Connect with us

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Clujul pentru toți. Potențialii primari. Simona-Teodora Roşca-Neacşu, candidatul AUR: În primul rând, ştiu să ascult oamenii; asta fac de mulţi ani în calitate de artist plastic

Publicat


Cluj24.ro și Consiliul Civic Local (CCL) au lansat seria interviurilor cu candidaţii la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Doar ca demers civic, fără costuri pentru domniile lor. Marea majoritate a candidaţilor au răspuns iniţiativei de a da curs unui dialog indirect cu clujenii, pentru a răspunde întrebărilor celor de la care aşteaptă voturile. Alţii se mai gândesc, poate. Alţii, probabil, consideră că nu trebuie să se coboare atât de mult de la înălţimea statutului lor. Interviurile sunt prezentate în ordinea realizării lor, convenită cu candidaţii.

Iosif Pop împreună cu Simona-Teodora Roşca-Neacşu

La expoziţiile mele mă întâlneam cu lumea

Primul candidat femeie la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca şi, probabil, unicul din această tură, cu care am avut ocazia să ne întâlnim în demersul nostru. Simona-Teodora Roşca-Neacşu din partea Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR).

Ce o recomandă pentru funcţia de primar? “În primul rând, ştiu să ascult oamenii. Asta fac de mulţi ani în calitate de artist plastic, pentru că am fost şi în diaspora, şi la expoziţiile mele mă întâlneam cu lumea şi în mod natural începeau să spună problemele lor, pentru că aşa se întâmplă. Când ai un anumit timp disponibil, începi să asculţi”, spune Simona-Teodora Roşca-Neacşu.

Răspunsul la întrebarea noastră e mai complex, însă. La fel ca formaţia domniei sale.

„Studiile mele de bază nu sunt exclusiv pe pictură. Adică, formaţia mea este mai complexă. Am studii pe linie de teologie, finalizate cu doctorat în teologie. Am studii în domeniul artelor plastice, finalizate cu un doctorat în arte plastice şi decorative. Mai am nişte studii postuniversitare de istoria artei şi de sociologie. Pe sociologie am făcut un master de antropologie socială şi dezvoltare comunitară, context în care am făcut şi muncă de teren. Era un master cu aplicaţii în domeniul social şi pot să spun că munca asta de teren pe care am făcut-o şi contactul cu oamenii şi chestionarele pe care le-am aplicat mi-ar fi de folos şi acum. Apoi, pentru că m-am implicat civic din perioada adolescenţei, studenţiei, pentru că am fost în Asociaţia studenţilor creştin ortodocşi români şi în Liga studenţilor”, ne-a mai declarat candidatul AUR.

Proiectul „Clujul pentru toţi”

*Consiliul Civic Local (CCL) Cluj-Napoca şi redacţia www.cluj24.ro au lansat proiectul „Clujul pentru toţi”. Este vorba de un demers civic, fără influenţe  politice. Scopul proiectului esta ca, alături de clujeni, să-i determinăm pe candidaţii la funcţia de primar şi la posturile de consilieri locali să-şi asume proiecte importante pentru oraş. Proiectele sunt propuse de specialişti în domeniile respective, dar şi de populaţie.

*Consiliul Civic Local Cluj-Napoca este o organizaţie civică şi apolitică fondată în 2004 de către Cluburile Lions şi 38 de ONG-uri. În prezent, această iniţiativă civică este susţinută de 50 de ONG-uri.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

REVOLTĂTOR. Peste 2.000 de IMOBILE din Cluj şi Transilvania, revendicate ILEGAL. Primăria tace

Publicat

Peste 2.000 de imobile din Cluj şi din alte oraşe ale Transilvaniei sunt revendicate. O parte chiar au fost restituite deja. Consiliul Civic Local (CCL) susţine însă că aceste retrocedări ar fi ilegale. Pentru că foştii proprietari au fost despăgubiţi deja.

Acte false. Primăria Cluj-Napoca este pasivă

Într-o scrisoare adresată primarului Emil Boc şi membrilor Consiliului Local Cluj-Napoca, CCL arată că numai Statusul Romano-Catolic din Transilvania revendică peste 2.000 de imobile.

„Domnilor/doamnelor consilieri din CL Cluj-Napoca, Domnule primar Emil Boc,

va trimitem ultimul articol de presă în legătura cu dimensiunea retrocedarilor pe căi abuzive a clădirilor de partimoniu din municipiul Cluj-Napoca, subliniind că potrivit Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Biserica Romano-Catolică are depuse 63 de cereri de retrocedare pentru imobile din municipiul Cluj-Napoca (vedeţi lista în ziarul Făclia din 26 februarie 2021). Un scurt extras din poziţia exprimată public de către CCL în legătura cu astfel de retrocedări, săvârşite în condiţiile lipsei rolului activ al Primăriei Cluj-Napoca, se regăseşte în cele ce urmează:

„Retrocedarea proprietăţilor:

RETROCEDĂRILE sunt o problemă dureroasă şi costisitoare pentru bugetul CL şi al ţării. În aplicarea legii de restitutio in integrum nu s-a ţinut cont de situaţia optanţilor. Adică a cetăţenilor care au optat pentru cetăţenia maghiară şi au fost despagubiţi de statul român în perioada interbelică. Iar acum rudele, afini de gradul 3-4, revendică din nou acele proprietăţi cu acte false sau refăcute în perioada 1940-1945 (ocupaţia hortystă). Sau poate neştiind că strămoşii lor au fost despăgubiţi”, se arată în adresa CCL către Primăria Cluj-Napoca.

Un exemplu de revendicări: 2.000 de muzee, teatre, licee, palate, păduri

CCL dă doar un exemplu de astfel de situaţii: Statusul Romano-Catolic din Transilvania. Care revendică peste 2.000 de clădiri.

„În aceeaşi situaţie de ilegalitate se află şi Statusul Romano Catolic din Transilvania. Care a fost desfiinţat în anii ‘30. Şi care conform codului canonic nu avea personalitate juridică cu drept de proprietate, ci doar de folosinţă asupra instituţiilor şi a unor locaşuri de cult. S-a reînfiinţat în 2002 o Asociaţie a Statusului ca fiind moştenitoarea vechiului Status. Iar judecători incompetenţi sau corupţi au aprobat acest statut. Asociaţia revendicând peste 2000 de clădiri din oraşele transilvane (!?).

Toate RETROCEDĂRILE importante de muzee, licee, palate, hectare de păduri şi terenuri agricole etc. trebuie revizuite şi stabilită legalitatea retrocedării. Cu atât mai mult cu cât multe din aceste retrocedări au fost hotărâte de judecătoriile din jud. Mureş, Covasna sau Harghita, cu o doza prea mare de subiectivism şi fără verificarea tuturor probelor.

Nici rudele foştilor criminali de război decretaţi nu pot beneficia de retrocedări de proprietăţi. Chiar dacă au fost reabilitaţi de unele ONG-uri din ţara de origine. Fapt de care nu s-a ţinut seama în justiţia română”, se mai arată în adresa CCL.

Palatul Banffy şi Baza sportivă „Sănătatea”

În adresa CCL sunt prezentate şi câteva exemple de retrocedări din Cluj-Napoca.

„Câteva exemple de la Cluj-Napoca ce scandalizează comunitatea civică: Baza Sporivă “SĂNăTATEA”, amplasatã în Cartierul Gheorghieni (aleea Detunata f.n.), a constatat că a fost cedată pe baza unor acte de proprietate de dinainte de Tratatul de  laTRIANON (!) afinilor foştilor proprietari. PRIN URMARE STATUL ROMÂN A DESPĂGUBIT DE DOUÃ ORI FAMILIILE FOŞTILOR PROPRIETARI DE TEREN?!.

Palatul Banffy din Cluj a fost naţionalizat în anul 1948, iar în 1958 Dionisie Banffy îi lasă moştenire lui Nicolae Roşca un imobil care nu îi aparţinea în mod legal. Retrocedarea unor cote părţi este ilegală”, se mai arată în adresa CCL.

Cerinţele CCL, în conformitate cu normele europene

CCL a formulat şi o serie de propuneri prin care s-ar rezolva asemenea cazuri. Sau măcar ar fi evitate.

„Este o nevoie urgentă de corelare şi conlucrare între instituţiile statului, în ce priveşte:

-deschiderea accesului şi recercetarea arhivelor, iar Guvernul să stabilească obligaţii ferme pentru Arhivele Naţionale.

-să se specializeze procurori şi instanţe pe această problematică pentru a soluţiona corect înşelătoria păguboasă şi a se pedepsi impostorii.

-să fie creată o nişă legislativă care să cerceteze şi să revizuiască toate restitituirile efectuate din 1990 şi până la zi.

Soluțiile CCL au în vedere:

Respectarea recomandărilor Consiliului Europei privind retrocedarea proprietăților confiscate de regimul comunist, în care guvernele țărilor foste comuniste au la dispoziție câteva posibilități de retrocedare, cu respectarea dreptului de proprietate a celui lezat în drepturi.

Realizarea Hărţilor cadastrale curate prin eliminarea greșelilor și updatarea acestora la zi, la nivelul primăriilor și corelarea acestora cu Harta ANCPI, în termenul stabilit de lege.

Fundamentarea dreptului de proprietate în cazul litigiilor de o încadrare a dreptului de proprietate pe baza unui document de referință: Harta cadastrală ANCPI, corelată cu hărțile abdatate ale primăriilor.

CCL cere Primarului şi Consiliului Local să demareze toate procedurile şi demersurile de verificare a tuturor retrocedărilor, apoi să informeze opinia publică despre rezultatul acestei acţiuni cerute şi dorite ferm de comunitatea civică şi de foarte mulţi clujeni”, se subliniază în adresa CCL către Primăria Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Târgul de vânzare al cerealelor se deschide la Huedin. Acesta va avea loc în fiecare zi de marți

Publicat

Târgul de vânzare al cerealelor se deschide marți, 2 martie. Primăria Huedin anunță, prin intermediul unui comunicat de presă toate detaliile și ce vor vinde producătorii.

În fiecare zi de marți, începând cu data de 2 martie, va avea loc vânzarea de cereale și produse făcute din acestea în Huedin. Locația în care producătorii și vânzătorii vor expune marfa este amplasamentul târgului de animale, deoarece vânzarea viețuitoarelor este interzisă. Adresa exactă este strada Horea nr. 101.

Karla Fanea

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

SAREA piperează costurile METROULUI de Cluj. Zăcăminte care pun în pericol proiectul

Publicat

Autoritățile clujene au fost puse în fața unei surprize când au aflat că pe traseul viitorului metrou de Cluj se află zăcăminte de sare. Acestea vor duce automat la creșterea prețului de realizare a infrastructurii.

Linia de metrou, care ar trebui să fie circulabilă în 2027, inițial între Florești și Cluj-Napoca, se lovește de o nouă problemă la care inginerii trebuie să găsească soluții.

”Municipiul Cluj-Napoca are niște particularități, se pare că și zăcămintele de sare se află acum printre acestea. Într-adevăr în urma sondajelor s-au identificat aceste zăcăminte de sare. Din cei 20 de km ai liniei de metrou, zăcămintele au fost descoperite pe o porțiune de 5 km, în zona Mărăști înspre Someșeni. Acum o să fie studii mai detaliate pentru a afla informații precum dimensiunea stratului de sare”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea pentru Cluj24.

Potrivit autorităților locale, aceste zăcăminte vor crește costurile proiectului, dar nesemnificativ raportat la valoarea totală.

”Nu se blochează acest proiect pentru zăcămintele de sare. Soluții tehnice se găsesc. Gândiți-vă că alții au fost în stare să construiască tuneluri pe sub mare, autostrăzi. Mă bucur că s-au identificat din această etapă aceste aspecte, din faza de SF, și nu ulterior, când acest lucru ar fi însemnat probleme suplimentare”, a adăugat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Chinteni a fost deschisă și în week-end pentru ca localnicii să își achite impozitele cu reducere

Publicat

Primăria Chinteni a făcut un pas înspre cetățeni și a fost deschisă inclusiv sâmbătă pentru ca localnicii să poată beneficia de reducerea cu 10% a impozitelor.

Nu doar astăzi a fost deschisă casieria Primăriei, ci și în week-end-urile anterioare.

”Pentru a veni în sprijinul dumneavoastră și a permite unui număr cât mai mare de contribuabili să beneficieze de bonificația de 10% la achitarea integrală a taxelor și impozitelor locale, vă informăm că, în luna martie 2021, casieria Primăriei Chinteni va funcționa și în zilele de sâmbătă- 06.03.2021, 13.03.2021, 20.03.2021 și 27.03.2021 – între orele 08:30-13:30”, se arată într-un anunț al Primăriei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate