Connect with us

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Invazie de MUSCULIȚE în centrul Clujului. Se bagă în urechi și în gură. Clujenii sunt exasperați

Publicat


După tigrul platanului, o invazie de musculițe a fost înregistrată în centrul Clujului, insectele dând mari bătăi de cap trecătorilor. 

”Ori unde stai, pe bancă sau la terasă, trebuie da stai în gardă, să nu te atace.

Tot centrul Clujului e plin de musculițe negre. Pe Bulevardul Eroilor, în Piața Unirii, în Piața Mihai Viteazul.

În intră în urechi, pe haine, îți intră în gură, nu poți să te ferești de ele”, a spus un cititor al Cluj24.

musca 3

Primăria să facă ceva

Acesta a spus că ar trebui ca Primăria să intervină nu numai în zone cu vegetație, în parcuri, unde se fac dezinsecții, ci și în centru.

”Sunt musculițe pe mașini, pe clădiri, pe trotuare. După tigrul platanului, apare acum musculița nu știu cum”, a mai spus acesta.

musca 2



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cod galben de CEAȚĂ densă și ghețuș, pe drumurile din județul Cluj

Publicat

Meteorologii au emis o avertizare meteo cod galben de ceață, valabilă miercuri dimineață, în mai multe localități din județul Cluj. Șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență.

O avertizare meteo de ceață densă și chiciură a fost emisă miercuri dimineață și este în vigoare până la ora 11. Sunt vizate mai multe localități din județul Cluj: Turda, Câmpia Turzii, Huedin, Poieni, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Căpușu Mare, Mociu, Călărași, Mănăstireni, Suatu, Sâncraiu, Izvoru Crișului, Săndulești, Ploscoș.

În intervalul menționat se vor semnal, local, ceață ce determină vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza formarea ghețușului sau chiciurei.

Ceață pe drumurile din țară

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române a informat, miercuri dimineață, că ceața reduce vizibilitatea în trafic sub 200 metri și izolat sub 50 metri pe mai multe drumuri din județele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, precum și în mun. București. În funcție de condițiile locale, se poate forma polei.

Tot în condiții de ceață se circulă și pe autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța, A3 București-Brașov și A0 Centura București, vizibilitatea fiind redusă pe anumite segmente de drum chiar sub 50 de metri. Carosabilul este preponderent uscat, iar valorile de trafic sunt reduse.

Pe celelalte artere rutiere principale, respectiv DN 1 Ploiești-Brașov și DN 7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu,  se circulă pe un carosabil parțial umed, cu valori de trafic scăzute.

Citește mai departe

CULTURA

Istoricul clujean Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, împlinește 70 de ani

Publicat

Ioan Aurel Pop

Ioan Aurel Pop, istoric, profesor universitar, fost rector al universității Babeș-Bolyai și actualul președinte al Academiei Române, împlinește astăzi 70 de ani.

Ioan Aurel Pop a fost distins, în anul 2010, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler din partea Președintelui României și cu
Ordinul de Onoare din partea Președintelui Republicii Moldova.

Istoricul clujean Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, împlinește 70 de ani

Ioan Aurel Pop s-a născut la 1 ianuarie 1955 la Sântioana, comuna Țaga, județul Cluj.

Este istoric, profesor universitar din anul 1996 și a condus Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca între anii 2012-2020.  În anul 2001a fost ales membru corespondent al Academiei Române. La vârsta de 46 de ani, el a fost cel mai tânăr membru al acestui for. În anul 2010, Ioan Aurel Pop devine membru titular, apoi, în 2018, devine președinte al Academiei Române.

A absolvit cursurile UBB Cluj

Ioan Aurel Pop a făcut școala generală și liceul la Brașov. Între 1975 și 1979 academicianul a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie a UBB Cluj, specializarea Istorie Medievală. Aici a urmat și cursurile doctorale.

Opera sa este axată pe cercetarea istoriei medievale a românilor și a Europei Centrale și de Sud-Est, respectiv instituțiile medievale românești, formațiuni politice româno-slave din Transilvania, raporturile românilor din Transilvania cu spațiul românesc extracarpatic, influența bizantină asupra românilor, raporturile Transilvaniei cu Europa Centrală și Occidentală, dar și structura etnică și confesională a Transilvaniei.

Ioan Aurel Pop a publicat peste 500 de studii și articole, dar și peste 70 de cărți, proprii și în colaborare.

Acestea au apărut și în străinătate, în țări ca Albania, Argentina, Austria, Cehia, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii sau Ungaria.

Ioan Aurel Pop a primit și premiul George Barițiu al Academiei Române pentru lucrarea „Instituții medievale românești”, în 1991, dar și Medalia Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Clujului, în 2014 și a fost numit Comandor al Ordinului Militar de România în același an. În 2015 este distins cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. El deține și Ordinul „Coroana României” în grad de Comandor.

Sursa: Wikipedia

Citește mai departe

CULTURA

Sfântul Vasile, cel care a făcut cele mai mari minuni. Tradiții și superstiții la prima sărbătoare creștină din an

Publicat

Sfântul Vasile cel Mare

La 1 ianuarie, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare.

Acesta este considerat sfântul care ar fi făcut cele mai mari minuni dintre toți sfinții și sute de mii de români și românce îi poartă numele sau derivate ale acestuia.

Sfântul Vasile, cel care a făcut cele mai mari minuni. Tradiții și superstiții la prima sărbătoare creștină din an

Se spune că Sfântul Vasile, care mai este sărbătorit și la data de 30 ianuarie, alături de Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, a făcut parte dintr-o familie cu 9 copii, toți mergând pe calea credinței.

„S-a născut în anul 330, în Capadocia, într-o familie numeroasă. A avut patru surori și patru frați. Cinci din cei nouă au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe, alături de părinții lor, Vasilie, Emilia și Macrina cea Bătrână, bunica Sfântului Vasile. Doi dintre frații săi au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa și Petru II de Sebaste, iar sora sa, Sfânta Macrina cea Tânără, a ajuns un model de viață asceticădevine profesor de retorică”, se arată pe crestinortodox.ro.

El a călătorit în Siria, Palestina, Egipt și Mesopotamia, pentru a cunoaște monahismul, unde munca era alternată cu studiul și rugăciunea. A scris Regulile vieții monahale și a pus bazele Filocaliei cu Sfântul Grigorie. Regulile monahale ale Sfântului Vasile au rămas, în Biserica de Răsărit, temelia organizării vieții mănăstirești.

A întemeiat aziluri şi spitale pentru săraci

Este unul dintre sfinţii despre care se spune că a făcut minunile cele mai mari. El este primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.

Sute de mii de români poartă numele sfântului

Numele Vasile este foarte răspândit în comunitățile creștine și își are originea în grecescul „basileios”, care înseamnă „rege”, „împărat”, „bazileu”. În latină a devenit „Basilius”, iar forma curentă în limba română este „Vasile”. A mai existat forma „Vasilie”, dar este una veche, ce nu se mai regăsește nici în limba bisericească.

Formele feminine precum Vasilca sau Vasila se întâlnesc mai rar.

Tradiții și superstiții de Sfântul Vasile

Există mai multe obiceiuri în România de Sfântul Vasile. Printre cele mai cunoscute este mersul cu sorcova, când copiii merg din ușă în ușă urând sănătate și prosperitate familiilor, în prima zi din noul an. Sorcova se păstrează, conform tradiției, restul anului, preferându-se agățarea acesteia la o icoană sau pe peretele de la răsărit al casei.

Tot în ziua Sfântului Vasile, tinerii merg să colinde pe ulițe pentru a „dezlega” anul, adică pentru a alunga spiritele rele cu un descântec: „Slobozim căşlegiile/ Să mărităm fetele/ Umblaţi, feciori,/ Să fie peţitori”.

În unele sate, fetele nemăritate construiesc punți din două crenguțe de măr dulce, cu busuioc legat, o pară de argint cu fir de ață roșu, un inel, o batistă și un șir de mărgele. Dacă puntea este plină de brumă, se spune că fata se va căsători cu un bărbat bogat. În caz contrar, soțul ei va fi sărac

Superstiții de Sfântul Vasile:

  • În ziua de Sfântul Vasile cel Mare, prima persoană care intră în casă trebuie să fie neapărat bărbat, spune tradiția. În caz contrar, anul va fi sărac.
  • Pentru spor la lucru în noul an, pe nemâncate, fiecare om trebuie să ia unealta cu care muncește și s-o mânuiască de trei ori.
  • Se crede că e bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac. Astfel, vei avea noroc tot anul.
  • Pentru sănătate, oamenii obișnuiesc ca, după ce se spală pe față, să se șteargă cu un prosop în care să fie un ban de aur sau argint.
  • De cealaltă parte, dacă dormi de Sfântul Vasile, se crede că riști să fii leneș tot anul.
  • Tradiţia populară spune că de Anul Nou se înnoiesc toate şi de aceea oamenii trebuie ca în prima zi din an să-şi pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul: „Atunci să te păzeşti să nu te superi, să nu te sfădeşti, să fii vesel şi tot anul aşa vei fi”.
  • Dacă pe 1 ianuarie e ger mare şi dacă pe zăpadă se văd multe steluţe, e semn că anul ce urmează va fi bun şi vor fi multe cununii. Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar, dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. La mulți ani 2025! Primăria, spectacol cu 300 de drone în centrul Clujului. Artificiile au bubuit în tot orașul

Publicat

De

Spectacol drone Revelion Cluj-Napoca

Mii de clujeni și turiști au sărbătorit trecerea dintre ani în aer liber, în Piața Unirii din centrul orașului.

A fost pentru prima dată când Primăria Cluj-Napoca a renunțat la focurile de artificii, tradiționale de Revelion, dar peste 300 de drone au asigurat spectacolul.

Asta nu înseamnă că nu au fost focuri de artificii și nu s-au auzit pocnitori în tot orașul.

La mulți ani 2025. Primăria, spectacol cu 300 de drone în centrul Clujului. Artificiile au bubuit în tot orașul

Cu toate că este destul de frig, mii de oameni au întâmpinat noul an în aer liber, la Târgul de Crăciun din Piața Unirii.

Spectacolul pregătit de Primăria Cluj-Napoca a început la ora 22.00. Tot Primăria a oferit și șampania.

Programul ultimei zile a anului 2024 a fost deschis pe scena din Piața Unirii de trupa Remakers.

La ora 23.00, pe scenă a urcat trupa Hara, iar la miezul nopții au avut parte de un spectacol impresionant de drone, lumini și confetti. Peste 300 de drone au asigurat spectacolul de pe cer în centrul orașului.

Trupa Hara a făcut show, iar la un moment dat, cei aflați în piață au încins o horă.

La ora 24.00, a avut loc un spectacol „silențios” cu drone și lumini în centrul orașului. Înainte de acest moment, primarul Emil boc a urcat pe scenă și a transmis „La mulți ani” clujenilor și românilor. Pe scenă, alături de el, a fost și soția sa, Oana Boc.

„La mulți ani Cluj-Napoca, la mulți ani România în Schengen”, a transmis Emil Boc, care a fost cel care l-a introdus pe îndrăgitul cântăreț de muzică populară, Aurel Tămaș.

Emil Boc a cântat alături de acesta „La mulți ani”, după care îndrăgitul cântăreț de muzică populară a continuat spectacol special de Revelion.

Chiar dacă spectacolul organizat de Primărie în centru a fost unul prietenos cu mediul și cu animalele, în toate colțurile orașului clujenii au organizat propriile focuri de artificii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate