ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Pas important pentru proiectul metroului din Cluj. Primarul Emil Boc va semna vineri contractul de supervizare
Primarul Emil Boc a anunțat că va semna, vineri seară, contractul de supervizare a lucrărilor la metroul din Cluj. Este vorba despre cel mai scump contract de consultanță din țară, cu o valoare de peste 40 milioane de euro.
Primăria Cluj-Napoca va semna vineri, 4 octombrie, contractul de supervizare a lucrărilor la metrou, în valoare de 211 milioane de lei (circa 40 de milioane de euro), cu asocierea de firme declarată câștigătoare, Systra – Metrans Engineering SRL.
„În seara aceasta, voi semna contractul pentru supervizarea lucrărilor la metrou, un contract de 40 de milioane de euro. Să vă gândiți că doar supervizarea la metrou valorează aproape 50 de milioane de euro, ca să vă puteți face o imagine despre amploarea lucrărilor care se desfășoară la Cluj-Napoca. Nu mai vorbim de Spitalul Regional de Urgență, nici de trenul metropolitan, nici de conectarea Clujului la Autostradă, nici de reabilitarea căii ferate Cluj-Oradea, numai de miliarde de euro vorbim în momentul acesta la Cluj-Napoca pentru dezvoltarea orașului”, a anunțat primarul Emil Boc, vineri, la o conferință de presă.
Contestațiile, respinse de CA Cluj
Amintim că, recent, Curtea de Apel Cluj a respins plângerea firmelor care au pierdut licitația depusă împotriva deciziei CNSC care a confirmat asocierea câștigătoare.
Licitația pentru contractul de supervizare a lucrărilor la Magistrala 1 de metrou, organizată de Primăria Cluj-Napoca, a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) după ce asocierea Systra – Metrans Engineering SRL a fost desemnată câștigătoare de municipalitatea clujeană.
Contestația a fost depusă de alte două asocieri, SC Modern Power Systems SRL – Altinok Consulting Engineering Inc. și Tecnic Consulting Engineering Romania SRL – TÜMAŞ TÜRK MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK VE MÜTEAHHİTLİK A.Ş.
În cadrul licitației au fost depuse șase oferte din partea unor asocieri de firme.
UPDATE
Contractul pentru supervizarea lucrarilor la metrou a fost semnat la Primăria Cluj-Napoca, în jurul orei 20.00.
La semnarea acestuia a fost prezent și directorul Systra din Franța, care a câștigat contractul alături de Metrans România.
La acest proiect se va lucra și cu Societatea de Construcții Napoca.
Primarul Emil Boc a mai precizat că sunt așteptate la Cluj-Napoca și “cârtițele” care vor săpa tunelurile pentru metrou.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ANM a emis marți două avertizări importante care anunță vreme severă în România. O informare de vreme rea valabilă până sâmbătă seara anunță ploi și ninsori. Totodată, un cod galben de vânt puternic emis pentru miercuri estimează rafale de până la 80 km/oră.
Informarea meteo va fi în vigoare de miercuri, ora 10, până sâmbătă la ora 20. Vor fi precipitații în toate regiunile. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și în Dobrogea va ploua și pe arii restrânse vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În restul regiunilor pe parcursul zilei de miercuri vor fi ploi, apoi vor predomina ninsorile.
Cod GALBEN de vânt puternic și informare de ninsori în toată țara
La munte va ninge și local se va depune strat de zăpadă consistent.
Se vor acumula cantități de precipitații de 15…25 l/mp, iar cu precădere în vest și la munte, pe arii restrânse acestea vor depăși 30 l/mp.
Local și temporar vor fi intensificări ale vântului în toate regiunile, cu viteze în general de 50…60 km/h. La munte, rafalele vor depăși 70 km/h, iar cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali, în noaptea de joi spre vineri (21/ 22 noiembrie) și pe parcursul zilei de vineri (22 noiembrie) vor fi rafale de peste 90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.
Administrația Națională de Meteorologie a instituit cod galben pentru miercuri, de la ora 10 la ora 20. Vântul va avea intensificări în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania, în nord-vestul Moldovei și pe litoral, cu viteze în general de 55…65 km/h.
La munte vor fi rafale de 70…80 km/h, iar la altitudini mari, cu precădere în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali vor depăși 90 km /h.
EVENIMENT
Dan Tarcea, apel la unirea dreptei la alegerile prezidențiale: Cel mai bine poziționat este Nicolae Ciucă
Cu doar câteva zile rămase până la primul tur al alegerilor prezidențiale, viceprimarul Dan Tarcea este de părere că forțele politice de dreaptă trebuie să se coalizeze în jurul candidatului Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă.
Viceprimarul Dan Tarcea a realizat o radiografie îndrăzneață a scenei politice din România, cu doar câteva zile rămase până la primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Cineva trebuie să se retragă”
Liderul local liberal a lansat un apel ferm pentru coagularea forțelor de dreapta în jurul candidatului cel mai puternic, care, în opinia sa, este Nicolae Ciucă.
„Și eu cred că, pentru a putea să câștigăm cu adevărat alegerile, este nevoie ca cineva să se retragă. Evident, noi credem că cel mai bine poziționat candidat în această situație este domnul Nicolae Ciucă”, a declarat Dan Tarcea, la Ziua Live.
Fragmentarea dreptei, un pericol pentru alegeri
În timp ce „pe partea dreaptă sunt foarte mulți competitori electorali”, stânga și extrema dreaptă propun câte un singur candidat, pe Marcel Ciolacu, respectiv pe George Simion. Acest lucru, susține Tarcea, avantajează adversarii politici.
„Pe partea dreaptă sunt foarte mulți competitori electorali. Voturile se fragmentează pe partea dreaptă, dacă discutăm de autocrați, acolo lucrurile sunt foarte clare, discutăm de un singur candidat relevant, acela este George Simion, a avut grijă PSD să o scoată pe doamna Șoșoacă din joc în acest sens, astfel încât Simion să fie singurul candidat de pe această zonă. De asemenea, pe eșichierul stâng al politicii îl avem doar pe domnul Ciolacu, un singur candidat. Întotdeauna, partea dreaptă a fost mult mai activă, mult mai fragmentată, pentru că sunt oameni care și-au luat activitatea în propriile mâini, au fost oameni care au reușit să se realizeze profesional și material pe forțe proprii și de aceea sunt mult mai selectivi”, a mai arătat viceprimarul.
Critici dure pentru contracandidați
Criticile viceprimarului sunt adresate fără menajamente principalilor contracandidați. Marcel Ciolacu este descris ca un politician care încă nu poate dovedi că și-a terminat studiile și care merge la dineuri oficiale fără o primă doamnă. În privința lui George Simion, Tarcea ironizează abordarea populistă a liderului AUR.
„Dacă ne dorim un președinte al României care și-a terminat școala la 37 de ani și încă nu poate să își arate diploma, îl avem, îl putem alege. De asemenea, când mergi la niște dineuri oficiale, unde ar trebui să te duci cu prima doamnă și nu știu cu cine ai putea să te duci, mă refer la domnul Ciolacu. Cred că trebuie să reflecteze românii la aceste lucruri, plus vizitele de zeci de mii de euro la Formula 1. Ar putea să arate biletul sau tranzacția, dacă și-a plătit singur, sunt lucruri extrem de simplu de dovedit, este tranzacția înregistrată la bancă, doar nu o fi plătit mii de euro cash.
După aceea, avem un candidat care îi minte pe români că le dă case la 35.000 de euro și care cară saci de ciment și de nisip. Vrem un astfel de președinte? Ăsta este rolul președintelui, să care saci de ciment? Dacă credem că ăsta este rolul președintelui, putem să îl alegem”, a afirmat Dan Tarcea.
Geoană și Lasconi, între gafe și lipsă de experiență
Nici Mircea Geoană nu scapă de critică, fiind catalogat drept un candidat cunoscut pentru gafele publice și ieșirile necontrolate, ca atunci când i-a urat sănătate Regelui Mihai, decedat din 2017. În același ton, Elena Lasconi este acuzată de lipsa de experiență administrativă și de confuzii grave în privința politicii externe.
„Dorim un președinte la care în fiecare emisiune îi iese câte o păsărică pe gură? Care urează sănătate morților, care mai că sare la bătaie în momentul în care e întrebat care este sursa banilor? Îl avem, este domnul Geoană. Vrem un președinte care a avut toate cărțile pe masă, a avut toate cărțile în mână și le-a pierdut rând pe rând? Avem și acest candidat independent, nu știu ce poate face un independent în această structură. Eu am rămas șocat când a spus că Ucraina trebuie să renunțe la teritorii. În momentul în care tu, un lider regional, accepți o astfel de provocare, înseamnă că ai invitat Rusia în Republica Moldova, ai invitat Rusia în Transnistria, i-ai arătat că este permis să facă orice.
Vrem un președinte care nu poate să facă diferența dintre impozitul general și cota unică? Îl avem, este doamna Lasconi. Vrem un președinte cu zero experiență internațională administrativă, care nu poate să facă diferența între NATO, câte țări sunt în NATO și care invită trupe străine în România? Avem și acest candidat”, a mai declarat Tarcea.
„Nicolae Ciucă nu are schelete în dulap”
Pe acest fundal, Nicolae Ciucă se detașează ca o figură de stabilitate și competență, este de părere viceprimarul Dan Tarcea, care evidențiază că fostul premier a demonstrat rezultate clare, printre care cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene în timpul mandatului său.
„În primul rând, Nicolae Ciucă a făcut un jurământ pe viață că va sluji România, un jurământ care nu se termină odată cu încheierea mandatului, ci un jurământ pe viață. În al doilea rând, este un om bun, un om onest, care nu are schelete în dulap. De asemenea, este un om care a demonstrat în cei doi ani, cât a fost prim-ministrul României, că a reușit să deslușească foarte multe ițe și să pună România pe direcția corectă. Cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene a fost pe vremea când a fost domnul Ciucă prim-ministru. Toată lumea ar trebui să se întrebe de ce după domnul Ciucă, lucrurile nu au mai mers la fel de bine. Doar domnul Ciucă și Partidul Național Liberal vor păstra cota unică, PSD abia așteaptă să renunțe la cota unică”, a conchis Dan Tarcea.
CULTURA
FOTO. Harpă unicat în România, de 320.000 de lei, și un pian de 750.000 de lei la Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca
Reprezentanții Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca au prezentat noile instrumente muzicale profesionale achiziționate, în valoare de peste trei milioane de lei, finanțarea venind din partea Consiliului Județean Cluj.
Un moment istoric pentru Filarmonica de Stat „Transilvania”
„Filarmonica de Stat „Transilvania”„ este una dintre cele mai importante instituții de spectacol din țară și artiștii filarmonicii merită să concerteze pe instrumente profesionale.
Suma considerabilă pe care am primit-o pentru investiții din partea Consiliului Județean Cluj ne permite să ne ducem activitatea la cel mai înalt nivel.
E vorba nu doar de reînnoirea unor instrumente preexistente, cu termen de garanție de 15 ani, care aveau deja 65 de ani de folosință continuă în orchestră, dar și instrumente de care am avut foarte tare nevoie, care sunt o adiție necesară setului pe care le aveam”, menționează Silvia Sbârciu, managerul Filarmonicii, care a precizat că este vorba de suma de 3.208,600 de lei, folosită integral pentru investiții.
De când au început solicitările din partea Filarmonicii pentru achiziție?
„Anul acesta am primit 20 de milioane, ajutor din partea statului. Eu am negociat pentru cultură că e mai ușor să negociezi pentru ce îți place. De altfel, solicitările sunt de mai demult, dar noi abia acum am reușit să susținem din bugetul propriu.Noi nu prea reușim des să facem astfel de investiții, dar pentru profesioniștii filarmonicii care ne duc faima peste hotare- trebuie!”, afirmă Vákár István-Valentin, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.
Întrebat despre sediul promis cândva Filarmonicii, acesta a menționat că instituția merită să aibă un sediu.
”Deocamdată e Primăria cea care și-a asumat că va găsi acest loc. E și faptul că noi, în comparație cu municipalitatea, suntem un frățior mai mic la capitolul finanțe. Vom vedea dacă reușesc, dar până atunci noi plătim în continuare toate chiriile, toate cheltuielile”, a explicat acesta.
Noile ”bijuterii” ale orchestrei- cifre concrete
Conform spuselor directorului adjunct al Filarmonicii, Erna Weghofer Vad, una dintre ”bijuteriile” pe care le-a achiziționat de curând instituția este harpa Horngacher, model Phoenix. Piesă unicat în România, aceasta a costat 320.000 de lei (64.000 de euro). A fost achiziționat și un contrafagot în valoare de 220.000 de lei. O altă achiziție importantă e cea a pianului Bösendorfer Viena Concert, în valoare de 750.000 de lei (150.000 de euro).
„Un instrument capăt de linie pentru piane! Noi avem și foarte mulți artiști Bösendorfer care performează la Cluj și de aceea era foarte important să avem și acest brand în inventarul filarmonicii”, subliniază managerul instituției.
Au mai fost achiziționate instrumente de percuție: timpane, xilofoane, tobă mare, marimbafon, set de clopote, vibrafom, toate în valoare de 180.000 de lei.
„La instrumentele de percuție aveam un foarte mare deficit și eram nevoiți să le închiriem de la Academia Națională de Muzică”, mărturisește Sbârciu. Din acești bani a fost cumpărat și un sistem de sonorizare profesională la 320.000 de lei, la fel și mașini de întreținere a instrumentelor de suflat, tocuri pentru instrumentele cu corzi, în valoare de 310.000 de lei.
Unele instrumente au fost achiziționate de la meșteri străini, în principal de la Viena sau de la producători autohtoni, ca de exemplu contrabasul de cinci corzi de la maistrul lutier Ioan Bucur
Cea mai bună harpă din țară se va auzi de acum la Cluj
„Prin acest demers al Filarmonicii am primit un adevărat cadou. O bucurie absolut de nedescris!”- așa descrie nouă achiziție a harpei Horngacher Kinga Szabo, singura membră a orchestrei filarmonicii care cântă la acest instrument. Vorbim de o harpă de o categorie foarte înaltă care va ridica prestațiile orchestrei la alte standarde.
În ultimii 20 de ani artista a concertat pe o harpă americană Lyon &Healy. Filarmonica mai dispunea de una rusească care practic a cedat și i s-a rupt gâtul din cauza lemnului îmbătrânit din care era făcută. Aceasta din urmă nici măcar nu era o harpă de concert, fiind prea mică și cu un sunet prea restrâns.
„Sunt extrem de bucuroasă pentru că îmi va ușura extrem de mult munca în orchestră.Mai ales că harpele sunt folosite intens, pentru că avem programe săptămânale cu două sau chiar trei”, a recunoscut Kinga Szabo pentru Cluj24.
Când putem auzi noile instrumente?
„Contrafagotul l-am auzit deja de două ori. Restul instrumentelor au sosit sau vor sosi, deci le auzim în concertele următoare.”, afirmă Silvia Sbârciu, managerul Filarmonicii. Pianul va fi ales luna viitoare, dintre zece exemplare expuse la Viena. Reprezentanții Filarmonicii își doresc să organizeze în viitor concerte speciale de inaugurare atât pentru pian, cât și pentru harpă.
Paula Mariuța
EVENIMENT
Marcel Ciolacu lansează Strategia Națională de Digitalizare în Sănătate: ”O Românie sănătoasă înseamnă o Românie puternică” (PE)
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României, anunță priorități clare pentru politicile de sănătate.
”O Românie sănătoasă înseamnă o Românie puternică”, spune Marcel Ciolacu, care susține accesul sigur la toate tipurile de servicii medicale și medicamente de bună calitate, pentru fiecare cetățean, inclusive în situații de criză.
”Calea sigură pentru o Românie puternică înseamnă o Românie sănătoasă. Egalitatea de șanse la sănătate pentru toți românii se poate realiza prin servicii medicale cât mai aproape de oameni.
Am stopat criza din sănătate, am redat demnitatea medicilor. Vreau tineri sănătoși care să se bucure de viață, nu de dependența de droguri”, spune candidatul social-democrat la funcția supremă în stat.
Astfel, Marcel Ciolacu are în plan elaborarea și implementarea Strategiei Naționale de Digitalizare și e-Sănătate.
Acest lucru presupune aprobarea Strategiei Naționale de Digitalizare în Sănătate (SNDS), dar și a planurilor de acțiune regionale și desemnarea instituției responsabile.
De asemenea, ca parte a acestei strategii, Marcel Ciolacu susține și realizarea unei noi Platforme Unice a Asigurărilor de Sănătate pentru facilitarea accesului pacienților la servicii medicale, debirocratizare și eliminarea fraudelor.
Candidatul PSD la prezidențiale își dorește și dezvoltarea asigurărilor complementare voluntare de sănătate, prin care se vor putea cofinanța servicii medicale. Iar acest lucru se va face prin crearea cadrului legislativ pentru încurajarea și creșterea deductibilității fiscale pentru acest tip de asigurări.
De asemenea, Marcel Ciolacu consideră că statul trebuie să își mențină rolul de reglementator, finanțator și ofertant de servicii de asigurare prin CNAS și casele județene de asigurări de sănătate.
Marcel Ciolacu: E nevoie de dezvoltarea asistenței medicale comunitare
”Asigurarea accesului permanent și rapid al tuturor cetățenilor la asistență medical primară reprezintă cheia reconstrucției întregului sistem medical”, arată Marcel Ciolacu, care susține și crearea unei rețele naționale de centre medicale comunitare în orașele mici și în mediul rural.
Pe lângă accesul la moașe, asistenți comunitari și sociali, aceste centre medicale vor oferi și servicii de telemedicină, de stomatologie și de farmacie comunitară.
CMF 31240010