Connect with us

EVENIMENT

VIDEO EXCLUSIV/ Îmblânzirea virusului: viața într-un laborator pentru teste COVID-19 din Cluj

Publicat


YouTube video

De jur-împrejur e plin de coronavirus. Colcăie. Probabil că e locul cu una dintre cele mai mari densităţi de virus ucigaş. Nu-l vezi, dar îi simţi prezenţa. Stă ascuns în mici recipiente de sticlă. Poate că tocmai ne priveşte, cu ochi flămânzi. De altfel, coronavirusul nu poate fi văzut nici cu cele mai performante microscoape. Nu se ştie cum arată. Prezenţa lui e determinată de complicate reacţii fizico-chimice. Reacţii precum cele care se fac aici, la laboratorul de cercetare al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN).

Munca într-un laborator destinat testelor COVID-19 este una solicitantă și obositoare. Specialiștii intră dimineața la șapte și jumătate în laborator, muncesc încontinuu și pleacă după ora 18 acasă. Toate acestea din curiozitate, determinare și dedicare. „O astfel de analiză care nu este bine interpretată s-ar putea să schimbe destine”, explică dr. Ovidiu Bălăcescu, cercetator principal I la Departamentul de Genetică, Genomică și Patologie Experimentală al IOCN.

Testele PCR reprezintă una dintre cele mai sigure metode de testare a virusului SARS-CoV-2. Metoda se bazează pe reacția PCR „care înseamnă o amplificare a acelei entități virale la un număr suficient de mare astfel încât să obținem un semnal calitativ”, spune dr. Ovidiu Bălăcescu. Mai apoi, „are loc interpretarea rezultatelor fluorescente care apara în această reacție PCR”. Pe scurt, după ce proba a trecut prin câțiva pași de procesare și a fost amplificată prin PCR, aceasta este interpretată de un specialist. Ca un judecător, medicul dă verdictul: pozitiv sau negativ. În continuare sunt prezentați pașii de la recoltare până la schimbarea sau nu a „destinului” pacientului.

Pasul I: Recoltarea

Testul PCR care afirmă sau infirmă infectarea pacientului cu SARS-CoV-2 începe printr-un pas foate simplu. „Recoltarea probei trebuie să se facă foarte bine de către o persoană care este avizată în acest sens”, spune dr. Ovidiu Bălăcescu. În cazul în care proba nu este obținută conform standardelor, rezultatul va fi unul fals pozitiv. După și dacă proba este prelevată bine, aceasta este trimisă la un laborator pentru analizare. În cazul acesta, ea este transmisă către laboratorul Institutului Oncologic „Prof Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. Aici proba este introdusă în prima camere de procesare.

Pasul II: Procesarea ARN

După ce probele au ajuns în camera specială și securizată a laboratorului. Acestora „li se alocă un cod unic și pe baza acestui cod unic sunt date mai apoi toate rapoartele de analiză”. Aici se obține, de fapt, ARN-ul viral care va fi, mai apoi, amplificat de reacția PCR. Prima cameră este zona în care specialiștii sunt cei mai expuși. Ei poartă în această cameră combinezoane, riscându-și sănătatea pentru binele comun al pacienților. Totuși, ei sunt degajați. Au făcut asta de mult timp și cunosc foarte bine procedura, iar după ce probele sunt manipulate și ARN-ul viral extras, fiolele cu potențialul coronavirus sunt transmise către a doua cameră a laboratorului.

Specialist care extrage ARN-ul viral din probă

Pasul III: Mixul PCR

În aparatul PCR se va introduce o placă cu toate probele pacienților. Până atunci, ARN-ul ajunge într-o cameră de „pre-amplificare”. Aici placa pentru aparatul PCR este pregătită. „Acest ARN al fiecărui pacient se amestecă cu o soluție de bază de mix PCR”. Printre probele pacienților, este introdusă și o probă total negativă și o probă pozitivă. Astfel, se asigură faptul că aparatul funcționează bine și că rezultatele pot fi comparate eficient.

Placa în care au fost puse testele pentru COVID-19

Etapa IV: Reacția PCR și analiza rezultatelor

Reacția PCR amplifică entitatea virală la un număr de cicluri suficient pentru a obține semnalul calitativ. Din punct de vedere al timpului, procedeele anterioare acestui pas au durat aproximativ trei ore. Reacția va dura o oră, iar interpretarea se va desfășura relativ rapid. Un ochi cu experiență poate spune la prima vedere câte teste sunt pozitive și câte negative. După ce amplificările se realizează, într-un număr suficient de mare de cicluri, are loc interpretarea rezultatelor fluorescente. „Un semnal foarte pozitiv care apare, iar aici este controlul pozitiv”, explică dr. Ovidiu Bălăcescu. Interpretarea de finețe intervine în zona de echivoc. Aici, experiența grupului de analize face ca acele rezultate să fie interpretate corect. Fie dacă sunt pozitive, fie dacă sunt negative, fie dacă acele rezultate trebuie reinterpretate.

Rezultatele reacției PCR. Controlul pozitiv e cu roșu, iar rezultatul pozitiv cu albastru

Specialiștii IOCN realizează săptămânal sute de teste și modifică zeci de destine. Munca lor atentă asigură siguranța populației și sprijină lupta din pandemia cauzată de boala COVID-19.

 

Ștefan Chețan

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

„Dansul care dăruiește”, eveniment caritabil la Cluj-Napoca. Pași de speranță pentru fetițele de la Căsuța Bucuriei

Publicat

De

căsuța

Într-o lume în care fiecare pas poate schimba o viață, Frizzante Dance Studio invită clujenii să celebreze Ziua Internațională a Dansului printr-un gest de solidaritate și iubire. „Dansul care dăruiește” este un eveniment caritabil dedicat sprijinirii fetițelor de la Casa de copii ”Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca.

”Vom transforma dansul într-un limbaj al inimii, aducând împreună oameni de toate vârstele pentru a oferi speranță și bucurie celor care au cea mai mare nevoie”, au spus organizatorii.
Evenimentul va avea loc marți, 29 aprilie, de la ora 17:30, la Casino în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Programul artistic

Momente de dans susținute de Frizzantiștii noștri plini de energie
Participarea specială a Seniorilor de la Centrul de Zi nr. 2 și Clubul Seniorilor Observator
Momente de stand-up comedy și muzică live
Încheiere emoționantă cu părintele Marius Ciprian Pop
Intrarea este liberă, iar donațiile sunt binevenite pentru a sprijini micuțele de la ”Căsuța Bucuriei”.

Despre Căsuța Bucuriei

Casa de Copii ”Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca este o organizație non-profit, o alternativa la sistemul de îngrijire de stat, care oferă un cămin pentru 10 fetițe din acest sistem.

“Căsuța Bucuriei” asigură un serviciu de tip rezidential pentru copiii care urmează o formă de învățământ la zi, și are misiunea de a asigura accesul copiilor pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, reabilitare, sprijin emoţional, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, educație, consiliere psihologică și pregatire în vederea reintegrării familiale, socio-profesionale și eventual adopției.

casuta

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Viceprimarul Dan Tarcea: „Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca”

Publicat

Viceprimarul Dan Tarcea a dat asigurări clare: „Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca”.

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Cluj-Napoca, desfășurată miercuri, 23 aprilie 2025, consilierul local USR Paul Helmer a tras un semnal de alarmă cu privire la gradul scăzut de execuție bugetară înregistrat în primul trimestru al anului. Intervenția sa a avut loc la punctul 2a al ordinii de zi, dedicat aprobării execuției bugetului general al municipiului la data de 31 martie.

„Din ce am observat, este primul an în care nu avem trecut explicit care e gradul de realizare pe partea de venituri și cheltuieli în referatul de aprobare. Am făcut calculele și e vorba de 16,4% pe partea de venituri și 8,31% pe partea de cheltuieli, ceea ce ne duce la cele mai mici valori din ultimii cinci ani”, a declarat Helmer.

Clujenii și-au plătit taxele și impozitele într-un grad mare

Acesta a felicitat clujenii pentru gradul bun de colectare a taxelor și impozitelor: „Aș vrea să felicit clujenii că și-au plătit taxele și impozitele, astfel încât în anul acesta, să avem colectare pe partea de taxe și impozite, atât din partea persoanelor fizice, cât și din partea persoanelor juridice foarte bună”, a mai spus consilierul local.

Încasări slabe din PNRR în primul trimestru

Totodată, acesta și-a exprimat îngrijorarea privind atragerea fondurilor europene și naționale, mai ales în contextul în care, din cele 226 milioane de lei prognozate din PNRR pentru primul trimestru, s-au încasat doar 2 milioane.

„Un semnal de alarmă pe care vreau să îl trag este pe partea de atragere a fondurilor naționale și europene, unde, de exemplu, pe partea de alocări de sume din PNRR aferente componentei de împrumuturi, pe tot anul am prognozat 709 milioane de lei, iar pe primul trimestru, până la 31.03, 226 milioane, iar, după cum vedem, încasările au fost de doar 2 milioane, ceea ce înseamnă doar 1%. Corespunzător, pe partea de cheltuieli stăm la fel de prost pe zona aceasta. Aș vrea să vă întreb ce putem face să ne asigurăm că atragem, totuși, suficiente fonduri europene și bani de la bugetul național?”, a mai arătat Helmer.

„Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro”

În replică, viceprimarul Dan Tarcea a explicat că execuția bugetară se concentrează în a doua jumătate a anului și a dat asigurări ferme cu privire la atragerea fondurilor europene.

„Datele dumneavoastră sunt corecte. Execuția bugetară se întâmplă în partea a doua a anului. La începutul anului, avem restricții de bugetare, până se aprobă bugetul. Ce pot să îi asigur pe clujeni este că nu vom rata nici un ban european și niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca. Nu există niciun proiect din fonduri europene care să fie întârziat din motive imputabile Primăriei municipiului Cluj-Napoca, de aceea îi asigur pe clujeni că banii europeni îi vom atrage în proporție cât mai mare”, a spus Tarcea.â

Clujul, campion la atragerea de fonduri europene

Viceprimarul a amintit totodată că, între 2007 și 2021, Cluj-Napoca a fost lider național în atragerea fondurilor europene, surclasând inclusiv Capitala și sectoarele acesteia.

„Aș vrea să amintesc că în perioada 2007-2021, municipiul Cluj-Napoca a fost campion în atragerea fondurilor europene, am atras cele mai multe fonduri europene din întreaga Românie, depășind sectoarele și Capitala României”, a mai arătat viceprimarul.

Citește mai departe

EVENIMENT

O fundație a UDMR a cumpărat o vilă de lux, cu vedere la Parcul Central din Cluj-Napoca, cu peste 9 milioane de euro

Publicat

Fundația pentru Școală a UDMR (Iskola Alapítvány) a plătit 9,1 milioane de euro pentru o impozantă vilă din centrul Clujului, cu vedere spre Parcul Central.

Publicația maghiară Átlátszó Erdély scrie că Fundația pentru Școală fondată de UDMR a achiziționat o vilă pe patru niveluri, cu o suprafață utilă de 1280 mp și o curte de 1767 mp, de pe strada Cardinal Iuliu Hosu din Cluj-Napoca. Potrivit sursei citate, aici va funcționa Biroul Președintelui Uniunii, Kelemen Hunor, care se găsește, în prezent, pe strada Republicii, la Prezidiul Executiv.

Etalare de forță: UDMR cumpără o vilă de lux în centrul Clujului

Contactat de Cluj24, purtătorul de cuvânt al UDMR, deputatul Csoma Botond, nu a dorit să răspundă la întrebările privind recenta achiziție, spunând că nu cunoaște detaliile, responsabilă de aceasta fiind fundația amintită. El nu a dorit nici să confirme dacă biroul liderului Uniunii, Kelemen Hunor, ar urma să fie mutat aici, motivând că nu este în măsură să răspundă în numele acestuia.

Potrivit unui răspuns oferit publicației Átlátszó Erdély de Nagy Zoltán Levente, reprezentantul Fundației pentru Școală, achiziționarea acestei clădiri a fost necesară pentru a oferi un spațiu de lucru celor circa 20 de angajați din Cluj ai fundației, pentru care sediul deținut anterior a devenit neîncăpător.

Potrivit acestuia, casa, construită la începutul secolului XX, a fost modernizată complet, extinsă și amenajată pentru a funcționa ca o clădire de birouri. El a confirmat și că o parte a conducerii executive a UDMR ar urma să folosească, de asemenea, acest spațiu.

Tranzacție neobișnuită, sursa fondurilor – necunoscută

Publicația maghiară arată că nu este clar dacă pentru achiziționarea vilei s-au folosit fonduri guvernamentale maghiare sau din alte surse.

Publicația mai semnalează o mișcare neobișnuită în tranzacția realizată de Fundația pentru Școală: în loc să achiziționeze doar vila de lux din centrul Clujului, fundația a cumpărat întreaga firmă de dezvoltare imobiliară, Adalgo Mirus SRL, deși compania nu are o situație financiară prea grozavă: în 2023, firma a raportat pierderi de peste 300.000 de euro și datorii de 3 milioane, iar anterior aparținea fraților Sorin și Raul Gadola, fiii cunoscutul om de afaceri clujean Ștefan Gadola.

Citește mai departe

EVENIMENT

George Simion la Cluj, la dezbaterea UBB: Candidez pentru a asigura revenirea la democrație

Publicat

De

George Simion la UBB Cluj

George Simion, liderul AUR, a fost prezent miercuri, la prima dezbatere pentru alegerile prezidențiale organizată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în Aula Magna.

George Simion se află acum pe primul loc în sondaje și creditat să ajungă astfel în tutul doi al alegerilor prezidențiale din luna mai.

Dezbatearea Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai mare comunitate academică a țării, și ReThink România, un think tank al mediului socio-economic

George Simion la Cluj, la dezbaterea UBB: Candidez pentru a asigura revenirea la democrație

George Simion a salutat inițiativa UBB și spune că este timpul ca universitățile să se implice mai mult în viața socială din România. Din păcate, a spus Simion, nicio universitate din România nu este în topul 1000 Shanghai.

”Trăim o perioadă extraordinară, avem de-a face cu crize suprapuse și eu candidez pentru a asigura revenirea la democrație…cetățenii români au fost privați de dreptul de a alege”, a spus George Simion, care a mai precizat că va participa la orice dezbatere.

  • Relațiile cu principalul nostru partener strategic, SUA, sunt în cel mai dificil punct în ultimii 30 de ani.
  • Trebuie să încetăm să ne mai jignim, din orice tabără am face parte… Fiecare cetățean contează și are rolul bine definit într-o construcție comună.
  • Din punct de vedere economic, în opinia mea, avem mult prea mulți angajați în sectorul public. Mă refer aici la administrația publică locală și centrală, care este înțesată cu membri de partid care îngreunează funcționarea statului român.
  • Din păcate oamenii au sărăcit, iar acest lucru este valabil și pentru Cluj-Napoca.
  • În ciuda imaginii care a fost creată de unele televiziuni, George Simion și AUR nu vor ca România să părăsească UE sau NATO. Din contră, eu cred că trebuie să întărim alianțele din care facem parte.
  • Cei care au condus România până acum ar putea fi etichetați ca populiști. Nu au făcut ce au promis. Actualele partide de guvernare se comportă ca niște grupuri de interese, legitime sau nelegitime, care se preocupă să îî angajeze pe apropriați.
  • Îmi iau un angajament că, în calitate de președinte, voi pleda pentru o reformă administrativă care să reducă substanțial numărul instituțiilor locale și centrale, lăsând oamenii buni la locul lor.

Despre blocarea capacității de apărare a țării

Aur a votat împotriva posibilității ca România să doboare dronele străine care ajung în spațiul aerian românesc

  • Actualele legi permiteau doborârea oricărui obiect zburător. Ne-a deranjat un articol care preda comenzile operative către alte forțe armate. Avioanele puteau fi doborâte, dar pentru drone trebuia o lege speciale. Mi se pare periculoasă ideea de a avea o armată comună europeană.

Simion a fost întrebat despre drepturilor studenților și elevilor LGBT

  • Aș vrea să înțelegeți raportarea noastră care este la realitățile științifice. Am învățat la bilologie că există doar bărbați și femei, deci din punctul nostru de vedere sunt doar bărbați și femei. Înțelegem democrația ca o formă de dialog, dar nu consider că școlile reprezintă un loc unde să ne etalăm sexualitatea.

Despre Uniunea Europeană

  • Văd Uniunea Europeană ca un spațiu economic comun și aș menține asta…
  • Dar asta nu înseamnă că trebuie să transformăm UE într-un stat federal și vrem ca deciziile să fie luate de fiecare țară în parte

Despre proiecte pentru tineri

  • De când este primarul în funcție la Cluj-Napoca s-au făcut sub 200 de apartamente ANL.
  • Avem de lucrat la soluții accesibile pentru ca tinerii să poată rămâne în marile orașe, iar cei plecați să se întoarcă în țară. Noi vrem cartiere pentru tineri la prețuri accesibile.

Despre Republica Moldova și ”sorosisti”

  • Republica Moldova are nevoie de noi, nu noi de Republica Moldova
  • Îi asigur pe frații de peste Prut că în mine au un partener pe care pot să se bazeze
  • Vorbesc despre un sprijin condiționat care să meargă către cetățeni
  • O parte din zona ONG, din mediul universitar în SUA, în Europa, dar și România, aparțin unui curent ideologic pe care îl respingem. E ceea ce cunoaștem generic ca fiind ”fenomenul Soros”, dar asta nu înseamnă că respingem democrația.
  • Nu voi încuraja alocări de fonduri pentru schimbarea sexului copiilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate