Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ACCIDENT pe Bună Ziua, în Cluj. Trei mașini implicate

Publicat


accident 1

Un accident rutier a avut loc, marți seara, pe str. Bună Ziua din Cluj-Napoca. Au fost implicate 3 mașini. Două persoane au primit ajutor de la echipajul SMURD.

accident 2

„Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Bună Ziua. În accident au fost implicate trei autoturisme.

Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar două persoane sunt evaluate de către echipajul SMURD. Cele două persoane au refuzat transportul la spital. În paralel, pompierii asigură măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor.

La misiune iau parte două autospeciale și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Foto: ArhivăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

În duelul feroviarilor, Rapid a fost cu două clase peste CFR Cluj

Publicat

De

rapid cfr cluj

CFR Cluj a pierdut meciul derby din Superliga la fotbal cu Rapid Bucureşti, jucat în Capitală, cu scorul de 1-3.

Au marcat: Albion Rrahmani (5, 51), Claudiu Petrila (71), respectiv Ciprian Deac (10). Albion Rrahmani a ratat un penalty în min. 5 (a apărat Răzvan Sava)

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Proiectul de măsuri fiscal-bugetare adoptat de guvern; există modificări faţă de forma supusă consultării publice

Publicat

De

bani lei pixabay
Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare”, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, transmite Agerpres.
„În scurt timp, proiectul va fi trimis către Parlament pentru formularea de amendamente, în termenul care va fi stabilit în şedinţa comună a Birourilor permanente de la Senat şi Camera Deputaţilor. Ulterior, în cadrul unei noi şedinţe de Guvern, vor fi dezbătute şi încorporate amendamentele acceptate, urmând ca Guvernul să îşi asume răspunderea în Parlament pe acest proiect în şedinţă comună a celor două Camere, potrivit reglementărilor constituţionale”, a precizat Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria.
Faţă de forma lansată în consultare publică de către Ministerul Finanţelor au fost adoptate o serie de modificări la proiectul de lege. Acestea vizează acordarea bonurilor de masă, TVA pentru bilete la spectacole şi evenimente sportive, precum şi calculul impozitului pentru companiile multinaţionale.
„Bonurile de masă vor acordate ca şi până acum, însă Ministerul de Finanţe are termen o săptămână pentru a propune Executivului un proiect de ordonanţă de urgenţă care va limita comisioanele implicate în acest proces de distribuţie a bonurilor de masă. De asemenea, taxa pe valoare adăugată pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale şi sportive va fi de 9%. O menţiune şi în ceea ce priveşte calculul impozitului pentru companiile multinaţionale. Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiţii, vor fi scăzute şi accizele, care reprezintă, de asemenea, o taxă. Impozitul va rămâne la 16 procente din profit, dar nu mai puţin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunţate mai devreme”, a explicat reprezentantul Guvernului.
Pentru instituţiile de cultură cu mai puţin de 50 de angajaţi, oportunitatea de comasare va reveni autorităţilor locale. A fost eliminat, de asemenea, pragul de 2,5% din bugetul autorităţilor locale cu care acestea pot finanţa evenimente culturale, sportive sau recreative. Pragul de 2,5% vizează însă fondurile colectate în nume propriu la nivelul acestor autorităţi locale, a indicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Totodată, s-a decis că reglementarea salariului minim în construcţii şi agricultură se va face prin ordonanţă de urgenţă separată, astfel încât salariile să poată creşte „cât mai repede cu putinţă”, a explicat Mihai Constantin.
Potrivit acestuia, „salariul minim pe economie în general, care va creşte cu zece procente, la 3.300 de lei, va fi reglementat printr-o hotărâre de Guvern care va fi adoptată, de asemenea, cât mai rapid”.

Citește mai departe

EVENIMENT

A crescut numărul DIVORȚURILOR în iulie 2023, la Cluj. Sporul natural, NEGATIV

Publicat

divort

Conform statisticilor, în luna iulie 2023, numărul divorțurilor în Cluj a fost în creștere, 56 față de 49 în luna precedentă. Sporul natural înregistrat în aceeași lună a fost negativ, 582 de nou-născuți față de 629 de decese.

➢ În luna iulie 2023, numărul căsătoriilor a crescut faţă de luna iunie 2023 și a scăzut față de luna iulie 2022;
➢ Divorțurile au crescut față de luna anterioară precum și față de luna iulie 2022.

statistica 3

În luna iulie 2023 la oficiile de stare civilă din judeţul Cluj s-au înregistrat 607 căsătorii, în creștere cu 125 față de luna iunie 2023 şi cu 95 căsătorii mai puține decât în iulie 2022.Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr. 202/2010 a fost de 56 în luna iulie 2023, mai multe cu 7 decât în luna iunie 2023 și cu 2 divorțuri în creștere față de luna iulie 2022.

statistica 4

În luna iulie 2023 numărul naşterilor înregistrate în judeţul Cluj a crescut atât faţă de luna iunie 2023 cât și față de luna iulie 2022;
➢ Numărul deceselor a fost mare față de luna iunie 2023, și mai mic raportat la iulie 2022;
➢ Sporul natural a fost negativ în luna iulie 2023.

statistica 1

În luna iulie 2023 s-a înregistrat nașterea a 582 copii, cu 114 copii mai mulți decât în luna iunie 2023 și cu 35 copii în plus față de luna iulie 2022.

Numărul deceselor consemnate în luna iulie 2023 a fost de 629, cu 55 decese mai multe decât în luna iunie 2023 și cu 31 decese în scădere față de iunie 2022.

Sporul natural (diferenţa dintre numărul născuţilor-vii şi numărul persoanelor decedate, în perioada de referinţă) s-a menținut negativ, numărul persoanelor decedate fiind cu 47 mai mare decât cel al născuților vii.

În luna iulie 2023 s-au înregistrat 3 decese la copiii cu vârstă sub 1 an.

statistica 2

Datele pentru lunile anului 2023 sunt provizorii.

Sursa: Direcția Județeană de Statistică Cluj

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Absolvenții Colegiului ”Emil Racoviță” Cluj, acum studenți, sfaturi pentru liceeni. Un eveniment ”Reconnect”

Publicat

racovita 2

Mai mulți absolvenți de acum doi ani ai Colegiului Național ”Emil Racoviță” Cluj-Napoca, în prezent studenți la universități din țară și străinătate, au participat zilele trecute la evenimentul ”Reconnect” în cadrul instituției și au avut întâlniri cu liceenii cărăra le-au oferit sfaturi privind viitoarea carieră. 

”Au trecut doi ani de când trecerea orelor nu a mai fost marcată de clopoțelul din Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, astfel că de dor, alături de alți zece absolvenți, acum studenți în țară și în străinătate, am decis să vizităm locul care ne-a format, cu speranța că putem să dăruim măcar puțin din ceea ce am primit.

Orientarea în carieră este un subiect care poate fi abordat dintr-o multitudine de perspective. Scopul activităților de această natură este evident, majoritatea dintre noi confruntându-ne cu dificultățile apărute odată cu nevoia alegerii drumului corect pe care îl vom urma. Cu toate acestea, soluțiile care ni se propun, precum teste de personalitate sau târguri universitare, nu sunt suficiente, complete sau corecte.

racovita 1

Un prim aspect perfid care ar trebui luat în considerare referitor la demersurile făcute de diferite entități înspre orientarea în carieră este dimensiunea subiectivă a lucrurilor. De cele mai multe ori, astfel de evenimente sunt conturate sub forma unor discuții între studenți și candidații facultăților respective.

Acestea sunt benefice deoarece există o anumită dinamică a vieții și chiar dacă unele lucruri au fost, sunt și vor rămâne neschimbate, altele se modifică. Pentru a face față noilor provocări credem că e bine să folosești din experiența celor care au pășit deja pe cărările vizate”, arată absolvenții.

Problema cu această abordare este că elevii primesc informații trecute prin filtrul personalității altor oameni, aceștia putând avea un caracter total diferit de interlocutorul lor. Găsirea așa numitei „chemări” spre o profesie necesită un cadru mai complex, care să îmbine atât trăirile precedente ale actualilor studenți, dar și să reușească să obiectiveze procesul de alegere prin aducerea elevului în cadrul de lucru universitar, sub o formă sau alta.

Pregătiri pentru admitere

racovita 3

”În acest sens, asociația Tomorrow’s Architects, în colaborare cu direcțiunea și Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiului Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca, au organizat la data de 20 septembrie evenimentul RECONNECT, esențială fiind implicarea doamnei director adjunct, Camelia Moldovan și a președintelui consiliului, Păcurar Ștefan, cărora le mulțumim pe această cale!

Scopul principal al proiectului a fost inițierea unor discuții personalizate despre experiența facultății, pregătirea pentru admitere, activități extrașcolare relevante, dar și variabilele viitorului, între absolvenții școlii și actualii elevi.

Finalizând studiile în aceeași instituție, există un numitor comun între colegi, fapt care credem că a ușurat relaționarea între participanți. În acest fel, absolvenții au oferit sfaturi referitoare la cum ar trebui investit timpul în perioada liceului și au relatat, în mod comparativ, provocările cu care s-au confruntat ulterior în mediul universitar”, precizează foștii absolveți.

racovita 4

Deschiderea evenimentului a constat într-o serie de prezentări formale atât despre activități extrașcolare din cadrul fostului și actualului Consiliu al Elevilor, cât și despre experiența generală a facultății a studenților de la UAUIM, Facultatea de arhitectură, UBB, Facultatea de biologie și geologie, Facultatea de fizică, Facultatea de matematică și informatică, UMF Cluj, Facultatea de farmacie, Facultatea de medicină, UO, Facultatea de medicină și farmacie, UTCN, Facultatea de automatică și calculatoare, Facultatea de ing. industrială și robotică, U. Radboud, Olanda, Faculty of Psychology.

Legături care să îi ajute pe viitorii studenți

Ulterior, în baza prezentărilor s-au creat grupuri de discuții, în funcție de interesul fiecărui elev.

”Nu am dorit să ne limităm la o simplă prelegere, ci să particularizăm problematica fiecărui participant astfel încât să putem lămuri aspecte importante pentru aceștia.

Cu această ocazie, la final, s-au schimbat date de contact între generații cu scopul realizării unor legături, în care absolvenții să sprijine concret candidații. Când urmează să devii student, orice sfat referitor la integrare, cazări sau studii, ajută, și sperăm că în viitor toate conexiunile formate cu ocazia evenimentului vor face o diferență.

Dorim să revenim și să avem prezenți alături de noi mai mulți elevi ai claselor a 11-a și a 12-a. Probabil unii dintre aceștia au posibilitatea de a discuta cu anumiți prieteni mai mari, dar mă îndoiesc că chiar toți cunosc realitățile actualizate. RECONNECT nu a fost o discuție tip prezentare, ci una cu posibilul viitor coleg din facultate, pe care ulterior să poți conta când vine vorba de diverse nelămuriri.

racovita 5

Din păcate, timpul a fost prea scurt pentru a aborda toate problemele pe care le ridică viitorul cum ar fi cele referitoare la inteligența artificială și impactul pe care îl are asupra mediului profesional, determinând crearea, dar și dispariția anumitor profesii.

În concluzie, după ce am discutat și cu colegii mei, pot confirma faptul că educația primită în cadrul școlii este una aleasă și că cei mici merită să asculte de sfaturile și îndemnurile profesorilor, care fac să dăinuie mândria spiritului racovițist. Astfel, rămânem receptivi și la următoare proiecte, în special că acum există un protocol de colaborare între Tomorrow’s Architects și CNER, care constituie un promițător început de drum.

Le urăm mult succes mai departe colegilor mai mici și îi așteptăm cu drag, alături de noi, în băncile facultăților!”, au precizat absolvenții racovițiști.

racovita 6

racovita 7

racovita 8

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax