Connect with us

CULTURA

VIDEO. Colaborarea experiment a actorilor din Cluj cu regizorul Radu Jude: „Ce fac ei e peste ce sunt capabil să fac eu”

Publicat


Cinema Arta a găzduit miercuri seara un eveniment special, „Exerciții de teatru și film”, în cadrul căruia actorii de la Reactor de creație și experiment, coordonați de regizorul Radu Jude și operatorul de imagine Marius Panduru, au jonglat cu artele spectacolului. Cinefilii au vizionat, gratuit, o serie de 7 scurtmetraje filmate în Cluj-Napoca, urmate de puneri în scenă menite să reliefeze intersecțiile, precum și modurile diferite prin care realitatea poate fi reprezentată în film, respectiv teatru.

Radu Jude și Marius Panduru, prezenți la eveniment, au împărtășit câteva idei cu Cluj24, referitoare la colaborarea cu actorii din Cluj-Napoca și nu numai.

„Am primit o invitație de la ei, a fost propunerea lor de a explora cinemaul în raport cu teatrul și mi-a plăcut foarte mult ideea. Rossellini (regizor italian de film și televiziune) spunea, la un moment dat, că toate industriile care merg bine au un departament de cercetare, dar cinemaul nu, și atunci, orice lucru care ține de cercetare, implicit Reactorul de creație și experiment, e util.

Pentru mine, e util să înțeleg ce înseamnă cinemaul și ce înseamnă teatrul, pentru că nu mi-e foarte clar. Fac cinema de foarte mult timp, dar nu mi-e clar care sunt limitele și potențialitățile cu mizanscena, de aceea mi s-a părut foarte relevant”, a precizat Radu Jude.

327729884 875824266969414 4185903499157809900 n

327903307 730994535192663 5174588126007477987 n

Regizorul, invidios pe actorii din Cluj: „Ce fac ei e peste ce sunt capabil să fac eu”

Echipa de la Reactor a venit cu propunerea de colaborare în urmă cu aproximativ un an, după care au discutat despre ce se poate face, iar rezultatele i-au întrecut așteptările.

„Admir foarte mult ce fac cei de la Reactor. Am văzut spectacolele, cunosc o parte din actori și mi se pare că orice loc în care faci niște lucruri în afara cărărilor bătătorite merită mai multă atenție și susținere. Eu doar am coordonat acest atelier. Au fost 2-3 discuții pe Zoom în care ne-am hotărât ce să facem, apoi am venit aici, în urmă cu câteva luni.

Aș spune că am chiar o anumită invidie, pentru că ce fac ei e peste ce sunt capabil să fac eu. Sunt puțin invidios, în sensul pozitiv. Ei au avut dreptul să își aleagă ce subiecte vor, să le trateze cum doresc, eu am fost doar ghid într-o direcție sau alta, dar deciziile și opțiunile regizorale și dramaturgice sunt integral ale lor”, împărtășește el.

radu jude (1 of 2)

Impresiile actorilor despre colaborarea cu Jude: „Fiecare a luat ce i s-a părut util, păstrându-și autonomia, ceea ce mi se pare un gest de maturitate artistică”

Câțiva actori de la Reactor au împărtășit cu Cluj24, la rândul lor, impresiile în urma colaborării.

„Suntem prieteni de foarte mult timp, ne validăm și ne face mereu plăcere să lucrăm împreună”, a spus Doru Taloș.

Acesta a jucat, printre altele, rolul sirenei în piesa lui Adonis Tanța, care a stârnit hohote de râs în public. Întrebat cum a reușit să se controleze la filmări ca să nu râdă – scurtmetrajul a fost filmat dintr-o bucată – acesta a răspuns că a avut noroc.

„Cred că <<sirenul>> recuperează în acest atelier un rol pe care Adonis îl avea pentru mine într-un lungmetraj filmat într-o vară în care, cu 10 zile înainte de începerea filmărilor, am fost operat de apendicită și nu am mai putut participa. Filmul se vede în februarie la Arta”, adaugă el.

327753493 1243014966634679 6907439465109447172 n

327758689 1347560422645502 3700340083603415804 n

„A fost o întâlnire foarte interesantă în care Radu, prin implicarea și feedback-ul lui, ne-a provocat să ne schimbăm direcția sau să o apărăm. E un artist care are un dialog destul de brutal și tranșant, cred că poate stârni reacții contrariate. Fiecare a luat ce i s-a părut util, păstrându-și autonomia, ceea ce mi se pare un gest de maturitate artistică, pe care Radu l-a respectat. A fost un experiment destul de intens”, împărtășește Oana Mardare.

Actrița a explicat, de asemenea, felul în care scurtmetrajul „Lumina și Ruina” a fost transpus într-o piesă de teatru. Regizorul aici a fost Doru Vatavului, care a pornit de la ideea creării apusului pe scenă. S-a folosit de spațiul fizic pentru a reda o serie de amintiri petrecute acolo.

„A folosit elementele cu care se poate lucra în film și teatru pentru a reda un moment trecut, ceea ce a fost o provocare. Dacă în partea de film e o reconstituire mai profundă și realistă a sentimentelor, în partea de teatru e o stare diferită, un fel de revoltă, de autoironie. Am încercat să folosim un limbaj mai teatral, un ton mai puțin realist. Doru s-a jucat cu elemente mai subtile de teatralitate. În transpunerea piesei pe scenă, am vrut să schimbăm registrul printr-o expunere mai comică”, completează Oana.

Radu Jude și Marius Panduru au fost coordonatorii atelierului. La început, a avut loc o discuție despre ce vrea să facă fiecare – Doru a vrut să scrie și să regizeze – apoi s-a stabilit tema comună a unor materiale-hibrid sub forma de teatru-film.

„A fost mai degrabă un proces de lucru în care le mai arătam din când în când coordonatorilor statusul proiectului, fie că era sub forma de script sau repetiție filmată cu telefonul, iar ei ne dădeau feedback.

<<Lumina și Ruina>> este un soi de reportaj fictiv, sau mockumentary, în care personajul încearcă să reconstituie un moment din trecut revizitând spațiul în care a avut loc. Inițial, planul era ca prin teatru să reconstituim atmosfera pe care nu a reușit să o regăsească la locul cu pricina în film, dar apoi, scriind, s-a transformat în altceva.

A devenit un soi de continuare a parcursului emoțional al personajului din film, doar că într-un cu totul alt registru, mai teatral, mai performativ. A devenit mai mult o continuare decât o transpunere a filmului în teatru, deși sunt elemente de atmosferă din film care au fost recreate scenic prin lumină, sunet și prezența performerului, care era ideea de la care am pornit. S-a potrivit mai bine în final, fiindcă întâmplarea a făcut ca lumina și sunetul descrise în text să fie prezente aproape identic la filmări”, indică Doru.

327699094 749803333477243 4380142009369554440 n

Teatrul și filmul pot spune aceeași poveste: „Se întrepătrund în unele părți, în altele sunt complet diferite”

În opinia lui Jude, una dintre confuziile privind cinemaul este că e un domeniu complicat, cu tehnică multă, echipe, lumini, microfoane, bani și așa mai departe, idee cu care nu este întocmai de acord. „Exerciții de teatru și film” e principalul său argument în acest sens.

„Dacă reduci totul la esență, e vorba despre o cameră și un microfon care înregistrează ceva. Am zis să pornim de la baza cinemaului, reprezentând realitatea printr-un mic film și un mic spectacol de teatru ca să vedem diferențele între modalitățile de reprezentare între cele două arte. Se întrepătrund în unele părți, în altele sunt complet diferite”, subliniază regizorul.

Întrebat cu ce gânduri a încheiat experimentul, acesta a spus: „Admirația mea față de oamenii de la Reactor e și mai mare”.

whatsapp image 2023 01 20 at 09.57.11

Filme din ce în ce mai amatoricești: „În cinema contează să ai o cameră și să vrei să vezi realitatea cu ajutorul ei”

În prezent, mai lucrează la 2 filme care se află în faza de post-producție. Despre unul dintre ele a dezvăluit câteva detalii. „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” este despre muncă, exploatare și moarte. Totodată, e un film „foarte amestecat”, fiindcă pe jumătate e film de montaj, iar pe jumătate se bazează pe mizanscenă.

„E un film în care am încercat să obțin un anumit amatorism al realizării. E mult mai amatoricesc decât filmele anterioare, care și ele erau din ce în ce mai amatoricești”, adaugă el, fiind de părere că cinemaul poate fi făcut exclusiv din dorința de a exprima ceva, fiind nevoie doar de o cameră.

„Cred că pentru fiecare om există un milion de căi pentru a face orice și cred că mistica ce înconjoară partea din cinema cuprinsă de experiențe și ideea că trebuie să fii nu știu ce e o prostie. Cinemaul poate fi făcut de oricine, oricând, oriunde.

Nu ai nevoie de nimic, decât de dorința și de interesul de a folosi acest mijloc de expresie, care poate fi făcut cu o cameră de 35 de milimetri, cu una profesională, cu una video, sau cu telefonul mobil. Trebuie doar să ai dorința de a exprima sau a povesti ceva prin imagini, de a explora o realitate folosind imaginea în mișcare.

Dacă vrei să scrii poezie, contează să ai un pix și o hârtie și scrii poezie, punct. Restul e altă discuție, nu mă bag. În cinema contează să ai o cameră și să vrei să vezi realitatea cu ajutorul ei, la fel cum pentru un virus, dacă vrei să îl vezi, ai nevoie de un microscop. Dacă vrei să cercetezi chipul cuiva, o stradă, cum pică lumina dimineața sau cum plouă pe acoperiș, ai nevoie de o cameră.

Warhol spunea, când s-a apucat de cinema și toată lumea îl întreba de ce, că e foarte simplu, apeși pe un buton și camera filmează singură. Și oricât ar suna de provocator, în realitate, dacă te întorci la esență, e adevărat. Desigur că sunt enorm de multe obstacole, dar trebuie depășite”, opinează Jude.

327750674 1591330408006216 5765793985901043521 n

Regizorul român are peste 50 de premii, dar se confruntă cu „lipsa de talent”

Întrebat care e un obstacol semnificativ de care s-a lovit pe parcursul carierei, a răspuns: „lipsa de talent”.

„Nu am un talent regizoral real. Tot ceea ce am făcut a fost o încercare de a renunța la acest ipotetic talent și a mă folosi de tehnologie. Cinemaul, față de alte arte, are acest avantaj al tehnologiei. Dacă ai o cameră și un program de montaj poți să suplinești lipsa ta de talent”, explică el.

Cu talent sau fără, Radu Jude a fost premiat atât ca regizor și producător, cât și ca scenarist, pentru scurtmetraje, documentare și seriale de televiziune, începând cu anul 2002. „Lampa cu căciulă” (2006) este cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor. Titluri precum „Cea mai fericită fată din lume” (2009), „Toată lumea din familia noastră” (2012) și „Aferim!” (2015) l-au făcut mai cunoscut în țară, dar și străinătate.

whatsapp image 2023 01 19 at 06.03.40

Zburând printre cadre cu Marius Panduru

Directorul de imagine Marius Panduru este un alt colaborator premiat pentru activitatea sa în domeniul cinematografiei, laureat de șase ori al Premiilor Gopo, dar e pasionat și de aviație. Când nu zboară cu avionul (nu mai pilotează din martie, i-a expirat licența), face ochii spectatorilor să zboare pe ecranele din sălile de cinema.

Proiectul de la Cluj nu este singurul în colaborare cu Jude. A mai lucrat în trecut cu el în filme precum „Cea mai fericită fată din lume” (2009), „Aferim!” (2015), „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), „Tipografic Majuscul” (2020) și „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021). A lucrat și cu Tudor Giurgiu, fondatorul şi președintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în cadrul filmului „De ce eu?” (2015).

Directorul de imagine, despre noua colaborare cu Jude și echipa Reactor: „E un experiment avangardist”

În cadrul colaborării încheiate cu reprezentația din 18 ianuarie 2023, la Cinema Arta, acesta pus în relație mesajul cu vizualul. O secvență în care i se poate observa amprenta este în piesa „Jenő Janovics”, unde imaginea Teatrului Național din Cluj-Napoca e prezentată atât brut, cât și cu filtre de culoare.

„Eu am fost doar coordonator în toată povestea asta. E o relație cu ce făcea Janovics în film și teatru. E un citat din modificările de percepție și de structură vizuală pe care el le făcea la vremea respectivă, era un avangardist. Filtrele sunt o încercare de a interpreta realitatea într-o formă diferită”, explică acesta.

Filtrele au fost folosite manual, nu într-un program de editare video.

„Sunt filtre gel pentru lumină, nici măcar nu sunt optice, pentru cameră. Inițial am zis că așa ceva nu se folosește, tocmai din acest motiv, apoi am zis <<Stai puțin, e o formă de expresie, de ce nu?>>. Nu a fost ceva construit cu o mare filosofie în spate, e un experiment avangardist”, adaugă Panduru.

327733462 1880446935651664 6925256936519323442 n

Un element poate aduce libertate într-un loc și concediere în altul

Colaborarea i s-a părut interesantă și simte că i-a permis să exploreze libertatea de expresie.

„Mi-a plăcut libertatea de a face orice, lucru care, după o experiență comercială în film industrial, se pierde. Se pierde puritatea asta, exercițiul de a fi total deschis și liber la orice, pentru că există rigori tehnice și estetice pe care producția sau regizorul le cer și atunci e foarte complicat să îți lași libertatea de a încerca ceva cu orice risc.

Poți fi concediat că ai pus filtrele alea care nu sunt standard în fața camerei, fără nicio explicație, pe când aici a fost totul freestyle, sunt oameni care au o puritate în a experimenta tehnici și limbaje noi”, împărtășește directorul de imagine.

327720780 730662401782221 6555369410971343190 n

Rolul imaginii în cinematografie: „Tot ce aduce sunetul și dialogul astăzi era gândit în imagini înainte”

Totodată, a trecut în revistă importanța imaginii în film.

„Cinematografie asta înseamnă. Imagine. Tot ce se întâmplă în cadru, de la jocul actorilor la scenografie, construcții, decor, coregrafia lucrurilor, trec prin furcile încadraturii, luminii. Pe lângă faptul că imaginea asigură tehnic vizibilitatea a tot ce se construiește în cadru, are un puternic caracter creativ. Creezi atmosfere, spații, simboluri și așa mai departe.

Să nu uităm că, înainte de apariția sunetului, cinematograful însemna doar imagine, simboluri, linii și semne vizuale care construiau o poveste, deci tot ce aduce sunetul și dialogul astăzi era gândit în imagini înainte”, punctează Marius.

Pe lângă implicarea sa și a lui Radu Jude, alături de actori au fost și studenți ai Facultății de Teatru și Film, de la specializările Imagine, Sunet și Film Documentar.

Evenimentul a făcut parte din „Focus: intersecții”, un program artistic axat pe intersecția dintre mijloacele teatrale și cele cinematografice, organizat de Reactor de creație și experiment, în parteneriat cu Cinema Arta și Teatrul Maghiar de Stat Cluj, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Sursa foto: Gabriel Neacșu, pentru Reactor de creație și experiment

befunky collage2 befunky collage1

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

FOTO. Mihai Enache (AUR): ”Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa AUR!”

Publicat

Mihai Enache

~Au comasat alegerile doar pentru a bloca AUR să câștige alegerile europarlamentare. Au încălcat Constituția, au călcat în picioare toate legile din această țară și tratatele internaționale în privința desfășurării alegerilor doar pentru a salva posturile de conducere ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă~, a spus Mihai Enache, candidat din partea AUR la Primăria Capitalei.

Acesta a precizat că reprezentaniții PSD și PNL nu s-au oprit aici ci, ”din decizia liderilor monstruoasei coaliții, AUR nu are voie nici măcar campanie să facă”.

Printr-o decizie complet abuzivă, fără niciun fel de temei legal, reprezentanții Primăriei Sector 3 din București (primărie condusă de Robert Negoiță, candidatul PSD-PNL pentru un nou mandat) au descins astăzi la un cort AUR amplasat în mod LEGAL, cu autorizație obținută de la Primăria Capitalei, pentru a-l demola și confisca!

Comanda PSD-PNL

Mihai Enache

Toată această acțiune a avut loc la comanda liderilor PSD-PNL care nu vor să vadă niciun fel de afișaj AUR. Nu vor ca românii, bucureștenii să știe că AUR există.

„Avem aviz de amplasament exact pentru această locație valabil până la 30 aprilie 2024, cu taxele plătite. Astăzi ne-am trezit cu niște cetățeni în civil, conduși de un director din Poliția Locală, care au dat jos bannerele, au luat cortul și le-au încărcat într-o mașină.

Cortul este amplasat de mai bine de o lună de zile, nu a fost nicio problemă. Problemele au apărut când am afișat primele panouri despre alegerile europarlamentare. Domnii în civil nu s-au legitimat, ne-au spus că au ordine verbale. Nu ne-au zis de la cine. Considerăm că este un ordin politic direct de la Marcel Ciolacu.

Noi am fost împiedicați să afișăm orice panouri de toate firmele de panotaj controlate de partidele politice. Nu au fost probleme până nu am afișat inscripții cu referire la alegerile europarlamentare, cu domnitorii, cu Apărătorii Patriei Române. Ce s-a desfășurat azi a fost un furt și un abuz.

Este cunoscut faptul că Primăria Sectorului 3, Robert Negoiță, i-a ajutat pe cei de la USR să își amplaseze corturi în sector, cu viceprimarul care este mână în mână cu Negoiță.

Am arătat actele, însă au zis că au ordin să ridice cortul, nu au zis de la cine. Cetățenii îi vor pedepsi pentru toate aceste hoții la alegerile de pe 9 iunie”, a declarat Mihai Enache, candidatul AUR pentru Primăria Capitalei.

Acțiune în justiție

Ciolacu, Ciucă și întreaga lor gașcă de la nivelul Capitalei nu vor reuși să ne pună pumnul în gură și nu vor reuși să oprească tot valul de nemulțumire și ură care a pornit împotriva lor!

Vom merge până la capăt și îi vom acționa în justiție pe toți cei responsabili pentru abuzul de azi.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Farul-CFR Cluj, 5-1. UMILINȚĂ! Dacă atacul nu dă GOLURI, măcar ia apărarea destule

Publicat

cfr

CFR Cluj a întâlnit, vineri seara, în deplasare, pe Farul, într-un meci din etapa a 5-a din play-off-ul Superligii de fotbal. Clujenii aveau 31p. și erau pe locul 2 în timp ce constănțenii ocupau locul 4 cu 29p. După o partidă în care le-a ieșit totul în fața unui adversar căruia i-a intrat totul, Farul câștigă cu 5-1. Au înscris Munteanu (min.22), Cojocaru (min.41 și 78), Grameni (min.67) și Ganea (min.83), respectiv Otele (min.76).

Echipele de start:

Farul (4-3-3): Buzbuchi – M. Popescu, Larie, Gustavo Marins, C. Ganea – Vînă, Queiros, Grameni – Grigoryan, Munteanu, I. Cojocaru
Rezerve: Mușat, Sîrbu, Grosu, Dănuleasă, Nedelcu, Boli, N. Popescu, Casap, Stoian, Andronache, Rivaldinho
Antrenor: Gheorghe Hagi

Farul-CFR Cluj, 5-1. UMILINȚĂ! Dacă atacul nu dă GOLURI, măcar ia apărarea destule

CFR Cluj (4-3-3) Sava – Manea, Kresic, Boben, Camora – Muhar, K.Keita, Avounou – Deac, Bîrligea, Otele
Rezerve: Hindrich, Bălgrădean, Mogoș, A. Radu, Aussi, R. Filip, Tachtsidis, Fica, El Kaddouri, Serebe, Michael
Antrenor: Francisc Dican

Stadion: Complex Sportiv Academia Gheorghe Hagi – teren principal (Ovidiu – Constanţa)
Arbitru: Florin Andrei / Asistenți: Mircea Grigoriu și Ovidiu Artene
Arbitru VAR: Sorin Costreie / Arbitru AVAR: Marius Marchidanu

Abia a început partida că Farul s-a și aruncat spre poarta lui Sava. Dovadă stau cele două mari ocazii din primele 8 minute, prin Louis Munteanu și Ganea.

Puștii lui Hagi zburdă în timp ce clujenii parcă sunt legați de picioare. Manea, Boben și Kresici fac gafe după gafe în apărare.

Prima zvâcnire de orgoliu a CFR-ului vine abia în min.22, când, după o fază frumoasă, Muhar trimite din careu pe lângă poartă. Replica vine câteva secunde mai târziu, când Louis Munteanu, nașul clujenilor, înscrie la vinclu după ce l-a înnodat pe același Boben.

În min.38, Bîrligea nu poate profita de o gafă a constănțenilor și, singur cu Buzbuchi, dă peste poartă.

Cei care marchează sunt tot „marinarii”. În min.41, Cojocaru se distrează cu „adormiții” din apărarea clujeană și înscrie frumos pentru 2-0. CFR este groggy. Bîrligea părăsește terenul accidentat, în locul lui intră Michael.

Repriza a doua începe cu dominarea clujenilor, care ratează din toate pozițiile. Contrar cursului jocului, cei care marchează sunt constănțenii. Să recapitulăm: Grameni în min.67, Cojocaru  min.78 și Ganea în min.83 . Otele reușește și el un gol în min.76.

Dezastru total pentru clujeni! CFR a jucat practic fără apărare. O echipă blazată, legată de picioare, fără pic de inspirație în fața porții. Vorba aia, dacă atacul nu dă goluri, măcar ia apărarea destule.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Aniversare. Un deceniu de studii indiene la UBB Cluj-Napoca, în prezența ambasadorului Indiei

Publicat

studii indiene

Centrul Clujean pentru Studii Indiene al Universității ”Babeș – Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a aniversat, vineri, 10 ani de la înființare, în prezența ambasadorului Indiei, Rahul Shrivastava.

Fondatorul și directorul Centrului Clujean pentru Studii Indiene, dr. Mihaela Gligor, a prezentat larga paletă de acțiuni desfășurate de-a lungul deceniului de activitate, atât prin discursul său, cât și printr-un videoclip de prezentare.

Bursă în India

„În 2009 am avut o bursă în India, iar atunci mi-am dat seama că ar trebui să fac ceva în direcția asta. Astfel, cum UBB avea deja foarte multe centre culturale, dar nu și unul indian, m-am gândit că ar fi momentul să înființez eu unul.

Studenții clujeni au primit foarte bine această inițiativă, fiind foarte dornici să cunoască alte culturi. Am avut și cursuri de cultură și civilizație indiană în primii ani de activitate și am avut studenți de la foarte multe facultăți care l-au urmat.

Dar și oamenii din Cluj ne-au primit cu brațele deschise și vin la evenimentele noastre cu mare plăcere, iar noi încercăm de fiecare dată să aducem ceva diferit și să prezentăm o altă parte a incredibilei culturi a Indiei”, a spus Mihaela Gligor.

Cărți publicate

În cadrul evenimentului aniversar, s-a vorbit și despre cărțile publicate cu sprijinul Centrului: în anul 2017 „Romanian Journal of Indian Studies”, prima revistă de profil din România, în anul 2022 volumele „Fiice ale Indiei”, „Eseuri despre femei remarcabile și rolul lor în societatea indiană” și în anul 2023 volumele „Sanscrita, limba sacră”, „Between Two Worlds: Romania and India. Essays on Expanding Borders through Culture” și „Tagore beyond Borders: Essays on His Influence and Cultural Legacy”, un volum dedicat lui Rabindranath Tagore, scriitor filosofic indian.

studii indiene

Pe lângă enumerarea cărților publicate, a fost menționat și workshop-ul din 2023 de la Centrul indian, care prevede păstrarea identității dincolo de granițele propriei țări.

Totodată, în cursul anului 2024 apare un grupaj dedicat Indiei în „Transylvanian Review” ca urmare a sărbătorii celor 75 de ani realizați în 2023 de relații diplomatice între cele două țări.

Aprecierile ambasadorului Indiei

Evenimentul a fost marcat, de asemenea, și de prezența ambasadorului  Indiei în România, Rahul Shrivastava, care și-a exprimat aprecierea și mulțumirile față de Mihaela Gligor, cât și față de participanți.

Alături de cei doi, la ceremonia aniversară a luat cuvântul și dr. Sergiu Mișcoiu, director al Centrului de Cooperări Internaționale UBB.

Cursuri de sanscrită

La final, cei prezenți au fost invitați să guste din ceai și preparate tradiționale indiene.

„E prima dată când aud despre acest centru. Eu voi pleca în India în câteva luni și mi se par foarte interesante cursurile de limbă sanscrită pe care le oferă acest centru; mă gândesc să iau și eu parte la ele”, a spus Kevin, unul dintre participanții la eveniment.

Singurul din România

Centrul Clujean pentru Studii Indiene este singurul centru cu acest profil la nivel de universitate din România. Principalul obiectiv al acestui centru constă  în promovarea culturii indiene, incluzând cercetarea tradițiilor, filosofiilor, limbilor și religiilor acestei țări. Institutul este sprijinit de Ambasada Indiei în România, având totodată colaborări cu mari universități Indiene, precum Universitatea din Calcutta, Universitatea Ambedkar din New Delhi și Universitatea Jadavpur din Calcutta.

Daria-Leontina Mustea

Andreea-Francesca Nagy

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. PSD Cluj a depus listele candidaților pentru Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj

Publicat

De

PSD Cluj

PSD Cluj a depus, vineri, listele de candidați pentru Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj pentru alegerile locale din 9 iunie. Reprezentanții filialei județene au precizat că vin în fața clujenilor cu o echipă puternică și o viziune clară pentru viitorul municipiului și al județului Cluj.

Astfel, pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, va candida Aurelia Cristea, iar pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, Alexandru Cordoș.

”Echipa PSD Cluj aduce în prim-plan competența și experiența pentru a răspunde nevoilor și aspirațiilor clujenilor. Candidaturile PSD Cluj reafirmă angajamentul partidului față de dezvoltarea și prosperitatea comunității clujene și exprimă încrederea în capacitatea echipei de a aduce schimbarea și progresul în administrația locală și județeană”, arată conducerea filialei județene.

PSD Cluj

Listă candidați Consiliul Local

1.   Aurelia Cristea

2.   Ovidiu Ioan Săcară

3.   Vladimir Matusan

4.   Radu Calin Lupas

5.   Octavia Raluca Zglobiu Sandu

6.   Dan Ioan Morar

7.  Maria Gabriela  Gherman

8.   Tatiana Corina Mocan

9.   Bogdan Raul Popa

10. Marius Bruno Roschnafsky

11. Larisa Carolina Pleșa

12. Dan Cristian Codrean

13. Vidrean Tudor Dumitru Capusan

14. Luca Viorel

15. Michael Ewald Schurger

16. Alina Kvasciuc

17. Livia Gina Morar

18. Ioana Ștefania Suciu

19. Codruța Mare

20. Ioan Rus

21. Bogdan Emil Onaca

22. Calin Mihai Roman

23. Bogdana Felecan

24.Ioana Liana Aurora Boca

25. Roxana Maria Neag

26. Alexandru Sorin Campean

27. Sabin Daniel Suciu

28. Adrian Magdaș

29. Mihai Eugen Nas

30. Teodora Maria Belei

31. Delia Constanta Ghiran

32. Raluca Dalia Muresan

33. Calin Indolean

34. Patricia Duda

Listă candidați Consiliul Județean

1.      Alexandru Cordoș

2.      Remus Lăpușan

3.      Ioan Oleleu

4.      Laura Elena Chiorean

5.      Andrei Bradea

6.      Luana Beatrice Șerban

7.      Valentin Cuibus

8.      Horea Dorin Chirteș

9.      Cristian Pop

10.  Ariton Nati

11.  Cristian Potora

12.  Magdaș Adrian

13.  Ilarie Ivan

14.  Anna Rusu

15.  Bogdan Costea

16.  Ovidiu Lungu

17.  Sabin Demea

18.  Adina Emilia Marinca

19.  Magdalena Lucia Suciu

20.  Grigore Fati

21.  Ioan Roman

22.  Ioan Condor

23.  Carmen Ramona Pop

24.  Viorel Luca

25.  Laurențiu Oprea

26.  Paul Bogdan Pojar

27.  Sorin Daniel Ciurea

28.  Andreea Pop

29.  Cristian Eusebio- Lup

30.  Cosmina Horvat

31.  Gligor Sasu

32.  Adrian Nicolae Jișa

33.  Teodora Muncelean

34.  Andrei Harabagiu

35.  Dorin Apahidean

36.  Dan Cristian Codrean

37.  George Adrian Raita

38.  Delia Constanța Ghiran

39.  Dragos Teodor Lup

40.  Horațiu Muntean-Roșca

41.  Teodora Vălean

42.  Viorel Claudiu Neamț

43.    Ana Pintea Isvoranu

44.     Darius Eugen Todor

45.    Sebastian Hoza

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax