Connect with us

CULTURA

VIDEO. Dublă PREMIERĂ la Opera Națională Română din Cluj. Pian de 140.000 de euro adus special pentru concert

Publicat


Opera Națională Română din Cluj-Napoca își deschide stagiunea 2022-2023 cu un spectacol în premieră. „Cavalleria rusticana/Dodici anni dopo” de Pietro Mascagni/Mario Menicagli, va avea loc atât sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 18:30, cât și duminică, 25 septembrie, la aceeași oră, în Sala Mare a Operei, fiecare reprezentație având o producție diferită, pentru ca publicul să se bucure de interpretări unice, marcând, astfel, două premiere la sfârșit de săptămână.

„Vom avea o distribuție atât de bătrâni, noi, cât și una de tineri, cu studenți”, a precizat Florin Estefan, managerul general al Operei Naționale din Cluj-Napoca, în deschiderea conferinței de presă.

Pian de 140.000 de euro și o prietenie între Viena și Cluj

Acesta l-a introdus pe Markus Walther, Sales and Marketing Manager Europe al Bösendorfer, o companie devenită parteneră cu Opera clujeană.

„Am deosebita plăcere, onoare și bucurie ca, după peste un an de muncă, să semnăm un parteneriat cu Bösendorfer, cel mai vechi producător de piane premium la nivel mondial”, a spus Estefan.

Compania a pus la dispoziția instituției clujene pianul Bösendorfer 230 Viena Concert, pentru stagiunea 2022-2023.

„Instrumentele din spatele meu sunt selectate special pentru concert, din dragostea pentru muzică ce ne motivează zilnic să lucrăm la instrumente muzicale pentru artiștii contemporani. Sunt fericit de începutul unei noi prietenii între Viena și Cluj”, a afirmat Walther.

Instrumentele Bösendorfer au o poziție unică pe piață, datorită sunetului cald, intens și complex, pe care spectatorii vor avea ocazia să îl audă live, în acest sfârșit de săptămână.

Pianul adus la Cluj costă 140.000 de euro. Este compus din 85% molid, a stat un an în fabrică, alți 5 ani fiind dedicați uscării lemnului. A fost adus marți de la fabrica de lângă Viena cu un transport special, împachetat cu clapele blocate pentru a nu se mișca. A fost transportat cu un piano lift până la etajul 2, acesta fiind un mecanism care preia instrumentul din mijlocul de transport și îl trece peste toate obstacolele.

Despre operă

„Cavalleria rusticana” este cea mai cunoscută dintre cele 16 opere compuse de Pietro Mascagni, având succes încă de la prima reprezentare la Teatrul Constanzi din Roma, din data de 17 mai 1890. Opera a fost interpretată în Italia de peste 14.000 de ori.

Povestea începe într-o dimineață de Paște în Sicilia secolului al XIX-lea. Santuzza îl caută pe iubitul ei, Turridu, care a trădat-o și s-a întors la fosta logodnică, Lola, construindu-se o intrigă amplificată de personaje complexe ce invită la introspecție, lăsând finalul deschis pentru o continuare surprinzătoare.

Opera „Dodici anni dopo”, scrisă un secol mai târziu de Mario Menicagli, reia acțiunea la 12 ani după episodul tragic din „Cavalleria rusticana”, marcând ziua în care Alfio iese din închisoare și se îndreaptă spre sat, în secret, sperând să fie iertat. Finalul operei se conturează într-o atmosferă de rescumpărare.

Spectacolul va avea o pauză și se va încheia la 21:30.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Electric Castle plantează 10.000 de puieți la Bonțida. Împădurire cu ajutorul fanilor festivalului

Publicat

electric castle

Electric Castle împreună cu Banca Transilvania organizează pe 12 aprilie o acțiune de plantare de puieți. Ținta pe care și-au propus-o organizatorii este de 10.000 de copaci, până acum fiind sădiți 6.000 la Bonțida.

„Am plantat deja 6.000 de puieți și urmează încă o acțiune de împădurire, alături de prietenii de la Banca Transilvania, pentru a fi și mai aproape de țelul nostru de 10.000 de copaci plantați în EC Village.

ec

Pe 12 aprilie ÎMPĂDURIM EC Village – Electric Castle și-a propus să planteze, cu ajutorul fanilor, 10.000 de puieți

Vrei să dai o mână de ajutor? Hai să punem împreună rădăcinile unui camping mai verde”, anunță organizatorii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Primăvară capricioasă la Cluj. Temperaturi oscilante și ploi în următoarele două săptămâni

Publicat

De

Vremea la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a făcut o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor pentru intervalul 31 martie – 13 aprilie 2025.

La Cluj temperaturile vor avea variații semnificative, urmând ca acestea să scadă chair la – 2 grade Celsius în timpul nopții.

Primăvară capricioasă la Cluj

Potrivit meteorologilor, valorile termice se vor situa peste ceea ce ar fi caracteristic acestei perioade, până în data de 4 aprilie, cu medii ale maximelor de 14 -16 grade și ale minimelor de 2 – 4 grade. După acest interval, temperaturile vor scădea semnificativ, la 8 grade în timpul zilei și -2 grade în timpul nopții.

Aprilie vine tot cu ploi

Conform ANM, în a doua sâptămână de prognoză vremea se va ameliora sub aspect termic, astfel că maximele vor ajunge la din nou la 16 grade, iar minimele la 2 grade, valori estimate prin mediere regională. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în aproape toate zilele, iar local și temporar vor fi și cantități de apă mai însemnate

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce nu poți să faci la bloc, dacă nu ai ACORDUL vecinilor. AMENZI usturătoare

Publicat

bloc

Dacă stai la bloc și vrei să-ți deschizi o afacere, trebuie să ții cont de anumite reguli, dar mai ales de vecini, atunci când spune legea. 

Pentru a putea transforma un apartament în spațiu comercial, românii trebuie să țină cont de câteva reguli. Înainte de a începe o afacere, propietarul este nevoit să înființeze o societate și să stabilească un sediu social, scrie Fanatik.

Ce nu poți să faci la bloc, dacă nu ai ACORDUL vecinilor. AMENZI usturătoare

Mai mult decât atât, este necesar acordul scris al vecinilor direct afectați, atât în plan orizontal, cât și vertical, pentru a schimba destinația unui apartament, potrivit Legii nr. 196/2018, care reglementează funcționarea asociațiilor de proprietari.

Articolul 40, alineatul (1) din această lege arată că „schimbarea destinației locuințelor se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați”.

Totuși, potrivit noilor prevederi, dacă la sediul social nu se desfășoară activități comerciale, avizul vecinilor nu mai este necesar. Râmâne doar ca administratorul firmei să completeze o declarație pe propria răspundere în acest sens.

Amenzi, dacă vecinii sunt deranjați

Gălăgia de la blocuri reprezintă, adesea, o problemă pentru locatari. În multe cazuri, oamenii se plâng de zgomot, iar amenzile nu sunt tocmai mici. Polițiștii intervin în cazul în care sunt chemați.

Legea 61/1991 prevede sancțiuni pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, precum și a ordinii și liniștii publice. Teoretic, orele de liniște sunt 22.00-8.00 și 13.00-14.00.

În cazul în care nu se respectă această regulă, iar oamenii legii sunt sesizați, sancțiunea constă într-o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Totuși, există o amendă și în cazul în care vecinii sunt deranjați și în afara acestor ore de liniște.

Este considerată tot contravenție, iar în acest caz, sancțiunea este ceva mai blândă. Amenda este cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. Așadar, românii care locuiesc la bloc trebuie să țină cont în permanență de anumite reguli.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

ETA. Românii care călătoresc în UK au nevoie de o AUTORIZAȚIE electronică, începând cu 2 APRILIE. Cât costă

Publicat

De

Londra, UK

Românii care călătoresc în UK, ca de altfel toți cetățenii Uniunii Europene, vor fi obligați, începând de miercuri, 2 aprilie 2025, să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA).

Această autorizație, fără de care românii nu mai pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK), se eliberează online contra-cost.

Românii care călătoresc în UK au nevoie de o AUTORIZAȚIE electronică, începând cu 2 APRILIE

ETA este necesară pentru călătoriile în UK anunță Ministerul de Externe român care, au arătat că deja au fost semnalate cazuri în care autoritățile din Insula Tortola, care face parte din Insulele Virgine Britanice au refuzat recent intrarea turiștilor români, asta deși aceștia întruneau condițiile de intrare în calitate de turist, iar ETA este necesară doar din data de 2 aprilie.

De aceea este necesar ca românii să dețină Autorizația Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA), care poate fi achiziținată deja.

ETA reprezintă o autorizație prealabilă de călătorie în UK, pentru anumite categorii de persoane care nu sunt supuse obligativității deținerii vizei. Atenție! Deținerea ETA nu garantează intrarea în UK, posesorul ETA trebuind să obțină din partea autorităților britanice, la frontieră, permisiunea de intrarea în UK.

Exepții de la obligativitatea obținerii ETA

Cu anumite excepții, toți cetățenii europeni, inclusiv cetățenii români care urmează să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK), începând cu data de 2 aprilie 2025, trebuie să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA), arată reprezentanții MAE.

Cetățenii români care se înscriu într-una dintre categoriile de mai jos NU au nevoie de ETA pentru a intra în UK:

  • pe lângă cetățenia română, dețin și cetățenia britanică sau irlandeză și călătoresc în baza pașapoartelor emise de aceste state.
  • au statut de rezident settled sau pre-settled prin schema EU Settlement Scheme; ATENȚIE – Este foarte important, dacă v-ați schimbat recent pașaportul, să vă actualizați documentul asociat statutului de rezident în UK. Pentru a fi exceptat de la obținerea ETA trebuie să călătoriți cu pașaportul care este înregistrat în EU Settlement Scheme/contul UKVI. În caz contrar, chiar dacă aveți statut de rezident în UK, veți avea nevoie de ETA.
  • dețin o viză pentru UK (de studii, de muncă etc.); ATENȚIE –Transportatorii români care operează pe cale rutieră în UK trebuie să se asigure că șoferii autovehiculelor (care nu au statut de rezident sau viză de muncă) dețin ETA înainte de a intra în UK.
  • Cetățenii români care au viză de student, viză de muncă în UK sau alt tip de viză NU au nevoie de ETA.
  • diplomații acreditați în UK (posesori de vinietă în pașaport).

Informații furnizate de autoritățile britanice cu privire la ETA, inclusiv link-uri pentru descărcarea aplicației menționate anterior sunt disponibile AICI.

Cum se poate obține ETA?

Cea mai rapidă modalitate de obținere a ETA este prin utilizarea unei aplicații online, care poate fi descărcată din App Store (pentru aparate IPhone) sau Google Play (pentru telefoane care utilizează sistemul Android). Autoritățile române îi sfătuiesc pe cei care călătoresc în UK să folosească aplicația oficială – la secțiunea ”Apply for an ETA”pentru că alte aplicații pot solicita taxe mult mai mari.

Atenție! Aplicați cu cel puțin 3 zile înainte de călătorie

La completarea cererii se introduc informațiile personale, detaliile/copia pașaportului și o fotografie a persoanei care călătoreste. La finalul cererii trebuie plătită taxa aferentă. Odată transmisă, aceasta nu mai poate fi retrasă sau modificată. Confirmarea obținerii ETA se trimite prin e-mail. Procesul poate fi realizat de pe dispozitive cu acces la internet, anunță MAE român.

Solicitanții vor primi o confirmare de primire automată atunci când utilizează aplicația UK ETA, însă pentru primirea autorizației propriu-zise, autoritățile britanice sfătuiesc pasagerii să aplice cu aproximativ 3 zile lucrătoare anterior datei călătoriei, ținând cont că pot exista și cazuri complexe, care necesită o examinare mai detaliată.

ETA. Cât costă și cât timp este valabilă

ETA costă 10 lire pentru toate categoriile de vârstă, deci și pentru minori, iar din data de 9 aprilie 2025, taxa va fi mărită la 16 lire. Aceasta se va achita la momentul aplicării și nu se va restitui în caz de refuz.

Autorizația electronică va avea valabilitate 2 ani, putând fi folosită pentru călătorii multiple în UK pe toată această perioadă, dacă titularul călătorește cu documentul de călătorie în baza căruia a făcut aplicația. În eventualitatea expirării acestuia în intervalul de 2 ani, solicitarea de obținere a ETA va trebui refăcută, în baza noului pașaport eliberat.

ETA nu reprezintă o viză de ședere, studii sau muncă în UK

Deținerea ETA se va verifica pentru fiecare persoană în parte de către companiile aeriene care operează zboruri spre destinații din UK. ETA nu reprezintă o viză de ședere, studii sau muncă în UK. În funcție de activitatea pe care intenționați să o desfășurați în Regatul Unit, este posibil să aveti nevoie de un tip de viză. Puteți să verificați acest aspect AICI.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii statelor membre UE, respectiv cetățenii români, trebuie să solicite viză de muncă pentru a putea lucra în UK. Cererile de viză se depun online. Informații detaliate privind regimul de vize, inclusiv cerințele pentru lucrători, AICI.

De la aceeași dată, intrarea/tranzitul cetățenilor români, nerezidenți în UK, este posibilă doar în baza pașaportului (simplu electronic sau simplu temporar) valabil pe toata perioada șederii pe teritoriul acestui stat. Cu titlu de excepție, până la data de 31 decembrie 2025, pot călători în baza cărții naționale de identitate (cu condiția ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UKVI) persoanele care dețin un drept de ședere în Regat (presettled sau settled), un permis de ședere pentru membri de familie sau un permis pentru lucrătorii frontalier. În cazul în care doriți să studiați în UK, este necesar să obțineți în prealabil o viză de studiu.

Călătoriile în alte teritorii britanice

Nu este necesară viza de intrare în scop turistic pentru cetățenii români care călătoresc în teritoriile britanice de peste mări, cum ar fi Anguilla, Cayman, Insulele Virgine Britanice Faukland Islands, Montserrat, Turks and Caicos, Pitcairn Islands sau Gibraltar. Perioadele de ședere fără viză de turist pot varia. Conform informațiilor disponibile pe pagina web a autorităților Poliției de Frontieră din Gibraltar, intrarea cetățenilor români în Gibraltar este permisă atât în baza pașaportului, cât și în baza cărții de identitate românești, aflate în termen de valabilitate.

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a vizita Insulele Virgine Britanice, însă, recent, au fost semnalate cazuri în care autoritățile locale au refuzat intrarea turiștilor români în Insula Tortola, deși aceștia întruneau condițiile de intrare în calitate de turist. Până la remedierea situației, se recomandă turiștilor români să aibă în vedere acest risc în cazul deciziei de a se deplasa în Insula Tortola/Insulele Virgine Britanice.

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate persoanele care doresc să călătorească în Insulele Virgine Britanice vor trebui să completeze online un formular de îmbarcare (Embarkation/Disembarkation ED card). Aplicațiile pot fi făcute cu până la 72 de ore înainte de sosire. Aplicația poate fi realizată AICI, iar mai multe informații se regăsesc AICI .

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate