Connect with us

EDUCATIE

VIDEO. Investiții în educație fără precedent în istoria Clujului! Lucrări în derulare în valoare de 206 milioane de euro

Publicat


Administrația locală desfășoară lucrări la școli, creșe și grădinițe în valoare de 206 milioane euro. Este vorba despre o investiție în educație fără precedent în istoria Clujului, potrivit primarului Emil Boc.

Valoarea totală a lucrărilor care se execută, respectiv care au contractele semnate pentru infrastructură educațională este de 206 milioane euro, la nivelul municipiului Cluj-Napoca.

100 de milioane de euro, investiții în educație în Borhanci

Doar în cartierul Borhanci, Primăria realizează o investiție în valoare de 100 milioane euro, Hub-ul Educațional care cuprinde:

  • creșă cu 100 de locuri;
  • grădiniță cu 160 de locuri;
  • școală gimnazială pentru 675 de copii;
  • liceu pentru 360 elevi;
  • sală de sport cu 195 de locuri;
  • bazin olimpic.

„În acest moment, în municipiul Cluj-Napoca, avem în derulare lucrări în valoare de 206 milioane de euro, lucrări în execuție sau lucrări care au contractele semnate. În Borhanci realizăm un Hub educațional, creșă și grădiniță, școală gimnazială, liceu, sală de sport, la care se adaugă bazinul olimpic pe care îl construim tot aici în Borhanci”, a declarat primarul Emil Boc.

Investiții în echipamente și dotări de ultimă generație

De asemenea, Primăria investește:

  • 9,1 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente IT și mobilier didactic pentru 64 de unități școlare;
  • 90 milioane de euro pentru reabilitarea energetică a 32 de unități de învățământ, unde peste jumătate sunt alocări de la bugetul local;
  • 1,8 milioane de euro pentru construirea unei creșe și unei grădinițe în Parcul Feroviarilor;
  • 1,9 milioane de euro pentru dotări diverse pentru unitățile de învățământ din municipiu;
  • 3,5 milioane de euro pentru reparații în cadrul școlilor.

Lucrările vor fi gata până la începutul școlii

Mai sunt lucrări de reparații la 4 școli în derulare, unde se urmărește finalizarea până la începutul școlii.

„În această perioadă se desfășoară lucrări de reparații la școli în valoare de 3,5 milioane de euro, astfel încât în 8 septembrie, toate lucrările să fie gata, iar elevii să poată intra în condiții optime în școli, pentru că educația este principala modalitate prin care noi ne putem împlini în viață. Un oraș sănătos se bazează pe o educație sănătoasă, iar asta începe de la creșă și continuă până la dimensiunea universitară”, a mai arătat Emil Boc.

De asemenea, a fost verificată funcționarea butoanelor de panică, programul autobuzele școlare, patrulele de siguranță în preajma școlilor.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat de 45 de ani din Apahida, reținut de polițiști pentru LOVIRE și tulburarea liniștii și ordinii publice

Publicat

politist droguri

Un bărbat de 45 de ani din Apahida, jud. Cluj, a fost reținut de polițiști pentru lovire și alte violențe, precum și pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. Acesta ar fi agresat un bărbat de 34 de ani.

„La data de 13 septembrie a.c. polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 45 de ani, din comuna Apahida, cercetat în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunile de lovirea sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice.

Bărbat de 45 de ani din Apahida, reținut de polițiști pentru LOVIRE și tulburarea liniștii și ordinii publice

Din activitatea de cercetare a polițiștilor a rezultat că în cursul aceleiași zile, în jurul orei 07.40, bărbatul de 45 de ani, ar fi agresat fizic un bărbat, de 34 de ani, din comuna Apahida, ca urmare a unui conflict spontan, pe strada Triunghi CFR, din comuna Apahida.

În baza probatoriului administrat, polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, iar cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunii de lovirea sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj): Noi venim încet din spate și încercăm pas cu pas să construim o mentalitate de ÎNVINGĂTORI

Publicat

Sabău

Universitatea Cluj joacă, luni în Giulești, cu Rapid, meciul din etapa a 9-a a Superligii de fotbal. Antrenorul Universității a prefațat partida în conferința de presă de dinaintea partidei. 

„Va fi dificil în Giulești. E primul joc al lui Șumudică acasă. Vine după două meciuri în deplasare, o victorie și un egal. E clar că își va dori foarte mult ca echipa lui să arate bine, să câștige în fața propriilor suporteri. Ne așteaptă un meci greu. Trebuie să arătam bine, să avem curaj, să nu ne intimideze atmosfera, e foarte important și începutul de joc. Și sper să îi fi adus pe jucători într-o formă bună, pentru că am gândit mult aceste două săptămâni. La fel, abordarea să fie corectă, cum ne gândim să abordăm acest joc, cu pressing sus sau mai retras.

Sabău („U” Cluj): Noi venim încet din spate și încercăm pas cu pas să construim o mentalitate de ÎNVINGĂTORI

Sigur, depinzi și de adversar, dar cred că foarte importantă e forma noastră. Să putem să alergăm mult, să ne câștigăm duelurile și în atac și în apărare. Avem o situație bună, entuziasm, încredere în noi. Eu cred că nu trebuie să mergem timizi, chiar dacă jucăm cu un adversar care și-a fixat ca obiectiv câștigarea campionatului. Nu cred că vom fi afectați, avem jucători cu multă experiență, care au jucat astfel de jocuri. Știm ce ne așteaptă și nu trebuie să reacționăm, ci să acționăm. Să înțelegem cum trebuie să pregătim jocul și să avem curaj.

Rapid a strâns foarte puține puncte pentru obiectivul pe care și l-a propus. La ce jucători are și la investițiile făcute, e clar că sunt foarte puține puncte. Va fi un vacarm și vor pregăti bine jocul. Și jucătorii, nu numai staff-ul și suporterii. Joacă cu echipa care e pe primul loc, și nu e întâmplător acolo. Se vorbește destul de puțin despre noi, dar e ok, e foarte bine. Se vorbește despre echipele care în fiecare an și fixează ca obiectiv câștigarea campionatului și e normal. Noi venim încet din spate și încercăm pas cu pas să construim o mentalitate de învingători. Vedem dacă anumiți jucători până în iarnă fac față la ce vrem noi să facem. Mi-aș dori foarte mult ca toți să se adapteze”, a declarat Neluțu Sabău.

Ce așteptări are Sabău de la jucătorii săi

„Noi vrem să avem continuitate în joc, în primul rând, pentru că și noi mai avem lucruri de pus la punct. Presiunea crește, adversarii ne privesc diferit în momentul de față. Așteptările noastre și așteptările suporterilor sunt altele, pentru că și noi i-am obișnuit. Am discutat și cu jucătorii și le-am spus că pe mine mă motivează să știu că suporterii noștri, fanii noștri adevărați, sunt nemulțumiți când câștigăm, dar nu arătam bine ca joc. Pe mine mă motivează și asta le-am transmis și jucătorilor, să îi motiveze și pe ei. Asta înseamnă că am crescut nivelul și sunt alte așteptări, pentru că ei pot mult mai mult.

Deja sunt opt meciuri, suntem pe primul loc, adică nu mai suntem o echipă oarecare. E o echipă care încet încearcă să schimbe ADN-ul acestui club, să ne obișnuim suporterii să nu mai accepte, la fel noi ca staff și ei, ca jucătorii, să vină să se lupte la mijlocul clasamentului. Cred că putem mult mai mult. Trebuie să fim foarte bine pregătiți, să fim capabili să suferim la fiecare antrenament și fiecare joc.

Atmosfera e bună, care se datorează și rezultatelor. Avem un grup foarte bun, majoritatea sunt familiști, iar cei care nu sunt, se înțeleg foarte bine. Se completează se pare și în joc, se simt bine. Nu a fost ușor, pentru că și noi am schimbat foarte mulți jucători și uite că am reușit. Depinde foarte mult de caracter, cred că principalul motiv al rezultatelor e caracterul, faptul că ești responsabil, lupți pentru cei care vin la stadion și pentru interesele familiei tale, dar și pentru cei care te plătesc. Dacă am mulți astfel de jucători, e mult mai ușor pentru mine”, a completat Sabău.

Sursa: fcucluj.ro

Citește mai departe

POLITICA

Simion: Chiar dacă „nu face parte din atribuțiile Președintelui”, voi SPRIJINI reconstruirea locuințelor afectate de inundații

Publicat

george simion

Candidatul la funcția de președinte al țării din partea AUR, George Simion, a declarat că va sprijini reconstruirea locuințelor afectate de inundații.

„În aceste vremuri grele, mă uit cu groază la ce se întâmplă în județele afectate de inundații, acolo unde ploile torențiale au luat patru vieți omenești și au distrus zeci de locuințe. Cuvintele sunt prea puțin importante într-o asemenea tragedie și nu îi ajută cu nimic pe cetățenii îndurerați.

Simion: Chiar dacă „nu face parte din atribuțiile Președintelui”, voi SPRIJINI reconstruirea locuințelor afectate de inundații

Colegii mei din AUR se mobilizează în aceste momente pentru a veni în sprijinul oamenilor afectați de inundații. Iar eu, chiar dacă mulți „deontologi” spun că nu intră în atribuțiile unui președinte, voi sprijini reconstruirea locuințelor distruse de ploile torențiale”, a declarat George Simion (AUR).

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj): Obiectivul real este CALIFICAREA în play-off

Publicat

sabau

„U” Cluj este lider în Superliga cu 18 puncte, după ce a înregistrat cinci victorii și trei rezultate de egalitate. Luni, 16 septembrie, de la ora 21:00, clujenii dau piept în Giulești cu Rapid.

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul Universității Cluj, a vorbit despre obiectivul pe care clubul l-a setat în noua stagiune. Sabău a precizat că echipa trebuie să obțină accederea în play-off-ul SuperLigii României, scrie sport.ro.

Sabău („U” Cluj): Obiectivul real este CALIFICAREA în play-off

„Obiectivul real este calificarea în play-off. Ca și anul trecut, dar atunci a fost stabilit de către noi, împreună cu jucătorii, nu de către club. Suntem echipa care merită să fie pe primul loc, cred că majoritatea oamenilor sunt de acord.

Cu excepția primei reprize cu Dinamo și a meciului cu UTA. Nu numai pentru rezultate, dar și datorită jocului. Nu e ușor și pentru mine ca antrenor să nimeresc mereu metodele și planul de joc, vă dați seama”, a spus Sabău.

„U” Cluj  a sacrificat Cupa României pentru a se focusa pe campionat. ”Șepcile roșii” nu vor avea parte de jocuri în cupa internă în actuala stagiune, după ce a pierdut la sfârșitul lui august cu Metalul Buzău în deplasare, scor 0-1.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax