CLUJ24 TV
VIDEO. Convorbiri provinciale. Mircea Abrudean: Premierul Ciucă, un om al faptelor. Este foarte riguros, un mare patriot
Șeful Cancelariei premierului, clujeanul Mircea Abrudean, a declarat în emisiunea ”Convorbiri provinciale” realizată de Cluj24 că prim-ministrul Nicolae Ciucă este un mare patriot.
”Șeful Cancelariei este tot timpul alături de premier în tot ce înseamnă activități publice. Premierul Ciucă este un om al faptelor. Este foarte riguros și foarte bine organizat. Este un mare patriot”, a spus Abrudean.
Acesta a precizat că, din postura în care se află la București, încearcă să promoveze Clujul și spune că nu este niciun motiv ca locuitorii județului să se simtă provinciali, ba chiar dimpotrivă.
În ceea ce privește votul negativ din Consiliul JAI privind integrarea României în spațiul Schengen, Mircea Abrudean a explicat că este vorba de politica internă a Austriei, de campanii electorale, ”de o opoziție absolut nejustificată și nedreaptă” față de țara noastră.
Firmele austriece au făcut lobby pentru Schengen
”Firmele austriece din România au avut un profit în 2021 de peste 2 miliarde de euro. Multe au făcut lobby pentru intrarea României în Schengen, așa cum este normal”, a mai spus șeful Cancelariei premierului.
Referindu-se la politica internă, Mircea Abrudean a arătat că rotația de la guvernare între PSD și PNL va fi respectată în primăvara anului viitor, deoarece este vorba despre un protocol semnat.
”Părerea mea este că actuala coaliție va guverna și după 2024”, a conchis acesta.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Apariţia oricărei cărţi este prilej de bucurie. Dar bucuria este cu atât mai mare cu cât cartea este scrisă de un poliţist. Iar dacă poliţistul în cauză, aici Adrian Marian, îşi pune sufletul pe masă, în faţa cititorilor, bucuria este şi mai mare.
Mă rog, vorba vine poliţist, fiindcă dincolo de gradele şi funcţia sa -comisar şef şi director al Şcolii de Agenţi de Poliţie Septimiu Mureşan din Cluj-Napoca- Adrian Marian este la bază economist, printre altele fost jurnalist şi doctor în Managementul calității în Sistemul de ordine si siguranță publică. Dar în primul rând este profesor, iar dacă elevii şi studenţii săi ar căpăta câte ceva din felul său de a fi, cu siguranţă ţara şi lumea ar fi mult mai bune.
Titlul cărţii sale -„De ce emigrează românii?”-pare să fie doar un pretext, deşi problemele evidenţiate pot fi răspunsuri la întrebarea autorului. Dar, Adrian Marian îşi pune în pagini durerile sale şi neliniştile sale, care sunt şi ale celor mai mulţi dintre noi, în ceea ce priveşte problemele acestei ţări în care trăim, ţară şi locuri natele pe care le iubeşte cu disperarea şi durerea fiului care îşi vede părinţii în neputinţă şi nefericiţi. Şi dintre toate problemele şi bolile ţării noastre, semnalate de autor, una primordială care răzbate dintre ele, cancerul metastazic care afectează toate organele corpului social românesc pare să fie legată de educaţie şi cultură, de lipsa ori deficienţa lor.
„De ce emigrează românii?” este o carte-diagnostic, în care, cu ochi de diagonstician experimentat, Adrian Marian ne indică bolile grave pe care le avem ca ţară şi, poate cu speranţă, aşteaptă şi el să apară odată doctorii potriviţi care să ne trateze.
Oricum, cartea „De ce emigrează românii?” poate fi o pastilă prin care să ne mai schimbăm optica în ceea ce-i priveşte pe mulţi poliţişti, obişnuiţi prin natura meseriei lor să ne pună întrebări şi să ne ceară declaraţii. De această dată, Adian Marian răspunde -chiar dacă adesea retoric- întrebărilor noastre şi chiar el ne dă o declaraţie pe prorie răspundere, chiar direct din sufletul său de OM.
Ion Mureşan: „Este o carte roditoare cartea lui Adrian Marian, pentru că pune o groază de întrebări. Chiar spuneam în prefaţa cărţii, că, pentru a răspunde la atâtea întrebări, ar trebui o fabrică de răspunsuri. o fabrică care scoate pe bandă rulantă răspunsuri pe care nici autotrul nu le are şi nici nu le propune ca soluţii, ci doar ca problematizare. (…) Este o carte patriotică, aş spune, până la urmă. Vă recomand cartea carte lui Adrian Marian (…), o carte frumoasă, căreia îi stă bine şi în mână, în faţa ochilor, şi în bibliotecă. Felicitări, Adrian Marian!”
Adrian Marian: „Cartea era un pretext; am dorit foarte mult să-mi văd prietenii împreună. Da, se pun foarte multe întrebări, întrebări serioase, întrebări grave, întrebări comice. Şi, sigur, nu sunt răspunsuri, este o invitaţie la întrebarea „De ce emigrează românii?”. Oarecum, dedic cartea şi colegilor şi elevilor mei”.
Cartea „De ce emigrează românii” a apărut, în condiţii grafice deosebite, la Editura Galaxia Gutenberg din Târgu Lăpuş, cu o prefaţă a poetului Ion Mureşan şi cu imagini ale lui Ovidiu Avram, Nuţu Bota şi Viorel Coroian. La lansarea volumului, în cadrul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, au vorbit Silviu Hodiş, Ion Mureşan, Florin Danciu, Viorel Dădulescu şi Adrian Marian.

EVENIMENT
FOTO. Accident cu motocicletă în Cluj-Napoca. Motociclistul, cetățean străin, preluat de ambulanță

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, duminică, pe B-dul Nicolae Titulescu din Cluj-Napoca.
Din primele informații, motociclistul, un cetățean străin. a fost rănit, dar este conștient și cooperant.
A fost preluat de o ambulanță de la SAJ Cluj.
Pompierii asigură măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor, aceștia intervenind cu o autospecială cu modul de descarcerare.
Ce au constatat polițiștii
Și polițiștii au fost sesizați despre un accident rutier produs la intersecția străzii Nicolae Titulescu cu Aleea Godeanu.
”Din primele cercetări efectuate, polițiștii au constatat că a fost produsă o coliziune între un autoturism, la volanul căruia se afla un bărbat, de 46 de ani, și un motociclu, condus de un tânăr de 22 de ani, ambele circulând înspre Piața Timotei Cipariu.
În urma evenimentului, motociclistul a fost transportat la spital.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, au spus polițiștii.
Motociclistul este cetățean francez.
EVENIMENT
Care este starea de sănătate a echipajului de la Raliul Clujului, căzut cu mașina într-o râpă

Sâmbătă, în prima zi a Raliului Clujului Star Lubricants, echipajul cu numărul de concurs 114 format din Tudor Pătruțoiu – pilot, respectiv Alin Vasile Cosman – copilot, a suferit un accident pe finalul probei speciale „Dângău 2”.
În urma producerii accidentului, conducerea competiției a fost notificată prin semnalul SOS al dispozitivului de urmărire și monitorizare al automobilului de concurs, fiind direcționate automat toate dispozitivele medicale prezente la fața locului: ambulanța SMURD TIM – Terapie Intensivă Mobilă, cel mai înalt nivel de echipare, precum și MIV-ul – automobil medical de prim-ajutor.
Citește și FOTO. Accident la Raliul Clujului. O mașină a căzut într-o râpă. Pilotul și copilotul, la spital
”Până la ajungerea echipelor medicale, ambii sportivi s-au autoextras din automobilul ajuns într-o râpă cu o adâncime de peste 7 metri, însă au solicitat intervenția echipajului de descarcerare dată fiind diferența de nivel foarte mare între drum (probă) și locul în care ajunseseră. Intervenția – atât cea medicală cât și cea de extracție – s-au derulat cu promptitudine, cei doi membri ai echipajului fiind preluați de ambulanța SMURD TIM și transportați la UPU – a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Care este starea celor doi
Predați medicilor de gardă, sportivilor li s-au făcut toate investigațiile de specialitate ce se impun: CT, analize și stabilizare. Florin Matei, președintele Comisiei Medicale a FRAS s-a aflat într-o neîntreruptă legătură cu medicii și echipajele medicale, informându-ne despre starea celor doi sportivi. Pilotul – Tudor Pătruțoiu – a suferit o fractură costală pe partea stângă, producându-se și un pneumotorax – firesc în cazul unor asemenea fracturi puternice. În ceea ce privește starea copilotului – Alin Vasile Cosman – acesta a suferit la rândul său o fractură costală, însă fără urme de pneumotorax, precum și o factură de claviculă.
Starea ambilor sportivi este una bună, evident, cu durerile aferente. Important este că ambii rămân internați la Secția de Pneumoftiziologie sub supraveghere, până când vor considera medicii de specialitate că este necesar.
Le dorim ambilor sportivi o recuperare ușoară și însănătoșire grabnică”, arată organizatorii raliului.