Connect with us
Advertisement
Advertisement

CLUJ24 TV

VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Emeric Imre: Muzica FOLK nu face niciun rău nimănui, e un gen care n-ar trebui să fie șters cu buretele

Publicat


YouTube video

Cooljeanul de azi este Emeric „Imi” Imre, un om bun care, dacă-i deschizi poarta, îți va alunga tristețea cu vesele cântece… Nu neapărat și ghidușii, dar cântece sigur… Exponent și promotor al folk-ului clujean, mai că nu-ți vine să crezi că a lăsat mingea pentru chitară. A făcut parte din generația de aur a Cenaclului „Flacăra” și este în continuare unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți de folk din țară.

imi 6

Cum ai început să faci muzică, Imi?

Am făcut școala de muzică, vioară, până în clasa a VII-a după care m-am lăsat că aveam prea multe absențe. Mergeam la antrenament la „U” cu vioara iar Petru Emil mă-ntreba „Ai venit, Țitruș?” Cu talentul muzical trebuie să te naști… În casă, tata avea chitară, cânta superb și cu vocea, dar o făcea doar pentru el și prieteni. Așa am prins eu gustul chitării. Dac-ai făcut vioară, nu-i greu să treci la chitară.

Emeric Imre: Eu am făcut muzică clasică

Ai jucat fotbal la Universitatea Cluj, da?

Da, de la pitici, până aproape la juniori republicani. Urma tineretul dar am dat mai mult de gustul chitării și asta a fost… Răsuna autocarul când mergeam în deplasări.

imi 7

Cum ai trecut pe folk?

Păi, asta-i interesant! Eu am făcut muzică clasică, dar profesorul Radu de la liceul din Mănăștur m-a dus la o repetiție odată, apoi am intrat într-un spectacol, dânsul cânta la bongosuri și eu cu chitara. A fost prima mea apariție pe o scenă interpretând folk. În clasa a X-a, o colegă de liceu m-a dus la cenaclul „Nicolae Tăutu” la Casa Armatei și acolo am dat de Călin Nemeș, de Jean Emanuel Anton, de Sorin Lăcătuș, de Dorin Andone, de Dan Drăgan, Didi Ivănescu, Giuseppe Poenaru… Era o gașcă, ce mai? Eu cântam în duet cu Kidu, mare chitarist, apoi a apărut și Gyuri Pascu…

Emeric Imre: Din 90 până prin 96 a fost foarte greu

Care era idolul tău în muzica folk?

Clar era Bob Dylan, iar de la noi Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vali Sterian, apoi am dat de cenaclul „Flacăra”…

Chiar, cum ai ajuns la cenaclul „Flacăra”?

În 1984, pe 22 septembrie, cenaclul urma să aibe un spectacol pe stadionul „Ion Moina”. Pe atunci, lumea trimitea către Adrian Păunescu, înainte de spectacol, bilețele în care cerea ca să cânte unul sau altul, iar maestrul le dădea tuturor o șansă.  La un moment dat, deoarece au cerut mulți să mă lase să cânt, păunescu a și spus ”Mai lăsați-mă-n pace cu Emeric Imre, este pe listă aici, va cânta!”. La audiție, am cântat „Să-mi dați un semn prin telegraf” deși pregătisem „Fosta iubire”. Am cântat cu Kidu, cu Liviu „Calu” Robu și colega mea Gita, ne-au întrebat cum ne numim și noi… pauză. Nu ne gândisem la un nume. Kidu zice „păi… Notorius”. Și așa ne-a și prezentat Păunescu, grupul Notorius din Cluj…

imi 8

Ce s-a-ntâmplat cu muzica folk după 1990?

Din 90 până prin 96 a fost foarte greu. Piața muzicală a fost inundată de tot felul de genuri, brusc s-au deschis ușile spre o așa zisă libertate și folkul a fost realmente sufocat, trecut pe o linie moartă.

Când a început revirimentul genului?

Primul pas a fost făcut în 1991, când Victor Socaciu a organizat prima ediție a festivalului „Om bun”. Am câștigat atunci Premiul special al juriului, pe care mi l-a înmânat Vali Sterian. După 10 ani, am deschis festivalul cu o piesă dedicată lui Vali. Apoi, odată cu apariția grupului „Pasărea Colibri”, cu Florian Pittiș, Vlady Cnejevici, Mircea Vintilă și Mircea Baniciu a început cristalizarea noului folk post-revoluție. Timid, încet dar a fost totuși un pas mare înainte. Au început să apară mai multe festivaluri.

imi 14

Ce festival de folk se desfășoară la Cluj?

Cluj Folk Festival este pornit din sufletul și gândul unor oameni care chiar vor să dea Clujului și acest gen de muzică. Din păcate, foarte puțin sprijin avem… spre deloc. Anul trecut, la prima ediție ne-a sprijinit Consiliul Județean, anul acesta din nou… Din păcate, Primăria nu dă doi bani pe muzica folk, ăsta-i adevărul. Muzica folk nu face niciun rău nimănui, e un gen care n-ar trebui să fie șters cu buretele, cu atât mai mult cu cât de aici au plecat Marcela Saftiuc, Adrian Ivanițchi, Mircea Florian, aici a avut succes Cătălin Condurache… Să nu uităm de boema clujeană, de burgul universitar care ar trebui să aibe acces și la acest gen muzical. De ce să agreem toate genurile muzicale și pe acesta să-l ascundem sub preș?

imi 15

Marius Aciu

Foto: Facebook

Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Veste bună pentru șoferi și pescari. Se asfaltează drumul de la lacul Micești la Tureni

Publicat

De

micesti tureni (3)

Lucrările de întreținere pe sectorul lacul Micești – Tureni, de pe drumul județean 103Z, au intrat în faza de asfaltare, anunță Consiliul Județean Cluj.

În ansamblu, lucrările pe acest drum vizează un sector în lungime de peste 12 kilometri, cuprins între km 6+600 și km 18+975, tronsonul situat între km 6+600 și km 8+875 urmând a fi asfaltat.

micesti tureni (2)

Se asfaltează drumul de la lacul Micești la Tureni

Traficul în zonă se va îmbunătăți, șoseaua, care face legătura cu DN1 fiind una importantă și datorită lacurilor căutate de pasionații de pescuit.

„La finalul acestor lucrări, traficul pe drumul județean 103Z se va îmbunătăți considerabil, având în vedere că aceasta asigură legătura cu drumul național 1, pe direcția Tureni, iar apoi spre Cluj-Napoca sau Turda, precum și cu drumul județean 107R.

Acest drum județean, recent preluat, e important și pentru că străbate o zonă cu numeroase obiective de agrement”, a precizat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

micesti tureni (1)

În ceea ce privește sectorul cuprins între km 8+875 și km 18+975, acesta a fost asfaltat în cursul anilor 2020 și 2021. Pe acest sector lucrările continuă cu operațiuni constând în plombarea gropilor cu îmbrăcăminte asfaltică, tratarea burdușirilor și a tasărilor, completarea acostamentelor, realizarea de șanțuri în vederea asigurării scurgerii apelor, curățarea șanțurilor și a rigolelor și refacerea timpanelor.

Lucrările se vor finaliza cu realizarea de marcaje rutiere.

Sursa: CJ Cluj

Citește mai departe

CULTURA

PREMIERA filmului „În umbra lui Shakespeare”, marți la Cinema „Florin Piersic” din Cluj

Publicat

Marți, 4 octombrie 2022 la Cinematograful ,,Florin Piersic” din Cluj Napoca va avea loc premiera filmului ,,În umbra lui Shakespeare”. Filmul a fost distins cu 61 de premii și nominalizări pe 6 continente ale lumii, începând cu Holywood Gold Awards, Five Continents International Film Festival etc.

afiș film ,,În umbra lui shakespeare

„Un film artistic realizat în regia lui Tárkányi János, după un scenariu scris de un băimărean, Walter Übelhart, captivează spectatorul încă de la primele minute. Prin tema aleasă şi prin acţiunea derulată în două planuri, suntem cufundaţi în culoarele timpului până în urmă cu 400 de ani, când ni se dezvăluie, din umbra istoriei, un personaj din Baia Mare, care a preferat să rămână discret, Johannes Banfi Hunyades.

Absolvent al Schola Rivulina, unde a învăţat limbi străine, între care şi engleza, personajul nostru se afirmă în cercurile alese din Londra, ajungând, se pare, apropiat marelui William Shakespeare, căruia nu doar i-ar fi sugerat teme devenite celebre în timp, ci i-ar fi oferit chiar texte, el alegând să rămână în umbră.

Filmul este realizat într-o manieră modernă, spectatorul putând ușor identifica două planuri: pe de o parte, suntem transpuși în vremea de demult, în care Baia Mare pare a fi conectată la circuitul științific și cultural european, în ciuda mai multor manifestări specific medievale (vrăjitoare, medicamente miraculoase, societăți secrete, ocultism etc.), iar pe de alta, asistăm la încercările insistente ale scenaristului de a identifica în Baia Mare de azi și în zonă dovezi ale unui trecut fabulos.

În felul acesta, realizatorii filmului, plecați pe urmele lui Johannes Banfi Hunyades, ne cuceresc şi ne fascinează cu stilul lor captivant”, anunță organizatorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Se mărește legiunea AFRICANĂ de la CFR Cluj. „Bursucul” a COMANDAT doi jucători de la FC Argeș

Publicat

Deși șansele să continue în Conference League în primăvară sunt mici, CFR Cluj aşteaptă doi fotbalişti străini abia ajunşi la FC Argeş. 

Mijlocaşul central de 24 de ani, Tony Njike şi atacantul camerunez în vârstă de 27 de ani, Arnold Garita, au ajuns în atenţia lui Dan Petrescu.

Imediat după ce a învins-o pe FC Argeş în deplasare, scor 1-0, Dan Petrescu le-a transmis şefilor că pot demara negocierile cu cei doi fotbalişti ai piteştenilor.

Njike, cu 12 meciuri disputate la FC Argeş şi Arnold Garita, marcator a patru goluri în 11 meciuri, sunt oameni de bază în echipa lui Andrei Prepeliţă.

Ei au sosit în România la începutul sezonului şi ar putea schimba echipa în iarnă, dacă CFR Cluj şi FC Argeş se pun de acord în privinţa sumei de transfer.

Sursa: Orangesport

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Federației Ruse a aprobat ANEXAREA celor patru regiuni cucerite în Ucraina

Publicat

rusia steag

Camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației a aprobat marţi încorporare celor patru regiuni ucrainene cucerite în Federaţia Rusă. Asta înseamnă că Moscova este pe cale să încheie anexarea formală a teritoriilor capturate în cele şapte luni de conflict, transmite Reuters.

Într-o şedinţă desfăşurată marţi, Consiliul Federaţiei a votat în unanimitate ratificarea legislaţiei de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, în urma votului similar care a avut loc luni în Duma de Stat, camera parlamentară inferioară.

Documentele vor ajunge acum din nou la Kremlin pentru semnătura finală a preşedintelui Vladimir Putin care va încheia procesul de anexare formală a celor patru regiuni, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea ce a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina.

Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi neprezentative.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax