Connect with us

EVENIMENT

INTERVIU VIDEO/ Viorel Băltărețu, un antreprenor în politică: Îmi doresc pentru cetățenii din Cluj, și pentru români, să ajungem să trăim într-o țară normală

Publicat


Omul de afaceri clujean Viorel Băltărețu a deschis prima firmă încă din facultate, iar acum conduce o companie de mobilă cu 35 de angajați. Acesta a intrat în politică pentru a schimba ceva în România.

Viorel Băltărețu a acordat un interviu pentru Cluj24.ro.

România are potențial

Rep: Dle Băltărețu, sunteți antreprenor, veniți din mediul privat, ce v-a determinat să faceți pasul în politică?

V.B.: Sunt antreprenor, am o experiență foarte vastă ca antreprenor. Prima mea firmă am avut-o în 1997 și de atunci asta mi-a fost ocupația. De ce am intrat în politică?

Pentru că pur și simplu m-am săturat să fiu calul de povară al tuturor guvernelor care au lăsat să se întâmple lucrurile așa cum am vrut politicienii aceștia.

Cred că România are o șansă mult mai bună, are un mult mai bun potențial și trebuie făcut ceva.

Trebuie ca noi, cei care înțelegem ce înseamnă munca, înțelegem valorile, onestitatea, integritatea, cuvântul dat să știi să ți-l respecți, noi trebuie să ajungem să ne implicăm. Am 45 de ani, cred că am ajuns la maturitatea necesară ca să pot face ceva pentru România.

Rep: Ați mai făcut parte din vreun partid?

V.B.: Nu, sunt membru al PLUS și m-am înscris chiar de la începuturile lui, în decembrie 2018. Nu am mai făcut parte din niciun partid politic pentru că, de fiecare dată când am avut intenția să o fac, am descoperit că valorile, că interesele sunt altele decât cele pe care le afișau.

Atras în PLUS de Dacian Cioloș

Rep: Sunteți, practic, un polician nou venit pe această scenă, nu ați mai făcut politică până acum, și acum este primul pas pe care îl faceți direct pentru o funcție de parlamentar.

V.B.: Este adevărat, nu am mai făcut politică într-un cadru organizat, am făcut politică în stradă, am fost la majoritatea mitingurilor, dar ca membru politic al unui partid nu am mai fost. Este un pas destul de mare.

Rep: De ce PLUS, ce va atras la acest partid?

V.B.: În primul rând am fost atras de Dacian Cioloș. Pe mine, guvernarea pe care a avut-o în 2016 m-a convins că se poate face politică și altfel. Pur și simplu pentru mine a fost atunci o revelație, am văzut că se pot lua măsuri corecte, se poate avea un discurs corect, cu bun simț, cu onestitate. Pe mine atunci m-a convins Dacian.

Eu am crezut atunci că nu va fi nevoie să mă implic în politică. În 2016 nu mă gândeam că în 2018-2019 o să devin politician, dar lucrurile au evoluat foarte mult în această perioadă și m-au făcut să îl urmez pe Dacian Cioloș și oamenii pe care i-am găsit în PLUS Cluj.

De ce m-am alăturat PLUS? Pentru că am găsit valori în care eu cred, în integritate, în onestitate, cred că sunt oameni care au dovedit ceva în viață.

Și asta este diferența între noii politicieni și vechii politicieni. Noi venim cu o anumită experiență pe care vrem să o aplicăm din postura de deputați, cum este cazul meu, sper prim-miniștri pentru Dacian Cioloș, vrem să venim cu ceva diferit.

Promisiuni neonorate în ultimii 30 de ani

Rep: Ce v-a nemulțumit la actuala clasă politică, la partidele vechi? Ce trebuiau să facă și nu au făcut în ultimii ani?

V.B.: Ce nu m-a nemulțumit…Nu este vorba despre ultimii ani, este vorba de ultimii 30 de ani. De fiecare dată, la fiecare patru ani de zile, aproape de fiecare dată am crezut că va veni o forță nouă sau oameni care vor face ceea ce promit. Până acum nu s-au prea ținut de promisiuni. Din păcate chiar și acum suntem într-o <<mocirlă>>, dacă putem să spunem, în care ne zbatem fiecare.

Eu sunt foarte nemulțumit de nivelul de corupție pe care nici măcar nu reușim, prin justiția pe care o avem, să o ținem sub control, ce să mai vorbim de a o eradica.

Ce să spunem despre birocrație, despre cât de stufoase sunt instituțiile statului și atitudinea lor față de mine ca și antreprenor, ca și cetățean. Sunt foarte multe lucruri pe care politicienii vechi le perpetuează.

Declarațiile contracandidaților noștri sunt de suprafață, niciunul nu spune că va schimba radical. Spun că vor schimba, dar tot ei au fost până acum patru ani și nu au schimbat nimic. Nu știu cine îi mai crede. Eu, cel puțin, nu îi mai cred.

Cine este Viorel Băltărețu

Rep: Pentru că sunteți nou venit în lumea politicii, vă rog să vă faceți o scurtă prezentare, pentru a vă cunoaște oamenii?

V.B.: Numele meu este Viorel Băltărețu, am 45 de ani, sunt căsătorit, am două fete de 20 de ani care sunt studente. Ca și antreprenor am deschis prima firmă încă din anii facultății și am dezvoltat apoi alte cinci firme.

Ultima firmă pe care o conduc din 2003 este o firmă de mobilă, am 35 de angajați, consider că am 35 de familii de care sunt responsabil și mă străduiesc să am o atitudine cât mai corectă față de ei.

Ca și politician, nu pot să spun că sunt un politician încă, sunt unul în devenire. Am intrat în PLUS, am aderat în 2018, am activat ca membru simplu până la începutul anului 2020, apoi m-am implicat în conducerea partidului și după aceea în conducerea Alianței la nivel local în județul Cluj.

M-am bucurat de încrederea colegilor mei și în alegerile interne din cadrul alianței am fost ales cu o majoritate confortabilă să candidez la Camera Deputaților pe poziția a doua.

Fără penali în funcții publice

Rep: Sunteți un idealist sau un pragmatic? Ce sperați să schimbați în Parlament dacă veți intra?

V.B.: Dintr-o anumită perspectivă sunt un pragmatic. Pe de altă parte cred că trebuie să fi un pic idealist ca să ajungi să schimbi ceva. În general trebuie să îi pui niște obiective aparent intangibile și să alergi către ele.

Eu îmi pun obiective cât mai provocatoare și mai îndepărtate ca să știu că trebuie să ies foarte mult din zona mea de confort ca să pot să le ating. În Parlament îmi doresc să schimb foarte multe. Împreună cu colegii mei din Alianță dorim să ajungem să schimbăm din perspectiva justiției. Dorim să aplicăm Legea <<Fără penali în funcții publice>>, este un lucru foarte important, este o primă măsură.

Vrem să ajungem să schimbăm Parlamentul și să avem doar 300 de parlamentari, vrem să tăiem pensiile speciale, vrem să transparentizăm tot ce înseamnă cheltuielile pe care instituțiile statului le au astfel încât să ajungem să diminuăm corupția și s-o eradicăm, dacă se poate.

Accent pe parcurile industriale

Rep: În plan economic, pentru că veniți din mediul privat, din antreprenoriat, aveți creionate niște puncte, niște posibile proiecte legislative pe care să le promovați ca deputat de Cluj?

V.B.: Eu vin cu expertiza mea din zona antreprenorială, ca cel care simte efectele legilor de la firul ierbii. Știm ce înseamnă legile stufoase, complicate, foarte interpretabile pe care fiecare autoritate a statului le interpretează cum vrea ea.

Eu am un program politic care face parte din liniile programului politic al Alianței USRPLUS, dar zona în care eu mă voi implica este zona IMM-urilor și a mediului economic. Dintre proiectele pe care vreau să le promovez și sper că voi reuși în Parlament să le transform în niște legi bune pentru IMM-uri mă refer la zona achizițiilor publice.

Achizițiile publice trebuie democratizate

Este un plan al meu de a reforma acest sistem de achiziții publice și de a-l <<democratiza>> pentru că ideea mea este că statul este cel mai mare client din piața asta a României dacă ne gândim la toate instituțiile. Mi se pare complet incorect ca doar unele companii să aibă acces la acest client.

Va trebui să facem ca și companiile mici să poată să acceseze acest sistem, cu niște prețuri corecte. În zona de achiziții publice eu nu sunt de acord cu prețul cel mai mic, mi se pare cea mai mare prostie. Până la urmă nu cumpărăm produsele cele mai ieftine când mergem la magazine, ci îți cumperi lucrurile care ți se potrivesc ție, care înseamnă un raport calitate preț pentru ceea ce ai tu nevoie.

Ar trebui să gândească așa și statul și să punem în lege cât se poate de explicit prin niște regulamente. Un alt proiect este partea de parcuri industriale. Cred că în perioada următoare o să vin cu niște studii pe care le-am făcut împreună cu experții care mă ajută pe mine ca viitor parlamentar. Se vede foarte clar că acele orașe sau zone care au parcuri industriale se dezvoltă economic iar nivelul de trai al cetățenilor este clar mai ridicat față de cei din zonele de lângă parcurile industriale.

Parc industrial la Huedin

Partea bună a acestui mod de organizare economică, cu parcurile industriale, trebuie să o aplicăm la nivelul fiecărui oraș. Mă gândesc la Huedin, ce ar însemna să aibă un parc industrial. Se tot vorbește de acel parc industrial, până acum nu s-a făcut nimic. Să ne gândim la Dej.

Dejul are un fel de parc industrial, un teren de 17 hectare în care s-ar putea face un parc industrial care ar fi extraordinar de benefic pentru oraș. Nu vorbesc doar de județul Cluj, până la urmă toată gândirea se poate extrapola la tot ceea ce înseamnă România și zonele mai sărace sau mai puțin dezvoltate economic.

Evident, e nevoie de infrastructură. Nu face neapărat parte ca program politic pentru mine, dar infrastructura este ceva ce ar trebui să fie în următoarea perioadă o prioritate pentru noi.

Și nu mă refer numai la autostrăzi, mă refer la străzi normale, la căi ferate, sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le facem. Din păcate, 30 de ani ne-am mișcat extrem de încet, facem câte 10 km de autostradă pe an. Este rușinos până la urmă.

Onestitatea și competența sunt importante

Rep: Ce mesaj transmiteți alegătorilor din județul Cluj?

V.B.: Vreau să le transmit un mesaj personal. Mă consider un om corect în primul rând și onest. Mă întrebau foarte mulți ce-i mai bine, onestitatea sau integritatea, sau competența. Eu cred că amândouă sunt importante dar acolo unde nu există integritate, nu cred că, în viitor, să se transforme un om care nu este integru într-un om integru.

În schimb, pe partea de competență cred că competențele le dobândești în fiecare zi din viața ta, evident dacă vrei. Eu mă consider un om integru, un om corect, îmi doresc pentru cetățenii din Cluj, și pentru români până la urmă, să ajungem să trăim într-o țară normală. Și vreau ca ideile și programele pe care Alianța USRPLUS le are să se transforme în realitate. Și voi face tot efortul să fac acest lucru.

 

 

 

.

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Jandarmii au plimbat ursul. Animalul a apărut pe o pârtie de schi şi ei l-au îndepărtat

Publicat

Jandarmii montani braşoveni au fost chemaţi, sâmbătă, de trei ori pentru îndepărtarea unui urs care a apărut pe pârtia Pârtia Clăbucet şi în zona Sub Teleferic la Predeal, dar şi la o cabană de pe Vârful Postăvarul, unde au dat mai multe avertismente şi o amendă.

În ceea priveşte prezenţa ursului, aceasta a fost sesizată în trei rânduri, prin tot atâtea apeluri la 112.

‘La fiecare apel, jandarmii montani au intervenit prompt şi au îndepărtat animalul de pe pârtie. Datorită faptului că la intervenţie au folosit un ATV cu şenile, zgomotul produs a izgonit ursul în pădure. În urma apelurilor repetate, am luat legătura cu administratorul fondului de vânătoare, care va demara procedurile pentru relocarea animalului’, a precizat IJJ Braşov.

Conform sursei citate, ‘spre sfârşitul programului instalaţiei de transport pe cablu s-a produs o aglomerare de turişti la una din cabanele aflate pe Vârful Postăvarul’.

‘Jandarmii montani s-au autosesizat şi au solicitat reprezentanţilor cabanei respective să oprească muzica şi să nu mai comercializeze băuturi alcoolice. La acţiune au participat 3 echipaje de jandarmi montani şi au fost aplicate 7 avertismente scrise şi o amendă în valoare de 500 lei’, a mai precizat sursa citată. AGERPRES

sursa foto: ziarulincomod.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

METEO. Cum va fi vremea azi, 24 ianuarie, la Cluj. De Unirea Principatelor, iarna se uneşte cu primăvara

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece, dar cu temperaturi destul de ridicate pentru această perioadă a anului. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 9 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 60%, iar cantitatea de precipitații este mai puțin de 2 litri pe metrul pătrat. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 34 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 11 km/h.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Ioan Lumperdean: Joe BIDEN, în siajul literei B. PREŞEDINŢI ai SUA cu a doua literă a alfabetului

Publicat

De ce litera B?

Se știe foarte bine că litera „B” este a doua literă din vechiul alfabet grec, format în secolul al VIII î.Hr. prin copierea și adaptarea celui fenician și transmis mai departe în limba latină și mai târziu în limbile medievale și moderne. Printr-o simplă asociere cu această literă ne dăm seama că Joe  Biden este cel de-al șaselea președinte american, al  cărui nume începe cu această literă:  Martin Van Buren, James Buchanan Jr., George Herbert Walker Bush, George Walker Bush, Barack Hussein Obama.

Această constatare este mai puțin importantă. Rămâne însă de (re)văzut proiectul său politic expus, înainte,  în timpul campaniei electorale și în Ziua Inaugurării din 20 ianuarie 2021. Acest proiect a fost construit tot sub auspiciile literei „B”. În realitatea celor trei „B” de la Build Back Better (BBB),  sintagmă prin care se transmite mesajul: „A construi la loc mai bine”!!!

Un concept (ne)definit

O analiză a conceptului ne conduce spre simpla înțelegere a construcție de după… Și nu oricum, ci mai bine. Și pentru a fi mai bine, trebuie să renunți la ceea ce a fost, să distrugi, să  dărâmi, să înlocuiești. S-a spus că această opțiune a fost exprimată, în 2015, în cadrul ONU și a fost reafirmată de mai mulți lideri mondiali. Prințul Charles, Emmanuele Macron, Angela Merkel, la Forumul Mondial de la Davos din ianuarie 2021.

Este opțiunea Marii Resetări, afirmată și reafirmată cu tărie și în vremea pandemiei Covid: „Este o oportunitate pe care nu am mai avut-o niciodată și probabil că nu o vom mai avea vreodată”, spunea prințul Charles, moștenitorul tronului Regatului Unit. Ideea a fost pe larg argumentată de Klaus Schwab, distins economist și inginer german, președinte executiv al  Forumului Mondial, într-o carte sugestiv întitulată: Covid 19: Marea Resetare. Sunt realități sau predicții este dificil de stabilit.

Obsesia previzionării și restartării

De-a lungul timpului, oamenii au dorit și s-au preocupat să-și restarteze și/sau să-și proiecteze viața. Este suficient să revedem faptele economice, sociale și politice, a revoluțiilor și războaielor, care au fost din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre.

Sunt aproape nelipsite opțiunile demolatoare și transformatoare, violente sau pașnice, „la termen” sau „la vedere”. Cu și fără participări și revolte sociale. Prin (non)coabitarea elitelor cu cea a mulțimilor.

Trecutul și prezentul sunt certitudini, mai mult sau mai puțin cunoscute și acceptate de oameni. Viitorul este și rămâne marea incertitudine. Chiar dacă a fost gândit și regândit, startat sau restartat. Este limpede că viitorului este mai mult imaginativ decât real. Și că de multe ori oamenii ar vrea să fie cum gândesc și doresc ei.

Însă, nu totdeauna, sau poate de cele mai multe ori omenirea se află sub semnul unor mari semne de întrebare. În 1890, American Press Association a încercat să previzioneze viitorul secolului al XX-lea prin interogarea celor mai de seamă futurologi americani. Multe păreri s-au adeverit. Altele au rămas în sfera utopiei.

Predicțiile erau văzute din perspectiva societății occidentale și a progreselor tehnice, economice și culturale generate de acestea. Electricitate, telegraf și telefon, circulației economică și monetară, emanciparea femeilor. Un optimism debordant și atrăgător, fără gândul la marile războaie, tensiuni sociale și revoluții, regimuri dictatoriale, terorism,  disoluția imperiilor, amenințări locale și globale, crize naturale, foamete și  discriminări sociale, rasiale și etnice.

După cum nu au putut fi previzionate marile realizări economice, tehnice și științifice care au dus la explorarea spațiului cosmic, la progresele din medicină și sănătate și la multe altele.

În istoria gândirii economice, un mare economist austriac, cu activități didactice în Austro-Ungaria (a predat la Cernăuți și Viena), Germania și SUA, Joseph Alois Schumpeter (1883-1950) a venit cu teoria distrugerii creatoare prin competiție și reconstrucție. Opiniile sale s-au confirmat doar parțial, însă au fost și sunt de multe ori reactivate, mai mult sau mai puți declarat!!!

SUA: ideea restartării

În prezent, în SUA, ideea restartării  se află în prelungirea acestor realizări și progrese. Discursul bidenian a fost construit pe credința în tehnologie și progres uman. Pe marea forță a Americii, optimismul reconstrucției, armoniei  și unității. Pe  politica multilateralismului, prin „întoarcerea spatelui” și negarea trumpismului.

Opțiune extrem de ambițioasă și cu multe necunoscute. „Epoca trumpiană” nu poate fi negată sau ștearsă cu un Delete, din simplul motiv că nu s-a inventat, încă, așa ceva.

Toate epocile au rămas, mai mult sau mai puțin,  în istorie. Nu știm dacă în perioada care vine America va juca în „A” sau în „B”. Competițiile și provocările sunt multiple, din interior și exterior, și s-ar putea că alți actorii să dorească să aibă rolul principal pe marea scenă a Lumii.

Deocamdată, în siajul literei  „B” se pot vedea indicii Bursei de pe  Wall Street. La deschiderea Bursei, o instituție reprezenttivă a capitalismului, și marcată de aceeași literă„B”, ieri, potrivit Agenției Reuters, acțiunile firmelor americane (cât mai sunt ele americane în condițiile globalismului) au ajuns la un maxim istoric.

A fost și impulsul venit dinspre Administrația prezidenţială de nominalizarea, pentru funcția de secretar al trezoreriei, a lui Janet Yellen. Un expert în domeniul finanțelor și relansării economice.

După cum au fost și măsurile adoptate și semnate, imediat, după instalarea la Casa Albă. O viteză de acțiune și reacțiune întâlnită și la alţi democrați, precum Franklin Delano Roosvelt sau John F. Kennedy. Poate nu ar fi lipsit de interes să ne adaptăm, și noi, România, la marea (re)setare a vitezei politice!!!

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean

Citește mai departe

EVENIMENT

33.000 de români vaccinaţi într-o zi. Numărul total al vaccinaţilor depăşeşte 400.000

Publicat

Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID-19 informează că, în ultimele 24 de ore, au fost imunizate 32.949 de persoane, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Dintre persoanele vaccinate în ultima zi, 31.325 de persoane au fost vaccinate cu o doză şi 1.624 persoane vaccinate cu două doze.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, până în prezent au fost vaccinate 406.006 persoane, dintre acestea 393.127 de persoane vaccinate cu o doză, iar 12.879 persoane vaccinate cu două doze.

La cei vaccinaţi în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 60 de reacţii comune şi minore, dintre care nouă reacţii de tip local şi 51 de reacţii generale.

Începând din 27 decembrie 2020, la nivelul centrelor de vaccinare s-au înregistrat 1.124 reacţii comune şi minore, dintre care 366 de reacţii de tip local cu durere la locul injectării, 758 de reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie), iar trei reacţii sunt în curs de investigare.

Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20,00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17,00 – 20,00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate