Connect with us

CULTURA

VIDEO. Colaborarea experiment a actorilor din Cluj cu regizorul Radu Jude: „Ce fac ei e peste ce sunt capabil să fac eu”

Publicat


Cinema Arta a găzduit miercuri seara un eveniment special, „Exerciții de teatru și film”, în cadrul căruia actorii de la Reactor de creație și experiment, coordonați de regizorul Radu Jude și operatorul de imagine Marius Panduru, au jonglat cu artele spectacolului. Cinefilii au vizionat, gratuit, o serie de 7 scurtmetraje filmate în Cluj-Napoca, urmate de puneri în scenă menite să reliefeze intersecțiile, precum și modurile diferite prin care realitatea poate fi reprezentată în film, respectiv teatru.

Radu Jude și Marius Panduru, prezenți la eveniment, au împărtășit câteva idei cu Cluj24, referitoare la colaborarea cu actorii din Cluj-Napoca și nu numai.

„Am primit o invitație de la ei, a fost propunerea lor de a explora cinemaul în raport cu teatrul și mi-a plăcut foarte mult ideea. Rossellini (regizor italian de film și televiziune) spunea, la un moment dat, că toate industriile care merg bine au un departament de cercetare, dar cinemaul nu, și atunci, orice lucru care ține de cercetare, implicit Reactorul de creație și experiment, e util.

Pentru mine, e util să înțeleg ce înseamnă cinemaul și ce înseamnă teatrul, pentru că nu mi-e foarte clar. Fac cinema de foarte mult timp, dar nu mi-e clar care sunt limitele și potențialitățile cu mizanscena, de aceea mi s-a părut foarte relevant”, a precizat Radu Jude.

327729884 875824266969414 4185903499157809900 n

327903307 730994535192663 5174588126007477987 n

Regizorul, invidios pe actorii din Cluj: „Ce fac ei e peste ce sunt capabil să fac eu”

Echipa de la Reactor a venit cu propunerea de colaborare în urmă cu aproximativ un an, după care au discutat despre ce se poate face, iar rezultatele i-au întrecut așteptările.

„Admir foarte mult ce fac cei de la Reactor. Am văzut spectacolele, cunosc o parte din actori și mi se pare că orice loc în care faci niște lucruri în afara cărărilor bătătorite merită mai multă atenție și susținere. Eu doar am coordonat acest atelier. Au fost 2-3 discuții pe Zoom în care ne-am hotărât ce să facem, apoi am venit aici, în urmă cu câteva luni.

Aș spune că am chiar o anumită invidie, pentru că ce fac ei e peste ce sunt capabil să fac eu. Sunt puțin invidios, în sensul pozitiv. Ei au avut dreptul să își aleagă ce subiecte vor, să le trateze cum doresc, eu am fost doar ghid într-o direcție sau alta, dar deciziile și opțiunile regizorale și dramaturgice sunt integral ale lor”, împărtășește el.

radu jude (1 of 2)

Impresiile actorilor despre colaborarea cu Jude: „Fiecare a luat ce i s-a părut util, păstrându-și autonomia, ceea ce mi se pare un gest de maturitate artistică”

Câțiva actori de la Reactor au împărtășit cu Cluj24, la rândul lor, impresiile în urma colaborării.

„Suntem prieteni de foarte mult timp, ne validăm și ne face mereu plăcere să lucrăm împreună”, a spus Doru Taloș.

Acesta a jucat, printre altele, rolul sirenei în piesa lui Adonis Tanța, care a stârnit hohote de râs în public. Întrebat cum a reușit să se controleze la filmări ca să nu râdă – scurtmetrajul a fost filmat dintr-o bucată – acesta a răspuns că a avut noroc.

„Cred că <<sirenul>> recuperează în acest atelier un rol pe care Adonis îl avea pentru mine într-un lungmetraj filmat într-o vară în care, cu 10 zile înainte de începerea filmărilor, am fost operat de apendicită și nu am mai putut participa. Filmul se vede în februarie la Arta”, adaugă el.

327753493 1243014966634679 6907439465109447172 n

327758689 1347560422645502 3700340083603415804 n

„A fost o întâlnire foarte interesantă în care Radu, prin implicarea și feedback-ul lui, ne-a provocat să ne schimbăm direcția sau să o apărăm. E un artist care are un dialog destul de brutal și tranșant, cred că poate stârni reacții contrariate. Fiecare a luat ce i s-a părut util, păstrându-și autonomia, ceea ce mi se pare un gest de maturitate artistică, pe care Radu l-a respectat. A fost un experiment destul de intens”, împărtășește Oana Mardare.

Actrița a explicat, de asemenea, felul în care scurtmetrajul „Lumina și Ruina” a fost transpus într-o piesă de teatru. Regizorul aici a fost Doru Vatavului, care a pornit de la ideea creării apusului pe scenă. S-a folosit de spațiul fizic pentru a reda o serie de amintiri petrecute acolo.

„A folosit elementele cu care se poate lucra în film și teatru pentru a reda un moment trecut, ceea ce a fost o provocare. Dacă în partea de film e o reconstituire mai profundă și realistă a sentimentelor, în partea de teatru e o stare diferită, un fel de revoltă, de autoironie. Am încercat să folosim un limbaj mai teatral, un ton mai puțin realist. Doru s-a jucat cu elemente mai subtile de teatralitate. În transpunerea piesei pe scenă, am vrut să schimbăm registrul printr-o expunere mai comică”, completează Oana.

Radu Jude și Marius Panduru au fost coordonatorii atelierului. La început, a avut loc o discuție despre ce vrea să facă fiecare – Doru a vrut să scrie și să regizeze – apoi s-a stabilit tema comună a unor materiale-hibrid sub forma de teatru-film.

„A fost mai degrabă un proces de lucru în care le mai arătam din când în când coordonatorilor statusul proiectului, fie că era sub forma de script sau repetiție filmată cu telefonul, iar ei ne dădeau feedback.

<<Lumina și Ruina>> este un soi de reportaj fictiv, sau mockumentary, în care personajul încearcă să reconstituie un moment din trecut revizitând spațiul în care a avut loc. Inițial, planul era ca prin teatru să reconstituim atmosfera pe care nu a reușit să o regăsească la locul cu pricina în film, dar apoi, scriind, s-a transformat în altceva.

A devenit un soi de continuare a parcursului emoțional al personajului din film, doar că într-un cu totul alt registru, mai teatral, mai performativ. A devenit mai mult o continuare decât o transpunere a filmului în teatru, deși sunt elemente de atmosferă din film care au fost recreate scenic prin lumină, sunet și prezența performerului, care era ideea de la care am pornit. S-a potrivit mai bine în final, fiindcă întâmplarea a făcut ca lumina și sunetul descrise în text să fie prezente aproape identic la filmări”, indică Doru.

327699094 749803333477243 4380142009369554440 n

Teatrul și filmul pot spune aceeași poveste: „Se întrepătrund în unele părți, în altele sunt complet diferite”

În opinia lui Jude, una dintre confuziile privind cinemaul este că e un domeniu complicat, cu tehnică multă, echipe, lumini, microfoane, bani și așa mai departe, idee cu care nu este întocmai de acord. „Exerciții de teatru și film” e principalul său argument în acest sens.

„Dacă reduci totul la esență, e vorba despre o cameră și un microfon care înregistrează ceva. Am zis să pornim de la baza cinemaului, reprezentând realitatea printr-un mic film și un mic spectacol de teatru ca să vedem diferențele între modalitățile de reprezentare între cele două arte. Se întrepătrund în unele părți, în altele sunt complet diferite”, subliniază regizorul.

Întrebat cu ce gânduri a încheiat experimentul, acesta a spus: „Admirația mea față de oamenii de la Reactor e și mai mare”.

whatsapp image 2023 01 20 at 09.57.11

Filme din ce în ce mai amatoricești: „În cinema contează să ai o cameră și să vrei să vezi realitatea cu ajutorul ei”

În prezent, mai lucrează la 2 filme care se află în faza de post-producție. Despre unul dintre ele a dezvăluit câteva detalii. „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” este despre muncă, exploatare și moarte. Totodată, e un film „foarte amestecat”, fiindcă pe jumătate e film de montaj, iar pe jumătate se bazează pe mizanscenă.

„E un film în care am încercat să obțin un anumit amatorism al realizării. E mult mai amatoricesc decât filmele anterioare, care și ele erau din ce în ce mai amatoricești”, adaugă el, fiind de părere că cinemaul poate fi făcut exclusiv din dorința de a exprima ceva, fiind nevoie doar de o cameră.

„Cred că pentru fiecare om există un milion de căi pentru a face orice și cred că mistica ce înconjoară partea din cinema cuprinsă de experiențe și ideea că trebuie să fii nu știu ce e o prostie. Cinemaul poate fi făcut de oricine, oricând, oriunde.

Nu ai nevoie de nimic, decât de dorința și de interesul de a folosi acest mijloc de expresie, care poate fi făcut cu o cameră de 35 de milimetri, cu una profesională, cu una video, sau cu telefonul mobil. Trebuie doar să ai dorința de a exprima sau a povesti ceva prin imagini, de a explora o realitate folosind imaginea în mișcare.

Dacă vrei să scrii poezie, contează să ai un pix și o hârtie și scrii poezie, punct. Restul e altă discuție, nu mă bag. În cinema contează să ai o cameră și să vrei să vezi realitatea cu ajutorul ei, la fel cum pentru un virus, dacă vrei să îl vezi, ai nevoie de un microscop. Dacă vrei să cercetezi chipul cuiva, o stradă, cum pică lumina dimineața sau cum plouă pe acoperiș, ai nevoie de o cameră.

Warhol spunea, când s-a apucat de cinema și toată lumea îl întreba de ce, că e foarte simplu, apeși pe un buton și camera filmează singură. Și oricât ar suna de provocator, în realitate, dacă te întorci la esență, e adevărat. Desigur că sunt enorm de multe obstacole, dar trebuie depășite”, opinează Jude.

327750674 1591330408006216 5765793985901043521 n

Regizorul român are peste 50 de premii, dar se confruntă cu „lipsa de talent”

Întrebat care e un obstacol semnificativ de care s-a lovit pe parcursul carierei, a răspuns: „lipsa de talent”.

„Nu am un talent regizoral real. Tot ceea ce am făcut a fost o încercare de a renunța la acest ipotetic talent și a mă folosi de tehnologie. Cinemaul, față de alte arte, are acest avantaj al tehnologiei. Dacă ai o cameră și un program de montaj poți să suplinești lipsa ta de talent”, explică el.

Cu talent sau fără, Radu Jude a fost premiat atât ca regizor și producător, cât și ca scenarist, pentru scurtmetraje, documentare și seriale de televiziune, începând cu anul 2002. „Lampa cu căciulă” (2006) este cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor. Titluri precum „Cea mai fericită fată din lume” (2009), „Toată lumea din familia noastră” (2012) și „Aferim!” (2015) l-au făcut mai cunoscut în țară, dar și străinătate.

whatsapp image 2023 01 19 at 06.03.40

Zburând printre cadre cu Marius Panduru

Directorul de imagine Marius Panduru este un alt colaborator premiat pentru activitatea sa în domeniul cinematografiei, laureat de șase ori al Premiilor Gopo, dar e pasionat și de aviație. Când nu zboară cu avionul (nu mai pilotează din martie, i-a expirat licența), face ochii spectatorilor să zboare pe ecranele din sălile de cinema.

Proiectul de la Cluj nu este singurul în colaborare cu Jude. A mai lucrat în trecut cu el în filme precum „Cea mai fericită fată din lume” (2009), „Aferim!” (2015), „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), „Tipografic Majuscul” (2020) și „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021). A lucrat și cu Tudor Giurgiu, fondatorul şi președintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în cadrul filmului „De ce eu?” (2015).

Directorul de imagine, despre noua colaborare cu Jude și echipa Reactor: „E un experiment avangardist”

În cadrul colaborării încheiate cu reprezentația din 18 ianuarie 2023, la Cinema Arta, acesta pus în relație mesajul cu vizualul. O secvență în care i se poate observa amprenta este în piesa „Jenő Janovics”, unde imaginea Teatrului Național din Cluj-Napoca e prezentată atât brut, cât și cu filtre de culoare.

„Eu am fost doar coordonator în toată povestea asta. E o relație cu ce făcea Janovics în film și teatru. E un citat din modificările de percepție și de structură vizuală pe care el le făcea la vremea respectivă, era un avangardist. Filtrele sunt o încercare de a interpreta realitatea într-o formă diferită”, explică acesta.

Filtrele au fost folosite manual, nu într-un program de editare video.

„Sunt filtre gel pentru lumină, nici măcar nu sunt optice, pentru cameră. Inițial am zis că așa ceva nu se folosește, tocmai din acest motiv, apoi am zis <<Stai puțin, e o formă de expresie, de ce nu?>>. Nu a fost ceva construit cu o mare filosofie în spate, e un experiment avangardist”, adaugă Panduru.

327733462 1880446935651664 6925256936519323442 n

Un element poate aduce libertate într-un loc și concediere în altul

Colaborarea i s-a părut interesantă și simte că i-a permis să exploreze libertatea de expresie.

„Mi-a plăcut libertatea de a face orice, lucru care, după o experiență comercială în film industrial, se pierde. Se pierde puritatea asta, exercițiul de a fi total deschis și liber la orice, pentru că există rigori tehnice și estetice pe care producția sau regizorul le cer și atunci e foarte complicat să îți lași libertatea de a încerca ceva cu orice risc.

Poți fi concediat că ai pus filtrele alea care nu sunt standard în fața camerei, fără nicio explicație, pe când aici a fost totul freestyle, sunt oameni care au o puritate în a experimenta tehnici și limbaje noi”, împărtășește directorul de imagine.

327720780 730662401782221 6555369410971343190 n

Rolul imaginii în cinematografie: „Tot ce aduce sunetul și dialogul astăzi era gândit în imagini înainte”

Totodată, a trecut în revistă importanța imaginii în film.

„Cinematografie asta înseamnă. Imagine. Tot ce se întâmplă în cadru, de la jocul actorilor la scenografie, construcții, decor, coregrafia lucrurilor, trec prin furcile încadraturii, luminii. Pe lângă faptul că imaginea asigură tehnic vizibilitatea a tot ce se construiește în cadru, are un puternic caracter creativ. Creezi atmosfere, spații, simboluri și așa mai departe.

Să nu uităm că, înainte de apariția sunetului, cinematograful însemna doar imagine, simboluri, linii și semne vizuale care construiau o poveste, deci tot ce aduce sunetul și dialogul astăzi era gândit în imagini înainte”, punctează Marius.

Pe lângă implicarea sa și a lui Radu Jude, alături de actori au fost și studenți ai Facultății de Teatru și Film, de la specializările Imagine, Sunet și Film Documentar.

Evenimentul a făcut parte din „Focus: intersecții”, un program artistic axat pe intersecția dintre mijloacele teatrale și cele cinematografice, organizat de Reactor de creație și experiment, în parteneriat cu Cinema Arta și Teatrul Maghiar de Stat Cluj, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Sursa foto: Gabriel Neacșu, pentru Reactor de creație și experiment

befunky collage2 befunky collage1

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

România, aproape de ELIMINAREA vizelor pentru SUA. Rata de respingere, sub 3%

Publicat

SUA

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru a anunțat că România este „foarte aproape de îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice pentru eliminarea vizelor de Statele Unite”.

Este vorba despre vizele turistice și pentru afaceri. Pentru a fi eliminate, rata de respingere trebuie să fie de sub 3%, potrivit legislației americane, scrie Alba24.ro.

România, aproape de ELIMINAREA vizelor pentru SUA. Rata de respingere, sub 3%

„Suntem la câteva săptămâni distanță de a bifa și ultima cerință tehnică – rata de respingere – înainte de a considera acest proiect finalizat”, a scris ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru pe contul său de Facebook.

Potrivit legii americane, pentru ca o țară să fie inclusă în programul american Visa Waiver, rata de respingere trebuie să fie sub 3%.

Ce este programul VISA Waiver

VISA Waiver Program (VWP) este un program al guvernului Statelor Unite care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în SUA pentru turism, afaceri sau tranzit pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a fi necesară obținerea unei vize.

Acest program facilitează călătoriile internaționale și simplifică procedurile de intrare în SUA pentru cetățenii din țările participante.

Condiții pentru a beneficia de VISA Waiver:

Cetățenia – Programul este disponibil doar pentru cetățenii din țările care fac parte din VWP (în prezent, peste 40 de țări, majoritatea din Europa, Asia și America de Nord).

Scopul călătoriei – Călătoria trebuie să fie în scop turistic, de afaceri sau de tranzit și să dureze maximum 90 de zile.

Pașaport electronic – Călătorii trebuie să dețină un pașaport electronic cu date biometrice și cip încorporat, emis de o țară participantă la program.

Autorizația ESTA – Înainte de a călători, cetățenii din țările eligibile trebuie să obțină o autorizație de călătorie online, numită ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Aceasta trebuie aprobată înainte de plecare.

Beneficiile programului:

Simplificarea procesului de intrare în SUA pentru scurte vizite.
Nu este nevoie de o viză tradițională, ceea ce economisește timp și costuri.
Visa Waiver nu se aplică pentru cei care doresc să lucreze, să studieze sau să emigreze în SUA.

Citește mai departe

EVENIMENT

Străzi fără apă în Cluj-Napoca și Dej din cauza unor avarii. Anunțul Companiei de Apă Someș

Publicat

robinet apă bun

Compania de Apă Someș anunță că, în vederea efectuarii unor lucrări de remediere avarii la reteaua publica de alimentare cu apa, care necesita interventie imediata, se întrerupe, luni, furnizarea apei potabile în Cluj-Napoca și Dej.

În Cluj-Napoca sunt afectate str. Arges intre str. Paris si str. Constanta, ora estimata pentru reluarea serviciului fiind 17:00.

În Dej, sunt afectate str. Văii – partial; str. Stejarului; str. Fagului; str. Frasinului; str. Visinului; str. Ursului; str. Zimbrului; str. Pitigoiului; str. Cucului; str. Viorelelor; str. Galbenelelor; str. Salinei; str. Zmeurei; str. Cerbului; str. Busuiocului, ora estimata pentru reluarea serviciului fiind 15:00.

Avaria nu poate fi prevăzută

”Ne cerem scuze pentru situatia creata independent de eforturile Companiei de a asigura continuitatea serviciului, neexistand modalitati alternative de furnizare a apei.

Aparitia unei avarii pe reteaua publica de alimentare cu apa nu poate fi prevazuta si este insotita, de regula, de intreruperea imediata a furnizarii apei.

În consecinta, in astfel de situatii, anuntarea intreruperii furnizarii apei poate fi ulterioara sistarii efective a alimentarii cu apa.

Compania de Apa Somes S.A. face eforturi sa anunte cat mai operativ avariile in scopul instiintarii utilizatorilor asupra zonei afectate si orei estimate pentru reluarea serviciului la parametri normali”, a transmis compania.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Dragoș Damian: Nicolae Ciucă, se prăbușește producția industrială. Te rog ascultă-i pe șefii de fabrici din România

Publicat

dragos damian ciucă

”Nicolae Ciucă a intrat în multe fabrici în ultimii doi ani și, în orice caz, mulți membrii marcanți PNL au avut contacte cu fabricile din România. Cel puțin doctrinar principiile liberale ale economiei sunt favorabile mediului de afaceri. Sună grăitor conceptele generoase ”linia roșie a cotei unice”și ”fără taxe noi”, însă diavolul stă în detalii, pentru că în România avem un festival criptic de încălcare flagrantă tocmai a celor două concepte”, susține CEO Terapia, Dragoș Damian.

Potrivit acestuia, amnistia fiscală dată recent este o formă distorsionată de încălcarea conceptelor ”linia roșie a cotei unice” și ”fără taxe noi”.

”Menținerea cu proptele a zeci de companii de stat care înregistrează pierderi de ani de zile este alt exemplu de viciere a conceptelor ”linia roșie a cotei unice” și ”fără taxe noi”.

Și, nu în ultimul rând, criminalitatea fiscală de nestăvilit – ne lovim la tot pasul de evaziune fiscală și muncă la negru – râde în față conceptelor ”linia roșie a cotei unice” și ”fără taxe noi”.

Se prăbușește producția industrială

Nicolae Ciucă, să avem curaj să privim realitatea în față. Cade economia pentru că se prăbușește producția industrială, cheia dezvoltării unei economii sustenabile. Și nici măcar nu are legătură cu principiile ”linia roșie a cotei unice” și ”fără taxe noi”.

Scade cererea, în special pe piața internă, fabricile din țară sunt incapabile să facă față importurilor, produsele importate au prețuri mai mici pentru că sunt fabricate cu subvenții la ele în țară și sunt susținute de diplomație economică.

Nu se produce resursa umană calificată și specializată, sistemul de învățământ este total decuplat de piața muncii, copiii noștri nu termină scoală sau, după ce termină studiile obligatorii, uneori chiar cu burse, pleacă din țară.

Aprobările pentru finanțările investițiilor industriale noi se dau foarte încet și greoi, durează ani de zile până se pune în execuție un proiect.

Lanțurile de aprovizionare cu echipamente, materii prime și materiale sunt tot mai lungi și mai scumpe din cauza dependenței de Asia, conflictelor din Ucraina și Marea Roșie și complicațiilor incredibile din Schengen-ul terestru.

Colectarea creanțelor începe să devina o problemă gravă cu efect de domino când este vorba de proiecte finanțate din fonduri publice – întârzierile la plata de aproape un an sunt noua normalitate.

”Îi bai când n-ai lucrul tău”

Nicolae Ciucă, tot mai mult din ceea ce consumăm vine din import pentru ca noi nu mai avem fabrici și uzine. Toată tehnologia, echipamentele și materialele pentru marile proiecte din PNRR vin din import pentru că noi nu mai avem fabrici și uzine.

Toată tehnologia, echipamentele și materialele din Green Deal și Digital vin din import pentru că noi nu mai avem fabrici și uzine.Ce mai, toate lucrările de refacere după inundațiile de săptămâna trecută vor fi executate cu tehnologie, echipamente și materiale care vin import pentru că noi nu mai avem fabrici și uzine.

O spun cu regret, vin din import până și banalele batiste, accesorii vestimentare.

O să stăm cu mâna întinsă la străini să primim din import lucruri simple pe care am fi putut să le fabricăm în tară. Deja stăm cu mâna întinsă pentru mâncare, chimie, energie și apărare.

Nicolae Ciucă, vorba lui Ion și Gheorghe, doi ardeleni care pierd trenul ce trebuia să-i ducă la București să vândă telemea, ”îi bai când n-ai lucrul tău”.

Avem nevoie de fabrici și uzine la noi în țară, mâncare, chimie, energie, apărare. Avem nevoie de lucrul nostru”, a spus Dragoș Damian.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, după egalul CFR Cluj cu FCSB:  Sunt foarte mulțumit de jucători, cum au jucat, dar nu sunt mulțumit de rezultat

Publicat

Petrescu

Antrenorul echipei CFR Cluj, Dan Petrescu, se declară nemulțumit de egalul cu FCSB de duminică seara, dar mulțumit de jucători și de felul cum au jucat.

Petrescu a declarat la finalul partidei din Gruia că dacă CFR ar fi câștigat ar fi trecut pe locul 2

”În primele 60 de minute nu îmi aduc aminte de nicio ocazie a lui FCSB, ceea ce era un lucru minunat pentru noi, mențineam ce am făcut înainte, la meciurile trecute, nu am primit gol și nici nu am dat prea multe ocazii la adversar.

Dar ăsta e fotbalul. (…) Sunt foarte mulțumit de jucători, cum au jucat, dar nu sunt mulțumit de rezultat. E păcat că nu am câștigat pentru că am fi trecut pe locul 2”, a spus Petrescu.

Lotul CFR, echilibrat

Acesta a explicat că la 2-0 pentru CFR, încrederea jucătorilor săi a fost maximă, dar după ce au primit primul gol de la FCSB, iar Simao a greșit, s-au speriat.

”Avem multe meciuri în față, trebuie să ne gândim la următorul meci”, a mai spus antrenorul feroviarilor.

Dan Petrescu a lăudat prestația lui Loius Munteanu, autorul celor două goluri ale clujenilor, și a spus că este important ca jucătorul să rămână concentrate.

”Avem un lot echilibrat, sper că nu mai plece nimeni. Încercăm să intrăm în play-off, că ăsta trebuie să fie obiectivul, după care amui mult”, a conchis Dan Petrescu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax