Connect with us

ECONOMIE

Primăria Cluj-Napoca poate semna contractul de supervizare a metroului. CA Cluj a respins plângerea firmelor perdante

Publicat


supervizare metrou

Primăria Cluj-Napoca poate semna contractul de supervizare a lucrărilor la metrou, de 211 milioane de lei, după ce Curtea de Apel Cluj a respins plângerea firmelor care au pierdut licitația depusă împotriva deciziei CNSC care a confirmat asocierea câștigătoare – Systra – Metrans Engineering SRL.

Decizia instanței este definitivă astfel că municipalitatea clujeană poate încheia, în perioada următoare, contractul de supervizare.

”Curtea de Apel Cluj respinge, ca nefondată, excepţia tardivităţii plângerii formulate de petenta Modern Power Systems SRL împotriva deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nr. 2022/C2/2023/2034 din data de 19.07.2023. Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de petenta Modern Power Systems SRL împotriva deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nr. 2022/C2/2023/2034 din data de 19.07.2023.

Admite plângerea formulată de petentul Municipiul Cluj-Napoca şi petenta Systra SA împotriva deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nr. 2022/C2/2023/2034 din data de 19.07.2023, pe care o modifică, în sensul că respinge contestaţia formulată de contestatoarea Tecnic Consulting Engineering SRL, admite cererea de intervenţie formulată de intervenienta Systra SA şi menţine dispoziţia de încuviinţare în principiu a cererilor de intervenţie.

Obligă petenta Modern Power Systems SRL la plata către intimata Tecnic Consulting Engineering SRL a sumei de 7.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată parţiale în plângere. Ia act că petenta Systra SA a solicitat acordarea cheltuielilor de judecată pe cale separată. Definitivă”, arată Curtea de Apel Cluj.

Firmele care au pierdut au mers în instanță

Reamintim că două asocieri de firme au depus contestații privind licitația pentru supervizarea lucrărilor la metrou, iar decizia CNSC a fost ulterior atacată în instanță.

Licitația pentru contractul de supervizare a lucrărilor la Magistrala 1 de metrou, organizată de Primăria Cluj-Napoca, a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) după ce asocierea SYSTRA – METRANS ENGINEERING SRL a fost desemnată câștigătoare de municipalitatea clujeană.

Contestația a fost depusă de alte două asocieri, SC MODERN POWER SYSTEMS SRL – Altinok Consulting Engineering Inc. și Tecnic Consulting Engineering Romania SRL – TÜMAŞ TÜRK MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK VE MÜTEAHHİTLİK A.Ş.

„Ofertantul desemnat câștigător pentru contractul de supervizare pentru lucrările la magistrala 1 de metrou este Asocierea SYSTRA (lider de asociere) – METRANS ENGINEERING SRL (asociat).

Au depus contestații Asocierea S.C. MODERN POWER SYSTEMS SRL (lider de asociere) – Altinok Consulting Engineering Inc. (asociat) si Asocierea Tecnic Consulting Engineering Romania SRL (lider de asociere) – TÜMAŞ TÜRK MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK VE MÜTEAHHİTLİK A.Ş (asociat)”, a arătat Primăria Cluj-Napoca.

Decizia CNSC, emisă pe 19 iulie 2024, confirmă desemnarea câștigătorului, așa cum a stabilit Primăria, însă aceasta a fost atacată în instanță”, precizau reprezentanții Primăriei clujene.

Au fost depuse șase oferte din partea unor asocieri de firme

Primăria Cluj-Napoca a încheiat în data de 30 mai 2024 raportul procedurii de evaluare a ofertelor la contractul pentru supervizarea lucrărilor la Magistrala de Metrou M1 Cluj-Napoca.

Au fost depuse oferte din partea a 6 asocieri de firme:

1. Asociere: VENTURO INVESTMENT (Leader),Liv Engineering & Consulting Ltd. Co.,Tecnosistem S.P.A.,

2. Asociere: HILL INTERNATIONAL (BUCHAREST) (Leader),Proiect Consulting,

3. Asociere: TPF INGINERIE SRL (Leader),TPF GETINSA EUROESTUDIOS SL.,

4. Asociere: TECNIC Consulting Engineering Romania (Leader),TUMAS Turk Muhendislik Musavirlik ve Muteahhitl

5. Asociere: SYSTRA (Leader),METRANS ENGINEERING,

6. Asociere: MODERN POWER SYSTEMS (Leader),Altinok Consulting Engineering Inc.,

Primăria Cluj-Napoca a declarat câștigătoare oferta asocierii SYSTRA (Leader) -METRANS ENGINEERING.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Emil Boc, pledoarie practică pentru mișcare. A alergat 6 km la Crosul Companiilor prin centrul Clujului

Publicat

Crosul

Primarul Emil Boc, un susținător al mișcării, a dat un exemplu personal clujenilor, și a alergat, duminică dimineață, 6 km la Crosul Companiilor, eveniment desfășurat pe străzile din centrul municipiului Cluj-Napoca. 

Crosul a avut următorul traseu: Piața Unirii – strada Napoca – strada Potaissa – strada Universității – strada Mihail Kogălniceanu – strada Baba Novac – strada I. C. Brătianu – strada Universității – Piața Unirii (latura de Sud) – Bulevardul Eroilor – strada Baba Novac – strada Iuliu Maniu – Piața Unirii.

Mesajul primarului

Emil Boc a scos un timp de puțin peste 35 de minute.

”Mișcarea este esențială nu doar pentru sănătatea fizică, dar și pentru bunăstarea mintală!

Această cursă nu este doar despre distanță, ci despre bucuria de a fi activ, de a fi prezent în aer liber și de a fi parte dintr-o comunitate care împărtășește aceleași valori.

Sănătatea este este și suma micilor eforturi de mișcare repetate zi de zi! Alege mișcarea!

Crosul companiilor nu este despre competiție, ci despre un stil de viață sănătos”, a spus Boc.

Primarul Clujului aleargă la fiecare competiție locală, fiind nelipsit, de exemplu, de la fiecare ediție a Maratonului Inernațional Cluj-Napoca.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Târgul Numismatic de la Cluj-Napoca. Set de 4 monede românești, bătute în SUA. Prețul este între 12-15.000 de euro

Publicat

De

târgul

Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca a găzduit, sâmbătă, Târgul Numismatic, unul dintre cele mai mari evenimente de profil din România. La târg au fost prezenți colecționari și expozanți din județele Cluj Alba, Arad, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Suceava, Ilfov și București.

De departe cea mai valoroasă piesă din colecție a fost setul de 4 monede românești din 1983, care conține monedele de 50 și 100 lei, din argint, respectiv 500 și 1000 lei, din aur, bătute la Franklin Mint, în SUA.

”Acestea au fost destinate colecționarilor de peste hotare, deoarece în România comunistă nu se puteau deține metale prețioase.

Piesele sunt marcate pe muchie astfel: 0xxx/1000. Tirajul propus a fost de 1000 de exemplare, dar nu se cunosc seturi cu numărul 0300, deci s-au bătut sub 300, deoarece nu au produs succesul scontat la momentul punerii în vânzare.

Prețul actual se  ridică la 12000-15000 euro, în funcție de serie, cu cât este mai mică aceasta, cu atât sunt mai scumpe”, a explicat unul dintre organizatorii evenimentului.

Cadouri pentru cei mici

Un alt colecționar a oferit spre vânzare două probe monetare al căror preț per piesă era de 10.000 euro și care aveau gravate profilul regelui Carol I.

Totodată, organizatorii evenimentului le-au oferit în dar celor mici monede și medalii, pentru a-i încuraja să își înceapă propria colecție. Cel mai tânăr vizitator, în vârstă de 7 luni, a primit cadou un jeton placat cu aur.

Târgul a fost vizitat de peste 200 de persoane interesate de numismatică.

Scopul târgului

Scopul târgului, organizat de Asociația Pronumismatica, a fost de a promova numismatica, disciplină ce studiază monedele, bancnotele, medaliile și alte obiecte similare, în măsură să ofere o perspectivă inedită asupra evoluției societății de-a lungul timpului, din punct de vedere istoric, economic și artistic.

În cadrul evenimentului a avut loc o expoziție de monede și de banknote, iar colecționarii au avut ocazia să facă schimburi sau să cumpere piese rare pentru colecțiile lor direct de la expozanți.

De asemenea, târgul a inclus și sesiuni de informare și discuții despre numismatică, unde experți în domeniu și-au împărtășit cunoștințele și sfaturile pentru colecționari, dar și pentru cei care doresc să învețe mai multe despre acest hobby.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Peste 4000 de oameni la Festivalul Silvoiței din Vultureni. Silvoița se fierbe 24 de ore și se face din prune proaspete

Publicat

De

silvoiței

Peste 4.000 de oameni au trecut, sâmbătă, în prima zi, porțile Festivalului Silvoiței din satul Băbuțiu, aparținând de comuna clujeană Vultureni. și au degustat bunătățile pregătite de gospodine din prune, căutând cea mai bună rețetă.

În timp ce silvoița fierbea domol în ceaune, vizitatorii, mari și mici, au avut parte de concursuri, activități & jocuri pentru copii: ateliere creative (lut, pictură, împâslit lână), plimbări cu tractorașul sau cu căruța, tiroliană, echitație, tras cu arcul,  panou de escaladă uriaș.

Prune proapete, din livadă

Pentru o silvoiță de calitate este nevoie de prune românești, proaspete, culese din livadă.

”Le spălăm, le curățăm, scoatem sâmburii și le punem la ceaun. Și 24 de ore fierb încet, la un foc frumos până iese silvoița bună. Iar secretul celei mai bune silvoițe este ca prunele să fie proaspete, iar focul să fie încet. Și mai este nevoie de răbdare”, a dezvăluit Dina Crăciun, o gospodină din comună.

Aceasta a precizat că, mai demult, silvoița a fost ținută de părinții săi în podul casei, în schimb în prezent se ține în borcane.

O silvoiță de calitate și sigilată în borcan ține și 10 ani, a precizat aceasta.

Afacere din silvoiță

silvoiței

Tibor Kiss a spus, la rândul său, că cea mai bună silvoiță este cea care se prepară manual în ceaun, deoarece iese foarte gustoasă.

”Se face la foc lent, 24 de ore, toată familia face cu schimbul, pentru că este destul de greu să stea doar o singură persoană. Este obositor, dar facem cu plăcere, pentru că orice cantitate producem se vinde, fiind căutată în special de persoanele diabetic deoarece nu folosim zahăr”, a subliniat și Kiss, care face silvoiță din 2018, dezvoltând o mică afacere.

Festivalul Silvoiței de la Băbuțiu continuă și duminică.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu două mașini în Dej. Un bărbat, transportat la spital

Publicat

accident

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit, duminică dimineață, la un accident rutier petrecut pe strada Dumbrava Roșie, din municipiul Dej.

”La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, unde au găsit două autoturisme avariate, dintre care unul tracta o remorcă.

Un bărbat, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a fost consultat de către echipajul SAJ, ulterior fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale”, a transmis ISU Cluj.

În urma impactului, una dintre mașini a ieșit în afara carosabilului.

Polițiștii urmează să stabilească acum cauzele producerii acvcidentului.


Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax