EVENIMENT
FOTO. Accident la Ceanu Mare. 3 persoane, între care un copil, au fost rănite
Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în comuna clujeană Ceanu Mare.
Două mașini au fost implicate, în accident, iar trei persoane primesc îngrijiri medicale.
Accident la Ceanu Mare. 3 persoane, între care un copil, au fost rănite
Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente la accidentul de pe raza localității Bolduț.
În accident au fost implicate două autoturisme, însă nu au existat victime încarcerate.
O femeie, un bărbat și un minor de 7 ani primesc îngrijiri medicale, cu toții fiind conștienți și cooperanți, au precizat reprezentanții ISU Cluj.
La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean. Cel mai probabil, toate persoanele vor fi transportate la spital.
Update:
„La data de 26 noiembrie a.c., în jurul orei 08:00, polițiștii au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier în localitatea Bolduț, comuna Ceanu Mare.
Din primele cercetări efectuate la fața locului, s-a stabilit faptul că un tânăr, de 19 ani, aflat la volanul unui autoturism, ar fi pătruns pe contrasens, din motive care urmează a fi stabilite în cadrul cercetărilor, intrând în coliziune cu un autoturism condus de o femeie în vârstă de 31 de ani.
În urma impactului, trei persoane au necesitat îngrijiri medicale, respectiv femeia de 31 de ani și doi pasageri din autoturismul acesteia, dintre care un minor în vârstă de 7 ani.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative în ambele cazuri”, a comunicat IPJ Cluj.
Foto: ISU Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un videoclip surprins în fața Teatrului Național din Cluj-Napoca a stârnit valuri de curiozitate și controverse printre clujeni. Imaginile surprind o persoană care stropește gazonul cu un lichid de culoare verde intens.
În imaginile surprinse vineri, 24 ianuarie, se vede cum o persoană stropește gazonul cu un lichid verde intens. Deși mulți au crezut inițial că iarba este „vopsită” pentru a-i conferi un aspect proaspăt, nu este ceea ce pare.
Îngrijorări și confuzie
Evenimentul a atras rapid reacții pe internet. O sesizare a fost depusă și pe aplicația MyCluj: „Spațiul verde din fața Teatrului Național e vopsit cu verde. Se murdăresc câinii, copiii. E periculos,” se arată în reclamație.
Jurnaliștii Cluj24 au făcut verificări privind situația semnalată de internauți, descoperind că procedura este de fapt, una de însămânțare lichidă, o tehnică utilizată pentru regenerarea spațiilor verzi. Aceeași metodă a fost folosită și pentru însămânțarea malurilor Someșului, recent revitalizate.
Ce este însămânțarea lichidă?
Însămânțarea lichidă este un proces prin care semințele de iarbă sunt amestecate cu apă, îngrășăminte și un colorant temporar, care permite aplicarea uniformă și ajută la identificarea zonelor tratate. Această metodă este frecvent utilizată în amenajările peisagistice moderne, fiind eficientă pentru refacerea rapidă a gazonului.
O sobă a explodat, sâmbătă seară, într-o locuință de pe strada Aron Densușianu din Cluj-Napoca. Nu au fost persoane rănite, însă, din nefericire, o pisică nu a putut fi salvată de pompieri.
O explozie la o sobă de teracotă, urmată de un incendiu, a avut loc într-o locuință de pe strada Aron Densușianu din Cluj-Napoca. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Cluj, evenimentul s-a petrecut într-o cameră și nu au fost persoane rănite.
O pisică nu a putut fi salvată din incendiu
Pompierii au lichidat rapid incendiului, împiedicând extinderea flăcărilor. Din păcate, în ciuda eforturilor salvatorilor, o pisică aflată în încăpere nu a putut fi salvată.
„Explozia s-a produs într-o cameră, fiind urmată de incendiu. Din fericire, nu e o situație de amploare și nu sunt victime. Incendiul a fost stins rapid. Din păcate, o pisică nu a putut fi salvată”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.
U-BT Cluj-Napoca s-a impus în fața celor de la CSO Voluntari, cu scorul de 104-84, într-un duel din cadrul Ligii Naționale de Baschet Masculin, disputat sâmbătă seara, la Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca.
Partida a fost echilibrată în prima parte, CSO Voluntari reușind să încheie primul sfert cu un avantaj de trei puncte (24-27). În cel de-al doilea sfert, însă, U-BT Cluj-Napoca a preluat controlul, intrând la pauza mare cu un avans minim, scor 54-51.
Repriza secundă a aparținut categoric gazdelor. Sub îndrumarea antrenorului Mihai Silvășan, U-BT și-a dominat adversarii, iar al treilea sfert s-a încheiat cu un avans consistent pentru clujeni, scor 80-68. În ultimele 10 minute echipa a continuat să-și mărească avantajul, încheind partida cu un total impresionant de 104 puncte.
U-BT, victorie și în EuroCup
Pentru U-BT Cluj-Napoca, această victorie reprezintă o continuare a formei excelente arătate în campionat și cupele europene, după succesul recent împotriva Turk Telekom în BKT EuroCup, cu scorul de 94-81. Anterior, baschetbaliștii lui Mihai Silvășan au strălucit în derby-ul cu CSM CSU Oradea.
CSO Voluntari se află pe poziția secundă, cu un bilanț de 14 victorii și 4 eșecuri. Trupa lui Ainars Bagatskis a învins-o ultima dată în Liga Națională pe Steaua București la 20 de puncte diferență, 98-78. Pe de altă parte, ilfovenii au cedat la rândul lor împotriva revelației CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea, 92-85.
U-BT se află pe poziția a cincea, cu 12 victorii și 4 înfrângeri în cele 16 meciuri jucate.
ADMINISTRAȚIE
Pod provizoriu peste Someș în centrul Clujului. Trei oferte, depuse în cadrul licitației pentru proiectare
Primăria caută un proiectant pentru realizarea unui pod provizoriu peste Someșul Mic, care să asigure conexiunea dintre Splaiul Independentei – intersectie cu Strada George Cosbuc și Bulevardul 1 Decembrie 1918, odată cu demolarea podului Garibaldi.
Trei oferte au fost depuse în cadrul licitației lansate de Primăria Cluj-Napoca pentru realizarea proiectului tehnic pentru un pod provizoriu peste Someș, între Splaiul Independentei – intersectie cu Strada George Cosbuc și Bulevardul 1 Decembrie 1918. Procedura este în faza de evaluare calificare/ofertă tehnică, termenul limită fiind data de 31 martie 2025.
Trei oferte depuse în cadrul licitației
Cele trei oferte au fost depuse de:
- Construct C.D.P. – lider, Protelco, ID Project Engineering, Elcrirom Concept, Instal Ittu, SC Geodesign SRL
- Intercad Proiect – lider, RC Geoproiect, Traffic Plan, SC OBS Consulting SRL, Bridge Proiect SRL, CASS, Expert Infradesign, Caloria SRL, Infrasol Expert, Ceproinov Proiect SRL, Integrated Road Solutions SRL, Mastercad Metric, Iuvex Concept SRL, SC Drincon SRL, Iris VP
- COSTIN SI VLAD BIROU DE PROIECTARE SRL – lider, Logic Systems SRL, Topo Explorer SRL, Empo Consult, Geo-Tech, SC Electro-Aparataj SRL
Peste 1 milion de lei pentru proiectare
Valoarea contractului de proiectare este estimată la 1.010.500 lei, bani din bugetul local.
Licitația, lansată de municipalitate în luna decembrie, prevede actualizarea documentației tehnice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Pod peste râul Someșul Mic pe strada Giuseppe Garibaldi – pod Garibaldi” și documentație pentru obtinerea autorizatiei de construire, proiect tehnic de executie pentru „Pod provizoriu peste râul Someșul Mic între B-dul Splaiul Independentei intersectie cu Strada George Cosbuc și Bulevardul 1 Decembrie 1918”.
Podul este menit să asigure legătura între Splaiul Independenței și Bulevadrul 1 Decembrie 1918, odată ce vor începe lucrările de modernizare a Podului Garibaldi, care trebuie demolat și reconstruit. Podul provizoriu va fi amplasat în aval de actualul Pod Garibaldi, în dreptul străzii George Coșbuc.
Podul, demolat și reconstruit
Administrația locală face eforturi de peste zece ani să realizeze lucrarea, însă fără succes. După o serie de licitații anulate din lipsa ofertelor, în aprilie 2024, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici pentru Podul Garibaldi, care prevede demolarea actualului pod și construirea unuia nou în termen de 6 ani, dar și modernizarea zonei adiacente. Valoarea investiției este estimată la 60 de milioane de lei cu TVA, din care lucrările la pod reprezintă jumătate din sumă.
Potrivit referatului, proiectul prevede construirea unui un pod nou cu suprastructură compusă oțel-beton, reamenajea zonei străzii Uzinei Electrice și a intersecției, a zonelor pietonale, rutiere și cele pentru bicicliști prin structură rutieră suplă.
Podul nou va avea o lungime de peste 57 de m, o lățime de 22 de m, 2 benzi de circulație auto și 2 benzi de 3,50 m, 2 piste pentru bicicliști de 1,5 m, 2 trotuare pietonale de 2,25 m.
Podul Garibaldi, vechi de 60 de ani
Proiectantul a declarat în ședința Consiliului Local că starea podului este „nesatisfăcătoare” și a dat asigurări că nu vor fi probleme dacă se vor găsi depozite de sare, cum s-a întâmplat la Podul Porțelanului.
Podul Garibaldi, care face legătura din cartierul Grigorescu cu zona BT Arena – Splaiul Independenței, are o vechime de peste 60 de ani și a fost construit în 1960-1962 de Întreprinderea de Construcții Căi Ferate Cluj. De la data execuției nu s-au realizat reparații capitale sau lucrări de întreținere, realizându-se doar vopsirea parapetelor pietonale și lucrări de refacere a căii pe pod, aspect care reprezintă și principal deficiență a podului.