Connect with us
"

EVENIMENT

VIDEO/FOTO. Povestea căţeluşei care cântă! Isa preferă muzica pop! Toţi câinii din zonă o imită. Concert câinesc cu Kesha la Cluj

Publicat


O căţeluşă din Cluj, Isa, este îndrăgostită iremediabil de muzică şi cântă, în felul ei. De fapt, este îndrăgostită în special de o piesă, Tik Tok, a cântăreţei americane Kesha. Piesa făcea furori în urmă cu 10 ani şi era în toate topurile internaţionale. Cam tot de atunci cântă şi căţeluşa Isa, absolut de fiecare dată când stăpânii săi pun piesa respectivă.

Concertul canin al Isei

Indiferent cu ce ar fi ocupată, căţeluşa Isa îşi abandonează toate preocupările când aude piesa Tik Tok. Îşi ridică nările spre cer şi scoate un fel de lătrat prelung. Auuuuu, uuuuuuu… Adulmecă locul din care vine sunetul şi se îndreaptă într-acolo. Pendulează rapid din coadă, se aşează într-o poziţie comodă şi începe să cânte. Se abandonează muzicii. Îşi modulează vocea în funcţie de vocea artistei care cântă şi cântă şi ea cum poate. E fericită şi urlă. Toţi câinii din zonă, când o aud, încearcă să o imite. Şi urlă şi ei. E concert….

„De vreo 10 ani cântă de fiecare dată pe piesa asta. Orice face, vine şi cântă. A mai cântat uneori şi pe alte piese, dar aceasta se pare că e preferata ei. Toţi se distrează când o văd. Când Isa începe să cânte, se molipsesc şi câinii din zonă, care o aud. Începe să urle unul, apoi altul, e ca un concert. Se aud toţi câinii până la Napolact, la vreo trei kilometri de aici”, spune George Lipan, stăpânul Isei.

Dragoste la prima vedere

Între Isa şi stăpânii ei s-a creat o legătură afectivă puternică. Poate şi pentru faptul că Isa a fost salvată de stăpânii săi. Şi a fost o întâmplare, dacă e să credem în întâmplări…

„Isa a apărut în viaţa noastră în urma unui pariu făcut de mine pe la  sfârşitul primului  an de facultate. Anume, dacă după primul an  am să  rămân la locurile cu buget din cadrul facultăţii, voi face o faptă bună şi voi adopta un caţel… Ca urmare a acestui lucru, pariul a trebuit să se concretizeze şi au început căutarile pe site-urile de adopţii căţei…. Şi, hop, a apărut Isa, într-unul din anunţuri… Bineînţeles, a fost dragoste la prima vedere şi nu am mai stat pe gânduri.

Am contactat proprietarul, iar în 3 zile Isa a ajuns la noi! De atunci şi până în prezent Isa ne-a fost şi este prezentă în absolut toate evenimentele care se petrec în  viaţa noastră!”, spune Simona Lipan, cealaltă stăpână a Iesei, soţia lui George.

Iubirea de câine

Cei doi soţi, Simona şi George, au avut o perioadă mai lungă în care au fost plecaţi pe mare. Acolo erau joburile lor. Au lăsat-o pe Isa la părinţii lor, dar au ţinut permanent legătura cu căţeluşa. Iar recunoştinţa căţeluşei a fost pe măsură.

„Vorbeam cu Isa pe skype. Ne răspundea în felul ei când o strigam, ca și acum cum cânta, însă pe alt ton. După ce plecam în voiaj, strângea într-un loc al casei tot ce simţea că este al nostru şi dormea pe hainele, lucrurile acelea, fără să lase pe cineva să se apropie… Asta dura cam două săptămâni după fiecare plecare de-a noastră”, mai spune Simona Lipan.

(M. Avram)

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Maria

    iunie 29, 2020 la 10:03 am

    Si copiii mei au un catelus bichon “de poveste”.Canta pe Rag’n’Bone Man – Human, cu niste “figuri” delicioase, merge singur in vana la facut baie, se sterge dupa baie, se joaca de-a v-ati ascunselea, stie sa ceara mancare, asculta alte multe comenzi, se ridica in doua labute si isi prinde “parintii” exact ca si un copil cu labutele din fata, ce mai este o minune, foarte cunoscut in anturajul nostru, este minunatul AYO.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

Ministrul Învățământului, Monica Anisie, prezintă cele trei scenarii despre începerea noului an școlar

Publicat

Monica Anisie, Ministrul Învățământului, afirmă că „dacă situația epidemiologică nu va fi atât de gravă” școala va începe în data de 14 septembrie. Autoritățile au trei scenarii pentru noul an școlar, fizic, online sau în formulă combinată.

Deciziile luate de Ministerul Învățământului vor fi în conformitate cu cele ale Ministerului Sănătății, iar la acest moment sunt așteptate normele sanitare pe care vor trebui să le respecte toate unitățile de învăţământ din România.

„Inclusiv partenerii noştri de dialog social sau reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale care au participat în grupurile de lucru, cu toţii am ajuns la concluzia că putem începe în mod normal, aşa cum este structura anului şcolar pe 14 septembrie, dacă situaţia epidemiologică nu o să fie atât de gravă.

În acelaşi timp, un alt scenariu care s-a conturat în cadrul grupurilor de lucru a fost acela hibrid, în care unii vor fi fizic în clasă, iar alţi elevi vor urmări în acelaşi timp cursurile de acasă în sistem online, urmând ca după aceea să alterneze grupurile de elevi. (…)

Şi un alt treilea scenariu este acela în care vom învăţa numai online, dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte gravă (…)”, a arătat Anisie la dezbatere online organizată de Fundaţia World Vision, potrivit Agerpres.

Întrebată dacă ia în calcul în acest moment descentralizarea deciziei privind formula în care vor învăţa copiii, în funcţie de specificul epidemiologic al judeţului, oraşului, comunităţii locale, ministrul Educaţiei a răspuns: „Se ia în calcul şi astfel de variantă, să descentralizăm decizia, chiar mergând până la nivelul unităţilor de învăţământ”.

Karla Fanea

Citește mai departe

CULTURA

„La Dolce Vita” a la Cluj. TIFF-ul are clip de prezentare

Publicat

Cea de a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc între 31 iulie și 9 august 2020, la Cluj-Napoca. Proiecțiile în aer liber vor deveni vedetele ediției de anul acesta, clujenii fiind obișnuiți cu ele, întrucât Piața Unirii era plină în fiecare seară de spectatori. Mai mult, respectarea măsurilor impuse de autorități va fi una dintre prioritățile organizatorilor.

TIFF-ul este printre puținele evenimente culturale de anvergură care rămâne în picioare, după ce festivalurile Jazz in the Park, Untold sau Electric Castle au anunțat că se vor ține doar la anul.

Cu două săptămâni înainte de debut s-a lansat și clipul de promovare al festivalului.

Clujul se transformă într-un fermecător platou de filmare old fashion, populat de personaje seducătoare și apariții neașteptate în campania de imagine a celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august 2020). Scene antologice, inspirate din opera marelui cineast italian Federico Fellini, adaptate contextului actual și condimentate cu umor ardelenesc, recompun povestea regizorului aflat în pană de inspirație din capodopera 8 ½, în spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves.

Un omagiu adus unuia dintre cei mai influenți regizori din istorie, căruia TIFF îi dedică anul acesta  retrospectiva Close-up Federico Fellini, campania marchează într-o manieră inedită cei 100 de ani de la nașterea cineastului. Actorul Alec Secăreanu (God’s Own Country) este protagonistul spotului oficial, realizat în alb-negru, din care nu lipsesc paparazzi, preoți cu mască, mașini de epocă, personaje de carnaval și cadre spectaculoase surprinse deasupra orașului, într-o vertiginoasă mostră de distanțare socială. În posterul oficial al ediției, lansat în două variante (una exuberantă, alta melancolică), publicul o va recunoaște pe actrița Monica Bârlădeanu, într-o ipostază inconfundabilă, inspirată de celebra scenă din La dolce vita.

Sursa foto/video: TIFF

 

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj va juca împotriva unei echipe din Bosnia-Herțegovina în primul tur din Basketball Champions League

Publicat

Igokea Aleksandrovac va fi prima adversară pe care bachetbaliștii de la „U” o vor întâlni în primul tur preliminar din Basketball Champions League. 

Igokea a terminat campionatul din Bosnia-Herțegovina pe prima poziție. În Liga Adriatică, bosniacii s-au clasat pe locul 8, după echipe ca Partizan, Buducnost sau Steaua Roșie Belgrad.

„Intrăm încrezători, ne dorim foarte mult să ne calificăm în grupe și vom da tot ce avem mai bun pentru a realiza acest lucru. Igokea este o echipă cu experiență, în special în Liga Adriatică. Totuși, am creat și noi un nucleu competitiv, așa că sperăm la calificare”, a declarat Mihai Silvășan, antrenorul echipei.

Dacă vor trece de Igokea Aleksandrovac, U-BT Cluj se va duela în următorul tur cu învingătoarea dintre Sporting Lisabona și Fribourg Olympic.

Meciurile din primul tur Champions League vor avea loc în 15 și 18 septembrie. „Studenții” joacă prima partidă în deplasare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum „s-a plimbat” Clujul în ultimii 5 ani. Imagini din satelit

Publicat

O hartă realizată de compania Terrasigna pe baza datelor satelitare culese pe o perioadă de cinci ani dezvăluie o serie de zone din România care se scufundă cu câțiva centimetri pe an. 

Harta arată, cu acuratețe milimetrică, zonele stabile și instabile, fiind rezultatul prelucrării a peste 1500 de imagini radar, culese de satelitul european Sentinel-1 în perioada 2015–2019.

„Cartierul Bună Ziua (…) se deplasează cu până la 12 mm/an”

Pentru a facilita citirea și interpretarea hărților, au fost folosite coduri de culoare graduale, de la roșu — ce marchează zone cu o scufundare/tasare însemnată, între 10 și 25 mm/an, prin verde — ce marchează zonele cu o variație de sub 2 mm/an, spre albastru — ce marchează zone cu o ridicare/umflare însemnată, de peste 10 mm/an.

Conform datelor satelitare, Clujul are câteva zone problematice. Cartierul Bună Ziua, în care s-au construit rapid foarte multe clădiri rezidențiale, se deplasează cu pana la 12 mm/an. „De asemenea, zonele înclinate din apropierea străzii Republicii aluneca cu 6-8 mm/an”, a menționat directorul Terrasigna.

Câteva zone bine delimitate din zona centrală a Bucureștiului se scufundă cu până la 1 cm pe an. Este vorba de clădiri din apropierea râului Dâmbovița, care au fost construite pe un teren moale, stabilizat artificial. Acele zone sunt cunoscute pentru riscurile seismice încă din anii ‘70-’80, dar studiile pe baza imaginilor din satelit pot confirma tasarea terenului.

„Podul Anghel Saligny, mai vechi de 100 de ani, se dovedește în continuare solid și stabil”

„Din cauza poziției sale pe râul Dâmbovița și a nivelurilor ridicate ale apelor subterane, riscul de tasare a terenului în capitală este ridicat. În plus, apropierea sa de zona seismică Vrancea sporește riscul unor deformări cauzate de cutremure”, a declarat Florin Șerban, directorul general Terrasigna.

Centrala Nucleară de la Cernavodă, o infrastructură critică pentru țara noastră, este stabilă, conform informațiilor obținute prin procesarea imaginilor din satelit. La analiza datelor a apărut și o surpriză plăcută: „Studiul regiunii Cernavodă a relevat faptul că podul Anghel Saligny, mai vechi de 100 de ani, se dovedește în continuare solid și stabil”, a evidențiat Florin Șerban. În vecinătatea imediată a Dunării, precum și în orașul Cernavodă, există însă câteva zone în care pământul se tasează cu 3-6 mm/an.

Aceste măsurători de precizie ale stabilității terenului au fost înregistrate din spațiu, de la o înălțime de peste 600 km. Informațiile brute au fost prelucrate de Terrasigna, o companie românească specializată în procesarea datelor satelitare.

„Prin procesarea datelor culese de satelit pentru aceeași porțiune de teren, pe o perioadă de cinci ani, am putut estima, în milimetri/an, deplasarea medie anuală”

„Sateliții Copernicus Sentinel-1 A/B trec o dată la șase zile peste aceeași zona de 150 km x 250 km și realizează imagini satelitare ale zonei respective, acoperind astfel întreaga Europă”, a explicat Valentin Poncos, responsabil de prelucrarea datelor satelitare în cadrul Terrasigna. „Pentru a obține deplasarea terenului se apelează la o tehnică avansată de procesare a imaginilor radar, cunoscută sub numele de Persistent Scatterer Interferometry (PSI).”

„Practic, senzorul montat la bordul satelitului trimite microunde electromagnetice spre suprafața terestră și, în funcție de reflexia sa pe așa-numitele ținte radar (care pot fi clădiri, stânci, diverse infrastructuri) și timpul în care unda se întoarce la senzor, se poate determina, cu o precizie extraordinară, distanța lor față de senzor. Mai departe, prin procesarea datelor culese de satelit pentru aceeași porțiune de teren, pe o perioadă de cinci ani, am putut estima, în milimetri/an, deplasarea medie anuală.”

„Instabilitățile care nu sunt remediate la timp ar putea avea consecințe foarte serioase”

Cauzele instabilității terenului pot fi diverse, în funcție de aria geografică studiată, dar monitorizarea acestor deplasări, chiar și de ordin milimetric, este esențială în mai multe domenii. Lucrările de construcție de amploare au nevoie de studii ale mișcărilor de teren, pentru a evita greșeli majore de planificare, iar orice lucrări subterane — cum ar fi tuneluri sau linii de metrou — trebuie monitorizate constant, pentru a putea interveni rapid cu măsuri de remediere.

„Cele mai importante obiective de monitorizare ar fi zonele unde sunt elemente de infrastructură importante — autostrăzi, drumuri și poduri, printre altele. În cazul acestora, instabilitățile, fie ele tasări sau alunecări de teren, care nu sunt remediate la timp ar putea avea consecințe foarte serioase”, a precizat Delia Teleagă, Coordonatorul Departamentului Tehnic în cadrul Terrasigna.

Măsurătorile au fost realizate de Terrasigna pe o suprafață de aproximativ 250.000 km2, ce acoperă toată suprafața României, părți din Bulgaria, Moldova și Ucraina. Pentru realizarea hărților de deplasare a terenului, au fost analizate peste 21 milioane de măsurători. Hărțile au o rezoluție de 10 m x10 m, ceea ce înseamnă că fiecare punct colorat din ilustrație reprezintă o suprafață de 100 de metri pătrați.

 

Citește mai departe