Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. Câinele clujean care cântă. Toţi câinii din zonă urlă când îl aud. Căţeluşa Isa preferă muzica pop

Publicat


YouTube video

Da, o căţeluşă din Cluj cântă. Isa este îndrăgostită iremediabil de muzică şi cântă. Cântă în felul ei. De fapt, este îndrăgostită în special de o piesă, Tik Tok, a cântăreţei americane Kesha. Piesa făcea furori în urmă cu 10 ani şi era în toate topurile internaţionale. Cam tot de atunci cântă şi căţeluşa Isa, absolut de fiecare dată când stăpânii săi pun piesa respectivă.

Concertul Isei şi al altor câini

Indiferent cu ce ar fi ocupată, căţeluşa Isa îşi abandonează toate preocupările când aude piesa Tik Tok. Îşi ridică nările spre cer şi scoate un fel de lătrat prelung. Auuuuu, uuuuuuu… Adulmecă locul din care vine sunetul şi se îndreaptă într-acolo. Pendulează rapid din coadă, se aşează într-o poziţie comodă şi începe să cânte. Se abandonează muzicii. Îşi modulează vocea în funcţie de vocea artistei care cântă şi cântă şi ea cum poate. E fericită şi urlă. Toţi câinii din zonă, când o aud, încearcă să o imite. Şi urlă şi ei. E concert….

„De vreo 10 ani cântă de fiecare dată pe piesa asta. Orice face, vine şi cântă. A mai cântat uneori şi pe alte piese, dar aceasta se pare că e preferata ei. Toţi se distrează când o văd. Când Isa începe să cânte, se molipsesc şi câinii din zonă, care o aud. Începe să urle unul, apoi altul, e ca un concert. Se aud toţi câinii până la Napolact, la vreo trei kilometri de aici”, spune George Lipan, stăpânul Isei.

Dragoste la prima vedere; Isa a fost salvată de stăpânii ei

Între Isa şi stăpânii ei s-a creat o legătură afectivă puternică. Poate şi pentru faptul că Isa a fost salvată de stăpânii săi. Şi a fost o întâmplare, dacă e să credem în întâmplări…

„Isa a apărut în viaţa noastră în urma unui pariu făcut de mine pe la  sfârşitul primului  an de facultate. Anume, dacă după primul an  am să  rămân la locurile cu buget din cadrul facultăţii, voi face o faptă bună şi voi adopta un caţel… Ca urmare a acestui lucru, pariul a trebuit să se concretizeze şi au început căutarile pe site-urile de adopţii căţei…. Şi, hop, a apărut Isa, într-unul din anunţuri… Bineînţeles, a fost dragoste la prima vedere şi nu am mai stat pe gânduri.

Am contactat proprietarul, iar în 3 zile Isa a ajuns la noi! De atunci şi până în prezent Isa ne-a fost şi este prezentă în absolut toate evenimentele care se petrec în  viaţa noastră!”, spune Simona Lipan, cealaltă stăpână a Iesei, soţia lui George.

Iubirea unui câine

Cei doi soţi, Simona şi George, au avut o perioadă mai lungă în care au fost plecaţi pe mare. Acolo erau joburile lor. Au lăsat-o pe Isa la părinţii lor, dar au ţinut permanent legătura cu căţeluşa. Iar recunoştinţa căţeluşei a fost pe măsură.

„Vorbeam cu Isa pe skype. Ne răspundea în felul ei când o strigam, ca și acum cum cânta, însă pe alt ton. După ce plecam în voiaj, strângea într-un loc al casei tot ce simţea că este al nostru şi dormea pe hainele, lucrurile acelea, fără să lase pe cineva să se apropie… Asta dura cam două săptămâni după fiecare plecare de-a noastră”, mai spune Simona Lipan.

(M. Avram)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Maria

    iunie 29, 2020 la 10:03 am

    Si copiii mei au un catelus bichon „de poveste”.Canta pe Rag’n’Bone Man – Human, cu niste „figuri” delicioase, merge singur in vana la facut baie, se sterge dupa baie, se joaca de-a v-ati ascunselea, stie sa ceara mancare, asculta alte multe comenzi, se ridica in doua labute si isi prinde „parintii” exact ca si un copil cu labutele din fata, ce mai este o minune, foarte cunoscut in anturajul nostru, este minunatul AYO.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Cele mai multe parcări de pe strada Mamaia dispar. Emil Boc: Pietonii vor avea prioritate

Publicat

De

strada mamaia google maps

Strada Mamaia a fost închisă circulației începând din această săptămână, urmând să aibă loc lucrări de reabilitare și modernizare.

Potrivit primarului Emil Boc, strada va fi gata în luna iulie a anului viitor, iar pentru a nu sugruma total circulația, autoturismele circulă acum pe ambele sensuri pe strada Dragalina.

Strada Mamaia va fi redată pietonilor

„Pe strada Mamaia va fi un culoar pietonal mai larg. O parte din parcări vor dispărea și se vor crea spații publice, astfel încât pietonii să aibă prioritate.

Citește și: Atenție, șoferi. Circulația pe strada Mamaia din Cluj-Napoca, RESTRICȚIONATĂ de luni

Asta este politica noastră. Oricât ai demola și oricât ai lărgi drumurile, nu vor ajunge pentru mașini”, a spăus primarul Emil Boc la postul de radio Napoca Live.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Ce îi așteaptă pe spectatori în weekend, la DUBLA PREMIERĂ de la Opera din Cluj. Gândurile interpreților despre personaje

Publicat

cavalleria 0039 rep 2022.09.19 nik 1393

Opera Națională Română din Cluj-Napoca își deschide stagiunea 2022-2023 cu una dintre cele mai apreciate și speciale opere din repertoriul compozitorului italian Pietro Mascagni și continuarea acesteia prin creația dirijorului Mario Menicagli, în cadrul premierei duble a spectacolului „Cavalleria rusticana/Dodici anni dopo”, pentru care cortina se va ridica în data de 24 și 25 septembrie, de la ora 18:30. Fiecare reprezentație va avea distribuție diferită, astfel că publicul va avea ocazia în ambele seri să se bucure de interpretări unice. Spectacolele vor avea o pauză și se vor încheia în jurul orei 21:30.

„Cavalleria rusticană a mai fost în repertoriul Operei noastre, s-a jucat ani la rând, prima dată a fost dirijată chiar de Mascagni în 1927. Nu s-a dat de mulți ani, ne-am dorit să reprogramăm titlul în preajma sărbătorilor Pascale, dar din cauza deteriorării decorurilor și a costumelor, am decis să amânăm până când vom face o nouă producție”, a spus Florin Estefan, managerul general al Operei Naționale din Cluj-Napoca, în deschiderea conferinței de presă.

140 conferinta presa 2022.09.21 nik 2496

Santuzza prin ochii actrițelor

Acesta a adresat mai multe întrebări câtorva artiști de operă prezenți la eveniment, care au dezvăluit care este relația lor cu personajul pe care îl interpretează.

Zsuzsa Barabas, în rolul Santuzzei (în data de 25 septembrie), și-a exprimat părerea despre diferența între Santuzza din prima operă și cea din a doua, ținând cont că acțiunea e plasată la o distanță de 12 ani între cele două piese.

„Santuzza de <<Cavalleria>> e mult mai dramatică. Pentru mine, e un rol mult mai liric care mi-a dat niște bătăi de cap, dar am reușit să depășesc această problemă și pot să spun că mă regăsesc în rol”, a spus Barabas.

De aceeași părere este și Ștefania Barz, care o va juca pe Santuzza în „Cavalleria rusticana”, în data de 24 septembrie.

„Se spune că fiecare cântăreț are un rol al lui care se potrivește mânușă cu vocea, caracterul, experiența de viață și sufletul personajului și sunt convinsă că Santuzza e rolul meu. Simt că sunt toată Santuzza, cu tot dramatismul, fiindcă în interiorul meu am fost mereu zbuciumată și am avut trăiri puternice și profunde. În Santuzza mă regăsesc 99%, ceea ce mă ajută și la interpretarea vocală. E ca și cum sunt două personaje, Ștefania și Santuzza, dar de fapt suntem una și aceeași construcție”, a împărtășit ea.

cavalleria 0147 rep 2022.09.19 nik 1430

Alfio, dublă ipostază, dublă interpretare. Ce cred interpreții despre personaj

Geani Brad a povestit despre provocările întâmpinate în ceea ce privește intrarea în rolul dramatic al lui Alfio, pe care îl va juca în data de 24 septembrie.

„E foarte interesant că Alfio nu îl provoacă pe Turridu la duel, ci se lasă provocat de el, iar asta mi-a dat de gândit. M-am întrebat de ce e cuprins de remușcări dacă e un bărbat puternic și cred că, în închisoare fiind, a aflat și el de Turridu, iar asta a avut un impact asupra lui. Observă copilul, și cred că din cauza asta suferă și are remușcări.

Vocal, ambitusul e mai larg. E o premieră pentru un bariton, fiindcă în general rolul lui nu ajunge la nota sol. Până acum nu am făcut roluri cu nota sol jos, dar va fi o surpriză plăcută pentru public, deoarece aria lui Alfio mi se pare cea mai frumoasă”, a punctat interpretul.

Cristian Hodrea e cel care îl va juca pe Alfio duminică, artistul exprimându-și părerea despre personaj.

„Alfio e un personaj în două ipostaze, cea a lui Mascagni și cea a lui Menicagli, când își reevaluează viața și lucrurile prin care a trecut în închisoare. Atunci, el vine cu dorința de a obține iertarea cu orice preț. E dispus să își sacrifice viața și chiar crede că poate să fie iertat astfel.

Dacă ar fi să îmi dau cu părerea, partea rațională din Alfio reușește să se impună și, prin iertarea pe care o cere și ajutorul celorlalte personaje, reușește să reconcilieze o întreagă societate. Cam asta îmi doresc să vadă publicul”, a menționat Hodrea.

cavalleria 0061 rep 2022.09.19 nyc 0850

Surprizele de la spectacol, de la regie și costume la un pian de 140.000 de euro

„Cavalleria rusticana” este cea mai cunoscută dintre cele 16 opere compuse de Pietro Mascagni, a cărei poveste începe într-o dimineață de Paște în Sicilia secolului al XIX-lea. Santuzza îl caută pe iubitul ei, Turridu, care a trădat-o și s-a întors la fosta logodnică, Lola, construindu-se o intrigă amplificată de personaje complexe ce invită la introspecție, lăsând finalul deschis pentru o continuare surprinzătoare.

Opera „Dodici anni dopo”, scrisă un secol mai târziu de Mario Menicagli, reia acțiunea la 12 ani după episodul tragic din „Cavalleria rusticana”, marcând ziua în care Alfio iese din închisoare și se îndreaptă spre sat, în secret, sperând să fie iertat. Finalul operei se conturează într-o atmosferă de rescumpărare.

Regia e semnată de Mihaela Bogdan, iar costumele de Anca Pintilie. Momentele artistice vor fi susținute de scenografia aparținând Teatrului Goldoni din Livorno, precum și de pianul Bösendorfer 230 Viena Concert, adus special la Cluj pentru stagiunea 2022-2023 a Operei. Acesta costă 140.000 de euro și este compus din 85% molid.

„Dragostea pentru muzică ne motivează să ne depășim limitele. Acesta e și motivul pentru care am ales să susținem Opera Națională Română din Cluj-Napoca, pentru a veni în sprijinul pianiștilor, care vor concerta la cel mai înalt nivel”, au transmis cei de la Bösendorfer.

Markus Walther, Sales and Marketing Manager Europe al Bösendorfer, prezent la conferința de presă de miercuri, a afirmat că este încântat de începutul unei noi prietenii între Viena și Cluj.

063 conferinta presa 2022.09.21 nik 2410

afiș cavalleria rusticana dodici anni dopo

 

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT în Gherla. Implicate, două mașini conduse de femei

Publicat

politia, ipj (3)

Un accident a avut loc, miercuri seara, în Gherla. Au fost implicate două mașini conduse de femei.

„Accidentul rutier produs pe strada Dejului, din municipiul Gherla a fost sesizat în jurul orei 21.55, fiind implicate două autoturisme parcate și alte două aflate în mișcare, conduse de două femei, de 36 de ani, respectiv 19 ani, în direcția municipiului Dej.

Din primele cercetări, coliziunea dintre cele două autoturisme a avut loc la efectuarea unui viraj la stanga, celălalt autoturism fiind angajat în depășire.

Cele două conducătoare auto au fost transportate la o unitate medicală.
Testările aparatului etilotest au rezultat negative”, a comunicat IPJ Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce se întâmplă cu PLATA facturilor la curent care au fost contestate. Explicații despre procedură, de la ANRE

Publicat

enrico mantegazza h37gtkky t8 unsplash

Românii care au contestat facturile la curent primite trebuie să primească răspuns de la furnizor în cel mult 15 zile, iar în acest interval, plata se suspendă, scrie Alba24.ro.

Precizări despre procedură au fost oferite de vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege.

Potrivit sursei citate, facturarea ar trebui să fie făcută de către furnizor, lunar. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă și este facturare la alte termene prevăzute în contract, atunci trebuie să împartă furnizorul și să specifice.

„Clientul ar trebui să facă o plângere sau măcar să întrebe furnizorul de ce a procedat cum a procedat. Și până când nu primește un răspuns, și termenul de răspuns de la furnizor este de 15 zile lucrătoare, până nu primește un răspuns la o factură contestată, obligația de plată se suspendă”, a declarat vicepreședintele ANRE, la Digi24.

Potrivit noii legislații, încadrarea în anumite tranșe pentru compensarea facturilor se face comparativ cu consumul din 2021. Beneficiază de plafonare cei cu consum mediu sub 100 kW/oră, pentru care plafonarea este de 68 bani pe kW/oră cu TVA și toate tarifele incluse, respectiv cei cu consum între 100 și 255 kW/oră – plafonare de 80 de bani pe kW/oră.

Cei care depășesc aceste plafoane vor plăti prețul pe care îl are furnizorul.

Această schemă să aplică până la finalul lunii august, anul viitor.

Reprezentantul ANRE a precizat că, în cazul clientului care depășește plafonul de 255 kW/oră, se facturează cu preț plafonat până la această limită și restul, la prețul mediu de achiziție al furnizorului.

De asemenea, obligația de citire a contorului revine distribuitorului de energie electrică, la un interval de cel puțin o dată la 3 luni. Dacă furnizorul nu are indici citiți nici de la client, nici de la distribuitor, pentru luna respectivă ia cantitatea din convenția de consum (consum mediu declarat în convenție de către client). Dacă nu există nici convenție, atunci poate estima în funcție de istoricul de consum al acelui client.

Controale inopinate la distribuitori de energie electrică. Se verifică modul de citire a indexului

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a demarat acţiuni de control inopinate la şase operatori de distribuţie a energiei electrice, pentru a verifica modul de îndeplinire a obligaţiei legale privind citirea indexului grupului de măsurare al clienţilor casnici la un interval de maximum trei luni, în vederea emiterii facturilor de regularizare.

Potrivit unui comunicat de presă al autorităţii de reglementare, controalele vizează companiile Distribuţie Energie Electrică România, Distribuţie Energie Oltenia, Delgaz Grid, E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Banat şi E-Distribuţie Dobrogea.

„Importanţa citirii indexului aparatului de măsură de către operatorul de distribuţie şi transmiterea acestuia furnizorului este esenţială întrucât furnizorul are obligaţia facturării cantităţilor reale de energie electrică consumate, pe baza acestui index”, notează ANRE.

Instituţia a mai efectuat acţiuni de control, pe aceeaşi tematică, şi a aplicat operatorilor de distribuţie de energie electrică, pentru neregulile constatate în perioada 1 mai 2020 – 31 decembrie 2021, sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4,86 milioane de lei, după cum urmează: Distribuţie Energie Electrică România (1,070 milioane de lei), Distribuţie Energie Oltenia (590.000 lei), Delgaz Grid (800.000 lei), E-Distribuţie Muntenia (800.000 lei), E-Distribuţie Banat (800.000 lei) şi E-Distribuţie Dobrogea (800.000 lei).

ANRE precizează că, în anul 2022, s-au primit 615 petiţii în legătură cu necitirea indexului aparatului de măsurare a energiei electrice de către operatorii de distribuţie a energiei electrice, potrivit Agerpres.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax