EVENIMENT
VIDEO INTERVIU EXCLUSIV/ Ofițer român, cu două misiuni în Afganistan, despre Ziua Armatei: Trebuie să ne cinstim eroii, dar să ne gândim cum ar trebui să arate armata în viitor
Lt.col. Daniel Cioran este șeful Operațiilor Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” și a participat la două misiuni în Afganistan, în 2009 și 2016.
Ofițerul român consideră că uniforma militară nu este doar un simplu articol vestimentar, ci arată apartenența la Armata României, care promovează principii și valori.
”Sub această uniformă este un om care respectă niște principii, niște valori, are niște responsabilități în cadrul societății românești”, crede Daniel Cioran.
Acesta a acordat un interviu pentru Cluj24.ro în care a vorbit despre misiunile sale din Afganistan, de consiliere și îndrumare a decidenților afgani, dar și despre ce înseamnă 25 octombrie, Ziua Armatei Române.
Am venit ca străin în Afganistan, dar la final ne-am despărțit toți prieteni
”În Afganistan am lucrat la un nivel tactic spre operativ, iar misiunea noastră a fost de a mentoriza, consilia și îndruma viitorii ofițeri cu grade mari și responsabilități înalte din cadrul Ministerului Apărării afgan. Au fost misiuni cu multe responsabilități”, a povestit militarul român.
Potrivit acestuia, înainte de astfel de misiuni este nevoie de o pregătire de 6 luni, în care un militar învață cum să reacționeze, învață cultura celor cu care intră în contact.
”Am venit ca străin în Afganistan dar la final ne-am despărțit toți prieteni. Am legat prietenii cu toți partenerii noștri, am legat experiențe extraordinare cu colegii noștri afgani iar dacă în acest moment ei evoluează într-un fel pozitiv, sunt sigur că este și un merit al nostru, al militarilor români”, a subliniat lt.col. Cioran.
În ceea ce privește colaborarea cu militarii americani, acesta a menționat că laudele oficialilor americani la adresa Armatei Române nu sunt în van.
”Protecția celei mai mari baze militare din Afganistan, cea din Kandahar, este asigurată de militari români ceea ce înseamnă că ne apreciază. Au încredere în noi”, a explicat Daniel Cioran.
Semnificațiile Zilei Armatei Române
Pentru ofițerul român, Ziua Armatei Române are trei semnificații.
”Trebuie să te gândești la cei de dinaintea noastră, la toți eroii care au fost, să-i cinstim așa cum trebuie. Să vedem unde suntem noi la acest moment, care este locul nostru în societate, și vedem zi de zi cum militarii români participă la combaterea efectelor pandemiei, dar să ne gândim și la viitor, cum ar trebui să arate armata, care ar fi răspunsul la un conflict viitor. 25 octombrie este o bucurie, dar vine cu multe gînduri și trebuie să avem și o anumită viziune pentru viitor”, a mai spus Cioran.
Cariera militară a lui Daniel Cioran
În cariera sa militară, Daniel Cioran a activat în cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte Predeal, la Comandamentul Brigăzii 15 Mecanizată Iași, a deținut funcția de șef de stat major la Batalionul 634 Infanterie Piatra Neamț, dar și de comandant al Batalionului 151 Infanterie ”Lupii negri” Iași.
În urma celor două misiuni în teatrele de operații externe a primit Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului Major General și Army Commendation Medal din partea Armatei SUA.
Ofițerul român a avut ocazia ca, în Afganistan, să îl cunoască pe fostul secretar american al Apărării, Robert Gates.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Bunavestire sau Blagoveștenia, în cultura tradițională. Obiceiuri de „Ziua dezlegării primăverii” în satele clujene

Bunavestire sau Blagoveștenia, așa cum i se spune popular acestei sărbători, este celebrată în fiecare an pe 25 martie.
În tradițiile populare românești era considerată aproape la fel de importantă ca Nașterea Domnului și era denumită și „Ziua dezlegării primăverii”, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Obiceiuri de Bunavestire în satele clujene
Bunavestire era denumită și „Ziua dezlegării primăverii” în satul tradițional deoarece de acum înmuguresc pomii, încolțește iarba, se întorc rândunelele, iar cucul începe să cânte.
“În toate satele din Transilvania era îndătinat ca în zorii zilei să se afume ‘cu pozdării’ de cânepă și cu tămâie toată gospodăria, dar și livezile, pentru a fi alungate toate bolile și toate relele. De asemenea, la vederea primelor rândunele, fetele își spălau obrazul cu ‘apă de omăt’ sau cu lapte, pentru a fi frumoase ‘la trup și la cuget’”, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.
“Zgomotul” care alungă tot răul
La purificarea cu apă și foc se adăuga și zgomotul care era produs de scuturarea tălăngilor și a lanțurilor, imitând tunetul și alungând tot ce era rău. O relatare despre un astfel de obicei se păstrează în Arhiva Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, arată Maria Bocșe în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, editat în anul 2006 de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
„Pe Valea Arieșului, la Bunavestire, băiatul ori junele ia lanțul de la car, îl trage după el și astfel înconjoară casa de trei ori, spunând: «Fugiți șerpi, fugiți broaște, că vă ajung blagodatele și vă rupe spatele»”. Aceasta este o informație transmisă în anul 1927 de preotul Grigoriu Crăciunaș din satul Buru, județul Cluj.
Bunavestire, cunoscută și ca “Ziua Cucului”
Această zi, arată specialiștii clujeni, mai era numită și „Ziua Cucului”. Cei care-l auzeau cântând pentru prima dată se bucurau ca de o „bunăvestire” a norocului, a prosperității și a sănătății, pentru tot anul.
Foto: CJCPCT/ Bunavestire, scenă din pictura murală a bisericii de lemn din Aghireșu, monument istoric ridicat în 1780. Ansamblul de pictură datează de la finalul secolului al XVIII-lea și este atribuit de unii cercetători pictorului preot Broina Urs.
EVENIMENT
Incendiu de grajd la Răscruci. Doi cai au fost salvați. Pompierii au stabilit cauza izbucnirii focului

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit seara trecută pentru a lichida un incendiu izbucnit la un grajd în localitatea Răscruci, comuna Bonțida.
”Apelul de urgență a venit în jurul orei 22.40, iar la fața locului a fost trimis echipajul de la Punctul de Lucru Jucu. În paralel, au fost alertate și forțe de la Cluj-Napoca, respectiv Gherla.
Flăcările au cuprins un grajd de aproximativ 40 de metri pătrați, manifestându-se generalizat. Până la sosirea pompierilor, proprietara a reușit să salveze doi cai, unul dintre aceștia suferind răni în urma incendiului. Pompierii de la Punctul de Lucru Jucu au stins ulterior flăcările în limitele găsite.
Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unei țigări nestinse”, au precizat pompierii.
EVENIMENT
FOTO. Accident pe o stradă din Cluj-Napoca, două mașini implicate. Un tânăr, dus la spital

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută la un accident rutier petrecut pe strada Câmpul Pâinii din Cluj-Napoca.
”Apelul de urgență a venit în jurul orei 22.50, iar în accident au fost implicate două autoturisme.
Nu au existat victime încarcerate, însă un bărbat de aproximativ 20 de ani a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, arată ISU Cluj.

Prin radierea din oficiu a unui autoturism, autoritățile competente scot un vehicul din evidențele oficiale fără a fi necesară o solicitare directă din partea proprietarului.
Conform legislației în vigoare în 2025, această procedură poate fi inițiată în următoarele situații:
În ce situații se face RADIEREA din oficiu a unei mașini
Vehicul scos definitiv din uz:
Atunci când autoritățile competente sau operatorii economici autorizați emit un certificat de distrugere care atestă că vehiculul a fost dezmembrat și scos definitiv din circulație, radierea se efectuează din oficiu, pe baza notificării primite de la aceste entități.
Înmatriculare permanentă în alt stat:
Dacă un vehicul a fost scos definitiv din România și înmatriculat permanent într-o altă țară, autoritățile române pot radia vehiculul din oficiu, în baza notificării primite de la autoritățile competente care confirmă noua înmatriculare.
Suspendarea prelungită a înmatriculării:
Vehiculele istorice pentru care există mențiunea corespunzătoare în rubrica „Observații” a certificatului de înmatriculare vor fi radiate, din oficiu, de către autorități dacă suspendarea înmatriculării este mai veche de 10 ani, potrivit OUG 84/2024, scrie Alba24.
Înmatriculare suspendată:
Se radiază automat vehiculele a căror înmatriculare a fost suspendată timp de nouă luni pentru că noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate și cele a căror înmatriculare a fost suspendată, în celelalte cazuri prevăzute de lege, timp de trei ani.
ITP expirat de 3 ani sau mai mult:
Autoturismele aflate în această situație sunt radiate automat. O notificare se emite în termen de 10 zile, cu care trebuie să mergi la primărie pentru a scoate vehiculul din evidență și pentru a înceta plata impozitului.
În termen de 30 de zile de la data radierii vehiculului din oficiu, autoritatea competentă va informa titularul certificatului de înmatriculare, respectiv proprietarul înscris în ultima notificare a organului fiscal în legătură cu această operațiune.
Este important de menționat că, în cazul în care un vehicul este radiat din oficiu, proprietarul are obligația de a preda plăcuțele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare autorităților competente.
Alte situații în care se face radierea din oficiu
Se radiază din oficiu vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege, precum şi vehiculul care a aparţinut unei persoane juridice desfiinţate şi pentru care nu s-a achitat impozitul asupra mijloacelor mecanice de transport pe o perioadă mai mare de 3 ani”, stabilește Art. 47 (5) din legea circulației.
De asemenea, un vehicul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurător se poate radia în baza ordonanţei procurorului sau a deciziei instanţei de judecată.
Când se radiază autoturismul
Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din evidenţă a acestora, în termen de 30 de zile, în următoarele cazuri:
a) la trecerea vehiculului în proprietatea altei persoane;
b) la schimbarea domiciliului sau sediului în raza de competenţă a altei unităţi administrativ-teritoriale decât aceea unde vehiculul este înmatriculat sau înregistrat;
c) la scoaterea definitivă din România a autovehiculului sau remorcii;
d) când vehiculul a devenit impropriu din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumul public şi dacă fac dovada că acesta este dezmembrat de un agent economic autorizat potrivit legii.
(2) În cazul furtului, radierea din circulaţie se efectuează după 90 de zile de la data înregistrării plângerii, la solicitarea proprietarului.
(3) Vehiculul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurător se radiază în baza ordonanţei motivate a procurorului sau a încheierii instanţei de judecată.
(4) Proprietarul vehiculului poate solicita radierea acestuia dacă nu mai doreşte să-l păstreze în circulaţie, cu condiţia depozitării lui în alte spaţii decât cele aparţinând domeniului public.
(5) Se radiază din oficiu vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege, precum şi vehiculul care a aparţinut unei persoane juridice desfiinţate şi pentru care nu s-a achitat impozitul asupra mijloacelor mecanice de transport pe o perioadă mai mare de 3 ani.
(6) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, administraţiei financiare competente, potrivit legii.