CULTURA
VIDEO. Colaborarea experiment a actorilor din Cluj cu regizorul Radu Jude: „Ce fac ei e peste ce sunt capabil să fac eu”
Cinema Arta a găzduit miercuri seara un eveniment special, „Exerciții de teatru și film”, în cadrul căruia actorii de la Reactor de creație și experiment, coordonați de regizorul Radu Jude și operatorul de imagine Marius Panduru, au jonglat cu artele spectacolului. Cinefilii au vizionat, gratuit, o serie de 7 scurtmetraje filmate în Cluj-Napoca, urmate de puneri în scenă menite să reliefeze intersecțiile, precum și modurile diferite prin care realitatea poate fi reprezentată în film, respectiv teatru.
Radu Jude și Marius Panduru, prezenți la eveniment, au împărtășit câteva idei cu Cluj24, referitoare la colaborarea cu actorii din Cluj-Napoca și nu numai.
„Am primit o invitație de la ei, a fost propunerea lor de a explora cinemaul în raport cu teatrul și mi-a plăcut foarte mult ideea. Rossellini (regizor italian de film și televiziune) spunea, la un moment dat, că toate industriile care merg bine au un departament de cercetare, dar cinemaul nu, și atunci, orice lucru care ține de cercetare, implicit Reactorul de creație și experiment, e util.
Pentru mine, e util să înțeleg ce înseamnă cinemaul și ce înseamnă teatrul, pentru că nu mi-e foarte clar. Fac cinema de foarte mult timp, dar nu mi-e clar care sunt limitele și potențialitățile cu mizanscena, de aceea mi s-a părut foarte relevant”, a precizat Radu Jude.
Regizorul, invidios pe actorii din Cluj: „Ce fac ei e peste ce sunt capabil să fac eu”
Echipa de la Reactor a venit cu propunerea de colaborare în urmă cu aproximativ un an, după care au discutat despre ce se poate face, iar rezultatele i-au întrecut așteptările.
„Admir foarte mult ce fac cei de la Reactor. Am văzut spectacolele, cunosc o parte din actori și mi se pare că orice loc în care faci niște lucruri în afara cărărilor bătătorite merită mai multă atenție și susținere. Eu doar am coordonat acest atelier. Au fost 2-3 discuții pe Zoom în care ne-am hotărât ce să facem, apoi am venit aici, în urmă cu câteva luni.
Aș spune că am chiar o anumită invidie, pentru că ce fac ei e peste ce sunt capabil să fac eu. Sunt puțin invidios, în sensul pozitiv. Ei au avut dreptul să își aleagă ce subiecte vor, să le trateze cum doresc, eu am fost doar ghid într-o direcție sau alta, dar deciziile și opțiunile regizorale și dramaturgice sunt integral ale lor”, împărtășește el.
Impresiile actorilor despre colaborarea cu Jude: „Fiecare a luat ce i s-a părut util, păstrându-și autonomia, ceea ce mi se pare un gest de maturitate artistică”
Câțiva actori de la Reactor au împărtășit cu Cluj24, la rândul lor, impresiile în urma colaborării.
„Suntem prieteni de foarte mult timp, ne validăm și ne face mereu plăcere să lucrăm împreună”, a spus Doru Taloș.
Acesta a jucat, printre altele, rolul sirenei în piesa lui Adonis Tanța, care a stârnit hohote de râs în public. Întrebat cum a reușit să se controleze la filmări ca să nu râdă – scurtmetrajul a fost filmat dintr-o bucată – acesta a răspuns că a avut noroc.
„Cred că <<sirenul>> recuperează în acest atelier un rol pe care Adonis îl avea pentru mine într-un lungmetraj filmat într-o vară în care, cu 10 zile înainte de începerea filmărilor, am fost operat de apendicită și nu am mai putut participa. Filmul se vede în februarie la Arta”, adaugă el.
„A fost o întâlnire foarte interesantă în care Radu, prin implicarea și feedback-ul lui, ne-a provocat să ne schimbăm direcția sau să o apărăm. E un artist care are un dialog destul de brutal și tranșant, cred că poate stârni reacții contrariate. Fiecare a luat ce i s-a părut util, păstrându-și autonomia, ceea ce mi se pare un gest de maturitate artistică, pe care Radu l-a respectat. A fost un experiment destul de intens”, împărtășește Oana Mardare.
Actrița a explicat, de asemenea, felul în care scurtmetrajul „Lumina și Ruina” a fost transpus într-o piesă de teatru. Regizorul aici a fost Doru Vatavului, care a pornit de la ideea creării apusului pe scenă. S-a folosit de spațiul fizic pentru a reda o serie de amintiri petrecute acolo.
„A folosit elementele cu care se poate lucra în film și teatru pentru a reda un moment trecut, ceea ce a fost o provocare. Dacă în partea de film e o reconstituire mai profundă și realistă a sentimentelor, în partea de teatru e o stare diferită, un fel de revoltă, de autoironie. Am încercat să folosim un limbaj mai teatral, un ton mai puțin realist. Doru s-a jucat cu elemente mai subtile de teatralitate. În transpunerea piesei pe scenă, am vrut să schimbăm registrul printr-o expunere mai comică”, completează Oana.
Radu Jude și Marius Panduru au fost coordonatorii atelierului. La început, a avut loc o discuție despre ce vrea să facă fiecare – Doru a vrut să scrie și să regizeze – apoi s-a stabilit tema comună a unor materiale-hibrid sub forma de teatru-film.
„A fost mai degrabă un proces de lucru în care le mai arătam din când în când coordonatorilor statusul proiectului, fie că era sub forma de script sau repetiție filmată cu telefonul, iar ei ne dădeau feedback.
<<Lumina și Ruina>> este un soi de reportaj fictiv, sau mockumentary, în care personajul încearcă să reconstituie un moment din trecut revizitând spațiul în care a avut loc. Inițial, planul era ca prin teatru să reconstituim atmosfera pe care nu a reușit să o regăsească la locul cu pricina în film, dar apoi, scriind, s-a transformat în altceva.
A devenit un soi de continuare a parcursului emoțional al personajului din film, doar că într-un cu totul alt registru, mai teatral, mai performativ. A devenit mai mult o continuare decât o transpunere a filmului în teatru, deși sunt elemente de atmosferă din film care au fost recreate scenic prin lumină, sunet și prezența performerului, care era ideea de la care am pornit. S-a potrivit mai bine în final, fiindcă întâmplarea a făcut ca lumina și sunetul descrise în text să fie prezente aproape identic la filmări”, indică Doru.
Teatrul și filmul pot spune aceeași poveste: „Se întrepătrund în unele părți, în altele sunt complet diferite”
În opinia lui Jude, una dintre confuziile privind cinemaul este că e un domeniu complicat, cu tehnică multă, echipe, lumini, microfoane, bani și așa mai departe, idee cu care nu este întocmai de acord. „Exerciții de teatru și film” e principalul său argument în acest sens.
„Dacă reduci totul la esență, e vorba despre o cameră și un microfon care înregistrează ceva. Am zis să pornim de la baza cinemaului, reprezentând realitatea printr-un mic film și un mic spectacol de teatru ca să vedem diferențele între modalitățile de reprezentare între cele două arte. Se întrepătrund în unele părți, în altele sunt complet diferite”, subliniază regizorul.
Întrebat cu ce gânduri a încheiat experimentul, acesta a spus: „Admirația mea față de oamenii de la Reactor e și mai mare”.
Filme din ce în ce mai amatoricești: „În cinema contează să ai o cameră și să vrei să vezi realitatea cu ajutorul ei”
În prezent, mai lucrează la 2 filme care se află în faza de post-producție. Despre unul dintre ele a dezvăluit câteva detalii. „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” este despre muncă, exploatare și moarte. Totodată, e un film „foarte amestecat”, fiindcă pe jumătate e film de montaj, iar pe jumătate se bazează pe mizanscenă.
„E un film în care am încercat să obțin un anumit amatorism al realizării. E mult mai amatoricesc decât filmele anterioare, care și ele erau din ce în ce mai amatoricești”, adaugă el, fiind de părere că cinemaul poate fi făcut exclusiv din dorința de a exprima ceva, fiind nevoie doar de o cameră.
„Cred că pentru fiecare om există un milion de căi pentru a face orice și cred că mistica ce înconjoară partea din cinema cuprinsă de experiențe și ideea că trebuie să fii nu știu ce e o prostie. Cinemaul poate fi făcut de oricine, oricând, oriunde.
Nu ai nevoie de nimic, decât de dorința și de interesul de a folosi acest mijloc de expresie, care poate fi făcut cu o cameră de 35 de milimetri, cu una profesională, cu una video, sau cu telefonul mobil. Trebuie doar să ai dorința de a exprima sau a povesti ceva prin imagini, de a explora o realitate folosind imaginea în mișcare.
Dacă vrei să scrii poezie, contează să ai un pix și o hârtie și scrii poezie, punct. Restul e altă discuție, nu mă bag. În cinema contează să ai o cameră și să vrei să vezi realitatea cu ajutorul ei, la fel cum pentru un virus, dacă vrei să îl vezi, ai nevoie de un microscop. Dacă vrei să cercetezi chipul cuiva, o stradă, cum pică lumina dimineața sau cum plouă pe acoperiș, ai nevoie de o cameră.
Warhol spunea, când s-a apucat de cinema și toată lumea îl întreba de ce, că e foarte simplu, apeși pe un buton și camera filmează singură. Și oricât ar suna de provocator, în realitate, dacă te întorci la esență, e adevărat. Desigur că sunt enorm de multe obstacole, dar trebuie depășite”, opinează Jude.
Regizorul român are peste 50 de premii, dar se confruntă cu „lipsa de talent”
Întrebat care e un obstacol semnificativ de care s-a lovit pe parcursul carierei, a răspuns: „lipsa de talent”.
„Nu am un talent regizoral real. Tot ceea ce am făcut a fost o încercare de a renunța la acest ipotetic talent și a mă folosi de tehnologie. Cinemaul, față de alte arte, are acest avantaj al tehnologiei. Dacă ai o cameră și un program de montaj poți să suplinești lipsa ta de talent”, explică el.
Cu talent sau fără, Radu Jude a fost premiat atât ca regizor și producător, cât și ca scenarist, pentru scurtmetraje, documentare și seriale de televiziune, începând cu anul 2002. „Lampa cu căciulă” (2006) este cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor. Titluri precum „Cea mai fericită fată din lume” (2009), „Toată lumea din familia noastră” (2012) și „Aferim!” (2015) l-au făcut mai cunoscut în țară, dar și străinătate.
Zburând printre cadre cu Marius Panduru
Directorul de imagine Marius Panduru este un alt colaborator premiat pentru activitatea sa în domeniul cinematografiei, laureat de șase ori al Premiilor Gopo, dar e pasionat și de aviație. Când nu zboară cu avionul (nu mai pilotează din martie, i-a expirat licența), face ochii spectatorilor să zboare pe ecranele din sălile de cinema.
Proiectul de la Cluj nu este singurul în colaborare cu Jude. A mai lucrat în trecut cu el în filme precum „Cea mai fericită fată din lume” (2009), „Aferim!” (2015), „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), „Tipografic Majuscul” (2020) și „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021). A lucrat și cu Tudor Giurgiu, fondatorul şi președintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în cadrul filmului „De ce eu?” (2015).
Directorul de imagine, despre noua colaborare cu Jude și echipa Reactor: „E un experiment avangardist”
În cadrul colaborării încheiate cu reprezentația din 18 ianuarie 2023, la Cinema Arta, acesta pus în relație mesajul cu vizualul. O secvență în care i se poate observa amprenta este în piesa „Jenő Janovics”, unde imaginea Teatrului Național din Cluj-Napoca e prezentată atât brut, cât și cu filtre de culoare.
„Eu am fost doar coordonator în toată povestea asta. E o relație cu ce făcea Janovics în film și teatru. E un citat din modificările de percepție și de structură vizuală pe care el le făcea la vremea respectivă, era un avangardist. Filtrele sunt o încercare de a interpreta realitatea într-o formă diferită”, explică acesta.
Filtrele au fost folosite manual, nu într-un program de editare video.
„Sunt filtre gel pentru lumină, nici măcar nu sunt optice, pentru cameră. Inițial am zis că așa ceva nu se folosește, tocmai din acest motiv, apoi am zis <<Stai puțin, e o formă de expresie, de ce nu?>>. Nu a fost ceva construit cu o mare filosofie în spate, e un experiment avangardist”, adaugă Panduru.
Un element poate aduce libertate într-un loc și concediere în altul
Colaborarea i s-a părut interesantă și simte că i-a permis să exploreze libertatea de expresie.
„Mi-a plăcut libertatea de a face orice, lucru care, după o experiență comercială în film industrial, se pierde. Se pierde puritatea asta, exercițiul de a fi total deschis și liber la orice, pentru că există rigori tehnice și estetice pe care producția sau regizorul le cer și atunci e foarte complicat să îți lași libertatea de a încerca ceva cu orice risc.
Poți fi concediat că ai pus filtrele alea care nu sunt standard în fața camerei, fără nicio explicație, pe când aici a fost totul freestyle, sunt oameni care au o puritate în a experimenta tehnici și limbaje noi”, împărtășește directorul de imagine.
Rolul imaginii în cinematografie: „Tot ce aduce sunetul și dialogul astăzi era gândit în imagini înainte”
Totodată, a trecut în revistă importanța imaginii în film.
„Cinematografie asta înseamnă. Imagine. Tot ce se întâmplă în cadru, de la jocul actorilor la scenografie, construcții, decor, coregrafia lucrurilor, trec prin furcile încadraturii, luminii. Pe lângă faptul că imaginea asigură tehnic vizibilitatea a tot ce se construiește în cadru, are un puternic caracter creativ. Creezi atmosfere, spații, simboluri și așa mai departe.
Să nu uităm că, înainte de apariția sunetului, cinematograful însemna doar imagine, simboluri, linii și semne vizuale care construiau o poveste, deci tot ce aduce sunetul și dialogul astăzi era gândit în imagini înainte”, punctează Marius.
Pe lângă implicarea sa și a lui Radu Jude, alături de actori au fost și studenți ai Facultății de Teatru și Film, de la specializările Imagine, Sunet și Film Documentar.
Evenimentul a făcut parte din „Focus: intersecții”, un program artistic axat pe intersecția dintre mijloacele teatrale și cele cinematografice, organizat de Reactor de creație și experiment, în parteneriat cu Cinema Arta și Teatrul Maghiar de Stat Cluj, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Sursa foto: Gabriel Neacșu, pentru Reactor de creație și experiment
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Candidatul AUR la prezidențiale George Simion, dezbatere cu presa locală și influenceri la Parlament

Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, a organizat vineri, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu presa locală și influenceri din toată țara.
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a organizat vineri, începând cu ora 17, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu reprezentanți ai presei locale și creatori de conținut din întreaga țară. Evenimentul s-a desfășurat sub sloganul „Adevărul dincolo de propaganda televiziunilor mari” și a cuprins o sesiune extinsă de întrebări și răspunsuri adresate direct de jurnaliști și influenceri, inclusiv întrebări venite din mediul online.
„Mulțumesc pentru prezența voastră aici. De multe ori, presa locală, presa alternativă, oamenii care au o voce în mediul online sunt ignorați. Am creat un eveniment de campanie special pentru vocile alternative ale românilor, voci care în aceste zile sunt cenzurate sub presiunea Guvernului și a diferitor instituții și servicii speciale, plătite din banii românilor”, a declarat Simion în debutul întâlnirii.
Tiradă împotriva presei mainstream și a sistemului
Într-un discurs dur la adresa mass-mediei centrale, liderul AUR a acuzat „televiziunile de sistem” că au primit zeci de milioane de euro pentru a susține guvernarea actuală și pentru a promova, în opinia sa, un „regim autoritar”.
„Având în vedere prezența noastră politică în ultimii cinci ani în România, cu multe convulsii, cu zeci de milioane de euro alocate presei de sistem și televiziunilor care fac propagandă guvernamentală, care promovează anularea alegerilor, promovează un sistem autoritar și care susțin lovitura de stat care s-a dat pe 6 decembrie, îmi face deosebită plăcere în această zi de vineri să preiau întrebări din partea tuturor oamenilor care sunt curioși cu privire la diferite aspecte ale activității noastre”, a mai declarat Simion.
Evenimentul a fost transmis în direct pe rețelele sociale.
EVENIMENT
VIDEO. Acțiune de ecologizare CARITABILĂ, la Cluj-Napoca, în beneficiul Ayannei, o fetiță de 7 anișori

Sâmbătă, 12 aprilie, între orele 9:00 și 14:00 pm, pe albia Someșului din zona Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca, va avea loc o acțiune de ecologizare caritabilă în beneficiul Ayannei, o fetiță de 7 anișori care suferă de autism.
„Anul acesta, acțiunea noastră de ecologizare are o misiune specială. Vrem să transformăm fiecare kilogram de deșeu colectat într-un gest de solidaritate pentru Ayanna, fetița colegei noastre Roxana.
VIDEO. Acțiune de ecologizare CARITABILĂ, la Cluj-Napoca, în beneficiul Ayannei
Ayanna suferă de o formă de autism și are nevoie de un transplant de celule stem în Austria. Costurile sunt mari – 25.000 de euro – dar împreună putem face diferența. Blashine va dona 2 euro pentru fiecare kilogram de deșeuri strâns!
La ediția trecută, am reușit să colectăm 1.500 kg de deșeuri – anul acesta ne dorim și mai mult! Iar tu și echipa ta puteți contribui nu doar prin participare, ci și alegând să donați suplimentar pentru fiecare kilogram colectat.
Fiecare kg de gunoi colectat = o donație pentru Ayanna!
Cum te poți implica?
– Participă cu echipa ta la ecologizare – o zi în aer liber, cu impact real.
– Sponsorizează cauza – fiecare contribuție ajută la strângerea fondurilor pentru Ayanna.
– Promovează evenimentul în comunitatea ta și hai să strângem împreună o echipă cât mai mare!
– Să ne ajuți în organizare – susținerea cumpărăturilor necesare evenimentului sau pregătirea pachetelor pentru copiii participanți (gustări, apă, materiale educative, mici cadouri).
Detalii despre eveniment
Când? 12 aprilie, 9:00 – 14:00
Unde? Albia râului Someș, zona Bulevardul Muncii, Cluj-Napoca (locația exactă va fi stabilită în ultima săptămână, în funcție de confirmările de participare)
Cine poate participa? Echipe din companii, familii cu copii, persoane care doresc să se implice activ.
Evenimentul este organizat alături de Primăria Cluj și Apele Române și va dura aproximativ 3-4 ore, sub îndrumarea echipei de organizatori care va coordona fiecare etapă.
Pentru un început plin de energie, te așteptăm de la ora 09:00 la locul de întâlnire, unde ne vom bucura de un mic picnic cu activități pentru copii, un coffee break și degustări oferite de parteneri – anul trecut am avut palanețe și alte bunătăți!
În jurul orei 10:00, vom porni împreună spre zona desemnată pentru ecologizare.
Hai să arătăm că faptele noastre pot face o schimbare reală. Te așteptăm alături de noi!
Îți mulțumim și abia așteptăm să facem echipă cu tine”, au transmis organizatorii.
EVENIMENT
Un deținut de la Spitalul Penitenciar Dej și-a bătut un cui în frunte. Care a fost motivul protestului

Un deținut de la Spitalul Penitenciar Dej a a recurs la un gest de protest mai puțin obișnuit. Fiind în celulă, şi-a introdus în mod voluntar un cui în zona frontală a capului pe motiv că nu dorește să fie transferat la Penitenciarul laşi.
Bărbatul a fost prezentat la cabinetul medical al unității, unde a refuzat îngrijirile medicale.
Din informațiile Cluj24, deținutului i-a fost întocmit raport de incident, iar despre producerea evenimentului a fost informat judecătorul de supraveghere a privării de libertate.

Victor Ponta și-a tras singur un glonț în picior, voit sau involuntar, nici nu mai are importanță, dând prilej adversarilor să îl atace cu trei săptămâni înainte de primul tur al prezidențialelor.
Ori că a mințit, ori că a vrut să se laude, ori că nu știa cum să justifice cetățenia sârbă, declarația sa, potrivit căreia a ales să inunde mii de hectare de teren din România ca să salveze Belgradul în 2014 când era prim-ministru, numai bine nu îi face.
Pentru că ce înțelege electoratul din asta: că a preferat să salveze niște străini cu prețul inundării unor localități românești în care, și mai grav, au murit patru oameni.
Patru români.
”Inundația” lansată de Ponta nu mai poate fi stăvilită, acum de niciun dig, iar afirmațiile sale se vor rostogoli până în buza alegerilor, cu efecte dramatice pentru el care l-ar putea costa intrarea în turul 2.
Pentru că oamenii gândesc simplu: ți-ai sacrificat propriul popor, propria țară, pentru străini care te-au recompensat oferindu-ți cetățenia sârbă, mai importantă, se pare, decât cea a României.
Omul nostru de la Bruxelles
Crin Antonescu, fostul său tovarăș din USL, își freacă degeaba mâinile. Campania electorală fără scrupule, fără mănuși și cu lovituri sub centură, nu are cum să îl ierte.
S-ar putea să apară poze și videoclipuri, așa numitele ”imagini amator”, cu Crin bând singur, trist și obosit un pahar de absint ori de kriek ori o halbă de bere belgiană într-un birt din Bruxelles, oraș unde a trăit, nu-i așa, în ultimii 8 ani, pe banii nevestei.
Și se vor scoate de la naftalină repere din activitatea sa parlamentară din urmă cu 14-15 ani când era campionul absențelor, însoțite de mesajul că ”Antonescu se trezește târziu și se culcă devreme, iar între timp mai trage un pui de somn”.
Și declarațiile belicoase anti-liderii PDL din perioada de glorie a războiului cu aripa liberală Băsescu: Predoiu, Boc, care azi s-au aliniat în spatele lui și îl susțin necondiționat după ce înainte erau să își scoată ochii.
Ce vor spune adversarii lui Crin Antonescu? Păi ăștia s-au certat la cuțite și acum se pupă pe scenă, președinte din ăsta vreți, de un politicianism ieftin? Unul pe care îl pui în 18 mai la Cotroceni și îl mai vezi după 5 ani?
Iar alegătorii, degrabă gustători de can-can, se vor gândi de două ori în fața buletinului de vot.
Dacă se rostogolesc toate astea ca bulgărele de zăpadă, nici Crin Antonescu nu e sigur de finală.
Simion – FSB?
Stați liniștiți, că nici George Simion nu se simte prea bine, chiar dacă se află în pole-position.
Tocmai ce a anunțat fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, că a câștigat procesul cu liderul AUR, pe care l-a acuzat că e omul serviciilor secrete rusești.
Cică în 2011, George Simion s-a întâlnit la Cernăuți cu un rezident al FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei), fiind monitorizat de mulți ani de serviciile secrete din Moldova și din Ucraina.
Dacă apar o suită de confirmări cum că da, traiectoria politică a lui Simion a fost sprijinită de Moscova, nu-l mai spală nici o mie de ape suveraniste, pentru că românii, chiar și cei cu puțină ținere de minte, își vor aminti de vorbele lui Constantin Tănase: ”De la Nistru pân’ la Don/ Davai ceas, davai palton/ Davai casă şi moşie/ Haraşo, tovărăşie”.
Dacă amplitudinea dezvăluirilor va fi suficientă, George Simion poate cădea lejer pe locul 3 după alegerile din 4 mai.
Nicușor de București
Pentru cei care cred că, gata, acum Nicușor Dan ar putea prinde finala, vin cu o veste proastă. Nimic nu e sigur în următoarele 23 de zile.
Și Nicușor Dan va avea parte de lăturile de rigoare, dar lui i se va reproșa mai ales faptul că nu a livrat în București tot ce a dorit, chiar dacă misiunea părea imposibilă după un Halaicu sau un Lis, și cum ar putea avea grijă de o țară, dacă nu a reușit într-un oraș.
Dan a fost ales anul trecut, nici nu au trecut 9 luni de atunci, ca primar general al Capitalei, și trebuia să își ducă până la capăt contractul de 4 ani cu bucureștenii. Adică nu e frumos, nu e fair-play să îți abandonezi susținătorii, proiectele, să nu te mai lupți cu mafia imobiliară și să te refugiezi să freci menta în grădina Palatului Cotroceni.
În plus, Nicușor Dan are o carismă de față de masă, când îl auzi vorbind pe același ton și alegând-și cuvintele cu penseta, parcă procesând în creier miliarde de cuvinte potrivite pe secundă, stai să te întrebi cum va face față unei situații de criză din postura de președinte.
Independentul olimpic la matematică nici nu prea e cunoscut în afara Bucureștiului, iar videoclipurile recent umanizate de pe TikTok s-ar putea să nu suplinească această imagine a lui care nu trece ecranul.
Despre Elena ”Nicioșansă” Lasconi chiar nu are rost să mai vorbim. A avut momentul său de apogeu politic, era să fie ”aproape președinte” și oricât s-a rugat și ea să vină ”turul 2 înapoi”, CCR nu i-a ascultat rugăciunea.
Nici nu știu ce să zic în actualele condiții, dar am început să caut poze cu exoticul Ion-John Banu Muscel sau no-name-ul Sebastian Popescu, măcar să știu cum arată la față…
PS Nu am fost plătit de Antonescu, Simion, Dan și Lasconi ca să scriu de Ponta, nici de Simion, Ponta, Dan și Lasconi să scriu de Antonescu, nici de Antonescu, Ponta, Dan și Lasconi să scriu de Simion, nici de Antonescu, Ponta, Dan și Simion să scriu de Lasconi.