ACTUALITATE
VIDEO. Castelul Banffy Bonţida. Proprietarul decapitat. Răzbunarea nemţilor. Ars în film. La pas prin istoria Clujului (RO-EN)
Pe lângă Festivalul Electric Castle, care a dus numele Bonţidei în lume, un alt reper important al localităţii clujene este Castelul Banffy. Supranumit odinioară Versailles-ul Transilvaniei, castelul din Bonţida a avut o istorie zbucuimată. În treacăt spus, primul său proprietar a fost decapitat. Pe lângă serbările fastuoase de odinioară, Castelul Banffy a trecut şi prin câteva distrugeri importante. Una, dintr-o răzbunare a armatei germane. Alta, probabil dintr-o neatenţie, un incendiu izbucnit în timpul filămărilor unei producţii cinematografice. Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici ne oferă o serie de amănunte importante.
Proprietarul decapitat
„Suntem în faţa celebrului Castel Banffy. Numele îi şi spune proprietarul pe care l-a avut, familia Banffy, o familie renumită în Transilvania. Mă refer din punct de vedere al contribuţiei la viaţa politică a Transilvaniei şi nu numai.
ALTE ARTICOLE DIN
LA PAS PIN ISTORA JUDEŢULUI CLUJ
Construcţia castelului este începută sub patronarea lui Dionisie sau Denes Banffy, în secolul al XVII-lea, care era un apropiat al principelui Mihail sau Mihaly Apafi I. Acest reprezentant al familiei este decapitat, iar construcţia este continuată de un urmaş al său, Gyorgy sau Gheorghe Banffy al III-lea.
Între timp, la începutul secolului al XVIII-lea, castelul este devastat, în timpul războiului între curuţi şi lobonţi, acea mişcare a lui Francisc Rakoczi al II-lea împotriva habsburgilor. Ulterior, castelul va fi construit într-un mod apropiat de ceea ce vedem acum de către Denes Banffy al V-lea. Acest Denes Banffy era tatăl lui Gyorgy Banffy, care va construi Castelul Banffy din Cluj, unde este Muzeul de Artă.
Ceea ce ste remarcabil pentru această construcţie este că are un stil baroc, o curte imensă în formă de U. Aici au lucrat arhirecţi celebri, începând cu Agostino Serena, continuând -deşi nu e cert- cu celebrul arhitect Blaumann, Anton Kagerbauer, un alt arhitect celebru în istoria Clujului.
Aici erau organizate baluri anuale, cu diverse ocazii, familiile aritocrate veneau cu trăsurile. Era o modă a secolului XVII, mai ales, dar şi XVIII şi XIX. Vreau să amintesc că, în general, familiile aristocrate îşi aveau reşedinţa la ţară, vara, mai puţin în oraş, unde stăteau iarna.
E cunoscut acest loc, acest castel important, numit şi Versailles-ul Transilvaniei.
Ultimul proprietar este Miklos Banffy, de fapt este al treilea proprietar, pentru că bunicul său a cumpărat această proprietate de la altă ramură a familiei Banffy. Erau patru ramuri importante ale familiei”, explică istoricul clujean.
Răzbunarea nemţilor. Ars în film
„În timpul Celui de al doilea război mondial, în 1944, deoarece Miklos Banffy a negociat cu aliaţii pentru ca oraşul Cluj să nu fie bombardat, armata germană s-a răzbunat şi i-a jefuit acest castel.
VEZI ŞI:
ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI
O altă distrugere a avut loc în timpul unor filmări a unui celebru film din cinematografia românească, „Pădurea spânzuraţilor”, regizat de Liviu Ciulei. Aici a fost regizat un incendiu, iar incendiul respectiv a distrus multe imobile şi din cadrul acestui perimetru.
Astăzi, castelul este proprietatea lui Katalin Banffy, fiica romancierului şi fostului ministru Miklos Banffy, dar este dat spre folosinţă publicului, iar din punct de vedere al protejării sale culturale, patron spiritual este principesa Margareta a României, custodele Coroanei”, mai arată Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
*Asociația Cluj24 derulează proiectul „La pas prin istoria judeţului Cluj”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Consiliul Judeţean Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
UPDATE. CUTREMUR semnificativ la 24 de kilometri de Arad. S-a resimțit și la Cluj: „M-a scuturat în pat”

Un nou cutremur cu magnitudine 5 pe scara Richter s-a produs marți seara, la ora 20.26, la 17 kilometri de Arad, potrivit primelor informații. Seismul a fost resimțit și la Cluj.
Cutremurul s-a resimțit nu doar în România, ci și în Croația, Ungaria și Serbia.
CUTREMUR cu magnitudinea 5 pe scara Richter la 17 kilometri de Arad. S-a resimțit și la Cluj: „M-a scuturat în pat”
Conform primelor informații, seismul a avut loc la o adâncime de 10 km. Acesta s-a resimțit și la Cluj. Mai mulți clujeni au scris pe rețelele de socializare că l-au simțit.
„M-a cutremurat în pat”, a scris o persoană din Cluj-Napoca.
UPDATE
În ziua de 06.06.2023, ora României 20:26:52, s-a produs în Crișana, Arad, un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 6.4 km, a transmis Institutul de Fizica Pământului.
Siesmul a avut intensitatea VII.
Cutremurul s-a produs la 24 km E de Arad, 50 km NE de Timișoara, 74 km SE de Bekescsaba și 93 km N de Reșita.
UPDATE 1
În Arad, unde cutremurul s-a simțit cel mai puternic, echipaje ale ISU au fost trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere. Pompierii arădeni anunță că au două solicitări pentru degajarea unor elemente de construcție de pe clădiri. Intervențiile se desfășoară pe străzile Mărășești și Lucian Blaga.
Nu sunt alte probleme deosebite, potrivit reprezentanților ISU Arad.
Cutremurul de suprafață a fost simțit în mai multe localități din Banat, Crișana și Ardeal. Unii oamenii s-au speriat și au ieșit pe străzi.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Reprezentanta României la Bienala de Design de la Londra, nevoită să ia un CREDIT ca să poată participa

Asociația Culturală Artistică Art Mirror din Cluj a fost selectată să participe la Bienala de Design de la Londra, eveniment ce se desfășoară între 1 și 25 iunie 2023. Spre deosebire de ediția din 2020 de la Dubai, când pavilionul României a primit 5 milioane de euro, în acest an, reprezentanta țării noastre a fost nevoită să ia un credit pentru a putea participa. Peste o mie de persoane au vizitat în primele 5 zile VATRA VERDE, instalația care reprezintă România.
„România participă zilele acestea în premieră la Bienala de Design de la Londra (LDB), cel mai important eveniment de profil din Europa. Reprezentanta țării noastre la prestigioasul eveniment solicită explicații privind alocarea de fonduri pentru inițiative similare, în contextul în care acum echipa Vatra Verde a fost nevoită să ia un credit ca să reprezinte România la Londra. Până acum, în primele 5 zile de eveniment, peste o mie de persoane au vizitat pavilionul României, iar evenimentul va mai dura până spre finalul lunii.
Asociația Culturală Artistică Art Mirror din Cluj a fost selectată să participe la această prestigioasă expoziție care reunește 40 de proiecte venite din 40 de țări în perioada 1-25 iunie la Somerset House din Londra (Strand, London WC2R 1LA). Evenimentul a debutat în 1 iunie cu vizite ale presei, ale juriului, precum și cu o ceremonie oficială de deschidere la care a fost prezent Lordul Parkinson, Ministrul pentru Artă și Patrimoniu din Marea Britanie.
„Este o mare realizare pentru noi să putem să ne reprezentăm țara la nivel internațional, în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente de acest gen de pe mapamond. E însă extrem de trist că instituțiile culturale nu au alocat niciun euro din bugetul lor ca să ne sprijine”, spune Cristina Cantemir, președintele Asociației Art Mirror.
Tema din acest an a Bienalei este „Remapping Collaborations” (Recartarea colaborărilor), iar instalația ce reprezintă România se numește Vatra Verde. Aceasta cuprinde energie regenerabilă, miceliu, obiecte de artă din materiale reciclate, interactivitate, tradiție, poezie, precum și o soluție tehnică prin care se transformă vibrațiile plantelor în sunete.
Folosind o varietate de tehnici de reciclare, echipa Vatra Verde a refolosit mai multe tipuri de deșeuri precum hârtia, pulberea de piele, pluta, cânepa, rumegușul, zațul de cafea pentru a crea volume, spații și obiecte omogenizate printr-un lipici biodegradabil pe bază de miceliu.
Instalația este accesibilă și persoanelor cu dizabilități de vedere. Nevăzătorii și persoanele cu dizabilități de vedere pot descoperi conceptul instalației prin informații tactilo-vizuale și digitale accesibile prin intermediul codurilor QR și cu ajutorul telefonului mobil.
„Chiar dacă instituțiile ne ignoră și nu ne susțin, avem pentru cine merge mai departe”
„Deoarece tema din acest an a Bienalei este „Remapping Collaborations” (Recartarea colaborărilor), ne-am bucura să demonstrăm faptul că și în România colaborările dintre instituții și sectorul cultural există și să vedem deschidere spre dialog. Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa. Institutul Cultural Român de la Londra a fost contactat încă din 2022, când am aflat că asociația a trecut etapa de preselecție a comisiei LDB și am fost admiși ca și expozanți în cadrul Bienalei de la Londra 2023.
Însă din păcate în administrația condusă de Catinca Nistor, nu am găsit susținere și nici măcar deschidere de a colabora cu noi, organizația care reprezintă Pavilionul României pentru prima dată, din 2016, de la debutul Bienalei de la Londra. Vreau să menționez faptul că și în alți ani Institutul Cultural Român de la Londra a recomandat artiști pentru a reprezenta țara la nivel internațional dar, aceste recomandări nu au trecut etapa de selecție. În luna februarie 2023, a fost contactat și domnul Liviu Jicman, actualul președinte al Institutului Cultural Român, cu solicitarea de a sprijini demersurile Asociației Art Mirror, dar și dânsul a ignorat total solicitările și nu a răspuns la e-mailul adresat de câteva luni, deși există confirmarea că mesajul a fost primit. Acesta a revenit cu un răspuns vag abia după 6 luni, când echipa a avut interviuri publice. Președintele ICR a motivat în răspuns că nu a fost informat pasând vina către ICR Londra. Însă Liviu Jicman a fost informat și personal”, afirmă Cristina Cantemir.
Ea mai precizează că proiectul prezentat la Bienală este complex, axat pe cercetare, inovație, reciclare și dezvoltare durabilă, nu doar artă și design.
„Asociația Art Mirror a refuzat fonduri din surse private”
„În momentul de față, când toate țările din UE investesc în energie regenerabilă și alternative sustenabile ca să combată schimbările climatice și poluarea, Institutul Cultural Român ignoră potențialul unui proiect derulat timp de 12 luni care pune România pe harta lumii în materie de inovație și design sustenabil”, spune reprezentanta României la Bienala de la Londra.
De altfel, Asociația Art Mirror a refuzat fonduri din surse private pentru ca proiectul să nu fie interpretat drept green-washing (propagandă ecologică) pentru companii care în realitate nu aplică alternative sustenabile în activitatea sa. „În calitate de președinte al organizației neguvernamentale pe care am fondat-o 2016 solicit explicații. Pe ce criterii în perioada pandemiei – în 2020 – când toate evenimentele culturale erau restricționate, pavilionul care reprezenta România la Bienala din Dubai 2020 a primit sprijin de la Instituții în valoare de 5 milioane de euro cu un concept mai aproape de green washing decât de sustenabilitate? Care este procesul de selecție în ICR a entităților care sunt finanțate și care nu?
Am remarcat că doar organizațiile guvernamentale primesc sprijin și ajutor din partea instituțiilor și beneficiază de sume fabuloase. În cazul nostru, o organizație non-guvernamentală, a fost nevoie să facem un credit bancar ca să putem porni procesul de producție și să reprezentăm România la Bienala de Design. Noi am fost nevoiți să ne achităm chiar și biletele de avion și diurna din propriul buget (pe lângă faptul că au lucrat la proiect 12 luni fără onorariu).
„Este inadmisibil ca aceste lucruri să se întâmple în România”
Este trist să admitem dar probabil suntem singurul pavilion din lume care își reprezintă țara accesând un credit bancar. Noi am solicitat finanțare din partea ICR, AFCN și a Ministerului Culturii pentru desfășurarea proiectului, am aplicat la apeluri deschise din cadrul acestor instituții ca sa putem acoperi suma de 80 de mii de euro care reprezenta mai puțin de 2% din cat a primit Pavilionul României pentru Bienala din Dubai în 2020. Acum o lună, la Ministerul Culturii s-a depus o contestație în urma cererii respinse pentru apeluri deschise dar, până în momentul de față nu am primit niciun răspuns oficial din partea instituției.
Este inadmisibil ca aceste lucruri să se întâmple în România; asta în timp ce Ministrul Culturii a Maltei si delegația sa s-au deplasat la Londra ca să susțină și să felicite Pavilionul Maltei. Într-un final acest eveniment nu este doar despre design, este despre valori, viitor sustenabil și relații diplomatice unde instituțiile din România au demonstrat că nu excelează”, completează Cristina Cantemir.
După Bienala de la Londra, întreaga instalație va ajunge la Cluj și va putea fi vizitată timp de 10 zile, între 14-24 iulie la Casino, Parcul Central.
Despre Asociația Art Mirror
Asociația Culturală Artistică Art Mirror este o organizație neguvernamentală care experimentează și testează tehnici și soluții sustenabile de educare a comunității cu privire la reciclare, refolosirea materialelor și ecologie. Activă din 2015, asociația organizează periodic ateliere, expoziții, activități și acțiuni comunitare.
EVENIMENT
Poziția oficială a producătorilor de MEDICAMENTE cu privire la Planul Național de Control al Cancerului (PNCC)

„În contextul politizării discuțiilor cu privire la Planul Național de Control al Cancerului (PNCC), Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) își reafirmă poziția sa echidistantă și de susținere a tuturor acțiunilor orientate exclusiv în beneficiul pacienților români.
– ARPIM susține orice variantă a unui Plan Național de Control al Cancerului, atât timp cât acesta aduce beneficii reale pentru pacienții oncologici din România și poate fi implementat cât mai rapid, pentru a aduce rezultate imediate.
– Toate recomandările și propunerile ARPIM cu privire la PNCC și ulterior la Legea medicinei personalizate au fost făcute într-un cadru instituțional (în cadrul unor grupuri de lucru de experți organizate de către autorități) și au vizat exclusiv propuneri în beneficiul pacienților români pentru un acces cât mai bun la un diagnostic precoce, la testare și la tratamente de ultimă generație.
– ARPIM susține dialogul și orientarea către soluții și credem cu tărie ca un astfel de proiect de importanță majoră pentru pacienți și pentru sistemul de sănătate din România trebuie să adune cât mai multe voci de experți, să fie transpartinic și nu trebuie să fie subiect de controverse politice.
– ARPIM este un partener constant al medicilor, pacienților și autorităților pentru implementarea unui plan de combatere a Grupul de lucru de Oncologie din ARPIM a susținut elaborarea traseului pacienților cu cancer în sistemul de sănătate din România pentru 5 tumori solide și 5 cancere de sânge. De asemenea, Grupul de lucru de Oncologie al ARPIM a susținut un proiect de colaborare cu părțile interesate, care a adus împreună profesioniști din domeniul sănătății și asociații de pacienți, și susține cu analize, date relevante și activități de conștientizare elaborarea și implementarea Planului Național de Cancer. Toate aceste recomandări și date au fost publicate pe site și au fost comunicate în mod transparent tuturor părților interesate.
– În ceea ce privește medicina personalizată, ea se bazează pe identificarea profilului individual al pacientului și, implicit, pentru obținerea unui beneficiu adecvat din partea tratamentelor personalizate, pe testările (biomarkeri, mutații genetice, etc) efectuate pacienților pentru a identifica existența sau nu a țintelor de acțiune ale medicamentelor personalizate. Companiile membre ARPIM au susținut constant pacienții români și sistemul de sănătate prin acoperirea acestui tip de testări pentru cancerul bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici, cancerul de sân, melanomul malign, etc. Considerăm însă că, dată fiind responsabilitatea Statului Român de a asigura dreptul la sănătate și accesul la tratamente și servicii medicale, aceasta trebuie să se traducă și prin decontarea totală sau parțială a acestor testări.
La nivelul României s-au facut progrese în accesul la tratamente inovatoare și serviciile medicale. Totuși, țara noastră se situează, în continuare, pe ultimele poziții în clasamentul de la nivel european, în privința prevenirii, diagnosticării precoce, tratării și supraviețuirii pacienților oncologici. Potrivit datelor studiului Indicatorul EFPIA 2022 Patient WAIT, din 46 de medicamente oncologice care au primit autorizație de punere pe piață în perioada 2018-2021, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 16, timpul de acces de la autorizare și până la includerea în lista de medicamente rambursate ajungând la 991 de zile pentru pacienții români. Deoarece industria farmaceutică inovatoare din România înțelege să contribuie la sustenabilitatea financiară a sistemului de sănătate, jumatate dintre medicamentele oncologice sus-menționate sunt disponibile pacienților români prin intermediul contractelor de tip cost-volum, în care costul terapiilor este partajat între companii și sistemul de asigurări de sănătate, o pondere importantă a acestor costuri fiind acoperită de producătorii de medicamente”, se arată în comunicatul ARPIM.
EVENIMENT
Boc anunță că pe linia 8 vor circula troleibuze: Tot transportul public în zona Traian Vuia – aeroport este neploluant

Linia 8, deservită de autobuze diesel, a fost înlocuită cu o linie de troleibuze, anunță primarul Emil Boc.
„Începând cu data de 8 iunie, ca urmare a finalizării lucrărilor de extindere a rețelei de contact pe strada Traian Vuia din Cluj-Napoca, liniile 5 și 8 de troleibuze vor circula până la Electromontaj.
Așadar, autobuzele diesel de pe linia 8 – traseul Piața M. Viteazul – Str. T. Vuia – au fost înlocuite cu troleibuze”, a scris primarul pe pagina de Facebook.
Boc anunță că pe linia 8 vor circula troleibuze: Tot transportul public în zona Traian Vuia – aeroport este neploluant
Acesta a mai precizat că acum tot transportul public în zona Traian Vuia – aeroport este asigurat cu mijloace de transport verzi, nepoluante
Acesta a mai anunțat că liniile 4, 5, și 8 din strada A. Vlaicu spre zona centrală circulă cu o frecvență de 5-6 minute la orele de vârf și 7-10 minute în afara acestora.
Pe sectorul de traseu de pe strada T. Vuia acoperit de liniile 5 și 8 mijloacele de transport public vor circula cu o frecvență de 7-8 minute în orele de vârf și 8-15 minute în afara orelor de vârf.
„Obiectivul orașului este acela de a asigura transport public în integralitate verde, nepoluant. În acest moment jumătate din flota de transport în comun este verde”, a mai scris primarul.
Reinhard
ianuarie 27, 2023 la 9:18 pm
„deoarece Miklos Banffy a negociat cu aliaţii pentru ca oraşul Cluj să nu fie bombardat”
Pe dracu….La sunat direct pe Horthy si l-a rugat sa dea ordinile de rigoare ca armata germana si maghiara in retragere sa nu se atinga de populatia Clujului si de oras.
Aveti curaj in instalatie si recunoasteti adevarul.