Connect with us

CULTURA

VIDEO. Teatru clujean: Premiera „Îmblânzirea Scorpiei”, de Ziua Femeii. Mai puțină blândețe, mai multe lumini și replici aprinse

Publicat


Miercuri seara, zeci de clujeni au trecut pragul Teatrului Național pentru a vedea premiera comediei „Îmblânzirea Scorpiei”, după William Shakespeare. Iubitori de teatru, dar și curioși de toate vârstele au ales să petreacă Ziua Femeii ca spectatori la o piesă mai degrabă avangardistă, decât clasică, așa cum ar fi obișnuit publicul lui Shakespeare, deoarece, în reprezentația regizată de Leta Popescu, după o adaptare de Maria Manolescu, „Îmblânzirea Scorpiei” trece de convențional și creează o intersecție între limbaje – totul sub forma unei provocări spre introspecție și, de ce nu, de răbdare, căci debutează stângaci în aparență, până când mesajul iese la iveală: așa era scris în text.

Actorii ajung să interacționeze cu publicul, în public se află, de asemenea, câțiva actori care, inițial, pot induce în eroare, dar chiar și atunci când spectatorii reali și-au dat seama de înscenarea la care au luat parte, hohotele de râs au continuat să răsune în sală.

„- Ați venit pentru <<Îmblânzirea Scorpiei>>?

– Am venit pentru băiatul meu, Mihai, care joacă.”, este doar un schimb de replici petrecut între un actor de pe scenă și un altul din public, care transpune piesa de teatru pe mai multe planuri.

Un spectacol cu lumini și replici aprinse. Sergiu, cetățeanul turmentat al lui Shakespeare

Pe lângă elementul textual, decorul contribuie, la rândul său, la planurile multiple pe care se desfășoară firul narativ. De la un moment dat, publicul se poate vedea proiectat pe scenă, fiind filmat live cu o cameră video de către o actriță. În plus, în majoritatea timpului, luminile sunt aprinse, încurajând publicul să fie prezent la discuție, ca și cum nu ia parte la o piesă de teatru, de fapt.

Inițial, acest aspect riscă să îi deruteze pe cei mai mulți, mai ales că Sergiu, un „spectator” beat, își face intrarea și perturbă momentul artistic. Acesta ar fi fost invitat de unul dintre actori, neștiind că va veni sub influența alcoolului, dar încheie reprezentația cu un monolog ce scoate la suprafață multe idei din spatele conceptului pus la cale de regizoarea Leta Popescu și Maria Manolescu, autoarea rescrierii, căci textul original al lui Shakespeare a fost modificat pentru a fi relevant în prezent.

330759639 1648679362250768 9216151524780068572 n

De aceea, întreaga acțiune este plasată în perioada comunistă, când căsătoria se petrece la fel de rapid ca un match pe Tinder, după cum se sugerează într-o replică, iar în universul adaptat vremurilor își fac loc o serie de referințe culturale mai actuale, de la postul de radio Europa Liberă, la setul de DJ pe care se pune muzică electronică, dar și zodiile – motive reluate de mai multe ori în introducerea piesei pentru a ironiza astrologia ca trend al noilor generații.

Unde se întâlnește Shakespeare cu Elon Musk

Astfel, publicul o cunoaște pe Cristina, cea care deschide reprezentația pe scenă. Află că are 22 de ani, fiind născută pe 26 aprilie, deci în semnul Taurului, asemenea lui Shakespeare, remarcă pe care nu ezită să o facă.

Tot ea îl amintește pe Zeffirelli, regizorul filmului cu același nume, apărut 1967, care este Vărsător – ceea ce îi displace. Printre toate aceste celebrități din povestea sa se strecoară și Elon Musk, din cu totul alt film, pentru că e Rac, iar hohotele de râs răsună și mai tare după ce Cristina afirmă că, și în filmul lui Zeffirelli abordarea era diferită, dar că actori precum Elizabeth Taylor au fost „ce trebuie” la vremea lor.

„Cine s-ar fi gândit că un tip din 1600 poate să scrie despre ceva din 1980 și eu să vă povestesc aici, în 2023? Era un vizionar.”, menționează ea.

333589578 748210583583053 5776905910435703710 n

Colaje video edgy cu Ceaușeștii

În tot acest timp, în spatele său se derulează videoclipuri, care se petrec în direct, pe masa la care se află. Cristina se folosește de mai multe decupaje din hârtie, printre care și cu soții Ceaușescu, pentru „soviet edgy vibes”, îmbinând limbajul vizual cu cel dramatic, conferind un plus de umor. Ea filmează manopera prin care își susține monologul, iar publicul, stimulat și vizual, se distrează dublu.

„Prea multă expunere, dacă mă întrebați pe mine.”, a spus Cristina, acoperind bustul lui Elizabeth Taylor cu un șnur.

Astfel de tehnici s-au folosit și în „Exerciții de teatru și film”, o colaborare între regizorul Radu Jude și Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca.

Citește și VIDEO. Colaborarea experiment a actorilor din Cluj cu regizorul Radu Jude: „Ce fac ei e peste ce sunt capabil să fac eu”

Teatru autodefinit. Femeia în societatea contemporană, ilustrată de 8 Martie

Aici intervine și muzica, unde Radu Dogaru și-a lăsat semnătura. Relevante sunt inserțiile de remix-uri ale unor piese clasice și populare, care alternează universul lui Shakespeare cu cel al generațiilor actuale. Altfel spus: „Oi fi eu de la țară, dar pot să fiu foarte nuanțat.”, după cum a sugerat Cosmin Stănilă în rolul lui Petruccio, într-o discuție despre consimțământ.

Și totul este, de fapt, un exercițiu referitor la reprezentarea și tratarea femeii în societate. Actrițele corectează funcțiile la feminin: e „dramaturgă”, nu „dramaturg”; tot ele afirmă că îmblânzirea este, de fapt, „îndobitocirea” femeii care se supune bărbatului. Dar și data premierei – 8 martie – este un indiciu pentru mesajul feminist care se conturează pe parcurs.

Apoi, cu replica Ruxandrei, „Eu cred într-un teatru personal și puternic.”, se poate spune și că mesajul piesei se definește prin el însuși. Totul este pe față, în text, nu e un secret. Surpriza vine, mai degrabă, din partea spectatorului turmentat, care oferă o serie de clarificări sub forma unor lucruri pe care „doar ce le-a învățat” de la ceilalți prezenți la teatru.

332867715 147389154900511 6479390423861336337 n

Sarcasm și ironie, teatru personal și prea puțin spațiu personal, uneori

Dar pe lângă autodefinire, se regăsește și multă autoironie: actorii iau în derâdere ideea rescrierii textului original al lui Shakespeare („Noi facem Shakespeare curat!”), precum și dorința difuzării online a spectacolului, în condițiile în care este deja un public cald în sală.

„Îmi cer scuze în numele instituției.”, este o afirmație devenită laitmotiv în acest sens. Radu Lărgeanu, în rolul lui Baptista, alege să se apropie de public mai mult decât orice alt personaj prin astfel de replici – excepție făcând Sergiu, personajul în stare de ebrietate al lui Adrian Cucu, întrucât se apropie la propriu de spectatori, invadându-le spațiul personal cu gesturile tipice omului aflat sub influența alcoolului, încă de la începutul piesei.

La sfârșitul ei, însă, lucrurile sunt atât clare, cât și metaforice: publicul află că „teatrul nu se face cu lavaliere”, că există misoginie internalizată și în rândul femeilor, și că un mesaj feminist poate să fie interpretat ca fiind, de fapt, opusul, dacă nu este transmis cu grijă, finalul stând sub semnul întrebării „Fluture sau gândac?”.

Dacă vrei să trăiești pe pielea ta o experiență atipică la teatru, „Îmblânzirea Scorpiei” se mai joacă pe 14 și 26 martie, de la ora 19. Pentru bilete, click aici.

333524843 1348912709234687 851174179324280355 nDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

BEC dă dreptate AUR. Nicolae Ciucă a încălcat legea!

Publicat

BEC a dat dreptate AUR

Nicolae Ciucă a încălcat legea! Biroul Electoral Central din Municipiul Timișoara a admis plângerea formulată de AUR în care am sesizat faptul că Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară în care își face reclamă.

Cu scopul fals de a-și promova cartea pe care nici măcar nu a scris-o el, așa cum a recunoscut public, Nicolae Ciucă a împânzit țara de panouri uriașe cu fața lui, pe un fundal negru, alături de sloganul „Un ostaș în fruntea țării” și linkul către site-ul personal.

BEC dă dreptate AUR. Nicolae Ciucă a încălcat legea!

În fapt, BEC admite că amplasarea acestor panouri încalcă absolut toate dispozițiile legale ce reglementează desfășurarea campaniei electorale.

Potrivit BEC, afișele cu Nicolae Ciucă „influențează în mod inechitabil procesul de generare a capitalului electoral, chiar dacă nu sunt legate direct de un candidat, un partid sau de un proces electoral specific, iar utilizarea acestui afiș contribuie clar la creșterea notorietății și a capitalului electoral al Particului Național Liberal, unicul beneficiar al amplasării afișului în cauză”.

În concluzie, Nicolae Ciucă este președintele PNL, persoană publică asociată cu acest partid care participă la alegerile din 9 iunie, fapt care influențează campania electorală.

BEC Timișoara a dispus înlăturarea afișului cu liderul PNL

AUR a semnalat încălcarea libertății alegătorilor de a-și forma o opinie în contextul alegerilor din 9 iunie, principiu prevăzut inclusiv în Codul Bunelor Practici al Comisiei de la Veneția.

Nicolae Ciucă încalcă astfel prevederile potrivit cărora afișarea mijloacelor de propagandă electorală nu se pot amplasa decât în locuri special amenajate.

Astfel, BEC Timișoara a dispus înlăturarea afișului cu liderul PNL și sesizarea Inspectoratului Județean Timiș. De asemenea, BEC a sesizat și Autoritatea Electorală Permanentă în vederea aplicării sancțiunilor prevăzute de lege pentru săvârșirea contravenției.

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

CMF: 41240016

Citește mai departe

EVENIMENT

Căderi de pietre pe un șantier în Valea Chintăului. Pompierii asigură zona

Publicat

De

Căderi de pietre pe Valea Chintăului

Căderi de pietre au avut loc pe un șantier de pe strada Nicolae Moldoveanu din Valea Chintăului.

Potrivit ISU Cluj, în urma unor lucrări, este posibilă o alunecare de teren.

Căderi de pietre pe un șantier în Valea Chintăului. Pompierii asigură zona

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca se află în zona respectivă.

Nu sunt înregistrate pagube și nu există momentan posibilitatea ca locuințele să fie afectate.

La fața locului se află și reprezentanții companiei care efectuează lucrările, dar și polițiști locali.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ECONOMIE

De la 1 iulie se MAJOREAZĂ salariul minim brut. Ce spune ministrul Marcel Boloș

Publicat

salarii bani lei teancuri

De la 1 iulie, salariul minim brut din România se va majora de la 3.300 lei la 3.700 lei pe lună. Guvernul a finalizat discuțiile pe acest subiect cu sindicatele și patronatele.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, mai ia în calcul o măsură suplimentară și anume creșterea deductibilității de la 200 la 300 de lei, scrie Alba24.ro.

De la 1 iulie se MAJOREAZĂ salariul minim brut. Ce spune ministrul Marcel Boloș

„HOTĂRÂRE pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată

Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră”.

Noua formulă de calcul

Guvernul lucrează la o nouă formulă de calcul pentru salariul de bază minim brut pe țară. Astfel, acesta va fi calculat în funcție de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi calculat în funcție de ”nivelul orientativ de 50%” din câștigul salarial mediu brut.

Economedia a publicat formula pentru calcului salariului minim brut:

salar minim

În același timp, ministrul Finanțelor Marcel Boloș, ministrul Finanțelor spune că în urma discuțiilor cu antreprenorii, Guvernul ia în calcul încă o măsură.

„Au propus să crească deductibilitatea de la 200 la 300 lei pentru a fi mai ușor suportată creșterea. Impactul bugetar cumulat este de 300 milioane lei. Discutăm de acest impact bugetar, de bani care nu mai sunt încasați” a spus Boloș.

Citește mai departe

EVENIMENT

Unul dintre răniții în accidentul din Sânicoară a murit la spital

Publicat

De

Accident mortal la Sânnicoară

Un bărbat rănit în accidentul care a avut loc marți în localitatea Sânicoară a murit la spital.

Potrivit IPJ Cluj, bărbatul avea 47 de ani.

Unul dintre răniții în accidentul din Sânicoară a murit la spital

În teribilul accident de circulație au fost implicate o autoutilitară și două autoturisme.

Doi bărbați au rămas încarcerați în mașină și au fost descarcerați de echipajele ISU Cluj.

Unul dintre ei a fost resuscitat minute în șir de medici la locul accidentului, iar în cele din urmă a fost transportat la spital.

În total trei persoane au fost rănite și au fost duse ala spital.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax