Connect with us

ACTUALITATE

Marele clujean căruia i-a fost dărâmată casa natală. Autorul primei enciclopedii româneşti, care a înfiinţat presa românească din Transilvania. Bariţiu a mai murit o dată pentru administraţia clujeană

Publicat


George Bariţiu este una dintre cele mai mari personalităţi clujene şi româneşti. S-a născut în judeţul Cluj, la Jucu de Jos, dar amintirea sa este aproape inexistentă în judeţul natal. Casa sa din Jucu de Jos a fost dărâmată şi nu are nicăieri măcar o statuie publică în judeţ. Are doar două busturi în incinta colegiului clujean care îi poartă numele. De asemenea, Institutul de Istorie din Cluj îi poartă numele, precum şi o stradă din oraş. Cam atât. Apropo de anunţul morţii sale din imagine (arhiva Cluj24), George Bariţiu se pare că a mai murit încă o dată pentru administraţia clujeană.

Personalitate a Revoluţiei de la 1848

George Bariţiu (Bariţ, 4 iunie 1812, Jucu de Jos, Cluj, 2 mai 1893, Sibiu). Istoric și publicist transilvănean, întemeietorul presei românești din Transilvania. A fondat Gazeta de Transilvania în 1838, primul ziar românesc din Marele Principat al Transilvaniei. A fost deputat în Dieta Transilvaniei, una dintre figurile cele mai importante ale Revoluţiei din 1848, preşedinte al Astrei, fondator al Societății Literare Române (precursoarea Academiei Române), preşedinte al Academiei Române.

„A făcut Liceul Piarist la Cluj. A urmat aşa-numitele humanioare, ştiinţe umaniste, şi Facultatea de Filosofie. Are legături cu Clujul în timpul Revoluţiei de la 1848, când îl însoţeşte pe episcopul Ioan Lemeni, ca să discute despre „unirea Transilvaniei cu Ungaria”. În Cluj a stat la căminul Piariştilor şi se pare că a stat şi în gazdă. A stat în Cluj până pe la 20 de ani, prin 1831. Cea mai mare realizare a lui cred că a fost aceea că este întemeietorul presei româneşti din Transilvania. Dacă ne referim la cărţi, are prima enciclopedie românească”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

Primul liceu românesc din Cluj îi poartă numele

Este semnificativ, totuşi, faptul că unul dintre cele mai importante şi mai vechi unităţi de învăţământ din Cluj, Colegiul George Bariţiu, îi poartă numele. Liceul i-a preluat numele încă din 1919.

„După 1918, când s-au înfiinţat multe licee româneşti în Transilvania, au primit nume după mari personalităţi care s-au evidenţiat în lupta pentru emancipare naţională şi care s-au născut în oraşul sau în judeţul respectiv. Primul liceu românesc din Cluj i-a preluat numele tocmai datorită activităţii sale fecunde culturale”, mai spune Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

Nici în localitatea sa natală, Jucu de Jos, lucrurile nu stau mai bine. Casa în care s-a născut a fost demolată.

„La Jucu de Jos, casa i-a fost demolată, iar pe locul ei a funcţionat parohia din localitate”, mai spune istoricul clujean.

(MaAv)

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Szekely Magdalena

    ianuarie 7, 2021 la 11:30 pm

    George Baritiu merita o statuie in Cluj.Activitatea sa culturala nu trebuie uitata.Nascut in judet,merita o mare apreciere in lupat pentru emanciparea nationala!Ar fi o recunoastere a INTREGII SALE ACTIVITATI.NU TREBUIE SA-I UITAM PE CEI MARI ,CHIAR DACA SI-AU ADUS APORTUL,CU ANI IN URMA!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate