Connect with us

Aberații de România

VIDEO. Să te tot cruceşti. Unde s-au ascuns doi străini care voiau să treacă ilegal graniţa României

Publicat


Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au depistat, în urma controlului asupra a două autocamioane, doi cetăţeni străini ascunşi pe osia semiremorcii, precum şi în locul destinat roţii de rezervă.
„La data de 15.05.2023, la diferite intervale de timp, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, s-au prezentat pentru a intra în ţară, un cetăţean român şi un cetăţean bulgar, unul aflat la volanul unui autocamion care transporta ţevi metalice din Turcia pentru Polonia, iar celălalt conducea un autocamion care transporta diverse bunuri, din Turcia în Germania.
La controlul de frontieră efectuat asupra celor două mijloace de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit două persoane de sex masculin, ascunse pe osia semiremorcii, precum şi în locul destinat roţii de rezervă”, informează Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu.
Cei doi bărbaţi au declarat verbal că sunt cetăţeni de origine palestiniană şi libiană, în vârstă de 21, respectiv 28 de ani.
Atât persoanele în cauză, şoferii, precum şi mijloacele de transport au fost preluate de către  Poliţia de Frontieră Bulgară în vederea continuării cercetărilor.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

INTERVIU. Piața IMOBILIARĂ, încotro? Specialist: Piața VEDETĂ la capitolul scumpiri este Clujul

Publicat

prima casa

„Suntem razna”. Acest titlu al unei piese muzicale ar putea defini în două cuvinte piața imobiliară clujeană. Prețul metrului pătrat crește de la o zi la alta ca Făt-Frumos. Până unde? Greu de spus, atâta timp cât cerea îl dictează. Iar cerere pe Cluj este. Celebrul meme „Nu mai veniți în Cluj, că-i plin” este contrazis de postulatul Ikarusului, celebrul autobuz de pe vremea comunismului, care puncta faptul că oricât de mulți călători sunt în el, întotdeauna mai încape unul.

I-am adresat câteva întrebări unui specialist în domeniu, activ în imobiliare de peste 10 ani. Este vorba de Robert Szőcs, fondator și C.E.O al GDN REAL ESTATE România.

robert szocs

Cum vi se pare piața imobiliară românească: supraevaluată, subevaluată, reală?

În momentul de față, confom Property Guide, cu excepția pieței imobiliare din Bulgaria, România are cea mai ieftină piață imobiliară din U.E. Din punctul nostru de vedere, costul ownership-ului nu este poziționat foarte departe de real. Cu toate acestea, dacă totuși o raportăm la venitul mediu per cap de locuitor și la puterea de cumpărare, nu putem spune că este accesiblă chiar oricui. Dar chiar și așa, numărul proprietarilor de imobile și al proprietarilor multipli (adică cei care dețin cu minimum o proprietate mai mult decât cea în care locuiesc) este extrem de ridicat comparativ cu alte state europene.

INTERVIU. Piața IMOBILIARĂ, încotro? Specialist: Piața VEDETĂ la capitolul scumpiri este Clujul

Având în portofoliu mai multe orașe, care este cel mai scump?

Rețeaua noastră operează francize în toate orașele mari ale României, cele care depășesc un număr de 300.000 de locuitori. Piața vedetă la acest capitol, dacă o putem numi așa, este piața din Cluj, urmată îndeaproape de București și Brașov. Scumpiri semnificative s-au înregistrat și la Constanța, Craiova, Iași și Timișoara, dar în cazul acestora din urmă, ritmul de creștere al prețurilor este vizibil mai lent decât in cazul celor 3 menționate la început.

„Va urma o stagnare a prețului/mp”

Cât credeți că va mai dura creșterea prețului pe mp în Cluj? Prevedeți o stagnare sau chiar un regres în viitorul apropiat?

Mereu m-am ferit să prognozez creșteri, stagnări sau regres al prețurilor. Chiar dacă există indicatori destul de clari care iți pot permite anumite previziuni, în ultimii 4-5 ani ne-am obișnuit cu niște variabile destul de agresive (pandemie, război la frontiera de nord, nord-est, inflație agresivă, criză bancară) care au impactat piețele imobiliare, inclusiv piața din Cluj. Cu toate astea, cu destul de multe rezerve, opinia mea este că va urma o stagnare a prețului/mp, cel mult o creștere poate insesizabilă.

Care locuințe sunt cele mai căutate? Cele vechi sau cele din ansambluri rezidențiale de după 2000?

Pentru fiecare categorie de imobile din segmentul rezidențial există cereri. Fiecare categorie oferă avantaje sau dezavantaje din perspectiva cumpărătorilor. Locuințele vechi au avantajul locațiilor, pentru că, nu-i așa, statul român a fost primul care a ales cele mai bune locuri, au avantajul accesibilității din punct de vedere al transportului în comun și, evident, avantajul documentelor, lucru extrem de important din prisma finanțării ipotecare. Dar, exact ca și oamenii, clădirile au un ciclu de viață, se învechesc, devin vulnerabile din mai multe puncte de vedere și aici încep beneficiile pe care le oferă locuințele noi, indiferent că fac parte din imobile care se află în ansambluri rezidențiale sau că fac parte din imobile parte a unor dezvoltări imobiliare mai mici. Iar rezidențialul nou câștigă teren pe an ce trece.

„Starul incontestabil rămâne apartamentul cu 2 camere”

Cu precădere ce se vinde cel mai bine? Cele cu una sau două camere sau cele cu 3+ camere? Dacă puteți face o estimare pe Cluj comparativ cu București.

Conform datelor pe care le deținem, starul incontestabil rămâne apartamentul cu 2 camere în ambele orașe. Se observă acest lucru atât din volumul de tranzacții, cât și din numărul de cereri adresate de către clienții cumpărători. Dar nevoia de spațiu și de confort suplimentar a dus la creșterea volumului de tranzacții și pentru locuințele cu mai mult de 2 camere, mai ales în București. Un aspect pe care l-am observat în ultimii ani în ambele orașe aduse în discuție de către Dvs.: potențialii clienți cumpărători încep să acorde din ce în ce mai multă atenție detaliilor care țin de arhitectura imobilului, de compartimentarea locuinței, de calitatea materialelor, de design, de view, de facilități șamd.

Ce se caută mai mult, locuințele finisate la cheie sau cele semifinisate?

Clienții cumpărători cu bugete extrem de atent calculate și fără posibilitate de suplimentare preferă locuințele semifisate (la roșu sau la gri) sau locuințele care necesită renovare, folosind aceste aspecte ca instrumente justificate de negociere a prețului de achiziție. Clienții cumpărători care au posibilitatea și disponibilitatea modificării bugetului în funcție de aspecte care îi încântă, optează în cele mai multe cazuri pentru imobile finisate sau care nu necesită renovări. Aș putea spune, din experiența noastră, că avem o situație de egalitate, dacă îmi este permisă exprimarea.

„Clienții vânzători au început să înțeleagă eficiența și avantajele reprezentării imobiliare exclusive”

Vânzătorii sunt la fel de reticenți la reprezentare exclusivă ca acum 5 ani sau se observă o ameliorare?

Reticiența mai există, evident. Însă lucurile stau cu mult mai bine la acest capitol decât stăteau în urmă cu 5 ani. Clienții vânzători au început să înțeleagă eficiența și avantajele reprezentării imobiliare exclusive, asta și datorită nivelului de perfecționare profesională al consultanților imobiliari, aflat într-un ritm relativ satisfăcător de creștere.

Considerați că s-ar impune o reglementare a pieței imobiliare printr-o acreditare a agențiilor imobiliare sau a freelancer-ilor?

Categoric, da. Dar în cadrul unui proces transparent, echidistant și susținut de un cadru legistlativ clar.

S-ar impune o școlarizare minimă obligatorie pentru cei care vor să devină brokeri imobiliari sau nu?

DA! Fără putință de tăgadă. Compania noastră, spre exempu, investește resurse financiare si de timp considerabile în educația profesională a consultanților afiliați rețelei noastre de francize imobiliare. Iar efectele instruirii și perfecționării teoretice și practice a consultanților noștri, se traduc foarte repede într-un portofoliu calificat de clienți, într-un portofoliu de imobile divers și bine poziționat din toate punctele de vedere, într-un volum sporit de tranzacții realizate și nu în ultimul rând, în zâmbetul de pe chipul clienților noștri. Așadar, educația în această industrie este mandatorie!

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se înființează două NOI linii de transport operaționale de Luminație

Publicat

Linie nouă de transport în comun la Cluj-Napoca

Pentru a facilita deplasările clujenilor către cimitire, în vederea comemorării celor dragi, Primăria Cluj-Napoca și CTP Cluj-Napoca anunță că, începând de astăzi ora 12:00, se înființează două noi linii de transport, care vor fi operaționale timp de trei zile, 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie.

Traseele celor două noi linii vor fi următoarele:

– stația Piața Mihai Viteazul Est (str. I.P. Voitești) – cimitirul Pomet (Valea Chintăului);

– stația Constantin Prezan (cart. Mărăști) – cimitirul Mos Ion Roată (cart. Someșeni).

CTP Cluj: Se înființează două NOI linii de transport operaționale de Luminație

Cursele speciale vor avea plecări din oră în oră, începând de astăzi de la ora 12:00 până la ora 20:00, și de la ora 10:00 până la ora 20:00, în zilele de 1 și 2 noiembrie.

De asemenea, se suplimentează mijloacele de transport în comun pe liniile 6, 25, 9, 31, 35, 43, 45.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Revoluția lui Tișe în administrație: Nu se justifică Tetarom ca societate de stat. Ce treabă are CJ cu hotel și restaurant?

Publicat

De

Tișe

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunță o revoluție la nivelul administrației județene în ceea ce privește soarta unor societăți din subordine, care nu se mai justifică în actuala situație.

Alin Tișe a declarat, joi, că, în ceea ce privește Tetarom, această societate nu se mai justifică sub forma unei societăți de stat, astfel că va propune mai multe soluții.

”Vrem să construim două parcuri industriale noi la Huedin și Dej. Dar, în ceea ce privește Tetaromul, ca societate comercială, administrează parcuri pentru care nu mai sunt terenuri, toate fiind date la investitori privați. Și atunci ne putem întreba ce mai administrează? Se mai justifică Tetarom ca societate de stat sau să fie reprezentanta firmelor din Tetarom, care să își administreze ele gestiunea în comun?

Terenurile rămân în proprietatea județului sau le dăm în proprietatea firmelor care au făcut investiții?

Este o discuție legată de Tetarom dacă se justifică a fi o societate de stat care trăiește din chirii, sau firmele să aibă un management privat?

CJ să vândă terenurile din parcurile industriale către firme

Părerea mea, este ca CJ Cluj ar trebui să vândă terenurile firmelor de acolo, ar trebui mers pe o proprietate în forma privată a celor care gestionează terenul, iar societatea să primească acționariat privat, în care fie și reprezentanții firmelor din parc. Să fie la început un parteneriat public privat, iar apoi va fi strict management privat la Tetarom. Cred că acolo vom ajunge.

Dacă nu ar fi producția de energie pe care o vând în parc, nu și-ar acoperi cheltuielile”, a spus Alin Tișe.

Ce treabă are CJ cu hoteluri și restaurante

Potrivit acestuia, CJ Cluj mai are și alte entități în subordine care ar trebui reorganizate.

”Mai avem Univers T. Ce treabă are CJ cu hoteluri și restaurante? Noi facem administrație publică, dezvoltăm județul. Societatea de Protecție și Pază a intrat în faliment. Clujana, ce treabă avem noi cu o firmă de producție încălțăminte?

De asemenea, la Agro Transilvania se descarcă marfă, nici măcar nu sunt producători. Se ia marfa și se revinde în piețele din oraș.

Știm că aceste entități nu își ating justifică scopul pentru care au fost create, care era să aducă bani pentru dezvoltarea județui, dar abia își acoperă salariile.

Cred că CJ Cluj ar avea nevoie de o societate de transport județean care este mai importantă decât un restaurant”, a spus Tișe.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Propunerea lui Tișe: Aeroportul Cluj să emită obligațiuni pe Bursa de Valori. Obținem 300 de milioane euro pentru investiții

Publicat

De

aeroport cluj facebook

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat că a propus conducerii Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj să emită obligațiuni pe Bursa de Valori București (BVB), soluție prin care ar putea să se atragă o sumă de 300 de milioane de euro pentru derularea unor investiții.

Alin Tișe a declarat, joi, că metoda ar fi transparentă și ar duce la atragerea de bani privați,

”Am propus directorului aeroportului, David Ciceo, să ia în calcul emiterea de obligațiuni de Bursa Valori București, iar acest lucru ar însemna să obținem 300 de milioane de euro pentru Aeroportul Cluj.

Cei de la BVB au spus că ar fi o chestiune extraordinară, fiind prima și unica din România prin care un aeroport de stat ar reuși să atragă capital privat prin emiterea de obligațiuni pe bursă.

Dacă ar atrage acești bani, aeroportul ar putea finaliza devierea Someșului fără să mai stăm după banii de la Guvern, să prelungească pista nouă la 3500 de m, să extindă și pista veche și să facă un terminal Cargo, fără să mai cheltuim niciun bani din buzunarul cetățeanului.

BVB ar fi încântată să ne fie partener.

Dacă această procedură s-ar finaliza, am reuși să trecem în altă etapă de dezvoltare a aeroportului”, a explicat Tișe.

Ideea a fost lansată după succesul emisiunii de obligațiuni la BVB de către Consiliul Județean Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax