Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Ramona, 20 de ani de carieră militară: mecanic – conductor și comandant de tanc. A fost și șofer pe Humvee în Afganistan

Publicat


tanc

Ramona Benchea este originară din Lupeni, județul Hunedoara, și nu avea pe nimeni în familie care să îmbrace haina militară, dar viața a îndreptat-o spre o carieră în Armata Română și nu într-o meserie ușoară, cea de tanchist. Este încadrată ca plutonier adjutant la Batalionul 814 Turda și în cei 20 de ani aceasta a condus tancuri, dar și Humvee-uri americane în cadrul unor misiuni în teatrele externe de operațiuni în Afganistan.

”Am văzut un anunț la televizor, m-am dus, am dat probele și am intrat în 2002 la Școala militară de maiștri militari subofițeri a Forțelor Terestre de la Pitești. În anul 2, am optat pentru tancuri, știam cum arată și m-am gândit că, fiind o armă mai grea, poate că nici concurența nu va fi așa mare. Întâmplarea a fost că mi s-a potrivit, astfel că, acum, după 20 de ani, sunt tot la tancuri”, a spus Ramona Benchea pentru Cluj24.

În plutonul de tancuri de la școala militară au fost șase femei, iar după absolvire ea a fost repartizată la Bistrița, la Batalionul 814 care, ulterior, s-a mutat la Turda.

Mecanic-conductor și comandant de tanc

”La școala militară ni s-a prezentat prima oară tancul. Acolo am trecut prin toate funcțiile, iar prima funcție, când am venit la Batalion, a fost de mecanic-conductor de tanc. Adică am condus tancuri, diverse modele, în special T-55.

Nu e neapărat greu de condus un tanc, dar are gabaritul mai mare. Echipajul unui tanc este format din 4 persoane: comandant de tanc, mecanic – conductor, ochitorul și încărcătorul. Am avansat în funcție și am devenit și comandant de tanc, funcție pe care am ocupat-o timp de 7 ani și în care am răspus de întreg echipajul din subordine, de trei bărbați.

Fiecare știa ce are de făcut.

Mie îmi place să cred că am primit respectul celor din jur. Nu am avut probleme cu colegii, pentru că le-am explicat că cel mai important lucru este siguranța oamenilor, mai ales după trageri și aplicații.

În cariera mea de 20 de ani am avut și momente grele, dar mie mi-a plăcut meseria asta și de aceea am rămas. Tanchiștii sunt din alt aluat”, a precizat tanchista.

În prezent, Ramona Benchea este subofițer de companie la Batalionul 814 Tancuri de la Turda și face parte din echipa de comandă a companiei, ocupându-se de problemele subofițerilor, soldaților și gradaților profesioniști din subordine.

”Tancul îl mai conduc când avem exercițiile specifice de conducere care se fac”, a precizat aceasta.

Șofer de Humvee în Afganistan

Tanchista, care a condus tancuri ale Armatei Române, nu s-ar da în lături să conducă și tancuri americane Abrams, dacă s-ar ivi ocazia, mai ales că e familiarizată cu vehicule militare din Armata SUA după ce a efectuat 5 tururi în misiuni în teatrele de operațiuni externe în Afganistan.

”Am brevet și am condus Humvee-uri, am fost șofer. Este ceva deosebit să conduci un astfel de vehicul”, a precizat Ramona Benchea.

Aceasta are și un sfat pentru tinerele care ar dori să urmeze o carieră militară la arma tancuri.

”Trebui să fii un pic mai dură, dar în primul rând trebuie să-ți câștigi locul și să fii respectată.

Trebuie multă muncă, pentru că nu este ușor să conduci un tanc. Pe funcția pe care vine, trebuie să încerce să-și facă cel cu cât mai bine treaba și apoi să avanseze”, a conchis Ramona.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Doi hoți din Cluj au păgubit compania Orange cu 10.000 de euro. Au ajuns în arest după ce au furat un cablu

Publicat

De

Furt cablu telecomunicații Cluj

Doi bărbați au fost arestați la Cluj pentru 30 de zile după ce au tăiat și furat aproape 70 de metri liniari de cablu care aparține companiei Orange România.

Cablul era montat și aflat în funcțiune pe strada Căminului din satul Bogata, comuna Călărași, din județul Cluj.

Pagubă de 10.000 de euro provocată companiei Orange de doi bărbați din Cluj

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda a inițiat acțiunea penală împotriva celor doi bărbați, L.O.I. și A.L.I., acuzați de furt calificat. Aceștia au tăiat și sustras un cablu de telecomunicații aparținând companiei SC Orange Romania S.A. Furtul a avut loc în noaptea de 28 februarie 2015, în jurul orei 03:35 în satul Bogata, iar prejudiciul se ridică la aproximativ 10.000 de euro.

Cei doi au fost prinși de polițiștii de la Secția 9 Rurală Turda. În urma cercetărilor, procurorul a propus și judecătorul a aprobat arestul preventiv pentru cei doi inculpați.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Jandarm condamnat de Tribunalul Militar Cluj la muncă în folosul comunității, după ce a bătut cu pumnii și bastonul un bărbat

Publicat

De

Jandarm condamnat la muncă în folosul comunității

Un jandarm a fost condamnat de magistrații de la Tribunalul Militar Cluj să presteze muncă în folosul comunității pentru 60 de zile, după ce a bătut un bărbat.

Jandarmul, care este plutonier adjunct într-un Pluton Antitero și Acțiuni Speciale, și-a recunoscut vinovăția, iar pedeapsa de 2 ani de închisoare a fost amânată.

Jandarm condamnat la muncă în folosul comunității, după ce a bătut un bărbat

Potrivit rechizitoriului, jandarmul, care se afla în timpul serviciului, a fost acuzat de purtare abuzivă. Astfel, în data de 24 septembrie 2023, în jurul orei 22.30, în timp ce se afla în desfășurarea atribuțiilor de serviciu pe strada Pădurii din localitatea Zizin, județul Brașov, jandarmul a agresat fizic un bărbat, cunoscut sub numele Pir, aplicându-i lovituri cu pumnul și tonfa (bastonul) prin care i-a cauzat victimei vătămări corporale care au necesitat 7-8 zile de îngrijiri medicale. Potrivit procurorilor, trei persoane au fost atunci agresate fizic, fiind lovite cu pumnii, picioarele și tonfele de mai mulți jandarmi.

Jandarmul care l-a bătut pe așa numitul Pir a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, la data de 20 decembrie 2024, cu Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj și a fost cercetat în stare de libertate. Mai mult, partea vătămată și-a retras plângerea.

Pedeapsa de 2 ani de închisoare transformată în perioada de supraveghere

Astfel, Tribunalul Militar Cluj a decis în cazul jandarmului o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru infracţiunea de purtare abuzivă, dar a hotărât să amâne aplicarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere tot de de 2 ani.

De asemenea, instanța a mai dispus, printre altele ca, pe perioada termenului de supraveghere, jandarmul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 60 de zile, dar și să frecventeze un program de reintegrare socială.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. “Siesta” după bere în centrul Clujului. Poliția a trecut nepăsătoare pe lângă un bărbat care dormea pe bancă lângă Sora

Publicat

Somn pe o bancă la Cluj-Napoca

Clujenii se bucură de soare și de temperaturi ridicate, dar, pentru unii, căldura pare să fie un motiv bun de odihnă în aer liber.

Vineri în față la Sora, un bărbat a fost surprins dormind liniștit pe o bancă, având alături o sticlă de bere.

“Siesta” după bere în centrul Clujului

Imaginea nu este una rară odată cu venirea sezonului cald, când băncile din oraș devin loc de relaxare nu doar pentru trecători, ci și pentru „oameni… obosiți”.
Surprinzător, însă, două echipaje de poliție au trecut prin zonă, dar fără să intervină, a transmis un cititor Cluj24.ro.

O fi și ăsta un semn că autoritățile sunt deja obișnuite cu astfel de imagini în Cluj-Napoca, orașul de „5 stele”.

Rămâne de văzut dacă administrația locală va lua măsuri pentru a preveni astfel de situații sau dacă acestea vor continua să facă parte din peisajul urban de vară.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Sticlă inteligentă care îți amintește să bei apă, dezvoltată de trei studenți UTCN. Ideea, premiată cu 5.000 de euro

Publicat

De

Trei studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au impresionat juriul competiției concurs „Internet of Things Student Challenge 2025” cu un proiect revoluționar: DrinkUp, o sticlă de apă inteligentă care monitorizează consumul zilnic de lichide. Echipa HydroMinds, formată din Căpâlnaș Alin-Mihai, Copos Andrei și Popa Ștefan, a câștigat marele premiu în valoare de 5.000 de euro.

DrinkUp transformă o sticlă obișnuită într-un dispozitiv care înregistrează în timp real fiecare înghițitură de apă. Datele sunt transmise prin Wi-Fi către o aplicație mobilă, creată de studenți, care permite utilizatorului să urmărească hidratarea zilnică prin grafice intuitive și să primească notificări regulate pentru a nu uita să bea apă.

Cum funcționează termosul inteligent?

„Noi suntem echipa HydroMinds și proiectul nostrum se numește DrinkUp, care este o sticlă de apă inteligentă, care ne permite să monitorizăm, pe parcursul zilei, câtă apă bem. La un sondaj realizat în 2022, s-a observat faptul că un om consumă, în medie, undeva la 1,4 litri de apă într-o zi, pe când, știm prea bine, minimul recomandat de către medici este de 2 litri. Pentru asta, ne-am propus să facem această sticlă inteligentă, care ne permite să monitorizăm câtă apă avem în recipient, inclusiv printr-o aplicație mobile care poate fi instalată pe telefonul mobil. La finalul zilei sau la începutul zilei următoare ne va arăta câtă apă am băut”, a explicat pentru Cluj24 Ștefan Popa.

La baza sistemului se află o placă NodeMCU ESP8266, care colectează date de la un senzor de debit YF-S201 montat în capac. Acest senzor detectează în timp real fiecare consum de apă, calculând volumul total consumat. Informațiile sunt transmise prin Wi-Fi către o aplicație mobilă creată în Blynk.

Pe viitor, echipa HydroMinds dorește să integreze un detector de pH, care să analizeze calitatea apei, și să stabilească parteneriate cu aplicații de sănătate, pentru a optimiza experiența utilizatorilor.

„Avem în plan să introducem inclusiv un detector al nivelului de pH al băuturii, respective să avem, pe viitor, parteneriate cu diferite aplicații de health, care să ne aducă constant aminte să ne hidratăm”, a mai explicat acesta.

Ideea studenților, răsplătită cu premiul cel mare

De asemenea, studenții lucrează la noi funcționalități pentru aplicație, precum setarea de obiective personalizate și un sistem de notificări automate la fiecare trei ore.

„Aplicația de bază am creat-o noi. Deocamdată în aplicație avem doar niște funcții foarte simple de reset, respectiv de on-off. Vrem să implementăm de asemenea setarea de obiective pe care să și le seteze utilizatorii, care ar face mai distractivă experiența lor. De asemenea, vor fi trimise notificări odată la trei ore, pe parcursul zilei”, a completat Andrei Copos.

Prin combinarea unor componente electronice de bază cu o interfață mobilă prietenoasă, DrinkUp oferă o soluție modernă pentru o nevoie esențială: consumul regulat de apă. Proiectul a fost premiat cu marele premiu în valoare de 5.000 de euro.

Foto: Facebook/ Automatica si Informatica Aplicata, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate