Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

VIDEO. Mare cărturar cu multe nume. Născut în curtea bisericii din Jucu. Fondator de presă. La pas prin istoria Clujului (RO-EN)

Publicat


O mare personalitate a românilor, un cărturar născut în judeţul Cluj, la Jucu de Jos, este George Bariţiu. Un cărturar cu multiple preocupări, care a pus bazele unor importante instrumente naţionale. A fost fondator al Academiei Române şi fondator al presei româneşti din Transilvania. În semn de respect şi omagiu, un liceu clujean, Colegiul Naţional George Bariţiu, i-a preluat numele. Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici ne oferă alte câteva amănunte.

Anunţul morţii lui George Bariţiu (arhiva Cluj24)

VEZI ŞI:

Liceul clujean care trebuia să fie în sediul SRI. L-au construit părinţii, l-a luat armata maghiară. 103 ani de „George Bariţiu”

Mare cărturar cu multe nume

„Suntem în localitatea Jucu de Jos. Avem bustul marelui cărturar George Bariţiu, care s-a născut în această localitate şi chiar în această locaţie, unde suntem acum, în curtea bisericii ortodoxe de la Jucu de Jos.

VEZI ŞI:

Marele clujean căruia i-a fost dărâmată casa natală. Autorul primei enciclopedii româneşti, care a înfiinţat presa românească din Transilvania. Bariţiu a mai murit o dată pentru administraţia clujeană

Ioan Pop Bariţiu, acesta este e numele său, născut în 1812. Unii spun că la 12 mai, alţii la 4 iunie. Era un fiu de preot greco-catolic, numit când Ioan Pop, când Ioan Popovici, când Ioan Bariţiu. Şi reputatul erudit a purtat aceste nume de-a lungul vieţii sale, mai ales în tinereţe. Mama sa era Ana Rafila, cu origini din Moldova.

Bariţiu a făcut şcoala primară la Trascău, la un liceu reformat, pe urmă a făcut gimnaziul la Blaj, liceul l-a făcut la piarişti, în Cluj, apoi a făcut facultatea de teologie la Blaj, în cadrul confesiunii greco-catolice, între 1831 şi 1835.

VEZI ALTE ARTICOLE DIN

LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ

Deşi părinţii săi doreau să fie un ecleziast, să aibă o activitate religioasă, să fie preot, el a ales activitatea didactică, culturală şi nu numai”, explică istoricul clujean.

Fondator de presă

„Bariţiu, după ce şi-a terminat studiile, a predat la un liceu comercial din Braşov. De asemenea, el pune bazele Gazetei de Transilvania şi, nu în ultimul rând, trebuie să amintim de cotidianul -putem să-i spunem aşa- „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”. De asemenea, el este un membru activ participant la Revoluţia din 1848 şi trebuie amintită activitatea sa în cadrul Astrei, ale cărei baze le pune tot el, alături de Timotei Cipariu.

VEZI ŞI:

ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI

Nu trebuie uitat Pronunciamentul de la Blaj din 1868, pe care Bariţiu în redactează, criticând unirea forţată sau crearea dualismului austro-ungar.

El este şi un membru fondator al Societăţii literare, viitoarea Academie Română, al cărei membru a fost şi, la un moment dat, a fost şi preşedinte al Academiei Române.

Bariţiu este şi autorul primei encicolpedii româneşti, în trei volume, şi, de asemenea, are o Istorie a Transilvaniei pe ultimele 200 de ani, tot în trei volume.

George Bariţiu este o personalitate remarcabilă, nu numai a culturii, şi este şi fondatorul -să spunem- ziaristicii româneşti în Transilvania”, arată Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „La pas prin istoria judeţului Cluj”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Consiliul Judeţean Cluj.

 

VIDEO. Great scholar with many names. Born in the church yard of Jucu. Press founder. Walking through the history of Cluj

A great Romanian personality, born in Cluj county, in Jucu de Jos, is George Bariţiu. A scholar with a rich activity, who laid the foundations of some important national instruments. He is the founder of the Romanian Academy and press in Transylvania. As a sign of respect and homage, a high school in Cluj, George Bariţiu National College, bears his name. The historian from Cluj, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, gives us some other details.

Great scholar with many names

„We are in the town of Jucu de Jos, next to the statue of the great scholar George Bariţiu, who was born here, in this very location, in the yard of the Orthodox church in Jucu de Jos.

Ioan Pop Bariţiu is his name, and he was born in 1812. Some believe he was born on May 12, others on June 4. He was the son of a Greek Catholic priest, sometimes called Ioan Pop, sometimes Ioan Popovici, other times Ioan Bariţiu. And the reputed scholar bore these names throughout his life, especially in his youth. His mother was Ana Rafila, originally from Moldova.

Bariţiu went to elementary school in Trascău, at a reformed high school, he went to secondary school in Blaj, to high school in Piaruști, in Cluj, then he went to the faculty of theology in Blaj, within the Greek-Catholic denomination, between 1831 and 1835.

Although his parents wanted him to have a religious activity, to be a priest, he chose the didactic and cultural path, among others”, the historian explains.

Press founder

„After finishing his studies, Barițiu taught at a technical high school in Braşov. He also laid the foundations of Gazeta de Transilvania and, last but not least, we must remember the daily newspaper, <<Sheet for the mind, heart and literature>>. He was also an active member in the Revolution of 1848, and his activity at Astra, which he founded as well, together with Timotei Cipariu, should be remembered.

We must not forget the Blaj Pronuncement of 1868, which Bariţiu wrote, criticizing the forced union or the creation of the Austro-Hungarian dualism.

He is also a founding member of the Literary Society, the actual Romanian Academy, of which he was a member and, at one point, president.

Furthermore, Bariţiu is the author of the first Romanian encyclopedia, which was written in three volumes. He also wrote three volumes about the History of Transylvania in the last 200 years.

George Bariţiu is a remarkable personality, as a result of his rich cultural activity and for the fact that he brought Romanian journalism in Transylvania”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici says.

*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by Cluj County Council. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ministerul Familiei propune tichete CADOU de Ziua Bărbatului

Publicat

firea 1

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Șanse, Gabriela Firea, anunță că a inițiat un proiect prin care propune introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia Zilei Bărbatului – 19 noiembrie: „Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci și despre cele ale bărbaților, discriminați mai puțin ce-i drept”, scrie Mediafax.

Ministerul continuă, astfel, demersurile de promovare a principiului egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați: „De cele mai multe ori, femeile sunt discriminate, dar trebuie să recunoaștem și situațiile în care domnii sunt dezavantajați”.

Ministerul Familiei, în colaborare cu specialiștii ANES, propune o modificare a Codului fiscal favorabilă și bărbaților.

„Legea 22/2016 stabilește ca date oficiale 8 Martie – Ziua Femeii şi 19 noiembrie – Ziua Bărbatului. Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou doamnelor şi domnişoarelor pe 8 Martie, cu ocazia Zilei Femeilor. Ne dorim, printr-un proiect de modificare a Codului Fiscal, ca angajatorii să poată acorda și domnilor un astfel de tichet în valoare de 300 de lei, scutit de impozite. Singura condiție este ca acest beneficiu să fie prevăzute în contractul de muncă, fie el colectiv sau individual, sau în regulamentul intern al instituţiei”, arată Firea.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „U” Cluj se impune pe teren propriu în prima etapă a play-out-ului Superligii de fotbal

Publicat

u cluj (6) main

„U” Cluj și FC Argeș s-au întâlnit astăzi, 20 martie, pe stadionul Cluj Arena pentru a disputa partida care a încheiat prima etapă a play-out-ului din Superliga de fotbal a României.

Echipele de start:

„U” Cluj: Gorcea – Martic, Pitian, Miron, Chipciu – Remacle, Simion, Filip, Bic – Gomes, Thiam
REZERVE: Iliev – Balan, Goranov, Haita, Ilie, Ispas, Nistor, Oancea, Tescan
ANTRENOR: Ioan Sabău

FC Argeș: Micle – Dobrosavlevici, Turda, Constantin, Rizzi – Meza Colli, Njike – Tofan, Calcan, Koubemba – Garita
REZERVE: Straton – Brendon, Crețu, Hanne, Jakolis, Jobello, Mimito, Moisie, Tircoveanu
ANTRENOR: Bogdan Vintilă
ARBITRU: Horia Gabriel Mladinovici / Radu Ghinguleac, Bogdan

u cluj (7)

„U” Cluj se impune pe teren propriu în prima etapă a play-out-ului Superligii de fotbal

În debutul primei reprize echipa Universității Cluj a început în forță cu un șut la colțul scurt expediat de Ioan Filip la colțul scurt, însă portarul argeșului, George Micle s-a opus. Argeșul a dat replica 20 de minute mai târziu prin acțiunea finalizată cu șutul lui Calcan reținut fără probleme de goalkeeper-ul Universității.

u cluj (11)

Prima mare ocazie din prima repriză a venit în minutul 35’ când mijlocașul „șepcilor roșii” a ratat o mare șansă de a deschide scorul după ce a trimis în portarul argeșean din doar 6 metri.

Deschiderea scorului a fost reușită înainte de pauză, când Alexandru Chipciu, căpitanul celor de la „U” a pătruns în careu, dar fost faultat de către portarul argeșenilor, arbitrul Mladinovici lăsând avantaj și Remacle îndeplinește o simplă formalitate și marchează în poarta goală, stabilind astfel rezultatul primei reprize 1 la 0 pentru gazde.

u cluj (10)

Repriza secundă l-a avut protagonist pe atacantul ardelenilor, Mamadou Thiam, care în minutul 63 a reușit o trecere tehnică și a trimis primul șut pe spațiul porții din repriza secundă, însă fără a pune prea mari probleme la poarta argeșului. Același Thiam a avut o mare ocazie din partea laterală a careului mic, dar portarul celor de la FC Argeș a închis unghiul perfect, astfel evitând dublarea diferenței de pe tabelă.

u cluj (8)

În repriza a doua oaspeții au contat doar prin șutul lui Calcan care a reușit un gest tehnic în urma căruia a trimis un șut violent de la aproximativ 30 de metri, însă portarul universității a avut o intervenție eroică și menține poarta intactă.

u cluj (5)

La ultima fază a partidei Dragoș Tescan venit de pe bancă a reușit să marcheze și să majoreze dfierența de pe tabelă la 2 la 0 aducând astfel victoria și opțin 3 puncte cruciale în ultimul duel al primei etape din play-out-ul Superligii de fotbal.

u cluj (3)

u cluj (2)

u cluj (1)

Cosmin Olaru

Foto: Sergiu Răzvan

Citește mai departe

ANUNȚURI PUBLICE

„Apartament tip studio”, de 16 mp, scos la vânzare în centrul orașului. Prețul îi nemulțumește pe clujeni: E cel mai luxos cavou

Publicat

garsoniera de vanzare cluj napoca central 194525280

O garsonieră de 16 metri pătrați se vinde în zona Astoria din Cluj-Napoca, la prețul negociabil de 52.000 de euro, declanșând un nou val de comentarii printre clujenii sătui de piața imobiliară locală.

„Apartamentul este situat la parter, are chicinetă, este tip studio și are o suprafață totală de 20 de metri pătrați, respectiv 16 suprafața utilă.

Apartamentul este contorizat, finisat, cu parchet, gresie, faianță, geamuri termopan, parțial mobilat și utilat.”, se arată în anunț.

garsoniera de vanzare cluj napoca central 194525279

Spațiul mic și prețul mare: „E o baie cu spațiu de dormit și fierbător.”

Cu alte cuvinte, garsoniera sau „apartamentul tip studio” de nici 20 de metri pătrați utili, construit în 1970 (conform anunțului), se vinde la peste 3000 de euro pe metru pătrat, aspect ce i-a revoltat pe clujeni în comentariile mai multor postări cu proprietatea în cauză.

„Problemă mare noaptea dacă greșești dulapul.”, a spus cineva.

„Ce să faci cu toaleta?”, a întrebat un utilizator.

„Corect și asta, ar putea deveni opțională, ca și locul de parcare.”, i-a răspuns un altul.

„E o baie cu spațiu de dormit și fierbător… Atât văd.”, a punctat o persoană.

garsoniera de vanzare cluj napoca central 194525281

„Așa văd și eu. E o baie cu o mică anexă de depozitare a omului, în cazul în care ar vrea să rămână peste noapte în baie. Eventual să-și facă și un nes la plic la trezire.”, i-a răspuns cineva.

Altcineva, într-o postare diferită, a precizat că imobilul este „cel mai luxos cavou văzut vreodată”.

„Să sune cineva la 112, i-a fost furată bucătăria!”, a glumit un utilizator.

Mai multe persoane au comentat referitor la faptul că garsoniera nu ar fi, de fapt, confort 1.

„Confort 1 la 16 mp? V-ați prăjit la cap?”, a spus cineva.

„La bănetul ăsta nu au mai avut bani de renovat bucătăria și baia?”, a întrebat altcineva.

garsoniera de vanzare cluj napoca central 194525286

garsoniera de vanzare cluj napoca central 194525281

Citește mai departe

CULTURA

Vânătoare de obiecte și expoziții, în cadrul Fiți cu-Minți Creative Fest, la Cluj și București. Arta, accesibilă tuturor

Publicat

cluj afis fb

Arta și cultura mai sunt celebrate și mâine în cadrul celei de-a doua ediții Fiți cu-Minți Creative Fest, începută pe 18 mai. Participanții au adus în fața publicului o varietate de forme de artă vizuală, muzică și arte performative, toate gândite pentru a însufleți următoarea generație de artiști și creativi.

„Vei avea ocazia să te familiarizezi cu nume noi de upcoming artists, dar te vei (re)întâlni și cu cele deja consacrate în comunitatea artistică locală. Fie că ești un artist aspirant sau cauți, pur și simplu, o experiență culturală inedită, Fiți cu-Minți Creative Fest e destinația perfectă pentru tine.”, se arată într-un comunicat de presă.

În ceea ce privește destinația, locația principală care va găzdui festivalul în acest an este cea de la Kraft Market, însă organizatorii păstrează structura de rețea cu care a obișnuit publicul, incluzând în perioada 18-21 mai, locații dragi precum: AM. Social Space, J’ai Bistrot, Paninaro, Boteca13, Vicecream, Grădina Monteoru, Celula de artă, Pictor Shop Mihai Bravu, Aroma Pizza International, Cinema Europa, Milu Cafe, R.A.M, ALTRNTV Shop, C22 Cafeteria (în București), respectiv Insomnia și Negative (în Cluj-Napoca).

De asemenea, între 27 și 28 mai, va mai avea loc o întâlnire la Bazar de Cotroceni din Capitală.

cluj afis a4

O conexiune mai puternică între artiști și public

„Prin organizarea acestui festival an de an, urmărim să încurajăm o legătură puternică între artiști și public. Credem că arta ar trebui să fie accesibilă oricui, indiferent de background. De aceea, evenimentul se străduiește să ofere o arie largă de experiențe și oportunități de a interacționa cu artiștii și munca lor.

Suntem determinați să oferim un spațiu primitor și incluziv pentru a explora și aprecia forme diverse de artă. De altfel, credem că oricine poate fi un creator de experiențe, iar artiștii SFC prezenți în cadrul festivalului sunt doar câteva exemple dintre posibilitățile (nelimitate) ale creativității.”, spun cei de la Săfițicuminți.

Vânătoare de obiecte, ateliere și expoziții, la Cluj

Programul la Cluj este după cum urmează:

Insomnia: Treasure Hunt, Workshop, Expoziție
Negative: Treasure hunt, Expoziție

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax