Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. EXCLUSIV. Cărți decorative realizate la Cluj-Napoca de Mădălina: Timpul liber pentru mine înseamnă cărți

Publicat


Mădălina Mălinaș lucrează într-un hipermarket, are 28 de ani, locuiește de aproximativ 10 ani în Cluj-Napoca și realizează cărți handmade, pentru decor, prin tehnica de îndoire a paginilor.

„Folosesc cărți din anticariat care sunt uitate pe rafturi și nu sunt achiziționate din diverse motive. La început, mi-a fost teamă că voi fi criticată pe motiv că le stric, dar am avut norocul ca, până acum, să nu fiu. Cărțile pe care le folosesc nu ajung nici aruncate, nici uitate, ci spun o altă poveste, care de data aceasta e din exterior”, spune artista.

carte 8

Cărți decorative pentru toate gusturile

Până în prezent, a abordat mai multe arii tematice, printre care: cele cu nume de persoane, cele de Valentine’s Day, de 8 Martie, cele religioase, 2 dintre lucrările sale regăsindu-se la Mănăstirea Cășiel.

carte 2

Alte două cărți au căpătat, la rândul lor, popularitate. Una dintre acestea a fost cu numele unui restaurant din Cluj-Napoca, decorațiunea aflându-se acum în zona Piezișă, iar cealaltă a ajuns la emisiunea de radio Morning Glory.

„Nu am lucrat cu tematica de Crăciun sau de Paște deoarece am considerat că astfel de cărți pot fi ținute în decor doar în acele perioade ale anului, dar desigur că, dacă mi s-ar fi cerut una, aș fi facut-o la comandă”, completează Mădălina.

I-ar plăcea, în schimb, să abordeze alte două tematici: finalul de an școlar sau grădiniță, respectiv absolvirea facultății. Momentan este doar o idee, dar urmează să aleagă ceva potrivit pentru fiecare categorie.

carte 3

Procesul de realizare al unei cărți: instrumente puține, răbdare multă

Ca instrumente de lucru, nu este nevoie decât de un creion, un liniar și o foarfecă. Procesul de realizare, în schimb, este complex.

„Dacă este vorba de un text, măsor fiecare literă de pe o foaie, iar la final obțin niște masurători în centimetri și milimetri. În funcție de ele, aleg cartea potrivită.

După aceea, iau fiecare pagină în parte și fac un semn pentru a ști unde să tai, apoi iau foarfeca și încep din nou, pagină cu pagină. Când termin de tăiat, vine și ultima parte, îndoitul tuturor filelor. Poate este vreo modalitate mai simplă de a le realiza, dar eu încă nu am gasit-o”, relatează aceasta.

Evoluția Mădălinei ca artist handmade: Am vrut să fac ceva diferit

Artista a povestit, în exclusivitate pentru Cluj24, cum a început pasiunea ei pentru cărțile handmade și care au fost cele mai dificile lucrări.

„Timpul liber pentru mine înseamnă cărți. Pasiunea pentru handmade am descoperit-o cu mai mulți ani în urmă, în cadrul unui job unde puteam să îmi pun creativitatea la încercare, făcând diverse decorațiuni”, povestește Mădălina.

Inițial, s-a gândit să se axeze doar pe realizarea trandafirilor de săpun, dar pentru că mulți făceau deja astfel de ornamente, a simțit nevoia de a crea ceva diferit.

„În ianuarie 2020, a trebuit să decorez niște cutii de lemn care urmau să fie expuse ca teatralizare în magazinul în care lucrez. Nu am talent la desen, așa că mă folosesc de internet pentru diverse trucuri.

Căutam un fluture și am găsit un model sub forma unei cărți, iar de aici a început totul. Am căutat 3 zile povestea și realizarea acestor decorațiuni, am găsit și câteva instrucțiuni de la anumite modele, cu ajutorul cărora am tot exersat, dar pe atunci le făceam doar prin tehnica de îndoire”, spune aceasta.

Prima carte a fost o inimioară care i-a ieșit de la prima încercare, dar îi displăcea faptul că era prea subțire. Pentru a ieși mai mult în evidență, a încercat triplarea paginilor, obținând rezultatul dorit.

Cele mai dificile comenzi: literele în relief, personaje din Game of Thrones și portretul lui Michael Jackson

În medie, pentru a realiza o carte, Mădălina are nevoie de 15 ore, dar depinde și de model, sau dacă a mai făcut ceva similar înainte.

„În luna aprilie am primit cea mai mare provocare, aceea de a face o carte cu textul „La mulți ani 35”. Deși încercasem să aflu care este secretul cărților cu text, ceva nu făceam bine. Au fost 3 luni în care am tot exersat, iar într-un final, am reușit să fac prima carte prin tehnica de îndoire și tăiere”, explică aceasta.

carte 4

„O altă lucrare foarte dificilă a fost Stark din Game of Thrones. Am avut nevoie de o răbdare extremă deoarece multe îndoituri erau foarte mici, de câțiva milimetri, iar acestea  trebuiau lucrate cu mare grijă pentru că paginile se puteau rupe foarte ușor”, continuă Mădălina.

carte 5

Se pregătește Michael Jackson

Următoarea provocare este portretul lui Michael Jackson, la care lucrează în prezent.

Mădălina își dorește ca, în viitor, să își transforme hobby-ul într-o afacere. Crede că mai are de muncit, dar, pentru că numărul artiștilor handmade care lucrează astfel de cărți este mic, speră să își găsească un loc în industrie, cu atât mai mult cu cât se consideră o persoană ambițioasă.

Pagina sa de creații poate fi susținută cu un like, la linkul: https://www.facebook.com/BookMadalina.

Amalia Oprescu

carte 1

 

carte 6

 

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Papp

    ianuarie 8, 2022 la 6:58 pm

    Felicitari Mada si iti doresc mult succes pe viitor!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul Japoniei către tineri: Vă rugăm să beţi mai mult ALCOOL. Care este motivul invocat de autorităţi

Publicat

sake

Concursul „Sake Viva!”, susţinut de Guvernul Japoniei, se încheie la începutul lunii septembrie şi invită persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani să vină cu idei de afaceri pentru a revitaliza o industrie afectată de schimbările demografice, de pandemie şi de scăderea interesului, conform Financial Times.

Intervenţia planificată vine ca urmare a eşecului înregistrat de industria japoneză a băuturilor, în pofida campaniilor agresive de marketing, de a stopa scăderea pe termen lung a consumului de alcool în Japonia, care a început cu mai bine de un deceniu înainte de pandemie.

Impozitele pe produsele alcoolice reprezentau 3% din veniturile fiscale ale guvernului în 2011, dar au scăzut la 2% până în 2020, potrivit agenţiei fiscale. Guvernul Japoniei înregistrează un deficit bugetar cronic şi are datorii totale echivalente cu mai mult de două ori produsul intern brut al naţiunii.
answear.ro

Tinerii nu mai beau alcool

O scădere a volumului total de alcool consumat în Japonia era inevitabilă odată ce populaţia autohtonă a început să se reducă în urmă cu peste un deceniu, iar proporţia cetăţenilor cu vârsta de peste 65 de ani a crescut la peste un sfert din ţară în urmă cu opt ani.

Potrivit cifrelor publicate de agenţia fiscală, consumul mediu anual de băutură pe adult din Japonia a scăzut de la 100 de litri pe an în 1995 la 75 de litri în anul fiscal 2020.

Tinerii japonezi, la fel ca mulţi alţii din generaţia lor din alte părţi ale lumii, beau mai puţin decât strămoşii lor şi, într-o proporţie tot mai mare, nu beau deloc.

Organizatorii speră că participanţii vor veni cu „produse şi modele noi”, precum şi cu planuri de încurajare a consumului de alcool la domiciliu. De asemenea, ei speră să găsească modalităţi de a utiliza metaversul pentru a genera acel tip de bună dispoziţie care, în mod tradiţional, ar duce la deschiderea unei sticle.

Ministerul japonez al Sănătăţii a declarat că nu a cooperat cu agenţia fiscală la concursul său, dar că este în contact regulat cu aceasta în ceea ce priveşte problemele legate de alcool şi sănătate.

Ministerul a adăugat că se aşteaptă ca această campanie să ţină cont de „cantitatea adecvată de alcool” care ar evita probleme majore de sănătate.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Cadavrele a doi copii, găsite în valize câștigate de o familie din Noua Zeelandă la o licitație

Publicat

lacie slezak ghwoue9olwe unsplash

Cadavrele a doi copii mici au fost găsite în valize câștigate de o familie din Noua Zeelandă la o licitație într-un depozit, notează itv.com.

Poliția spune că rămășițele descoperite în valize într-un depozit din Noua Zeelandă aparțineau la doi copii și fuseseră ascunse timp de mai mulți ani.

Copiii, care aveau vârste cuprinse între 5 și 10 ani, erau morți de mai mulți ani, iar valizele se aflau în depozit de cel puțin trei sau patru ani, a declarat detectiv Tofilau Faamanuia Vaaelua.

„Din examinarea postmortem se pare că erau de vârsta școlii primare. Trupurile lor au fost ascunse în două valize de dimensiuni similare”, a spus detectivul.

El a declarat că ancheta se află în faza incipientă, dar va fi riguroasă. „Aceasta include să răsoundem unde, când și cum s-a întâmplat”, a declarat detectivul poliției neozeelandeze pentru jurnaliștii din Auckland.

Familia cumpărase obiectele personale și de uz casnic la o licitație online și le-a transportat acasă săptămâna trecută.

Vaaelua a subliniat că nu au avut nimic de-a face cu decesele și că au fost, în mod normal, îndurerați de descoperirea lor.

Săptămâna trecută, poliția a stabilit pentru prima dată locul crimei la locuința din Auckland și a deschis o anchetă pentru omor, dar a refuzat să intre în detalii până.

Vaaelua a declarat că procedurile de identificare a copiilor sunt în curs de desfășurare, dar că aceștia au rude care locuiesc în Noua Zeelandă.

El a mai spus că poliția a contactat Interpolul și agențiile de poliție din străinătate. Un posibil indiciu este că poliția ar putea crede că suspectul sau suspecții locuiesc acum în străinătate.

„Echipa de investigație lucrează din greu pentru a trage la răspundere persoana sau persoanele responsabile de moartea acestor copii”, a declarat Vaaelua.

El a spus că a fost un caz dificil pentru echipa de investigație.

„Indiferent de câți ani servești și investighezi cazuri oribile ca acesta, nu este niciodată o sarcină ușoară”, a spus el. „Eu însumi sunt un părinte de copii mici. Dar avem o treabă de făcut”, a mai spus el.

Sursa: Mediafax

Sursa foto: unsplash

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. UPDATE. INCENDIU de amploare, pe 2.000 mp, la un restaurant în Turda. ISU Cluj intervine cu 5 autospeciale și o autoscară

Publicat

De

rest 3

Un incendiu a izbucnit vineri dimineață la acoperisul unui restaurant din Turda de pe Aleea Durgău, anunță ISU Cluj.

Potrivit pompierilor, este vorba despre un incendiu de amploare, la care ISU Cluj intervine un dispozitiv mărit cu patru autospeciale de stingere și o autoscară.

”Până acum nu sunt anunțate persoane sau animale rănite”, au spus pompierii.

rest 1

UPDATE. 2000 de mp ard

”Pompierii din cadrul Detașamentelor Turda și 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o clădire a unui restaurant situat pe Aleea Durgău din municipiul Turda. În momentul sosirii primelor echipaje la fața locului s-a constatat că flăcările se manifestau generalizat în interiorul clădirii, care are o suprafață de cca 2000 mp.
La fața locului acționează un dispozitiv mărit de stingere a incendiilor cu cinci autospeciale de stingere, o autoscară și, preventiv, un echipaj SMURD.
Până în acest moment nu au fost persoane care să solicite consult medical”, au mai precizat pompierii.

rest 2

Citește mai departe

CULTURA

Festivalul Internațional de Carte Transilvania caută voluntari pasionați de lectură la Cluj

Publicat

De

fict caută voluntari

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) caută voluntari pentru organizarea evenimentului ce va avea loc în Piața Unirii, din municipiul Cluj-Napoca, în perioada 15-18 septembrie 2022.

Astfel, organizatorii FICT caută oameni pasionați de cărți și lectură care vor contribui la o bună organizare a festivalului.

„FICT este mai mult decât un festival. Este o comunitate. Aici se întâlnesc în fiecare toamnă cititori, scriitori, editori și totul se învârte în jurul cărții și în jurul lecturii.

Nu e minunat? E de-a dreptul magic, am putea spune! Nu ți-ar plăcea să presari și tu puțin praf magic peste acest eveniment? Dacă da, te așteptăm ca voluntar! Oricine dorește, e bine-primit și garantăm că va avea parte de o experiență minunată!”, au transmis organizatorii.
drmax.ro/

Seriozitate și punctualitate

În calitate de voluntar, se cere să dai dovadă de seriozitate, de punctualitate și să ai un spirit de echipă dezvoltat. În schimbul muncii depuse în cadrul festivalului, voluntarii vor primi contract de voluntariat, premii în cărți, oportunitatea de a interacționa direct cu invitații FICT, diplomă de voluntariat și multe altele.

Cei interesaţi sunt rugaţi să își trimită CV-ul pe adresa transilvaniabook@gmail.com.

În cazul în care vor fi selectați, aceștia vor fi contactați telefonic. Mai multe detalii în legătură cu atribuțiile din cadrul festivalului sau alte beneficii vor fi discutate într-o întâlnire de grup.

Despre FICT

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) este un festival de anvergură internațională care susține cultura română. În fiecare an, în cadrul festivalului sunt prezente cele mai importante edituri naționale și au loc peste 100 de lansări de carte, sunt prezenți invitați de onoare din diferite țări, au loc întâlniri cu scriitori români urmate de sesiuni de autografe și lecturi publice, recitaluri de poezie, conferințe, colocvii, spectacole de teatru.

Festivalul Internațional de Carte Transilvania reunește astfel an de an toate laturile artei într-un proiect unic european, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și lectură.

FICT are un caracter educativ, științific, cultural și social, având scopul promovării cercetării științifice, a culturii române, a spiritului civic, susținerii publicațiilor științifice de specialitate,  organizării de manifestări științifice și expoziționale, cointeresării opiniei publice în activitatea de ocrotire a patrimoniului transilvănean și național.
answear.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate