specialiștii Laboratorului Regional de Calitatea Apelor din cadrul instituției noastre au prelevat probe de apă. În momentul actual, analizele sunt în curs de determinare”, scrie pe pagina de Facebook Apele Române Someș-Tisa.

Citește mai departe

EVENIMENT

L-AȚI VĂZUT? Minor de 17 ani, DISPĂRUT dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca. Sunați la 112

Publicat

claudiu lacatus

La data de 24 aprilie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca – Secția 5 Poliție a fost sesizată despre faptul că, în cursul zilei de ieri, 23 aprilie a.c., minorul Lăcătuș Claudiu, în vârstă de 17 de ani, ar fi plecat voluntar dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu s-a întors la domiciliu.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.70 m, 65 de kilograme, constituție atletică, păr negru tuns scurt, față ovală, ochi căprui.

L-AȚI VĂZUT? Minor de 17 ani, DISPĂRUT dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca. Sunați la 112

Nu se cunoaște vestimentația de la momentul plecării.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minor sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Intervenția pentru reparația conductei care s-a spart pe DN1 în Florești a durat aproape 12 ore

Publicat

De

Conducta de apă spartă în Florești, Cluj, pe DN1

Aproape 12 ore a durat intervenția angajaților Companiei de Apă Someș în Florești, pe DN1. Reparația conductei de canalizare care s-a spart marți, a blocat traficul în orele de vârf.

Magistrala care traversează Floreștiul s-a spart în jurul orei 8.00 dimineața, iar intervenția a fost una de durată, fiind vorba de o lucrare complexă la canalul principal.

FOTO. Intervenția pentru reparația conductei care s-a spart pe DN1 în Florești a durat aproape 12 ore

Reprezentanții Companiei de Apă Someș că lucrarea s-a terminat la ora 20.00.

Pentru a putea efectua reparația necesară a fost săpată o groapă în asfalt adâncă de 6 metri, au declarat aceștia pentru Cluj24.ro.

Intervenția s-a făcut în zona străzii Avram Iancu, aproximativ lângă numărul 336.

Pentru că avaria s-a produs pe Drumul Național 1, lucrările au început după ora 8.00 dimineața, pentru a nu bloca total accesul spre și dinspre Cluj-Napoca, însă șoferii au fost nevoiți să stea în coloană aproape toată ziua sau să foloseasă rute alternative.

Foto: Compania de Apă Someș

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Noul subprefect de Cluj, Florentin Burz, învestit în funcție. A fost propus de PSD

Publicat

Florentin Burz, subprefect județul Cluj

Florentin Burz este noul subprefet al județului Cluj. Acesta a fost învestit în funcție, miercuri, la propunerea Organizației Județene PSD Cluj.

El a preluat această funcție după ce subprefectul Răzvan Ciortea a fost eliberat din funcție de către Guvern pentru a putea candida la Primăria Turda, la alegerile din 9 iunie.

Noul subprefect de Cluj, Florentin Burz, învestit în funcție. A fost propus de PSD

Miercuri, 24 aprilie, a avut loc ceremonia de învestire în funcția de subprefect al județului Cluj, a lui Florentin Burz.

După ce a depus jurământul, noul subprefect al județului a ținut să mulțumească președintelui PSD Cluj Vasile Dâncu, secretarului executiv Alexandru Cordoș, dar și predecesorului său și colegilor din organizație pentru încrederea acordată.

Florentin Burz: Voi fi reprezentantul cetățenilor

„Vreau să vă spun că primesc cu modestie și onoare însărcinarea de a fi următorul subprefect al județului Cluj.

Odată cu numirea mea în funcția de subprefect al județului Cluj sunt convins că mi-am asumat o mare responsabilitate, în primul rând pentru cetățenii acestui județ. Consider că nu sunt doar reprezentantul Guvernului în teritoriu, ci și reprezentantul cetățenilor județului Cluj în ceea ce privește relația cu Guvernul.

Îmi asum în totalitate responsabilitatea funcției și voi susține toate măsurile care vor duce la o dezvoltare a județului, printr-un dialog permanent cu autoritățile locale, reprezentanții presei, partenerii de dialog social, și cu cei din mediul privat”, a declarat Florentin Burz.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax