Connect with us
Advertisement
Advertisement

Clujeni de 5 stele

Liceul clujean care trebuia să fie în sediul SRI. L-au construit părinţii, l-a luat armata maghiară. 103 ani de „George Bariţiu”

Publicat


colegiul baritiu

Colegiul Naţional „George Bariţiu” aniversează miercuri 103 ani de la înfiinţare (1919). A fost primul liceu românesc de băieţi din Cluj-Napoca. După 1918, s-au înfiinţat mai multe licee româneşti în Transilvania, care au fost denumite după mari personalităţi care s-au evidenţiat în lupta pentru emancipare naţională şi care s-au născut în oraşul sau în judeţul respectiv. Astfel, primul liceu românesc din Cluj a preluat numele lui George Bariţiu, tocmai datorită activităţii fecunde culturale a acestuia.

Fotografia şi ferparul/necrologul lui George Bariţiu (arhiva Cluj24)

Liceul clujean care trebuia să fie în sediul SRI

„Este primul liceu românesc de băieţi din Cluj-Napoca, pentru că a mai fost un liceu românesc, de fete, Coşbuc. Îşi avea sediul pe actuala stradă George Bariţiu, la nr. 26, unde e Facultatea de Electronică şi Electrotehnică. Până în 1950 şi-a desfăşurat activitatea acolo, ca liceu de băieţi. Din 1950, se mută în sediul actual, de pe strada Emil Isac, unde a fost Liceul comercial.

Dar puţină lume ştie că adevăratul sediu al liceului ar fi trebuit să fie clădirea de astăzi a SRI şi a IPJ, de pe strada Traian, clădire construită cu banii părinţilor elevilor Liceului Bariţiu. Asta era în perioada interbelică. Clădirea e aproape terminată în 1938, dar a intervenit războiul şi pe urmă acolo îşi va avea sediul armata maghiară.

A fost un liceu teoretic, pe urmă a fost un liceu cu specialitatea chimie intensiv, devine şi liceu industrial şi revine la liceu teoretic după Revoluţie. Tot după Revoluţie se va înfiinţa şi o secţie de italiană, o secţie bilingvă”, povesteşte, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici, profesor la Colegiul Bariţiu.
103 ani

George Bariţiu, CV

George Bariţiu (Bariţ, 4 iunie 1812, Jucu de Jos, Cluj, 2 mai 1893, Sibiu). Istoric și publicist transilvănean, întemeietorul presei românești din Transilvania. A fondat Gazeta de Transilvania în 1838, primul ziar românesc din Marele Principat al Transilvaniei.

A fost deputat în Dieta Transilvaniei, una dintre figurile cele mai importante ale Revoluţiei din 1848, preşedinte al Astrei, fondator al Societății Literare Române (precursoarea Academiei Române), preşedinte al Academiei Române.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pompierii intervin pe strada Câmpului din Cluj-Napoca. E fum pe casa scării unui bloc

Publicat

De

pompieri 4

Pompierii au fost solicitați să intervină la un bloc de pe strada Câmpului din Cluj-Napoca.

Potrivit primelor informații, este fum pe casa scării unui bloc de pe stradă.

Revenim cu amănunte.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

USR Cluj inițiază demersurile pentru construirea unei noi maternități în oraș. Vlad Voiculescu: Avem bani alocați din PNRR

Publicat

De

usr

Consilierii USR au inițiat procedurile necesare pentru construirea unei nou maternități în Cluj. Adriana Cristian și Dr. Mihai Iepure, sprijiniți de fostul ministru al Sănătății,  Vlad Voiculescu, au depus proiectele de hotărâri de Consiliu Județean și de Consiliu Local necesare acestui demers, potrivit unui comunicat al USR Cluj.

Rapoartele anuale de statistică indică un trend crescător al nașterilor în Cluj, ceea ce va crește presiunea asupra sistemului medical. Aceste schimbări implică o nevoie acută pentru construirea unei maternități noi, la standardele medicale și europene actuale, care să asigure condiții optime de lucru pentru personalul medical, pentru ca mamele și nou-născuții să beneficieze de servicii medicale adecvate, spun cei de la USR Cluj.

USR Cluj inițiază demersurile pentru construirea unei noi maternități în oraș. Vlad Voiculescu: Avem bani alocați din PNRR

Președintele USR Cluj, Oana Murariu, și Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, au susținut alături de consilierii USR nevoia înnoirii infrastructurii de sănătate, obiectiv inclus de USR în PNRR.

Vlad Voiculescu a atras atenția asupra stării actuale a sistemului de sănătate și a problemelor cu care se confruntă.

„Vedem că România se împarte în România specialilor, a oamenilor cu foarte mulți bani și relații, și ceilalți. Cei care trebuie să-și plătească o maternitate privată pentru a-și putea cumpăra un pic de decență și respect. Sistemul sanitar decade și este din ce în ce mai mult ca un sat fără câini.

Este drăguț că avem un ONG care renovează maternitatea Stanca din Cluj, dar este trist când ne gândim că avem la dispoziție 2 miliarde de euro alocați doar din PNRR disponibili pentru infrastructura sanitară”, a spus la Cluj Vlad Vocilescu.

Oana Murariu a atras atenția că USR a inițiat multe proiecte locale și naționale care au ca scop îmbunătățirea serviciilor medicale, că fondurile necesare există, dar că este nevoie de voință politică și de management eficient.

Cele două maternități care funcționează în prezent în Cluj-Napoca își desfășoară activitatea în clădiri care au fost construite în urmă cu mai mult de 100 de ani.

Dată fiind vechimea, deși s-au efectuat unele renovări, este dificilă respectarea circuitelor funcționale, aspect ce afectează buna desfășurare a actului medical de înaltă performanță, crescând astfel riscul apariției infecțiilor asociate asistenței medicale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Testarea GRATUITĂ Babeș-Papanicolaou și HPV de la Cluj Arena s-a PRELUNGIT până în 13 aprilie

Publicat

testare cancer (4)

„Un test de 5 minute pentru 5 ani de liniște” este sloganul sub care se desfășoară testarea gratuită Babeș-Papanicolaou și HPV de la Cluj Arena. Deoarece femeile din Cluj s-au arătat foarte interesate de această acțiune, s-a decis prelungirea ei până în data de 13 Aprilie.

testari

Astfel, sunt așteptate toate femeile cu vârsta între 24 și 64 de ani și domiciliul în oricare din județele: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare, să efectueze un test gratuit Babeș Papanicolaou sau HPV până în data de 13 Aprilie, în intervalul orar 8.30-20.00, la Unitatea Mobilă de Testare care este amplasată la Cluj Arena.

Începând cu data de 06 Martie, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, a amplasat la Cluj Arena o unitate mobilă, complet echipată și asistată de personal medical specializat, unitate la care se efectuează testări GRATUITE HPV și Babeș-Papanicolaou, pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col uterin. Campania are un real succes si tot mai multe femei interesate de sănătatea lor doresc să își facă un test gratuit Babeș-Papanicolaou sau HPV.

Pentru informații suplimentare sau programări, se poate suna la numărul de telefon 0215 277 598, de luni până vineri, între orele 09:00-18:00

Ce este HPV?

HPV este un virus care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papiloma Virus (limba engleză) sau Virusul Papiloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor.

Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fie de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fie de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp, se pot dezvolta lent în cancer de col uterin. Infecția cu HPV nu prezintă simptome. Pentru a depista infecția cu HPV, este important ca femeile să se testeze periodic.

Condiţii de testare

▪         Testul Babeş-Papanicolaou se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani

▪         Testul HPV se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani

▪         Fără histerectomie totală

▪         Fără un diagnostic confirmat de cancer de col uterin

▪         Asigurate sau neasigurate

▪         Fără bilet de trimitere, doar cu buletin/CI, cu domiciliul în Regiunea NV ( CJ, BH, SJ, SM, MM, BN)

Unde se mai realizează teste GRATUITE Babeș-Papanicolaou și HPV

Teste gratuite se realizează la cabinetele partenere ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca. Lista centrelor este accesibilă pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu secțiunea Programări.

Mai multe informații despre program găsiți accesând pagina de Facebook „Poti sa Previi” site-ul www.potisaprevii.eu sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Turnul Pompierilor, noul punct de BELVEDERE al Clujului, deschis pentru public. Emil Boc, maestru de ceremonii

Publicat

De

turnul pompierilor facebook boc (6)

După mai mulți ani de șantier, timp în care s-au schimbat și constructorii, Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca a fost finalizat, iar luni a fost deschis pentru public. Cel mai nou loc din oraș, numai bun pentru selfieuri și poze cu Clujul văzut de la înălțime, a costat, în final, peste 11,1 milioane de lei.

Turnul Pompierilor va fi fără îndoială un nou punct de atracție pentru clujeni și turiști. Piramida de sticlă din vârf permite vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului. Turnul va fi și un spațiu dedicat evenimentelor culturale.

turnul pompierilor 1

Turnul Pompierilor, cel mai nou punct de belvedere al Clujului, deschis pentru public. Emil Boc, maestru de ceremonii

Emil Boc a făcut, luni seara, o scurtă istorie a Turnului Pompierilor, în fața obiectivului.

Primarul a anunțat că primii vizitatori vor putea urca în turn începând de marți, 21 martie. Aceata a fost însoțit de reprezentanții ISU Cluj.Turnul beneficiază și de iluminat arhitectural.

vboc turnul pomp

În perioada rece, anul acesta până la finalul lunii aprilie, programul de vizitare al Turnului Pompierilor este de la 9.00 la 17.00, iar pe perioada caldă va fi deschis între 10.00 și 18.00.

La turn fost montat inclusiv un ascensor pentru ca și persoanele cu dizabilități să poată urca în turn.

Primarul și cel care l-au însoțit au urcat, însă, pe scara reabilitată.

Prin măsurile de restaurare ale turnului s-au pus în valoare următoarele elemente de patrimoniu existente:

  • suprafețele originale ale zidăriei și finisajelor turnului medieval;
  • detaliile de piatră cioplită ale turnului medieval, mai ales gurile de tragere și ancadramentele;
  • înscrisurile și desenele de epocă pe suprafața pereților;
  • porțiunea drumului de strajă a fost reabilitată astfel încât să se adapteze refuncționalizarea accesului și circulației istorice la cerințele de astăzi;
  • au fost puse în valoare golurile laterale din interiorul turnului.
  • s-a înlocuit piramida de sticlă cu un nou segment alcătuit din două nivele, unul închis cu sticlă și unul deschis, care permite accesul publicului și vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului.
  • pentru ușurarea accesibilității vizitatorilor în turn inclusiv a persoanelor cu dizabilități s-a montat un ascensor de persoane, alături de o nouă scară de vizitare.

Turnul Pompierilor trebuia să fie inaugurat în vara anului 2020, însă contractul cu primul constructor a fost reziliat, iar Primăria a scos la licitație restul de lucrări de efectuat pentru finalizarea procesului de modernizare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax