Connect with us
Advertisement
Advertisement

CLUJ24 TV

VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Tudor Duică: Prin ceea ce fac eu de 6-7 ani de zile cred c-am schimbat PERCEPȚIA despre Transilvania

Publicat


YouTube video

Tudor Duică, promotor al transilvanismului și regionalismului, s-a născut la Alba Iulia, dintr-o familie provenită din satele Ighiu și Țelna. A trăit mai mereu în mijlocul unor societăți multietnice și pluriconfesionale care i-au modelat personalitatea într-un anumit fel. Istoria și geografia umană au fost hobby-urile sale favorite, de aici și preocuparea majoră pentru Transilvania și oamenii săi.

duica 14

Tudor, ce este transilvanismul?

Trebuie să înțeleagă toată lumea că transilvanismul este tot o formă de regionalism care îmbracă o haină specific regiunii în care ne aflăm, adică Transilvania, care este un brand mondial. E păcat că noi nu știm profita de faptul că, în momentul de față, oriunde te duci în lume și spui „Transilvania”, toți vor ști despre ce este vorba.

Transilvanismul este mai mult o mișcare civică, provenită din nevoia multora de a schimba puțin paradigma asta centralistă cu care suntem tratați de peste 100 de ani. România este un stat centralist, nu e niciun secret, una dintre puținele țări din Europa care nu și-a făcut regionalizarea. Uite, de exemplu Polonia… Aceasta a trecut de la câteva zeci de „județe” la 16 regiuni, mai mult sau mai puțin istorice, care țin de situația economică și infrastructură. Prin aceasta, polonezii au avut un success extraordinar la absorbția fondurilor europene.

Ce a fost Liga Transilvania Democrată și ce legătură ai avut tu cu ea?

Liga Transilvania Democrată a fost un proiect transilvanist care se voia un ONG care să se ocupe cu promovarea transilvanismului în România, de promovarea structurilor transilvănene, de legăturile dintre sași, unguri și români, de tot ce ține de conviețuirea noastră multietnică și pluriconfesională.

duica 8

Din păcate, probabil a fost pornit prea devreme, poate n-au fost nici oamenii potriviți, la momentul în care am închis, practic, liga mi-am și asumat partea mea de vină, eu fiind președinte. A fost un eșec, ca s-o spun pe aia dreaptă.

Între timp, lucrurile s-au schimbat foarte mult, alături de nucleul celor care am făcut Liga Transilvania Democrată sunt mult mai mulți oameni acum, de o factură umană extraordinar de bună, oameni de afaceri din elita Clujului, oameni de cultură, se deschid acum alte perspective de a dezvolta mișcarea.

Tudor, tu ești privit ca un extremist?

În Cluj, nici într-un caz. Dimpotrivă, prin ceea ce fac eu de 6-7 ani de zile în social media dar și pe blogul personal cred c-am schimbat percepția despre Transilvania, despre istoria Transilvaniei, despre patrimoniul ei. Este o realitate pe care o văd și o simt în jurul meu.

duica 4

Cum poate cineva să fie catalogat drept extremist dacă-și dorește regionalizare și autonomie financiară, explică-mi? Cei care cred că dacă-ți dorești așa ceva înseamnă în mod automat ruperea de România, suferă de analfabetism funcțional, pentru că nu înțeleg sensul cuvintelor. Nu-mi aduc aminte ca într-un dicționar explicativ, autonomie să însemne secesiune sau independență.

Ai fost acuzat de către unii foști colaboratori de tiranie și despotism, de dictatură…

În mișcarea transilvanistă au loc toți cei care împărtășesc anumite valori. Faptul că printre ei sunt și persoane care nu sunt de acord cu mine nu schimbă foarte mult mersul lucrurilor, că nu sunt eu Dumnezeul transilvanismului… Eu niciodată nu m-am văzut ca un lider al mișcării chiar dacă unii mă percep așa.

Există o nouă generație de transilvaniști, extraordinar de active, tânăra generație se pare că înțelege mult mai bine ce înseamnă această provocare pe care o reprezintă transilvanismul, eventual transformarea lui într-o mișcare politică, că până la urmă acolo se va ajunge. Dacă vrei să schimbi lucrurile, doar în politică se poate, n-ai cum altfel… ca să conchid, eu niciodată n-o să-i reneg pe cei care mă contestă. E dreptul lor.

Românii din vechiul Regat văd în autonomia Transilvaniei un pericol de divizare și fărâmițare a țării. Pe undeva, pun asta la egalitate cu autonomia Ținutului Secuiesc. De unde crezi că pornește această frică a lor?

Adevărul e că le e mai frică de mișcarea transilvanistă pentru că aceasta este promovată în primul rând de români, nu de maghiari sau de sași. Românii sunt și trebuie să fie prima opțiune în orice schimbare din Transilvania, pentru că noi suntem 70-71% din populație. Maghiarii pot, bineînțeles, să ne-ajute, să ne susțină, dar ei singuri n-o să poată face nimic niciodată.

duica 2

În unele zone din Muntenia și Oltenia, unde oamenii nu au trăit în comunități multiculturale, multietnice, multilingvistice, ei nu pot înțelege lucrurile așa cum sunt ele în realitatea din Transilvania. N-au cum. Cum să înțeleagă unul din Craiova că eu am o legătură cu sasul, cu ungurul și vrem să facem ceva diferit de ceea ce știe el?

Este vorba și de frica de a pierde anumite privilegii în cazul unei autonomii a Transilvaniei?

Dacă te referi la politicieni și la cei care administrează, da. Uită-te și la politicienii ardeleni care ajung la București, suferă niște mutații aproape paranormale. Unii dintre ei devin „dâmbovițeni”, mitici, cum ne place nouă să le spunem…

Ai avut conflicte, aici în Ardeal, din cauză că ești român?

În Ardeal nu. Am avut conflicte cu români de dincolo de Carpați, pe motiv că sunt transilvanist. Sunt persoane cu care, practic, nu se poate discuta. Discursurile lor nu se bazează pe argumente ci strict pe injurii. Nu poți polemiza civilizat, iau totul ca un atac la persoană. Cu asemenea oameni nu am de gând să o lungesc prea mult, pentru că nu e constructiv deloc…

duica 7

Marius Aciu

Foto: Facebook

Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Cal de rasă SALVAT de pompieri. A căzut în canalul betonat al Someșului la Gilău și nu a mai putut ieși din apă

Publicat

De

cal cazut in somes (4)

Intervenție de urgență a pompierilor clujeni, miercuri dimineață, pentru a scoate un cal care a ajuns în Someș și nu a mai putut să iasă singur din apă.

Cei care au intervenit au fost pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca.

cal cazut in somes (2)

Apelul de urgență a venit în jurul orei 7.40, iar la fața locului s-au deplasat pompierii de la Garda de Intervenție Gilău.

Cal căzut în canalul betonat al Someșului la Gilău

Calul se afla în canalul adânc de peste doi metri și nu putea să iasă afară.

cal cazut in somes (3)

Pompierii au folosit o barcă pentru a se apropia de acesta, apoi au utilizat o funie pentru a-l ghida spre o rampă. În cele din urmă, folosind un lanț și după eforturi susținute, salvatorii l-au scos la mal.

cal cazut in somes (1)

Imediat au venit în sprijin doi medici veterinari, care au constatat faptul că a fost vorba despre un cal de rasă. Din fericire, animalul era teafăr și a ajuns înapoi în herghelie.

Sursa: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj a adus un FUNDAȘ central din Belgia. Acesta a crescut la Academia Royal Antwerp

Publicat

muanza

CFR Cluj a mai făcut un transfer, de această dată în apărare. A fost adus belgianul Muanza Japhet Emmanuel, în vârstă de 21 de ani, crescut la academia Royal Antwerp.

„Suntem bucuroși să vă anunțăm că Muanza Japhet Emmanuel, fundaș central în vârstă de 21 ani, este noul fotbalist al echipei noastre secunde.

Fotbalistul născut în Belgia a evoluat până acum la academia celor de la Royal Antwerp.
Îi dorim multă baftă și cât mai multe realizări la clubul nostru!”, scrie clubul pe pagina sa de Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

Nu mai ninge. S-a redeschis circulația pe Transalpina

Publicat

De

transalpina

CNAIR a anunțat că circulația pe Transaplina a fost reluată miercuri, 10 octombrie, după ce drumul a fost curățat. Miercuri, din cauza ninsorii, a viscolului și a faptului că șoseaua era plină de gheață, a fost interzisă circulația mașinilor pe DN 67C.

„Având în vedere faptul că s-au îmbunătățit condițiile meteo și starea părții carosabile permite reluarea circulației, începând cu ora 10.00 se permite accesul pe DN 67C, sectorul de drum cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului”, anunță CNAIR.

S-a redeschis circulația pe Transalpina

Miercuri dimineața au fost scoase utilajele de deszăpezire pe acest drum, dar curățarea drumului a fost îngreunată de viscol.

Ieri, a nins în mai multe zone montane înalte, utilajele cu lamă fiind scoase și pe Transfăgărășan.

Citește și: VIDEO. Transalpina s-a ÎNCHIS. Ninge viscolit. Intervenția utilajelor de deszăpezire este DIFICILĂ

Între Rânca și Obârșia se circulă cu restricții de viteză și de tonaj, iar accesul mașinilor este permis doar în intervalul orar 10.00-17.00.

Foto: CNAIR

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. PERCHEZIȚII la traficanți de DROGURI din Cluj și Alba. Peste 100 de persoane duse la AUDIERI

Publicat

De

droguri turda

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciile Teritoriale Cluj și Alba, împreună cu polițiști efectuează percheziții domiciliare în cauze privind comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia efectuează 35 de percheziții domiciliare, în județele Alba și Cluj, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

droguri (3)

Vindeau droguri la Turda și Gherla, dar și în zona Apusenilor

Sunt vizate persoane, care în perioada 2021 – 2022 au procurat, deținut și comercializat droguri din categoria celor de risc (canabis), dar și noi substanțe psihoactive mai multor consumatori din Alba Iulia, Aiud, Teiuș, Turda, Gherla, precum și în mai multe localități din zona Munților Apuseni.

Peste 120 persoane vor fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, pentru audieri.

droguri (1)

Percheziții și la Câmpia Turzii și Mihai Viteazu

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, împreună cu polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca efectuează 36 de percheziții domiciliare în municipiile Turda, Câmpia Turzii și comuna Mihai Viteazu, județul Cluj și în județul Maramureș, într-o cauză privind comiterea infracţiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc, deţinere de droguri de risc și mare risc, fără drept, pentru consum propriu, precum și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.

În cadrul acțiunii sunt puse în aplicare 17 mandate de aducere.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax